На живо

Коронавирусът в България: 531 са случаите на COVID-19, жертвите нараснаха на 20 (хронология)

Коронавирусът в България: 531 са случаите на COVID-19, жертвите нараснаха на 20 (хронология)

© Юлия ЛазароваОбщо 531 са потвърдените случаи на COVID-19 по данни на Националния оперативен щаб. 210 души са в болнца, от тях 22 - в интензивни отделения и клиники. Излекувани и изписани от лечебни заведения са 37 души. Броят на починалите е 20.


Днес бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене предложената от правителството актуализация на бюджета. Правната комисия гласува на торо четене на Закона за извънредното положение държавата да поеме и осигуровките върху тези 60% от заплатата, които ще изплаща по схемата 60/40.


"Дневник" следи в реално време ситуацията с коронавирус в България.
Освен на Витоша, екипи на полицията пазиха вчера и днес и подстъпите към Стара планина, за да не допуска хората да се събират и да ходят на излети, съобщи БНТ. Става дума за екопътеките край софийските села в полите на Стара планина, които са добра алтернатива за туризъм и не попадат в определението парк. Кметът на София Йорданка Фандъкова отново призова за дисциплина. През целия уикенд на входа и на село Кътина, и на останалите села наоколо - Локорско, Подгумер, Войнеговци от 9 до 15 часа имаше разположени екипи на МВР.

В Плевен отвори първата PCR лаборатория в Северна България, съобщи "Нова телевизия". Инвестицията в нея възлиза на над 300 хил. лева. "Пациентът няма да идва при нас, а пробите ще идват от болничните заведения и от Районната здравна инспекция. Максимумът на броя проби, които един колега може да направи, е 24. Имаме и робот, който е напълно автоматизиран за екстракция на нуклеинова киселина, и може да направи 16 проби. Бихме могли общо да реализираме около 50 проби", посочи проф. Мария Средкова от лабораторията.

Близо 7 000 души са се възползвали от електронните услуги, които предлагат структурите към Министерството на труда и социалната политика (МТСП) от началото на извънредното положение. Агенцията по заетостта е обслужила по електронен път 1890 безработни, съобщи пресцентърът й.


В Агенция социално подпомагане са подадени 1042 заявления от граждани за детски, семейни помощи и за хора с увреждания, както и за винетки. Агенцията за хора с увреждания е обработила 146 електронни заявки, като в 115 от случаите са за актуализация на данните на регистрирани специализирани предприятия и кооперации на и за хора с увреждания.

531 са потвърдените случаи на COVID-19

Общо 531 са потвърдените случаи на COVID-19 по данни на Националния оперативен щаб, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването. През деня са доказани още 9 нови случаи, като 5 от тях са в София, 1 в Смолян, 1 в Благоевград, 1 в Стара Загора и 1 в Хасково. Лабораториите продължават да работят.


210 души а с потвърден COVID-19 в болнца, от тях 22 - в интензивни отделения и клиники.


Излекувани и изписани от лечебни заведения са 37 души. Броят на починалите е 20.


Още сутринта от Националния оперативен щаб съобщиха за 49-годишен мъж, хоспитализиран в тежко състояние в "Пирогов", което е наложило да бъде интубиран, но по-късно е издъхнал. По-късно днес две жени – на 75 г. и на 60 г., с потвърден COVID-19, са починали в "Пирогов".


Пациентката на 75 г. е страдала от придружаващи заболявания, сред които хронична обструктивна белодробна болест и артериална хипертония. Жената на 60 г. е страдала от чернодробна недостатъчност, артериална хипертония и исхемична болест на сърцето. И двете са били поставени на апаратна вентилация, но се е стигнало до летален изход.

Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60:40

Парламентарната правна комисия изненадващо прие предложение на ДПС държавата да поеме и осигуровките на работодателя по схемата 60/40, съобщи вестник "Сега". Според Йордан Цонев така ще се прекратят твърденията, че държавата баламосва бизнеса и че схемата в действителност е 23/77. "Така съотношението ще е точно 60/40", подчерта депутатът.


Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че има възможност това предложение да бъде прието и че по-големите разходи на държавата ще се вместят в увеличения фонд "Безработица" на държавното обществено осигуряване, който заради кризата ще разполага с 1 млрд. лв. повече или общо около 1.5 млрд. лв.


Коронавирусът в България: 531 са случаите на COVID-19, жертвите нараснаха на 20 (хронология)

© Юлия Лазарова


Повече за решението можете да прочетете тук.

Утре се открива лаборатория в "Пирогов" с PCR тестове с учени от БАН. В Белодробна болница в "Света Анна" ще има също лаборатория с генетични методи за доказване на коронавирус. Това обяви заместник-началникът на оперативния щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев на редовния сутрешен брифинг.

Мярката 60:40 може да стане 70:30 след месец, ако ситуацията се влоши, прогнозира министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНТ. За него критиките към този модел за подпомагане на бизнеса не са основателни, тъй като същата краткосрочна мярка се прилага и във водещи европейски икономики.


Още от разговора вижте тук.

Столичната община ще спре купуването на автомобили, които "не са жизнено необходими в този момент", обяви като мярка за намаляване на разходите кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ. Тя не посочи коя покупка има предвид, но неотдавна кметството обяви процедура за доставка на леки коли на обща стойност 450 000 лева без ДДС, или 540 000 лв. с данъка. Автомобилите ще бъдат използвани от служителите на дирекция "Транспорт", която е на подчинение на ресорния заместник-кмет Кристиан Кръстев, съобщи "Сега".


Повече вижте тук.

Болницата в Белоградчик официално не е закрита

Част от лекарите в общинската болница Белоградчик са подали молби за напускане. По този начин лечебното заведение е пред риск да бъде закрито.


"Това е една голяма грешка, която стана. Болницата официално не е закрита. Нямаме такова решение на общинския съвет. Официално не е закрита, но реално не функционира от петък. 4-ма лекари, които бяха определени да влязат в екипите за лекуване евентуално на болни от коронавирус, отказаха да лекуват такива и подадоха молби за напускане. Подавайки тези молби, вече болницата спира да функционира, защото имаме недостиг на лекари", съобщи пред БНР Боян Минков, председател на Общинския съвет в Белоградчик.


Във вторник или сряда ще бъде свикано заседание на общинския съвет в Белоградчик, на което ще се обсъдят варианти за спасяване на общинската болница в града.

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене предложената от правителството актуализация на бюджета. Не бе прието нито едно от предложенията на БСП, с които се въвеждаха повече помощи за пряко засегнатите от от ограничителните мерки заради кооронавируса. За тях четете тук. В понеделник се очаква проектът да бъде приет и на второ четене в пленарната зала.


Коронавирусът в България: 531 са случаите на COVID-19, жертвите нараснаха на 20 (хронология)

© Дневник


Подробности от гласуването - тук.

Направени са близо 16 хил. теста за COVID-19

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им до днес, съобщи пресцентърът на министерството на здравеопазването. Първите тестове започнаха да се извършват в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, след което бяха разкрити лаборатории и в Стара Загора и Варна. В Националната референтна лаборатория на 28 януари 2020 г. е проведено първото изследване на проба за COVID-19, а във ВМА първият тест за новия коронавирус е извършен на 2 февруари.


Тестовете са направени в лабораториите, както следва: в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ – 5037, във Военномедицинска академия – 2767, и 1250 бързи, в Стара Загора – 1400, в болница "Токуда" – 470, в Бургас – 300, във Варна – 825, в УМБАЛ "Софиямед" – 750, и в лаборатория "РАМУС" – 3100.


Повече информация ще бъде дадена на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

БЧК ще раздава храна и на хора под карантина

Българският червен кръст започва раздаването на хранителни продукти на социално слаби жители в страната. Пакети с храна от първа необходимост ще получат и над 41 хиляди допълнително включени уязвими граждани. От помощта ще се възползват предимно възрастни хора над 65 години, хора с увреждания, хора под карантина или такива с ниски доходи.


Раздаването на храна ще продължи до 16 април в цялата страна, като поетапно ще бъдат раздадени 1400 тона храна. На хората ще бъдат предоставени и информационни материали с препоръки и указания за предпазване от заразяване с коронавирус.

Около 40 хил. са се регистрирали като безработни

Около 40 хиляди са се регистрирали като безработни, като само миналия петък в бюрата по труда 5075 души са обявили, че са останали без работа заради кризата от епидемията. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред "Нова телевизия". Ръстът на безработицата се очаква да е 2% спрямо началото на годината като в него голям принос имат и завърналите се сънародници от чужбина.


Коронавирусът в България: 531 са случаите на COVID-19, жертвите нараснаха на 20 (хронология)

© Юлия Лазарова


Подробности - тук.

По-ниски глоби за нарушителите на здравни мерки

Депутати от ГЕРБ са внесли в събота (4 април) предложения за промени в закона за извънредното положение, сред които предлагат и сериозно намаление на глобите при нарушения на мерките срещу разпространението на коронавируса. Така те редактират собствените си идеи за строги санкции, определени в приетия на 20 март закон. В неделя (5 април) предложенията ще бъдат обсъждани и гласувани в правна комисия, за да могат в понеделник да бъдат окончателно приети на извъндерно заседание на парламента.


Повече за предложенията - тук.

Цялостна дезинфекция е извършена на квартал "Бистрец" във Враца с разпореждане на кмета на Калин Каменов, след като бе потвърден положителния резултат за заразяване с коронавирус на местен жител, съобщиха от общината. По данни на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца 57-годишният мъж наскоро се е завърнал от Испания. Той живее само с възрастната си майка в квартала и е бил под доброволна карантина. След положителния резултат от от PCR тест той е поставен под 28-дневна карантина, а майка му - под 14-дневна изолация.

Д-р Костов: За Великден не забравяйте, че храмът е в нас

Председателят на прекратилия дейността си вчера Медицински съвет към правителството д-р Коста Костов заяви, че премиерът е приел с разбиране решението на съвета да спре формално работа. Той коментира темата в телевизионно интервю по Би Ти Ви и отказа да уточни как е разговарял с Бойко Борисов. В събота (4 април) Костов съобщи, че след като са представили доклада със съвети и алгоритъм за работата на лекарите в кризата, задачата им поставена със заповед от премиера е изпълнена.


В неделя той каза, че всички членове в съвета са работили безкористно и безвъзмездно и в много добро разбирателство и повтори, че ще работят и неформално.


По повод на предстоящите празници за Великден и притесненията за струпване на граждани в църквите, Костов каза - не забравяйте, че храмът е в нас.


Още по темата със спирането на работата на съвета - тук.


Още от изказването на Костов - тук.

БСП с алтернативен план за кризата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи в ефира на Би Ти Ви БСП алтернативен план за справяне с кризата, който съдържа четири конкретни мерки, насочени към хората без доходи в момента. Нинова предлага да бъдат подкрепени самоосигуряващите се, земеделските производители, собствениците на заведения и общините. По сметките на БСП мерките общо ще струват около 1.5 млрд. лв., а парите ще са заделените за модернизацията на армията.


За плана на БСП можете да прочетете тук:


Коронавирусът в България: 531 са случаите на COVID-19, жертвите нараснаха на 20 (хронология)

© Анелия Николова

Ромският квартал на Пещара е обграден с контролно-пропусквателни пунктове, съобщи БНТ. Допускането на хора и автомобили от и към него става след полицейска проверка и при крайна необходимост.


Ограниченията са в сила от 7.30 до 19.30 часа. Те бяха въведени след извънредно заседание на Общинския кризисен щаб заради 11 случая на коронавирус в града, 4 от които са в ромската махала "Луковица". Жителите й ще могат да минават през КПП-тата за да пазаруват, да потърсят лекарска помощ и да стигнат до работните си места. Вечерен час в града няма да се въвежда.

Излекувани от коронавирус са 37 души

За последното денонощие в България са регистрирани нови 24 случая на заразени с COVID-19. Общият брой на заразените нарасна на 522. Броят на жертвите у нас достигна 18, след като 49-годишен мъж почина в Пирогов.


В болница са приети 10 души, изследвани са към 400. Това обяви началникът на националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски. От новооткритите случаи 13 са в област София. В Пирогов са настанени трима, в Александровска един, във Втора МБАЛ - един.


Коронавирусът в България: 531 са случаите на COVID-19, жертвите нараснаха на 20 (хронология)

© Министерския съвет


Амбулаторни са 8 случая: В Бургас - младеж на 17 години. В Стара Загора - трима, сред които лекар на 35 години, семейство майка и син, като синът се е върнал от Англия. В Перник - двама мъже на 34 и 39 години, амбулаторни поради леки оплаквания. В Сливен - две жени на 32 и 62 години са приети в болница. В Русе - мъж на 21 години, завърнал се от Англия, амбулаторен, с леки оплаквания. В ПЛовдив - един мъж на 64 години. В Кърджали - 1 мъж на 71 години.


Сред заразените мъжете са 299 (57%), жените - 223 (43%). Най-младият пациент е на 1 година, най-възрастен на 86. Средната възраст е 46.5 години. Сред заразените 53 души са медицински персонал.Излекувани са 37. Новите са трима установени с отрицателни проби - жена от Хасково на 26 години, мъж на 57 години и мъж на 30 години от Благоевград. Общо 23 мъже и 14 жени на средна възраст 47 години.


За вчерашния ден починалите са четирима - двама от Пирогов и двама от "Св. Ана". Сред тях е и мъж на 49 години от Пирогов, за когото не беше съобщено вчера, защото пробата му е потвърдена късно вечерта.


Общо 18 са починалите. Средната им възраст е 65 години.


9 са засега откритите случаи в МВР, от които няма нито един хоспитализиран. В армията има 2 случая, от които единият е по-тежък.В момента върви по-обширно тестуване поради 1 установен случай в Бърза помощ в София. Вчера са приети за изследване около 40 души от Бърза помощ-София, днес също ще се изследват около 40 души.


В момента има съвсем слаб трафик по границите и са по-интересни случаите, които се явяват по огнища в страната, обясни Мутафчийски.


Има идея от собственици на хотели в София те да бъдат използвани за поставяне на хора под карантина, ако нямат къде да я прекарат.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK