Ефектът от коронавируса върху бюджета не се вижда от данните за март (допълнена)

Ефектът от коронавируса върху бюджета не се вижда от данните за март (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталВъведеното в средата на март извънредно положение в България заради заразата с коронавирус все още не е отчетено в данните за изпълнението на бюджета за изтеклия месец. Фискалният ефект ще се види през следващите месеци. Данните към март 2020 г. все още не са повлияни от ефектите както в приходите, които ще се проявят в следващите месеци вследствие променената икономическа среда в България и света, така и от ефектите в разходите, свързани с насочването на допълнителен ресурс за изпълнение на набелязаните извънредни мерки, с изключение на най-незабавните от тях. Това отбелязва Министерството на финансите, което представи във вторник вечерта данни за изпълнението на бюджета за февруари и прогноза за март.


Ведомството посочва, че за март салдото по консолидираната фискална програма (която включва освен републиканският бюджет, но и този на общественото осигуряване, здравната каса, съдебната власт, вузовете и др.) е отрицателно и е 205.4 млн. лв.


Приходите и помощите към март се очаква да бъдат 11.007 млрд. лв., което е 23.5 % от годишния разчет. Спрямо същия месец на предходната година те нарастват със 149.5 млн. лв., което се дължи основно на постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват грантовете по програмите и фондовете на ЕС.
По-ниско е изпълнението на приходите от корпоративни данъци във връзка с удължаване на сроковете за 2020 г. по Закона за корпоративното подоходно облагане със Закона за извънредното положение.


Разходите по консолидираната фискална програма към март са 9.7 млрд. лв., което е 20.8 % от годишния разчет.


На база на данните от месечните отчети за касово изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет приходите, помощите и даренията по консолидираната програма към февруари са 7.463 млрд. лв. или 15.9 % от годишните разчети.


Съпоставени със същия период на предходната година те нарастват номинално с 244.1 млн. лв., в т.ч. данъчните и неданъчните приходи - със 166.1 млн. лв. (2.5 %), а постъпленията от помощи и дарения (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) - със 78 млн. лв. (16.7 %).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK