Председателят на банковата асоциация одобрява разсрочването на вноски по кредитите на изрядни клиенти

Председателят на банковата асоциация одобрява разсрочването на вноски по кредитите на изрядни клиенти

© Надежда Чипева, КапиталПредседателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов заяви пред БНТ, че подкрепя разсрочването на вноски по кредитите за изрядни клиенти. Коментарът му дойде, докато заедно с финансовия министър Владислав Горанов обсъждаха в предаването "Референдум" мерките, които държавата предприе в защита на работниците и бизнеса заради очакваната икономическа криза заради пандемията от коронавирус.


Андронов посочи, че мярката за подпомагане ще е насочена към онези, които редовно обслужват задълженията си. По думите банките познават тези клиенти "прекрасно". Техният проблем, за да поискат кредит от банка, трябва обаче да е свързан с епидемията и това ще бъде проверено от институцията.


"Хората се притесняват дали ще могат да обслужват задълженията си. Разсрочването на вноски по кредити ще помогне за спестяване на част от парите на хората за нещо, което е жизнено важно в момента", каза още той.
Андронов подчерта, че банките не са благотворителни дружества, но ще са на разположение на хората в следващите месеци. "Ще поемем доста загуби, но в годините на растеж банките натрупаха капитал от 15 млрд. и системата е стабилна в момента", добави той.


По време на предаването "Референдум" беше изнесена и данни от проучване на "Алфа Рисърч" за това кои са най-важните мерки от страна на банките, които биха облекчили хората в сегашната ситуация.


Според тях най-подкрепяната мярка е разсрочване на вноските по кредит, следвана от отпускане на безлихвени заеми. Намаляването на банковите такси по различни плащания и премахване на банкови такси за плащания към бюджета са следващите най-популярни отговора.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK