Прокуратурата поиска екоминистърът лично да докладва за дейността на ТЕЦ "Бобов дол"

Прокуратурата поиска екоминистърът лично да докладва за дейността на ТЕЦ "Бобов дол"

© Велко АнгеловВърховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро в 15-дневен срок лично да извърши проверка и да представи доклад за дейността на ТЕЦ "Бобов дол". От държавното обвинение подчертават, че това се налага "предвид голямата обществена значимост на проблема свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, живеещи в населените места в непосредствена близост до съоръженията".


Вчера Димитров беше извикан в прокуратурата, за да даде обяснения за отпадъците, които се извозват от София и за тези, които се насочват към ТЕЦ "Бобов дол", както и за проверките през януари в централата. Пред журналисти той обясни, че от ТЕЦ-а са си купили и монтирали инсталации и заводът е започнал да обработва отпадъци. Той каза и че е поел ангажимент пред държавното обвинение да даде информация за миналия месец какви количества отпадъци са излизали от София към Враца, Сливен и "Бобов дол".


Пак вчера екипи на Икономическа полиция и Регионалната инспекция по околната среда и водите влязоха на проверка в ТЕЦ-а. Инспекцията е под надзора на прокуратурата, а целта е да се установи дали централата има всички необходими документи и инсталации за изгарянето на отпадъци.


От прокуратурата очакват екоминистърът лично да провери и да докладва изпълнени ли са изискуемите условия за горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД и дали в инсталациите му се горят само и единствено такива съобразно издаденото комплексно разрешително. Изисква се още информация дали е монтирано предвиденото в комплексното разрешително оборудване (пречиствателни съоръжения - филтри , автоматични системи за извършване на собствени непрекъснати измервания и т.н.).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK