В капана на изолацията: опасения за ръст на домашното насилие, препятствия пред жертвите

В капана на изолацията: опасения за ръст на домашното насилие, препятствия пред жертвите

© Associated PressВ извънредното положение заради коронавируса се увеличават пострадалите от домашно насилие, а осигуряването на защита е затруднено заради някои от ограниченията. Такива са наблюденията на психолозите от приемния кабинет за жертви на домашно насилие в столичната болница "Пирогов".


От 30 март приемната пусна гореща телефонна линия - 0700 40 150. На нея денонощно, 7 дни в седмицата, пострадалите могат да търсят помощ, а петима експерти осигуряват не само психологична подкрепа, но дават съвети за безопасност, съдействат за връзка с органите на реда или за подаване и попълване на документи за съдебна защита по Закона за защита от домашно насилие.


Това е третият горещ телефон - от 23 години в страната действа национална денонощна линия 0800 1 8676, 02/981 7686, управлявана от Фондация "Асоциация Анимус", а от две години функционира и тел. 0800 11 977 на Сдружение "Алианс за защита от насилие, основано на пола".
Откакто заработи приемната в "Пирогов" на 1 юли 2019 г. през нея са минали 60 души с наранявания заради домашно насилие, 99% от тях са жени. От обявяването на извънредното положение обаче все повече хора търсят помощ от психолозите по телефона, са личните наблюдения на Дияна Видева, психолог от асоциация "Деметра", която отговаря за кабинета и горещия телефон в "Пирогов".


"От началото на годината до началото на извънредното положение (13 март) в страната имаше три убийства на жени. За двете седмици


от началото на извънредното положение също има три убийства,


свъзани с домашно насилие. Два от случаите са от техните партньори, а в другия е син след побой над родител", казва Дияна Видева. Става дума за убийството от 21 март на 76-годишна жена от пловдивското село Милево, която бе застреляна от съпруга ѝ, убийството след побой на 30-годишна жена от партньора ѝ в Кюстендил (също на 21 март) и случая на ученик от Варна, който уби баща си при опит да защити от побой майка си.


Дияна Видева, психолог.

© Личен архив

Дияна Видева, психолог.


От МВР не предоставиха официална статистика за за жертвите на домашно насилие от началото на годината. Не е известно и колко са обажданията на спешния тел. 112, но от пресцентъра на ведомството поясниха,че има разлика между пострадалите, които звънят с намерението да подадат официален сигнал и звънящите на различните горещи телефони. "Всяка жертва на домашно насилие минимум 7 пъти се решава и отказва, преди официално да подаде сигнал", коментираха от пресцентъра на ведомството след запитване на "Дневник".


Това са и наблюденията на Дияна Видева. "Не всички, които стигат до приемната на "Пирогов", подават молби за защита.


Около 10% отказват да търсят съдействие от полиция и съд.


Има и колебаещи се, но тук вече е наш ангажиментът да ги подкрепим и убедим", казва психологът. Тя посочва, че отказът да се търсят институциите е породен от липса на доверие, че те ще помогнат. Изтъква, че като цяло стигналите до приемната хора вече са готови да търсят подкрепа и отчита, че става дума за случаи на физически наранявания, а насилието не е само физическо. "По-младите търсят помощ на по-ранен етап, докато има жени, които са търпели с години и дори въпреки тежки здравословни последици не смеят да се отделят от насилника", разказва тя.


Видева посочва още едно тревожно наблюдение - заради социалната изолация отчита


ръст на случаите на насилие над възрастни хора от децата им.


"Зачестиха обажданията на възрастни, които търсят защита, защото са бити от децата си, за съжаление. Ограничи се излизането на възрастните, по-младите са си вкъщи и съвсем се изнерви обстановката", коментира тя. А наблюденията ѝ са, че възрастните хора са най-малко склонни да търсят помощ - поради срам, страх и защото не виждат перспектива. Допълва, че животът в "извърнедно положение" поражда сериозен риск от ескалиране на домашно насилие, не само защото жертва и насилник често се оказват "заключени" заедно задълго, а и заради фактори като повишено напрежение заради риск от безработица и други икономически и социални аспекти. "В тези моменти първи жертви неизменно остават най-уязвимите групи - жените, децата и възрастните хора", казва тя.


Същевременно от Фондация "Асоциация Анимус" насочват вниманието към друг проблем - в извънредното положение жертва и насилник се оказват затворени заедно и


изолацията е пречка пострадалите да търсят помощ.


"В обичайна ситуация, хората, които се свързват с горещия телефон на "Анимус", го правят в момент, в който са се отдалечили от насилника - той е отишъл на работа, или пострадалият е излязъл уж до магазина и т.н. Сега, нашата хипотеза е, че докато в извънредното положение има повече случаи на домашно насилие, те често не се докладват заради намалели възможности", обяснява Атанас Киров, координатор на телефонната линия 0800 1 8676. Той посочва, че от началото на 202 г. досега на горещия телефон са постъпили 368 обаждания за домашно насилие и има пренебрежимо малък ръст в сравнение със същия период на миналата година.


"Това, което ни затрудни при обявяването на извънредното положение, беше, че съдът първоначално затвори, полицията беше фокусирана върху други активности и навсякъде имаше реорганизация, докато се изясни положението, а през това време ни звънят хората", разказва Дияна Видева. По думите ѝ софийските центрове за настаняване на пострадали не приемат нови хора, които търсят помощ. По закон кризисните центрове за жертви на домашно насилие се водят резидентни услуги, а заради извънредното положение голяма част от този тип услуги временно спряха приема. Мярката обаче важи за домове за възрастни, за деца и др., а що се отнася до кризисните ситуации, каквито са тези с жертвите на насилие, има разпореждане от Агенцията по социално подпомагане да не се спира приемът. Междувременно самата


дистанционна работа на много институции се оказва проблем.


Съдилищата започнаха да приемат молби за защита по Закона за домашното насилие, но по пощата, а това отнема време и затруднява хората, обяснява Дияна Видева. За времето до 13 април съдилищата заседават само по спешни дела, а в този обхват попадат случаите на домашно насилие. Повече по темата четете тук. "Консултативни центрове като нашия минават на дистанционно консултиране, което отново губи време. Сега всичко, което сме вършили на място - помощ за подаване на молби за защита в съда, съвети как пострадалите да се обърнат към полицията, за да им съдейства, подготвяне и на документи и т.н., го правим по телефона, което също забавя процесите", казва тя.


Психолозите от горещата линия 0700 40 150 сега, освен подкрепа за връзка с институциите, дават и съвети за изготвяне на план за безопасност. При спешните ситуации


съветът към пострадалите


е да търсят как да останат при близки или приятели. Сред съветите са и да се изолират в помещение, където да се затворят, докато звънят на тел. 112 или поне докато мине кризисният момент, а не да се конфронтират директно с насилника. "Влизайки в такава схватка, по-силният ще надделее", коментира Видева.


Тя отчита положителна тенденция в отношението на органите на реда към пострадалите от домашно насилие, която е свързана и със създаването на механизми за действие и правна рамка за тези случаи. От МВР пък посочват, че няма промяна на действията им по отношение на сигналите за домашно насилие - при обаждане на тел. 112 винаги полицейски служител пристига на място за проверка и осигуряване на по-нататъшни мерки. Междувременно в МВР се разработва единна информационна система на извършителите на домашно насилие и издадените ограничителни заповеди, но се очаква тя да заработи след най-малко година.


Съвети към пострадалите от Българския фонд за жените четете тук.
Статистика за жертвите и сигналите за домашно насилие от последните години вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Любопитно

  Справка от полицията:
  обири – 0,
  грабежи – 0,
  катастрофи – 0,
  семейни скандали – 1 645 790…

  [email protected]
 2. 2 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 813 Весело

  Пропуснали са да ни нахокат за ИК, че трябва спешно да я приемем. С нея нуждата от тези статии драстично ще намалее

  'progressives' is the politically correct word for communists
 3. 3 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Нищо, не е проблем, удължете изолацията на общо основание до 13ти Август направо

 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  “ през нея са минали 60 души с наранявания заради домашно насилие, 99% от тях са жени. ”
  ——
  То туй не е за майтап, ама осталия 1%=0.6 сакат мъж ли е бил? Или някой се определил като 0.4 жена и 0.6 мъж?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1045 Любопитно

  Някаква статистика от други държави, скандинавски да речем, че да си сверим часовниците, така да се каже? Побои, изнасилвания, убийства от роднини/партньори на глава от населението? Разлика в заплащането? Участие на жените в управлението?
  Нееее, няма и да има, щото там положението на жените е, как да го кажем по-деликатно, съвсем малко по-неравностойно отколкото у нас.

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 910 Весело

  До коментар [#4] от "Gretel":

  Един травестит беше.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 7. 7 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1840 Любопитно

  До коментар [#4] от "Gretel":

  Защо да е сакат? Достатъчно е да го издебнат в гръб или когато спи...или да му сипят нещо в яденето/пиенето...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 8. 8 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Отново благодатна тема за коментари... И както и преди, пак ще се окаже от коментарите, че домашно насилие няма, а това са просто мазохистки, които се кефят да бъдат удряни...

 9. 9 Профил на Stoyko Tsochev
  Stoyko Tsochev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не се с държаха и пак забиха тъпани те на инстанбулската конвенция!

 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Много сексистка снимка, нима няма мъже подложени на домашно насилие?

 11. 11 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 279 Любопитно

  А колко са доказаните случаи на домашно насилие за периода - в крайна сметка всеки може да се оплаче от всеки за всичко. Вече съвсем друго е случаят да бъде доказан, дотогава си остава само сигнал, нали така? Аз не виждам проблем за скучаещи домакини да ходят да си говорят с псиолози под предлог, че мъжът им ги тормози. От един разговор кой може да е сигурен каква е истината?

 12. 12 Профил на svilen mollov
  svilen mollov
  Рейтинг: 11 Неутрално

  „ Откакто заработи приемната в "Пирогов" на 1 юли 2019 г. през нея са минали 60 души с наранявания заради домашно насилие, 99% от тях са жени“.

  Математиката не излиза.

  99% от 60 е 59,4 човека. И понеже хората са цели числа,
  59 човека от 60 е 98,33%

 13. 13 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Дневниче, темата е неактуална, докога ще я претопляте, ИК овреме замина в небитието. На фона на очертаващата се сериозна криза, шансовете на НПО-тата да се докопат до парите на данъкоплатците рязко намаляха, колкото и да реват на умряло...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 14. 14 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#5] от "pag":

  Ех, тези западни държави... Там бият повече жените, а и им плащат по-малко... какво успокоение... за това да не пишем нищо какво става в България...

 15. 15 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#4] от "Gretel":

  До коментар [#12] от "svilen mollov":

  Щеше да Ви е по-спокойно, ако бяха написали, че само 98% са жени... това променя радикално нещата

 16. 16 Профил на Nikola Penchev
  Nikola Penchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хора, коментарите ви са отблъскващи. Домашното насилие е проблем, към който е грозно да проявяваме подобно отношение. Вероятно има хора, жертви на домашно насилие, които се зачитат в глупостите, които пишете. Вероятно има и насилници, които го правят. И двете групи сигурно ще останат с впечатлението, че ролята, в която са попаднали, е нормална и естествена.

 17. 17 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 595 Неутрално

  "В капана на изолацията: опасения за ръст на домашното насилие, препятствия пред жертвите"

  Те сега ще започне "облъчването" че истамбулската конвенция ще "пребори" насилието и коронавируса. И в кризата продажниците заработват грантове.

  И в морето ми е до колене .....................
 18. 18 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Това е типичен материал за човек, който си вади хляба с говорене по темата. В него можеш да намериш факти, свободни разсъждения и произволни призиви, но липсва дори намек за анализ. И в един момент, ако не днес-то утре, ще се появи изводът, че на-важно е да ратифицираме Истанбулската конвенция. Никой не иска да търси корена на явлението и разнообразието на формите.
  - Защо мъжете посягат на жените и децата?
  - Има ли освен физичско и друг вид насилие - психическо, словесно и т.н.?Кой и в какви случаи го прилага, какво е въздействието му? Каво е разпределението на процентите в тези случаи?
  - Какво е разпределението на случаите на насилие по социални слоеве, етнически групи и т.н.?
  И ред други въпроси, които биха помогнали да се изясни генезисът на явлението "насилие" и да се определят необходимите мерки срещу него. Срещу насилието във всичките му форми. А не само предпочитаната и добре заплащана тема за насилието САМО срещу жените.

 19. 19 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 319 Неутрално
 20. 20 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nikola Penchev":

  Ама много ви моля, има хора на които, им харесва точно така... В толкова свободна среда живеем, че е почти невъзможно да задържаш някого против волята му, а за подобно задържане има член в НК.
  Как цялото общество ще се занимава с желанията на отделните хора. Ми почти всички извращения вече се толерират, защо точно за това да се прави изключение?

 21. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  На всички, които се подиграват с домашното насилие или си затварят очите пред него, мога само да пожелая, да не даде Госод да се срещнат с този проблем. Решава се трудно и по термата бъка от предразсъдъци.
  Имал съм късмета да живея в семейство обграден от любов и взаимно уважение, мисля че предавам щафетата нататък, но практиката ми на лекар ме сблъсква с особено грозни страни на живота. Освен чисто професионалните теми (ракови заболявания) ми се налага да решавам много страшни и почти непреодолими социални проблеми - самота (не става въпрос дори за хора без роднини), ненавист между близки, психически терор - виждал съм го както от пациент към семейството му (обикновено като изнудване), така и обратното - семейството тиранизира и измъчва болния си член. Темата е страшна, тегава и почти неразрешима. Оказва се, че едно допълнително натоварване в семейството (тежка болест) често не само че не вооди до сплотяване, но напротив - озлобява хората.

  И ако си мислите, че не ви касае - поомислете си още веднъж.

  E PLVRIBVS VNVM
 22. 22 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Да се подиграем сега и над домашното насилие.
  Да се пошегуваме, че в тези условия...еех, това ли е най-важното- няколко набити жени.
  Или..няколко набити деца...това си е нормално...на нас ни е културна особеност...
  Лоши европейци...какво искат от нас?///

 23. 23 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 90 Весело

  Откакто заработи приемната в "Пирогов" на 1 юли 2019 г. през нея са минали 60 души с наранявания заради домашно насилие, 99% от тях са жени.

  Ако разбирам от елементарна матаматика, това прави 59,4 жени и 0,6 мъже. Евала бе джурналисти!

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 24. 24 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#4] от "Gretel":

  Много мъже ядат бой от жените си, а още повече са жертва на константен психически тормоз, НО ако отидат да се оплачат където и да е, нали се сещаш, че ще им се смеят от тук до истанбул. Предполага се, че около 30% от всички жертви на домашно насилие са мъже, но изключително малка част от тях се осмеляват да сигнализират, защото:
  1) Почне ли се с това обичайно се стига до раздяла/развод и ако са налице деца мъжът се страхува (с основание - съдебната практика приема, че освен ако не са налице изклщчително тежки проблеми при майката то децата отиват при нея), че няма да получи родителски права или те ще бъдат силно силно редуцирани;
  2) Срам ги е - срам ги е, че са допуснали да са жертва на домашно насилие, а при положение, че обичайно са по-силни физически от съпругите си ги е срам, че ще им се смеят, че са допуснали да са и физически малтретирани;
  3) ако става въпрос за хомосексуална връзка (мъж с мъж) мъжът жертва го е срам да подаде сигнал заради това, че е хомосексуален (може и да не се знае от близките му за това);
  4) Страх ги е, че нещата ще се обърнат и ще бъдат обвинени, че те са насилници и насилието върху тях е упражнено при самозащита.
  и тн.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 25. 25 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  "ръст на случаите на насилие над възрастни хора от децата им."

  Странна държава сме!
  Около 40% празни жилища, и може би 40% пренаселени жилища!
  Какъв ли е процентът на възрастните хора, които пък от 13-ти Март не са виждали нито децата си, нито внуците си!

 26. 26 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2174 Любопитно

  До коментар [#22] от "foreverman77":


  ...няколко набити жени...
  —цитат от коментар 22 на foreverman77


  ???
  От Шоплука?
  Нали беше ваша поговорката:
  "Жената требе да се бие, оти женско сръце от лобут не стине!"

 27. 27 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#24] от "bludniq_sin":


  Предполага се, че около 30% от всички жертви на домашно насилие са мъже
  —цитат от коментар 24 на bludniq_sin


  Мисля, че процента на мъжете, подложени на вербално насилие от страна на половинките им е много над 50%!

  Дори в Библията (в "Притчи Соломонови") си пише за свадливите жени, ане за насилниците мъже!

 28. 28 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#17] от "БГА Балкан":

  Еми на първо време настояващите за приемане на Истанбулската конвенция да посочат с колко точно са намалели случаите на насилие в страните, които са я приели.
  Например Турция, Швеция и т.н.
  Останалото са едни приказки с цел държавно финансиране на НПО-тата и ГРЕВИО, разбира се.

  Panta rhei....
 29. 29 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  До коментар [#8] от "ilinko":

  Отново благодатна тема за коментари... И както и преди, пак ще се окаже от коментарите, че домашно насилие няма, а това са просто мазохистки, които се кефят да бъдат удряни...
  —цитат от коментар 8 на ilinko


  Домашно насили може и да има, може и да няма, но за сметка на това, вскеи ден четем статии за този доста маловажен бих казал проблем. Ще го повторя. ДОСТА МАЛОВАЖЕН ПРОБЛЕМ за обществото. Измислиците, че 30 % от жените и 60 Р% от децата били насилвани в къщо, може да ги разправяте на баба си! Тя може и да ви повярва, ама едва ли.

 30. 30 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Нещо ме гони дежа вю. Тази статия не я ли четохме преди 6 дена!?
  Е, май с друг автор, но с 2 думи същото:
  Иска им се да има ръст на домашното насилие, а ръст няма!
  И сега вият!

  Е, аз ли ви карах да ставате горди НПО "Анонимус" калинки!?

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/03/27/4046939_zakleshteni_v_zatvora_na_domashnoto_nasilie/

 31. 31 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#21] от "PavelCZ":

  Човек, никой не се подиграва или неглижира домашното насилие. Коментарите под тези статии обикновено са доста крайни, защото разни НПО и определени форумци, се опитват да вменят на българите и България следните абсолютно неверни твърдения:

  - проблемът с домашното насилие в България е най-тежък в ЕС, несравним с никоя друга държава (абсолютно невярно)
  - домашното насилие е САМО от мъже над жени или от мъже над деца или родители (това е толкова смешно, че няма накъде, но те упорито си го твърдят)
  - домашното насилие е само физическо (така оправдават горното, щото нормално мъжете да са по-силни физически, значи "езикът на омразата" се счита за висша форма на насилие над малцинства, ЛГБТИ+ и т.н., но постоянните обиди и заплахи, както и демонстративните изневери не се считат за насилие)
  - домашното насилие си е част от културата на българина (не на рома, не на мюсюлманина - ако кажеш такова нещо директно отиваш в Страсбург или направо Хага, конкретно на белия православен българин, дето трича кучета и прави "Луковмарш")
  - поради горното, домашното насилие се толерира, че и приема за нормално у нас на всички нива (семейство, полиция, съд, общество), заради което жените ги е страх да вземат мерки (абсолютно невярно - съдът в България дава и децата и семейното жилище и каквото там има на жената в 99% от случаите, че и след като вземе всичко на мъжа предписва и да плаща издръжка, тук точно това е основна заплаха при психически тормоз от страна на жена към мъж)
  - решението на всички проблеми е ИК и това че не е ратифицирана само показва, че всичко по-горе е абсолютната истина (наистина така мислят и се изразяват)

  Това в общи линии са глупостите, които ни наливат с подобни статии. Заради това се дразним. Кажи какво е положението в Чехия - според НПО-тата там домашно насилие няма, а и да има, мъжът веднага влиза в затвора, преди още да е посегнал...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 32. 32 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 846 Неутрално

  благодаря за статията, за всики, които пишат за този проблем и на всички сериозни коментиращи, които не го омалважават. българското общество има сериозен проблем в това отношение, и най-напред на бай ганйо трябва да му се пробие дебелата глава и да разбере, че такъв проблем има и той засяга жените.

 33. 33 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#4] от "Gretel":До коментар [#12] от "svilen mollov":Щеше да Ви е по-спокойно, ако бяха написали, че само 98% са жени... това променя радикално нещата
  —цитат от коментар 15 на ilinko


  Илинко-калинко, маи и в предната тема, и в тази, ти си единствения боец на амбразурата, защитаващ със зъби и нокти тоя фабрикуван мазоч!
  Е, и плюс 1 ник с 0 рейтинг, регистриран преди 1 минута.

  Абе, не ни мислете, за чак такива балами, бе!
  В крайна сметка, вие, които се занимавате точно с нищоправене, защото друго не умеете, а и ви мързи, не се ли досещате, че хората с пипе са от другата страна, и ви се смеят на простотията!

 34. 34 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  благодаря за статията, за всики, които пишат за този проблем и на всички сериозни коментиращи, които не го омалважават. българското общество има сериозен проблем в това отношение, и най-напред на бай ганйо трябва да му се пробие дебелата глава и да разбере, че такъв проблем има и той засяга жените.
  —цитат от коментар 32 на owen


  Колегата, точно над твоя постинг, номер 31, е изброил доста точки (опорни), които се следват, в насаждане на лъжи и демагогия.
  Някъде там трябва и да е точката, с която се нарича един културен и европейски народ:
  "бай ганйо "
  Така ще казваш на баща си, майка си, и децата си!
  За мен такова обръщение не е приемливо и е в пълния смисъл на термина: "език на омразата"!

 35. 35 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 567 Неутрално

  - Защо мъжете посягат на жените и децата?- Има ли освен физичско и друг вид насилие - психическо, словесно и т.н.?
  —цитат от коментар 18 на slaveyko

  Веднага ти отговарям: мъже, които посягат на по-слабите са с манталитет на питекантропи. Те не искат равностойно партньорство, а изцяло да доминират във връзката като налагат авторитета си чрез насилие и страх. Всеки насилник е жесток егоист, за когото чувствата на другите и желанията нямат никакво значение.
  Има и психическо насилие, но не мисля, че е присъщо само на жените или само на мъжете. Прилагат го и двата пола с цел да унизят другия и да му втълпят, че е нищожество, което за нищо не става.

 36. 36 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Някаква статистика от други държави, скандинавски да речем, че да си сверим часовниците, така да се каже? Побои, изнасилвания, убийства от роднини/партньори на глава от населението? Разлика в заплащането? Участие на жените в управлението?Нееее, няма и да има, щото там положението на жените е, как да го кажем по-деликатно, съвсем малко по-неравностойно отколкото у нас.
  —цитат от коментар 5 на pag


  Единствената достоверна статистика по въпроса е от Израел. Винаги, когато се налага ограничаване на свободата на придвижване или се затварят работни места, нараства броя на малтретираните и убити жени. Това е при всяка война, когато гражданското население по принуда стои вкъщи.

  без подпис!
 37. 37 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  До коментар [#32] от "owen":


  благодаря за статията, за всики, които пишат за този проблем и на всички сериозни коментиращи, които не го омалважават. българското общество има сериозен проблем в това отношение, и най-напред на бай ганйо трябва да му се пробие дебелата глава и да разбере, че такъв проблем има и той засяга жените.
  —цитат от коментар 32 на owen


  Само като прочета Бай Ганьо и вече знам, че умнокрасавеца се смята за по-умне и по-красив от всички останали и за това си мисли, че знае какво и как трябва да се направи и другите, тези нещастни маргинали, трябва да го послушат веднага, моментално и бепрекословно. Нали осъзнавате колко сте смешни и жалки. С една дума се издавате колко сте неосъзнати, но за сметка на това с голяяяяяямо ЕГО!

 38. 38 Профил на gns05646434
  gns05646434
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Няма да се приеме ИК,колкото и сърцераздирателни статийки да се пускат.

 39. 39 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#4] от "Gretel":До коментар [#12] от "svilen mollov":Щеше да Ви е по-спокойно, ако бяха написали, че само 98% са жени... това променя радикално нещата
  —цитат от коментар 15 на ilinko


  Ако някой извърша насилие защото го е прочел някъде, а други го търпи заради че някой му се подиграва вероятно и двете групи имат по неотложни проблеми за решаване от шамар бой или нещо друго. Например сколонност от самоубиство или садизъм за които законите реагират пост-фактум

  'progressives' is the politically correct word for communists
 40. 40 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Държавата действително трябва да отвори поне още десетина центъра за настаняване на жертви от насилие.
  Във всеки окръжен град трябва да има поне един такъв център.
  Не заради Конвенцията, а за да има къде да отидат жертвите на насилие.

 41. 41 Профил на Eд
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Отвращавате ме. Един обяснява колко маловажен проблем било, че се бият жените. Друг размишлява колко човека са 0.6 човека. Всички дружно ревете против Истанбулската конвенция, а САМО ВИЕ ГОВОРИТЕ ЗА НЕЯ. Почвам да се чудя какъв е истинският процент, които бият жените си. Като виждам колко хора пламенно защитават насилието и тормоза и скачат да не вземе някой да опази слабите. Наистина се чудя дали процентът не е голям и двуцифрен. Отвращавате ме!

 42. 42 Профил на Eд
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Леле, гнус ме е от вас бе!!! Не сте хора!

 43. 43 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Както винаги се скрива в какви семейства е това насилие, а именно цигански и мюсюлмански.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 44. 44 Профил на Eд
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мизийски":

  Расийски, ще знаеш! Иска ти се, понеже така е лесно за съзнанието ти. Прекрасни бели българи си тормозят жените, запомни го това!

 45. 45 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#32] от "owen":

  Не, българинът принципно няма сериозен проблем. Има отделни проблеми, и има проблеми в маргинализираните прослойки на обществото. Българките са на първите места в европа що се отнася до равенство на половете - около 50% от висшия мениджмънт във финансови институции са жени, огромен брой процент имаме на достъпа до образование на жените в сравнение с много други държави и тн и тн. Не - нямаме сериозен проблем - има отделни случаи и има може би проблем в определена прослойка на обществото, за който обаче на някои не им се плаща да пишат (даже им се забранява) респ - не се пише в детайли.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  То насилието и преди си го имаше, ама сега хората направо изкризиха.

 47. 47 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Отвращавате ме. Един обяснява колко маловажен проблем било, че се бият жените. Друг размишлява колко човека са 0.6 човека. Всички дружно ревете против Истанбулската конвенция, а САМО ВИЕ ГОВОРИТЕ ЗА НЕЯ. Почвам да се чудя какъв е истинският процент, които бият жените си. Като виждам колко хора пламенно защитават насилието и тормоза и скачат да не вземе някой да опази слабите. Наистина се чудя дали процентът не е голям и двуцифрен. Отвращавате ме!
  —цитат от коментар 41 на Кози Крак


  според теб ако един мъж набие друг мъж е маловажно, но когато набие жена вече става огромен проблем? Имаш ли връзка със Земята?!?

 48. 48 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#31] от "Тюфлекчия":

  Пропуснал сте една местна, наша специфика - една огромна част от сигналите за домашно насилие са част от предразводната и бракоразводна тактика на много от адвокатите по такива дела. Масово се пускат абсолютно неоснователни синали по съвет на бракоразводни адвокати.

 49. 49 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#32] от "owen":

  чакай, че се изнервих - ще ти дам данни:
  - 42% от банките и застрахователните дружества се управляват от жени - включително ръководството на 3-те най-големи банки в страната е от жени - Виолина Маринова на ДСК, Теодора Петкова на Уникредит, Петя Димитрова на Пощенска. И нещо изненадващо може би за теб - представителството на жени на реални ръководни позиции във висшия мениджмънт в България (ДА СТРАНАТА НА БАЙ ТИ ГАНьО) е ДВОЙНО по-голямо в сравнение с това на жените СЕО на най-големите публични компании в 9 европейски държави – Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания, Холандия, Финландия, Белгия и Чехи - пак кажи за бай ганьо?
  ОЩЕ - България е страната в ЕС с НАЙ-МНОГО жени, работещи в сектора на информационно-комуникационните технологии (ай ти сектора - нали там са големите заплати), показват данни от анализ на Евростат - Не германия, не франция, не италия, не англия - БЪЛГАРИЯ!
  Още - България е на шесто място в ЕС по дял на жени в правителството с 39,2 процента.
  Мога още да ровя, но ме мързи - да обощим - България и в частност бай ти Ганзьо е дал възможност на жените за достъп до образование, равен достъп до възможност да заемат позиции във висшия мениджмънт и то на сериозни сектори като финансовия сектор, дал е достъп и ги е мотивирал да се образоват в сферата на информационните технологии така че да започнат да работят и да заемат първото място по заети в Ай Ти сектора, осигурил е възможност да сме на 6-то място в ЕС по дял на жени в правителството ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 50. 50 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Който не си бие жената има опасност да стане джендър. Нали така?

 51. 51 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#32] от "owen":Мога още да ровя, но ме мързи - да обощим - България и в частност бай ти Ганзьо е дал възможност на жените за достъп до образование, равен достъп до възможност да заемат позиции във висшия мениджмънт и то на сериозни сектори като финансовия сектор, дал е достъп и ги е мотивирал да се образоват в сферата на информационните технологии така че да започнат да работят и да заемат първото място по заети в Ай Ти сектора, осигурил е възможност да сме на 6-то място в ЕС по дял на жени в правителството ..
  —цитат от коментар 49 на bludniq_sin

  Дал, дал бай Ганьо, ама е на - бие ги и това си е, даже нарочно са дадени такива възможности за растеж - щото на българина му е баш кеф да бие жени на ръководни позиции.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Eд
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#49] от "bludniq_sin":

  Абе кога ще разберете, че едното няма общо с другото! Да, в България няма проблемът с разликата в заплащенето и дизбалансът в количеството работници от единия и другия пол. ТОВА НЯМА ОБЩО С ТЕМАТА ТУК. Не разбирам как може да се опитваш да ползваш това, като оправдание защо е ОК в България да се издевателства над жени. Изобщо четеш ли какво пишеш?! "Ами 50% от мениджмънта в банките е жени, следователно в България не се бият жени". Тъп ли си, или биеш жена си?

 54. 54 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#53] от "Кози Крак":

  Не очаквай да си признае за нищо. Той просто защитава семейните ценности.

 55. 55 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#33] от "Тангра":

  Тангра, как пък знаеш, че се занимавам с нищо правене? Като гледам обаче броя на твоите коментари и това, че ги пускаш в работно време, стигам до заключението, че не само аз се занимавам с нищо правене.

 56. 56 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#53] от "Кози Крак":

  :) А ти тъп ли си? 1- во "бай ганьо" е направил така щото жените в тая страна и ние като цяло да сме доста напред по отношение на достъпа на жените до образование, до парламентарното представителство, в досттъпа до високо платени и технологични професии и до ръководни позиции в изключително силни сектори но ти казваш, че това няма значение и същия тоя бай ганьо си млати същите тия жени за които се е старал да имат достъп до горните неща от ден до пладне?? Ти тъп ли си или логиката ти куца? Ако най ти ганя е такова парче жените щяха да са както в други "бели държави" - боси, бременни и до печката и щяха да са заети да раздават мечета на бежанци, а не да рководят банки, да участват в управлението на страната и да стават програмисти. Продължаваме - аз ти лепнах статистики, които оборват твърденията, че българския бай ганьо подтиска жените и не им дава достъп до работа, образование, политика и пари. Ти проверявал ли си статистики по отношение на домашното насилие? Айде да видим - Ето - доклад на Агенция на Европейския съюз за основните права база интервюта с 42 000 жени във всички 28 държави членки. Какво излиза в доклада
  1) Жени които твърдят, че са подложени на насилие след 15-годишна възраст - България - средно 21,6 % , Белгия - 28,33%, Германия - 27%, Дания - 41,33%, - няма да продължавам, но сме под средното за европейския съюз, по отношение на сексуалното насилие през 12-те месеца, предшестващи проучването българия е на 5-то място от дъното - т.е ние сме по-добре от други 23 държави - по-добре от нас са литва, румъния, словения.

  Финално - не съм тъп, но е факт, че българия не е най-проблемната държава относно сексуално насилие в ЕС, даже сме под средата.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 57. 57 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#33] от "Тангра":Тангра, как пък знаеш, че се занимавам с нищо правене? Като гледам обаче броя на твоите коментари и това, че ги пускаш в работно време, стигам до заключението, че не само аз се занимавам с нищо правене.
  —цитат от коментар 55 на ilinko


  Едно от предимствата на интелектуалната работа.
  Непонятни неща за нео-социалистически субектури.
  :)

 58. 58 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#57] от "Тангра":

  :)

 59. 59 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  А браво. Поне грантаджиите бранещи свещената ИК, не са останали на борсата.

 60. 60 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1111 Любопитно

  А браво. Поне грантаджиите бранещи свещената ИК, не са останали на борсата.
  —цитат от коментар 59 на blondofil


  За сега ще спим спокойно, да!

  Но ако не започнат бързо да емулират дейност, това спокойствие не се знае до кога ще е.

  :)

 61. 61 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#15] от "ilinko":

  “ Щеше да Ви е по-спокойно, ако бяха написали, че само 98% са жени”
  ——
  Не, драги, нямаше. Щото от 98% остават 2%, което се лесно се вижда, че от 60 пациента прави 1.2 мъж — свръх мъж, Супермен, и кой тогава го е насилвал тоя? Тъй че математиката е важна, а Вие я правите забавна .

  А иначе отчитам критиката Ви на кървящо сърце (bleeding heart), но не я приемам. Самата позиция е забавна.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 62. 62 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#21] от "PavelCZ":
  До коментар [#24] от "bludniq_sin":

  ——
  Дума да няма. И е хубаво човешкото ви отношение (това — най-сериозно). Но нима имате решение на проблема за der menschliche Makel?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 63. 63 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#7] от "mitko11":

  “ Защо да е сакат? Достатъчно е да го издебнат в гръб или когато спи...или да му сипят нещо в яденето/пиенето...”
  ——
  Това не ми беше идвало на ума ... ама вярно темата става гнусна, дайте да я оставим

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 64. 64 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#62] от "Gretel":

  Не съм чел това произведение - ако трябва да отговоря на въпроса, съдейки по заглавието - има решение, но то минава през промяна в това как хората възприемаме някои обстоятелства от разстояние - например мъж обект на домашно насилие да е нещо, което не се приема за абсурдно.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 65. 65 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#64] от "bludniq_sin":

  “ Не съм чел това произведение”
  ——
  Аз нямах впредвид романа, а понятието, ама няма значение.

  Добрите комсомолци, те си имат списък за защита на слабите—в понеделник ши спасяваме жените, във вторник —децата, в сряда — сирийците и т.нат. Проблемът е че господ baчкал само 6 дни, та дните не стигат за сички слаби. Стигат само дугудерите да са усещат гуди за себе си нонстоп. Двойно по-гуди когато се сравняват с несъгласните с подхода им ... с гнъсните Unmenschen

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 66. 66 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Който не си бие жената има опасност да стане джендър. Нали така?
  —цитат от коментар 50 на etar


  Ммм, не!
  По-скоро на някой друг логиката е обратната!

  Щом не е джендър, следователно бие жена си!

 67. 67 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5999 Неутрално

  В това ненормално положение ще трябва да се подкрепяме и да живеем както никога до сега. Да правим компромиси и да се грижим един за друг от всякаква възраст.

 68. 68 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5999 Неутрално

  В това ненормално положение ще трябва да се подкрепяме и да живеем както никога до сега. Да правим компромиси и да се грижим един за друг от всякаква възраст.

 69. 69 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#31] от "Тюфлекчия":

  Към въпроса относно Чехия - домашно насилие има, като навсякъде. Само че чехите са ужасно прагматичен народ, който освен това има и доста силно развито чувство да си прави живота удобен и приятен и имат силно социално чувство. Това води до много бързо решаване на каквото и да , което са си определили като проблем. Споделял съм го много пъти - не са дисциплинирани, като германците, но гледат да решават разпознатите проблеми.
  Каква е връзката с домашното насилие ? Не им пука кой кого бие, не се занимават с 0,6 мъже в некоректно поставена статистика, но гледат, ако стане нещо такова, бързо да се решава проблемът. Имат добре развиваща се след 1989 система за закрила на жертвите на насилие - включая азилови жилища за тормозените, съдът много бързо изхвърля насилника от общото жилище. Разбира се, там където няма жалба, няма и съд - т.е. основното е жертвата да се реши да се оплаче. Съответно развиват система за анонимни оплаквания. Нещата не са идеални, но се опитват.
  И съответно гледам как върви дебатът в чешки форум и в български форум по сходни теми. Докато българите решават кой кого бил, "семейните" си ценности, НПО-тата, Истанбулската конвенция, джендърите и не знам какви още излишни неща, чехите решават какво да се прави с насилника и какво с жертвата - просто, ясно и прагматично.

  E PLVRIBVS VNVM
 70. 70 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#62] от "Gretel":

  Подобен проблем се решава по един и същи начин - системно и бавно - просвета, образование (не количество знания, а умение да се води дебат), възпитание на цялото общество, та насилническото поведение да стане неприемливо в самото общество. Няма бързо и инстантно решение.

  Тази седмица четох статия за насилието в исторически план (разискваха чешкото общество от XIII - XVIII векове (за които имат записи) в контекста на общо западноевропейското общество. И обясняваха точно това - до към 1750 година насилието е било очаквано поведение, но развитието на законовата рамка и свикването на народа да се съобразява с нея след края на Тридесетгодишната война (Вестфалски мир 1648), за около 100 - 120 години и няколко правни рекодификации, прави грубото насилие - и семейното - неприемливо поведение. И към 1800 година вече е ясно криминализирано. Разбира се, отнема още над 150 години да се стигне до модерната форма на идеята за човешки права. Но целият този процес "отгоре" е съпроводен и със систематично превъзпитание на цялото общество - чрез Църквите, образователната политика и медиите, така че хората да възприемат идеята като собствена и да я прилагат в живота си.

  E PLVRIBVS VNVM
 71. 71 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#70] от "PavelCZ":

  “ (не количество знания, а умение да се води дебат)”
  ——
  И що, да Ва питам, трябваше да го сложите това там в скобичките? Иначе бих се съгласила с тезата Ви ( така, както аз я прочитам), че човечеството се очовечава когато обществото иззема функциите да Господя. Макар и туй да не е баш така. Щото има различни общества. Аз, като човек, който напоследък се сополиви на корейски бози, знам, че по-скоро бих се обесила, отколкото да живея в такова едно. Много хубаво наблюдениe по тази линия прави Ашемоглу в “Тесния коридор”

  А Вие все пак помислете как звучи това скобите. Надявам се да бихте го изтрили ако можеше да редактирате поста си

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 72. 72 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#71] от "Gretel":

  Текстът в скоби е само пояснение как виждам резултата о образованието - като достатъчно широк поглед, за да има потенциал за спор по същество, а не за лични атаки. Простото натрупване на количество не води автоматично до това.

  E PLVRIBVS VNVM
 73. 73 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#72] от "PavelCZ":
  👍

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 74. 74 Профил на Борис Пантелеев
  Борис Пантелеев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Глупав закон, всеки може да те обвинява! Преди това е откраднал пари от дома, след което по-късно е докладван в полицията. Жена ми ме преби. Страхотна гледка!
  Няма съдебен процес, няма разследване! Съпругата ще се отпише от апартамента.
  И може ли това да се нарече закон? Истински шанс за измамници.
  От него страдат само честни хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK