"Мозъчният тръст" към правителството вече ще съществува като неформална група

"Мозъчният тръст" към правителството вече ще съществува като неформална група

© Правителствена информационна пресслужбаМедицинският съвет към Министерския съвет прекратява дейността си, потвърди пред "Дневник" председателят му, пулмологът Коста Костов. Медицинският съвет беше наречен от премиера Бойко Борисов "мозъчен тръст" при създаването му преди две седмици. Екип от 16 специалисти подготви алгоритъм със съвети за лекарите в страната как да действат при пациенти с коронавирус. Докладът от 400 страници беше представен в петък.


Оказва се, че първата задача на съвета ще е и последната. Причината е, че медицинският съвет е изпълнил формалната си задача по заповедта на министър-председателя, твърди проф. Коста Костов. "Формално медицинският съвет спира да съществува, но продължава да работи по мисията, за която беше призван: допълване и освежаване на текстовете докато стигнем края на епидемията", каза пред "Дневник" Костов. По думите му, ако правителството има нужда от експертизата на членовете на медицинския съвет занапред, те ще обсъдят и ще решат дали могат да бъдат полезни.


"Не бихме искали да бъдем въвличани в неща, които не касаят нашата компетентност, а тя е: медицински въпроси, диагноза и лечение. Искаме да се считаме свободни да си работим с пациенти и реалната ни работа, защото се откъснахме от нея", каза Костов, без да уточни кои са тези "неща".
Още със създаването на медицинския съвет се коментира (включително и от премиера), че има стара вражда между проф. Коста Костов и ген.-май. проф. Венцислав Мутафчийски, който е председател на щаба за коронавируса. Тогава проф. Костов каза, че "сега не е време за лични мъжки битки. Заровили сме всички томахавки. Тези конфликти в случая не са решаващи".


Бойко Борисов посочи, че при разногласия между медицинския съвет и националния щаб, повече ще тежи думата на екипа на ген.-май. проф. Венцислав Мутафчийски. Основната разделителна линия между двете организации от специалисти беше как да се правят изследвания за коронавирус. Още за това четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK