Бъдещето на стадион "Българска армия" попадна буквално в параграф 22

Централният вход на стадион "Българска армия".

© Георги Кожухаров

Централният вход на стадион "Българска армия".Кметът Йорданка Фандъкова да анулира визата за реконструкция на стадион "Българска армия", поиска зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) арх. Борислав Игнатов от "Демократична България". На последната сесия на СОС той обяви, че визата, издадена на 12 септември 2019 г. от главния архитект на София Здравко Здравков, е невалидна, защото е в нарушение на Закона за устройство и застрояване на Столичната община (ЗУЗСО).


Параграф 22 пред бъдещето на стадиона


Параграф 22 на ЗУЗСО, който бе приет през април 2018 г, именно за да запази двата стадиона в Борисовата градина - националния "Васил Левски" и "Българска армия", изисква съхраняването на такъв вид съоръжения да става само с Подробен устройствен план (ПУП) , приет с мнозинство от 3/4 на сесия на СОС. Борисовата градина все още е без свой ПУП, като процедурата за изготвянето му е в напреднала фаза, но в него не се планира строеж на нови спортни съоръжения.
"Не може да се издава виза за реконструкция, защото тази дума означава промяна на конструкция, което в предизборната кампания беше използвано като внушение за нов стадион и така се заблуждаваха феновете на ЦСКА", посочи арх. Игнатов.


Фандъкова: Визата не предвижда нов стадион на ЦСКА


"Издадената виза не предвижда изграждането на нов стадион", е отговорът на Фандъкова от 12 март. Тя го е съгласувала с направление "Архитектура и градоустройство" на общината. Там досега не е постъпвало искане от собственика за строителство на нов стадион, добави тя.


Собственик на имота е държавното дружество "Сердика спортни имоти" ЕАД, което е към Министерството на младежта и спорта. То ще влезе в ново смесено дружество с "ЦСКА-София", със стадиона и с тренировъчната база в Панчарево.


В момента е назначена експертиза за оценка на двата имота, за да стане ясно какъв ще е делът на държавата в бъдещото смесено дружество. Преди две години оценката, възложена от спортното министерство, беше около 21 млн. лв.


Главният архитект на София обясни какво значи реконструкция


Главният архитект на София Здравко Здравков разясни за "Дневник", че визата, която е издал, е "за проектиране само в рамките на съществуващата застроена площ". И уточни, че реконструкция значи "изпълнение на нови конструктивни елементи, основни части, съоръжения и инсталации на съществуващите съоръжения на стадион "Българска армия".


Един от проектите на новия стадион, които се обсъждат в социалните мрежи.

© Фейсбук

Един от проектите на новия стадион, които се обсъждат в социалните мрежи.


Авторът на обсъждания все още проект за ПУП на Борисовата градина проф. арх. Атанас Ковачев също поясни за "Дневник", че визата не е за нов стадион, а за ремонт и реконструкция. Нейното издаване е било съгласувано с него и той се е съгласил само за нови козирки. "Повтарям, аз не мога да разреша нов стадион", каза Ковачев.


Къде ще са изискваните 6000 паркоместа, пита район "Средец"


Район "Средец", на чиято територия се намират двата стадиона, откри още едно препятствие пред бъдещето им. В становище от 2 март се посочва, че изискванията за брой паркоместа на тези спортни съоръжения - между 4000 и 6000, сериозно ще нарушат основната функция на Борисовата градина - да бъде парк за отдих на софиянци.


"Двата стадиона попадат в охранителната зона на резервата за градинското и парковото изкуство. Това е централната част на парк "Борисова градина" от Орлов мост до бул. "Яворов". Според законодателството и за тези стадиони са необходими между 4000 и 6000 паркоместа. Те трудно могат да бъдат осигурени без да бъде нарушена основната функция на парка", се отбелязва в становището на район "Средец", управляван от районния кмет Трайчо Трайков (Демократична България).


Има ли изход от заплетения нормативен възел


За да се строи нов стадион на ЦСКА, законът изисква той да бъде заложен в проекта за ПУП на Борисовата градина. После този ПУП трябва да бъде приет с 3/4 мнозинство в общинския съвет и на тази база вече може да се построи, смята арх. Игнатов, който е председател на Камарата на архитектите в България.


В 61-членния СОС приемането на предложение с 3/4 мнозинство изисква 46 гласа "за". Групата на ГЕРБ-СДС е от 27 съветници, на БСП - 15, на "Демократична България" - 12, на "Патриоти за София" - 5, и има двама независими.


"Ако стадионът се вкара в процедурата за приемане заедно с ПУП на Борисовата градина, значи поне още пет години ще се проточи всичко. Кой има интерес да се блокира стадионът", коментира Станислав Трендафилов, адвокат на ЦСКА-София

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK