Ваня Кастрева: Никой не задължава учителите да използват Microsoft Teams

Ваня Кастрева

© Анелия Николова

Ваня КастреваИзбори 2022

Регионалното управление по образованието (РУО) - София-град, препоръча на учителите да използват платформата на Microsoft Teams, а социалните мрежи - в краен случай, защото има опасност от изтичане на личните данни на учениците и продуктово позициониране. Пред "Дневник" началникът на управлението Ваня Кастрева обясни, че използването на Microsoft Teams не е задължително. Министърът на образованието Красимир Вълчев също многократно е повтарял, че учителите имат свободата сами да избират по коя програма да провеждат обучението.


Повод за питането беше оплакване на учители, че са задължавани да използват платформата, в която Министерството на науката и образованието (МОН) създаде профили на всички учители и ученици.


"В писмото до училищните директори от 27 март, публикувано на сайта на РУО - София-град, са дадени препоръки с цел подобряване на качеството и ефективността на обучението в електронна среда поетапно и при възможност учителите да използват ресурсите на Microsoft Teams, Google Classroom и на други образователни платформи в защитена среда, да споделят и да ползват създадената Национална електронна библиотека на учителите (Електронно хранилище за учебно съдържание) - https://e-learn.mon.bg. Разнообразните интернет приложения, социалните мрежи и електронна поща могат да продължат да се използват при необходимост от комуникация с родителите, с колегите, с учениците. Писмото не съдържа задължителен елемент за ползване само на Microsoft Teams, Google Classroom и не е необходимо тези, които използват други платформи или начини на комуникация, да сменят системата. РУО - София-град, няма отношение и към техническото обезпечаване работата на различните платформи", отговори Кастрева на въпрос на "Дневник". (Писмото можете да намерите в прикачения файл.)
Тя напомни, че на 24 март до директорите на училищата в София са изпратени указания и от министъра на образованието Красимир Вълчев, които също се отнасят до подобряване на организацията на електронното обучение, с оглед оптимална дневна натовареност на учениците и по-координирано възлагане на задачи от различните учители в при обучение в електронна сред. В писмото на министъра също е посочено, че училищата по техен избор могат да продължат да работят с познатите им платформи и ресурси.


Това повториха пред "Дневник" и от министерството на образованието - че вероятно и други РУО в страната са препоръчали на училищата да преминат към използване на ресурсите на Microsoft Teams, в която министерството създаде профили за всички учители и ученици в страната. Но никой не задължава учителите да прехвърлят обучението си в тази платформа, нито се предвиждат санкции за тези, които не го направят.


В училищата в София работят общо 12 549 педагогически специалисти, които обучават 136 864 ученици. От МОН отбелязаха, че дори не само всички те да минат в системата на Microsoft, а и всички училища в България, тя няма да се натовари, защото е създадена така, че да издържи всички около 800 хиляди потребители.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK