На живо

Коронавирусът в България: Извънредното положение ще се удължи, жертвите са 10 (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Извънредното положение ще се удължи, жертвите са 10 (хронология)

© Велко АнгеловКабинетът иска извънредното положение заради коронавируса да е до 13 май, а не до 13 април. Жертвите на заразата в България вече са 10, след като мъж на 57 години почина в болницата в Кюстендил, а 40-годишен - в "Пирогов". Насроченото за днес в парламентарната бюджетна комисия обсъждане на актуализацията на бюджета се отложи за неопределено време, след като късно снощи председателят на Народното събрание съобщи за първи болен депутат.


"Дневник" всекидневно следи развитието на събитията около коронавируса в реално време.
Ситуацията в света следете - тук

Очакваният мораториум върху плащанията по банкови кредити заради причинената от пандемията икономическа криза вероятно ще бъде обявен в близките дни. Няколко изказвания на премиера Бойко Борисов миналата седмица създадоха очакване пакетът мерки да бъде представен днес, сряда. В късните часове на деня БНБ със специално съобщение уточни, че до края на работния ден утре - 2 април, се очаква да бъдат приети указанията на Европейския банков орган (ЕБО). На основата на този документ управителният съвет на БНБ ще приеме решение по прилагането на това указание в България и ще изиска от търговските банки да й предложат за утвърждаване единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID 19, описва процедурата централната банка.


"БНБ дава допълнителна гъвкавост на търговските банки, така че да могат да прилагат индивидуален подход без да получават по-тежко положение по отношение на капиталовата адекватност и ликвидността. Този пакет ще бъде обявен до края на седмицата", каза управителят на централната банка Димитър Радев в телевизионно <a href="https://www.dnevnik.bg/biznes/2020/03/30/4047896_bnb_podgotvia_merki_za_otlagane_na_plashtaniiata_po/" target="_blank">интервю в понеделник..</a>

© Надежда Чипева, Капитал

"БНБ дава допълнителна гъвкавост на търговските банки, така че да могат да прилагат индивидуален подход без да получават по-тежко положение по отношение на капиталовата адекватност и ликвидността. Този пакет ще бъде обявен до края на седмицата", каза управителят на централната банка Димитър Радев в телевизионно интервю в понеделник..

Чартърният полет на българите, живеещи в Испания, които искат да се приберат в България, ще се осъществи на 4 април, съобщи Министерството на външните работи.Той е организиран от министерството, туристическата агенция "Buland Consulting" S.L. и Bulgaria Air. Маршрутът е София - Мадрид - Барселона - София. Самолетът ще излети от Мадрид в 17 ч., а от Барселона - в 18.45 ч. Място на борда е гарантирано само за гражданите, които са в окончателния списък на заплатилите таксата за полета, уточнява министерството. Самолетът е със 180 седалки, а цената - 300 евро.

САЩ са готови да споделят с България ваксина, щом бъде готова

Учени и специалисти от САЩ разработват ваксина срещу вируса и България ще е сред първите страни, с които ще я споделят. Това е заявил държавният секретар Майк Помпео в телефонен разговор с българския премиер Бойко Борисов, съобщи правителствената пресслужба. Българският министър-председател е поискал и комплекти за тестове по метода PCR.


Борисов и Помпео бяха единодушни, че всички страни са длъжни да продължат борбата с пандемията чрез взаимопомощ и тясно сътрудничество при обмен на успешни практики в лечението, се казва в съобщението. "Всяка държава има свои опит и знания, но ако споделяме заедно ефективните мерки", е казал Борисов.


"Като мине времето на пандемията България, Европа и САЩ, които споделят еднакви демократични ценности и
свободи на гражданите, заедно като стратегически партньори ще измъкнат държавите си от икономическата криза вследствие на коронавируса", е казал Помпео.

40-годишен мъж с COVID-19 почина в "Пирогов" след внезапно спиране на сърцето, съобщи Министерството на здравеопазването.


Мъжът е постъпил в лечебното заведение преди два дни със симптоми на новия коронавирус в среднотежко състояние. Веднага е бил диагностициран с двустранна пневмония, а по-късно е потвърден и COVID-19.


Това е десетата жертва на заразата в страната.


По-рано днес 57- годишен мъж, диагностициран с коронавируса, почина в интензивното отделение в болницата в Кюстендил.

Ангелкова горещо препоръчва на туристите да искат ваучери, а не пари

До 13 юни няма да могат да се възстановяват суми за предплатени но нереализирани почивки, ако Народното събрание удължи извънредното положение. Това п(съобщи пред Би Ти Ви министърът на туризма Николина Ангелкова. Днес кабинетът предложи удължаване на извънредното положение до 13 май, а това автоматично отлага с месец и изплащането на сумите от туроператорите.


Министърът препоръча, както тя се изрази, горещо, на потребителите да избират да получат ваучер за бъдещо пътуване, а не да настояват непременно парите да им бъдат върнати. Така щели да подкрепят българския туризъм. Ваучерът им дава възможност да пътуват в рамките на следващите 2 г. при същите условия, но да променят дестинацията. На потребителите ще им бъде гарантирано, че ако туроператорът изпадне междувременно в неплатежоспособност, застрахователят ще им възстанови сумата, каза министърът.


Цялото интервю на министъра гледайте тук.

Бойко Борисов в кабинета си.

© Правителствена информационна пресслужба

Бойко Борисов в кабинета си.


Днес светът е изправен пред огромно предизвикателство. Война, която взима много невинни жертви. Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, за да защитим живота и здравето на българския народ. Това написа министър-председателят Бойко Борисов във Фейсбук след като Министерският съвет обяви, че ще поиска Народното събрание да удължи с месец извънредното положение в страната. Разбирам недоволството на хората. Промяната в начина им на живот стана внезапно. Но ги моля да осъзнаят сериозността на ситуацията в цял свят, добави Борисов.


"Натискът върху българската система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация. Не може и не трябва да допускаме усилията, които всички българи положиха, да останат незавършени", припомни премиерът мотивите за удължаването на ограничителния режим.


"Колкото и да е тежък моментът, съм сигурен, че българите за пореден път ще покажат своята сила, отговорност и дисциплина. Така ще се преборим с тази напаст и всички ще се върнем към обичайния ни начин на живот. Впечатлен съм от героизма на всички лекари, сестри, санитари, медицински работници, полицаи, доброволци и всички други, които са на първа линия. Гордея се с всеки един български гражданин. Благодаря Ви за усилието, заедно можем повече!, написа министър-председателят.


Броят на заразените вече е 422

Потвърдените случай на заразени с коронавирус в страната към 17 часа днес са 422, сочат данните на Националния оперативен щаб. В сравнение с вчера по същото време те са с 23 повече. Новите лабораторно доказани случаи от сутринта до следобед са 10, като 8 от тях са в София, а 2 в Благоевград.


207 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 18 от тях са в интензивни структури.


Непроменен остава общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители – 20 души.


Броят на починалите от заразата вече е девет. Оздравели и изписани след болнично лечение са 20 души.

Мъж на 57 години почина от вируса

Мъж на 57 години е деветата жертва на коронавируса в България. Той е починал тази сутрин в интензивното отделение на болницата в Кюстендил, съобщиха от здравното министерство. По информация на лечебното заведение мъжът и съпругата му, която е в стабилно състояние в болницата, наскоро са се върнали от Германия.


Подробности - тук

Кабинетът иска удължаване на извънредното положение

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение заради коронавируса до 13 май. С решение на парламента към момента то е от 13 март до 13 април. "Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна", се казва в мотивите.


Подробности - тук


Какво гласи законът за извънредното положение и как ви засяга, припомнете си тук.

Работещите в катедра Инфекциозни болести на ВМА, които се грижат за болните от коронавирус, излязоха с инициатива, кръстена "Вие сте вкъщи. Ние сме на работа. И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД!"- Снимката с призива беше публикувана на "Фейсбук" страницата на ВМА. Подобни призиви има от редица медицински заведения в различни страни.


Вечерен час в Панагюрище от петък

Панагюрище става поредното населено място в България, в което се въвежда вечерен час, заради епидемията от коронавирус. Със заповед на кмета Никола Белишки от петък, 3 април, се забранява движението по улиците на населените места в състава на общината на лица до 18 години от 20 до 6 часа. Изключение се допуска, когато има здравословни причини. За лицата над 18 години ограничението е в сила от 21 до 6 часа, с изключение на движение, наложено от полагане на труд и по здравословни причини. Забранява се и използването на вендинг машини за продажбата на кафе и други безалкохолни напитки и продукти.

Въпреки усложнената икономическа обстановка рейтингът на България засега се запазва на ниво B2 - "умерен риск" от забавени плащания и лоши вземания, пише в доклад на Euler Hermеs, компания за застраховане на търговски кредити. Девет от 18 изследвани сектора у нас обаче вече попадат в зоната на чувствителен риск, съобщават от компанията.

Българските граждани, разполагащи само с лична карта, временно няма да имат възможност да кандидатстват по Схемата за уседналост във Великобритания, съобщиха от външно министерство. Във връзка с пандемията от коронавируса единствената възможност за кандидатстване е чрез интернет-приложението, за което е нужен международен паспорт с биометрични данни.


Подробности - тук

"Галъп": Панически страх от вируса изпитват 24% от българите

Повече от 1/3 от българите декларират, че след въвеждането на извънредно положение доходите им са намалели, а други близо 1/4 живеят с чувството, че съвсем скоро това ще случи. Данните са от проведен на 30 и 31 март експресен сондаж от "Галъп интернешънъл сред 850 души. 6% от работещите заявяват, че вече са загубили работа и още 10% казват, че това е непосредствената им перспектива.


Според данните 2/3 от българите продължават да смятат, че мерките които властта взема, са достатъчни. Самите мерки са "неприятни, но поносими" за 82% от българските граждани. Други 15% казват, че те са "вече непоносими". Сондажът показва, че 24% от анкетираните изпитват панически страх, заради заразата, а 60 на сто се тревожат.

Подробности - тук

Всички депутати на тест за коронавирус

След като снощи се разбра, че депутатът от ДПС Хасан Адемов е с коронавирус, всички народни представители се тестват в столицата и в провинцията днес. Заради това е отложено първото обсъждане на актуализацията на бюджета, при която ще се разреши дълг до 10 млрд. лв. Как ще се приема законопроектът ще се реши утре, след като излязат пробите за коронавирус на повечето от депутатите . Вариант е депутатите да са в другата сграда и да гласуват от кабинетите си с хартиени бюлетини.


Още четете - тук.

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" разкри гореща линия за психологично консултиране за студенти, преподаватели и "приятели". На телефоните 052/359 512, 0878 417 428, 052/359 643 и 052/359-523 *за чуждестранните студенти) екип от 20 доброволци от магистърски програми ще консултират всеки, потърсил помощ във връзка с преживяването на изолацията или с проблеми с адаптацията в обстановка на криза. Психолозите-доброволци ще консултират състояния, характерни за изолацията – повишена тревожност, трудности в адаптацията към социална изолация, промени в междуличностното общуване в новата среда. Ще дават психологична подкрепа за съхраняване на надеждата, посочват от университета.

Няма отлагане, а забавяне на бригадите в САЩ

Програмата за студентските бригади в САЩ не е отменена, а е отложен нейният старт с 13 дни - това обяви в интервю за Би Ти Ви Светлан Данев от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен.
"На базата на наложената стилистика бих казал: 6000 студенти да се готвят да пътуват до САЩ", допълни той.


Подробности - тук

Професор Мария Миланова и д-р Иван-Асен Шишманов от "Пирогов" са създали информационна платформа за коронавируа - www.covid.bg, в която лекари и пациенти бързо и безплатно могат да проверят симптомите за коронавирус на пациент или на себе си. През компютър или телефон всеки лесно може да се направи тест, който да го ориентира дали има нещо тревожно в състоянието. Тестът е базиран на най-надеждните световни протоколи, създадени от медици в най-засегнатите от COVID-19 страни.

Строителният контрол спира плановите проверки

В периода на извънредното положение Дирекцията за национален строителен контрол спира плановите проверки в общините, съобщиха от агенцията. Продължават да се правят проверки по жалби и сигнали както и до сега.
Всички административни услуги, които се изпълняват от ДНСК, се заявяват и извършват по досегашния ред – на "едно гише", чрез лицензиран пощенски оператор или електронна поща. Жалбите, сигналите и заявленията, които се подават на "едно гише", се пускат в кутия, поставена на общодостъпно място. Такива кутии са разположени в административната сграда на ДНСК в София, както и в сградите на всички РДНСК в страната.

Националният статистически институт призовава гражданите и фирмите да отговарят на анкетите, които се правят при статистическите проучвания, по телефона или мейла. Институтът променя организацията си на работа с грижа за здравето и сигурността на служителите си, респондентите и потребителите и във връзка с мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. Интервютата "лице в лице", които се правят чрез директен контакт с гражданите, са преустановени още при обявяване на извънредното положение, обяви ведомството.


Още по темата - тук

Всички бюджетни организации са получили указание от финансовия министър да прегледат бюджетите си и да представят сметка за това кои от предвидените разходи не са ключови и могат да бъдат отложени за следващи години. Това обяви пред БНР Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента. Тя допълни, че тъкмо от тези икономии ще се поемат допълнителните разходи за заплати на работещите на първа линия в борбата са коронавируса, покупката на медикаменти и др., така че да не се натоварва допълнително бюджетът.


Подробности - тук

Правителството определи 7 гранични пункта на българска територия, през които ще се осигурява безпрепятствено преминаване на стоки. Така ще бъде изпълнен планът на ЕС за осигуряване на "зелени коридори" по европейската пътна мрежа в опит да се преодолеят трудностите заради ситуацията с коронавируса.


Преминаването през пунктовете на "зелени коридори" не бива да надвишава 15 минути, включително с всички проверки и здравни прегледи на водачите. Граничните преходи трябва да бъдат отворени за всички товарни превозни средства, превозващи всякакъв тип стоки.


На границата с Гърция са посочени два основни пунктове - "Кулата" и "Капитан Петко войвода", и един резервен – "Илинден". Също два са основните пунктове с Румъния - при Видин и при Русе, а резервни са тези при Оряхово и Силистра. Между България и Сърбия е определен граничният пункт "Калотина", към Турция – "Капитан Андреево", а към Северна Македония – "Гюешево".

Националната асоциация на строителните предприемачи, която обединява основните строителни компании в София, изпрати свои предложения за управляващите, с които да се ограничат икономическите последствия от кризата с коронавируса. Сред тях е създаването на експертен икономически съвет за анализи вземане на мерки, продължаване на ефективната работа на администрацията, обслужваща стопанския живот., продължаване на кредитирането, създаване на условия производството да продължи при спазване на определени мерки. Националната асоциация на строителните предприемачи, която обединява основните строителни компании в София, изпрати свои предложения за управляващите, с които да се ограничат икономическите последствия от кризата с коронавируса. Сред тях е създаването на експертен икономически съвет за анализи вземане на мерки, продължаване на ефективната работа на администрацията, обслужваща стопанския живот., продължаване на кредитирането, създаване на условия производството да продължи при спазване на определени мерки.

БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета

БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета за т.г., която се налага заради очакваната криза след извънредното положение при коронавируса. Предложеният от правителството проектозакон, в който се залага дълг до 10 млрд. лв. до края на годината, трябваше да се обсъжда от ресорната комисия в парламента днес, но заседанието се отлага заради първия регистриран случай на коронавирус сред депутатите. Според социалистите заемът е колосален и изглежда, че правителството на Борисов иска да се отърве от парламентарния контрол и да харчи милиарди с министерски постановления в месеците преди предстоящите парламентарни избори.


Подробности - тук

Регистрираните потребители в Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) са близо 33 хиляди, съобщиха от институцията. В поддържаната от Държавна агенция "Електронно управление" система са регистрирани 1485 профила на лица с обществени и публични функции и 1195 администрации с включените към тях второстепенни и третостепенни разпоредители с бюджетни средства. Броят на общинските администрации е 251. Чрез ССЕВ се предоставя възможност гражданите, бизнеса и администрацията да взаимодействат по електронен път, което се препоръчва заради епидемията от коронавирус. Регистрация в системата може да бъде направена с физически или облачен Квалифициран електронен подпис (КЕП) или Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт.

Мъж, работил в Австрия, е заразеният от Русе

Мъж на 51 години, завърнал се от Австрия, е първият установен пациент с коронавирус в област Русе. Той заедно с приятелката си са работили в ски-курорт в Австрия, като на територията на България са влезли през ГКПП "Дунав мост" при Русе на 16 март, съобщи днес на брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. По своя преценка и желание двамата са се самоизолирали. На 25-ти март мъжът се е почувствал зле, но е започнал да се самолекува вкъщи за период от 5 дни. Преди два дена, на 30-ти март, е усетил, че се влошава и е потърсил помощ в болница, където след направена рентгенова снимка на белите дробове е установена пневмония. Тестът на жената е отрицателен, Общият брой на поставените под карантина в област Русе е 1244.

Засега карантината спира част от престъпленията

"Освен традиционните фактори, които сме наблюдавали през годините, като ръст на безработицата и спад на доходите, сега имаме един допълнителен процес, който си заслужава да наблюдаваме - завръщането на българите от Западна Европа. Тези хора обикновено също нямат значими спестявания...Някои квартали вероятно ще се превърнат в нещо като "тенджери под налягане" и може само да спекулираме в каква посока ще избие налягането в грабежи, в насилие вътре в кварталите, нападения на другите етнически групи, в сблъсъци с органите на реда и прочие. Нека обърнем внимание и на една нова специфика, че коронавирусът направи нормално хората да се движат с маски."
Това казва в интервю за "Дневник" Тихомир Безлов, който е старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. Той отбелязва, че сред завръщащите се сигурно има освободени от затвори в Италия и Испания, където са излежавали по-леки присъди, други са работници, които първи са загубили работата си.
Още анализ и прогнози какви престъпления ще се увеличат или намалеят, как кризата ще се отрази на корупцията - четете тук.

Решението на правителството да въведе и веднага след това да отмени мярката, задължаваща носенето на предпазни маски на обществени места, поставя въпроси за ефективността на неговите действия в настоящата криза, се казва в позиция до медиите на Атлантическия съвет на България. В нея се отбелязва, че няма по-неподходящ момент за пораждане на съмнения, че се работи по метода: проба-грешка. "Защото сега най-малко е необходимо да се подкопава доверието в необходимостта от безусловно и стриктно спазване на въведените строги ограничителни мерки. Недопустимо е да се внушава съществуване на разнобой между Националния оперативен щаб и правителството, или да се правят изводи за противоречия вътре в кабинета", се казва в позицията.


Коронавирусът в България: Извънредното положение ще се удължи, жертвите са 10 (хронология)

© Велко Ангелов

Проверяват се защитните средства в евтините магазини

Инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисия за защита на потребителите (КЗП) започнаха съвместни проверки на магазините за един лев и подобни. Ще се проверява дали предлаганите в тях предпазни маски, очила за индивидуална защита, предпазни ръкавици и т.н. имат маркировка за съответствие, задължителните пиктограми и маркировки, инструкция за употреба на български език и т.н.

С всеки изминал ден икономиката се забавя, а фирмената задлъжнялост расте. Това каза пред БНТ икономическият министър Емил Караниколов. По думите му в момента няма почти никакво потребление, като това ще навреди на много малки и средни предприятия.


Той обаче подчерта, че искането на финансовия министър Владислав Горанов за теглене на заем до 10 млрд. лева е правилно, защото "като изчезне вирусът, животът ще продължи и този, който е в най-голяма кондиция, той по-бързо ще се възстанови".

Председателският съвет на Народното събрание - орган, в който участват представители на всички парламентарни групи, заседава тази сутрин, за да обсъди какви мерки ще бъдат предприети, след като снощи беше обявен първи случай на заразен депутат. Трябва да бъде взето решение кога ще се подновят заседанията на парламента.

Общият брой заболели е 412

Нови 33 положителни проби за коронавирус (от направени общо 373) има за изминалото денонощие. Общият брой на потвърдените заболели в страната е 412, съобщи председателят на националния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Той уточни, че има първи случай на заразен в Русе - на мъж, който се е прибрал от Австрия, след като работил в ски курорт там.


В болница от вчера до днес са влезли 23-ма души. Общият брой на хоспитализирани е 146, като 14 са в интензивно отделение в София и Пловдив, има един случай на интубиран в Кюстендил, съобщи ген. Мутафчийски.

Той представи статистика за броя направени тестове за антитела на 1 млн. население. По негови данни в България са направени 1276 теста, като в тази брой не са отчетени около 3 хил. теста, направени от частни лаборатории.За останалите странни данните са: Белгия - 1594, Словакия - 1382, Гърция 1482, Унгария - 1361,

Македония - 1505, Полша - 1214, Събрия 443, Румъния - 1191, Турция - 926, Украйна - 54, Франция - 1508, Словения - 9 910, Естония - 8471, Чехия - 4583.
Помолен да коментира отменената вчера заповед на здравния министър за задължителното носене на маски - мярка, за която той настояваше - шефът на щаба коментира, че полза от маските при всички положения има и допълни, че той самият използва и ще продължи да използва маска, за да предпази хората около себе си.


До края на деня се очакват резултатите от взетите вчера проби в Банско. Те бяха събрани след акция на Регионалната здравна инспекция, след като установихме, че има около 50 човека, които са проявили симптоми, но си седят вкъщи, а лекарите отричаха да имат пациенти с такива заболявания, каза ген. Мутафчийски.

Брифинг на националния щаб за борба с кронавируса:

Община Пловдив ще глоби фирми от градския транспорт

Общината в Пловдив ще глоби фирмите, които осигуряват градския транспорт в града, след като в медиите се появиха снимки на препълнен автобус въпреки забраните, съобщи БНТ.


От фирмите заявиха, че става дума за единичен случай и нямат намерение да плащат глобите. Според превозвачите автобусите са намалени, тъй като пътуващите са спаднали с близо 75% и единствено сутрин има повече хора.

Късно снощи председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че има потвърден случай на депутат, заразен с кронавирус. Положителна проба е дал шефът на социалната комисия Хасан Адемов. Днес ще бъде бъде създадена организация, за да могат всички останали народни представители да бъдат подложени на тестове.


Насроченото за тази сутрин заседание на бюджетната комисия, която трябваше да обсъди актуализацията на бюджета, се отлага. Депутатите трябваше да обсъдят правителствения проект за актуализация на държавния бюджет заради нуждата от повече разходи за обезщетения за безработица, включително и чрез помощта по схемата 60/40 за бизнеса. Кабинетът предвижда 2.4 млрд. лв по-малко приходи от данъци, по-висока безработица, дефицит от 3.45 млрд. лв и възможност за поемане на нов дълг до 10 млрд. лв. (Пълните мотиви към проекта - тук).

По данни на националния щаб за борба с коронавируса от 17 ч. във вторник установените заразени с коронавирус българи са 399. От общия брой на потвърдените случаи 20 души са медицински персонал.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (238)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Време на ГЛОБИТЕ.
  ГЕРБ: Ще глобяваме.
  Министър на здравеопазване - Да се глобява всеки който......
  Председател на медицинската комисия: Всеки който....., да се глобява....!
  Министър Младен Маринов: КАТ ще глобява, полицаи ще глобяват....

  Ще запомним управлението на ГЕРБ с глобите. Нова форма на пряк данък.

 2. 2 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 274 Неутрално

  След като Община Пловдив направи всичко възможно да оссере градския транспорт до невъзможни величини, да ликвидира екологично чистите тролеи и да ги замени с дизелови автобуси втора ръка, да ликвидира фирма общински транспорт и да подари на разни мазни частници линиите, да субсидира по неясен начин същите тези частници и сега да се прави на загрижена ??? И всичко това в управлението на ГЕРБ! Браво бе ,печелите наградата за безочие, ние не се съмняваме,че това е поредната фалшива загриженост.
  П.С. Ей една градска мотриса можеха да пуснат да свързва двата края на Пловдив, по практично и икономично щеше да е ... Абе , разочарованието е пълно...

  O sancta simplicita!
 3. 3 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Ей така се бори вирус ...С глоби ...
  КОга ще се сетят господата да глобят и Коронавируса ....Я му лепнете няколко милиарда глоба на тоя хайванин .........
  Пореден случай на заразен прибрал се от чужбина наш гражданин ....
  И в Силистра случайте 2та са на такива ...Англичанин и българка прибрали се от Англия....
  тука се пита в въпроса ....Защо държавата не взе (вземе) по сериозни мерки срещу тия хора ??
  Със сигурност сега тия дни ще излязат още такива .......

 4. 4 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Дневник, разбирам ,че темата е в развитие и сменяте заглавията , но се губи смисълът на някои коментари, предното заглавие беше за Община Пловдив и градския транспорт , сега е за Русе , какъв смисъл да има коментар за Пловдив под статия за Русе ? Поне оставяйте към часа на публикацията и старото заглавие !

  O sancta simplicita!
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Време на ГЛОБИТЕ.ГЕРБ: Ще глобяваме.Министър на здравеопазване - Да се глобява всеки който......Председател на медицинската комисия: Всеки който....., да се глобява....!Министър Младен Маринов: КАТ ще глобява, полицаи ще глобяват....Ще запомним управлението на ГЕРБ с глобите. Нова форма на пряк данък.
  —цитат от коментар 1 на historama


  Няма нужда да помните. Още дълго ще сте под управлението на ГЕРБ! А тези, които не искат да ги глобяват, да спазват правилата. Много е просто!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 620 Гневно

  В Кюстендил е пълна трагедия. До преди ден: първият официално диагностициран болен почина. Сега при 4 нови диагнози с корона вирус, нов интубиран. Някой задава ли си въпроса защо от 9 /девет/ месеца в Областен и Общински център няма Инфекциозно отделение. Като го закриваха местните политически феодали и велможи се кълняха, че няма да има пробле, като няма инфекциозно отделение. И какво се случи 9 месеца по-късно?

 7. 7 Профил на biolakotka
  biolakotka
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Е ами при 300-350 проби дневно заразените са по 20-30 бройки..... умишлено го правят

 8. 8 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Малоумния брояч дразни, но не толкова колкото калинките от ГЕРБ

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  В момента нашата здравна система обслужва случаи 99% свързани със завърнали се гастарбайтери дето ни хулеха здравната система. Да си плащат.

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  И Русе е в кюпа!
  Ямбол все още се държи!
  Браво Ямбол! Герой Ямбол!

 11. 11 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Ако вирусите и бактериите се бореха с глобии....Досега Западните държави отдавна да са се сетили .....
  Проблема тука не е правилата ...А малоумните такива ....Нямат и идея какво да правят ....Но за да го замаскират ....Плашат за щяло и нещяло с глоби ....Което е пълна глупост....
  То че има такива дето се правят на голяма работа и не спазват нищо има ги ...
  НО да не слагаме 90% от обществото при другите 10 % мм ?
  За ония дето мислят правилата решението е глоби ....Но до тях се стига заради малоумните решения дето прокарват .... За тая работа се иска акълец....

 12. 12 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Е ами при 300-350 проби дневно заразените са по 20-30 бройки..... умишлено го правят
  —цитат от коментар 7 на biolakotka


  Сутринта Мутафчийски съобщи доста данни за броя тествани на 1 милион и България не е от страните с най-малко тествани, а е в средата.

  За сравнение и големите приказки как Вучич посреща китайския самолет с лекари , тестове и лекарства и целува китайското знаме.
  В Сърбия която е колкото нас като население, има 3 пъти повече починали и 2 пъти повече заразени, при 2 пъти по-малко тествани от в България

 13. 13 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Случай в Руси ли? Въри дъ върим, лице?

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 14. 14 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 550 Неутрално

  На някой да му направи впечатление дискусията за БЦЖ ваксината? Май май... има цака този вирус.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#11] от "vesko19":

  Ей такива всезнайковци най обичам,дето разбират повече от вирусолози и епидемиолози,от доценти и професори.Светът гори ,навсякъде се взимат подобни мерки,ама нашите умници все недоволни.Сега глобите им вадят очите,ми не правите нарушения,не ви глобяват.

 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  08:04
  Общият брой заболели е 412
  Нови 33 положителни проби за коронавирус (от направени общо 373) има за изминалото денонощие.
  —цитат от коментар 0 на Голямата лъжа

  Има ли някой който още да вярва на този лъжец?

  Германия при население 84 милиона прав 500,000 теста СЕДМИЧНО! Това са 5,052 теста седмично на милион. Което за нашите 7 милиона означава, ме трябва да правим по 35,000 седмично за да сме на тяхното ниво на тестване. Което впрочем е довело до много ниското ниво на смъртност 1.09% докато за Италия е 11.75%.(

  За да стигнем немското ниво на превенция ние трябва да правим по 5000 теста дневно а не жалките 373. А това е 13 пъти повече, и много вероятно тогава откритите заразени нямаше да са сегашните лъжливи 412 а 4-5,000. Абсолютно съзнателно Мутафчийски не прави достатъчно тестове за да крие броят на заразените.

  Една Швеция близка до нас със своите 10 млн население отчита, че направените досега 36,000 теста са съвсем недостатъчни и планира рязкото им увеличаване. Но това са 3600 теста за 1млн население, а досега ние имаме общо около 7500-8,000 теста, т.е не повече от 1100 теста на милион. Което означава 3.5 пъти по-малко тестове от техните. И обърнете внимание, Швеция започва разширеното тестване с медицинските служители, няма да се оставят да останат без лекари в най-критичният момент като Италия и Испания. Докато за нашити приоритет са пазвантите които ги пазят и затова първите 1000 бързи теста ги определиха за тях. И като резултат вече имаме 20 заболели медицински работници, 5% от общият брой заразени.

  Впрочем, какво стана с тези 1000 бързи теста за полицаите? Трябваше да ги направят в понеделник, защо толкова упорито КРИЯТ резултатите?

  https://dariknews.bg/novini/sviat/germaniia-uvelichi-testvaniiata-si-za-koronavirusa-do-500-000-probi-sedmichno-2218818
  Германия увеличи тестванията за коронавирус на 500 000 седмично

  https://www.24chasa.bg/novini/article/8386618
  Швеция започва национална програма за тестване за COVID-19

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Русенският случай: заразеният се е карантинирал в апартамент под наем, човекът не е местен. Пътувал е със самолет до Варна около 15 март.

 19. 19 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#10] от "Judjuk":

  Нерде Ямбол, нерде Стамбол.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#17] от "Fred":

  Япония не тества и е с пъти по-добре от Германия и другите цитирани от теб. Но спазват няколко прости правила:

  1. Всички с маски още от първия ден.
  2. Миене/дезинфекция на ръце и всичко останало.
  3. Социална дистанция.
  4. Спрени училища, спортни събития и др. събития където има струпване на хора.
  5. Който може работи от тях, другите с маски на работа.

  И това е. Баровете работят, ама са празни. Някои са затворили. Един лек клъстер се получи в един нощен клуб в Токио, където са си свалили маските да видят с кой ще си легнат след купона.

  И тестове само на сериозните случаи.

  https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Japan

  Просто като фасул, докато Запада дебатира, онея си носят маските и имат с 100 пъти по-малко заразени и починали.

 21. 21 Профил на Барба Ганьос бе техния господар
  Барба Ганьос бе техния господар
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "vesko19":Ей такива всезнайковци най обичам,дето разбират повече от вирусолози и епидемиолози,от доценти и професори.Светът гори ,навсякъде се взимат подобни мерки,ама нашите умници все недоволни.Сега глобите им вадят очите,ми не правите нарушения,не ви глобяват.
  —цитат от коментар 16 на uvtest


  Ами ако не си забелязал, Айнщайн, вирусолозите, епидемиолозите, доцентите и професорите също имат разнородни мнения.

  В момента ми е ясно, че всяка позиция, която заемате, е подчинена на неистовото клакиране към любимото ви правителство, и сте слепи за каквито и да е алтернативни аргументи. Само че, имайте предвид, че изолацията ще върши работа до време. И е лесна за имплементиране. Мъчната работа ще е алтернативната стратегия как да превъзмогнем икономическите и психологически щети, а и здравословни, ако самата изолация не сработи така, както се надяваме всички.

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До края на деня се очакват резултатите от взетите вчера проби в Банско. Те бяха събрани след акция на Регионалната здравна инспекция, след като установихме, че има около 50 човека, които са проявили симптоми, но си седят вкъщи, а лекарите отричаха да имат пациенти с такива заболявания, каза ген. Мутафчийски.
  —цитат от коментар 0 на Крият заразените

  Аха, нещо което го подозирах. Масово системата не отчита заразените. Не само малкото тестове но и самата система, просто не ги диагностицират като заболели от короната. Пишат грип, настинка или нещо друго.

  Не случайно китайците въведоха компютърна томография за всички умрели и тогава се оказа, че мнозина от записаните като умрели от обикновена пневмония всъщност са били заразени с коронавирус.

  Така и си го представях, обаждам се на личната по телефона, пита ме какво ми е, казвам и тя казва "Лека настинка, стой ки в къщи и пий чайчета". Ако имам късмет ще го изкарам в къщи дори без да разбера че е короната, чак при усложнения евентуално в болницата.
  Само че дотогава сея заразата около себе си.

  Да не е луда да дойде да ме преглежда или приема в кабинета, без професионалните предпазни средства това си е директно заразяване. Отделно, че при контакт със заразен самата тя трябва да легне 14 дена в карантина.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Сутринта Мутафчийски съобщи доста данни за броя тествани на 1 милион и България не е от страните с най-малко тествани, а е в средата.
  —цитат от коментар 12 на 001

  Да, чак сега го прочетох. Моята оценка беше 1100 на милион по косвени данни, неговото е 1276, значи приблизително съм познал.

  Но това че сме в средата съвсем не е успокоение. Трябва да гледаме добрите а не изоставащите. Една Швеция с 3600 на милион ги отчита като крайно недостатъчни и планира рязкото им увеличаване. Трябва да гоним Германия с нейните 5000 теста на милион СЕДМИЧНО . И понеже много и дълго време не е правено дори повече за да настигнем тяхната плътност.

  И най-важното, не да ги чакат на крака когато вече е късно а масово ТЪРСЕНЕ. Това е формулата за да не повторим италианският сценарий.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  В Сърбия която е колкото нас като население, има 3 пъти повече починали и 2 пъти повече заразени, при 2 пъти по-малко тествани от в България
  —цитат от коментар 12 на 001

  Ами то броят на починалите е пропорционален на малоумието на управляващите. Вучич е този който измисли вечерният час, забраната за парковете и нашите веднага го повториха.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#23] от "Fred":

  А прочете ли или гледа ли , че каза , че на ВМА са им дарили от бързите тестове още в началото и са ги ползвали без никакъв резултат.
  Напротив, подвеждали са ги ужасно.
  Тествали са първо 50 воени и е нямало положителен според бързите тестове, а след като тествали с пср са открили такъв.
  Тествали са с бързите тесвото 10 сигурни болни , които от седмица лежат в болницата им.
  Но според бързите тествое 6 от тях били здрави. Пълна лъжа

  Единственото важно е
  Брой интобирани. Тоест тежки, нуждаещи се от кислородни апарати и броя на починалите.
  Това е основното което е важно.
  При нас има 14 тежки случая в момента в болниците и 8 починали.
  В Сърбия 60 тежки случая и 23 починали
  В Гърция 72 тежки случая и 49 починали
  В Румъния са повечко , но и като население са доста повече от нас. Там имат 82 починали при близо 3 пъти по-голямо население.
  Това са основните неща които показват как се движим, а не фалшивите тестове или броя отчетени заразени.

 26. 26 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#15] от "Барба Ганьос бе техния господар":

  А какво значение има в каква болница се изследват депутатите?
  Баси и малоумния въпрос. На такъв въпрос, такъв отговор.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  До коментар [#10] от "Judjuk":Нерде Ямбол, нерде Стамбол.
  —цитат от коментар 19 на xAlan Blackmore


  Ямбол е наш! Ти явно никога не си го виждал. И у тебе няма един грам патриотизъм.

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#23] от "Fred":

  Тестовете без мерки не работят.

  Ще тестваш някой и какво ще го поставиш под карантина. Но още 10 ще изтървеш.

  Германците правеха това в началото, после си разбраха грешката и наложила мерки и те. Спряха учениците, спряха спортните събития, затвориха барове, ресторанти, наложиха социална дистанция и да не се струпват хора на едно място.

  Японците наложиха горните мерки от ден 1 и не тестват. И са с пъти по-добре от германците.

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Ами ако не си забелязал, Айнщайн, вирусолозите, епидемиолозите, доцентите и професорите също имат разнородни мнения.
  —цитат от коментар 21 на Барба Ганьос бе техния господар


  При наличието на работещи модели в Азия, защо трябва да се спори? :)

  Да се налага някой модел от Азия и после да се спори за допълнителни мерки.

  Писах за Японския модел, като най-евтин и лесен за изпълнение. Южна Корея тества, но и тя има същите мерки като Япония. Сингапур, Хонг Конг - също имат подобни модели, които доказано работят.

  И всичките горните казват - че маските са най-сигурното нещо заедно с миенето на ръце и социалната дистанция. Останалото вече са нюанси. А тука още спорят за файдата от маските. Това просто не е сериозно.

 30. 30 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Само че дотогава сея заразата около себе си.
  —цитат от коментар 22 на Fred


  Затова се самоизолираш и никакви социални контакти.
  И затова се носят маски, не за да се пазиш, а за да не заразяваш околните.

  Абе хора, толкова ли ви е трудно да седите 1 месец в къщи и да излизате само в най-належащи случаи?
  Ясно ми е, че не всеки може, но поне тези, които могат, да го направят.
  Стоите си у вас, четете книги, гледате филми, говорите си с жената/мъжа (току виж откриете, че е прекрасен човек), играете си с децата, говорите си с тях...
  Ако се налага да ходите на работа - ами спрете да контактувате за щяло и нещяло с колегите си, ограничете и там контактите си до минимум. По възможност не ползвайте градски транспорт, пътувайте в колата сам.
  Правете тези неща доколкото ви е възможно.

  Че държавата ни не е съвършена знаем всички. В нормално време правят неадекватни неща, вие искате в извънредно да дестват адекватно. Правят каквото могат и те (политиците), учат се в движение. Никой от нас не е бил досега в подобна ситуация, не изисквайте да правят всичко от първия път перфектно. Всички правим грешки.
  Пазете се, пазете околните, и това ще мине!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 31. 31 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  [quote#27:"Judjuk"][/quote]

  Суджук, ти да не си от Кукерград?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 32. 32 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И въпреки , че основно се говори за Италия и Испания в много други европейски страни нещата са притеснителни.
  Пример за това са богати не големи страни с големи възможности като Белгия и Швейцария примерно. Също така Нидерландия

  В Богата страна като Швейцария с най модерни болници имат засега 50 починали на милион, а в Белгия и Нидерландия по 61 починали на милион.
  В бедна България в момента сме под 2 починали на милион.

 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Просто като фасул, докато Запада дебатира, онея си носят маските и имат с 100 пъти по-малко заразени и починали.
  —цитат от коментар 20 на realguru

  Изби рибата, слагаш парчето плат и готово! И само това решавало проблема. Да се чуди човек защо им са тези тежките скафандри на лекарите като парчето плат е достатъчно.

  Тези изолациите които ги описваш навсякъде ги прилагат, в Италия дори много по-жестоко. И мрат като мухи.

  Маските ги слагат навсякъде в Азия но не са се отказали и от тестовете. Ето ти примера на на Южна Корея която вече е овладяла епидемията и броят на болните /Active Cases/ намалява. Докато в Япония той си расте нагоре по експонентата.

  https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2020/03/13/815441078/south-koreas-drive-through-testing-for-coronavirus-is-fast-and-free?
  South Korea's Drive-Through Testing For Coronavirus Is Fast — And Free

  И сравнението Южна Корея-Япония:
  https://corona.help/country/south-korea

  А препоръката тестове само за тежките случаи означава наредени ковчези като в Италия, те там така чакат да им дойдат на крака. Докато дойде в болницата или се лекува в къщи той ще е заразил десетки. Защото животът не може да се спре, трябва да отидеш до магазина, аптеката, в рейса се качваш да отидеш на работа. И заразяваш наред, маските помагат само частично, не са пъна защита. Пълната защита са онези със скафандрите. .

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  10:06
  ...
  Недопустимо е да се внушава съществуване на разнобой между Националния оперативен щаб и правителството, или да се правят изводи за противоречия вътре в кабинета", се казва в позицията.
  --------------------------
  Атлантическият съвет и той се изходил по темата. Недопустиво било да се показват разногласия и внушават съмнения. Точно както едно време при социализма "Партията е права дори когато греши!"

  Обратното, едното от малкото разумни неща които са направили досега е че отмениха една безумна наредба. Безумна не поради самата нея, носенето на маски е полезно, все нещо помагат.

  А безумна поради силовото налагане носенето на нещо което въобще го няма по магазините. И поради безумните глоби абсолютно несъобразени с нашите реалности и дори прилаганото по други страни. Размахването на бухалки като мутри като основен метод вместо рационални действия.

  Ето това трябваше да критикува Атлантическият съвет, а не да ни призовава да сме единни зад една дивотия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Впрочем срещу тази наредба вече е била подадена жалба в Административният съд. Като налагането на задължения за които няма условия за прилагането им. И гарантирано щеше да падне,

  Така че правителството фактически си спести позора. И там вътре да си обмислят по-добре нещата преди да издават нарезби. Така ще си спестят излаганията които и без това вече са много.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fred":

  Щеше да падне след един месец.
  А а се очаква вълна след около 2-3 седмици.
  Ако не бяха въвели мерките досега, да сме доста повечко.
  Ако не бяха затворили Банско преди месец, сега там щеше да има стотици случаи, защото се очакваха над 2 хиляди англичани да дойдат на ски.

 37. 37 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 402 Неутрално

  В действителност довечера ще се види как са нещата в Банско след половин месец карантина.
  Чакат се 50 теста от там на хора със симптоми.

 38. 38 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Ето подходяща може би сграда за временна болница или принудителна карантина.
  Празен мол, с паркинги, вентилация и климатизация, едроплощни и малки зали, ресторанти с кухни и т.н. Липсва обзавеждане, но сградата е нова и на 200м от Дунав Мост 1.
  https://www.google.bg/maps/ @43.8745279,26.0171935,247m/data=!3m1!1e3?hl=bg

 39. 39 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#38] от "acarid":
  https://www.google.bg/maps/ @43.8744036,26.0160281,3a,75y,79.05h,97.59t/data=!3m6!1e1!3m4!1s4Ri--RT4AqHdG3Ri-J1Sag!2e0!7i13312!8i6656?hl=bg

 40. 40 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Ако не бяха затворили Банско преди месец, сега там щеше да има стотици случаи, защото се очакваха над 2 хиляди англичани да дойдат на ски.
  —цитат от коментар 36 на 001

  Недей да даваш точно Банско като пример за добре свършена работа.
  Точно обратното.
  Това е пример за идиотщина.
  Епидемията напредваше, всички публични събирания бяха забранени, децата не учеха, щабът непрекъснато дрънкаше как трябва да се спазва дистанция...
  Оказа се, че по същото време в Банско туристи се тъпчат в кабинките на лифта.
  Изчакаха да се появи болен, и чак тогава се сетиха, правейки обичайният за ГЕРБ завой на 180 градуса - от пълна слободия до блокада на града.

 41. 41 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#40] от "Yotce":

  До преди една седмица в щатите всичко си живееше на макс.
  А днес имат над 200 хиляди регистрирани случая и няколко хиляди починали.

  Банско ако имаше епидемия там , щеше за две седмици в който е под карантина да напълни болницата в Благоевград с поне 50 човека.
  А от 15 март до днес влошените хора от там са малко.
  Ако бяха затворили Банско без да има случей там, щеше да има плач до небесата , много по голям от този с маските, защото за няколко седмици там работещите правят милиони с които живеят до следващия зимен сезон.
  Почти всеки жител от цялата област е зает през зимния сезон.

  Банско го затвориха, след като от Израел им съобщиха, че завърнали се от там туристи са с вируса.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  До коментар [#17] от "Fred":

  Капацитета на нашите лаборатории 1000 теста на денонощие, те правят мах 400.
  Сега ще тестват всички депутати и секретарки в парламента. А защо? Нали се тестват само тези , които имат клинична картина.

 43. 43 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Сега погледнах статистиката за уж най-демократичната и влиятелна страна в света. Смятаща се за световен шериф, налагащи санкции на всеки и всички по света.

  На първи март имат 1 официално починал от вируса
  на 31 март имат над 4 хиляди починали.

  Тук говорим за страната която уж е съсредоточила най много специалисти и учени с огромни възможности.
  Нещо да кажете по въпроса
  Или пък да коментираме как Вова се здрависва преди няколко дни с шефа на московска болница малко преди да си сложи скафандъра. Е , а там се смяташе , че са отличници в мерките му за безопасност.

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  [quote#27:"Judjuk"]
  —цитат от коментар 31 на Athanatos
  Суджук, ти да не си от Кукерград?[/quote]

  Не съм суджук, дръж се прилично! Не се казва Кукерград а Кукерландия. И тя не е в Ямбол, а по на юг. И не съм от Ямбол, ма карай!

 45. 45 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  [quote#44:"Judjuk"][/quote]

  На миналогодишния фестивал Кукерландия (таз годишния го отмениха заради вируса), над входа на градския парк имаше транспарант "Добре душли в Кукерград".
  А и не учи един кукер как се казва града му :) хахаха!
  Бях се притеснил, че имам градски като тебе, ама слава богу, нямам :)

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 46. 46 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Те и КАТ са абдикирали гледам от задълженията си. Такова паркиране като сега в София просто никога не е имало.

 47. 47 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 668 Неутрално

  И въпреки , че основно се говори за Италия и Испания в много други европейски страни нещата са притеснителни.Пример за това са богати не големи страни с големи възможности като Белгия и Швейцария примерно. Също така НидерландияВ Богата страна като Швейцария с най модерни болници имат засега 50 починали на милион, а в Белгия и Нидерландия по 61 починали на милион.В бедна България в момента сме под 2 починали на милион.
  —цитат от коментар 32 на 001  До коментар [#32] от "001":

  Едно от възможните обяснения - добрата стара БЦЖ ваксина, която, на всичкото отгоре, беше задължителна през омразния соц ...

 48. 48 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Типично по нашенски - маска да има ... от тензух ... от носна кърпичка ... от износена тениска ... Абе, да има там някакъв парцал пред устата. ...

 49. 49 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#10] от "Judjuk":

  Явно нико не иска да се завръща в Ямбол :)
  Шегувам се, разбира се. Дано се опазят.

 50. 50 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Бе аз да пукна, ще ми излезе по-еФФФтино, отколкото да плащам глоби по 5 хилки за щяло и нещяло. И да се побъркам от притеснение у дома, че ще ми конфискуват и жилището за неплатени глоби.
  А някоя тик-тик да се е сетила да РАЗДАВА маски и ръкавици? Поне на входовете в големите магазини? Няма такова нещо. Значи не е заради здравето на хората, а за нещо друго, което се крие от простолюдието. Какво е то?

 51. 51 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Започващите проверки по магазини, за продавани от тях предпазни маски, очила за индивидуална защита и ръкавици, са с една единствена цел, дали отговарят на обхвата на Регламент 2016/425 на ЕП и на Съвета от 2016 г., относно "Лични предпазни средства" (ЛПС), както и на Наредбата за съществени изисквания и оценяване съответствието на ЛПС. Ще се проверяват - нанесена маркировка за съответствие СЕ; задължителни пиктограми и маркировки според изискванията на конкретния вид ЛПС, които трябва да са трайно нанесени върху самия продукт, и т.н., и т.н.
  А разни неграмотни индивиди, като някакви "Гарван"-и и др., задаваха въпроси, защо маските трябвало да отговарят на "някакви" си изисквания, на какво нормативно основание и т. н. подобни глупости.
  Много неграмотен народ, много, обясняваш му като човек, но не става..

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 52. 52 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Как сте днес, корони мои:) ушашкте ли се още? Горката корона, да се задържи малко повее, че малко се поизчистихме:) В София никога не е бил толкова ччист въздуха!

 53. 53 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Типично по нашенски - маска да има ... от тензух ... от носна кърпичка ... от износена тениска ... Абе, да има там някакъв парцал пред устата. ...
  —цитат от коментар 48 на Булаир


  СЗО - Световната здравна организация съобщава, че маските не могат да предпазят здрав човек. Затова не препоръчва задължителното им носене навсякъде и от всички.
  За болните е достатъчен и "парцал", за да спре пи кихане отделяните капки при кихане. Анадънмо?

 54. 54 Профил на bace_kole
  bace_kole
  Рейтинг: 19 Весело

  До коментар [#52] от "rincewind":

  А много скоро задните ти части ще хванат паяжина и ще си вариш чорба от прилепи.....ако има ток

 55. 55 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Предлагам да почнат да се глобяват всички, които имат панически страх. Така поне ще се разсеят от проблема с вируса и ще се чудят откъде да намерят парите. Пък може и акъла им да се появи отнякъде :D

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 56. 56 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Цитат:
  Коронавирусът в България: Панически страх изпитват 24% от българите, показва проучване...…………….. Сондажът показва, че 24% от анкетираните изпитват панически страх, заради заразата, а 60 на сто се тревожат.
  ------

  Според мен дописката не е достатъчна, за да се обхване цялостната картина на Общия ни дом - тоз ЕС...

  Следва да се приведат и изследвания от белите, десни, развити и демократични страни, в които 142% от населението не изпитва панически страх, а 237% от населението не се тревожи.

  Което ще е в унисон с повика на деня, че САМО в България всичко е лошо, САМО българите са изпаднали в паника и се страхуват, докато в белите, десни, развити и демократични страни хората си живеят без паника и страх, свиркат си и не ги е еня за нищо.

 57. 57 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 402 Любопитно

  До коментар [#52] от "rincewind":

  И защо е чист въздуха, да не би да е заради колите, защото казаха, че зоните в центъра са препълнени с коли и заплашват , че ако няма ред пак щели да връщат платеното паркиране.
  Чист е въздуха, защото пътниците в градския транспорт в София били спаднали 6 пъти ли.

  А сетих се, чист е защото духа вятър и вали сняг.
  Чист е защото за последния месец почти няма ден с безветрие.
  Никой не се сещам да е забранявал придвижването с коли, по скоро са забранени разхождащите се по паркове.

 58. 58 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#2] от "тракиец":

  На Пловдив много ще му отива един модерен градски трамвай (който не се пресича с автомобилите, а върви по виадукти и съществуващи жп линии + един тунел под центъра). Такава е практиката в Европа за такъв размер град.

  Мисля, че след метрото в София, Пловдив хем ви е ред, хем ви се пада.
  Дано случите на лоби за финансирането.
  Не ви отиват тези грозни, нередовни автобуси от местната мафия.

 59. 59 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  До коментар [#52] от "rincewind":

  "Как сте днес, корони мои:) ушашкте ли се още? Горката корона, да се задържи малко повее, че малко се поизчистихме:) В София никога не е бил толкова ччист въздуха!"

  Въздухът е ìст почти навсякъде у нас, просто защото нито има големи замърсители - предприятия, бълващи на пълни обороти, нито има сериозен трафик с наложените ограниìтелни мерки. Коронавируса има и своите добри страни, е , поне ефекта от мерките, взети срещу него. е такъв !

 60. 60 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  В момента нашата здравна система обслужва случаи 99% свързани със завърнали се гастарбайтери дето ни хулеха здравната система. Да си плащат.
  —цитат от коментар 9 на Да вярваме на истината


  Така е. Хубава или лоша, това е нашата система. Не им говорят на чужд език през скафандер. Мисля, че ще го оценят и българските фирми ще имат малко повече работна ръка след кризата.

  Засега се справяме повече от прилично на повечето места (изключвам например Кюстендил, хората се оплакват по-горе).

 61. 61 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#1] от "historama":

  Абе ти ако спазваш правилата, няма да те глобят. Но нали мразим сега ГЕРБ.... И аз ненавиждам тази партия, но не ме е страх от глоба - нося си маската, разхождам кучето на 250 м от блока и така.

 62. 62 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#12] от "001":

  Нямаме нужда от пропаганда, а от действия. Да целува китайско знаме, на който му е важна пропагандата, в тези условия (или в случая на Вучич, който е теглил китайски кредити за магистрали).

 63. 63 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Мисля, че Мутафчийски и ко. се справят много прилично, сравнени с повечето страни, за които имам по-подробна информация и най-важното рядко лъжат откровено (отдавна признаха, че има нерегистрирани заразени, което в много страни беше табу месец и повече; отдавна признаха, че тестовете не са 100% чувствителни).

  Да задържат нивото. Това е единствения шанс за няколко месеца да сме като "Япония на Балканите" : ) Швейцария не е добра цел в случая.

 64. 64 Профил на Alexadner Adjan
  Alexadner Adjan
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Аз затова пуша много(не) трева и пия Есциталопрам и спя. Готвя нали и пикам

 65. 65 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#20] от "realguru":

  Мисля, че цялата сага с маските е понеже маски няма(ше) толкова много и не ги произвеждат в много страни. Би било ужасно да кажат от СЗО и някое правителство, че е задължително, когато на пазара почти никъде ги няма. Хората ще се почувстват обречени и ще свалят, който е на власт. България е изключение, при нас са доста по-лесни за откриване и повечето хора имат. Носете ги. По-добре повече мерки, отколкото по-малко.

  Шумът за или против идва от страни, където просто маски няма за всички, а СЗО до 2017 беше светило, но днес е напълно компроментирана организация, прогнила от корупция. Не вярвам на никакви техни съвети, докато не сменят д-р Тедрос.

 66. 66 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Заразените и жертвите ще растат и само малоумници може да си представят, че 'мерките давали реултат'.
  Някои мерки на шайката все пак са адекватни(кампанията за социално дитанциране и опита да се разделят рисковите потоци хора), но повечето са за да си измият ръцете пред ИСТЕРЯСАЛАТА тълпа.
  Също така, след месец и половина ще затихне всичко, ще дадем около 1-2000 жертви(дано да са в пъти по-малко!), но няма да е заради КПП-тата и другите герберстки малоумия. Просто епидемиите си имат логика, която не може да беде У'смислена от каскети, милиционери и обикновенни профани.
  ----
  Какво може да се очаква от управление, което предизиква в мирно време водна криза в 80хиляден град или всеки сняг и дъжд е потоп?!

 67. 67 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#53] от "alexsilver":

  Стига с тази Световна здравна организация. Тя през годините ни е спасявала от САРС, Ебола, Зика, но от 2017, от както нейн директор е д-р Тедрос и под негово вещо ръководство (той е избран с подкрепата на Китай) този проблем не остана в Китай. За първи път, от както има СЗО, не успяха да изолират епидемия в страната първоизточник. Чудно.

  Вижте коментарите под всеки техен пост в Туитър. Всички са им бясни (без Китай). Не ги цитирайте, докато не се изчистят. В момента са най-вече пресаташе (ПР), здравето на света им е второстепенно. "Съветите" им за маските също трябва да влязат в документалните филми за ролята им, "след войната".

  Не виждам как може да е по-лошо да вземем повече мерки. Та ако маските не действаха, сигурно отдавна нямаше да се произвеждат. Единствения проблем е, че няма за всички по света и докато ги произведат излязоха с безумната теза, че имат смисъл само за болните.

 68. 68 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 254 Неутрално

  ... Абе хора, толкова ли ви е трудно да седите 1 месец в къщи и да излизате само в най-належащи случаи? ....
  —цитат от коментар 30 на Athanatos


  Целият ти коментар е много разумен, сложих ти "+", но (лично мнение):
  - Блокадите на градовете са ИЗВРАЩЕНИЕ. Не може да държиш милиони хора буквално в затвор. Хората имат близки в провинцията, къщи на село, и т.н. Идва пролет, всичко живо иска да излезе от града, да подиша въздух, да си проветри главата, и пр. Идва Великден след 2 седмици и нещо. И какво, няма да пуснат хората да идат в провинцията ли? Ами то че то ще се стигне до бунтове.
  Тези хора не са самоубийци. Както спазват препоръчителните мерки в града (социална изолация и дистанциране, редовно миене на ръцете, дори и носене на маски, и пр., и пр.), така ще ги спазват и на село, Не вярвам да има малоумници, които, като идат на село, ще почнат да се държат както преди, все едно нищо не се е случило.
  Дори и да имат някакъв ефект (съмнително!) тези блокади, един месец е предостатъчен като срок.
  Да не забравяме, че полицаите по КПП-тата, които пипат хиляди декларации на ден, могат да станат източник на зараза.
  - Забраната за разходки в парковете. След като е доказано, че чистият въздух и слънцето убиват вирусите, защо забраняват едно от малкото здравословни неща?
  За да психясаме по-бързо ли?
  Отново: хората са разумни и сами ще спазват дистанция. Добре, нека има полицаи по парковете, които да следят да няма струпване на хора, и всички да са на 2-3 метра разстояние един от друг. Това мога да го приема, но човек да не може да мине по алеите, е прекалено.
  Тия дивотии (поне гореизброените две, които граничат със садизъм) просто не могат да продължават вечно.
  Всички други мерки трябва да продължат да се спазват до пълното приключване на епидемията.
  В коментар номер 20 са изброени основните.
  Бих добавил и по-вторстепенните мерки: пране само с гореща вода (над 60 градуса) (в този порядък, ако някой баровец има индивидуална сауна, и тя би могла да е от полза), ядене на повече чесън, лук, джинджифил (!), пийване на ракия (въпросът е в дозата - 20 или 200 грама на ден), червено вино, взимане на повече витамин С, цинк, селен, и др.
  Колкото повече издевателстват над нас с всевъзможни рестрикции, глоби и пр., толкова по-бързо ще се изчерпи търпението на хората.
  Айде със здраве! И бъдете некоронясани!

 69. 69 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#66] от "ali_ibn_isa":

  Съгласен съм с всичко, което казвате, но се опитват. Да не ги сабутираме. Не е като някой друг в някоя друга страна в Европа да се е спрявил отлично.

  Наистина предизвикаха криза в Перник в мирно време и наистина за 10 години имат втрещяващо малко успехи, но тези проблеми ще ги разискваме пак, когато бурята утихне. В момента е много глупаво да не им дадем шанс. Те много добре разбират, че ако се провалят с Ковид, след него, ще приключат и те. Мисля, че са наясно.

 70. 70 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Панически страх изпитват 24% от българите, показва проучване

  Значи "грижите за хората" са недостатъчни.
  Разбирайте го както искате.

 71. 71 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#43] от "001":

  Едно хубво нещо на този вирус е, че е бич най-вече за най-големите страни. Колкото по-малка е една страна, толкова повече шанс има срещу него. При големите е мисията невъзможна.

 72. 72 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#66] от "ali_ibn_isa":Съгласен съм с всичко, което казвате, но се опитват. Да не ги сабутираме. Не е като някой друг в някоя друга страна в Европа да се е спрявил отлично.Наистина предизвикаха криза в Перник в мирно време и наистина за 10 години имат втрещяващо малко успехи, но тези проблеми ще ги разискваме пак, когато бурята утихне. В момента е много глупаво да не им дадем шанс. Те много добре разбират, че ако се провалят с Ковид, след него, ще приключат и те. Мисля, че са наясно.
  —цитат от коментар 69 на observador


  Те НЯМА да се провалят, щото( многократно бе разисквано тук) стратегията им е win-win :)
  Обяснявам: няма никакво значени, как работи реално епидемията, а има значение как се набиват релации и корелации в масовото съзнание. Всеки успех ще се припсва на некви мерки, а всякакви тревожни новини ще се обясняват с неслучването на некви абсурдни изисксвания. Също така, непрекъснато тече процес на насъскване на разни групи хора: тукашни към работещи в чужбина, маски - без маски, цигани - арийци, възрастните непослушни пенсионери срещу младеещи истерясали профани, бгмами и т.н.
  И разбира се управляващата шайка е винаги в бяло :)
  Айде стига! :)

 73. 73 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Стига с тази Световна здравна организация. Тя през годините ни е спасявала от САРС, Ебола, Зика, но от 2017, от както нейн директор е д-р Тедрос и под негово вещо ръководство (той е избран с подкрепата на Китай) този проблем не остана в Китай. За първи път, от както има СЗО, не успяха да изолират епидемия в страната първоизточник. Чудно.
  —цитат от коментар 67 на observador

  Няма да опонирам коя е страната-първоизточник. Но прави впечатление, че ВСИЧКИ управляващи прегърнаха с мерак идеята за санкционни мерки срещу собственото си население. Аре да почнем от "Московията", щото тя по-недемократична от Саудитска Арабия. И там глобите като нашите. И там ограничения, въвеждане на QR код за всеки, на стъпка до чипосване, за което говореше Бил Гейтс. Нещо за "жълтите жилетки" да чувате във Франция? А в Хонг Конг? Тишина навсякъде. И нагнетяване на страх с ежедневни бюлетини за смърт. Но какво се оказа в Италия при по-трезв поглед? Вече се смята, че около 12% от починалите са преки жертви на короната. И това е добра новина, но защо всички останали злобно мълчат? Чудна работа...

 74. 74 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Само 24%? Обзалагам се, че повече изпитват панически страх от джендъри и истанбулската конвенция.

 75. 75 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Също така, след месец и половина ще затихне всичко, ще дадем около 1-2000 жертви(дано да са в пъти по-малко!), но няма да е заради КПП-тата и другите герберстки малоумия.
  —цитат от коментар 66 на ali_ibn_isa

  Няма да са толкова много. Ако не сумираме в кюпа всички умрели, пък макар и с положителен тест, може и да излязат толкова. Но ако "умно" успеем да блокираме болниците, като нацвъкаме във всяка инфекциозно отделение, без дори да има лекари и сестри за това, смъртните случаи ще скочат, заради отказано лечение. Това беше основната грешка в Италия.

 76. 76 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#32] от "001":

  Е те холандците имат спестявания за апокалипсиса, тях не ги мисля. Те вече казаха, че проблеми нямат и това, че другите не са се подготвили така добре, не е техен проблем.

  Съчувствам само на тези холандци, които не застават за тази позиция.

 77. 77 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#73] от "alexsilver":

  Ако беше режисирано, много от страните, които цитирате щяха да въведат тези мерки още в началото. Глупавите и бавни първоначални реакции показват, че не знаеха какво идва. Стана по случайност. Да, възползват се кой както може - Орбан ще живее в мечтите си няколко месеца, няма жълти жилетки във Франция и т.н. Но това не е режисура, просто стечение на обстоятелствата. Не виждам опасност от диктатура тук, всички страни са се затворили и са наложили забрана, не само България.

  Първоизточник има и той е добре известен. СЗО беше съучастник в омаловажаването на проблема и изгубихме време за реакция.

  12-те %, които цитирате за Италия от кой източник са? Следя италианската преса и соц. медии и подобно нещо не съм чул. Да не ви го казаха илюминтите на сън?

  Стига с тези конспирации - всичко е пределно прозрачно. Камари човешка глупост.

 78. 78 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Няма да са толкова много. Ако не сумираме в кюпа всички умрели, пък макар и с положителен тест, може и да излязат толкова. Но ако "умно" успеем да блокираме болниците, като нацвъкаме във всяка инфекциозно отделение, без дори да има лекари и сестри за това, смъртните случаи ще скочат, заради отказано лечение. Това беше основната грешка в Италия.
  —цитат от коментар 75 на alexsilver


  Писах условна цифра. Всекви по-конкретни прогнози са врачуване, щото факторите са твърде много. Изброяваш два-три, а то има още 20-30, примерно.
  Иначе, за това което написах съм взел сегашният най-песимистичен сценарий в Италия, а именно смъртност 200ч/1млн. Тепърва ще видим, дали няма да има др. печални рекордьори. При все това ми се ще да вярвам, че ще сме далеч от тези нива, но най-малко заради управляващите неадекватници.
  България е провинциална държава и тук е нормално нещата да се случват със закъснение. Както добрите, така и лошите.

 79. 79 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Браво! 24% е необразовано хора население!

 80. 80 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#72] от "ali_ibn_isa":

  Прав сте. Не бива да се насъскваме срещу никоя си група. Това е страшно глупаво. Но в такова време да проявяваме анархизъм също не е на място. Като приключи пак ще протестираме срещу всичко, което имаме да оправяме, а то е много. Не съм гласувал за никоя партия в управлението, но кризата ги завари тях и нашите сънародници са ги избрали.

  В момента е важно да сме единни като нация и да не саботираме. Това не означава, че няма място за критика като вашата към инфекциозните отделения. Пишете на който трябва, ако в Италия наистина това е било проблем. Като свърши кризата, ако искаме ще ги свалим от власт, ще ги линчуваме, ще протестираме.

  Кандидатирайте се Вие с добра платформа на следващите избори и много българи ще ви последват, та ако дойде друга криза, да имаме някой като вас там, на място. Сега думите ви са анархизъм. Какво предлагате?

 81. 81 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 566 Неутрално

  а голям процент от българите си се разкарват напред назад, без да съзнават реално каква е ситуацията, за съжаление. не съм за паническия страх, но не съм и за пълната безотговорност.

 82. 82 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 684 Неутрално

  като се опитаме да отворим covid.bg
  Ето какво получаваме!

  Forbidden
  You don't have permission to access / on this server.
  Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

  Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

 83. 83 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Баж па "панически страх" .... 24% от българите....... ???Виж "управляващите".. яко ги тресе.....на всички нива....

 84. 84 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Повече трябва да се страхуват, защото и младите не са недосегаеми, защото вече има доста случаи на починали малки деца и младежи без допълнителни заболявания.

 85. 85 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Разстроено

  първи болен депутат.


  Аидееее ..... да е на хаерлия !!!!!!!!!!!!!!!

 86. 86 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Абе, защо никой не пита КОГА се обявява епидемия ??? При обикновения грип, при колко заразени на 100 000 затварят училищата ??? И сега, с "короната", какви са цифрите ???

 87. 87 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 940 Неутрално

  [quote#29:"realguru"][/quote]

  Японският модел е лесен за изпълнение когато се прилага на японци. На такива дето в гена им е забито да не се целуват с всеки срещнат, а да се покланят от 2 метра, като им каже шогунът/императорът/правителството да не излизат да го спазват и още много такива.
  Не случайно цял свят им завиждаше за икономическия възход, но никой извън Азия не успя даже и да се доближи до него.

 88. 88 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#84] от "Voiko":

  Викаш доста починали младежи и малки деца без допълнителни заболявания? Случайно да имаш някакъв линк към тази информация?

 89. 89 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Има теория,че колкото по вече минава времето,толкова по вече силата на вирусът отслабва и заразените по късно прекарват по леко болестта.Моля,ако има някой запознат по въпроса да сподели.

 90. 90 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#17:"Fred"][/quote]

  +++++++++++++++++

 91. 91 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 964 Гневно

  МОЛЯ? 13 май? Тия откачиха ли? Държавата ще фалира!

 92. 92 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Повече трябва да се страхуват, защото и младите не са недосегаеми, защото вече има доста случаи на починали малки деца и младежи без допълнителни заболявания.
  —цитат от коментар 84 на Voiko


  Говорих наскоро с познат, който навремто е бил в разузнавателните служби. Каза ми, че съсвем скоро ще се случт 3 неща;

  1. Ще започне отаначло тихо да се шушука а после гръмко да се търси ВИНОВНИКЪТ за тази пандемия. Китай е вече на прицел като е гласен за главен виновник. (Малоумнци във фоума под други статии, вече призовават за мятането на атомни бомби върху Китай).
  2. За да се наплаши още повече населението, ще започнат да се изкарват данни за нови смъртни все по трагични случаи - бебета, деца и т.н.
  3. Когато целта бъде достигната - никому неизвеснта фирма ще обяви, че е разработила ваксина срещу тоя вирус.

  И така!

 93. 93 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#89] от "uvtest":

  ДОСТА ПРИЛИЧЕН БРОЙ ОТ ХОРА ГО МИНАВАТ ТО ВИРУС БЕЗ ДА ГО РАЗБЕРАТ ВДНЪЖ КАТО ГО МИНАТ ПОСЛЕ МНОГО ТРУДНО ГО ПРИХВАЩАТ ОТНОВО ТОЧНО ТЕ СЪЗДАВАТ КРЪГ ЩИТ КОЙТО ВИРУСА МУ Е ТРУДНО ДА ГО ПРЕСКОЧИ ТОВА МУ Е ОТСЛАБВАНЕТО , МИСЛЯ ЧЕ НЪВЪЗМОЖНО ЧРЕЗ КАРАНТИННИ МЕРКИ ДА ГО СПРЕШ ВИРУСА , ОБИРА ПО ПОДАТЛИВИТЕ ХОРАТА С ПО СЛАЛБ ИМУНИТЕТ СТИГА ДО ЩИТА И СЕ СПИРА

 94. 94 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#89] от "uvtest":

  тия да не са баба Ванга...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 95. 95 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#86] от "Булаир":

  преди да стане епидемия у нас стана пандемия. но понеже ние ядем киело мляко и пием ракия, тука нямаше как да стане епидемия нали...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 96. 96 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 287 Гневно

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":
  Така си е, да си стоят там, нали майката Родина беше мащеха, тръгнаха като аслани, сега се връщат като ....
  Ние се борим тук ден и нощ, те, като видяха, че никой не ги бръсне за слива там, залюбиха Отечеството! 200000 мангусти какъв принос имат в здравната система, аз, да не дърпам дявола за опашката, се осигурявам 30 и кусур години и не съм ползвал и един лев досега, а тия индийци, сега, освен че са абсолютен инкубатор на заразата, ще папкат от малкия ресурс в системата! Отделно други милион лентяи не внасят нищо, щото 18 лв. месечно е много голяма прецаквация за Андрешко, дето пуши дневно по 6 лв. папироски и пие вечер ракия за 10!

 97. 97 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  За останалите странни данните са: Белгия - 1594, Словакия - 1382, Гърция 1482, Унгария - 1361, Македония - 1505, Полша - 1214, Събрия 443, Румъния - 1191, Турция - 926, Украйна - 54, Франция - 1508, Словения - 9 910, Естония - 8471, Чехия - 4583.

  Пълна каша. Тези числа нямат нищо общо с реалността. Дневник, следете или https://www.worldometers.info/coronavirus/ , или https://coronavirus.jhu.edu/map.html.

 98. 98 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 980 Неутрално
  Има теория,че колкото по вече минава времето,толкова по вече силата на вирусът отслабва и заразените по късно прекарват по леко болестта.Моля,ако има някой запознат по въпроса да сподели.
  —цитат от коментар 89 на uvtest


  Съвсем популярно и без да съм спец: вирусите паразитират и колкото по-малко агресивни са толкова по-лесно ги приема имунната с-ма. Следователно оцеляват по-малко агресивните мутации. Беше даден пример с херпес вируса и това че съпътства човечеството от около 6 млн. години. По-остро се държат точно новопрескочили, както в този случай.

 99. 99 Профил на pepo2012
  pepo2012
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Пълна щуротия ще е удължаване на карантината.Хората ще психясат и ще се поболеят истински от този затвор.

 100. 100 Профил на pepo2012
  pepo2012
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Пълна щуротия ще е удължаване на карантината.Хората ще психясат и ще се поболеят истински от този затвор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK