В капана на изолацията: опасения за ръст на домашното насилие, препятствия пред жертвите

В капана на изолацията: опасения за ръст на домашното насилие, препятствия пред жертвите

© Associated PressИзбори 2022

В извънредното положение заради коронавируса се увеличават пострадалите от домашно насилие, а осигуряването на защита е затруднено заради някои от ограниченията. Такива са наблюденията на психолозите от приемния кабинет за жертви на домашно насилие в столичната болница "Пирогов".


От 30 март приемната пусна гореща телефонна линия - 0700 40 150. На нея денонощно, 7 дни в седмицата, пострадалите могат да търсят помощ, а петима експерти осигуряват не само психологична подкрепа, но дават съвети за безопасност, съдействат за връзка с органите на реда или за подаване и попълване на документи за съдебна защита по Закона за защита от домашно насилие.


Това е третият горещ телефон - от 23 години в страната действа национална денонощна линия 0800 1 8676, 02/981 7686, управлявана от Фондация "Асоциация Анимус", а от две години функционира и тел. 0800 11 977 на Сдружение "Алианс за защита от насилие, основано на пола".
Откакто заработи приемната в "Пирогов" на 1 юли 2019 г. през нея са минали 60 души с наранявания заради домашно насилие, 99% от тях са жени. От обявяването на извънредното положение обаче все повече хора търсят помощ от психолозите по телефона, са личните наблюдения на Дияна Видева, психолог от асоциация "Деметра", която отговаря за кабинета и горещия телефон в "Пирогов".


"От началото на годината до началото на извънредното положение (13 март) в страната имаше три убийства на жени. За двете седмици


от началото на извънредното положение също има три убийства,


свъзани с домашно насилие. Два от случаите са от техните партньори, а в другия е син след побой над родител", казва Дияна Видева. Става дума за убийството от 21 март на 76-годишна жена от пловдивското село Милево, която бе застреляна от съпруга ѝ, убийството след побой на 30-годишна жена от партньора ѝ в Кюстендил (също на 21 март) и случая на ученик от Варна, който уби баща си при опит да защити от побой майка си.


Дияна Видева, психолог.

© Личен архив

Дияна Видева, психолог.


От МВР не предоставиха официална статистика за за жертвите на домашно насилие от началото на годината. Не е известно и колко са обажданията на спешния тел. 112, но от пресцентъра на ведомството поясниха,че има разлика между пострадалите, които звънят с намерението да подадат официален сигнал и звънящите на различните горещи телефони. "Всяка жертва на домашно насилие минимум 7 пъти се решава и отказва, преди официално да подаде сигнал", коментираха от пресцентъра на ведомството след запитване на "Дневник".


Това са и наблюденията на Дияна Видева. "Не всички, които стигат до приемната на "Пирогов", подават молби за защита.


Около 10% отказват да търсят съдействие от полиция и съд.


Има и колебаещи се, но тук вече е наш ангажиментът да ги подкрепим и убедим", казва психологът. Тя посочва, че отказът да се търсят институциите е породен от липса на доверие, че те ще помогнат. Изтъква, че като цяло стигналите до приемната хора вече са готови да търсят подкрепа и отчита, че става дума за случаи на физически наранявания, а насилието не е само физическо. "По-младите търсят помощ на по-ранен етап, докато има жени, които са търпели с години и дори въпреки тежки здравословни последици не смеят да се отделят от насилника", разказва тя.


Видева посочва още едно тревожно наблюдение - заради социалната изолация отчита


ръст на случаите на насилие над възрастни хора от децата им.


"Зачестиха обажданията на възрастни, които търсят защита, защото са бити от децата си, за съжаление. Ограничи се излизането на възрастните, по-младите са си вкъщи и съвсем се изнерви обстановката", коментира тя. А наблюденията ѝ са, че възрастните хора са най-малко склонни да търсят помощ - поради срам, страх и защото не виждат перспектива. Допълва, че животът в "извърнедно положение" поражда сериозен риск от ескалиране на домашно насилие, не само защото жертва и насилник често се оказват "заключени" заедно задълго, а и заради фактори като повишено напрежение заради риск от безработица и други икономически и социални аспекти. "В тези моменти първи жертви неизменно остават най-уязвимите групи - жените, децата и възрастните хора", казва тя.


Същевременно от Фондация "Асоциация Анимус" насочват вниманието към друг проблем - в извънредното положение жертва и насилник се оказват затворени заедно и


изолацията е пречка пострадалите да търсят помощ.


"В обичайна ситуация, хората, които се свързват с горещия телефон на "Анимус", го правят в момент, в който са се отдалечили от насилника - той е отишъл на работа, или пострадалият е излязъл уж до магазина и т.н. Сега, нашата хипотеза е, че докато в извънредното положение има повече случаи на домашно насилие, те често не се докладват заради намалели възможности", обяснява Атанас Киров, координатор на телефонната линия 0800 1 8676. Той посочва, че от началото на 202 г. досега на горещия телефон са постъпили 368 обаждания за домашно насилие и има пренебрежимо малък ръст в сравнение със същия период на миналата година.


"Това, което ни затрудни при обявяването на извънредното положение, беше, че съдът първоначално затвори, полицията беше фокусирана върху други активности и навсякъде имаше реорганизация, докато се изясни положението, а през това време ни звънят хората", разказва Дияна Видева. По думите ѝ софийските центрове за настаняване на пострадали не приемат нови хора, които търсят помощ. По закон кризисните центрове за жертви на домашно насилие се водят резидентни услуги, а заради извънредното положение голяма част от този тип услуги временно спряха приема. Мярката обаче важи за домове за възрастни, за деца и др., а що се отнася до кризисните ситуации, каквито са тези с жертвите на насилие, има разпореждане от Агенцията по социално подпомагане да не се спира приемът. Междувременно самата


дистанционна работа на много институции се оказва проблем.


Съдилищата започнаха да приемат молби за защита по Закона за домашното насилие, но по пощата, а това отнема време и затруднява хората, обяснява Дияна Видева. За времето до 13 април съдилищата заседават само по спешни дела, а в този обхват попадат случаите на домашно насилие. Повече по темата четете тук. "Консултативни центрове като нашия минават на дистанционно консултиране, което отново губи време. Сега всичко, което сме вършили на място - помощ за подаване на молби за защита в съда, съвети как пострадалите да се обърнат към полицията, за да им съдейства, подготвяне и на документи и т.н., го правим по телефона, което също забавя процесите", казва тя.


Психолозите от горещата линия 0700 40 150 сега, освен подкрепа за връзка с институциите, дават и съвети за изготвяне на план за безопасност. При спешните ситуации


съветът към пострадалите


е да търсят как да останат при близки или приятели. Сред съветите са и да се изолират в помещение, където да се затворят, докато звънят на тел. 112 или поне докато мине кризисният момент, а не да се конфронтират директно с насилника. "Влизайки в такава схватка, по-силният ще надделее", коментира Видева.


Тя отчита положителна тенденция в отношението на органите на реда към пострадалите от домашно насилие, която е свързана и със създаването на механизми за действие и правна рамка за тези случаи. От МВР пък посочват, че няма промяна на действията им по отношение на сигналите за домашно насилие - при обаждане на тел. 112 винаги полицейски служител пристига на място за проверка и осигуряване на по-нататъшни мерки. Междувременно в МВР се разработва единна информационна система на извършителите на домашно насилие и издадените ограничителни заповеди, но се очаква тя да заработи след най-малко година.


Съвети към пострадалите от Българския фонд за жените четете тук.
Статистика за жертвите и сигналите за домашно насилие от последните години вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK