Депутатите решиха ВСС да определя кои дела да се гледат и кои срокове да текат

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

© Юлия Лазарова

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.Депутатите в парламента решиха позволиха Висшият съдебен съвет (ВСС) да определи кои дела да се гледат и кои не по време на извънредното положение, въпреки критиките от страна на опозицията, че законодателят не може да абдикира и да делегира подобни права на двете колегии - съдийската и прокурорската, защото има риск от противоречива практика.


Решението обаче бе взето на първо четене със 123 гласа "за", 9 "против" и 46 "въздържал се" и с промени в Закона за извънредното положение, предложени от ГЕРБ.


Спорът за това кои дела да се гледат и кои не започна още след първоначалното приемане на закона и след реакция от юристи, съдии и правозащитни организации, които видяха много пропуски и поискаха редакция. За промени в закона настоя и ВСС като изпрати предложение до правната комисия.
С последните промени се дава възможност на административните ръководители на съдилищата сами да определят кои дела да се гледат и кои не. Според министъра на правосъдието Данаил Кирилов ВСС най-добре познава съдебната система и проблемите в нея и най-добре би могъл да прецени кои производства трябва да се гледат.


"Възможността се дава, за да не претоварваме закона", обясни Кирилов.


Опозицията обаче видя в това предложение делегиране на законодателни права на друг орган. "Това е порок, който бута Народното събрание към абдикация от основната си функция - законодателна. ВСС практически се превръща в законодател в нарушение на основен принцип - за разделение на властите. Предвижда се със свои решения ВСС да дописва съдържание - те ще определят кои срокове да текат, които дела ще бъдат разглеждани", коментира депутата Крум Зарков.


По думите му, по-притеснително е, че тези решения няма да се вземат от пленума на ВСС, а от двете колегии и според него това крие риск от противоречащи си решения.


"Ако не ви харесва, тогава нека оформим приложение към закона, в което да са възпроизведени всички производства така, както са описани от съдийската колегия на ВСС", предложи в отговор на тази критика министърът на правосъдието.


С промените в закона сроковете, с които заинтересовани страни обжалват дела, ще започнат да текат. Освен това ще могат да се откриват нови обществени поръчки и няма да спират да текат сроковете по вече обявени процедури, включително и за концесии.


До отмяна на извънредното положение няма да има допълнителни тежести като наказателни лихви и неустойки за забавянето за длъжниците, които не могат да направят вноски по договори за кредит или друг вид финансиране с
банки и други финансови институции, включително и фирми за бързи кредити.


С гласуваните днес промени в закона се удължава срокът, в който лицата, заемащи държавни длъжности, трябва да внесат имуществените си декларации и тези за конфликт на интереси. Задължението досега бе до 15 май, а с промените се дава срок от още 1 месец след края на извънредното положение.


По думите на Крум Зарков, това не е най-важната точка от закона, но тя е символна, тъй като показвала основния дух - "всеки да се спасява поединично, ние ще се опитаме да спасим бизнеса".


Актовете на здравния министър ще подлежат на предварително изпълнение, а опозицията коментира, че с този текст се дават твърде големи правомощия като припомниха и издадената, а само часове по-късно отменена заповед на Ананиев за задължителното носене на маски на публични места.


От опозицията настояха за по-прецизни текстове и за ефективни мерки, които да работят за хората. "Този законопроект дава перспектива за едно дълго извънредно положение. Мерки, които са спасителни за 2 седмици, може да се окажат унищожителни за четири", коментира Зарков.


"Липсва съзнание в голяма част от залата, че на много от хората не, че ще им стане скучно вкъщи, а ще им е невъзможно, защото няма да имат средства. Това не е въпрос, който този закон може да пренебрегне. Трябва да има поне минимален доход, които да им позволи да си стоят в домовете. Защото хората няма да си стоят вкъщи и да бъдат отговорни, когато трябва да си платят сметки, текат срокове и нямат работа", смята депутатът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7411 Неутрално

  "Спорът за това кои дела да се гледат и кои не започна още след първоначалното приемане на закона и след реакция от юристи, съдии и правозащитни организации, които видяха много пропуски и поискаха редакция. За промени в закона настоя и ВСС като изпрати предложение до правната комисия."

  Спорът май ще продължи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  БЕЗУМИЕ !!! И ПРОИЗВОЛ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Укроп
  Укроп
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Как така прокурорите ще решават кои срокове да текат и кои не бе? Пък и съдии да са?
  Уважаеми съфорумци, добре дошли в отново на 09.09.1944 г. , благодарение на "десните" болшевици ГРОП и депесарските им господари.

 4. 4 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Бъдете оптимисти.
  И по-зле ще стане.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  "...в закона се удължава срокът, в който лицата, заемащи държавни длъжности, трябва да внесат имуществените си декларации и тези за конфликт на интереси. Задължението досега бе до 15 май, а с промените се дава срок от още 1 месец след края на извънредното положение..."
  Само така. Палеативни или/и никакви грижи за потъващата икономика, но за себе си се грижат здраво. Право за "държавни длъжности"!

 6. 6 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Язък за "прекрасната" заповед на Лозан Панов, която уреди адвокатите да работят, коте(дано не е заразено к ковид 19) и пресече пътя.

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2593 Весело

  "възраженията на опозицията, че законодателят абдикира и възлага правомощията си на друг орган"

  Ай какъв е този "друг орган". Ако беше възложено на Светия синод той наистина е неподходящ орган.

  подпис
 8. 8 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Есяка секунда "работа" на депутатите ни води към разруха!!!

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Законът не бива да се претоварва. Трябва редовно да се оставя да си почива.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Бъдете оптимисти.И по-зле ще стане.
  —цитат от коментар 4 на BG Territory


  И аз виждам голям потенциал.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2687 Весело

  Делото КТБ може да се отложи. Нали?...

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално
 13. 13 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Сега са обседени на медицинска тема, не могат да се занимават и със съдебната система. Никакъв регламент, просто прехвърляне на топката.

 14. 14 Профил на juk35625824
  juk35625824
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Всяка загуба на БСП и президента ми предизиква кеф и ми отваря глътката:))
  Мамка му, ще се алкохолизирам...

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  административните ръководители на съдилищата сами да определят кои дела да се гледат и кои не.
  ___________
  Интереса клати феса значи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на Барба Ганьос професор доктор на науките
  Барба Ганьос професор доктор на науките
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#10:"Един вампир броди из Европа"][/quote]

  По принцип една нелоша идея би била НС изцяло да възложи законодателните си функции на някой друг, щото очевидно е неспособно да ги изпълнява. Няма капацитет дори един закон да приеме.

  Барба Ганьос прУфесУра, да земи съ обади на своя прЕател Себастиан и може австрийския парламент да ни приема законите. На бартер - ние ще им пращаме маски от центъра на галактическата индустрия - Габрово , те на нас - закони.

  "La mamma dei cretini è sempre incinta"
 17. 17 Профил на almladenov
  almladenov
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Тъй ще е докът си хленчим в нета

 18. 18 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Депутатите в парламента решиха позволиха Висшият съдебен съвет (ВСС) да определи кои дела да се гледат и кои не по време на извънредното положение, въпреки критиките от страна на опозицията, че законодателят не може да абдикира и да делегира подобни права на двете колегии - съдийската и прокурорската, защото има риск от противоречива практика.

  Не депутатите а ГОВЕДАТА. А решиха позволиха е като ,,ритат питат".

 19. 19 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Не знаех, че има опозиция в Парламента.

 20. 20 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1156 Весело

  какъв ли вой щеше да е у форумето ако народното събрание беше казало кои делада се гледат и кои не?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  До коментар [#20] от "sarunka":

  Хич Не е весело другарко !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK