Още офиси на бюрата по труда в големите градове обеща социалният министър

Още офиси на бюрата по труда в големите градове обеща социалният министър

© Цветелина БелутоваОколо 40 хиляди са се регистрирали като безработни, като само миналия петък в бюрата по труда 5075 души са обявили, че са останали без работа заради кризата от епидемията. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред "Нова тв". Ръстът на безработицата се очаква да е 2% спрямо началото на годината, като в него голям принос имат и завърналите се сънародници от чужбина.


Социалното министерство ще открие нови офиси към бюрата по труда в по-големите градове, обясни Сачева по повод струпванията на нови безработни в тях. Местата за тях ще бъдат предоставени от общините.


Възможността за електронно подаване на заявление се предлага във всички бюра по труда и би намалила струпванията на хора, но изискването за е-подпис ограничава ползата от нея, призна тя.
Кредити и грантови схеми за малкия бизнес


Социалното министерство разработва нови мерки в помощ на малкия и средния бизнес след края на извънредното положение. "Да се получават кредити, а в някои случаи и грантови схеми в размер от 5000 до 50 000 лева. Целта е бизнесът да се вдигне на крака", обясни Сачева.


Хората, изпратени в неплатен отпуск от работодателите си, могат да кандидатстват за кредити до 1500 лева в обслужващите ги банки. Те ще бъдат гарантирани от държавата и ще се обсъди с банките варианта да не ги обвързват с други, предишни кредити на човека. "Смисълът на държавната гаранция е не с новия кредит да се обслужат стари кредити, а да останат реални пари в хората", заяви Сачева.


За три дни са подадени 344 заявления за мярката 60/40


За служителите, минали на непълен работен ден, тя препоръча на техните работодатели да се възползват от схемата 60/40. По повод критиките към тази мярка на държавата, че обслужва предимно големите компании, Сачева обясни, че данните сочат друго.


"Мярката реално работи от миналата сряда и за три работни дни имаме 344 заявления, които обхващат около 4500 души. Това съотношение показва, че това не са големи фирми", отбеляза социалният министър.


Тя уточни, че мярката 60/40 се отнася за тези бизнеси, които преценяват месеците на извънредното положение като буферен период, в който те трябва някак да оцелеят и след три месеца са убедени, че ще успеят да възстановят дейността си.


"Това е спешна мярка и затова е ограничена във времето - работодателите могат да кандидатстват за нея за един, два или най-много три месеца", уточни Сачева.


При тази мярка държавата изплаща 60% от осигурителния доход на работника за срок до 3 месеца, ако работодателят доплаща разликата и поеме ангажимент да не съкращава хора.


Призивът на земеделски производители безработните да се включат в тяхната дейност бе подкрепен от социалния министър. Хората ще могат да получават обезщетение и в същото време да работят временно срещу заплащане в селското стопанство, обяви министър Сачева.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Колкото повече,толкова повече произведени блага...у нужника.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Гневно

  " Възможността за електронно подаване на заявление се предлага във всички бюра по труда и би намалило струпванията на хора, но изискването за е-подпис ограничава ползата от нея, призна тя."

  Като няма мозък в главата на тия, които го правят - няма, това е положението ! Кой би искал от безработен да има електронен подпис ? Тия горе, потънали в корупция, самодоволство и схеми, съвсем са забравили как живеят обикновенните хора и с какво се сблъскват в ежедневието си !

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Някой подучва ромите от чужбина да се регистрират. обещали са им пари.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Възможността за електронно подаване на заявление се предлага във всички бюра по труда и би намалило струпванията на хора, но изискването за е-подпис ограничава ползата от нея, призна тя."

  Ами махнете изискването за електронен подпис докато трае чумата.
  Защо да карате хората да се редят на опашки?

 5. 5 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 722 Неутрално

  че закво са ти бюра по трудът?
  съкратиха ме и като отидах в бюро - гавра! Работодателъ ми вика - не ти е платена "застраховка за безработица" и ПАРИ НЕМА ДА ТИ ДАДЕМЕ! Може само да ти търсиме работа! ЕЙ, ПЕДАЛИ, ТАКАВА ГАВРА ВТОРИ ПЪТ НЕМА ДА ИЗТЪРПИМ.
  МОЖЕ ДА ОСТАТЕМ БЕЗ ПАРИ, НО В БЮРО - НЕ.
  ВАШАТА МАМИЧКА, ШИБАНЯЦИ. Закривай бюрата и престани да се ебаваш с хората.
  Напрао се чудим как некой може да мачка хората пред него така и те да търпът. А като си помислим, че "работодателите" СА ИЗМИСЛИЛИ НОВИ И НОВИ НОМЕРА, ЗА ДА НЕ ВИ ПЛАТЪТ НИЩО! Таз гавра беше 2000 година, ОМРЕТЕ!

 6. 6 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 733 Неутрално

  След повече бюра за безработни после ще трябват и повече клиники за психясали.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 7. 7 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Тепърва започва епидемия на безработни. При това съвсем няма да затихне след края на това безумие да затвориш цели държави заради това че зомбираш хората . Ето статистика на Евросъюза за умрелите в Европа:

  https://www.euromomo.eu/outputs/number.html

  През последните седмици в Европа има намаление на смъртността!!! Лъжат ви като опитни свинчета!!!

 8. 8 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Социалното министерство не гарантира трудовоправните отнощения на работницитие да бъдат съкратени по чл. 328 ал. 1 с едномесечно предизвестие и обещение от две работни заплати, включително и работниците, които са с по-малко от 6 месеца на работното място. Има начини за установяне на причината за уволнение.

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  А банките въпреки приетия закон звънят и за просрочие от 10 дни

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  А ти какво очакваш ??? Банкерите в днешно време са съвременните кърджалии. Нали това безумие да затворят държавите и фалират хората го направиха те заедно с корумпираните политикани ипродажните медии. Всъщност в Европа има намаление на смъртността в последните седмици. Лъжат ви и мамят като опитни мишки и свинчета.:

  https://www.euromomo.eu/outputs/number.html

 11. 11 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#10] от "Daria ":

  То да си глупав, колко да си глупав! Веднага те докладвам на властите за невярна информация и подбуждане към неподчинение!

  При положение, че всички са си всички няма катастрофи с жертви, няма престъпления и т.н.

 12. 12 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Да бе, каква по-адекватна мярка от това да дадеш кредити на закъсали хора. После кой, как и кога ще ги връща не е ясно. Абсолютни калинки, не само в здравното министерство, а и в социалното. После пак гласувайте за тия, белким следващия път тотално затворят държавата.

 13. 13 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#11] от "vtl53383951":

  Алпоу мошеника тоя сайт е финасиран от Евросъюза демек те разпростаняват вече няколко години в цяла Европа фалшива информация!!!
  А не вие крадливите некадърници и мошеници дето крадете и лъжете ежедневно? Вяроятно сега точно пък почнахте да не мамите и лъжете? Впрочем проверих - че катастрофите у нас са с 20% по-малко само че това седмично значи до 250 по-малко убити от катастрофи в Европа докато седмичната бройка на мъртвите в Европа е средно 80 000. Така че ефекта от намалелите катастрофи е към 0.02% . И спрете да мамите и грабите хората, само това можете, морални дегенерати и лешояди нещастни!

 14. 14 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#11] от "vtl53383951":

  Ааа и забравих като ходиш да ме докладваш на властитъе т.е. Боко Тиква, Генерал Годжи, Пешев Каскета и прочие им предай че посредника ни е лайно!

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Любопитно

  ".........."Мярката реално работи от миналата сряда и за три работни дни имаме 344 заявления, които обхващат около 4500 души. Това съотношение показва, че това не са големи фирми", отбеляза социалният министър................."

  Това според управниците ни е голям успех , но всъщност показва колко малко хора реално ще получат пари по тази "схема 60/40 %"!

 16. 16 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2721 Любопитно

  "Социалното министерство ще открие нови офиси към бюрата по труда..." - какво по-умно може да родят мозъците от апаратно-чиновническия контингент? Ще броят, после ще МУ мислят, а уж СМЕ наясно с кризата, с решения, най-вече от загриженост. Статистическите данни може и да ИМ послужат за врънкана на пари от ЕС, но реално всички хора, които сега броят, ще са по-зле когато ги обгрижат бюрократите. Никакви реални мерки досега, дано впоследствие намерят решение. Иначе има електронен подпис с един срок без заплащане, но...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2067 Весело

  Социалното министерство рекламира официално бързи кредити, вместо безвъзмездна финансова помощ. Ако не друго, поне могат да отворят повече безплатни кухни и/или безплатен разнос на храна по домовете от доброволци....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 18. 18 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  =====Призивът на "земеделски производители" безработните да се включат в тяхната дейност бе подкрепен от социалния министър.===== По тъпо нещо, само Сачева може да подкрепи.... "безработен работещ"...... с административно разпределение..... ....ши ва.... в иноваторите герберастки.....

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  =====........."земеделски производители" безработните да се включат в тяхната дейност бе подкрепен от социалния министър.=====а що не тея у парламента, съда, общинските съвети и Ко се сети тая Сачева...... Дето се "покриха" ....но им текат заплатките.....

 21. 21 Профил на mitko mitev
  mitko mitev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  че закво са ...., Работодателъ , ....и ПАРИ НЕМА , .....ДА ИЗТЪРПИМ. .....ОСТАТЕМ БЕЗ ПАРИ,... ШИБАНЯЦИ.... Напрао се чудим как некой , ... те да търпът.... А като си помислим, ....НЕ ВИ ПЛАТЪТ НИЩО! ,.... ОМРЕТЕ!
  —цитат от коментар 5 на scott


  Не мислих да пиша , но тези способности по български език и "висока" култура ме предизвикаха :) . Ще надраскам няколко реда по повод тези литературни "излияния".
  Все пак фактите и истината са по важни от нервите на някой , който не е изкарал 7 клас и не си е пил хапчетата.
  1. Високите познания не ви достигат господине да различите държавните институции и да пишете тези лъжи и неадекватни есета. Може ви и най-вероятно бъркате бюрата по труда с бюрата на НОИ или бюрата на НАП. Тези вторите и третите се заминават с осигуровки, данъци, обещетения и т.н. Няма нищо общо с бюро по труда. В бюрата по труда ти търсят работа, но като не ти се работи си е твой проблем.
  2. Когато сте си правили данъчните престъпления с вашия работодател, и сте си вземали парите под масата и гордо сте работили в сивата икономика, не сте си мислили , че после това ще се обърне срещу вас. Следващия път се замислете когато правите малки далаверки за 10-20лв. как ще се отразят на обещетението ви за безработица или влизане в болница или получаване на пенсия живот и здраве.
  3. И по повод статията - абсолютно далече от адекватност е МТСП да прехвърли топката на общините да се грижат за безработните. Това си е работа на държавата където отиват естествено и осигуровките на работещите. Не може един да взема парите - държавата, а друг да върши работата - общините. По добре е да си организира правилно работата в агенциите си, Да им определи приоритети и работно време на ВСИЧКИТЕ агенции, и да им плати затова. И без това агенциите в МТСП вземат мизерни заплати, най ниските в държавната администрация, по малки и от ромските метачки на улици.

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  Банките им е през оная работа... И изпълняват само закони и наредби, които са им изгодни.

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#21] от "mitko mitev":

  О, Вие сте детектив начи!
  Изобщо не мислим да Ви обяснявам откъде са ме съкратили.
  Като на бавноразвиващ се, да Ви обясня все пак, повода за моето възмущение.
  Работих си легално, без пари под масата, бяха ми плащани осигуровки.
  Това, със "застраховка срещу безработица", беше измислено от тогавашните бюрократ-инквизитори, вероятно след инструкция как да си плащат на бюджета, а като опреш до "бюро по труда" да не ти дадат нито лев. Нали не си мислите, че не съм потърсил сметка на моя работодател. Беше ми дадена справка-извлечение за платени осигуровки. Просто, вмъкваш едно "изискване", което не е широкоизвестно,или нарочно не е спазвано и ЕЛИМИНИРАШ поне 60% от парите, които ПАРАДИРАШ, че раздаваш като обезщетия. да има. За наште хора и за харчлък. Нали не си мислите, че сега, като се втурнат масово към бюрата за безработни, хората не са ИЗРАБОТЕНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО. С друга врътка. незнам какава, няма и да проверявам. По същия начин обществените поръчки се печелат само от наши фирми, депутати се тестват преди медици, че немало тестова и т.н.. А ПРОПАГАНДАТА СИ ВЪРВИ!
  ОМРЕТЕ!

 24. 24 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Това е някаква пълна малоумщина, при положение че работодателя подава същите данни с електронен подпис да се иска и от работника същото.

  За какво им е на тея малоумници дублиране на данните?

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#24] от "abdulhazred":

  Хората обичат да висят по гишетата, да ги размотават и да ги правят на маймуни. Точно затова и гласуват за ГЕРБ.

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на navidim
  navidim
  Рейтинг: 279 Гневно

  Госпожа лъжа Сачева и лъжеца Борисов вземат неадекватни мерки в опит да спасят олиргахичния бизнес гласуващ за тях съответно и техните работници които под строй гласуват за герб. Администрацията и сиганите които също гласуват под строй за Боко и сие там те не се пипат дори и да стане потоп. А за безработни които са записани в бюрата по труда и обезщетението им изтича или е изтекло преди месец-два какво ще правят госпожи и господа лъжци? Ще им дадете ли безлихвен заем за 10 години? При това голяма съкращение на работници и липсата на работни места тези хора какво ще правят за напред? Нямате отговор нали?

 27. 27 Профил на navidim
  navidim
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#21] от "mitko mitev":  До коментар [#21] от "mitko mitev":
  Точно тези мушморочета барабар с Боко откраднаха от безработните по няколко месеца от обезщетенията полагащи им се за безработица. Така промениха законите ,че на раята го набутаха на пет ката мазен и дебел. За 3 години можеш само 1 път да се регистрираш в Бюрото по труда за да можеш да получаваш след това от нои обезщетение. Ако не се регистрираш в бюрото по труда няма обезщетение. А стажа го смятат вече да важи от 2002 година защото парите преди това ги опоскаха вкупом вся сволоч избрана да ръководи изстраданата България. И социалисти и демократи и патриоти и герберасти и царчета с големи изпълнени амбиции да ограбят гори,имоти и дворци от същата проста рая която гласува за тях. Аферим машала проста рая....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK