Ананиев подписа договора за дострояването на започнатата през 1978 г. педиатрия

Министерството на здравеопазването възобновява строителството на националната детска болница

© Цветелина Белутова, Капитал

Министерството на здравеопазването възобновява строителството на националната детска болницаМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев днес подписа договора за проектиране, строителство и авторски надзор на Национална многопрофилна детска болница, съобщи пресцентърът на министерството.


За изпълнител на проекта на обща стойност 77.8 млн. лв. без ДДС е определено обединението ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" с участници Главболгарстрой" АД, "ГБС - Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънал" АД.


Изграждането на модерна Национална многопрофилна детска болница е основен приоритет за развитието на детското здравеопазването в България, се казва в съобщението. Всъщност идеята е да се довърши строеж на лечебно заведение, проектирано в средата на 70-те години на 20 в., което е издигнато в груб строеж и изоставено с десетилетия.
Срещу възобновяването на строителството възразяват граждански организации, лекари, архитекти с аргумента, че когато е проектирана болницата, стандартите за лечение са били други - липсват санитарни възли в стаите, не са предвидени легла за придружители, таваните са ниски, не е заложено съществуването на цели отделения. Според противниците на проекта довършването на стария строеж ще погълне повече ресурси от построяването на нова сграда. Техните аргументи можете да видите тук.


В прессъобщението от днес Министерството на здравеопазването обещава строителството да върви "при максимална обществена информираност и в диалог както с всички компетентни институции, така и със специалистите в сферата на детското здравеопазване у нас". Ще бъде сформирана работна комисия, включваща действащи педиатри от различни специалности, които ще одобряват проектите за отделните отделения - вид, квадратура, леглова база, необходими кабинети и операционни, уверява министерството.


Изпълнителят разполага с едногодишен срок от сключването на договора да изготви и представи проект на детското лечебно заведение. Той се е ангажирал да извърши допълнително конструктивно обследване на сградата.


Припомня се, че дружеството "Балмер инженеринг" миналата година е обследвало конструкцията и е установило, че "диаметърът и местоположението на армировката не биха могли да се променят от 2007 г. до 2019 г., а бетонът е с такъв клас на якост на натиск, с какъвто е произведен и излят." В извършеното конструктивно обследване на незавършения строеж не е констатирано, че сградата не отговаря на изискванията за безопасност при земетресения, са констатациите на "Балмер инженеринг"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK