На живо

Коронавирусът в България: Общо 503 са потвърдените случаи на COVID-19 (хронология)

Коронавирусът в България: Общо 503 са потвърдените случаи на COVID-19 (хронология)


Общо 503 са потвърдените случаи на COVID-19 в България по данни на Националния оперативен щаб. Починалите са 17. Днес са доказани още 5 нови случая. Правителството представи мобилно приложение за борба с коронавируса, в коетопотребителите въвеждат здравен статус и лични данни.


"Дневник" следи в реално време ситуацията с коронавирус в България.
В телефонен разговор премиерът на България Бойко Борисов е ззапозна израелския си колега Бенямин Нетаняху с извършващата се реорганизация в българската икономика в условията на пандемия, съобщи правителствената пресслужба. "Наши фирми произвеждат защитни облекла, които покриват изключително високи изисквания за сигурност и надеждност. Те вече са при българските лекари, сестри, лаборанти и служителите, застанали на първа линия в борбата срещу COVID-19", каза премиерът Борисов.


Той е отбелязъл, че вследствие на съвместните усилия на българската наука и бизнес за броени дни у нас бяха създадени защитни очила и шлемове от най-висок клас. "Капацитетът само в едно от предприятията е от по 200 000 броя месечно. Щом задоволим нуждите от важните предпазни средства в България, ще можем да помогнем и на други страни", е заявил Борисов. По думите му на базата на заявения от фирмите капацитет България има възможност за производство на около 1 милион маски седмично.


Нетаняху е обещал на Борисов ако има възможност, да бъдат изпратени на България PCR тестове. По думите на Нетаняху здравната система на Израел полага големи усилия да осигури необходимото количество бройки за тестване за населението, но при оглед на наличностите, ако има възможност, такива ще бъдат изпратени на България.

Контролно-пропускателен пункт ще бъде поставен от утре на входа на ромския квартал в Пещера, съобщи БНТ. Ще се допуска излизането на хора и автомобили само при крайна необходимост. Заповедта за това дойде от извънредно заседание на Общинския кризисен щаб. Полицейски служители ще осъществяват контрола. Общо 11 са случаите на заразени с коронавирус в Пещера, 4 са в ромския квартал "Луковица". Хора от квартала са контактували с върнали се от чужбина.

Медицинският съвет към МС се разпусна

Медицинският съвет към Министерския съвет прекратява дейността си, потвърди пред "Дневник" председателят му, пулмологът Коста Костов. Медицинският съвет беше наречен от премиера Бойко Борисов "мозъчен тръст" при създаването му преди две седмици. Екип от 16 специалисти подготви алгоритъм със съвети за лекарите в страната как да действат при пациенти с коронавирус. Докладът от 400 страници беше представен в петък.


Подробности можете да прочетете тук.

ВМРО иска освобождаване от наеми и данъци на засегнати от кризата

Държавата и общините да освободят засегнатите фирми и физически лица от плащането на наеми, данъци и такси до изтичане на извънредното положение. Това иска ВМРО, която е част от управляващата коалиция, в свое предложение за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което да бъде дадена възможност на министрите, областните управители и общинските съвети да вземат такива решения. Предложението е внесено днес от заместник-председателя на ВМРО и съпредседател на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов и група народни представители до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателя на Комисията по правни въпроси Анна Александрова.


Повече за предложението на ВМРО - тук.

България засега няма да се възползва от обявените от Еврокомисията кредити за покриване на част от заплатите на засегнати от кризата работници. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг днес. Страната е отделила ресурс за схемата 60/40, обяви той.


Преди дни работодателските организации излязоха с отворено писмо, в което твърдят, че едва под един процент от предприятията виждат възможност за запазване на работните места по предлагания ред.


Подробности - тук.

Днес са доказани още 5 нови случая

Общо 503 са потвърдените случаи на COVID-19 в България по данни на Националния оперативен щаб. Починалите са 17. Днес са доказани още 5 нови случая, като 3 от тях са в София, 1 в Стара Загора и 1 в Бургас.


192 от хората с положителни проби са настанени под лекарско наблюдение в болница. 26 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.


По отношение на общата картина: към 4 април 287 от регистрираните случаи на COVID-19 са на мъже и 216 на жени. Средната възраст на хората с доказана коронавирусна инфекция е 47 години.Регистрираните случаи по административни области са: Благоевград – 15; Бургас – 24; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 8; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 10; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 29; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 6; Смолян – 13; София – 298; Стара Загора – 5; Хасково – 2; Шумен – 4.


Общият брой на потвърдените случаи при медицински служители е 23 души.

Правителството засега няма да иска изключение за България от спазването на Конвенцията на Съвета на Европа за защита на правата на човека и основните свободи, за което съобщи на 20 март министърът на правосъдието Данаил Кирилов.


"Заявена е готовност, ако допълнително се установи необходимост от дерогация на част от разпоредбите на Конвенцията, да бъде уведомен Генералният секретариат на Съвета на Европа", се казва в съобщение на министерството на външните работи.


Повече по темата тук.

Около 230 регистрирани по схемата 60/40

От вторник, 31 март фирмите могат да подават документи за държавна помощ по схема, добила популярност като "60/40". В ефира на Би Ти Ви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова каза, че от тази възможност са се възползвали 230 фирми. Според нея бройката не е малка.


Повече от изказването й - тук.

Двама пациенти с коронавирус починаха в София

Мъж на 54 г. е починал днес в столичната болница "Света Анна". Пациентът е страдал от Хроничната обструктивна белодробна болест, диабет и хипертония, дал е и положителна проба за коронавирус.
В същата болница е починал и 86-годишен мъж с положителна проба за COVID-19. Пациентът е бил с белодробна недостатъчност и сърдечни заболявания.


По-рано беше съобщено за още един смъртен случай - жена на 48 години с потвърдена проба за коронавирус, почина в "Пирогов". До момента смъртните случаи в България са 17.


Коронавирусът в България: Общо 503 са потвърдените случаи на COVID-19 (хронология)

© Красимир Юскеселиев

С почти 50% са се увеличили сигналите в Главната инспекция по труда от началото на извънредното положение. Броят им е близо 600, съобщи БНТ. Около 1/3 касаят заплащането на труда. Има и сигнали за прекратени трудови правоотношения. Оплакванията на хората са, че са били притискани да излизат в неплатен отпуск или да напускат по взаимно съгласие. Тези сигнали ще бъдат предадени на прокуратурата.


От Инспекцията по труда напомнят, че началникът няма право да пусне работника си в неплатен отпуск без негово съгласие. Съветват и да не се подписва молба за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие със задна дата или заявление за неплатен отпуск, ако служителят не е съгласен.

Допълнителен офис на Бюрото по труда във Варна

Офисът за плащане на местни данъци и такси на площад "Мусала" във Варна временно ще се превърне в офис на Бюрото по труда, съобщи БНТ. Целта е да се ускори обслужване на гражданите, които подават документи. Новата организация започва от понеделник - 6 април.


В офиса на "Мусала" ще остане да работи само една каса за плащане на местни данъци и такси, останалите ще обслужват безработните. От Общината уточняват, че другите офиси на дирекция "Местни данъци" работят без промяна - в сградата на Изчислителния център на бул. "Сливница" №191, и в сградата на кметство "Приморски", с адрес кв."Виница", ул."Цар Борис III" №35 Б, ет.1.

Детското отделение на болницата във Враца е под карантина след положителен резултат за коронавирус от бърз тест на санитарка. Служителката сама е поискала да се изследва в частна лаборатория, защото е имала висока температура.


Жената е под домашна карантина, уточняват от регионалната здравна инспекция във Враца. Взета е втора проба за изследване в Националната референтна лаборатория. Карантината на детското отделение остава до излизане на резултата.

Над 7 хил. регистрирани в бюрата по труда за ден

Общо 7138 души са се регистрирали в бюрата по труда само за ден. Около 5 хил. от тях са посочили, че тяхната регистрация е свързана косвено или пряко с кризата покрай епидемията от коронавируса, съобщи пред "Нова телевизи" Кремена Калчева от Агенцията по заетостта. Общо безработните в България са 236 хил. души.

Световната здравна организация (СЗО) допусна възможността за по-масово използване на маски, съобщи БНТ. Високопоставен представител на организацията е заявил, че има известна възможност от предаване по въздушен път на вируса, но се смята, че заразяването става основно от хора, които кашлят и кихат и заразяват твърди повърхности или други хора. Ето защо от СЗО напомнят, че миенето на ръцете и социалната дистанция остават приоритетни превантивни мерки.

Жена почина от коронавирус

Жена на 48 години с COVID-19 е починала в "Пирогов", съобщи пресцентрът на Министерството на здравеопазването. Тя е закарана в спещната болница от столичната Пета градска болница. Била е с кетоацидоза (декомпенсиран диабет) и доказана коронавирусна инфекция. В "Пирогов" е била поставена на апаратна вентилация и въпреки усилията на медицинския екип жената е починала. С нея броят на починалите нарасна на 16 души.

Лекари искат преразглеждане на забраната за женски консултации, съобщи БНТ. След удължаването на извънредното положение до 13 май трябва да се осигури възможност за адекватно проследяване на бременността.


В момента по препоръка на здравното министерство, бременните могат да посещават гинеколог при спешни състояния или за задължителни високоспециализирани изследвания. Според медиците обаче това не е достатъчно.


Информация за някои от често задаваните въпроси за бременните по време на извънредното положение можете да прочетете тук.

Днес в София са поставени ленти на входовете на градини и паркове, ограничаващи достъпа на граждани.


Коронавирусът в България: Общо 503 са потвърдените случаи на COVID-19 (хронология)

© Велко Ангелов


Още снимки можете да видите тук.

Мобилно приложение за борба с COVID-19

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, началникът на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски и представители на "Информационно обслужване" представят на брифинг в Министерски съвет национална информационна система за борба с COVID-19.


"Изготвихме информационна система, с която да улесним работата на щаба, на здравните заведения, както и да улесним достъпа до информация", заяви в началото на брифинга премиерът Бойко Борисов.С приложението проактивно гражданите могат да се информират за текущото си здравословно състояние, обясни Ивайло Филипов от "Информационно обслужване". За 10 дни изградихме централен регистър, който да събира данните на всички заболели и тези под карантира. В системата са предвидени интеграции с личните лекари, РЗИ-та, доброволци, полиция и гранична полиция, общините, за да може информация да се използва от всяка една структура. Сингапур и Тайван ползват подобна мобилна апликация. Има и визуализация с географски карти.


Всеки достъп до регистъра става само с цифров сертификат, който гарантира сигурността на системата, заявиха създателите на приложението.


Подробности четете тук.

Граждани искат оставката на Ананиев

За незабавна оставка на здравния министър Кирил Ананиев настоява Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница". В петиция, която за няколко часа е събрала повече от 10 хиляди подписа, се казва, че Ананиев е злоупотребил с извънредното положение в страната, като е подписал в разгара на епидемията и социалната изолация на обществото договор за близо 100 милиона лева за негоден и потенциално опасен 40-годишен строеж. Ако изобщо бъде завършена, тази детска болница ще бъде бедствие за детското здравеопазване, смятат от гражданското сдружение. Петицията е адресирана до премиера Бойко Борисов.

Нови 21 случая на заболели от коронавирус

За последното денонощие в България има 21 нови случая на заболели от коронавирус. Общо доказаните случаи в страната са 498, съобщи на редовния си брифинг тази сутрин Националният оперативен щаб. Новата област с потвърден случай е Враца.


Вчера следобед мъж на 49 години е приет в болница и интубиран. Около 21 ч, снощи е починал. Той е бил със сърдечна недостатъчност. "Очаква се доказателство дали е бил заразен с коронавирус, но по клинични и параклинични белези е силно съспектен за коронавирус", каза началникът на щаба Венцислав Мутафчийски.


17 от доказаните нови пациенти са настанени в интензивно отделение на болници в София, над 350 души са изследвани. 23-ма от заразените са медицински персонал. Излекувани до момента са 24 души.


Коронавирусът в България: Общо 503 са потвърдените случаи на COVID-19 (хронология)

© Велко Ангелов


Сред потвърдените през последното денонощие случаи има бебе на една година в Добрич, което е с ларингит. Стабилно е състоянието на 4-годишното дете от Велико Търново, което е настанено в болница в София.


В Бургас има случай с мъж на 34 години от Несебър, който се е завърнал от Банско на 1 април.


Освен 49-годишния мъж, през вчерашния ден са починали и други двама - мъж и жена на 83 години, съответно в Кюстендил и Александровска болница в София.За депутата от ДПС Хасан Адемов, който е заразен с коронавирус, щабът уточни, че той е правил дарение в една от областите на заболяването. Другият заразен народен представител - Даниела Дариткова от ГЕРБ, е преглеждала едни от първите доказани пациенти в Смолян. Най-вероятно така е станало заразяването въпреки всички предпазни мерки, допусна Мутафчийски и подчерта, че работата на медицинските лица е изключително рискова.


"Вчера получихме съобщение от посолството ни в Лондон за починал 31-годишен български гражданин от COVID-19, който е бил без съпътстващи заболявания. Заболяването засяга всички възрастови групи", съобщи още началникът на оперативния щаб.


По въпроса за имунизациите директорът на Центъра за заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев обясни, че СЗО е излязла с препоръка на този етап да се забавят планираните имунизации на деца. Няма да има риск за тях, защото забавянето не е дълго, уточни той.


"Призоваваме всички български граждани да не възприемат Великден и Цветница като празници. Не е време за празници. Не си правете регистрации в хотели, не ходете на църква, защото там ще се заразите! Останете вкъщи. Не е нужно да се ходи никъде, а то не е и разрешено", призова за пореден път Мутафчийски.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (249)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yzd34490484
  yzd34490484
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Дневник, коригирайте си заглавието. Заразените не са 498 човека. Това са положителните проби. Вече има излекувани и за съжаление починали. Бъдете коректни към читателите си.

 2. 2 Профил на Вагината ДСБ / ДеБъ
  Вагината ДСБ / ДеБъ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сигурно Давидкова се е заразила от някой неин пациент.
  После, на преговорите-пазарлъци, с ДПС е прехвърлила вируса на Адемов, а той на жена си.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 301 Неутрално

  "Г-н Президент, дами и господа дарвинисти, това "стадо" има нужда от вашия пример. Хората ще повярват на призивите Ви, когато Ви видят в действие. А именно, активно да се заразите, да ви мине и да тръгнете на работа. Така всички ще разберем, че няма страшно и ще Ви последваме." - написа във Facebook профила си Москов.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 5. 5 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прочетете този доклад, за да разберете, че мярката "социална изолация" не е панацея срещу вируса. Когато се прекали ще се унищожи икономиката и тогава ще има и вирус, и срината икономика. Никой не казва за втория пик на заразата, който предстои:
  The effect of control strategies to reduce social mixing on outcomes of the COVID-19 epidemic in Wuhan, China: a modelling study
  https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667 (20)30073-6/fulltext
  -------
  Ако ви се смята проиграйте модела за България.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Любопитно

  " 17 от доказаните нови пациенти са настанени в интензивно отделение на болници в София, над 350 лица са изследвани. 23-ма от заразените лица са медицински персонал. Излекувани до момента са 24 души."

  Дано настанените 17 души в интензивното отделение да преминат най - лошото и оцелеят ! Пазете си и бъдете живи и здрави от мен !

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "но по клинични и параклинични белези е силно съспектен за коронавирус, допълни Мутафчийски."

  Силно съспектен бил, появяват се нови български думи покрай вируса.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Оказва се, че най-важната статистика е брой починали на 1 млн. души население. България е с 2-ма. А с колко са най-развитите икономики в света, и къде са спрямо България, всеки може да си направи сам сметката...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#4] от "Политически некоректен":

  А НК няма ли текст за склоняване към .. ? Или тогава ще пищим, че политически ни репресират

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  Подготовка за последващо удължаване на военното положение, безсрочно.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  До коментар [#4] от "Политически некоректен":

  Президентът е нарекъл народа "стадо", това ли иска да каже Москов, или за самия него народът е "стадо".

 19. 19 Профил на oo
  oo
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Картата очевидно не е вярна.
  Тази сутрин Генерал ... каза, че в Костинброд има 5 случая.
  Това е София-област.

 20. 20 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  До тук така. Дано в бъдеще да не вдигнат смъртноте случаи на българи!!!
  Това се опитваме да избегнем с карантината.

 21. 21 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Дали българинът е разумен, че се разбере седмица след Великден. Надявам се/не съм информирана/, че правителството е взело решение за забрана за посещение на църквите по време на празника. Щото ще стане мазало. И то голямо. Също така аз не вярвам, че българите ще се откажат да посъберат цялата рода на агне. От различни домочадия. Как се контролира подобно нещо-не знам. Но не съм оптимистично настроена.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Весело

  Мислете с главите си и четете официалните доклади и анализи на авторитетни издания.
  Може ли според вас корумпирано правителство да се справи успешно с това предизвикателство???
  Винаги ще има заразени и хора с манифестирани симптоми.
  Винаги ще има хора без симптоми, които ще си ходят по магазините и ще пръскат зараза.
  Няма как в 21 век да превърнеш една държава в концлагер за месеци наред.
  Същото е като с вируса на грипа.
  Защо според вас всяка година има грипна епидемия?

 24. 24 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Бог да прости починалите!
  Бог, медицината и цялото общество да помагат на заболелите за оздравяването и за бързо овладяване и елиминиране на епидемията/пандемията.
  "За последното денонощие в България има 21 нови случая на заболели от коронавирус"
  За последното денонощие в България са установени 21 нови случая на заболели от коронавирус. Колко са реално? Щабът не дава подробности за обявяваните статистически данни. Т.е. колко теста са проведени, какви хора са тествани и т.н. Все пак трялва да се признае, че се дават някои пояснения. Например, че един от починалите е силно съспектен за коронавирус. Въпреки всичко остава съспект, че статистиката като методи и данни не е съвсем коректна.
  Какво е интересното на случая в Бургас?

 25. 25 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#21] от "Реми":

  Вместо да ядат агне-да влезнат в пост и молитва за чумата COVID19!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Новите случаи са при завърнали се от някъде си, най-често от чужбина, хора.
  Платеното покачване на числото новозаболели показва, че мерките на Правителството и Институциите са правилни и работят. Удължаването на извънредното положение е правилно.

  niki
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#26] от "xpr16648503":


  Темата за ваксините винаги е била спорна. Опитват се да докажат че тези които сме ваксинирани БЦЖ сме по-защитени, но местно казано мен лично ме съмнява тази връзка.

 30. 30 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#27] от "niki":


  Нямаме друг избор! Италианския опит в този случай е и наш опит!

 31. 31 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  "Общо доказаните случаи в страната са 498"Това е заради политиката на Борисов. Политиката на Чернобил. Лъжи и отказ от тестване. При минимално тестване числото за днес би било9692което би предотвратило смъртта на хиляди българи. Но мафията ГЕРБ предпочита та ви избива. В светлото име на Борисов.
  —цитат от коментар 17 на xpr16648503


  Нещо недолюбвам такива плоски опити за манипулация. В цяла Европа се тестват основно хора със симптоми и то при положение, че са се обадили по телефона и са съобщили оплакванията си, които са суспектно за зараза със вируса. Ако някой има температура, кашля има болки в гърлото и не звънне по телефона където трябва, кой е отговорен за личното му нехайство към собствения си живот и този на другите?!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 32. 32 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#4] от "Политически некоректен":
  Петър Москов :
  Г-да дарвинисти, заразете се доброволно, за да ни покажете
  какво е стаден имунитет!
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8406044

  "Имам конкретно предложение към всеки публичен защитник на падането на мерките и "стадния имунитет", независимо дали се казва Радев.
  Г-н Президент, дами и господа дарвинисти, това "стадо" има нужда от вашия пример. Хората ще повярват на призивите Ви, когато Ви видят в действие. А именно, активно да се заразите, да ви мине и да тръгнете на работа. Така всички ще разберм, че няма страшно и ще Ви последваме.
  За да не губите време в търсене на заразата по улиците, Ви каня още сега (защото всеки загубен ден е фатален) в реанимацията на болницата, в която работя, където директно от шланговете на респираторите на пациентите с коронавирус, да направите три дълбоки вдишвания. Бързо и сигурно, после си Ви минава и обществото ще бъде убедено в правотата Ви.
  Предложението е съвсем сериозно и ако не го приемете, значи сте лъжливи страхливци.
  Г-н Президент, Вие сте български генерал и като смел и отговорен човек, трябва да сте пръв.
  Знам, че няма да се поколебаете!
  За доброволно заразяване, което да ни направи свободни: София, бул. Евг. Павловски 1, УМБАЛ
  "Св.Анна", КАИЛ-изток, търсете дежурният лекар."

 33. 33 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-голямата глупост ще е, ако на Великден разрешат да има служби. Най-добре е да дават Службата по Телевизията.

  niki
 34. 34 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  "... белези е силно съспектен за коронавирус"

  нека все пак не подлагаме читателите на езикови извращения, макар и цитат.

 35. 35 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Нещо ми прави впечатление-няма заразени роми. Защо го казвам-защото фашистите щяха да пеят и крещят от радост.

  Определено има връзка с БЦЖ. И колкото повече време минава-толкова повече хора го карат на крак. Говорих с мои роднини из страната-доста се киха и кашля, но не се ходи на лекар защото няма усложнения. Допълнително не всички в едно семейство имат каквито и да е било симптоми. Като цяло-грип. Поне при нас.

 36. 36 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Ако в края на годината умрелите от коронавирус са поне колкото загиналите по пътищата за последните 30 години, лекарството ще е свършило работа.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  "но по клинични и параклинични белези е силно съспектен за коронавирус, допълни Мутафчийски."Силно съспектен бил, появяват се нови български думи покрай вируса.
  —цитат от коментар 10 на dream_er


  Тва да не е като стронгли съмнителен?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 39. 39 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#35] от "Tod":


  Ромите са с добър имунитет защото живеят в силно занижени хигиенните условия.
  Мисля че на това се дължи и липсата на болни. Но по всяка вероятност има много заразени без симптоматика

 40. 40 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Неутрално

  И ако има левскари да не правят глупости, а да помислят за обстоятелствата около "трагичната" смърт на Гунди и Котков и " невидимата ръка", която си играеше с човешкия живот и тогава, и сега.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 41. 41 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 542 Неутрално

  [quote#31:"Реми"][/quote]
  Предварително се извинявам за невежеството! Какво означава суспектно?

 42. 42 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 542 Неутрално

  "но по клинични и параклинични белези е силно съспектен за коронавирус, допълни Мутафчийски."Силно съспектен бил, появяват се нови български думи покрай вируса.
  —цитат от коментар 10 на dream_er
  Тва да не е като стронгли съмнителен?
  [quote#38:"Един вампир броди из Европа"][/quote]
  Може б наистина е стронгли, не чак вери стронгли.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 582 Весело

  До коментар [#33] от "niki":

  Като видя думата телевизия написана с главна буква ми става ясно за какво иде реч.

 45. 45 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#35] от "Tod":

  Цялото огнище в Лом, откъдето бяха първите случаи е циганско. В Монтана - също. Има заразени в Сливен и Смолян, за които писаха местни медии. Принципно не казват за етноси, това бе отговорът на Мутафчийски, когато го питаха. Така че, не са ти верни наблюденията http://slivenpress.bg/циганин-върнал-се-от-англия-е-първият/

 46. 46 Профил на htq37647102
  htq37647102
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Заболели или заразени? Има малка разлика.

 47. 47 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  А колко възрастни хора си умират по селата в домовете си и никой не ги изследва, а близките им приемат, че са починали, защото им е дошло времето... Може би това е причината средната възраст на нашите корона жертви да е много по-ниска, отколкото е в другите държави.

 48. 48 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Вирусът ще продължи да цилкулира месеци и години, на хотели може и да не ходим, но без работа и доходи хората не могат да издържат толко дълго време.
  Ясно е, че голяма част от работодателите не са читави и играха отвратилно в тази криза и към работниците, и към правителството. Докато не работят, персонал не им е нужен и няма да плащат нищо за тях.
  Грешка на правителството беше, че тези 60% не ги дадоха пряко на работниците вместо през фирмите. Така работодателите нямаше да се задържават с 40% и като не искат нищо от тях, по-вероятно беше да не ги уволнят веднага. А хората щяха да разчитат поне на 60% от доходите си по време на извънредното положение.

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  То че тези сутрешни сводки почнаха много да дразнят е факт. Но тъпите мисирки какви въпроси задават, направо ще ни подлудят. Например, по един и същи начин ли се лекуват всички болни. Особено Ива Николова от ПИК, чупи тъпомера.

 50. 50 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#31:"Реми"]
  —цитат от коментар 41 на zhivko6461
  Предварително се извинявам за невежеството! Какво означава суспектно?[/quote]

  Като мед.сестра съм чувала стотици пъти тази дума. Означава, че има подозрение за определено заболяване. Чела съм го и в мед. документи.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 51. 51 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#46] от "htq37647102":

  Разликата хич не е малка понякога...

 52. 52 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Увеличават се заразените - бавно, но сигурно и добре че не се удвояват за денонощие. Явно взетите мерки имат ефект. Да се надяваме, че скоро няма да има новозаразени.

 53. 53 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Молете се японцшти до мжгот до произведат толкова дози от лекарството Авиган, че да могат да помогнат на болните хора по света.
  Защото ваксина поне до 18 месеца няма да има.

 54. 54 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Картата очевидно не е вярна.Тази сутрин Генерал ... каза, че в Костинброд има 5 случая.Това е София-област.
  —цитат от коментар 19 на oo
  Не си го разбрал.Кмета на Костинброд го помолил да каже,че има пет заразени за да се стреснат хората защото не спазвали мерките и точните думи на генерала бяха - И то сега казвам,че в Костинброд има 5 заразени ама ние не сме тук да съобщаваме разни плашки и разчитаме на съзнанието на хората.

 55. 55 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  А колко възрастни хора си умират по селата в домовете си и никой не ги изследва, а близките им приемат, че са починали, защото им е дошло времето... Може би това е причината средната възраст на нашите корона жертви да е много по-ниска, отколкото е в другите държави.
  —цитат от коментар 47 на Fiji


  Е то в селата едва ли има корона вирус. Все пак при нас не е масово разпространен.

 56. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#35] от "Tod":

  Аз не ходя много, но като ходя до магазина и до офиса чат пат - не съм видял нито кихащи, нито кашлящи. Нито съм засякал някой комши такъв.

 57. 57 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#23] от "The Rock":

  Затуй искаме да задължително маски както е в Азия. Заразените да не сеят заразата из магазините, транспорта и общите части, които ползваме.

 58. 58 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#48] от "ggot":


  Харесвам коментара ти!
  +++

 59. 59 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 279 Неутрално

  В България нещата не са чак толкова зле. Дано да продължава така.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#59] от "lino_santino":


  Можеха да бъдат и още по-добре,ако някои си бяха седнали на задниците за месец два

 62. 62 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#59] от "lino_santino":

  Колкото повече ,,шаваме”-толкова повече ни ,,влиза”!

 63. 63 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 921 Любопитно

  Нещо ми прави впечатление-няма заразени роми. Защо го казвам-защото фашистите щяха да пеят и крещят от радост.
  —цитат от коментар 35 на Tod

  Брат'чед, случая с джамборето в Ломско и първите две жертви какви бяха?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 64. 64 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  До коментар [#55] от "realguru":

  Как да знаем, че не е масово разпространен, след като не се тества достатъчно? Селата не са някакви изолирани острови. Те са свързани с градовете. Знаеш ли в един селски магазин колко доставчици на стоки пристигат всеки ден? Десетки. Живея срещу такъв магазин за хранителни стоки. А колко хора работят извън селата и пътуват всеки ден? Много.

 65. 65 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 542 Неутрално

  ...
  Като мед.сестра съм чувала стотици пъти тази дума. Означава, че има подозрение за определено заболяване. Чела съм го и в мед. документи.
  [quote#50:"Реми"][/quote]
  Благодаря за пояснението!
  След сутрешния брифинг на генерал Мутафчийски тази дума доби популярност и се употребява много често. С различни импровизации, свързани с произношението. Според мен господин генералът използва английското съспект. За себе си имам различни варианти за немски правопис и произношение. Но не и обяснение защо не се използват подходящи български думи - съмнение, подозрение, ...

 66. 66 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално
 67. 67 Профил на glas
  glas
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#21] от "Реми":

  Спокойно,няма да се затварят църквите за Великден и ще можеш да отидеш на служба!

 68. 68 Профил на glas
  glas
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#33] от "niki":


  Няма да разрешават службите по Великден,защото никой не ги е забранявал!
  Подготвяй се спокойно за празника,ще можеш да отидеш на църква.

 69. 69 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 804 Неутрално

  "но по клинични и параклинични белези е силно съспектен за коронавирус", каза началникът на щаба Венцислав Мутафчийски."

  Божее вече и на остра сърдечна недостаътчнос и викат "коронавирус", за статистиката....
  А и какъв висок научен стил на изказа , генералът си е генерал нема лабаво :)
  Преди години една дофторка от Бърза помощ я кръсти "Бронхит" , ама нУката напредва :)
  После що му викали Годжи :)))

 70. 70 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "realguru":

  Заразата не се се сее само през устата.
  Маски трябва да носят задължително тези коита са заразни.
  Но ние не ги знаем кои са защото не тестваме масово.
  В САЩ в момента го правят, поставили са си задача да правят 25 000 теста дневно.
  Тестваме депутатите и другите нови аристократи, данъкоплатците да го духат.

 71. 71 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравната ни система не е под натиск. Други са причините за извънредното положение
  Нашата здравна система с всичките и недостатъци, за които много сме говорили, все пак има капацитет да се справи с епидемия от корнавирус.
  Според данните на НЦОЗА, страната ни разполага с 53 хиляди болнични легла, от които 40 хиляди са легла за активно лечение. Имаме и 2000 интензивни легла и толкова респиратора.

  За миналата година са извършени 2 милиона и 300 хиляди хоспитализации при използваемост на леглата от 62%. Имаме близо 30 хиляди лекари и 50 хиляди сестри, акушерки лаборанти, рехабилитатори и фелдшери. Имаме разгърната мрежа от спешни центрове и филиали, имаме над 4500 лични лекари и още толкова специалисти в извънболничната помощ и зъболекари. е
  Това е огромен ресурс, голяма част от който в момента стои неизползван. Болничните легла са много повече, отколкото биха ни трябвали дори и при най-лош сценарий.
  Да вземем за пример Италия, която е образец за лошо управление на кризата с COVID-19. Общият брой на потвърдените заразени с коронавирус за 2 месеца(февруари и март) е 115 хиляди души.
  Сега да видим какво би се получило, ако в България се развие Италианския сценарий.
  Населението на Италия е 60 милиона души или тя е девет пъти по-голяма от България. Ако екстраполираме данните при италиански сценарий, броят на регистрираните случаи, заразени с коронавирус в България за април и май биха достигнали 12 хиляди души. Дори всичките да бъдат хоспитализирани едновременно за два месеца, ще ни останат „свободни” още 41 000 болнични легла.
  Според епидемиологичните данни, събрани от различни страни, 10% от всички заразени се нуждаят от хоспитализация. Тъй като броят на заразените е по-голям от броя на регистрираните случаи (Италия както и България тества предимно хора със симптоми), нека удвоим този показател, като допуснем, че 20% от заразените ще постъпят в болница.
  Според публикуваните данни, 4053 пациенти или 3.6% от случаите в Италия са имали нужда от интензивни грижи.
  Да видим какво се получава при такова допускане:
  При развитие на Италианския сценарий в България, за период от 2 месеца ще се наложи 2683 пациенти да бъда настанени за болнично лечение. Ако приемем, че средният им престой е 15 дни, то ние бихме имали нужда от 670 легла за тяхното лечение. Тъй като заразяването няма да става равномерно, нека направим допускане, че в пика на епидемията ще имаме нужда от два пъти повече легла от средното – 1340.
  Както беше посочено по-горе, здравната ни система разполага с 53 хиляди легла, от които 40 хиляди за активно лечение. Максималният брой легла, които биха ни били необходими за лечението на болни с COVID-19 се равнява на 3% от разкритите легла за активно лечение (2,5% от всички легла).
  Възможно ли е леглата да не стигнат защото са заети от хора с други заболявания? Според данните на НЦОЗА, използваемостта на леглата в болниците през миналата година е била 66.2%, тоест 1/3 от леглата за активно лечение или 13300 легла са били свободни така или иначе, което е 10 пъти повече от необходимите в пика на епидемията 1340 легла.
  Да видим как биха изглеждали нещата от гледна точка на възможностите за интензивно лечение и обдишване на най-тежките случаи. Със Заповед № РД-01-159/27.03.2020 на здравния министър за нуждите на интензивното лечение на болни с COVID-19 са определени 1324 легла.
  При развитие на Италианският сценарий, общият брой на болните, нуждаещи те се от интензивно лечение за период от 2 месеца е 473 или почти три пъти по-малък от всички, определени със заповедта на министъра, интензивни легла.
  Пикът на броя заразени за един ден в Италия през последните два месеца беше 4200 души. Спрямо нашето население, би следвало пикът на новорегистрираните случаи да е 490 души (20 пъти повече от съобщаваните до този момент). Средногодишно в страната се извършват над 20 милиона прегледа или по над 55000 на ден. Прегледаните пациенти с коронавирус биха били 0,9% от всички прегледи, извършвани в страната. Тоест, ако средно един лекар извършва по 100 прегледа на седмица, то в разгара на пандемията ще прави по 101.
  Сега да допуснем, че 20% от тези 490 новооткрити заразени с коронавирус пациенти трябва да се хоспитализират. Това прави общо 98 хоспитализации на ден. През 2018 година по данни на НЦОЗА, броят на хоспитализациите страната е бил 2 милиона и 207 хиляди, което е средно 6046 хоспитализации на ден. 98 хоспитализирани в пика на епидемията от коронавирус ще са точно 1.6% от обичайния брой хоспитализирани дневно в страната. Това дори е по-малко от разрешеното от НЗОК отклонение в размер на 3% в месечния брой хоспитализации, отчитани от болниците.
  Можем да направим още съпоставки и екстраполация на данни, но тези са напълно достатъчни за да докажат, че капацитетът на здравната ни система е достатъчно голям за да обслужи без проблем епидемия от COVID-19 с мащабите на Италианската и дори два, три пъти по-голяма.

  Числата не лъжат. Капацитетът на здравната ни система е много по-голям от нуждата, която би възникнала и при най-лош сценарий.

  Правителството взе решение да удължи блокадата на страната с още един месец. При липсата на каквито и да е данни за оценка на кризата и по признанието на кабинета, че не може да направи прогноза, единственият аргумент за удължаване на срока на извънредното положение, посочен в прессъобщението бе „да бъде намален натискът върху здравната система”.
  В момента в страната ни има малко над 400 заразени, от които малко над 100 настанени в болница. Здравната система в момента не само, че не е под натиск, а в резултат на забраната за планови операции, профилактични прегледи и страха на хората от заразяване, тя бездейства.
  Както може да се види от направения анализ и прости изчисления и при развитие на най-лошия възможен сценарий, нашите болнични и извънболнични структури имат капацитет в излишък, за да приемат и лекуват болните с COVID-19.

  Тези изводи неизменно водят до основния въпрос:
  Какви са истинските причини за въвеждане и за продължаване на извънредното положение в страната? Дали това е резултат на въпиюща некомпетентност при управлението на кризата или има други, неизказани мотиви?
  https://czpz.org/treatment/professionals/12438-2020-04-03-09-35-46

 72. 72 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#7] от "The Rock":
  Баце, откъде го намери това :)))
  Велик си!
  ++++++++++

 73. 73 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално
 74. 74 Профил на music___Joker
  music___Joker
  Рейтинг: 240 Неутрално

  https://news.bnt.bg/bg/a/v-bryuksel-obsdikha-merki-sreshchu-razprostranenieto-na-kitayskiya-koronavirus

  Преди да подаде оставка министър Ананиев да разкаже защо на тази среща на виско ниво се е стигнало до такъв извод относно мерките за Ковид19!

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#69] от "amanotwas":

  Ти не четеш ли, че по-долу медицинско лице обясни, че думата е във всекидневния речник на професията, както и в медицински документи? Дребен жалък заядливец.

 78. 78 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#69] от "amanotwas":

  Ти не четеш ли, че по-долу медицинско лице обясни, че думата е във всекидневния речник на професията, както и в медицински документи? Дребен жалък заядливец.

 79. 79 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Я, Ганьо на живо, съждал е приложение

  https://news.bnt.bg/bg/a/v-bryuksel-obsdikha-merki-sreshchu-razprostranenieto-na-kitayskiya-koronavirus Преди да подаде оставка министър Ананиев да разкаже защо на тази среща на виско ниво се е стигнало до такъв извод относно мерките за Ковид19!
  —цитат от коментар 74 на music___Joker


  Ананиев е калинка и като такава не може и няма да си подаде оставката, каквото каже вожда Ганьо - това е положението.

 80. 80 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има няколко подвъпроса, чиито отговори биха могли да хвърлят малко светлина:
  Случайно ли е назначен щаб, начело с генерал, вместо да се следват процедурите на Закона за бедствията или тези на националния план за борба с пандемиите?
  Случайно ли беше това, че първата телевизионна изява на щаба беше да покаже по телевизията носилка, предназначена за болни с холера, чума и ебола, като демонстрация на това което ни очаква, при положение, че същата носилка нито веднъж не е използвана след това?
  Случайно ли ни показваха спортни зали с легла, разполагани там от военнослужещи?

  Случайно ли се дават по няколко пресконференции дневно по темата, независимо от липсата на някакви извънредни новини, свързани с разпространението на вируса?
  Случайно ли беше съобщението на щаба, чиито началник е и началник на ВМА, че при общо 36 болни, Пирогов и ВМА, които са общо с над 1000 легла, са изчерпали капацитета си за лечение на COVID-19?

  Случайно ли решението на Правителството да предложи въвеждане на извънредно положение бе съобщено в полунощ?
  Случайно ли е, че пресконференцията, на която беше съобщено за първата положителна проба за коронавирус беше в полунощ?
  Случайно ли е, че Председателят на Народното събрание обяви на извънредна пресконференция в полунощ, че един депутат е дал положителна проба?

  Ако погледнете изредените до тук въпроси от психологическа гледна точка, не се ли създава впечатление, че последицата от тези случайни събития е създаване на напрежение и страх?
  Как може да се разсее страхът и да се намали напрежението? Като се каже каква е истината и се покаже действителната картина и рискове?
  Е на фона тази констатация, може би не е случайно, че въпреки препоръките на СЗО и на всички независими експерти за масово провеждане на тестове, Правителството упорито отказва да го направи? Защо Правителството няма да иска да се изясни картината на епидемията в страната?

  А случайно ли е, че и Парламентът и съдилищата спряха работа, в този момент? Дали някаква закономерност не се крие в тази поредица от случайности?

  Д-р Стойчо Кацаров
  https://czpz.org/treatment/professionals/12438-2020-04-03-09-35-46

 81. 81 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1201971219303285
  Rosano, A et al. Investigating the impact of influenza on excess mortality in all ages in Italy during recent seasons (2013/14–2016/17 seasons.-International J. of Infectious Diseases, Elsevier, vol.88, Nov 2019, 127-134. DOI:https://doi.org/10.1016/j.ijid.2019.08.003
  Според това научно изследване Италия има регистрирани пикове на смъртността, особено сред възрастните хора, през зимните месеци, като смъртността е много по-голяма отколкото в другите европейски държави. Така в Италия смъртните случаи от грипоподобни заболявания, (вкл. пневмонията, причинена (и) от корона-вируси), през зимния сезон на 2016/17 са 43336 (четиридесет и три хиляди души) ; от грип са 24 981 (двадесет и пет хиляди) души. На 4 април 2020 в 7:45 GMT ни докладват 14 681 починли в Италия "от коронавирус" - два месеца след началото там. А не е ясно дали всички тези са починали от вирусна пневмония или от нещо съвсем друго, като са били и с положителен тест за КОВИД. Защото в класификацията на болестите няма "коронавирус", както манипулират народонаселетието официалните власти - от българския Оперативен щаб та до СЗО.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  Също така има и стандарт за обявяване на пандемия и то й е 200 заразени на 10 000 души население.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално
 89. 89 Профил на Martin Dimitrov
  Martin Dimitrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#88] от "The Rock":

  Нищо не приключва

 90. 90 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В САЩ вече са направили 1,356,085 теста.
  В Румъния 31,657.
  В Германия 918,460.
  В Русия 639,000.
  Но Барба Ганьос и шайката му упорито отказват да правят тестове.
  И причината е чисто политическа, да се ударят в гърдите колко малко има заразени и колко големи мерки са взели, а хората кучета ги яли.
  Тестове в България 566.
  А ако погледнем колко теста се правят на 1 000 000 души население то сме под нивото на Белиз и Ботсвана!
  https://www.worldometers.info/coronavirus/?fbclid=IwAR29Qxlxk52ASlxQFPBmfM3guKg835sglQswKduEEKJ5IVRF3dmw5IFQ0r8 #countries

 91. 91 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#69] от "amanotwas":Ти не четеш ли, че по-долу медицинско лице обясни, че думата е във всекидневния речник на професията, както и в медицински документи? Дребен жалък заядливец.
  —цитат от коментар 78 на voodoo_child


  Ти не разбираш май???
  Остра сърдечна недостатъчност не е една дума и няма , ама абсилютно нищо общо с "двойна вирусна пневмония" или Ковид 19.
  Да ти го напиша по бавно, да вденеш???

 92. 92 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Да…...бъдещето е на всякакъв вид такива системи за позитивен контрол..... а , който е чел повече фантастика ще се съгласи ! Няма мърдане.

 93. 93 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 804 Неутрално

  И се умира за няколко часа от това - ОСД.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 881 Весело

  интересно колко българи ще се възползват от това приложение , най вероятно някъде около 80 % ,онези 80%

 96. 96 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вие луди ли сте да си пратите личните данни!!!
  Забравихте май НАП-LEAK!

 97. 97 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#93] от "amanotwas":

  Трагичното е, че вече в България умират хора с ОСД защото всички са се вторачили в короната на вируса.
  Някой ще изчисли ли колко хора си отидоха заради паниката около коронавируса.
  Защото и другите болни също имат право на лечение и техния живот също е от значение не само на тия които са заразени от коронавурус.

 98. 98 Профил на branco23
  branco23
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За едни има проби, за други няма.
  Така се изследват хората за covid-19 в България.
  УСПЕХ !

 99. 99 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ето една петиция за отмяна на масовите богослужения по Цветница и Великден. Преценете дали да подпишете и/или разпространите..
  https://www.peticiq.com/bogoslujenie2020?u=4935308&s=69746186&fbclid=IwAR1uEihNrncfvjRN0sFaboePY8-8JGSHZOcrhAhM36NTqXD6GOKba6KbiLI

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK