Президентът: Мизерията не е спасение от вируса (пълен текст на изявлението)

Президентът: Мизерията не е спасение от вируса (пълен текст на изявлението)

© Анелия НиколоваСкъпи сънародници,


Вече 20 дни сме в извънредно положение. Правителството предлага неговото удължаване до 13 май. Решение ще вземат народните представители.


Без съмнение пандемията изисква решителни мерки. Повечето българи ги приемат с разбиране. Считам обаче, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни.
Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза. Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса. Вече споменах, че гладът скоро може да надделее над страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус.


Затова трябва да си поставим ясна национална цел - възможно най-бързо, управляемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, към свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната само с обединените усилия на институциите и на всеки един от нас.


Идните месеци ще бъдат решаващи не само за справяне с пандемията, но и за бъдещето ни като нация в един нов свят, в който ще оцеляват и прогресират онези, които успеят да бъдат сплотени и иновативни в тези условия. Които могат да се адаптират и да развият социално-икономическа дейност в кризи, подобни на сегашната.


Здравеопазването ни във взаимодействие с останалите обществено значими системи следва да възприеме по-гъвкава стратегия за борба с коронавируса. Да разшири значително обхвата на тестване, фокусирайки се върху различни социални и рискови групи, за да придобие реална информация за картината в страната и да действа целенасочено. Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните и спешните случаи, което подлага на риск живота на хиляди българи. Нашата здравна система проявява слабости, които засега се компенсират от себеотрицанието на медиците ни.
Мерките в защита на пострадалите следва да са ясни и ефективни.


- Част от мерките в извънредния закон и приетите впоследствие с решение на Министерския съвет се определят и от гражданите, и от бизнеса като недостатъчни, а някои от тях и за неудачни. Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем. Икономическите мерки не достигат до най-важния бизнес - малкия и средния, а формулата 60/40 е на практика неприложима.


- Когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватна компенсация - и за работниците, и за бизнеса. В условия на криза реалната помощ е безвъзмездната.


- Необходимо е в спешен порядък да се преразгледат и някои разпоредби на приетия в бързина и хаос закон, които блокират икономическия живот.


Правителството прибягва до нов заем в размер до 10 млрд. лв., преди да използва резервите в бюджета, като преосмисли своите приоритети. Това е тежко решение, което ще плащаме с години. Очакваме гаранции за прозрачност и ясни разчети за финансово подпомагане на всички засегнати. Парите за възстановяването на икономиката и подпомагането на най-нуждаещите се не могат да се разпределят без ясни правила и само в тесния състав на кабинета, както това става с милиардите от бюджетния излишък.


Очакваните мерки не са свързани само с финансова помощ, а и с постигане на оптимален баланс между ограничения и социално-икономическа активност. Дългата изолация подлага на изпитания психиката и здравето на хората, а непосилните глоби са неприемливи. Болшинството българи демонстрираха своята съзнателност и спазват социална дистанция, затова и управляващите трябва да преосмислят социалната изолация в разумен срок. В дългосрочен план трябва да заложим на съзнанието и чувството за отговорност, не на репресиите и цензурата, която притиска гражданите дори в социалните мрежи.


Необходим е гъвкав подход: достоверни данни, приоритетна защита на рисковите групи, просвещаване на хората, високо съзнание, лична отговорност и мисъл за другия.


В тези условия е критично важно българският парламент да прояви отговорност и да намери форма да продължи своята дейност за приемане на важни решения и особено за конституционното си призвание за контрол над изпълнителната власт.


Скъпи сънародници,


Кризата открои своите тихи герои: лекарите, медицинските специалисти, доброволците, полицаите и всички работници в търговията, транспорта, жизненоважни производства, администрацията, които с риск за здравето поддържат основните функции на държавата и икономиката ни. Преподавателите и учениците, които не само възстановиха в кратки срокове учебния процес, но и дадоха пример как в екстрени срокове цяла една обществена система може да се преформатира и да заработи на принципно нова основа.


Наред с всички проблеми и беди кризата открои необходимостта държавата да бъде стълб на стабилност, завърна ни и чувството за солидарност.


Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите и ценностите си като общество. Нека не се оставяме на отчаянието - сега не е време за малодушие. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общност. В задружните ни усилия е ключът към успеха сега и в бъдеще.


Благодаря ви за вниманието!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3969 Любопитно

  Представям си да беше продължило нормалното функциониране на икономката, предприятията , транспорта, без никаква карантина и мерки, и сега да бяхме в положението на една Италия или Испания, какъв вой щеше да бъде, какви декларации ! Щеше да има огнени речи с прочувствени въпроси: кое е по - важно, здравето или бизнеса и парите ! По - добре живи и здави, отколкото богати и болни или мъртви ! щеше да бъде чудо невиждано от декларации, пози и речи пред камерите всеки ден !!! Ама сега, като няма повод за такива речи, го ударихме на защита на бизнеса.......

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3969 Весело

  " Без съмнение, пандемията изисква решителни мерки. Повечето българи ги приемат с разбиране. Считам обаче, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни."

  Като в Русия, например ! Там данните са и достоверни, и всеобхватни ! Затова режимът им е пред срив......

 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Преведено на разбираем език за умнокрасавци, президентът Радев казва -
  "Вместо да си точите лигите да усвоите 10 милиарда лева заем, помислете дали е удачно да се раздадат по 500 лева на човек, за всеки, докато хората са затворени по къщите си!"

  Бог да благослови Америка за България!
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3969 Весело

  " Дългата изолация подлага на изпитания психиката и здравето на хората, а непосилните глоби са неприемливи. Болшинството българи демонстрираха своята съзнателност и спазват социална дистанция, затова и управляващите трябва да преосмислят социалната изолация в разумен срок. В дългосрочен план трябва да заложим на съзнанието и чувството за отговорност, не на репресиите и цензурата, която притиска гражданите дори в социалните мрежи."

  Винаги съм обичал да слушам речите пред камерите и за пред публиката ! Толкова са убедителни и силно, особенно......когато някой друг носи отговорност за най - лошото и върши черната работа !

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":

  Нямат информация бе човек! Просто, ги е страх, че ще лъсне истината, че болниците ни, за нищо не стават, освен една-две! Подозирам, че ще ни държат до юни, след което ще кажат, ами оправяйте се, кой както може, като нещете да седите половин година под карантина!

 6. 6 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 387 Неутрално
 7. 7 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Със същата сила и стойност можеше призове за бързо, управляемо и безопасно побеждаване на вируса и пандемията. С призиви тази работа не става.

 8. 8 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Изобщо не го харесвам, но в случая е абсолютно прав!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1456 Разстроено

  Поредната доза кал,демагогия и празни слова....Какво конкретно прдложи или предлага руският питомец?какво?Какво дарение или отказ от пари напрви Хвърчилков или подопечните му?
  Или бясното раздразнение идва от това че въпреки всичко..медици,полиция,служби се справят!!А ако пандемията е като в Италия ?
  "Главнокомндащият" за наше съжаление е един послушко и комплексар.....Разединяващ нацията човечец!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  точно обратното, мизерията е единственото спасение на тиквите... здравна система нема, а тихите герои тихомълком умориха онази жена от Враца... за какво ли изобщо говорим... а да, за едни пари

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3102 Неутрално

  Не вярвам Радев да е направил две последователни публични изяви. Така деленето на една реч на два материала, пуснати през половин час, прави "Дневник" да изглежда като президентски фен.
  Личното ми мнение е, че не е сега времето да се говори на инат. А Радев е почнал от Трети март.

  Еретик
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Мизерията в душите, мързела, безхаберието, печалбарстването, гоненето на работтата лекото и на хляба мекото, липсата на елементарен морал и нравственост ни докараха до тук!
  Ако вземем да мислим малко по-различно, може и да имаме шанс, ако ли пък не, просто няма да има спасение.
  Вируса е шамара, като последен опит за събуждане на тая заспала в матрицата си цивилизция, която рухна буквално за дни, без една пушка да е гръмнала!!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на bg_brusselaar
  bg_brusselaar
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#13] от "ckn29372393":

  Ами защото всеки ден гледаш погребалната физиономия на генерал/професор Мутафчийски.

 18. 18 Профил на Ivan Stefanov
  Ivan Stefanov
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#7] от "nhh18551388":
  Прав бил, дрън-дрън.
  Човек, който нищо не върши и за нищо не отговаря, реди лозунг след лозунг и дава акъли на тези, дето си скъсват за....те от работа. Единствената възможност, която му осигурява длъжността е да плюе по управляващите и той я използва с пълна сила.
  През последните 30 години не сме имали за президент такъв злобар.

 19. 19 Профил на gps
  gps
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ситуацията е толколва извънредна, че се намерих в неудобното съгласие с Радев...

 20. 20 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4512 Весело

  До коментар [#8] от "The Shadow":

  Изобщо не го харесвам, но в случая е абсолютно прав!
  —цитат от коментар 8 на The Shadow


  Странно!
  И аз изобщо не го харесвам.
  Но освен това знам, че никога не е бил прав. Освен пред втората дама...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Много е прав, но изкопаемите на територията обичат мизерията и искат да реват държавата, демек останалите, да ги хранят.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 22. 22 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#17] от "bg_brusselaar":

  Хайде да сложим Радев на мястото на Мутафчийски! Дали е по-компетентен и дали ще се справи по-добре?

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Къде вижда непрестанно мизерия индивида Радев не знам
  Надявам се съфорумците дето го подкрепят да ми посочат. Конкретно.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Когато медийната истерия отшуми, ще има анализ на данни за броя на заболелите от други видове заболявания, които не са получили адекватна здравна помощ поради прекомерно пренасочване на здравни ресурси в раздута заплаха.
  Горе-долу по същото време хората ще започнат да си задават въпроса: "Какво ще ядем утре?".
  Тогава ще си припомним за коледното прахосничество на бюджетен излишък, ще си припомним неотложния строеж на стадиони, ремонта на новостроените пътища и последвалия ремонт на ремонта.
  Ще си припомним обаче, най-вече корупцията, липсата на интелигентност и отговорност при инвестиране, пълната безхаберност и недалновидност да се заделят "бели пари за черните дни".
  Всеки глупак може да тегли заем и да го стовари върху плещите на други.
  Тиква, ще отговаряш за всичко.

 26. 26 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 345 Весело

  На днешно време поговорката
  "Пир по време на чума"
  може да се префразира като
  "Пиар по време на коронавирус".

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  Явно идеята на речта на президента се основава на разсъждения за възможността за V-образен скок на икономиката и социалната система след бързо приключване на епидемията (рязко спадане, кратък застой в стагнация, рязък подем). За съжаление, данните май индикират необходимостта един по-дългосрочен план по възстановяване на икономиката и социалната сфера, особено с фалирането на хиляди малки бизнеси. Основното, според мен, е в момента е да се създадат условия за поне две направления: безлихвено/ниско-лихвено дългосрочно кредитиране на структурообразуващи предприятия и система за осигуряване на пакет от мерки (храна, здравеопазване, лекарства) за социално слаби и нископлатени работещи. Все пак засега България има суверенна финансова система (собствена валута), която в съчетание със средствата планирани от ЕС за помощ би дала възможност да се създаде подобна платформа.
  Зная, че е пожелателно мислене, но може пък веднъж хората в правителството да се насилят да мислят не само за собствените си.."приоритети"

 28. 28 Профил на kut44494146
  kut44494146
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тревожи се резидента, че положението е горе долу под контрол и никой не се сеща за неговата особа.
  Той тайно се надяваше да има препълнени болници и трупоеве по улиците, за да може на воля да "обвинява" правителството. Но ядец! Не става засега.
  За пореден път доказва безполезността си и дори вредата която носи за България.
  Аз бих му предложил да си отива в русия и да дава акъл на Путин ако смее.

 29. 29 Профил на kut44494146
  kut44494146
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тревожи се резидента, че положението е горе долу под контрол и никой не се сеща за неговата особа.
  Той тайно се надяваше да има препълнени болници и трупоеве по улиците, за да може на воля да "обвинява" правителството. Но ядец! Не става засега.
  За пореден път доказва безполезността си и дори вредата която носи за България.
  Аз бих му предложил да си отива в русия и да дава акъл на Путин ако смее.

 30. 30 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Явно идеята на речта на президента се основава на разсъждения за възможността за V-образен скок на икономиката
  —цитат от коментар 27 на daskal1  Основават се на разсъждения за S-образен спад на икономиката.
  С пълен резон.

 31. 31 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Бегло подобие на президент

 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  Изобщо не го харесвам, но в случая е абсолютно прав!
  —цитат от коментар 8 на The Shadow


  Тоя номер с "не го харасвам ама..." за кой път го продавате?! Не разбрахте ли, че няма балами да му се вържат?! Не само , че го харесваш, ами и си си строшил краката да бързаш да гласуваш за него!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  Как беше оная приказка “пари няма, действай !!!” ? Естествено че хората останали без доход имат нужда от финансова помощ! Но не с отваряне на затворените бизнеси, не с цената на пик в заразените и умрелите. Цената трябва да е безвъзмездна помощ, само че политиците не искат да се откажат от далаверките.

 34. 34 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2920 Любопитно

  Кой му пише "думичките" на Льотчика?

 35. 35 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 884 Неутрално
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8223 Неутрално

  Герберите, нали не мислите, че държавата се управлява перфектно, че сега единствения ви проблем е Радев. Тука всичко се прави на принципа "проба грешка". Нямате нито подготовката, нито експертизата. За съжаление, дебилите са много.

 37. 37 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 786 Неутрално

  За съжаление имаме президент глупак.
  Евтин популист жаден за власт, руска подлога и жалък чехльо.

 38. 38 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 786 Неутрално

  ... За съжаление, дебилите са много.
  —цитат от коментар 36 на Роси


  Вярно. Много дебили. Начело с теб!

 39. 39 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Боже, що за тъпанар е радев. Много е лесно да се критикува и дава акъл. Но не поема никаква отговорност. Само импотентни съвети от него...

 40. 40 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  Къде вижда непрестанно мизерия индивида Радев не знам Надявам се съфорумците дето го подкрепят да ми посочат. Конкретно.
  —цитат от коментар 23 на Да вярваме на истината


  В главите си! Там е огромна мизерия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK