ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Правителството предложи българите да въвеждат здравен статус и лични данни в мобилно приложение

Правителството предложи българите да въвеждат здравен статус и лични данни в мобилно приложение

© Анелия НиколоваЕлектронна система събира лични данни, които трябва да послужат на властите за справяне с разпространението на коронавируса в страната. Тя е от две части, които са свързани помежду си: апликация, в която потребителите по свое желание въвеждат информация за себе си, както и централен регистър, който събира информацията (и от институциите) и я изпраща на "всички държавни органи". Системата беше представена на брифинг в сградата на Министерския съвет от премиерът Бойко Борисов и представители на IT-компании.


Какви лични данни се събират и кой разполага с тях


През първите два дни от разработването на системата е направен регистър на всички, които са болни от коронавирус и на тези, които са под карантина, обяви Ивайло Филипов, който е изпълнителен директор на държавната фирма "Информационно обслужване". Информацията вече е на разположение на МВР, за да контролират хората под задължителна изолация. Законът за извънредното положение пък даде възможност на МВР да следи неспазващите задължителната изолация къде се намират през мобилните им телефони.


Централизираната система
В системата допълнително ще бъдат интегрирани "личните доктори, общините, РЗИ-тата (Регионалните здравни инспекции - бел. ред.), службите на МВР, включително "Гранична полиция" и пожарната, доброволците" изброи Ивайло Филипов, като посочи, че целта с наличната информация е да "могат да се предприемат адекватни мерки".


"На практика ние можем да предоставим информация на всеки, който има нужда от такава", каза Калин Радев, който е управител на Software Group, фирмата, разработила централизираната система. Като примери за "всеки" той посочи МВР, за да следят карантина, личните лекари, за да въвеждат лабораторни резултати и медицински данни.


Достъпът до регистъра е с цифров сертификат, което според Калин Радев гарантира сигурността на личните данни. "Работата с лични данни и чувствителна информация продължава да се прави от тези, които са го правели до момента - Националният системен интегратор (това е "Информационно обслужване" - бел. ред.), МВР и РЗИ. Няма други, няма нови", твърди вицепремиерът Томислав Дончев.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 2944 гласа

 1. Да, за да помогна да се следи епидемията (18.75%)
 2. Да, ако има шанс да получа повече внимание от здравната система/личния лекар (4.69%)
 3. Да, за да следя общите данни в приложението (2.21%)
 4. Да, ако щабът смята, че ще е от полза (2.04%)
 5. Не, не искам да има широк достъп до данните ми (13.42%)
 6. Не, притеснявам се от изтичане или злоупотреба с данни (24.49%)
 7. Не, няма смисъл - данните няма да са представителни (4.08%)
 8. Доброволно не споделям нищо с държавата (15.56%)
 9. Нямам смартфон (1.39%)
 10. Не разбирам смисъла от приложението за гражданите (10.73%)
 11. Друго (2.65%)

Ген.-май. проф. Венцислав Мутафчийски, който е председател на Националния щаб за коронавируса, каза, че събраната информация от системата може да се използва при вземане на решение, когато е възможно ограничителните мерки в страната да бъдат отслабени.


Мобилното приложение


Другата част на системата е безплатна мобилна апликация, с която потребителите могат сами да информират за здравословното си състояние Националния щаб, здравните власти и личния си лекар. Пламен Цеков, който е представител на фирмата, разработила апликацията, каза, че приложението събира информация и за локацията на потребителите (т. нар. геоданни), "за да може на база на централната система да се правят анализи къде могат да бъдат здравно обслужени хората, особено, ако се превърнат в пациенти".


За да използват приложението, потребителите изпращат ЕГН, хронични заболявания, симптоми, като от един телефон може да бъде въвеждано повече от един ЕГН, а симптомите могат да бъдат допълвани.


Данните от мобилното приложение се изпращат към централната система. "Тези, които са избрали да им се вижда локацията, данните пристигат и могат да се използват с географските информационни системи", каза Калин Радев от Software Group.


Като пример за синхронизацията между доброволно изпратените данни и централизираната система председателят на щаба за коронавируса ген.-май. проф. Венцислав Мутафчийски даде комуникацията с личните лекари: "Личният лекар ще получи известие без да е нужно да се свързва по телефона със своя пациент. Той прочита, че Драган, Петкан има 38 градуса температура, суха кашлица. Значи това е човекът, който ще се проследява през следващите дни". Мутафчийски обаче не каза какво ще се прави, ако личният лекар не реагира на подадената информация. Той отговори, че личните лекари са длъжни да обръщат внимание на своите пациенти.


Приложението се казва Virusafe и се очаква в понеделник да може да бъде свалено от платформите на Google и Apple, защото все още тече процес по проверка на апликацията от страна на концерните. Когато приложението бъде свалено, потребителят ще получи съобщение за валидиране. Този SMS ще бъде безплатен, твърди Пламен Цеков.


Кой е разработил системата


Процесът по изграждането на електронната система се е управлявал от държавната фирма "Информационно обслужване". В него са участвали още пет частни компании, като Ивайло Филипов увери, че са получили символично възнаграждение от 1 лв.


Пламен Цеков, който е изпълнителен директор на ScaleFocus - фирмата, разработила мобилната апликация, твърди, че програмистите на приложението няма да имат достъп до личните данни на потребителите. Цеков каза, че то е собственост на министерството на здравеопазването.


Централизираната система е разработена от Software Group.


Георги Робев, който е регионален мениджър на SAS Institute, каза, че фирмата е допринесла с аналитичната платформа, напр. визуализация на разпределението на вируса по населени места, пол, години, развитие на заболяването във времето.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че тази информационна система ще бъде използвана за основа на очакваната и обещавана от години система за електронно здравеопазване. По думите на премиера Бойко Борисов подобен софтуер се използва в Южна Корея, Сингапур, Тайван, Израел и Китай.


Още за следенето през мобилния телефон четете тук
Още за карантината и наказанията - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK