Как се пази властта от коронавируса

Преди да бъде обявено извънредното положение в България, на всички посетители на Столичната община се измерваше телесна температура на влизане в сградата

© Велко Ангелов

Преди да бъде обявено извънредното положение в България, на всички посетители на Столичната община се измерваше телесна температура на влизане в сградатаТермокамери, които мерят температурата на всеки на влизане в сградите на Министерския съвет и парламента, заседания на кабинета с видеоконферентни връзки, депутати с маски в пленарната зала, макар и един до друг. По-често чистене в сградите на властта. И в Националната служба за охрана (НСО) има щаб, който отговаря за мерките за гардовете и охраняваните лица.


Премиерът Бойко Борисов явно е тестван всеки ден, след като на една пресконференция отново се закашля и обясни, че е пушил, а "днес тестът ми е отрицателен". Президентът Румен Радев също съобщи за отрицателна проба. Всички депутати ще бъдат изследвани за коронавирус, след като почти в полунощ във вторник (31 март) председателят на парламента Цвета Караянчева съобщи, че Хасан Адемов от ДПС е дал положителна проба (текстът е приключен редакционно преди тази информация).


Как властта се пази от коронавируса и как се изпълняват мерките и препоръките срещу разпространението на коронавируса от институциите, които определят тези мерки - "Дневник" се обърна към парламента, Министерския съвет и Националната служба за охрана с въпроси.


НСО дезинфекцира автомобили и охранява с маски
Всеки ден се извършва дезинфекция на работните места и на местата, на които живеят хората, които НСО пази. Минимум два пъти дневно се дезинфектират и служебните автомобили на службата. Осигурени са лични предпазни средства и за всички хора, които се охраняват, както и нужните дезинфектанти по местата на тяхното пребиваване, отговориха до "Дневник" от Националната служба за охрана.


Всички оперативни дежурни екипи по охрана на обекти и сгради са осигурени с лични предпазни средства - имат маски и ръкавици, а телесната им температура се измерва редовно с дистанционни термометри. НСО използва защитни маски с филтри и ръкавици от освободените от резерва на Министерството на отбраната и с тях са снабдени всички от службата.


"При влизане на работа и преди излизане на задачи на екипите и на специализирания транспорт и други освен досегашните проверки (например с дрегер) се извършва и проверка на телесната температура и за видими прояви на заболяване. Дежурните екипи по охрана (преди застъпване на смяна), както и охраняемите лица, се тестват за коронавирус и до момента няма положителна проба", съобщиха от НСО.


Охранители от НСО се появиха с маски на срещата между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев дни след като парламентът обяви извънредно положение

© Велко Ангелов

Охранители от НСО се появиха с маски на срещата между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев дни след като парламентът обяви извънредно положение


На 12 март от службата са изпратили заявка до Министерство на здравеопазването за предпазни маски, дезинфектанти и предпазни облекла, а на 17 март е изпратена заявка и до Логистично-координационния център за допълнителни количества. Още на 10 март, три дни преди да бъде обявено извънредното положение в България, със заповед на началника на Националната служба за охрана е създаден Оперативен щаб в НСО за предприемане на мерки за намаляване и предотвратяване на възможността от заразяване и разпространяване на COVID-19.


Щабът има за задачи да следи актуалната обстановка в страната, както и официалните съобщения, препоръки и разпореждания на Националния оперативен щаб и другите институции. Той заседава всеки ден и предлага необходимите мерки. Освен това издава препоръки към служителите и организира незабавното уведомяване за тях. От 11 март в Националната служба за охрана и обектите, стопанисвани от НСО, са предприети мерки за ограничаване на струпването на хора. Помещенията се проветряват периодично (минимум 2-3 пъти дневно за поне 10 минути), поне два пъти дневно се извършва дезинфекция на парапетите на стълбищата, дръжките на вратите, санитарните и други помещения.


Спрени са командировките на служителите (които не са свързани с основната дейност на службата), обученията по места и работните срещи. Първоначално са забранени задграничните пътувания на служителите в държавите, считани за рискови, а след това и всички пътувания извън България. От началото на март е забранен и обменът на документи на хартиен носител, освен ако не е класицифициран или по-специален. Всички останали документи се разменят онлайн, съобщиха от службата и увериха, че мярката е работеща, тъй като ограничава срещите между служители.


Завърналите се от задгранични пътувания служители са подложени на 14-дневна домашна карантина. Освен това на служителите е разпоредено всяка сутрин, преди да тръгнат за работа, да измерват телесната си температура.
"Осигурени са средства за лична дезинфекция на всички входно-изходни пунктове и в санитарните възли на административната сграда на НСО и в обектите, които охранява службата", обясняват в отговорите.


Премиерът Бойко Борисов обикновено се появява на публични места с маска, макар и недобре сложена. "Голема ми е главата за тая маска. Ей такава да ми вземеш като твоята и твоята глава е голема. Малка ми е на муцунката", коментира премиерът проблема да носи предпазна маска

© Скрийншот

Премиерът Бойко Борисов обикновено се появява на публични места с маска, макар и недобре сложена. "Голема ми е главата за тая маска. Ей такава да ми вземеш като твоята и твоята глава е голема. Малка ми е на муцунката", коментира премиерът проблема да носи предпазна маска


Друга мярка, която прилагат за охрана, е от 16 март, когато са преустановени всички учебни занятия до второ нареждане за офицерите и сержантите в НСО. Затворени са всички зали и спортни съоръжения. Забранена е самостоятелната подготовка на служителите.


За ограничаване на възможността за струпване на хора в пиковите сутрешни и следобедни часове в градския транспорт и на обществени места, със заповед на Началника на НСО е променено и работното време на служителите на НСО - работният ден започва от 8.00 часа и приключва в 16.30 часа. Промяната не важи за тези, които работят на дежурства, а самите смени също са коригирани.


Министерският съвет заседава онлайн, климатикът не работи


Заседанията на Министерския съвет вече се провеждат чрез видеоконферентна връзка между министър-председателя Бойко Борисов и министрите. Ако се налага, при посещение в Министерския съвет министрите спазват противоепидемичните мерки. Освен това те минават през проверка на температурата с безконтактни термометри. Посещенията в сградата стават при спазване на дистанция от 1,5 метра един от друг и задължителна дезинфекция на ръцете, съобщиха от правителствената информационна служба.


Премиерът започна да носи маска, докато обикаля с джипа си, но често има проблем с нея и сменя вариантите. Той дори се оплака, че главата му е голяма и "малка ми е на муцунката тази маска". В срещите в кабинета му обаче често хората са един до друг и без предпазни средства.


На въпрос дали са тествани министри от правителството или служители на Министерския съвет за коронавирус от институцията не отговарят еднозначно и посочват, че на такива тестове се подлагат хора с признаци на заболяване или посещавали рискови райони, като допълват, че служителите на Министерския съвет не попадат в тези групи.


На последните заседания на Народното събрание все повече депутати ползваха маски, а някои и ръкавици

© Юлия Лазарова

На последните заседания на Народното събрание все повече депутати ползваха маски, а някои и ръкавици


В сградата на Министерския съвет не се допускат външни лица, а еднократните пропуски са отменени. Освен това по препоръка на ген. Мутафчийски и Националния оперативен щаб в сградата е спряна климатичната инсталация, която е обща за всички етажи и помещения.


Като друга мярка администрацията на правителството работи от вкъщи, ако това е възможно. За останалите служители, които трябва да контактуват с външни посетители или с други институции, са осигурени предпазни средства и дезинфектанти. Администрацията разполага с необходимите предпазни средства, не са нужни допълнителни количества или доставки, допълват от правителствената информационна служба.


Според разпоредените мерки веднъж дневно се хигиенизират работните помещения чрез почистване с дезинфектанти, два пъти дневно се хигиенизират санитарните помещения, а три пъти дневно - общите части на сградите на Министерския съвет.


Парламентът спря редовните заседанията - вирусът нямало да ги пита дали са депутати


Редовните заседания на парламента бяха прекратени от 26 март, когато предложението да няма редовни заседания е било обсъдено по идея на ГЕРБ на председателски съвет. Малко след това след продължителни спорове в пленарната зала решението бе взето въпреки гласовете "против" на социалистите.


По правилник Народното събрание може да бъде свикано извънредно от председателя му или с подписите на 48 депутати, както и от Министерския съвет или от президента. Основната причина за спиране на заседанията е фактът, че депутатите не могат да спазват всички препоръчителни мерки, а пленарната зала не е достатъчна, за да седят на повече от метър един от друг.


"Вирусът няма да ви пита депутати ли сте и да ни подмине. Готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили близък, роднина, администрация или журналисти", попита председателят на парламента Цвета Караянчева преди гласуването.


Депутатите от "Воля" Веселин Марешки и Кръстина Таскова дойдоха на работа в пленарната зала със защитни костюми, маски и ръкавици

© Георги Кожухаров

Депутатите от "Воля" Веселин Марешки и Кръстина Таскова дойдоха на работа в пленарната зала със защитни костюми, маски и ръкавици


Докато парламентът все още заседаваше, бяха взети серия от мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса - освен редовно миене, чистене и дезинфекциране с препарати първо бе ограничено движението на външни лица и журналисти. Бяха спрени и пресконференциите на парламентарните трибуни в кулоарите и медиите следят онлайн и в отделна зала.


На последните заседания в пленарната зала всеки от депутатите получаваше на влизане маска, а някои от народните избраници носеха и ръкавици. Почивките бяха по-чести от обикновено, за да се проветри и дезинфекцира помещението. Дни преди редовните заседания да бъдат прекратени, депутатите от "Воля" Веселин Марешки и Кръстина Таскова отидоха на работа трудно разпознаваеми и облечени в защитни костюми с маски и с ръкавици. Тогава БСП поиска да ги свалят, защото са представители на институцията и трябва да се държат адекватно, а от "Воля" няколко пъти реагираха, че депутатите не спазват мерките и поведението им било като на "богоизбрани".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  ДЕЗИНФЕКЦИЯ САМО СА ПРИВИЛЕГИРОВАНИТЕ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 264 Гневно

  На снимката се вижда , с оръжие в ръка пазят властта!

  O sancta simplicita!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 264 Весело

  Единият охранител се готви да изкара оръжието из подмишницата и да изпозастреля гадните коронавируси! Дръж се земльо , шоп те гази, от Банкя...

  O sancta simplicita!
 5. 5 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Е как се пазят...Ми както са се пазили и едно време когато Чернобил е гръмнал ...
  по същия начин с малки разлики .....

 6. 6 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В България винаги шепа хора са били по равни от другите а политиците по заслужили от данъкоплатците.

 7. 7 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Предполагам много щеше да си щаслив ако не депутатин а президентът беше пипнал тоя вирус. Да ти се чуди човек на акъла! 🤔🤔🤔

 8. 8 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "тракиец":

  Аз пък реших, че с тия бояджийски маски нещо ремонт правят. 😁😁😁
  Сега сериозно - българските управляващи и политици са достойни за презрение хора.

 9. 8 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво Станчев":

  А защо не и двете ?? Макар че от де такъв късмет .......

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "vesko19":

  Наистина, де тоя късмет. Сега официално 240 тъпунгера ще трябва да са в карантина. Започва игра на руска рулетка.

 12. 12 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво Станчев":

  ++++++++++++ Верно са бояджийски !

  O sancta simplicita!
 13. 13 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За персонала в болниците където има регистрирани случаи на заразяване не можете да намерите тестове, но за смръдливите депутати ще намерите 239 теста че и за персонала също.
  Самите депутати дадоха доказателство за безполезността и страхливостта си разпускайки парламента.
  Не гласувайте на изборите за хора, които са били депутати в този парламент.

 14. 14 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  Пише се .....тът бе, Профан, а не .....та! 'Ма как не се научи поне тук във форума?! Гледай другите - например тези, които не обичат Бойко Борисов.

 15. 15 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 264 Весело

  Чудя се, да се смея или да плача, като видя полицай на КПП с военно химично наметало и гумен респиратор ! И върху това светлоотразителна жилетка и задължително фуражка!
  Като герои на комикси за времето на комунизма са ...

  O sancta simplicita!
 16. 16 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Дано се пазят, че ше сме в карантина до края на лятото

 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Властта се пази така, както в цял свят. Какво очаквате... да влязат в болница парламентът и министерски съвет?

 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4296 Весело

  ББ е такава пародия че думи нямам...

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  Я да припомним как "журналистки" и десетките препечатани ФБ демократи пищяха за права и свобода на словото им когато пробваха да ги изолират от залата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  То и ти си пипнал един вирус covid тъпикус от който няма лечение.

 21. 21 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 273 Любопитно

  Тоя портред зат тех има ли сим карта?

  Не го питам, ада му звънна, ако се наложи?

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 22. 22 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  Защото не смята селянина от банкя за велик ли? Повечето хора не го харесваме банкенския селяк, само чиновниците, много заблудените, които наистина нямат идея какво се случва, и разни платени тролове.

  Като ги гледам на снимките, мисля че сме си отгледали добре охранени бездарници. Тези са истинските маргинали, никога не внесли 1лев в хазната и никога не изработи реален лев в живота.

 23. 23 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 276 Неутрално

  РАЗБИРА СЕ ,ЧЕ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗДРАВИ

 24. 24 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Весело

  Да им правят по-големи маски че са с бая дебели глави..

 25. 25 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Весело

  Това не е първоаприлска шега!!!

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5749 Любопитно

  Интересното при нас е, че властта здраво "преписва" от развития свят и гледа да прави това, което там правят. Но някак, населението у нас, реагира различно от населението на развития свят...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Добре че на този етап не им се налага да носят защитни костюми, защото на някои наши депутати трябва да им прекрояваме от два един.

 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  До коментар [#25] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Маската пази лицето, колкото прашките - д¥пето.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Ето къде се губят болшинството от наличните тестове - за ежедневен скрининг на "правоимащи" - депутати и министерски съвет.

  Чудя се колко ли обикновени хорица се тестват реално.

  Данните за разпространението на вируса у нас са абсолютно некоректни.

 30. 30 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Ето къде се губят болшинството от наличните тестове - за ежедневен скрининг на "правоимащи" - депутати и министерски съвет.

  Чудя се колко ли обикновени хорица се тестват реално.

  Данните за разпространението на вируса у нас са абсолютно некоректни.

 31. 31 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Да им мерят температурата като на бебетата и кучетата !!!

 32. 32 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Преди се казваше първоаприска лъжа, а сега първоаприска шега, вече свикнахме лъжите!

 33. 33 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Новата номенклатура! Отвратяги!

 34. 34 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Властта се пази така, както в цял свят. Какво очаквате... да влязат в болница парламентът и министерски съвет?
  —цитат от коментар 17 на Велков


  Не очакваме, ама се надяваме.

 35. 35 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Как се пази властта от коронавируса"
  Сравнявайте:
  "Руски лекар, който миналата седмица разговаря с президента Владимир Путин, е диагностициран с Ковид-19."

  Аре.

 36. 36 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Нашите управници пропуснаха голям шанс, за да изградят модела на заразяване и да вземат адекватни мерки.
  Това беше Банско.
  Градът беше затворен.
  Лесно беше да се тестват всички хора и да се направи карта на заразяването.
  Така направиха в Китай, в Италия. В момента го правят в САЩ,

 37. 37 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#26] от "Незнайко в Слънчевия град":

  А мсилите ли че трябва да се вземат идентични мерки в държава със стотици хиляди заразени и хиляди починали и в държава с 400 заразени и 7 починали, от които двама не са от коронавирус!?

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2117 Любопитно

  Много хленч, слзи и сополи, че видите ли, за управлението на страната имало маски а за "малкият човек" (дето чака някой да доде и да го оправи) нямало било.
  В самолетите, ако сте обърнали внимание (за който е летял де) че пише, в случай на проблем да си сложи кислородната маска първо възрастният а после да я слага на детето. Хленчещите могат ли да прозрат защо е такава процедурата в самолетите -> първо възрастният а после детето?😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Пази се и то доста добре ! Не я мислете властта, мислете за себе си !

 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Весело

  До коментар [#14] от "Косьо Генчев":

  Правописните грешки са най - малкия проблем на любителите на статуквото ! Даже може да ги насърчаваш да пишат и с грешки - развива мисленето......

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Весело

  До коментар [#33] от "Hutya Puylo":

  Стара е ! Това са комунистическите деца и внуци !

 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Разстроено

  До коментар [#28] от "Незнайко в Слънчевия град":

  То много от политиците единственото, което могат да предоставят, и предоставят съответно , е именно това ! Затова сме стигнали именно до тук - нация с " големи шефове" ......

 44. 44 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Навсякъде е така. Борката как веднага го установиха, че има положителна проба?

 45. 45 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво Станчев":

  Е, с малки изключения са си за презрение.

 46. 46 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  Не знам дали отчитаме но България засега е най-незасегната от цяла Европа. С 57 заразени на 1 милион сме в пъти по-добре от всички останали страни от европейския съюз.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 47. 47 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Много хленч, слзи и сополи, че видите ли, за управлението на страната имало маски а за "малкият човек" (дето чака някой да доде и да го оправи) нямало било. В самолетите, ако сте обърнали внимание (за който е летял де) че пише, в случай на проблем да си сложи кислородната маска първо възрастният а после да я слага на детето. Хленчещите могат ли да прозрат защо е такава процедурата в самолетите -> първо възрастният а после детето?😉
  —цитат от коментар 39 на DDR


  Разликата е, че в самолета има маска за всеки. Първо всеки си поставя на себе си и ако е необходимо после помага на децата или на този до него. Слушайте ги тези стуардеси де! https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=c8obWJ2Ui-Y

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  На Тръмп са направени 2-3 теста, на нашите, всеки ден.

 49. 49 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#48] от "Роси":

  Много знаеш ти колко теста са направени на Тръмп... русокоске...

 50. 50 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  [quote#47:"Гарван"][/quote]

  Изненада ме. От тебе не бях очаквал, че така буквално ще разглеждаш нещата.
  Сега ще поясня:
  В самолета, първо се поставят маски на възрастните, за да могат те да спасяват след това децата. Ако тръгнеш да поставяш маска първо на детето (щото в училище било учено да се спасяват най-напред деца, жени и старци...) може и да успееш да му поставиш и после да не успееш на себе си. В този случай детето е с маска, но без кой да го образно казано защитава и ръководи. Същото е и в държавното управление. Много приятно звучи генерала да излезе от окопа и да е начело на атаката, ама като падне геройски в боя, после редник Мунчо ли ще организира всичко? Много е приятно, правителството и депутатите да кажат, че те няма да носят предпазни средства докато не се осигурят за населението. Приятно звучи за ухото. Ама като се натръшка правителството, баба Пена ли ще взима решенията?
  А призива за спасяването на жените и децата идва от древни времена и е продиктуван от чисто практически подбуди -> жените могат да народят деца, стига им и един мъж да е оцелял (ама ако е оцеляла една жена и десетима мъже, освен да седнат на шведска маса друго няма много да се получи). Децата ясно- резерва на нацията са. И винаги, от време оно, вожда, царя, началника се е ползвал и ще се ползва със специална защита и привилегии. Щото баба Пена и чич Гошо сигурно са много добри в нещо ама на дали ще могат да ръководят съдбите на милиони хора.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 51. 51 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Оявлата се власт ако се разболее веднага ще звънкат на баба си Меркел жално да идва Луфтвафе-то да ги взима със самолетите за Германия. Аз лично искам да видя как 30 години занемарено, изоставено здравеопазване финансирано на санитарната нула сега се връща върху нищоправците със страшна сила и ги помита. Защото така съдбата ще е справедлива.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 52. 52 Профил на MakoJacko
  MakoJacko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тестове за тях има за народа само страхове има.

  MJ
 53. 53 Профил на MakoJacko
  MakoJacko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "emil":

  При тази бройка на установени случай сме си за пример направо. Като погледнеш обаче бройката на тествани сме си за смях и съжаление.

  MJ
 54. 54 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Абе що всички са с маски бе? Нали не са задължителни? Барбата да нареди всички министри без маски до постигане на консенсус + парламентарната група на ГЕРБ, че и те са му подчинени.

 55. 55 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#50] от "DDR": Я па ти, че само във форумето е пълно със специалисти, гачи не знаеш. Ако генералът е некадърен по-добре е да ходи да воува иначе може да нанесе много повече щети от противника. При необходимост войската може да се управлява и от старши офицери. Дори ще е много по-добре от някои измислени генерали дет за една нощ от редник Мунчо му слагат лампазите и става генерал. Чаткаш ли разликата?

 56. 56 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#51] от "Dr_Doolittle":

  Преди да момете тях ще помете много невинни хорица.
  До коментар [#50] от "DDR":

  Задължението на управляващите и да се грижат за народа си. Да отмениш заповедта за носене на маски от популистки подбуди не е грижа за народа. На народа не му трябват популисти, които се грижат само за себе си. Упревленски кадри бол и без тия ще се оправим.

 57. 57 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Ако на ден в България се правят 240 теста и за един ден се тестват всички депутати, какво остава за електората.

 58. 58 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#51] от "Dr_Doolittle":

  Недей плака....че откакто ви направиха ЕТ станахте кръвожадни... не се жалвай... записахте си хиляди пациенти да смучете само от такси и направления... нищо, тази криза ще оздрави много системата...
  Електронното здравно досие и електронната рецепта малко ще ви вразумят... особено дето правите на книга ежегодните профилактични прегледи...
  та трай си, лакомията е лош съветник...

 59. 59 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#51] от "Dr_Doolittle":Преди да момете тях ще помете много невинни хорица.До коментар [#50] от "DDR":Задължението на управляващите и да се грижат за народа си. Да отмениш заповедта за носене на маски от популистки подбуди не е грижа за народа. На народа не му трябват популисти, които се грижат само за себе си. Упревленски кадри бол и без тия ще се оправим.
  —цитат от коментар 56 на etar


  Моето мнение за носенето на маски съм го изразил многократно във форума -> твърдо за.
  За отмяната на заповедтта нямам думи ....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 60. 60 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2117 Любопитно

  До коментар [#50] от "DDR": Я па ти, че само във форумето е пълно със специалисти, гачи не знаеш. Ако генералът е некадърен по-добре е да ходи да воува иначе може да нанесе много повече щети от противника. При необходимост войската може да се управлява и от старши офицери. Дори ще е много по-добре от някои измислени генерали дет за една нощ от редник Мунчо му слагат лампазите и става генерал. Чаткаш ли разликата?
  —цитат от коментар 55 на Гарван


  Извинявай за въпросите:
  1. в казарма бил ли си (няма значение дали в българска или чужда)?
  2. за хора отговарял ли си (в казармата, в работата)
  3. както е модерно да се казва сега -> в момента упражнявайки професията си, имаш ли влияние върху взимането на управленски решения?

  Питам, защото още повече ме изненада с последният си отговор, в стил романтичен иделизъм (не го мисля с лошо). Няма нужда да ми отговаряш, по скоро е тема за размисъл, как функционира обществото...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 61. 61 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  До [#46] от "emil":
  Гледай какво ще е увеличението на регистрираните случаи след днешното и утрешо „ударно” тестване. Иначе на броя жертви сме в минимума.

 62. 62 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 542 Неутрално

  ПАДНАХА СИ НАРОД ТИИЯ МЪР.........,ЖИВИ И ЗДРАВИ

 63. 63 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Бил съм и то цели 17,5 години. Бил съм и на обучение във ФРГ и Англия. Отговарял съм и отговарям за живота на стотици хора и материална част за стотици милиони. Така, че не ми ги разправяй, щот съм се нагледал/напатил от некадърни "генерали" и лидери.

 64. 64 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#8] от "vesko19":Наистина, де тоя късмет. Сега официално 240 тъпунгера ще трябва да са в карантина. Започва игра на руска рулетка.
  —цитат от коментар 11 на Иво Станчев


  Иво, от Атина или от Белград пишеш бе? Как сте там?

 65. 65 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Бил съм и то цели 17,5 години. Бил съм и на обучение във ФРГ и Англия. Отговарял съм и отговарям за живота на стотици хора и материална част за стотици милиони. Така, че не ми ги разправяй, щот съм се нагледал/напатил от некадърни "генерали" и лидери.
  —цитат от коментар 63 на Гарван


  Благодаря за отговора - > в общи линий всеки се е нагледал и напатил от некадърни водачи, началници и служители. Реакцията ми (да задам въпроса, който зададох) е твърдението, че лесно може един "редник" (в случая го приемам като обобщение на войник, служител и т.н) да се събуди сутринта и да поеме успешно ръководството на един сложен и взаимосвързан процес. Имало е такива случаи но тези хора са единици в световната история ... Масово, "малинки мустафир" (по Ярослва Хашек) си остава "малинки мустафир". Поне в мойта професия, занаят или както там му се вика, много трудно някой "от долу" би могъл да поеме успешно нещата. Предполагам и в твоята.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 66. 66 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#65] от "DDR": Грешно си ме разбрал. Не е възможно "един "редник" (в случая го приемам като обобщение на войник, служител и т.н) да се събуди сутринта и да поеме успешно ръководството на един сложен и взаимосвързан процес". Това е почти невъзможно и нередно за големи "формирования". За съжаление в РБ дори в мирно време имаме "редници" събрани от кол и въже, които ръководят. Ако се следват армейските устави почти е невъзможно " войската" да остане без командване. Командирът има своите заместници и дори в заповед посочва кой ще е неговият заместник при негово "отсъствие".

 67. 67 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#50] от "DDR":

  Аз смятам, че първо трябва да се спасяват не жените и децата, а младите и децата. Жена на 60 години едва ли е по-полезна от мъж на 30 при равни други условия.

 68. 68 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#67] от "pamela":
  Ако мъж на 30г. има нужда от 60годишна жена да се жертва за него, за да оцелее, то обществото вероятно ще се справи и без този "мъж". Туй то. Мъжка майка съм, син отглеждам, но освен аз и баща му, от никой друг не очаквам да се жертва именно за моето дете като порасне (че сега си е още дечко и е в категорията "деца").

 69. 69 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Любопитно

  То по интересното е.....дали Виолета Руменова ще се окаже права...... Че там май може да е "пробива".......
  https://bit.ly/2URE0K9 https://bit.ly/2X0i2XW

 70. 70 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 634 Неутрално

  разкарайте го това НСО, безплатна охрана на бивши мафиоти, други не правят

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 71. 71 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Казва се ...чрез ешелонирана отбрана от охранители !

 72. 72 Профил на Harry Krup
  Harry Krup
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Половината са болни НО крият

  Harry Krup
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK