Последният варненски вестник "Черно море" спря да излиза днес

Последната първа страница на в. "Черно море"

Последната първа страница на в. "Черно море"Варненският вестник "Черно море" спира да излиза от днес. Това съобщи с публикация в последния му брой Нася Атанасова, управител на дружеството "Черно море прес", което бе издател на вестника. Той просъществува малко повече от 20 години, а в последните 2 от тях остана единственият всекидневник във Варна, след като конкурентът му "Народно дело" спря да излиза на хартия.


Издател на вестник "Черно море" бе дружеството "Черно море прес". То е собственост на "Холдинг Варна" през компанията "Варна риълтис" - и двете свързвани с бизнескръга около "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка", който притежава телевизионния канал и радиоверигата "България он ер".


Справка в Търговския регистър показва, че през юни 2012 г. върху "Черно море прес" е бил учреден залог на търговско предприятие, който не е заличен. От 2016 г. до сега общо 6 пъти е била залагана и компанията "Варна риълтис". Последният залог е частично заличен в началото на т.г. с прехвърлянето в полза на банката на недвижим имот от 2.6 хил. кв. м. в престижния жилищен кв. "Чайка".
Закритият днес вестник беше част от т. нар. "Медийна група Черно море", която освен него включваше информационен сайт и кабелен телевизионен канал - всички с име "Черно море", както и музикалното "Алфа радио". След 9 септември 2011 г. то бе разпространявано само онлайн, тъй като на честотите му в цялата страна започна да се излъчва програмата на радио "България он ер". Днес "Алфа радио", създадено на 22 март 1996 г. също спря да съществува.


"Медийна група Черно море" влезе в новините през ноември м.г., след като телевизионната водеща Елена Кирова бе принудена да напусне работата си заради неудобни въпроси, които бе задала на варненския кмет Иван Портних в разгара на предизборната му кампания за трети пореден мандат.


След като скандалът със спряното интервю стана публичен, председателят на групата на ГЕРБ във варненския общински съвет Марица Гърдева, която е и пиар експерт на "Медийна група Черно море" публикува в профила си във "Фейсбук" следния статус: "Журналистиката е професия почти толкова древна, като.... С няколко думи това е втората най-древна професия".


Днес, по повод на закриването на в. "Черно море" Гърдева отново публикува статус във Фейсбук. Той гласи следното: "Ако кажа, че сърцето и душата ми кървят, това ще е много слабо... Истината е, че коронавируса само ускори процеса, който убива изданията на хартиен носител..." (запазен е правописът на оригинала).


В началото на т.г. с решение на Общинския съвет във Варна "Медийна група Черно море" получи 43 200 лв. за осъществяването на "съвместни проекти". С друго свое решение от края на м.г. съветът прие да плаща на телевизия "Черно море" по 960 лв. на ден, за да предава на живо заседанията му. Дотогава същата услуга бе извършвана от телевизията срещу 720 лв. Като се има предвид, че сесиите се провеждат всеки месец (с изключение на август) и продължават по два дни, това прави още около 21 хил. лв. Така само по тези два канала кабелната телевизия получи над 64 хил. лв. от бюджета на Варна. Медийната група, към която тя принадлежи, е и сред предпочетените медии от администрацията на кмета на града Иван Портних за публикация на документи, обяви и безкритични статии, обявени като "други текстове".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK