Медицинският съвет смекчи категоричната си подкрепа за "бързите тестове" за коронавирус

Медицинският съвет смекчи категоричната си подкрепа за "бързите тестове" за коронавирус

© Правителствена информационна пресслужбаНа деветия ден след първото си представяне медицинският съвет за справяне с коронавируса към правителството показа документа, който трябва да е насока за лекарите в страната при пациенти с COVID-19.


Още в началото от краткото представяне на доклада пролича, че медицинският съвет е смекчил позицията си за масово тестване с т.нар. бързи тестове като мярка за яснота каква част от населението е инфектирано. Председателят на медицинския съвет проф. Коста Костов каза, че "следва да отбележим, че липсата на единно становище в Европейския съюз относно надеждността на скрининговите бързи тестове ограничава засега употребата им и оправдава изчакването, докато са налични такива, които да отговарят на изискванията".


На 24 март медицинският съвет беше значително по-категоричен, че трябва да се направи "масов скрининг" на населението с тестове за коронавирус, които изследват наличието на антитела и резултатите от тях излизат за 10-15 минути. Затова станаха обществено популярни като "бързи тестове". На различна позиция бяха от националния щаб за справяне с коронавируса, чийто председател е генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Той многократно е заявявал, че няма от т.нар. бърз тест, който да дава сигурни резултати, и само тестовете по PCR метода показват надеждни данни. Те пък не могат да бъдат масови, защото изискват апаратура и много добре обучен персонал.


Недоволство срещу доц. Атанас Мангъров
На брифинга на медицинския съвет присъстваха генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски и премиерът Бойко Борисов, но отсъстваше доц. Атанас Мангъров, който е инфекционист, член на медицинския съвет и е сред най-активните защитници на масово изследване с "бързи тестове".


Министър-председателят също подчерта, че всички имат едно и също мнение по отношение на тестването: "Държах и колегите са го написали в крайния извод, че поради липсата на достатъчно надежден тест ние сме длъжни да изчакаме такъв." Според Борисов след 2-3 седмици в Европа или Съединените щати ще бъде направен надежден тест и тогава България ще получи от Европейския съюз 1 млн. тестове. Тогава щели да се изследват по 20-30 хил. души на ден.


Премиерът открито показа недоволството си от доц. Мангъров заради позицията му, че за да се спре разпространението на новата инфекция, трябва поне 70% от населението на страната да я прекара и да си изработи имунитет.


"Със съвета вчера много време говорихме: всяка мисъл в посока "дайте, ще пуснем младите напред, за да създадат имунитет", това означава да кажем, че едни ще умрат, другите ще оживеят! С цялото ми уважение към господин Мангъров. Когато говори, създава дезинформация в обществото, защото това, което говори, е невъзможно", отсече премиерът.


Алгоритъмът на "мозъчния тръст"


Алгоритъмът на медицинския съвет, който още при обявяването му беше наречен от премиера "мозъчен тръст", е от 400 страници и включва информация от "Как да си мием ръцете" според насоките на Световната здравна организация (СЗО) до специфична медицинска информация при пациенти с коронавирус, но и с други основни заболявания, както и за бременни. Доктор Александър Симидчиев, който е пулмолог и представи насоките, посочи, че алгоритъмът е "предназначен за медиците, няма да го обсъждаме на площада".


Документът на медицинския съвет не е подготвен само от 16-те му членове, но и с помощта на над 50 асоциирани членове. Според председателя на екипа от експерти проф. Коста Костов докладът "надгражда всичко онова, което излиза от Китай, Англия, Германия, Нидерландия". Инструкциите са разделени на три части: препоръки към извънболничната помощ, към болничните заведения и общи принципи.


Още за членовете на медицинския съвет четете тук.
За тест в Съединените щати с резултат за две минути четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK