Национална мрежа за децата: Борисов да отмени договора за "негодна детска болница"

Скелето, което ще бъде превърнато в Национална детска болница

© Цветелина Белутова, Капитал

Скелето, което ще бъде превърнато в Национална детска болницаМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев да подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов да нареди отмяната на договора за националната детска болница. За това призова Националната мрежа за децата в своя позиция, след като вчера Ананиев подписа договора за изграждане на Национална детска болница върху скелето на започнатата през 1978 г. педиатрия в София.


Стойността на договора е близо 100 млн. лева, а отдавна лекари, архитекти и различни граждански организации призовават лечебното заведение да не бъде изграждано върху скелето в двора на Александровска болница. Като причини сочат, че така зададените параметри на болницата ще трябва да се вместват в остарели стандарти, че не се предвиждат цели клиники, а условията няма да отговарят на съвременните изисквания и дори ще бъдат опасни. Техните аргументи можете да видите тук.


Националната мрежа за децата, в която участват над 120 граждански организации и сдружения, сега заявява, че договорът е подписан в условията на безпрецедентна криза, и определя това като "предателство към българското общество и неговите най-уязвими членове - децата".
"Смятаме, че това решение е пример за престъпно недооценяване на обективни обстоятелства и липса на професионализъм, които ще имат тежки последици върху сектора на детското здравеопазване. Затова настояваме министър-председателят г-н Бойко Борисов да нареди отмяната на договора за негодна детска
болница", се казва в позицията.


"Смятаме, че наш дълг като отговорни граждани, майки и бащи е да се противопоставим на беззаконието. Нашето становище е подкрепено с петиция, която вярваме, ще бъде подкрепена от отговорните граждани на България", казват от мрежата. Те посочват онлайн петицията на гражданската инициатива "За истинска детска болница", която настоява за оставката на здравния министър. До момента петицията е подписана от над 5 500 души.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK