За следенето в България с израелската Wisdom Stone - много въпроси очакват отговори

За следенето в България с израелската Wisdom Stone - много въпроси очакват отговори

© Reuters"Може да използвате информация от общините за гъстотата на населението в определени квартали, информацията, която жителите споделят в социални мрежи - например, оплакване от температура или кашлица, да проследите къде може да се намира болният и с тази информация да предвидите дали в района може да избухне епидемия."


Това описва за изданието Calcalist Ирит Идан, която е изпълнителен вицепрезидент по изследванията и разваботките в Rafael, голямата държавна компания за отбранително оборудване на Израел. По думите ѝ системата можела точно да определи центъра на бъдещи огнища на коронавирус и да предупреди министерството на здравеопазването и болниците кога да очакват вълна от случаи на болни пациенти.


Става дума за Wisdom Stone - преддставена през 2016 г. система в помощ на разузнаването и антитерористичните агенции. От Rafael твърдят, че са я адаптипрали да работи с граждански масиви данни в помощ на борбата с разпространението на COVID-19. Системата е била предложена на България за безплатен тестови период и това бе представено като помощ за властите да контролират кризата и най-вече нарушителите на карантината.
Но за Wisdom Stone има не един важен въпрос, нуждаещ се от отговор.


Първият е защо на България се предлага нещо което не използват дори в Израел. Предложението за пригодена версия на тази система е било отправено към здравното министерство на тази страна в края на март. Но нищо не е решено, има и други алтернативи и по принцип в момента пироритетите там са в съвсем друга посока - бързо снабдяване с апарати за обдишване, достатъчно маски и оборудване за медиците, бързи и ефективни методи за дезинфекция на помещения.


За инсталирането на подобни системи за разузнаване обикновено не се шуми, но в случая е важно да се знае дали Wisdom Stone е приложена успешно от органите за сигурност в друга държава. Проверка на "Дневник" по публични източници показа, че има оферта за Бразилия, където е създадено и съвместно дружество.


За следенето в България с израелската Wisdom Stone - много въпроси очакват отговори

© Reuters


Колко прецизно е подобно проследяване


Анализи по същата тема показват и различен подход - обикновено държавите предпочитат синхронно прилагане на няколко решения от различни фирми - включително лицево разпознаване и проследяване, за да събират максимално прецизни данни в реално време и да възстановяват назад във времето срещите и контактите на определен човек.


Последното е важно именно за евентуална борба с епидемия предвиждане на огнищата ѝ - при COVID-19 ограничителните мерки изискват да не си по-близо от 2 метра от друг човек. Ако - както обясняват от МВР - следенето за нарушители ще става през клетките на мрежата на мобилните оператори, това не е достатъчно. Все едно човек да мине през метростанция "Сердика" в София и телефонът му да се включи в една и съща клетка с телефоните на премиера ими президента, защото кабитените им са на същото място - означава ли това, че човекът се е срещнал с тях?


Това, от своя страна, би трябвало да означава и много данни за т.нар. грешно сближаване. Това може да обезсмисли изобщо прилагането на подобна система, ако тя има за задача да разпознава контакт от по-малко от 2 метра, а се пълни фалшиви данни. (По прецизното проследяване става през GPS, но там са различни технологичните и законовите изисквания.)


Локализиране през станциите на мобилната мрежа означава също, че "медицинската" версия на Wisdom Stone ще е зависима от мобилните оператори и доставчиците на интернет. Тя ще изтегля информация, която те се съгласят - или бъдат задължени (но на какво основание?) - да предоставят. Опитите на "Дневник" през последните седмици да научи от трите оператора в България какво точно правят или ще правят по изпълнение на закона за извънредното положение срещат мълчание или обяснение, че искат първо да видят текстовете и какво се очаква или изисква от тях.


За следенето в България с израелската Wisdom Stone - много въпроси очакват отговори

© Reuters


Проблемът с протоколите за сигурност


Ако казаното от Ирит Идан за следене на разговори в социални мрежи се приложи, това означава, че от мобилните оператори може да бъде поискано да "отключат" за Wisdom Stone протоколи, за които не само те са особено чувствителни, защото това носи големи рискове. Такъв например е наборът от протоколи Signalling System No 7 (SS7), наричан в САЩ Common Channel Signalling System 7 (CCSS7), а във Великобритания - Common Channel Interoffice Signaling 7 (CCIS7). Чрез SS7 мрежите на операторите си разменят информация (т.е. разговори и съобщения, вкл.). Преди 6 години германец откри пробив в него и последва голям скандал, защото се оказа, че чрез него хакери (включително правителствени) могат да четат SMS-и, да слушат и записват телефонни разговори и да определят точното местоположение на потребителя. Достатъчно е само да знаят телефонния номер.


Българските оператори рискуват при нареждане на отворят мрежите си заради система като Wisdom Stone, веднага да бъдат отразяни от партньорите им в чужбина. През 2016 г. имаше съобщения, че при тестване на сигрността на SS7 от оператор в Люсембург неволно е била срината за 3 часа мрежата на най-големия мобилен оператор на Норвегия.


А има и други протоколи, които са поставени да пазят потребителите от телеком измами (т.нар. teleco-fraud). "Европол" има специални обяснения и инструкции към гражданте какво представляват те и най-обикновеният пример е провеждането на скъпи международни разговори без знанието на потребителия. Измамниците дори не провеждат реални разговори и симулират трафик през мрежите и натоварват операторите с огромни плащания и блокиране на мрежи, докато се изяснят с партньора, че реално такива разговори не са водени. Ето затова телекомите са чувствителни на тема позволяване на достъп до такива протоколи.


Друг от въпросите, изискващи обяснение, е че "медицинската" версия на Wisdom Stone работи само с инсталиране на приложение от потребителя. Това означава, че за проследяване на голям брой хора се предполага те да имат смартфони и доброволно да са изтеглили приложението. Предвид това, че COVID-19 застрашава предимно възрастни хора, следва въпросът колко от българските пенсионери имат смартфони и могат да се оправят с тях за нещо повече от телефонен разговор.


Има решения (Китай или Сингапур) за задължително инсталиране на приложение, което дори може да ти дава три различни статуса. Без такова приложение не може да се пътува между някои градове в Китай, а в критичните седмици беше забранено и да се излиза от квартала, в който живее собственикът. Но това е азиатска практика, която е много спорно как ще се впише в правилата на ЕС. В Израел премиерът Бенямин Нетаняху нареди на контраразузнаването "Шин Бет" да следи телефоните на потенциални носители на коронавируса, с което предизвика протести на правозащитни организации.


За следенето в България с израелската Wisdom Stone - много въпроси очакват отговори

© Reuters


Израелските алтернативи


В Израел има вече работеща алтернатива на приложение и то е доброволно инсталирано от поне 1.5 млн. души. Това е HaMagen ("Щит") за проследяване дали си имал контакт с някой, показал симптоми на коронавируса, и според правителствена агенция има интерес към него от Гемания, Италия, Великобритания, Австрали и Чили. Приложението е раработено на базата на отворен код, така че безплатно може да се пригоди към нуждите на друга държава. Но и за ефективността HaMagen има въпросителна, защото то е инсталирано от едва около една пета от израелците.


Специален екип на няколко министерства, частни компании и стартапи работи и по други идеи - например за приложение на базата на Vocalis Health. То ще се опита да различава в човешкия глас елементи, характерни за хора със симптоми на коронавируса. Би трябвало да е достатъчно човек да изпрати през приложение запис на някакъв израз и анализът да отговори дали е в рискова ситуация. Но това е само концепция, за която яснота ще има след седмици или месеци. Освен това там също следват принципа всеки сам да реши кога и какво да спосели с властите, а информацията за състоянието му да си остава на смартфона.


От Rafael също твърдят, че системата им е с кибер сигурност и регулации за личните данни "на базата на най-добрите ни практики от проекти в Израел и по света". Информацията за местоположението се записва на телефона и не се изпраща в централна система, а автоматично се изтеглят "само релевантните данни", те се анализират и представят на здравните власти. Системата позволява прозрачност за обработването на информацията и право на гражданите да получават лични предупреждения и съобщения, както и да се изключат, когато кризата приключи.


За следенето в България с израелската Wisdom Stone - много въпроси очакват отговори

© Reuters


Други въпроси около подобни на Wisdom Stone системи са:


- каква е цената на системата, разходите за поддържката и обновяването ѝ (за да е сравнима с конкуретнти решения)


- за колко време се инсталира (ако за тест и въвеждане са необходими седмици или месеци, здравната криза може вече да е към края си)


- има ли планове на властта да действат подобни системи след пандемията (законът за извънредното положение дава изключителни правомощия на МВР в това отношение и то без да е записано в него краен срок за такъв режим, как се контролира и прекратява той и как публично се доказва прекратяването му)


- кой и къде съхранява данните (Wisdom Stone е основана на облачна архитектура и изкуствен интелект, поради което е важно дали данните на българите са в сървъри и се обработват на българска територия или поне в страна от Европеския съюз)


В Европа подходът, който се налага, е по-различен - няколко екипа съобщиха през последните дни, че са готови със сходни приложения, но с много съществена разлика. Те следват принципа на реален близък контакт със заразен, а не се интересуват от местоположението, къде се намира или е бил човек.


За целта се използва Bluetooth технология, която да засича и записва (на смартфона или на отделно устройство от типа на фитнес гривна) с кого човек е бил наистина в близък контакт. Данните ще се съхраняват 2 седмици (колкото е предполагаемият инкубационен период на коронавируса). Ако потребителят се окаже заразен, лекар или специалист може да отвори криптираните данни и всички записани получават на телефоните си съобщение да се прегледат или самоизолират.


Полша показа такова приложение ProteGO в петък и обясни, че то е за времето след отмяната на най-строгите ограничения. Друго приложение Home Quarantine бе пуснато миналия месец само за поляците, завърнали се от чужбина и на които бе наложена 14 дни карантина.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Либерални проблеми. Много важно, че ще ни следят.

  niki
 2. 2 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дигитализацията е сама по себе си шпионаж.

  niki
 3. 3 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Генерала няма ли да каже нещо за търгашите.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Навремето все пишеха за некви цецомобили, ама меджувременно може да са ги дали на вторични суровини. Скрап, както е модерно да се казва сега, а според некои -- джилезу.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Параноята страха и паниката от таа гад ще ни докарат нещо нечувано и немислимо допреди няколко месеца. Безконтролната власт е нещо много страшно... Ама бързо се забравя миналото "недавно"...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 9. 9 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 279 Неутрално

  не вярвайте на данайците, когато носят дарове. замени данайци със всяка разузнавателна централа. щом излаелците не им вярват, стойте по-далече

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на pycu
  pycu
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Благодаря за интересната информация, но статията е пълна с правописни грешки до степен, че дори е неприятно да се чете.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 847 Неутрално

  ясно е че ни следят постоянно.Надяваме се ,че е за добро и че щом не върша престъпления и нямам намерения да върша ще ми надничат от време на време зад рамото ище ме оставят.Нали и най-ползваното приложение-Вайбър и то е израелско-мислите ли ,че копия от снимикте които си разменяме не отиват някъде.Дано нищо не се използва за политическа борба.

 14. 14 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Любопитно

  Начи кака, ако впрегнете системата да изследвате какво съдържа и какви физически характеристики има онова камък, около което се въртят мухите в Мека, може и да има няква полза от вас. Ама не ви стиска и знаете защо, нали...?

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  Благодаря за интересната информация, но статията е пълна с правописни грешки до степен, че дори е неприятно да се чете.
  —цитат от коментар 11 на pycu


  Превод от руски с Гугъл.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 94 Весело

  Божей, Божке....
  Колеги съфорумци,
  Сигурен съм , че знаете, но все пак да ви го припомня - девопса, който поддържа сайта на Дневник и специално форума (долу в ляво пише уебразработка на Дневник+дизайн на Студио Х), може да научи с точност до 10 метра местонахождението на всеки един от нас в момента на публикуване на съобщението.
  Естествено НЕ казвам , че го прави и НЕ казвам , че предава инфото на главната редакторка примерно.
  Също така припомям, че това не важи само за Дневник , а за всеки един сайт, който посещавате.
  Е, ако ползвате VPN няма да е така.
  Тогава само VPN доставчика знае.....

 18. 18 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 465 Неутрално

  "... защо на България се предлага нещо което не използват дори в Израел"

  Ами вие сте го написал още в следващото изречение. Не само заради други приоритети, а и защото обмислят алтернативи (ша ма извиня'ате, ама изразът "други алтернативи" е тавтология).
  Може би обмислят да ползват нещо по-добро или по-секретно. Но това не означава, че ние също ще можем да го ползваме или че въобще можем да си го позволим като цена.

 19. 19 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 465 Весело

  Когато бях в Израел (първата ми жена беше израелка, мароканска еврейка), обърнах внимание, че са много техническа нация
  —цитат от коментар 16 на Norman_Granz


  Ами няма лошо жена ти сама да си ремонтира печката, бойлера и пералнята. А ако може и да ти поддържа операционната система на компютъра още по-добре:
  - Скъпи, какво ще ми подариш за рождения ден?
  - Винтоверт.
  :)

 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Неутрално

  Преди да плачем, че ни следят, да бяхме прочели условията и разрешенията които даваме когато сваляме ново приложение или купуваме нов телефон с независимо каква операционна система. Ние сами разрешаваме това да се случва. Аз мога да се басирам с всеки че 99% от населението на света НИКОГА не е прочело горните условия за всяко едно приложение което ДОБРОВОЛНО сваляме от интернет. Не искате да Ви следят, не оставяйте дигитален отпечатък, всичко друго е бошлаф, само си чешем езиците.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman_Granz":

  Нали знаеш соц вица за радио Тел Авив, което съобщило, че израелски археолози открили в пустинята Негев медна тел, което значело, че още преди 4000 години евреите са ползвали телеграф.
  А радио Ереван отвърнало, че арменските археолози не открили никаква тел, което значело, че по същото време в Армения е имало безжичен телеграф...

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 26. 26 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#13] от "dolna4erti4ka":

  Кое му е най-ползваното? В бившия соц ли?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Ако Гугъл или Майкрософт предложат приложение ще се регистрирам доброволно.

 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  МВР да гарантира неприкосновеността на информацията у нас ….Но , става за целта си. За у нас ще е нужен специален закон !

 30. 30 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1437 Гневно

  Тотално съм против. Наистина и в момента Гугъл и Епъл знаят по-добре от мен, къде ще ходя!!! Но това да става официално и Държавата да има достъп до това е отваряне на кутията на Пандора. Оруел дори не е сънувал докъде ще стигнем за 40 години. А с въвеждането на 5Г, когато трафикът няма да е проблем, направо да ни слагат чиповете... Който иска да лъже, пак ще лъже, но държавата ще има неограничена лична информация, която и е напълно излишна.

 31. 31 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Май трябва да погледна онлайн магазините как вървят цените на Майкрософт Лумия 950

  Бог да благослови Америка за България!
 32. 32 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#3] от "dgerald":

  Търсещите са разработили приложението срещу огромната сума според читателите на Дневник 1 лев заплатен на всяка от трите фирми. Дневник подвежда читателите си и с лъжата, че това е Израелското приложение, а то е разработено от наши фирми. Всъщност сега си спомням, че един търсиш беше приватизирал Каолин за жълти стотинки и го продаде зо повече от 200 милиона, но Дневник не пише нищо за това, а аз очаквам бан за написаното.

 33. 33 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 387 Весело

  Либерални проблеми. Много важно, че ще ни следят.
  —цитат от коментар 1 на niki


  Фашизоидни бушмени. Разбира се, че е важно.

 34. 34 Профил на Русские Идут
  Русские Идут
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В б-ГЕТО СА ПРОДАЖНИ СВОЛОЧИ ЗА ТОВА

 35. 35 Профил на Бестужев Александр
  Бестужев Александр
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Либерални проблеми. Много важно, че ще ни следят.
  —цитат от коментар 1 на niki


  Ако моделът на телефона ви позволява да инсталирате всяко взискателно приложение и в същото време работи с максимална скорост, тогава можете спокойно да печелите пари от този телефон. Основното е да се грижите за вашата безопасност и не забравяйте периодично да тествате телефона за вируси и проблеми от хакерски измамници и загуба на лични акаунти на https://riobet.com.ua. Сега много онлайн устройства за пари вече осигуряват печалба по този начин по телефона и далеч не е тайна, че именно телефонът дава най-впечатляващите комбинации за теглене, плюс бонус рундове вече са при всяко стартиране на играта. Ето защо, избирайки нов телефон за себе си, не забравяйте да зададете въпроса - защо ми трябва ?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK