Държавата ще поеме 60% от осигуровките на работодателя в схемата 60/40 (и други промени)

Йордан Цонев предложи държавата да поеме 60% и от осигуровките в схемата 60/40.

© Юлия Лазарова

Йордан Цонев предложи държавата да поеме 60% и от осигуровките в схемата 60/40.Държавата да поеме и осигуровките върху тези 60% от заплатата, които ще изплаща по т.нар. схема 60/40. Това предложение беше гласувано на второ четене на закона за извънредното положение в правна комисия в неделя (5 април) следобед. Досега управляващите твърдо защитаваха, че ще плащат само стойността от заплатата, а осигуровките остават за фирмите и министрите непрекъснато обясняваха предимствата на схемата. Според работодатели обаче това правеше предложената схема за помощ не особено ефективна, за да се опитат да задържат служители и прогнозата им беше, че от мярката ще се възползват малко фирми.


Новата схема в схемата 60/40 - по предложение на ДПС


С новата поправка, ако бъде гласувана в понеделник от парламента, работодателят ще плаща 40% и осигуровките от тях, личната вноска остава за служителите. Останалите 60% се поемат от държавата.


Тя ще важи и за фирмите, които вече са подали заявления за този тип компенсация.
Депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви, че ще направи това предложение в правна комисия, докато заседаваше бюджетна комисия (в неделя по обяд тя прие на второ четене промените в държавния бюджет - повече тук). "Виждате, че има негативна реакция срещу схемата. Мисля, че така ще бъде още по-справедливо и осигуровките да се разделят 60/40", посочи той.


На правна комисия, Цонев обясни, че ако се поемат и осигуровките, схемата ще е наистина 60/40 и ще спрат твърденията, че държавата баламосва бизнеса и че схемата всъщност е 23:77.


По-късно след като в правна комисия предложението беше одобрено, Менда Стоянова от ГЕРБ потвърди, че управляващите приемат идеята и тя ще бъде подкрепена при гласуването в зала. Според нея допълнителните разходи могат да бъдат поети от увеличения фонд "Безработица". Тя оцени, че така от мярката ще могат да се възползват повече фирми.


Според вицепремиера Томислав Дончев за първите 48 часа след като мярката влезе в сила, над 230 компании са подали заявления, а днес министърът на социалната политика Деница Сачева каза, че фирмите вече са около 350.


"Капитал" цитира обаче представители на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) и на Българската стопанска камара (БСК) с първи реакции по промяната в схемата и тяхната оценка е, че това няма да помогне повече на бизнеса. "Дори и в този вариант на схемата фирмите няма как да плащат тези заплати на хората, които не ходят на работа. Няма как те да взимат толкова, колкото колегите им, които са на работните си места", коментира Васил Велев от АИКБ, който смята че цялата философия на схемата е сбъркана.


Според зам.-председателя и главен финансов директор на БСК Станислав Попдончев "микро-, малките и по-голямата част от средните предприятия не са в тази хипотеза. За тях, както и за всички останали предприятия, чиято дейност е спряна със заповедта на министъра на здравеопазването, мярката остава неработеща". Той припомня пред "Капитал", че становището на камарата е, че заплащането на възнаграждение за неположен труд няма нито юридическа, нито икономическа логика.


Други промени в икономическите мерки


След заседанието на комисията Менда Стоянова коментира още, че предвидените безлихвени кредити до 1500 лева ще могат да бъдат изплащани в продължение на 10 години и от тази възможност ще могат да се възползват и самоосигуряващите се. Това е друга промяна в закона.


А малките фирми ще могат да теглят до 100 000 лева безлихвен кредит, който да изплащат до 10 години.


Депутатите предвидиха и възможност безработните да бъдат наемани от селскостопански производители на трудов договор без да губят обезщетението си от борсата.


Депутатите редактираха и текста в закона за извънредното положение, който оставяше възможност да спрат плащанията между компаниите и да се стигне до огромна междуфирмена задлъжнялост. Разпоредбата беше променена така че да отговаря на първоначалната идея за облекчаване на плащанията по кредити и лизинг. Според гласуваното от комисия, докато България е в извънредно положение няма да се начисляват лихви за забава и неустойки върху неплатени задължения по договори за кредит и други форми на финансиране, и по договори за лизинг.


Новият одобрен от комисия текст е: "До отмяната на извънредното положение при забава за плащане на задължения на частноправни субекти, длъжници по договори за кредит и други форми на финансиране (факторинг, форфетинг и други), предоставени от банки и финансови институции по чл. 3 от Закона за кредитните институции, включително когато вземанията са придобити от други банки или финансови институции, както и от трети лица и по договори за лизинг, не се начисляват лихви за забава и неустойки, задължението не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо и договорът не може да бъде развален поради неизпълнение, както и не може да бъдат изземвани вещи".


Беше одобрено и предложение за отмяна или намаляване на наемите на държавни и общински имоти, като решението ще бъде вземано от министри и областни управители. "Мисля, че това също е сериозна глътка въздух за малкия бизнес, който работи в държавни и общински територии и помещения", коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от БНР. Тя каза че става дума и за освобождаване от такси за ползване - като такси за тържища и пазари, тротоарно право.


Подобно предложение имаше и БСП, с което да бъдат подпомогнати ресторантьорите. Мерките на опозицията, предложени между първо и второ четене, не бяха приети в комисия. (повече за тях - тук) Сред тях беше хората в неплатен отпуск, заради кризата, предизвикана от коронавируса, да получават месечна субсидия в размер на минималната работна заплата.


"Капитал" съобщи за друго предложение, появило се също на заседанието на правна комисия - възможност за туроператорите, които трябва да възстановят предварително заплатена сума за отменено туристическо пътуване, да могат да направят това до 1 месец след отмяната на извънредното положение, ако пътуващият откаже предложен му ваучер.


Намалени глоби, а 5000 лева остава само за нарушение на карантината


Депутатите одобриха и предложенията на ГЕРБ да бъдат намалени сериозните санкции, предвидени в закона за нарушението на здравните мерки. Висока остава само глобата за нарушаване на карантината ("задължителната изолация" както е по закон) - 5000 лева.


Глобите за физически лица стават между 300 и 1000 лева при първо нарушение и между 1000 и 2000 лева при повторно. А за юридически лица санкцията (досега беше 15 000 лева) е намалена от 500 лева до 2000 при първо нарушение и от 2000 до 5000 лева при повторно.


Тези суми ще важат и за вече издадените наказателни постановления, макар че по тях все още няма приключило производство.


Сред


другите приети от депутатите от правна комисия промени


които в понеделник (6 април) трябва да бъдат гласувани в парламента са:


- Партиите няма да получат субсидия за периода на извънредно положение. Освен това първият превод на средства към тях ще бъде до 30 юни, а не до края на април, както е по закон.


- Облекчение на правилата МВР да приема дарения. Ако безвъзмездно се предоставят спирт, "лични предпазни средства", дезинфектанти и "други средства, предназначени за разпространението на заразната болест", няма да важат досегашните изисквания за това как се приемат тези дарения и това ще става с договор от различните ръководители на структури.


"Няма да даваме на хората минимална работна заплата, но МВР ще получава дарения за дезинфектанти. Що за държава е тази, която не може да осигури маски и дезинфектанти? Подкрепям идеята да се даде отсрочка на туроператорите. Но тя е същата логика за отсрочка за плащане на най-различни сметки. Защо за едни хора работи, а за други не работи. Ще подкрепим истински антикризисни мерки, които осигуряват базов доход на хората", коментира депутатът от БСП Крум Зарков, цитиран от "Клуб З".


- Кои дела да се гледат и кои не по време на извънредното положение е описано в приложение към закона и няма да зависи от решения на Висшия съдебен съвет, както гласуваха в петък депутатите в пленарна зала.


Какво прие бюджетна комисия за актуализация на бюджета за 2020г. и ще бъде гласувано в понеделник в зала - четете тук.


Всичко най-важно за коронавируса на 5 април - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (131)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 586 Любопитно

  Ами сега, циции?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Значи държавата няма да дава нищо на лекарските фирми ,които харчат поне по 100 лв дневно за дезинфекция и посрещане на болните ,без никакво насрещно заплащане ,а другите ,дето са уж безработни ,но скатани в домовете ,ще си вземат заплати ,осигуровки от данъците, които същите лекарски фирми ще им платим чинно в края на месеца , цинизъм и порнография ,държавата трябва да плаща само на лица ,останали без работа и мобилизирани да помагат на първа линия ,не може лекаря да се занимава цял ден с болни ,след това да тръгне из кабинети и коридори с пръскачка да дезинфекцира и чисти ,да внимава след всеки болен изтърван в коридорите да чисти след него ,а другите да си лежат на готово ,това няма да стане .

 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Какво значи "личната вноска остава за служителите"?

  Анатема на комунизма!
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Това предложение няма да промени кой знае колко положението на най-вече малките предприятия и особено на семейните фирми

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 348 Неутрално

  и всичко това ще се компенсира с един хубав тлъст заем от Световната Банка и другите асоциирани около Федералната Резервна Система?

  Засега Борисов и г-жа Мустафа са се договорили за около 10 млрд, но г-жа Мустафа натиска за 20 млрд.
  Така и така ще се пускат печатните машини за долари, по добре да ни набримчат по голям дълг.
  Хартия за долари е евтина, колкото повече дълг ни дадат толкова по добре за ФРС.
  А ние ще въщаме с лихвите 20 30 години

 6. 6 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Чак когато България утвърди заема с нужните параметри, г-жа Мустафа може да позволи на Борисов да олаби мерките, и икономиката да почне да работи.

 7. 7 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Данчо какво показва на снимката? Колко ще усвои Шиши ли?

 8. 8 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  В България има 414000 фирми. От тях 90% имат намаления на приходите от продажби с над 20%. Колко от тях кандидатстват за тази помощ е тест за правителството? За това дали мярката е разумна и дали фирмите имат доверие на правителството. Аз считам, че 5%, или към 20000 кандидата е предела.

 9. 9 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Всеки път като кажат Държавата си го превеждайте като Данъкоплатеца и бъдещите поколения!!

  Т.е. "Данъкоплатеца поема и 60% от осигуровките на работодателя"

  Държавата няма личен капитал. Всичко идва или от данъкоплатците или ще се плаща от бъдещите поколения. Или ако се печатат пари всички плащат с намалена покупателна способност на парите (инфлация)

 10. 10 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5108 Весело

  Сега на Позитано умуват как да обяснят, че и тази идея е тяхна и че Курнела я е сънувала още преди Коледа...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":

  Като не дава държавата "Защо не дава?", като дава "Защо дава?...
  Айде определете се червените чугуни какво точно искате.

  Анатема на комунизма!
 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Неутрално
 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":

  Вие червените сте на по 70 г. нищо няма да връщате...

  Анатема на комунизма!
 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Ако може някой да ми разясни това "работодателят ще плаща 40% и осигуровките от тях, личната вноска остава за служителите. Останалите 60% се поемат от държавата".

  Анатема на комунизма!
 15. 15 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5108 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":
  Разбирам, че си един доктор с пръскачка от лекарска фирма, който иска по 100 лева на ден за дезинфектанти.
  А защо забрави да поискаш и по още 100 лева на "доктор с пръскачка" и за тоалетна хартия?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Любопитно

  До коментар [#11] от "anonim440":

  Та да разбираме че от 1000 лв бруто-600 ще се плащат от държавата?
  А от работника ще се удържат 40% от осигуровките.
  Тъй ли?

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#14] от "anonim440":

  Дължимите осигуровки се делят 60:40 работодател/работник, тоест твоята лична вноска е 40%, или на 1000лв около 120 лв грубо

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 872 Неутрално

  От написанато разбрах, че работодателите няма да плащат осигуровки...

 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#18] от "дерибеев":

  А държавата какво поема???

  Анатема на комунизма!
 21. 21 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Чудно се получи - един грип с 4 умрели за един месец и вече са ни напеàтали 10 000 000 000 дълг !

  Ето това е да контролираш материала !

 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Значи малко като реч на Петър Стоянов ми е цялата работа. Ясно че беше умен, но 2 часа говореше и накрая нищо не разбирах от речите му...

  Анатема на комунизма!
 23. 23 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 729 Неутрално

  "Държавата поема и 60% от осигуровките на работодателя в схемата 60/40"

  А, добре дошли на ГЕРБ на планетата Земя! Тъпите калинки най-после загряха, че е по-добре така, отколкото да пратят хората на борсата и държавата да им плаща до 12 месеца, вместо за. 3. Аз бих направил схемата и по-гъвкава за работодателя 60/0, 60/15, 60/25, 60/40, в зависимост до каква степен е засегната фирмата. Щото за работещо предприятие, с приходи 60/40 е супер, но за предприятие затворено, без приходи и поръчки, тия 40% може да са убийствени.

 24. 24 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 729 Весело

  В България има 414000 фирми. От тях 90% имат намаления на приходите от продажби с над 20%. Колко от тях кандидатстват за тази помощ е тест за правителството? За това дали мярката е разумна и дали фирмите имат доверие на правителството. Аз считам, че 5%, или към 20000 кандидата е предела.
  —цитат от коментар 8 на Lazarus


  Голяма част от тези 414 хиляди фирми са кухи та дрънкат.

  За справка един човек дето избяга в Дубай имаше участие в десетки фирми, а в 90% от тях почти без никаква печалба, тоест се използват само за далавери.
  При няма и три милиона в частния сектор , дали може да има 400 хиляди фирми.
  Пада се средно по 6 човека във фирма. Ами като махнем охраната и пазачите и те не останаха работници

 25. 25 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":Като не дава държавата "Защо не дава?", като дава "Защо дава?...Айде определете се червените чугуни какво точно искате.
  —цитат от коментар 11 на anonim440


  Епа не знаеш ли?Това, дето винаги са го искали. Келепир искат, какво друго? Ако си се пооткъснала и си позагубила връзка с българската бесепейска реалност, прочети им постингите - тия, в които са се наредили като просяци пред църквата, и си искат...
  ------------
  За осигуровките не мога да помогна. Работих почти цял живот сред икономисти, и те вместо мен мислеха, че и командировъчните ми даже попълваха. Но форумът е пълен с такива, повечето са добри, и ще кажат. Не са 120 лева, при всички случаи. По-малко са.

 26. 26 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#25] от "gr52":

  А бе какъв келепир те гони тебе по време на пандемия?
  Или помагаш както трябва,или не ставаш смешен!

 27. 27 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 729 Весело

  Не може да се мисли , че в такава невиждана криза , работниците няма да усетят кризата, а цялата тежест ще падне на работодателя и държавата.
  При положение, че средната заплата за последните 5 години е нараснала с близо 5 години.
  Сигурно 90% от работниците биха се съгласили да им намалят заплатите с 40% за 3 месеца. Тоест да получават заплати само от държавата, а да декларират, че са си получили 100% от нея.

 28. 28 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":

  Ако БСП беше на власт, не само че десет милиарда заем - при сегашните ниски лихви нямаше да дадат, ами и еврофондовете щяха напълно да спрат. За корупция. Всички банки щяха да бъдат ограбени, държавният резерв - също, а борците за социална справедливост щяха да са в Южна Африка или на други подобни места, където не връщат на съдебната власт инвеститори. Справка - Меджидиева, например. Има и други, ама н ми се прави поменик от 100 страници.

 29. 29 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#24] от "001":


  И тука трябва да има СЕРИОЗЕН КОНТРОЛ от страна на правителството!!!

 30. 30 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 925 Весело

  и всичко това ще се компенсира с един хубав тлъст заем от Световната Банка и другите асоциирани около Федералната Резервна Система?

  Засега Борисов и г-жа Мустафа са се договорили за около 10 млрд, но г-жа Мустафа натиска за 20 млрд.
  —цитат от коментар 5 на WWW


  Ми цункай ръка на Мустафа бе- дано вземем не 10, ми 20 милиарда, че едни тръби и централи чакат плащане...

  Вас сега Путин като ви "затвори"- ние ще вземем заем, за да ви дадем пари. Пак.

  Ми така де- ние братя ли сме, или кво сме ние тука... 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 31. 31 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Значи държавата няма да дава нищо на лекарските фирми ,които харчат поне по 100 лв дневно за дезинфекция и посрещане на болните ,без никакво насрещно заплащане ,а другите ,дето са уж безработни ,но скатани в домовете ,ще си вземат заплати ,осигуровки от данъците, които същите лекарски фирми ще им платим чинно в края на месеца , цинизъм и порнография ,държавата трябва да плаща само на лица ,останали без работа и мобилизирани да помагат на първа линия ,не може лекаря да се занимава цял ден с болни ,след това да тръгне из кабинети и коридори с пръскачка да дезинфекцира и чисти ,да внимава след всеки болен изтърван в коридорите да чисти след него ,а другите да си лежат на готово ,това няма да стане .
  —цитат от коментар 2 на edin drugii


  Ми нали ви дават по 1000 лева, дето сте на предна линия, бе? От тях ще отделиш. Или ти вече реши, че това ще е чист келепир, и сега ревеш, че е малко? Аз на човек, който ми пръска лозето, по 20 лева на декар давам. Ти по 100 искаш за двеста-триста квадрата. Пък и нали идеята е да се помогне на тези, които са толкова бедни, че може и да не оцелеят? А аз беден лекар досега не съм виждал. Ами процентът от погребалното бюро? Нали и той ще се увеличи в тези тежки времена?

 32. 32 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#5] от "WWW":Като не дава държавата "Защо не дава?", като дава "Защо дава?...Айде определете се червените чугуни какво точно искате.
  —цитат от коментар 11 на anonim440


  Аз щи кажа ве- искат пак те да са на власт, те да "дават", те да папат...

  Тва искат.

  Ма тва е за големците- от ранга на Корнелии, Станишевци и Миковци.

  Ся- що WWW, Кметя и Весо Дачев се радват- ме е ясно, щото до тях така или иначе нищо няма да стигне.

  Бъзикам се- ясно е. Ма само на психолозите... 😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 33. 33 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Как така ще пишете срещу Путин... ВъзмУтен съм...

  Анатема на комунизма!
 34. 34 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#30] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":Как така ще пишете срещу Путин... ВъзмУтен съм...
  —цитат от коментар 33 на anonim440


  Аз не пиша срещу Путин, аз пиша ЗА него!

  Аз много искам да им дадем пари!

  Обичам го, така да се каже! 😂😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 35. 35 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 815 Неутрално

  вече е пределно ясно, че тази мярка е САМО за фирми, които НЕ СА засегнати от ситуацията и ще работят и без това, може ли да спрат да се лигавят

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 36. 36 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Те не са просто братя. Те са "по-големи братя асвабадители, на които и внуците на внуците ни трябва да лижат подметките от благодарност". И - бъди горд с голямото си семейство! Опитах се да преброя тези, като нас, по-малките братя, длъжниците, дето "големият брат" ги е освобождавал от всичко, което имат, стигнах до 200, и се отказах...

  Знаеш ли кое беше най-интересното? ЛУМПЕНИТЕ във всички тези "по-малки асвабадени братя" мислеха за руснаците като за "по-големи братя асвабадители, на които и внуците на внуците ни трябва да лижат подметките от благодарност". Та - голямо семейство сме значи, ние - по-малките асвабадени братя...

 37. 37 Профил на kut44494146
  kut44494146
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Преброих няколко мнения на недоволни, които даже не могат да разберат за какво става дума. Но са недоволни. Вечно недоволни. Неудачници...

 38. 38 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Неутрално

  вече е пределно ясно, че тази мярка е САМО за фирми, които НЕ СА засегнати от ситуацията и ще работят и без това, може ли да спрат да се лигавят
  —цитат от коментар 35 на t5eyes


  Знаеш ли, този въпрос беше широко обсъден. Бизнесите, които са жизнено необходими няма как да не се възстановят след кризата. Трябва да им се помага, за да стане това по-лесно. Бизнесите, които са начин на изкарване на пари чрез дейности, без които хората спокойно могат да минат, трябва да бъдат унищожени. Което е правилно. Фикциите трябва да изчезнат от живота ни. Но съм съгласен, че трябва да се засили производството на мотики, прави лопати, работно облекло за тежка физическа работа и т. н.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#37] от "kut44494146":

  Това са хора, които мислят, че правителството ги дискриминира. А ги е дискриминирал сам господ - още при раждането им. По социдиотическо ревяха, че по петнайсет пъти кандидатствали в някое Висше училище, и пак не могли да влязат, защото "тази работа само с връзки става"...

 41. 41 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Работодателите, които спряха работа и вече изпратиха работниците на борсата са в нарушение на закона, но държавата и затова е пас.
  За съкращаване на щат поради спиране или намаляване обема на работа трябва да го направят по чл. 328 ал. 1 с едномесечно предизвестие и обещетение от 2 работни заплати. Така че, ако бяхме държава, в която се спазваха законите, работодателите трябваше да изберат, кои от двата варианта е по-изгоден за тях и сега работниците в спрелите работа фирми, трябваше да са с предизвестие, а не борсата. И при сега направените промени можеха, все още да избират.

 42. 42 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Добро начало! Да се поразмърдат и помислят още какво може още. Загине ле икономиката всичко отива по дяволите.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#31] от "gr52":За 20 лева могат да ти напръскат само само хемороидите на гъза със син камък. Цървул неграмотен!
  —цитат от коментар 39 на gkb12645935


  А ти защо се ядосваш? :)
  ……………
  Наистина по толкова плащам. А този, с пръскачката, за разлика от доктора, е квалифициран работник. Щото доктора за друго е учил и няма как да има квалификация, та и той по толкоз да иска, нали?

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Не само 40% ги притеснява работодатели, а и че трябва да се ангажират за срок от 6 месеца да не уволнават работника, за които са взели помощи.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Както го чух преди малко, държавата ще плаща 60 % + осигуровките.

 49. 49 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#45] от "unknown artist":

  Тук тези пасквили не вървят. Те са за едноклетъчни, като за членове на "Боец", демек. Нали ги показват по телевизията какви олигофрени са...
  ………………
  П.П. Костя получи ли си вече копейките за "разкритието" от пасолството? Или текста с "разкритието" му го дадоха, а капейките - после?

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5108 Неутрално

  Спокойно!
  Вирусът ще си отиде, а с него и оперативния щаб, и финансови проблеми.
  Та като написах за щаба и се сетих, че Национален Оперативен щаб се съкращава като НОЩ.
  И даже и химн могат да си имат:

  Когато нощем улиците жадно,
  на стъпки хиляди шума изтрият.
  Изгрява месецът и става хладно,
  студени струи улиците мият.
  И месецът като крило на птица,
  небето, звездното, гребе нататък.
  И всяка от звездите е зеница,
  в морето скрила своя отпечатък.
  Припев:
  НОЩ над града,
  изгрява месецът и става хладно.
  НОЩ над града,
  солени глоби в парковете дават... И т.н.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 54. 54 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Преброих няколко мнения на недоволни, които даже не могат да разберат за какво става дума. Но са недоволни. Вечно недоволни. Неудачници...
  —цитат от коментар 37 на kut44494146


  не сме недоволни.
  възхите ни сме от това как се контролира материала, не само в БГ.

  От един грип като грипа от послдените 50 години, с контрол на медиите и някой важни фигури в държавава се правят пари от въздуха - печата се заем от 10 млд, със стойност на хартията , и 7 000 000 баламурници ще двата по 5% от дохода си следващите 10-15 години на печАтарите от НЙ.

  Италия и тя, Испания ...

  Само суверенните страни няма да ги изгърбат

 55. 55 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Макар и след известно напъване, здравият разум победи в герб. Мерките вече почват да изглеждат по- смислени. Въпреки тях ще има скок в безработица и фалирали фирми, но каквото- такова. Чака ни трудна година, да не кажа две.

 56. 56 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Любопитно

  До коментар [#47] от "Барба Ганьос прУфесУр доФтур на нЕУките":

  Давай нататък! Толкова ме развличаш с измъчените си опити да измислиш свястна обида, че направо с нетърпение очаквах да се появиш. Вчера и онзи ден ти беше основното ми удоволствие във форума! Та - давай! Така не съм се забавлявал от детските си години!

 57. 57 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#54] от "WWW":

  Спиш с шапка от готварско фолио, нали?

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на shlokavica
  shlokavica
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е, значи признават, че има инфлация, скоро ще си признаят, че има и стагфлация.

  Невалидно потребителско име. Моля използвайте само латиница, цифри, точка или "_". само предатели и безродници останаха
 61. 61 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#54] от "WWW":Спиш с шапка от готварско фолио, нали?
  —цитат от коментар 57 на gr52


  да

  гоням ме конспиративни теории, че някои иска да печèли пари !

  но като се замисли човек - да май е конспирация.
  чè кога в историята е имало хора които искат да печèлят пари?
  а в НЙ това да се печèлят пари от печàтенето на долари е анатема въобще.
  там са хора артисти и естети

 62. 62 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#50] от "Барба Ганьос прУфесУр доФтур на нЕУките":

  Ми що да е опорка това, дето си го цитирал бе, чоджум? Описание си е. Описание на това, което вече сме гледали, коги БСП е на власт. Точно така стоят нещата.

  ВСИЧКИ ГО ЗНАЯТ.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#31] от "gr52":

  Бахти експлоататора..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 65. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#61] от "WWW":

  Не бе човек, не това, че искаш да печелиш пари от печатането на долари имах предвид. Аз откъде мога да знам, че си професионален фалшификатор? Ти сега ми го казваш.

  Аз това, че искаш да печелиш пари от труповете на починалите от вируса имах предвид. Викат му МАРОДЕРСТВО.

  Срещу търсенето на КЕЛЕПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА съм, не срещу нещо друго.

 67. 67 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Иначе, добро решение..Добре ,че са ДПС..От ГЕРБ чеп за зеле не става..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 68. 68 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#62] от "gr52":Герберите как си личите само! Пръщите от интелект!
  —цитат от коментар 64 на shlokavica


  Пише се "прАщите". И ти ли като Барба Ганьос и т. н., както днеска Глупи се е прекръстил, си учило в елитно училище?

  И не, не съм гербер. В основата на емоциите ми не са определени симпатии, по-скоро определени антипатии, но не разбирам, защо "гербер" да е обида. ГЕРБ управлява България, а бесепарите ги гонят с камъни, плюят им в лицата и са най-презираните хора в страната ни. Така че, ако искаш да ме обидиш, пробвай с "мръсен бесепар" или с "червен боклук".

 69. 69 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#31] от "gr52":Бахти експлоататора..
  —цитат от коментар 64 на Noise


  Здравей, класов враг! :)

 70. 70 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Весело

  Е, значи признават, че има инфлация, скоро ще си признаят, че има и стагфлация.
  —цитат от коментар 60 на shlokavica


  Ми как да ти го кажем, без да те обидим? Не герберите, ти прЪщиш от интелект...

 71. 71 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#41] от "ggot":


  Тука си прав!!!

 72. 72 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#69] от "gr52":

  :)

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 73. 73 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#34] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Засрами се, бе! Откакто си във Форума, само плюсове ти пиша. Напиши нещо за минус!

 74. 74 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Ако наистина ги е грижа за бизнеса и бъдещето ни, трябва 100% да поеме държавата. И по толкова да дава на всеки работодател. И не говорим за някакви 1000 лева. Най-малко за 5 хилядарки на калпак требва да се говори. Също така освобождаване на бизнеса от всякакви данъци за 15 години напред. И никакъв заем. Кой ще го връща после? Това като за начало, после ще видим.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Любопитно

  До коментар [#74] от "nema_labavo":


  Е ти пък си много лаком!
  Защо 100% да дава при положение че производството му е спаднало с :20,30,40%?

 77. 77 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Значи малко като реч на Петър Стоянов ми е цялата работа. Ясно че беше умен, но 2 часа говореше и накрая нищо не разбирах от речите му...
  —цитат от коментар 22 на anonim440


  В най-романтичните времена шест пъти гласувах - заедно с всички, срещу него. На седмия Данчо Василев ни обясни, защо го предлага, и понеже имаше огромен авторитет, всички гласувахме "ЗА". По-късно, когато стана президент, разбрах, че тотално погрешна ми е била преценката за човека... Та - и аз бъркам. но само понякога.

 78. 78 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#75] от "shlokavica":

  Ми не съм. :)

 79. 79 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#74] от "nema_labavo":

  Разбирам ако изобщо не работи да му се даде и да се подпомогне. Но... при 4 часов работен ден примерно трябва даже помоща да е 50/50!
  Иначе за безлихвени те заеми това е добра мярка, но само ако се плащат повече години,за да се усети всъщност ефекта от тази помощ.
  Странно ми е какви ще бъдат критериите за подбор на фирмите които ще се подпомагат по тая схема?
  Това е важното!

 80. 80 Профил на shlokavica
  shlokavica
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#78] от "gr52":

  Ми, не си хич убедителен.

  Невалидно потребителско име. Моля използвайте само латиница, цифри, точка или "_". само предатели и безродници останаха
 81. 81 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#80] от "shlokavica":

  Жив и здрав! Но мисля, че ми дължиш извинение...

 82. 82 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Ако наистина ги е грижа за бизнеса и бъдещето ни, трябва 100% да поеме държавата. И по толкова да дава на всеки работодател. И не говорим за някакви 1000 лева. Най-малко за 5 хилядарки на калпак требва да се говори. Също така освобождаване на бизнеса от всякакви данъци за 15 години напред. И никакъв заем. Кой ще го връща после? Това като за начало, после ще видим.
  —цитат от коментар 74 на nema_labavo


  А ключът от къщата ми на чиния със синя лентичка?

 83. 83 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":

  ++++ Няма УГОДИЯ !

 84. 84 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1769 Весело

  Държавата нищо няма да поеме. Нито заплати, нито осигуровки върху тях.

  Ще ги преразпредели. В различна степен ще ги поемем всички ние.

 85. 85 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1769 Весело

  Ако наистина ги е грижа за бизнеса и бъдещето ни, трябва 100% да поеме държавата. И по толкова да дава на всеки работодател. И не говорим за някакви 1000 лева. Най-малко за 5 хилядарки на калпак требва да се говори. Също така освобождаване на бизнеса от всякакви данъци за 15 години напред. И никакъв заем. Кой ще го връща после? Това като за начало, после ще видим.
  —цитат от коментар 74 на nema_labavo


  После няма да има.

 86. 86 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Пенсионерите, здравеопазването? Нали се тъпанчеше през два дни какъв излишък имало, каква фискална дисциплина имало. А предполагам колко много хора с бързи заеми. Аз си признавам не ми е платен телефона го спряха без да им мигне окото. Не вярвам и че банките ще се съгласят на такива заеми. Освен това това са просто препоръки. Тепърва ще става страшно.
  И какво значи - стойте си и вас. Как да го направят хората, които са на работа?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 87. 87 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1849 Весело

  До коментар [#85] от "До руските мекерета":

  Не дръж на тия неща :)

 88. 88 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  Късно е либе за китка...
  Уплашиха се от броя на безработните.
  Моя бизнес остана с 5% брутни приходи.
  И не мисля, че държавата може да ми помогне.
  Собственикът няма право на обещетение, но работниците имат право на 4 месеца, 60% от заплатата, при прекратяване на договора по взаимно съгласие. Ако, е поради “намаляване обема на работа”, дължа 1 месечна заплата + осигуровките. С 95% спад на оборота, няма как да стане.
  Фирмата ми е на 15 години.

  Любовта ще спаси света!!!
 89. 89 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  Ако наистина ги е грижа за бизнеса и бъдещето ни, трябва 100% да поеме държавата. И по толкова да дава на всеки работодател. И не говорим за някакви 1000 лева. Най-малко за 5 хилядарки на калпак требва да се говори. Също така освобождаване на бизнеса от всякакви данъци за 15 години напред. И никакъв заем. Кой ще го връща после? Това като за начало, после ще видим.
  —цитат от коментар 74 на nema_labavo  —-

  Държавата няма от къде да ги вземе тези пари. По-добре да раздават ваучери за храна, на български производители.
  Държавата ще обяви фалит за няколко месеца.

  Любовта ще спаси света!!!
 90. 90 Профил на shlokavica
  shlokavica
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#81] от "gr52":

  Нещо си се объркал!

  Невалидно потребителско име. Моля използвайте само латиница, цифри, точка или "_". само предатели и безродници останаха
 91. 91 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6610 Неутрално

  Работодателите би трябвало да са доволни, 60% от държавата и осигуровките на тия 60%.

 92. 92 Профил на Стоян Трушков
  Стоян Трушков
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Въведеният извънреден режим поради настоящата вирусна пандемия е тежък удар върху икономиката.
  Спирането на работата в индустрията, търговията, туризма и т.н. означава спиране 100% на приходите на почти всички икономическите субекти. Това означава, че поради липса на приходи тези икономически субекти няма да могат да плащат заплатите на персонала и ще бъдат принудени да уволнят персонала и много от тези икономически субекти ще фалират окончателно.
  Спирането на работата на почти всички икономическите субекти означава драстично намаляване на приходите в държавния бюджет. Това означава, че поради липса на значителна част от планираните приходи в държавния бюджет , държавата няма да може да плаща в пълен размер планираните в бюджета заплати на държавните служители – Президентство, Министерски съвет, Народно събрание, Съдебна власт, Прокуратура, държавни агенции, дирекции, служби и т.н. При тази ситуация дали най-логичното и икономически правилно решение е държавата да съкращава ежемесечно заплатите в държавния сектор с процента на ежемесечното намаление на приходите в държавния бюджет??!! Или държавните служители са нещо като богоизбрани??

 93. 93 Профил на Стоян Трушков
  Стоян Трушков
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Въведеният извънреден режим поради настоящата вирусна пандемия е тежък удар върху икономиката.
  Спирането на работата в индустрията, търговията, туризма и т.н. означава спиране 100% на приходите на почти всички икономическите субекти. Това означава, че поради липса на приходи тези икономически субекти няма да могат да плащат заплатите на персонала и ще бъдат принудени да уволнят персонала и много от тези икономически субекти ще фалират окончателно.
  Спирането на работата на почти всички икономическите субекти означава драстично намаляване на приходите в държавния бюджет. Това означава, че поради липса на значителна част от планираните приходи в държавния бюджет , държавата няма да може да плаща в пълен размер планираните в бюджета заплати на държавните служители – Президентство, Министерски съвет, Народно събрание, Съдебна власт, Прокуратура, държавни агенции, дирекции, служби и т.н. При тази ситуация дали най-логичното и икономически правилно решение е държавата да съкращава ежемесечно заплатите в държавния сектор с процента на ежемесечното намаление на приходите в държавния бюджет??!! Или държавните служители са нещо като богоизбрани??

 94. 94 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3518 Весело

  До коментар [#25] от "gr52":

  При база 1000 лв чисто около 120 са . Нали не очакваш да не усетя адресата на коментара ти? Все още не можеш да си сигурен от чие коляно Дерибеев съм ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 95. 95 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 456 Неутрално

  ... имаше (все още има) една програма за младежка заетост... Бедна ви е фантазията какви бумащини се изискват, за да се възстановят средствата за заплата и "работодателските" осигуровки за лицата по програмата. Чиновниците от БТ си правиха гаргара с фирмите. Сега им се връща. Имаме си закон за извънредното положение, с което се отложиха разни срокове, но КТ си е допотопно дърво. Някой от коментиращите по-горе беше казал, че трябвало да се съкращава "поради намаляне обема на работа" и да се плащат обезщетения. Да, ама не ;-) Това си е при нормална обстановка. Трябва модерен КТ. Цели отрасли затвориха, не поради "обем" на работа, а защото правителството реши така. Форсмажор. Това с тази схема 40/60 е простотия. Ако наистина се иска да се помогне, да се махне корпоративния данък (който Менда първоначално искаше да се плаща авансово по разчети от миналата година). Уникална тъпотия. Сега, до 14 април, фирмите трябва пак да броят авансово корпоративни вноски за първите четири месеца). Горанов каза че отлагане не се предвижда. Иначе борим кризата... както се казва... ДЪРЖАВАТА 'РАНИ, НИЕ - БОРИМ ;-)

 96. 96 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  Ти що не спреш с претенциите бре? Тамън 5-10 процента от докторите да си заслужат уважението и ти взе че сра на метеното!

 97. 97 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Държавата помага само на крадците на общонародната собственост и нито лев за хората = ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 98. 98 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#39] от "gkb12645935":

  Със син камък никога не се е пръскало. Пръскало се е с бордолезов разтвор, който се състои от добре разтворени във вода вар и син камък. В съотношение едно към едно. Днес вместо това се използват готови препарати - напр. Купроцин, при които ефектът е същият. Та - не съм толкова неграмотен, значи...

 99. 99 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Що така сте се "подпалили" всички....не разбирам...)))....гледам от Ещорил, че по БНТ 1 дават оня велик филм "Любимец 13" с Апостол Карамитев...ами погледайте го...да ви поолекне...така или иначе утре пак ще бъдете във "вавилонската градина" нарече БГ - страната на ДС, бай ви Ахмед, Шиши и.....назначения от тях за управител Боко от Банкя...със здраве.....и умната, пазете се все пак....))))

 100. 100 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Малките фирми отново не са в сметката. Пак ще има едни списъци и едни процедури, чрез които парите ще отидат пак в "бизнесът" на мутрите. Но този път и те може да не се възползват, защото става въпрос за липса на пазар за произведените крайни продукти, на които нашите мутри са евтини подизпълнители. Затова помощта трябваше да отиде в малките фирми, които произвеждат крайни продукти. Освен това държавата можеше да намери крайни продукти с пазар и да подпомогне конструирането и организира дейностите по производство от подизпълнители, складиране, логистика и сервиз събрании организирани в холдингова структура.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK