На живо

Починалите са 14, премиерът каза кога ще се смекчат ограниченията (хронология)

Избрано от редактора
Починалите са 14, премиерът каза кога ще се смекчат ограниченията (хронология)

© Красимир Юскеселиев
Жертвите на пациенти с коронавирус в България вече са 14. Общо 485 са регистрираните заразени в страната. Парламентът заседава днес, за да реши дали да удължи извънредното положение до 13 май и да актуализира бюджета. Същевременно президентът Румен Радев отправи нова критика към управляващите за действията им в извънредното положение.


"Дневник" следи в реално време ситуацията с коронавирус в България.
Извънредното положение е удължено до 13 май, а правителството ще може да въвежда още мерки. Това реши Народното събрание тази вечер. Предложението на Министерския съвет бе подкрепено от ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, ДПС, "Воля" и "Атака", като "за" бяха 122 депутати, "против" - 47, а седем се въздържаха. Предложенията на ВМРО и БСП то да бъде само до 30 април не бяха подкрепени.


Хронологията на заседанието на Народното събрание, което започна в 14 ч., можете да проследите тук.


БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета, предложена от правителството, а ще предложи свои промени преди второто четене на проекта, които позволяват да се помогне на повече хора в момента. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на партията Корнелия Нинова.


Тази актуализация не решава, а задълбочава проблемите, възникнали от кризата, държавните заеми няма да стигнат до хората в най-голяма нужда, а ще се връщат от поколенията след тях, обяви Нинова по време на дебатите на първо четене. Предложения ще могат да се правят в събота, а в неделя ще бъдат разгледани от бюджетната комисия.

За нов (трети за деня) смъртен случай на пациент с коронавирус съобщи Министерството на здравеопазването. Така общият брой на починалите е 14 души. В късния следобед в "Александровска" болница е починала 83-годишна жена с COVID-19, която е страдала от артериална хипертония и диабет.


Общо 485 са потвърдените случаи на COVID-19 в страната към 17 ч. днес по данни на Националния оперативен щаб. През деня са доказани още 8 нови случаи, като 5 от тях са в София, 1 в Благоевград, 1 в Кюстендил и 1 във Видин.


173-ма са пациентите, настанени в болници, 21 от които са в интензивни отделения и клиники. Заразените с коронавирус медици са общо 22-ма. От всички заболели към момента 275 са мъже и 210 - жени. Средната възраст на хората с доказана коронавирусна инфекция е 47 години.Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 15; Бургас – 21; Варна – 23; Велико Търново – 4; Видин – 2; Габрово – 2; Добрич – 10; Кърджали – 8; Кюстендил – 7; Ловеч – 1; Монтана – 18; Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 29; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 13; София – 292; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4.

Даренията срещу коронавируса достигнаха 14 млн. лв.

За по-малко от три седмици от началото на извънредното положение в България фирми, фондации и отделни граждани дариха общо почти 14 млн. лева за борбата с COVID-19, съобщи Българският дарителски форум.


От 13.9 млн. лева дарени средства 48% са дошли от частни фирми, 26 на сто - от дарителски кампании, а 19% - от индивидуални дарители. Други 7 на сто от средствата са от фондациите в страната.

Първа присъда за нарушаване на карантина

От днес е факт първата присъда за нарушаване на карантина, предаде Би Ти Ви. Пловдивският районен съд е осъдил на 10 месеца пробация и 5 хил. лв. глоба мъж, напуснал дома си, докато е трябвало да бъде под карантина.

Съдия от Върховния административен съд (ВАС) е дал положителна проба за коронавирус, съобщи сайтът lex.bg. Магистратът е в дома си и се чувства добре. Установяват се контактувалите със съдията, а ръководството на ВАС разпореди контактните му хора да не се допускат до сградата на съда до 17 април, освен при отрицателен резултат от тест по метода PCR.

За месец драстично са нараснали цените на някои стоки от жизнена необходимост - това отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. За наблюдавания период са скочили цените на някои зеленчуци, сред които картофи - ръст с 26.1%, чесън - с 45.4%, зеле – с 15.3%, моркови – с 14.3%, мук – 13.9%, джиндифил с 100.8%. От плодовете поскъпват най-много лимоните - с 43.6%


Подробности - тук

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но са го забравили, ще могат да го възстановят само с едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700 или 02/98596801 за чужбина, като изберат меню 6 – "Информация с ПИК", подменю 3 – "Забравен ПИК". Необходимо условие е клиентът да има достъп и да ползва към момента електронния си адрес, който е заявил при издаването на ПИК. Ако няма, то той трябва да попълни и подаде заявление за получаване на нов в удобен за него офис на НАП.

Мъж с коронавирус е починал в Кюстендил

В болницата в Кюстендил, след мозъчен инсулт, е починал 83-годишен мъж, за който е доказано, че е бил заразен с коронавирус, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Мъжът е страдал от хронична лимфолевкоза (раково заболяване на кръвта), артериална хипертония, развил е и пневмония. Пациентът е хоспитализиран в кюстендилската болница на 13 март заради пневмонията. С новия случай, броят на починалите пациенти, заразени с коронавирус става 13. Това е втори смъртен случай на заразен с коронавирус в болницата в Кюстендил тази седмица, след като на 1 април почина 57-годишен мъж.

Финансовият министър Владислав Горанов предупреди общините да не поемат ангажименти по проекти, изпълнявани от частни фирми, за които не са осигурили финансиране. Той посочи, че е утвърдена порочна практика частният бизнес да притиска общините да извърши дейност, макар и да очаква плащане за нея в бъдеще време. Според него в този момент подобни практика ще изиграе лоша шега и на двете страни. Горанов посъветва кметовете да си направят сметката. В същото време увери, че към момента Агенция "Пътна инфраструктура" няма причина да не плаща редовно обслужване на задълженията си към бизнеса за извършени строителни дейности. Горанов каза това в отговор на въпрос на БСП в парламента.


Подробности - тук

Независимите артисти губят 18 млн. лв.

Загубите за независимия културен сектор растат и вече доближават 18 милиона лева, съобщи за "Дневник" инициативната група, която проучва размера на щетите в тази сфера. В проучването са обхванати свободните артисти, музиканти, художници, организаторите на фестивали, на концерти, изложби, мениджъри и творци от изпълнителските и визуалните изкуства, представители на свободните сцени и различни професионални организации. Всички те не са на щат в държавни или общински културни институти, а се самоосигуряват.


Подробности - тук

Парламентът решава за извънредното положение

Започна заседанието на народното събрание, което трябва да реши дали да удължи извънредното положение до 13 май.


Починалите са 14, премиерът каза кога ще се смекчат ограниченията (хронология)


Какво се случва в залата, можете да проследите в реално време - тук

Борисов: Радев да наложи вето и да умори хората

Президентът да наложи вето на извънредното положение, щом не го харесва, аз ще извадя депутатите от ГЕРБ и да ги умори тези хора, това предлага той. Това каза днес премиерът Бойко Борисов по повод отправени по-рано днес критики от Румен Радев към действията на правителството и намеренията за удължаване на извънредното положение.


Още по темата - тук


3604 доброволци са се заявили пред общините

От началото на извънредното положение в страната в общините са се записали 3604 доброволци, съобщиха от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Те са заявили желание да се включат с доброволен труд, средства, лични автомобили и най-вече при доставката на храни и лекарства. До момента експертите на НСОРБ са събрали и обработили данните от 202 общини.

БНБ даде 5 дни на банките за решения за кредитите

БНБ изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в срок до 5 работни дни единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити.


Подробности - тук

ГЕРБ предлага партиите да не получават субсидия за времето на извънредното положение. Предложението им ще бъде записано в Закона за извънредното положение, съобщиха депутати от управляващата партия. Изпълнителната комисия на ГЕРБ препоръча на народните представители от партията да приемат решение за превеждане на половината от месечните си възнаграждения отново за периода на извънредното положение. Събраната сума ще бъде използвана за подпомагане на различни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Радев с нова критика към правителството

Президентът Румен Радев критикува мерките на правителството в икономическата сфера и ограничаването на правата на гражданите в реч, в която коментира предложението за удължаване на извънредното положение. Това е втори негов сблъсък с управляващите от въвеждането на ограниченията, след 22 март, когато наложи вето на текстове от закона за извънредното положение.

В период на криза хората очакват помощ, а не оферта за заем


Румен Радев,

президент на България


Днес парламентът трябва да реши, дали да приеме искането на кабинета то да важи до 13 май, вместо до 13 април. Според държавния глава това може да стане след представяне на убедителна информация за ефекта от първия месец на извънредното положение.


Президентът смята, че предложените икономически стимули за бизнеса няма да стигнат до най-нуждаещите се - малкия и средния бизнес, а мярката 60/40 не работи. По повод идеята на самоосигуряващите се да се предложат безлихвени заеми, Радев обяви: "В период на криза хората очакват помощ, а не оферта за заем".


Президентът не приема и решението за вземане на заем от 10 млрд. лева, без преди това да са използвани всички резерви на бюджета. Радев се обяви и срещу практиката парите за възстановяване на икономиката и подпомагане на най-нуждаещите се да се разпределят от тесен кръг хора - членовете на кабинета.


Държавният глава критикува и високите глоби за нарушаване на ограниченията: "Дългата изолация подлага на изпитание психиката и здравето, а непосилните глоби са неприемливи. В дългосрочен план трябва да заложим на съзнанието и чувството за отговорност, не на репресиите и цензурата, която притиска гражданите дори в социалните мрежи".


Още по темата - тук
Пълният текст на изявлението на президента - тук


Актуализацията на бюджета мина първо одобрение

С подкрепата на ДПС бюджетната комисия в Народното събрание одобри предлаганата от правителството актуализация на бюджета. Проекта подкрепиха 13 народни представители, против бяха 6 и 1 се въздържа. Депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви пълната подкрепа на политическата сила за проекта с очакването на следващ етап да се предложат още мерки в помощ на бизнеса и хората.


Йордан Цонев

© Юлия Лазарова

Йордан Цонев


Много остро се изказа депутатът от БСП Румен Гечев, който постави въпроса за нуждата от поемане на нов дълг вместо да се използва част от фискалния резерв. Финансовият министър Владислав Горанов увери, че харченето на допълнителни средства ще става само с разрешение на Народното събрание. Очаква се следобед проектът да мине на първо четене и в пленарна зала. Заседанието на комисията се провежда тъкмо в нея, за да може народните представители да са на достатъчно дистанция един от друг.


Подробности - тук


Какво предвижда проектът четете тук, какви са мотивите за него вижте тук.

Пътните такси се дължат и при извънредно положение

Пътните такси, каквито са електронните винетки и тол таксите, са държавни такси и подлежат на плащане дори в ситуация на извънредно положение, каза днес членът на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" проф. Олег Асенов, пред БНР. Той обясни, че нито един текст от закона за мерките и действията по време на извънредното положение не освобождава потребителите от плащането на държавни такси. Проф. Асенов посочи, че 48% от купените е-винетки са с период на валидност от една година, а по-голямата част са за по-кратки периоди.

Караянчева: Сгреших за депутатските заплати

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви в своя фейсбук профил, че снощното и изказване за замразяването на депутатските заплати е било грешка. В телевизионно предаване снощи тя обяви: "Не може популизъм по време на криза. Не трябва да си замразим заплатите, а да постъпим като депутатите от ГЕРБ - да даряваме една трета от тях в районите си". Днес премиерът Бойко Борисов каза, че по негово настояване такова искане ще бъде внесено в парламента.


Телефон дава информация за електронните услуги

Държавна агенция "Електронно управление" пуска единен телефонен номер за цялата страна 070020341, съобщиха от агенцията. Всеки работен ден, от 9.00 до 17.30 ч., на него могат да се задават въпроси, свързани с електронните услуги, предоставяни от агенцията. Покрай епидемията от коронавирус и извънредното положение в страната различните администрации започнаха да предлагат много от услугите си по електронен път.

Бълария купува лекарства за 1.14 млн. лв. от Китай

Здравното министерство ще купи лекарства от Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, които са на стойност близо 630 хил. долара (почти 1.14 млн. лева). Това реши кабинетът по време на извънредно заседание на правителството. Предстои сключването на договори за покупката на 171 хил. опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. на стойност близо 583 хил. долара, както и на 30 хил. опаковки Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg., които струват 46 хил. долара. Лекарствените продукти са необходими за лечението на пациенти с коронавирус.

Срив на продажбите на автомобили

Продажбите на нови леки автомобили (категория M1 и N1) са се понижили през март с 46%: от 3628 на 1974, а при новите тежкотоварни камиони над 12 т (категория N3) сривът е още по-голям: - 65% (от 351 на 123), причината е епидемията от коронавирус и извънредното положение, пише "Капитал". Според данните на пътна полиция за цялото тримесечие понижението е над 26% до общо регистрираните 7285 леки коли. При камионите сривът за периода е над 41% до общо 624 машини. При общите пласирани нови и употребявани коли също има голям спад през март - 34% до 14250 бройки (16% за тримесечието).

От "Демократична България" призоваха председателя на Народното събрание и председателите на парламентарни групи да възстановят пълноценната работа на парламента. От политическото обединение настояват депутатите да приемат изменения в Правилника за своята дейност, с които да се предвиди възможността за дистанционно електронно участие в работата на комисиите и пленарните заседания на народните представители, както и за гласуване по дистанционен електронен път. Те искат още да се възстанови работата на местната власт, както и на съдилищата.

Над 41 000 нуждаещи се в страната ще получат пакети с 16 хранителни продукта от първа необходимост. Ще бъде раздадена 1400 тона храна, съобщиха от социалното министерство. От помощта ще се възползват предимно възрастни над 65 г., хора с увреждания, под карантина или такива с ниски доходи. Индивидуалните пакети са със средно тегло 30 кг и съдържат продукти като брашно, олио, ориз, консерви и др. До момента са раздадени почти 6000 тона пакети с храна на 457 000 лица и семейства.

Експертите от КНСБ ще отговарят на въпроси, свързани с извънредното положение, съобщиха от синдиката. За целта е създадена специализирана мрежа от експерти, включваща регионалните и браншови структури на синдиката. От услугата могат да се възползват не само синдикални членове. Въпроси се приемат на имейл адрес [email protected]. Отговорите ще бъдат публикувани в раздел "Въпроси и отговори" на новата секция COVID-19" в сайта на КНСБ. Там вече са публикувани отговори на различни казуси. В сайта може да се намери анализ на приложението на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, изготвен от КНСБ.

Не можело да се разчита на БЦЖ-ваксината за коронавирус

Не можем да разчитаме на БЦЖ-ваксината да ни защитава от коронавирус, каза днес ръководителят на фирмата, производител на ваксината на брифинг в Министерски съвет. Според Румен Кофинов има хипотеза, че в страните, в които хората са ваксинирани с нея са по-защитени, но няма доказателства. "Не можем да разчитаме на това. Трябва да се спазват всички противоепидемични мерки и в никакъв случай не трябва да се правят масови имунизации сега", допълни той.


Кофинов поясни, че най-големият риск от масова имунизация е събирането на много хора на едно място. Освен това имунитетът се изграждал за 3 до 6 месеца, а в този период естественият имунитет на ваксинирания спада.

Президентът Румен Радев ще направи днес в 12 часа изявление по повод предложението на Министерски съвет до Народното събрание за удължаване на срока на обявеното извънредно положение в страната, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Близо 14 млн. лева са събрани като дарения

За по-малко от три седмици от началото на извънредното положение в България фирми, фондации и отделни граждани са дарили общо почти 14 млн. лева за борбата с COVID-19, съобщиха от Български дарителски форум. Сумата е към 1 април. Запазва се тенденцията дарителите да предоставят средства за апаратура, материали и консумативи, необходими за борбата с вируса. Над 90% от даренията са насочени към болници.По-рано днес здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че по дарителската сметка на Министерството на здравеопазването има събрани 3.352 млн. лева. Още 186 360 лева са дошли от SMS-и.

Борисов: Три дни спад на болните и падат ограниченията

Три дни поред Мутафчийски (председателят на Националния оперативен щаб, б.а.) да каже, че болните намаляват и платото е прехвърлено, рязко ще издърпаме ограничителните мерки назад, каза днес премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет. Той увери, че вчера е излязъл последният му отрицателен тест, който му е втори. "Това го казвам по повод слуховете, че съм болен и затова удължаваме извънредното положение", каза Борисов.


Починалите са 14, премиерът каза кога ще се смекчат ограниченията (хронология)

© Пресслужба Министерски съвет


"Следващите две-три седмици ще е пикът, очакваме. Все по-тежко ще става и не можем да разхлабваме. Всяка мисъл да пуснем младите напред, да изградят имунитет, означава - ето тези ще умрат, а тези ще живеят", допълни той.


ГЕРБ предлага замразяване на депутатските заплати

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи на парламента да бъдат замразени депутатските заплати, каза днес премиерът Бойко Борисов. Освен това народните представители от партията щели да даряват половината си заплата. В отговор на въпрос, дали се счита популист, Борисов отговори: "Абсолютен! Считам, че върша работа за толкова пари". Питането беше провокирано от изразено снощи мнение на председателя на парламента Цвета Караянчева. "Не може популизъм по време на криза. Не трябва да си замразим заплатите, а да постъпим като депутатите от ГЕРБ - да даряваме една трета от тях в районите си", каза тя.


Подробности - тук

Всички медицински и немедицински лица, които са на първа линия в борбата с коронавируса, днес ще получат обещаните от премиера по 1000 лева допълнително, съобщи днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той допълни, че това е чистата сума, а иначе става дума за 1537 лева преди данъци и осигуровки.


Според Ананиев допълнителни средства ще получат 1700 души от 34 лечебни заведения, като за това са отпуснати 2.6 млн. лева. Още 3.4 млн. лв. ще се дадат за допълнителни средства за работещите в центровете за спешна помощ в страната, Регионалните здравни инспекции и Центърът по заразни и паразитни болести.


Подробности - тук

Първи доклад на медицинския съвет

Медицинският експертен съвет към премиера Бойко Борисов представи доклад от 400 страници. В него има препоръки към извънболничната и болничната помощ, както и общи принципи за поведение, и вземане на мерки. Съветътът е на мнение, че предложените до сега мерки са наложителни, като те могат да се преосмислят и разхлабят при благоприятни условия, каза председателят на съвета проф. Коста Костов.


Членовете на съвета са на мнение, че доказването на случаите на коронавирус трябва да става само с PSR-тестове. Епидемиологичната ситуация пък можела да се следи и с всички други тестове, включително и бързи.


Още по темата - тук

Жертвите в България вече са 12

Жертвите на коронавируса в България вече са 12. Вчера е починал мъж на 81 години в Стара Загора. Днес сутринта е починал и мъж на 58 години в "Пирогов".


Регистрираните заразени хора в България са 477, като 179 болница, а 20 са в тежко състояние и са интубирани. Излекуваните от коронавирус българи са 30.

Общо за денонощието са установени 28 нови случая, като 8 са настанени в болница. От новозаразените 21 са в София, в Пловдив и Смолян са по двама, а по един има в Бургас, Кърджали и Велико Търново. Заразените с коронавирус медици вече са 21. В "Пирогов" е прието дете на 4 години със двустранна бронхопневмония и изливи в белите дробове, като то се изследва дали е заразено. Тест се прави и на арестант.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (303)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  При паметника на снимката редовно се събират клошари по пейките и обменят всякакви зарази.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 279 Разстроено

  А колко ще са жертвите на мерките ?

  O sancta simplicita!
 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  "Заразените са 477"

  Толкова ли е трудно да кажете коректното "Регистрираните заразаени са 477" или "Известните заразени са 477." ?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4485 Весело

  А колко ще са жертвите на мерките ?
  —цитат от коментар 2 на тракиец


  Питаш неудобни въпроси ..... Какво ти дреме за жертвите на мерките, ти гледай депутатите с новите заплати, те ще даряват на засегнатите.....:))

  Пълна пародия.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4485 Неутрално

  "Заразените са 477"Толкова ли е трудно да кажете коректното "Регистрираните заразаени са 477" или "Известните заразени са 477." ?
  —цитат от коментар 3 на Боби Колев


  Второто май е по-правилно....Защото съм сигурен че има доста голям брой заразени които не са известни.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Муфтачийски, надменно и с досада: "Кетоацидоза означава декомпенсиран диабет. Следващ въпрос?"

 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  [quote#5:"padrino"][/quote]

  Двете форми, които предложих са еквивалентни; няма по-правилна от тях.
  Регистрираните (като положителни) (от всички тествани) са известните изобшо.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  5% смъртност - не е зле. Ест. това при положение че се смята регистрирани и починали. Интересно дали алгоритъм ще изчисли в последствие колко хора вероятно са го изкарали с лека симптоматика и не са регистрирани

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 9. 9 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Любопитно

  Мисирките не питат,колко от заразените с КВ19 са изкарали грип тази зима и при колко от отрицателните проби има антитела за вече преминал КВ19.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 10. 10 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#2] от "тракиец":

  Дефинирайте "жертва" и ще Ви дам отговор.

  По-лесно да е се каже колко жертви са спестени в резултат на мерките.

  И за какво всъщност се натискате всички анти-карантиниращи?!

  Срещу световната конспирация налагаща карантина във всяка една държава?!

  МИ що се пънете на българските марионетки, те не изпълняват ли във Вашата конспирация нареждания отвън?

  Атакувайте направо ядрото - само вие си знаете къде е - що си губите времето с българското правителство като е само кукла на конци?!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 11. 11 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Любопитно

  За еврото нямаше обществен консенсус и се отложи,за маските нямаше обществен консенсус и се отмениха,сега за извънредното положение ще се окаже,че има обществен консенсус,благодарение на 20% параноици.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 12. 12 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Това есветовна икономическа война, нямаща нищо общо с пандемия. В момента се сменя икономическата парадигма на последните десетилетия.

 13. 13 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Дневник" следи в реално време ситуацията с коронавирус в България"

  И един мармот завива шоколада в станиол.

 14. 14 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Това есветовна икономическа война, нямаща нищо общо с пандемия. В момента се сменя икономическата парадигма на последните десетилетия.
  —цитат от коментар 12 на pitanka_3


  Ами, сменя се, дръжки...където е текло пак ще тече, това е новата стара система.

  Това, което ще стане е само ускоряване на процеса на разделечаване на САЩ от Китай.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 15. 15 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Жертвата" е на 81, с диабет и кетоасцидоза. Междувременно, хората си умират вкъщи от пневмония и перитонит, само и само да не постъпят в болница и да не заразят някой доблестен "медик", мутрата тегли милиарди нови заеми, а скоро икономиката ще е на командно дишане

 16. 16 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  епидемията засега се развива нормално , дано се запазят ограниченията за хората ,особено по предстоящите празници , за да не се стигне до ексцесии.

 17. 17 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Всяка страна в света ще отпуска кредит и нселението става заяисимо към кредитодателя си. Съвремено робство което сме гледали във фантастичните филми.

 18. 18 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Всяка страна в света ще отпуска кредит и нселението става заяисимо към кредитодателя си. Съвремено робство което сме гледали във фантастичните филми.

 19. 19 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 280 Неутрално

  епидемията засега се развива нормално , дано се запазят ограниченията за хората ,особено по предстоящите празници , за да не се стигне до ексцесии.
  —цитат от коментар 16 на edin drugii


  Ми екцесиите са 20% ръст на безработицата и затворени браншове ..
  Или не са - всичко е нормално, по план?

 20. 20 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Всяка страна в света ще отпуска кредит и нселението става заяисимо към кредитодателя си. Съвремено робство което сме гледали във фантастичните филми.
  —цитат от коментар 17 на pitanka_3


  Кредит откъде?
  Нали банките ще лумнат до месец-два?
  От къде пари???

 21. 21 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  При паметника на снимката редовно се събират клошари по пейките и обменят всякакви зарази.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Без паркираните наоколо коли, едва го познах! Наистина ли е толкова празно там или това е снимка от преди две седмици, когато още всички вярваха в Дядо Мраз?

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2515 Любопитно

  Колко до сега са изследвани за наличие на зараза?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  "Жертвата" е на 81, с диабет и кетоасцидоза. Междувременно, хората си умират вкъщи от пневмония и перитонит, само и само да не постъпят в болница и да не заразят някой доблестен "медик", мутрата тегли милиарди нови заеми, а скоро икономиката ще е на командно дишане
  —цитат от коментар 15 на viva13


  Чудя се как не му е хрумнало още на Борисов да предложи следното просто решение, което според мен би задоволило всички: всеки, който не му се стои вкъщи може да бъде нает от държавата като помагач в болнично заведение на минимална заплата.

  Така хората няма да могат да мрънкат, че стоят без работа, от една страна, а от друга съвсем не очаквам тълпи, т.е. едва ли държавата би загубила много средства - ефектт ще е повече медиен, точно в стил Борисов.

  Та Вие бихте ли отишли да спасявате личните си финанси при такава една покана?
  За да спасите държавните е трябвало или да станете успешен политик или поне да бяхте на площада преди да започне тази ситуация; в момента единственото , което може да свали Борисов е вероятно по-страшно от самия него и кликата му.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  До коментар [#8] от "bludniq_sin":

  477-12=5%?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боби Колев":

  Ти мани, ми Путин и него ли са качили на черешата, че и там има карантина?
  Бахти и конспираторите, дето никой не ги виждал...

 26. 26 Профил на Nikolai Iliev
  Nikolai Iliev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само да попитам - 500 заразени за 1 месец в държавата от предполагаем вирус представлява ли епидемия по стандартите на медицината?!

 27. 27 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Любопитно

  При средна смъртност за страната от 300човека/ден,за дните на извънредното положение,вероятно са починали 6000 човека,от които 11 с участие на великата пандемия.Това е около 0,18% от всички.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 28. 28 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#20] от "simChо":

  Това не е нито първата, нито последната криза, която човечеството вижда.
  Една прекрасна характеристика на прогреса е когато може да замени хуманитарните кризи с финансови такива.
  Има тонове литература по въпроса в Интеренет, потърсете и се самообразовайте малко.
  Да задавате въпроси не е лошо, но освен ако сте в начално училище не е нормално да очаквате бързи и лесни отговори.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 29. 29 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#23] от "Боби Колев":

  Уважаеми, виждам, че сте върл защитник на мерките! Та, въпроса ми е, колко трябва да трае карантината, за да премине вируса? Ако имате информация, от властимащите, моля споделете я!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  епидемията засега се развива нормално , дано се запазят ограниченията за хората ,особено по предстоящите празници , за да не се стигне до ексцесии.
  —цитат от коментар 16 на edin drugii


  На предстоящите празници много народ ще иде на църква "за здраве".

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#31] от "EU defender":

  Предполагам, че съвсем скоро, ще въведат още ограничения:
  със СМС
  1.бау-бау
  2.ам-ам
  3.ох-ох
  4.на бачкане
  За църква не е предвиден смс!

 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#32] от "ban":

  Въпросът не е дали, а кога.

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#23] от "Боби Колев":Уважаеми, виждам, че сте върл защитник на мерките! Та, въпроса ми е, колко трябва да трае карантината, за да премине вируса? Ако имате информация, от властимащите, моля споделете я!
  —цитат от коментар 29 на ban


  Нямам информация колко *трябва* да трае и не мисля, че може да има таква инфорамция, , тъй като си нямаме работа с планирано събитие.

  Това, което ТРЯБВА да стане е да се избегне неконтролируемо разпространение на заразата, защото след себе си крайно вероятно ще доведе до апокалиптична картина пред която данните от Италия ще изглеждат като детска приказка.

  Известно е, че света - в частност България - има ресурс да отлага такова развитие на ситуацията - и го прави.

  Известно е също така, че това ще струва пари и време на всички в бъдеще.

  Известно е също така, че в подобни ситуации кликата на върха ще краде като невидяла - нещо, което всъщност не притеснява и изненадва никого, защото всички знаем, че те така или иначе го правят.

  Ако търсите сигурност към днешна дата мисля, че трябва да се обърнете към религиите.

  При всичката си простащина и крадливост правителството на България не е виновно, че няма сигурност по въпроса със световната пандемия.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  За привържениците на конспиративните световни икономически заговори Тръмп да наложи антиикономически мерки значи не е шега работа.

 36. 36 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боби Колев":

  Аз не съм анти-карантинец, осъзнавам разумността на някои мерки, нищо против карантината за пристигащи от рискови държави и контактни , спазването на дистанция, завишените мерки за дезинфекция и лична хигиена, но това, което се прави в държавата не е разумно действие в защита на гражданите, а е по-скоро изблик на безсилие и опит да се запали хамбара, за да изгорят мишките. От 12 починали , колко реално са починали от коронавирус ? 4-5 ? Другите са с такива съпътстващи заболявание ,че и без вирус е било чудо ,че са живи. А вече има директни жертви на тези мерки-умират хора, защото нямат достъп до лечение на други болести, престъпността тепърва започва да се повишава, ще започнат грабежи и убийства, отделно си струва да споменем забума на психични проблеми , вече двама младежи се хвърлиха от блокове, четете и другите новини, не само за коронавируса.

  O sancta simplicita!
 37. 37 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#23] от "Боби Колев":Уважаеми, виждам, че сте върл защитник на мерките! Та, въпроса ми е, колко трябва да трае карантината, за да премине вируса? Ако имате информация, от властимащите, моля споделете я!
  —цитат от коментар 29 на ban  Колко до сега са изследвани за наличие на зараза?
  —цитат от коментар 22 на DDR


  Между 8 и 11 хиляди , по мои сметки .Данните не съобщават всеки ден ......последно в понеделник Мутафчийски съобщи като тогава имаше 400 доказано заразени с положителни проби .Ако се запази този темп следващия вторник би било логично заразените да са около 800 , при около 12-13 хиляди тествани .

 38. 38 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Това дете с пневмония и плеврални изливи едва ли ще се окаже заразено, но може да се окаже, че личният лекар работи дистанционно, педиатрията работи дистанционно, поликлиниката работи дистанционно и така накрая директно в Пирогов с 1 седмица закъснение.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 39. 39 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#26] от "mmv46588562":

  Само да Ви отговоря: в Италия, както и тук в САЩ разъждаваха по същия начин когато в Китай растяха двойно за ден заразените.

  В Корея разсъждаваха по-различно, щото още им беше топло от САРС.

  И в Германия разсъждаваха по-различно и започнаха производство на собствени тестове докато в страната още НЯМАШЕ известни заразени случаи.

  Останалото ВИ оставям за домашна работа.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Това, че в медийното пространство вече толкова време централна и досадно продължителна тема е тази епидемия, може би е най-вредното за всички.

 41. 41 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  [quote#5:"padrino"][/quote]

  Мутафчийски го каза , между другото .
  Според него ''хващаме два от десет '' ...т.е спокойно можем да уножим по 5 .

 42. 42 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Следващата седмица, като плъзнат възрастните хора да си получават пенсиите, после да си плащат сметките (защото повечето от тях не признават банковото разплащане, че имало такси!), ще се разбере дали сме в началото на скалата, или сме на платото, в зависимост от това колко възрастни ще прихванат вируса.

 43. 43 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#8] от "bludniq_sin":

  5% смъртност - не е зле
  ========

  2.5% :)

  "Чуждестранен агент"
 44. 44 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#26] от "mmv46588562":

  Питай СЗО на сайта им.

 45. 45 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боби Колев":Аз не съм анти-карантинец, осъзнавам разумността на някои мерки, нищо против карантината за пристигащи от рискови държави и контактни , спазването на дистанция, завишените мерки за дезинфекция и лична хигиена, но това, което се прави в държавата не е разумно действие в защита на гражданите, а е по-скоро изблик на безсилие и опит да се запали хамбара, за да изгорят мишките. От 12 починали , колко реално са починали от коронавирус ? 4-5 ? Другите са с такива съпътстващи заболявание ,че и без вирус е било чудо ,че са живи. А вече има директни жертви на тези мерки-умират хора, защото нямат достъп до лечение на други болести, престъпността тепърва започва да се повишава, ще започнат грабежи и убийства, отделно си струва да споменем забума на психични проблеми , вече двама младежи се хвърлиха от блокове, четете и другите новини, не само за коронавируса.
  —цитат от коментар 36 на тракиец


  Както писах малко по-горе и САЩ и Италия разсъждаваха точно като Вас.
  И от 4-5 умрели в рамките на 2 седмици взеха да се удвояват ДНЕВНО умрелите.
  Фактите са налице, защо просто не ги видите?
  Дълъг инкубационен период + силна заразителна способност -> огромно количество заразени -> малък процент от огромна маса -> огромна смъртност.
  Не трябва да гледате броя на умрелите в момента, трябва да гледате броя на сигурно умрелите при разпространение на заразата.
  Ама елементарни неща са това, стегнете се малко!
  И да, карантината води след себе си други лоши неща, напълно съм съгласен.
  Мога само да се радвам - без да искам да Ви засегна - че света и дори България не се ръководи от хора с Вашето мислене.
  Крадливи, корумпирани и калинки, но слава Богу поне имат достатъчно мозък да се вслушат в специалистите и дори Тръмп, като отявлен кретен и самобит, взе анти-пазарни мерки като карантина.
  Има някаква надежда за човечеството :-)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 46. 46 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Доста " нетактично " се държи т.нар. "Медицински съвет " към МС , в този смисъл най-добре ще е отговорността да се даде за лечението на всички ни , на премиера.....

 47. 47 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  А съотношението на откритите болни още ли е 2:11? Трябва да съобщават броя на заразените с актуалното съотношение за деня.

 48. 48 Профил на gns05646434
  gns05646434
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#31] от "EU defender":

  Тази година ходещи на църква за здраве няма да има ,защото много ги изплашиха.
  Толкова по-добре за истински вярващите ,няма да има тълпи и блъсканици чакащи дванайстия час.

 49. 49 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ганьо седнал между професорите и той акъл налива на медицинска тематика, чак се изтъкна за дисертация, че е изкарал. Уникален примат.

 50. 50 Профил на Nikolai Iliev
  Nikolai Iliev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз предлагам официално установените 500, да речем случая, да ги умножим по 40. Ще получим 20000 души, което е недостатъчно за обявяване на грипна епитемия дори само в София, доколкото формално основание за такава е заразяването на 200 души на всеки 10000, или 2%. При 2 млн. насаление в София трябва да се заразят 40000 души, за да кажем, че има епидемия.

 51. 51 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  За 20 дена извънредно положение са починали около 6000 българи поради естествената демографска подмяна. Приносът на епидемията е 12, с големи съмнения дали всички случаи са "от" или "със". Заради 0,2% дял в общата смъртност държавата стои затворена от 1 месец. Акъл за круши!

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 52. 52 Профил на gns05646434
  gns05646434
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#32] от "ban":


  На Църква ще се ходи винаги без ограничение!
  Така ,че можеш да си отдъхнеш,повече няма нужда да се мъчиш да всяваш паника.

 53. 53 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Пикът щеше да бъде началото на апирл. Сега се измества за началото на май. Третото изместване ще е "за след летните отпуски".

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 54. 54 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#52] от "gns05646434":

  Няма да се ходи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 55. 55 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Аз предлагам официално установените 500, да речем случая, да ги умножим по 40. Ще получим 20000 души, което е недостатъчно за обявяване на грипна епитемия дори само в София, доколкото формално основание за такава е заразяването на 200 души на всеки 10000, или 2%. При 2 млн. насаление в София трябва да се заразят 40000 души, за да кажем, че има епидемия.
  —цитат от коментар 50 на mmv46588562


  3 депутати от 200 прави 1.5%. 1.5% от 7 милиона прави 105 000. Достатъчни ли са?

  The best way to predict the future is to invent it.
 56. 56 Профил на Nikolai Iliev
  Nikolai Iliev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам някой виден учЕн да излезе и да направи сравнителен анализ на картината с тази от предходни години, като ми обясни в какво точно се състоят разликите и как тази зараза се е отразила на общия брой на заразените от грип изобщо и на починалите от белодробни пневмонии средно на ден за същия период от последните 5 години.

 57. 57 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2163 Весело

  И вече е време да се създаде пост - Главен рецензент на Републиката.....

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#53] от "cinik":

  А твоето предложение какво е? Да му отпуснем края докато стане пложението като в Италия и тогава да се въведът мерките?
  Карантината е неизбежна , единствената алтернатива са мерките които взе Южна Корея , а ние нямаме нито акъла нито ресурсите за подобно нещо.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 60. 60 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Само да попитам - 500 заразени за 1 месец в държавата от предполагаем вирус представлява ли епидемия по стандартите на медицината?!
  —цитат от коментар 26 на mmv46588562


  Сравнително малкият брой заразени до голяма степен се дължи
  на мерките, които бяха предприети - карантина, социална изолация и
  т.н. Затова много хора имат усещането, че няма епидемия и
  мерките са прекалени. Но ако ги нямаше тези мерки, заразените в
  момента щяха да бъдат десетократно повече.
  Държави, в които това се случи - колкото искаш.
  Този вирус очевидно е много заразен и дори да не е толкова
  смъртоносен като някоидруги, той нанася огромни поражения
  първо на здравните системи.
  Представете си, оставим вируса да се разпостранява
  безконтролно, за 2-3 месеца се заразяват 1 милион българи, дори
  само 2-3 процента да стигнат до пневмония и болнично лечение, това означава 20-30 хиляди болнични лега и медицински персонал, който да ги обслужва.
  Здравната система, колкото я има, отива на кино.

 61. 61 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#51] от "cinik":

  Нещо повече, искат да отменят ограниченията, когато ще спаднат болничничните, а при задаващата се икономическа катастрофа, всеки който може ще ползва болничен, така че това ще се случи точно никога! Другото, което ми е интересно, имат ли информация, от джи пи тата, колко от тези болнични са с подозрения за вируса, а как отчитаме болните пенсинери, ученици, студенти?

 62. 62 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Пикът щеше да бъде началото на апирл. Сега се измества за началото на май. Третото изместване ще е "за след летните отпуски".
  —цитат от коментар 53 на cinik


  Ама това всъщност е добра новина.

  Не го разбирате, защото си стоите на топло и скучаете.

  Погледайте малко картини от Италия и Испания и си представете, че това става зад въшната Ви врата.

  Това е пик през Април.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 63. 63 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#45] от "Боби Колев":

  Ще поживеем и ще видим, никога не може да се съди за едно историческо събитие, когато си част от него, трябва да мине време и да се види отвън за да се оцени.
  Бъдете здрави.

  O sancta simplicita!
 64. 64 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  [quote#4:"padrino"][/quote]

  И Президентинът и той ще дарява!!!! Защо го изпускате???

 65. 65 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Този проф Костов много се рее в облаците, то не бяха музей, архитектурни паметници, изкуства... Нелепо!

 66. 66 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Бойко пак се е карал на народа чувам. Този е вреден за България.

 67. 67 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#36] от "тракиец":

  Добре. Утре махаме всички карантини у ограничения и какво следва?!.
  Туристи няма откъде да дойдат. Българи няма къде да отидат щото държавите да затворени.
  Заводите, които затварят жв България затварят не защото бе забранено да работят, а защото контрагентите им по света не работят.
  Хората ще гледат новините и няма да напълнят ресторантите и кафенетата.
  Активните се сринаха и големият проблем на банките да ипотечните кредити. Не друго. Така, че не виждам какво революционно ще стане.

 68. 68 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Весело

  Искам някой виден учЕн да излезе и да направи сравнителен анализ на картината с тази от предходни години, като ми обясни в какво точно се състоят разликите и как тази зараза се е отразила на общия брой на заразените от грип изобщо и на починалите от белодробни пневмонии средно на ден за същия период от последните 5 години.
  —цитат от коментар 56 на mmv46588562


  В постинг 50 предлагате, тук искате....драги, Вие сте роден за политик.
  Просто изоставете този форум и опитайте на по-високо ниво да основете движение или партия и направете формално предложения и изисквайте.
  Ако намерите сподвижници може дори да се намерят хора, които да Ви посочат търсената от Вас информация в Интернет, тъй като очевидно сам няма да стигнете до нея :-)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 69. 69 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  Ако инкубационният период е до 14 дни официално, средно 3-5 дни, с пикови стойности отчетени от 19 дни плюс едно изследване за 24 дни(при това говорим за хора, които не са били засечени от тестовете преди това!), то дали при 2-3 дни със спад на отчетените заразени( а те ще стават повече при повече тестове, даже и заради простия факт, че повече тестове=повече хванати ) дали ще е спряна опасността?

  1. Заразените отчетени ще са такива, които са били незаразени до 2 седмици преди хващането си.

  2. Те ще са заразявали други минимум 3-4 дни преди да бъдат хванати. Новите заразени ще могат да бъдат хванати след 3-4 до 14 дни.

  3. Никой няма да знае колко са текущо заразените.

  4. Когато излязат нехванатите заразени по улиците и отидат на работа в офисите, колко ще са новите заразени за първия ден?

  Като цяло няма как 2-3 дни с по-малко отчетени заразени да помогнат. Трябва поне 14 дни да има явна тенденция за намаляване и броят на хванатите с вирус да клони към 0, за да е сигурно, че почти не са останали вирусоносители.

  Това е, ако сме като досега "по-католици от папата" в борбата с вируса. Защото пълното блокиране на икономиката и затварянето на хората с месеци грам лично на мен не ми допадат. Просто си питам дали Борисов мисли какви ги говори и дали се консултира с експерти.

 70. 70 Профил на Цветанка Маринова
  Цветанка Маринова
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Всички ще загубим от пандемията. Важното е - да загубим по-малко животи. И да не поставяме медиците пред избор на кого да дадат въздух. Мерките дават резултат.

 71. 71 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Два-три дни спад на заразените и ограниченията падат, увери Борисов
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Това ще бъде възможно най-тъпото и неадекватно нещо, което може да се направи.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 102 Неутрално

  Вервате на Бате Боко. Той ще ви оправи не за 800, а за 739 дена(ра). Понеже е Илириец- Македонец.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на gns05646434
  gns05646434
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#55] от "EU defender":


  Цялата ти сметка е погрешна ,защото се гради на допускания ,които не са верни.
  Какво общо има Народното събрание и ангажиментите на депутатите с останалата част от населението.
  Отговора еднозначно е нищо.
  Следователно и сметките не са верни.
  По-скоро трябва да се разделят случаите в София на населението и ще се получи най -вярна представа къде сме.

 77. 77 Профил на dei07645756
  dei07645756
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Споко г-н ген. д-р борисоф, офците харесват да ги управляват точно такива тъпи, ограничени, алчни и арогантни хора.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Nikolai Iliev
  Nikolai Iliev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  iradev, не десетократно, двадесетократно да ги увеличим пак няма епидемия. Искам някой да ме убеди, че в световен мащаб има съществени разлики в случаите на тежки пневмонии, отнесени към предходни периоди, когато вирусът не беше извесетен на публиката.

 80. 80 Профил на Барба Ганьос професор доктор на науките
  Барба Ганьос професор доктор на науките
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#76] от "gns05646434":

  И колко са случаите в София като никой не тества? И не само в София, ако не си за интензивно или пред умиране или не си "с връзки" няма шанс да стигнеш до тест.

 81. 81 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#26] от "mmv46588562":

  200 заразени на 10000 човека е епидемологичното ниво...Ние сме много далеч от това ниво.Стреляме с ядрена ракета срещу муха в момента,

 82. 82 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много полезна прескоференция! Изцяло с екранно време на Ганьо разбира се.
  Научихме, че има докторат. Научихме, че цигарите струват 3.5лв. Научихме, че матряла, който не пуши трябва да пропуши, защото цигарите са 3.50 лв, една маска толкова струвала. Не стана ясно защо се ядоса на въпроса за Австрия и заплатите на депутатите, ама ще простим на краля Слънце.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Барба Ганьос професор доктор на науките
  Барба Ганьос професор доктор на науките
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#79] от "mmv46588562":

  Да бе "умник", интензивните лелга в Италия, Испания, Франция са пълни с манекени. И им правят обдишване за тренировки. Кой ще тръгне да убеждава един тъпак, който вярва, че Земята е плоска?

 85. 85 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#45] от "Боби Колев":Ще поживеем и ще видим, никога не може да се съди за едно историческо събитие, когато си част от него, трябва да мине време и да се види отвън за да се оцени. Бъдете здрави.
  —цитат от коментар 63 на тракиец


  Не мога да споря с мъдростта на твърдението, но мога фа кажа, че света се развива - за дорбо или за лошо - благодарение на хора, които не разсъждават така, а съдят за едно събитие докато са в него.

  Иначе може да влезете в болница със задушаване, а лекарят да каже " нека да изчакаме и да видим, не може да се съди за фаталността на едно задушаване докато не е приключило."

  Та така за разликата между философията и реалния живот...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Весело

  До коментар [#48] от "gns05646434":

  Смени опорната - няма смисъл да въртиш едно и също клише, спуснато от тролската работилница в Кремъл.....

 88. 88 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#72] от "gns05646434":

  Целувай иконите, руснако. Брекзит няма да има. Ще има СЕЩ и Великобритания ще бъде в СЕЩ. А кочината ще се разпадне, тя вече да де фира.

  The best way to predict the future is to invent it.
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боби Колев":

  Така изказано би се въвело някакво съмнение че има много заразени и понеже обективно имаме само 12 умрели ще вземат да се промъкват съмнения че Мангъров май може да е прав.

 91. 91 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#26] от "mmv46588562":200 заразени на 10000 човека е епидемологичното ниво...Ние сме много далеч от това ниво.Стреляме с ядрена ракета срещу муха в момента,
  —цитат от коментар 81 на бАрни


  Отиди се разгледай на какъв рахат са държавите, които реагираха с твоето и на себеподобните ти мислене: Италия, Испания, САЩ, Мексико, а тази сутрин чета за Бразилия. Навсякъде там се следва един и същ модел: аху, иху и после тихо.

 92. 92 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#80] от "xfh02647708":

  Е ако не си за интензивното и не си пред умирачка за какво ти е тест ?. Всяка година в България умират 1500 човека от пневмония (сайта на СЗО), вие колко пъти си правите профилактичен тест за грип ?!?

 93. 93 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#79] от "mmv46588562":

  Има голяма разлика - миналата година в България има 1500 умрели от пневмония, това са средно 110 човека на месец, няма данни за разпределени по месеци но е вероятно зимата и пролетта да са по 200 и повече. А сега за март имаме 12 човека т.е 10 пъти ПО-МАЛКО.

 94. 94 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Мога да ви гарантирам, че спад в заразените няма да има.
  Защо?
  Защото правителството се провали в най-важната си задача.
  Това беше задачата да НЕ допусне заразата на територията на България.
  Това които направиха редица други държави, можете да ги видите и ясно да ги отграничите по броя на заразените.
  Другият провал на управляващите е, че не подготвиха здравната система да отговори на предизвикателството, особено извън София.
  Проблема се знаеше още от края на м. Декември, правителството взе някакви мерки чак в края на Февруари, два месеца бездействие.
  Третия провал, че докараха потенциални заразоносители, за да се правят ПР-акцииу в стил добрия чичко Борисов - спасител на децата от заразата.
  Никъде не се казва за анализа публикуван в списаниe THE LANCET, за втория пик на заразата, който предстои.

 95. 95 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1887 Весело

  До коментар [#71] от "parcaleste":

  А вас какво ви вълнува - вие си стойте вкъщи и се карантинирайте колкото си искате.

 96. 96 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Вкъщи на парацетамолче че тия 15000 легла дето сме приготвили ги пази ме за нз. какво ще се прочуем стая средна възраст 60г. пазете депутатите след колко време ще ги изпишат здрави.

 97. 97 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  За 20 дена извънредно положение са починали около 6000 българи поради естествената демографска подмяна. Приносът на епидемията е 12. Заради 0,2% дял в общата смъртност държавата стои затворена
  —цитат от коментар 51 на cinik


  Нали си даваш сметка, че за смъртността от ковид има значение дали има карантина? Т.е. тя щеше да е по-висока без нея.

  Виж какво става в Италия - викат погребални агенти от цяла Италия да помагат с "жътвата" в Ломбардия. В Испания превърнаха зимна пързалка във фризер за починали. А в Ню Йорк купиха 60 мобилни морги (големи хладилни камиони) защото и гробищата и крематориите не смогват - при все, че крематориите от миналия месец минаха на денонощен режим на работа.

  Това следва да покаже, че смъртността там е осезаемо по-висока от обичайната и системата за обработка на трупове (погребални агенции, морги) е претоварена. Колко често се е случвало това? И защо си мислиш, че у нас щеше да е по-различно?

  Ето ти 3 причини защо у нас щеше да е по-зле:

  (1) по-зле функционираща и по-слабо подготовена система на здравеопазване
  (2) по-застаряло население (особено в сравнение със САЩ)
  (3) по-нисък морал и професионализъм като цяло (много лекари щяха да си бият дузпата още на втората седмица от епидемията - справка Втора Градска)

  В резултат смъртността като цяло (не само от ковид) щеше да е доста по-висока отколкото в Италия, Испания или САЩ.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Гледам, че в Англия сериозно са ограничили онлайн хазарта, забрана на реклами и пр. и обмислят дори пълна забрана на залагането, защото при криза, изолация, страх за доходите или реално безпаричие хората - казват - били склонни да се пристрастяват към хазарта.

  Голям късмет е, че отстреляха Божков преди епидемията и че алтернативите засега не работят на пълни обороти.
  Голям късмет е също, че Лавка фалира преди извънредното положение, че иначе сега такова спасяване щеше да настъпи...
  Абе да се радваме и на малките неща.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 100. 100 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само за сравнение през 2009 год. СЗО обяви свинския грип за пандемия.
  Някой спомня ли си да е имало такива циркове.
  Тогава в целия свят са загинали между 200K и 250K човека, в зависимост от източниците и това за една година.
  https://www.visualcapitalist.com/history-of-pandemics-deadliest/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK