На живо

Коронавирусът в България: Заразени са 458 души, безвъзмездна помощ за бизнеса (хронология)

Коронавирусът в България: Заразени са 458 души, безвъзмездна помощ за бизнеса (хронология)

© Юлия ЛазароваОбщо 458 станаха заразените в страната, като сред тях е 9-годишно дете от Варна и още двама депутати. Починалите вече са 10, включително мъж на 40 години. Заради епидемията се местят датите на матурите.


"Дневник" следи в реално време ситуацията с коронавирус в България. Новините от света можете да следите тук.
Броят на заразените в късните часове на деня се увеличи с 1 и те вече са общо 458, съобщи пред Би Ти Ви проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болници и член на кризисния щаб. Той каза, че още 98 проби се обработват и се очаква броят да нарасне. По-рано днес ГЕРБ съобщи, че сред заразените са две депутатки от парламентарната група - председателят й Даниела Дариткова и колегата и Даниела Малешкова.

Подготвя се и схема за безвъзмездно финансиране на бизнеса

Правителството разработва схема за безвъзмездно подпомагане на бизнеса като ще се покриват между една пета и една шеста от годишния оборот на фирмите. Това съобщи пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев. Той добави, че за разработването на тази мярка е необходимо повече време за разлика от краткосрочните, обявени за дни. Идеите за безвъзмездна помощ за бизнеса ще бъдат подложени и на обществено обсъждане. Ще бъдат подпомагани компании, които са перспективни и могат бързо да възстановят и развият дейността си. "Не сме в състояние да хвърляме пари от хеликоптер", каза Дончев.

Караянчева: Замразяването на депутатските заплати е популизъм

Ако депутатските заплати бъдат замразени, ще се окаже, че те ще бъдат замразени на по-високо ниво, вместо да паднат с развитието на икономическата криза. Това коментира пред Би Ти Ви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ).


Тя беше помолена да коментира публикации за това, че в ситуация на криза заплатите на депутатите са повишени от 1 април (те се формират от данните на НСИ за средната заплата в обществения сектор).


"Замразяване на по-висока заплата, а през следващото тримесечие те ще са по-ниски, популизъм." отговори тя. Според нея по-добре работещият вариант бил депутатите да даряват една трета от възнагражденията си в избирателните си райони, както направили депутатите от ГЕРБ.


Подробностите тук.


Цвета Караянчева

© Юлия Лазарова

Цвета Караянчева

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Даниела Малешкова са дали положителни проби за коронавирус. Така случаите на заразени депутати стават три след като преди ден положителна проба даде и председателят на Комисията по труда и социалната политика и депутат от ДПС Хасан Адемов.


Подробности четете тук.

Работните места задължително ще се дезинфекцират

Работодателите задължително трябва да дезинфекцират работните места най-малко два пъти в рамките на работния ден, както и да създадат организация на работа, която да ограничи до минимум преките контакти между работниците и служителите в предприятието, се казва в заповед на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя се появява повече от три седмици след въвеждането на извънредното положение заради коронавируса.


Заповедта задължава работодателите са въведат пропускателен режим, който да спира хора със симптоми на остри заразни заболявания. Задължително е и осигуряването на необходимите условия за спазване на лична хигиена. При използване на служебен транспорт е необходимо дезинфекциране и проветряване на превозните средства след всеки курс. Изпълнението на заповедта ще се контролира от Главната инспекция по труда.

Заразените вече са 457, а оздравелите 25

Потвърдените случаи на заразени с коронавирус в страната към 17 часа днес са 457, сочат данните на Националния оперативен щаб. В сравнение с вчера по същото време те са с 53 повече. Новите лабораторно доказани случаи от сутринта до следобед 8, като всички са в София.


179 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 18 са в интензивни отделения. Непроменен остава общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители – 20 души.


Броят на починалите от заразата е десет. Оздравели и изписани след болнично лечение са 25 души.

Коронавирусът в България: Заразени са 458 души, безвъзмездна помощ за бизнеса (хронология)

© Дневник

Един от ефектите, който се отчита покрай извънредното положение за коронавируса, е бумът в използването на мобилни апликации за банкови услуги, доставчици на храна и онлайн търговия, това показва проучване на компанията Brand New Vision. За целта е направено сравнение между периода 28 февруари - 13 март, с периода 14 март - 27 март, когато бяха въдени ограничителните мерки.


Доставката на храна по домовете нараства с двуцифрени ръстове. Сериозни движения нагоре отчитат и мобилните апликации на банките, въпреки, че повечето техни клонове работят (вижте графиките).


Коронавирусът в България: Заразени са 458 души, безвъзмездна помощ за бизнеса (хронология)


Коронавирусът в България: Заразени са 458 души, безвъзмездна помощ за бизнеса (хронология)

За пръв път от 73 години насам националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй – Околчица" няма да се проведе, съобщи "Нова телевизия". Причината са въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса. Походът по традиция се провежда в края на май и началото на юни.

Спешни медици: Държавата не прави нищо за нас

Браншовата организация на работещите в спешната помощ разпространи остра позиция до медиите. В нея се казва, че предпазните облекла, които използват, са бутафорни и макар първи да се сблъскват с пациентите с COVID-19, към момента никой не ги тества. "Естеството на работата ни за съжаление ни превръща в заразоносители, които застрашават ежедневно семействата си и неинфекциозните си пациенти. Ние сме около 8000 човека и вече цял месец живеем със страха да не предадем заразата, която се сблъскваме ежедневно. Но държавата не ни зачита за хора от първа линия в борбата с COVID-19", пише председателят на организацията д-р Десислава Кателиева. Тя допълва, че с колегите не са получили и обещания месечен бонус от управляващите от 1000 лв.

Народните представители от ГЕРБ ще даряват 1/3 от заплатите си за различни дейности в избирателните си райони. Парите ще отговарят на нуждите на различните неселени места в страната и ще бъдат насочени както за ограничаване на разпространението на коронавируса, така и за намаляване на социално-икономическите щети вследствие на кризата, съобщава пресцентърът на партията. Партията призовава колегите си да направят същото. Съобщението идва на фона на повишените заплати на депутатите. Това е така, защото по закон са равни на 3 средни брутни възнаграждения в обществения сектор за последния месец от тримесечието, за което НСИ обяви данни.

Със съдействието на външно министерство 48 българи са се върнали от поставената под карантина австрийска провинция Тирол със съдействието на Министерството на външните работи. Повечето от тях са пътували с автобус, а останалите в няколко автомобила. Репатрирането на българските граждани стана възможно и със съдействието на властите на Австрия, Унгария и Румъния, където беше осигурен зелен коридор за автобуса, уточнява ведомството. Завърналите се ще бъдат прегледани и поставени под карантина. Работи се по връщането и на други българи като ведомството призовава тези, за които не е належащо връщането, да не тръгват заради риска от зараза и сложната координация по преминаването на границите.

Билбордове с послания в борбата срещу коронавируса се монтират днес в Дупница. Освен наложилото се "Останете си вкъщи", са монтирани и винили с лика на генерал Мутафчийски, който призовава: "Да бъдем отговорни към себе си и околните", съобщиха от общинската администрация, които отбелязаха, че генерал Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в България, е именно от Дупница.
Третият апел на билбордовете гласи: "Заедно да се преборим, да бъдем отговорни".


Броят на паната с призиви в Дупница е общо десет, уточниха от администрацията.

Едва 8% от фирмите в България биха се възползвали от мярката на правителството за поемане на изплащане на част от заплатата на работниците, сочи анкета на Българската стопанска камара, проведена в периода 31 март – 1 април. Тя е проведена онлайн и в нея отговори са дали 759 работодатели. Повече от половината участници в допитването посочват, че няма да се възползват от мярката, защото не могат да осигурят останалите 40% от заплатите, както и осигуровките.


Повече по темата вижте тук.

Домът на киното и София Филм Фест дават тримесечен достъп до филмотека на платформата за арткино MUBI. За целта е достатъчно да се заяви желание на [email protected]. В платформата има както нови филми, така и класика.

Коронавирусът в България по дати:
 • 8 март - първи два случая - в Плевен и Габрово
 • 11 март - първи починал - в София
 • 13 март - парламентът обяви извънредно положение, затворени са училища, заведения, спират културни и спортни събития
 • 17 март - Банско влиза в двуседмична карантина
 • 20 март - над 100 потвърдени болни и първи излекуван; парламентът прие закон за извънредното положение, забрана за влизане в парковете
 • 31 март - кабинетът иска актуализация на бюджета и възможност да вземе до 10 млрд. лв дълг
 • 1 април - Министерският съвет предлага извънредно положение до 13 май

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще поиска актуализация на бюджета на София. В профила си във "Фейсбук" тя обяви, че е готов първият пакет от мерки, с които да се подпомогне малкият и средният бизнес в града. Фандъкова се оплака от събраните местни данъци и такси за март, които били с 19 млн. лева по-малко. Намалялата продажба на билети и карти за градския транспорт, както и отмяната на платеното паркиране в центъра на София пък довели до загуби от 6 млн. лв. Тя допълва, че инвестиционната програма на общината няма да бъде спирана, а само преразгледана.

С 20% са намалели продажбите на бира в страната - общо от затворените заведения и от магазините, съобщи Съюзът на пивоварите. Организацията смята, че основният проблем пред пивоварния бранш остава запазването на кадрите.


Всичко по темата вижте тук.


Коронавирусът в България: Заразени са 458 души, безвъзмездна помощ за бизнеса (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до председателя на Асоциацията на колекторските агенции Райна Миткова-Тодорова, в която е отправила апел към фирмите за събиране на вземания да се съобразят с пандемичната обстановка и проявят разбиране към граждани, които временно не могат да погасяват своевременно задълженията си заради тежко финансово положение, в което внезапно са се оказали заради разразилата се вирусна инфекция. Повод за тази препоръка са много жалби и сигнали на разтревожени граждани до институцията на омбудсмана през последните седмици, в които казват, че заради кризата с коронавируса са загубили работата си и са останали без всякакви доходи.


Коронавирусът в България: Заразени са 458 души, безвъзмездна помощ за бизнеса (хронология)

© Юлия Лазарова

Български компании за авточасти могат да започнат да произвеждат респиратори, каза днес в интервю за Bloomberg TV Bulgaria членът на борда на "Аутомотив клъстер България" Росен Плевнелиев, президент на България 2012-2017 г. Такива апарати са нужни на болниците, за да поддържат живота на най-тежко болните от новия коронавирус. Средства за покупката им има, но е трудно да бъдат намерени заради голямото търсене в цял свят.

До края на март са се прибрали над 142 хил. българи

От въвеждането на извънредното положение в България до края на март в страната са влезли 142 093 българи, съобщи днес по БНТ директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков. Според него пикът на прибиращи се вече е отминал. Главен комисар Кичиков допълни, че почти същият е и броят на напусналите страната българи, но повечето от тях са пътували, преди да се въведат ограниченията за пътуванията.


Още по темата четете тук.

Държавната агенция за закрила на детето обнови мерките за контрол за спазване на правата на детето и започва дистанционни онлайн проверки. Това засяга проверките във всички училища, детски градини и ясли, центрове за подкрепа за личностно развитие, лечебни заведения, дирекции "Социално подпомагане" и всички доставчици на социални услуги за деца, съобщи ведомството.

Приемът по мярка "Инвестиции в предприятия" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 - 2023 г. се удължава до 30 април 2020 г., съобщи Държавен фонд "Земеделие". По мярката, даваща възможност за модернизация на винарските изби, документи за подпомагане се приемат от 16 март. Крайният срок за подаване на заявления беше до 10 април 2020 г.

Само в пет области в страната няма доказани случаи на коронавирус, след като от днес и Видин се присъедини към картата с регистрирани болни.

Издават се 700 болнични на ден

Общият брой на всички видове издадени болнични в страната е 176 хил. За карантина те са 5282, а с указания за коронавирус - 2072. Миналата седмица средният брой издавани болнични на ден е бил 300-350, до четвъртък тази седмица те са 680-700. Това обяви социалният министър Деница Сачева. Тя добави, че вече 4700 са регистрирани в бюрата по труда. По думите ѝ само вчера е била осигурена работа на 683 души. С около 2 хил. пък са нараснали заявленията за социални помощи от началото на кризата, предизвикана от коронавируса.

Местят се датите на матурите

Очаква се от 14 май да се възстановяват учебните занятия в училищата. Това е единственият реалистичен сценарий, по който се работи, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет. При това положение се предвижда с 4 до 10 дни да се изместят изпитите от националното оценяване и матурите. Така матурите, планирани за 20 и 22 май, ще се преместят на 30 май и 1 юни. Вузовете са изразили готовност също да преместят кампаниите си със 7-8 дни. За 7 клас се предвижда матурите да се преместят на 13 и 15 юни.


Повече по темата четете тук.


Броят на подадените вече заявления по мярката 60/40 е 59. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Очакванията са днес броят им да нарасне, а до края на тази седмица да бъде получено одобрение от Европейската комисия, за да могат да се извършват и разплащанията.
"Това не пречи заявленията да бъдат подавани. Те ще бъдат разглеждани. От следващата седмица, надявам се, ще имаме възможност да започнем да изплащаме сумите на тези, които са получили одобрение", увери Сачева. Хората, които до този момента са работили, но са нямали договор и съответно не са плащали осигуровки, могат да се регистрират като безработни и да кандидатстват за социални помощи.


Коронавирусът в България: Заразени са 458 души, безвъзмездна помощ за бизнеса (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба

Декларациите, които пътните полицаи събират от гражданите, които преминават през контролно-пропускателните пунктове (КПП) около областните центрове, трябва да бъдат унищожени след приключване на наложената на 20 март мярка за ограничаване на движението. Това каза пред "Сега" председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов. По думите му в закона е записано, че събирането на лични данни трябва да става с конкретна цел, а с премахването на КПП тази необходимост отпада. Това според него означава, че декларациите, които съдържат имена, адреси, ЕГН и номера на личната карта, трябва да бъдат унищожени.

Близо 800 са издадените актове в цялата страна на хора, които се разхождат в паркове и градини след наложената от здравния министър забрана на 20 март. Глобите са на стойност 5 хил. лв., което означава, че до момента са наложени санкции за близо 4 млн. лева, съобщава БНР.


Още по темата четете тук.


Коронавирусът в България: Заразени са 458 души, безвъзмездна помощ за бизнеса (хронология)

© Юлия Лазарова

Заразените в страната вече са 449

През последното денонощие има 37 новозаразени с коронавирус от общо изследвани 566 души, 27 са общо настанени в болници, като вече има случай и от област Видин, обяви ръководителят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. Общо заразените в страната вече са 449.


25 са вече излекуваните, а починалите вече са 10 като сред тях е и мъж на 40 г., който е бил настанен в "Пирогов", като е получил белодробна емболия и е починал внезапно. Общо до днес 167 заразени са в болници.


Общо изследваните депутати са 184 като две от пробите във ВМА са съмнителни и днес ще бъдат повторени, обясни Мутафчийски. Останалите проби са отрицателни. Продължава изследването на останалите депутати и на персонал от Народното събрание.


Коронавирусът в България: Заразени са 458 души, безвъзмездна помощ за бизнеса (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (155)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 931 Любопитно

  Първо дупетатите, а нормалните хора кога?

 2. 2 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Първо дупетатите, а нормалните хора кога?
  —цитат от коментар 1 на Дългия


  И точно Цвета Караянчева имаше наглостта да говори, как комунистическия елит се ползвал с привилегии.

 3. 3 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Е как точно депутатите имат съмнителни проби?
  Да не споменавам, че предпочитам да се тестват нормалните хора, а не богоизбраните, които се разпуснаха във ваканция!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  "Общо изследваните депутати са 184 като две от пробите във ВМА са съмнителни и днес ще бъдат повторени..."
  Депутатите показват издръжливост, ако имаше тестове за корупция, там най-вероятно всички щяха да са положителни...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 5. 5 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Охххххх олекна ми! Само две проб, съмнителни и то! Корава паплач ще излязат суджукаджиите.

 6. 6 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#2] от "Virgin":


  Всеки елит се ползва с привилегии! Така е било и ще бъде!

 7. 7 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 786 Гневно

  Редно е Ананиев сега да се откаже от идеята за извънредно до 13 май, заради силния обществен натиск. Умрелите от грип са много повече. Не можем да позволим България да фалира. На милиционерите и калинките от ГЕРБ им отърва да крадат в условията на такова положение. Да не говорим за милиардите от Европа които ще ги откраднат само "наши, читави хора"

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3208 Любопитно


  ЗАЩО не дават данни за настанените в болница и починалите

  от ОБИКНОВЕНИЯ ГРИП

  Да не се окаже че от него настаняването в болници и смъртността

  ако не по-големи че са СЪПОСТАВИМИ с тези на К-Вируса

 9. 9 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 494 Неутрално

  37 нови случая. Броят на заразените за ден започва постепенно да се покачва.

 10. 10 Профил на Martin Dimitrov
  Martin Dimitrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще ръсте и още броя на ден

 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Защо просто не публикуват месечният план на Главният Палячо Мутафчийски? Примерно: Планът за месец април е в края на месеца да има отчетени общо не повече от 980 заразени. Дневна норма 15-20 души. И ние ще залагаме в Ефбет колко ще обяви следващият ден.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 12. 12 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Депутатите плащат ли си за тестовете? Защото се твърди, че хората вадят от джоба си за изследването.
  И ако приемем, че математическите модели са верни, това означава ли, че с тези темпове ще достигнем пик след няколко месеца?

 13. 13 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1210 Разстроено

  37 нови случая. Броят на заразените за ден започва постепенно да се покачва.
  —цитат от коментар 9 на Pandipool


  Няма как да не расте, при положение че се върнаха толкова много гурбетчии... Тепърва ще гледаме тъжна статистика за съжаление...

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на super6
  super6
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Едно интересно интервю на проф. Кантарджиев от преди две години. Кое е по опасно сезонният грип или на COVID-19?

  https://frognews.bg/novini/prof-kantardjiev-frog-nad-10-000-choveka-umirat-uslojneniiata-gripa.html?fbclid=IwAR3T1FspfO0Fuj-Q6FTQ6BtyIGqatC-HfxEtlmGA1M2uPMEkoyICmy_OpN0

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До 9:"Pandipool"...37 нови случая. Броят на заразените за ден започва постепенно да се покачва...."

  Да не се окаже, че заразените пристигат все на Терминал 2?

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  "Общо изследваните депутати са 184 като две от пробите във ВМА са съмнителни и днес ще бъдат повторени, обясни Мутафчийски."

  Чакай малко, нали нашите депутати са 240 души. Къде са липсващите 56 депутата?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  """Депутатите плащат ли си за тестовете?""""НЕ не плащат само нормалните си плащат тези са с привилегии.

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  До коментар [#2] от "Virgin":

  Абсолютно, а всъщност нищо не се е променило и депутатите са с предимство във всяко едно отношение пред обикновения български гражданин. Ето заради това в България институцията с най-нисък рейтинг е тази на парламента.

  240 търтей с привилегии, добра заплатка, най-дълга отпуска и почивни дни (повече даже и от учителите).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Имаме починал от инсулт с коронавирус, имаме починал от инфаркт с корона вирус, а сега и починал на 40 години от емболия в болнични условия. Който не знае, емболията е болест на залежаването. Още малко затворени у дома и ще си говорим за останалите болести на заседяването.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 21. 21 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 572 Неутрално

  А какво стана с хилядата изследвани полицаи?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  А какво стана с хилядата изследвани полицаи?
  —цитат от коментар 21 на bgkurshum


  Чудят се какво и колко да обявят. Ако ги изкарат много заразени ще вземат да се разбягат и няма да има кой да пази властта. А и ще потвърдят, че заразените са много повече от казваните и бързите тестове вършат работа.

  Ако обявят, че няма заразени хората ще поискат маските и всичко останало да отива при медиците а не при полицаите. И ще попитат защо ако при тези уж при най-опасните условия и които са цял ден навън няма заразени а обикновеният човек е натикан в панелката.

  Трудна задача е да си Главен Палячо на Републиката. Да му влезем в положението на г-л Мутафчийски и от все сърце поздравим с това филмче. Да ни е жив и здрав още дълго време и оцелее от епидемията. Все пак трябва да има поне един глупак който тези които дърпат конците да изправят пред съда да опере пешкира.

  https://www.youtube.com/watch?v=H9V6MIV9c4I

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Че той човека си е умрял от емболията не от коронавирус. Имам двама познати които умряха от това без никакъв вирус, умира се за минути. Единия нещо се почуствал недобре, отишъл на лекар и му казали да си почива, прибрал се, полегнал си и не станал повече. Другия пък отишъл да разцъка баскетбол в събота, паднал и до там. И двамата бяха около 45. Гадна работа е емболията и няма много общо с вируса

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Че той човека си е умрял от емболията не от коронавирус. Имам двама познати които умряха от това без никакъв вирус, умира се за минути. Единия нещо се почуствал недобре, отишъл на лекар и му казали да си почива, прибрал се, полегнал си и не станал повече. Другия пък отишъл да разцъка баскетбол в събота, паднал и до там. И двамата бяха около 45. Гадна работа е емболията и няма много общо с вируса
  —цитат от коментар 25 на uq


  Белодробна емболия

  Общи рискови фактори:
  Напреднала възраст
  Обездвижване (залежаване на легло)
  Далечни самолетни полети (подгъване на v. poplitea)

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Да направим проста сметка: за 1 заразен депутат СВЕТКАВИЧНО се тестват още 239 депутати и администрацията около тях... да кажем общо 400 души тествани за 1 заразен.

  Досега имаме доказани заразени общо 449 души, значи ако спазваме същото съотношение досега броят на тестваните би трябвало да бъде 180,000 души. Да ама не, някъде към 8000 тествани са, повече от 20 пъти по-малко. Нали уж всички сме равни? При социализма на това отговаряхме "Да, ама някои са по-равни".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Циник, аре стига плещи само за да убедиш себе си колко си безсмъртен. Ей друг дървен философ отгоре ти е написал, че човекът е екзитирал от ембория след игра на баскет. Чупят ви се теорийките, а истината е само една.

 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  А палячовците които не искат да спазват карантина да носят маски и протестират за абсолютно всичко ЗАТВОР
  —цитат от коментар 14 на Martin Dimitrov

  А тези които пуснаха заразените да влязат в България и сеят заразата за какво са? Ако бяха спрени сега щяхме ли да има защо да носим маски?

  Май че е твърде сложно разсъждение за едноклетъчните с милиционерско мислене. Вие сте като тези които бият самара вместо магарето.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Че той човека си е умрял от емболията не от коронавирус.
  —цитат от коментар 25 на uq

  Самият вирус не убива а болестите които са покрай него. Ако не беше заразен от короната значи е умрял от емболията. Но след като е заразен значи е умрял от усложненията предизвикани от короната.

  А те са най-различни но в общи линии свързани с белият дроб. Защото гадинката поразява алвеолите, най-финият елемент от белият дроб. Но не е задължително пряко от него, може пък и от инфаркт поради нарушеното насищане на кръвта с кислород. Лепнеш ли веднъж короната където е слабо се къса.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#26] от "cinik":

  Можеш да си пишеш, аз ти казвам какво съм видял здрави прави активни хора, няма обездвижване няма нищо, и двамата са си били на работа през седмицата в чудесна кондиция.

 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Любопитно

  Какво стана ? Генерал Годжи извини ли се на лекарите от Банско ? Вчера каза ,че имало 50 потулени случая . Гласуваха ли закона за фалшивите новини ,та да го запържат с една глоба ?

 33. 33 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":

  Не знам защо все още не са спрени тези полети - по 4-5 полета на ден има, които се изпълняват и прибират хора от страни като Великобритания.

 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Имаме починал от инсулт с коронавирус, имаме починал от инфаркт с корона вирус, а сега и починал на 40 години от емболия в болнични условия. Който не знае, емболията е болест на залежаването. Още малко затворени у дома и ще си говорим за останалите болести на заседяването.
  —цитат от коментар 20 на cinik


  ——

  Приет е с двойна пневмония. А емболията е резултат от хлор ОХИ на.

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ksharp":

  Никой няма спре карантината, защото не се е намерил този който ще иска да поеме отговорност за 20 хиляди жертви.

 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#24] от "Fred":


  Напълно съм съгласна за Мутафчийски, сменя си мнението без никакъв проблем. Лъже и маже без грам срам. Да го питат как да се лекуват хората по домовете, защото здравна система няма. Вече и с пневмонии приемат трудно.

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Медик пита: Кой и как прецени, че депутати са с по-рискова работа от медиците?
  https://frognews.bg/novini/medik-pita-koi-kak-pretseni-che-deputati-riskova-rabota-meditsite.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  Искам да попитам останалите съфорумци нещо, вече стана ясно, че COVID-19 засяга белия дроб (най-вече). Има ли някой информация дали всеки който се е заразил с това заболяване след това е развил и пневмония?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Искам да попитам останалите съфорумци нещо, вече стана ясно, че COVID-19 засяга белия дроб (най-вече). Има ли някой информация дали всеки който се е заразил с това заболяване след това е развил и пневмония?
  —цитат от коментар 38 на Иво


  Не е задължително. Вирусът трябва да слезе от носоглътката в трахеята и след това в белия дроб, за да се стигне до пневмония. Само при 20% от заразените това става. В ранните дни на пандемията имаше препоръка да се пие много вода (може и бира), защото така вирусът се отмива към стомаха и там киселините го убиват много бързо. Но след това се оказа, че пиенето на вода не помага кой знае колко на тези 20%. Имунната система е важна - ако тя не го убие, водата няма да помогне много.

 40. 40 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иво":

  81% са без пневмония.

  https://bit.ly/2R2gbhu

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2781 Любопитно

  Заразените са все още малко, проф. Мутафчийски днес отново каза, че ловят вероятно 2 от 11 заразени. Тоест при 450 болни има още около 2300 неизвестни, но вирусоносители. Поне.
  Засега поне в българия не е пандемия, ако стане като в италия и испания - олеле.

 43. 43 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#39] от "galapagas":


  Даже не толкова в носоглътката, а във фаринкса. Пробата на гърлен секрет е редно да се взема от мекото небце. Ако има хрема при ковид, то тя по-скоро е вторична инфекция, отколкото типичен симптом.
  Вирусологът Проф. Дростен казва, че през първата седмица вирусът се размножава в гърлото, а през втората или се оправяш или се усложняваш. Вирусът винаги слиза в гърдите, т.е. при всички заразени може да се изолира вирус от белия дроб, но това не означава, че се стига до усложнения и пневмония. Горе е писано какъв е прецонтът на усложненията.

 44. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ksharp":Никой няма спре карантината, защото не се е намерил този който ще иска да поеме отговорност за 20 хиляди жертви.
  —цитат от коментар 35 на Ще върнем България в Европа


  Ако се остави свободно да се разпространява без никакви мерки, жертвите ще са най-малко 10% от населението. Демек при население от 7 милиона минимум 700 000. А максимума не е ясен. Може и 2 милиона да стигне при нашето население и нашата болнична система.

  Но след като населението види, че държавата нищо не прави, най-вероятно ще се самоорганизира да намали разпространението му и щетите. Както в Италия има кметове на малки селца, в които все още няма заразени и там не се допуска никой да влезе в селото.

 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#42] от "boevbisser":

  Да най-вероятно е така. Има още заразени и тези заразени за да не сеят заразата трябва да ходят с маски. Само че като и те не знаят че са болни - носенето на маски трябва да стане задължително на обществени места - магазини, градски транспорт, етц.

 46. 46 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Аз да попитам защо по ягодите при само 449 заразени, от които 20 излекувани и 10 починали, т.е. активни случаи само 419 не приемат всички, които са с пневмония в болница. Вчера една жена почти се разплака, защото баща ѝ е с корона вирус, има пневмония и вместо да се подобрява, се влошава непрекъснато (тест не са пожелали да му направят въпреки че има установена пневмония, за теста си е платил сам човека в частна лаборатория) и са му казали, че няма да го приемат в болница, да си стои вкъщи докато може да диша сам.... Нали да му се не види затова всички сме се свряли по къщите си като мишки и не смеем да излезем- за да не се претоварва здравната система и да има възможност всеки болен да получи лечение. Защо още в началната фаза, при толкова малко болни се отказва лечение????

 47. 47 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#46] от "Smile":

  Проблемът е огромен. "Колатералните" жертви на ковид-19 колко ще са?

  Жена с перфорация на червата от Враца почина заради COVID-19 истерията
  https://bit.ly/39wBYEt

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 48. 48 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Георги Ангелов:

  "Малко данни за коронавируса в България
  Депутати
  - взети са проби на 182 депутати
  - 180 проби са отрицателни
  - 2 проби са съмнителни
  т.е. 99% не са заразени с коронавирус

  Цибалаб
  - направили са 820 бързи теста за седмица
  - открити са 12 заразени
  т.е. 98.5% не са заразени с коронавирус

  Националният оперативен щаб
  - направени са 566 проби за денонощие (вкл. депутатите)
  - положителни са 37 души
  т.е. 93.5% не са заразени с коронавирус
  (щабът тества рискови групи, контактни на заразени, с проявени симптоми и т.н., затова при тях процентът заразени е нормално да е по-висок)

  Чакаме и данните от 1000 бързи теста, за да видим и те какво ще покажат."

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 49. 49 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 578 Неутрално

  https://offnews.bg/zdrave/zhena-s-perforatcia-na-chervata-ot-vratca-pochina-zaradi-covid-19-iste-725589.html

  ... и такива случаи ще стават повече. Наистина тази КОВИД истерия вече прехвърля всички разумни граници !!!

 50. 50 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До [#44] от "realguru":
  Как ги броиш 7 милиона? Може да сме 6, а от тях 70% са 4,2 млн. С такива случаи като последните в Пирогов и жената във Враца, може да стигнат до 50 хиляди.

 51. 51 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Всички здраво да си налягат парцалите и да не мрънкат за маски и разходки. От нас самите зависи дали ще се справим.

  Баби, дядовци, майки, бащи, съпрузи, деца...не подбира тази китайска чума!

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  До коментар [#21] от "bgkurshum":

  Те вчера още не бяха почнали да ги изследват. Сега най-важни са депутатите.

 53. 53 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#47] от "baba_zozolana":

  Ако беше видяла своето кадърно джи-пи в лице, какво щеше да е по-различно? Щеше да я прати в къщи да се лекува за грипче и да и изпише антибиотик за всеки случай...

 54. 54 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Всички здраво да си налягат парцалите и да не мрънкат за маски и разходки. От нас самите зависи дали ще се справим.Баби, дядовци, майки, бащи, съпрузи, деца...не подбира тази китайска чума!
  —цитат от коментар 51 на Соколов  До коментар [#51] от "Соколов":

  Както и всеки "редовен" грип. ... Поинтересувай се какви са критериите при които се обявява грипна ваканция ... и сравни числата със сегашните "стряскащи" данни.

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  До коментар [#40] от "baba_zozolana":
  До коментар [#39] от "galapagas":

  Мерси много за информацията! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  ЦИТАТ : "До края на март са се прибрали над 142 хил. българи"

  :-) Прибрали са се 142 хил. български граждани :-) ВЯРНО !
  От моите познати не се е прибрал нито един ... що тъй - не знам

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Кажете колко ЩЕ УМРАТ. Това чакаме ние, тълпите. Стига с тия 10 души, защото е смешно да се блокира държава за това. Заради бълхата горим юргана.
  И последно - кога ще ни кажете КОЛКО ДУШИ УМРЯХА ОТ ДРУГИ БОЛЕСТИ за същия период от време? Колко от грип? Колко, бе? Без шикалкавене.

 58. 58 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 264 Разстроено

  Днес с приятели от чужбина (Германия, Холандия и Швеция) си коментираме ситуацията около коронавирусът. След доста приказки стигнахме до един извод . В Германия сметката я плаща държавата, в България сметката я плащат хората, а в Холандия и Швеция всеки си плаща неговата част. Това е . Разбирайте го както искате.

  O sancta simplicita!
 59. 59 Профил на bg_brusselaar
  bg_brusselaar
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#49] от "Булаир":

  Е, добре де нали във Враца няма коронавирус! Тамошната болница какво прави, никакви болни ли не приема? Това е отказ от здравеопазване! Кой е издал такива заповеди! Безумие и тотален хаос!

 60. 60 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  "Броят на подадените вече заявления по мярката 60/40 е 59. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева."

  Смятайте колко е ефективна тази мярка, след като за 3 дни от десетки хиляди засегнати фирми само 59 са решили, че могат да се пробват. Гладът ще стане страшен скоро.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 61. 61 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  А какво стана с хилядата изследвани полицаи?
  —цитат от коментар 21 на bgkurshum


  Изследват ги.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 62. 62 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#59] от "bg_brusselaar":

  Резултат от истерията, насаждана от медиите и властите, които са тотално объркани.

 63. 63 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#57] от "alexsilver":

  Според данните на НСИ за 2018 г. (за 2019 г. още не са публикувани) смъртността поради грип е 0.1 на 100 000 души за страната. Грубо казано това означава 7 смъртни случая. От "други болести" са починали около 98 000 души (ако изключим злополуки, психични и поведенчески разстройства, деменция, наркотична зависимост и др). Разбира се, пренебрежимо малка част от тези болести са били заразни.

 64. 64 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Фандъкова да предвиди и 7-8млн.лв. затова че столичаните в повече от околните населени места ще пътуват без винетка по РПМ!

 65. 65 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#59] от "bg_brusselaar":

  Човек, във Враца няма здравеопазване.

 66. 66 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Ето и други факти за "голямата" и "малки" истини ...
  https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/medik-pita-koi-kak-pretseni-che-deputati-riskova-rabota-meditsite.html

  ... и продължавайте да одобрявате генералските мерки - визирам двамата пишман-генералчета Мутафчийски и Боко ... и да не споменавам, че капитаните от 1885-та са имали под свое командване 4 пъти повече войска, отколкото днешните "лампазници".

 67. 67 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Аз да попитам защо по ягодите при само 449 заразени, от които 20 излекувани и 10 починали, т.е. активни случаи само 419 не приемат всички, които са с пневмония в болница. Вчера една жена почти се разплака, защото баща ѝ е с корона вирус, има пневмония и вместо да се подобрява, се влошава непрекъснато (тест не са пожелали да му направят въпреки че има установена пневмония, за теста си е платил сам човека в частна лаборатория) и са му казали, че няма да го приемат в болница, да си стои вкъщи докато може да диша сам.... Нали да му се не види затова всички сме се свряли по къщите си като мишки и не смеем да излезем- за да не се претоварва здравната система и да има възможност всеки болен да получи лечение. Защо още в началната фаза, при толкова малко болни се отказва лечение????
  —цитат от коментар 46 на Smile


  ми след като образованието може да се случва вкъщи, защо пък лечението да не може бе... елементарна логика, уотсън... в съседната статия философстваше как немАло нищо по-нормално от това да си играем на сървайвъри... като е така - играй, що ревеш по чужди гробища

 68. 68 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  До коментар [#52] от "Роси":

  Поредната ти пълна глупост. 1000 - та теста на полицаи се извършват само в МВР болница. Депутатите са в други болници. По никакъв начин тестовете на едните не пречат на тестовете на другите.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 69. 69 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Като пискюл на всичко, "глобалното затопляне" ни затрупа със сняг и ще ликвидира реколтата не само на овошките.

 70. 70 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#46] от "Smile":

  Защото не всички болни се нуждаят от хоспитализация.

 71. 71 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#60] от "The Shadow":

  Мярката е приложима не към абсолютно всички засегнати фирми, а към тези, които отговарят и на определени изисквания. Не е коректно да изпозлвате "всички".

 72. 72 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Като пискюл на всичко, "глобалното затопляне" ни затрупа със сняг и ще ликвидира реколтата не само на овошките.
  —цитат от коментар 69 на alexsilver


  Глобалното затопляне НЕ ознаàва, è ще стане по-топло
  ... а че по-динамично и с по-голяма амлитуда ще са промените

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 73 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 632 Весело

  До коментар [#41] от "galapagas":
  Подкрепяйки основателната ти ирония по адрес на Деса, нека уточним все пак, че в САЩ положението с притежанието на оръжие е извън пътя, а у нас поне това не е на дневен ред. Или със сигурност не и в такъв масов мега мащаб. Те си имат дори и автоматично оръжие свободно притежавано масово от населението. Ей така, за защита.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 74. 74 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Спирайте го това безумие след две седмици макс. Спазвайте препоръките и да се върнем към нормален начин на живот по-скоро.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2253 Весело

  Първо дупетатите, а нормалните хора кога?
  —цитат от коментар 1 на Дългия


  Че кои са тези "нормалните хора"?
  И как да разберем кой е нормален и кой, не?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 77. 77 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Той и етанола се срина с 30-35%........въпреки скока на дезинфектантите ..... https://markets.businessinsider.com/commodities/ethanol-price

 78. 78 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  До коментар [#71] от "dc_ken":

  Каква е ползата от тези смешни мерки тогава? Чудесно са измислени изискванията, да могат няколко десетки фирми евентуално да се възползват от тях. А останалите какво да правят?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 79. 79 Профил на branco23
  branco23
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Комтролирано поднасяне на информацията.малко тестове малко болни 3100 теста 450 болни.В Германия тестват по 480 хиляди на седмица според Дойче Веле. А тук ГЕНЕРАЛА ОСВЕН ДА ВСЯВА СТРАХ И ОЧАКВАНЕ НА НАЙ-ЛОШОТО, друго не и иНструктиран от Банкянската Тиква.УСПЕХ !

 80. 80 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#70] от "dc_ken":

  Е, да, де, ама възрастен човек с двустранна пневмония не се ли нуждае от хоспитализация. При положение, че седмица вече се лекува сам вкъщи с антибиотик и се влошава, а не се подобрява?
  До коментар [#67] от "extraCACA":

  Ти май не правиш разлика между лекуване на тежко болен и обучение на третокласник. За теб двете може да са еднакво трудни. За мен е лесно обаче да помагам на детето ми да учи, но да лекувам хора не мога. Лекарите са учили много години за тази цел и това им е работата. И нали именно затова сега всички сме вкъщи и се справяме кой както може - за да не претоварваме здравната система и да могат лекарите да се погрижат за всички болни... Ами много се моля, поне за тежко болните да вземат да се погрижат, да ги приемат в болница, да ги изследват, да ги лекуват... Иначе за какво сме се завряли всички по къщите като дори и сега болните се оставят на самотек да си умират самостоятелно. То и при пик на епидемията пак ще е същото...

 81. 81 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#78] от "The Shadow":

  Няма как масово да се раздават пари без елементарни изсквания към кандидатстващите - да са доказано засегнати, да са преустановили изцяло или частично работа, да извършват дейност в сектор засегнат от извънредните мерки, да нямат данъчни или осигурителни задължения и т.н. Разбира се, не твърдя, че изпълнението е адекватно, за разлика от идеята.

 82. 82 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#80] от "Smile":

  Разбира се, че се нуждае, но това не са и няма как да са всички 419 случая.

 83. 83 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  До коментар [#81] от "dc_ken":

  НЯМА незасегнат сектор. Дори хранителния. Икономиката така работи, всичко е свързано. Следи информацията през следващите дни, данните за фалити и безработица ще стават все по-смущаващи. И всичко това ще се трупа като в тенджера под налягане.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 84. 84 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#82] от "dc_ken":

  Аз за конретния случай се ядосвам. Болен, при това много зле човек. Възрастен. Сам си е платил теста, понеже не са пожелали да го тестват. Звънял е на 112, на личен лекар, на РЗИ... и не искат да го приемат за лечение. Докато е в съзнание и диша самостоятелно, да си стоял вкъщи.... А едно гелосано господинче при първи симптоми блокира цяла болница и статуси пишеше във фейсбук...

 85. 85 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  А пивоварите кога ще почнат да произвеждат пак бира а не тоя бълвоч

 86. 86 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  "Капитал":
  "Теклас, производител на авточасти
  Имаме малки поръчки, обемите намаляват, но продължаваме да строим четвърти завод в България

  Средна гора, производител на мебели
  Магазините IKEA са затворени, складът ни е пълен с продукция, работим в малък обем само за STOKKE, които продават онлайн. Повечето от работниците са в отпуск, ще има съкращения.

  Калинел, текстил
  Работим с 30% от капацитета, защото IKEA не работи. Складираме продукция за след кризата. Започнахме да произвеждаме защитни маски. Няма освободени хора, има в отпуска."

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2253 Гневно

  Много фирми не могат да дадат 40% заплати, за да ползват схемата 60/40
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Знаеше се, че това е тъпа и не работеща мярка!
  Само мутрите от герб, не можаха да проумеят това!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 89. 89 Профил на bobby was
  bobby was
  Рейтинг: 0 Весело

  бг бизнес = жалка пародия не бизнес.Много са ми смешни тези уж началници кара скъпа кола ,а пари вечно се бавят заплати.Ей точно ей тия фирми трябва да фалират.

 90. 90 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  бг бизнес = жалка пародия не бизнес.Много са ми смешни тези уж началници кара скъпа кола ,а пари вечно се бавят заплати.Ей точно ей тия фирми трябва да фалират.
  —цитат от коментар 89 на bobby was


  Това може да го каже само калинка на държавна или общинска хранилка, която само се разписва за заплатата си накрая на месеца и въобще няма представа как работи реалната икономика.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 91. 91 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  ЛУСТРАЦИЯ
  Рейтинг: 367 Гневно

  Нали нашия Светиня Му обича да гледа и слуша,какво правят големите.Ето му един безплатен урок от Испания:https://www.facebook.com/watch/?t=39&v=302095300756668 Сигурен съм във видеото,защото съм бил там преди години и въпреки ,че нямаше коронавирус,техния Червен кръст и тогава подпомагаше емигрантите.

 92. 92 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 810 Весело

  Ще ръсте и още броя на ден
  —цитат от коментар 10 на Martin Dimitrov


  =Ще расте и още броя, зер, нали и денят ще расте до 22 Юни.

 93. 93 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 810 Весело

  бг бизнес = жалка пародия не бизнес.Много са ми смешни тези уж началници кара скъпа кола ,а пари вечно се бавят заплати.Ей точно ей тия фирми трябва да фалират.
  —цитат от коментар 89 на bobby was


  =Всяка фирма е достойна да фалира при капитализма. Но много от тези със къпите автомобили и още по-скъпите секретарки, бяха против всякакво участие на държавата в бизнеса, а сега плачат за помощи от държавата. А и га криха данъци не реваха.

 94. 94 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  А, не, при розовия капитализъм всички са богати и получават високи заплати, фирмите просперират и по улиците мед и масло.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 95. 95 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#76] от "Рим":
  ,,Че кои са тези "нормалните хора"?
  И как да разберем кой е нормален и кой, не?''

  =Има как. Който дежури да пише у Форума е нормален.

 96. 96 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#59] от "bg_brusselaar":Човек, във Враца няма здравеопазване.
  —цитат от коментар 65 на Големи яйца:)


  =А в България има ли? След като за 30 години не е построена нито една нова болница. БГ болниците са търговски дружества и вече болните в тях са повече клиенти, отколкото пациенти.

 97. 97 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#43] от "Калиевперманганат": ,,...Вирусологът Проф. Дростен казва, че през първата седмица вирусът се размножава в гърлото, а през втората или се оправяш или се усложняваш.''

  =Значи трябва гаргара с ракия и чесън!
  = А ето и съвети от китайски лекар в САЩ:
  ,,Проф. по медицина Вонг Кин-Чунг: Топла супа и червено вино срещу вируса
  Перете на 60 градуса. Чесънът, джинджифилът и лукът също помагат''
  ,,В момента има много потвърдени случаи на коронавирус, при които пациентите не могат да бъдат приети в болница. Това е разбираемо. Просто не е възможно нито един град в нормални времена да изгради и поддържа толкова много болници за инфекциозни болести и болнични легла, както и да има толкова квалифициран медицински персонал за контрол на инфекциозните заболявания, който да бъде в такава готовност.
  В действителност, дори да влезете в болница, те нямат специално лечение, което е насочено срещу коронавируса, към този момент се предлага само поддържаща терапия.
  Затова ви давам някои съвети, които биха помогнали да забавите влошаването на състоянието си, докато чакате да бъдете приети в болница. От десетилетия съм лекар и нутриционист. Методът ми е научно обоснован. Моля, не се колебайте да разпространите съобщението ми до другите хора, защото съветите могат да помогнат на онези, които се окажат в описаните от мен по-долу ситуации.
  Важно е да отбележа, че НЕ препоръчвам самолечение, а само предлагам ежедневни действия, с които да си спечелим време и да подобрим общото си здравословно състояние.
  1. Членовете на семейството на пациентите, които са диагностицирани с коронавируса, при влизане и излизане от дома трябва да изплакват устата си с подсолена вода. Използвате студена, а не гореща. Студената вода ще свива кръвоносните съдове в устата и гърлото, като по този начин намалява шансовете вирусът да навлезе в кръвния поток. Също така солената вода може да стабилизира S-протеина на повърхността на вируса, което ще го направи по-труден за прикрепване към лигавиците. За да влезе в човешките тела, коронавирусът първо трябва да се свърже с определени специфични протеини в мембраната и след това да се размножи. Затова често изплаквайте устата си, като ще бъде още по-добре, ако използвате и препарати за уста, които съдържат алкохол.
  2. Ако тестът ви за коронавирус е положителен, но не можете да бъдете хоспитализирани, единственият ви вариант е да се самоизолирате вкъщи (в стая сами), носейки маска през цялото време. Останалите членове на семейството също трябва да носят маски по всяко време. Докато няма предаване чрез капчици, разпространението на вируса е малко вероятно. Почистете къщата си, като използвате 75% алкохол, избълшете всеки ъгъл и дори мебелите. Алкохолът убива този вирус. Както и високата топлина, така че използвайте гореща вода над 60 градуса, за да изперете дрехите си. Този вирус не може да издържа на топлина над тази температура. Обувки или дрехи, които не могат да се перат в гореща вода над 60 градуса, почистете обилно с дезинфектант.
  3. Ако тестът ви е дал положителна проба, но не се чувствате болни, пийте много вода. Най-важното е да пиете често по няколко глътки. По този начин ще поддържате тялото си добре хидратирано. Чесънът, джинджифилът и лукът също имат свойства, които помагат на човек да се бори срещу този вирус. Може да ги консумирате сурови или да ги добавите към напитки. Джинджифилът дава много добри резултати, ако си приготвите чай от него – сварете го във вода, която след това изпийте. Това ще помогне на кръвообращението и ще засилите имунната система. Добрата имунна система е от изключително значение, независимо дали човек е хоспитализиран или не.
  4. Топлата пилешка супа е често срещано американско лекарство срещу настинки и грип, което дори лекарите препоръчват. Консумирайте я по-често. Препоръчвам и да отидете в аптеката, за да купите високодозиран витамин С. Той влияе върху размножаването на вируса и може също така да стабилизира външната повърхност на кръвоносните съдове, като спомага за намаляване на проникването на инфекция от белите дробове. Пийте червено вино (не бяло). То съдържа полифенол, който действа като хормон за защита на тъканите срещу възпаление. Това е в съответствие с препоръките за лечение, издадени от здравните власти в Китай.
  5. Яжте повече гъби. Японците са провели редица изследвания за техните свойства. Установено е, че особено сортът шийтаке влияе много за подобряване на имунитета. Женшенът също е добър продукт за повишаване на имунната система.
  6. Малки количества аспирин (5-20 милиграма) също помагат. Освен че е противовъзпалителен, той намалява вискозитета на кръвта. Наличната информация показва, че в плазмата на кръвта на потвърдени пациенти се съдържат повишени стойности на Д-димер или фибрин деградационен продукт. Това води до висок вискозитет и понижена циркулация. Това не дава възможност на здравословните регенериращи дейности на имунната система да работят, а напротив – подхранва размножаването на вируса. В китайската медицина растенията сграбиче, Данг Шън и американски женшен съдържат флавоноиди, които защитават клетките от тежки наранявания. При липсата на тези растения, яденето на соя също помага.
  7. Ключът е да продължите да се храните. Ако нямате апетит за твърди храни, приемайте ги в течна форма. Просто яжте всичко, което ви харесва. Докато се храните, проблемът е управляем. Наблюдавайте уринирането си, необходимо е да бъде много пъти на ден, в нормално количество.''
  https://www.spisanie8.bg/здраве/2020/0323/проф-по-медицина-вонг-кин-чунг-топла-супа-и-червено-вино-срещу-в.html

 98. 98 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Коронавируса в САЩ:
  6.6 милиона нови безработни последната седмица! Отново абсолютен рекорд.
  Двойно увеличение спрямо 3.3 милиона миналата седмица.
  Общо за две седмици - 9.9 милиона нови безработни!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на Alexadner Adjan
  Alexadner Adjan
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Те и досега не можеха без банка да им даде. Явно шефа на всички е станал стипса, скрънза. Това е. Икономиката е балон

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK