На живо

България забрани влизането на граждани от някои страни от ЕС (хронология)

Избрано от редактора
България забрани влизането на граждани от някои страни от ЕС (хронология)

© Юлия ЛазароваДоказаните случаи на COVID-19 в България нараснаха до 549, а починалите - до 22 души, по данни от Националния оперативен щаб от днес следобед. Междувременно, парламентът обсъжда окончателно нови мерки, свързани с извънредното положение заради коронавируса.


"Дневник" следи събитията в реално време.
Предстои пускането на информационен уеб портал

Близо месец след въвеждането на 13 март на извънредно положение в България, гражданите й са напът да получат достъп и до национална информационна система, от която да черпят единна информация за разпространението на заразата. Днес здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за въвеждане в експлоатация на Национална информационна система за борба с Covid-19.


Системата осигурява централизирано управление и съхранение на информация за всички диагностицирани и карантинирани лица и предоставя функционално обезпечение на всички компетентни институции, свързани с борбата с Covid-19, се казва в официалното съобщение на ведомството. Системата включва информационен уеб портал за граждани с актуална информация за епидемичната обстановка в страната; мобилно приложение, в което те да отразяват здравния си статус (подробности за приложението четете тук), ще може да се ползва от общопрактикуващите лекари, националния щаб, общините, лабораториите, НОИ, МВР и други институции.

Забранява се влизането в България на граждани на 9 държави от ЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев наложи със заповед пълна забрана за влизане на територията на страната на граждани от трети страни през всички пунктове с въздушен, морски,
железопътен и автомобилен транспорт.


Временно се забранява да влизат в България и хора, пристигащи от : Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург независимо от гражданството им.


Какво съдържа заповедта на министъра четете тук.

643 заявления от работодатели са постъпили в Агенцията по заетостта за компенсация от държавата за запазване на работните места по схемата 60/40 за периода на извънредното положение, съобщи институцията, която изчислява, че увеличението спрямо петък е двойно.


Фирмите са посочили, че искат да получат помощ за осигуряване на доходите на 7231 свои служители. Те са предимно микро и малки предприятия в секторите "Ресторантьорство", "Хотелиерство", "Преработваща промишленост" и др. Сред тях има ресторанти, питейни заведения и такива за бързо хранене, както и цехове за изработка на мебели.

Заповед регламентира работата на пазарите

Министърът на здравеопазването подписа днес заповед, с която се дават нареждания във връзка с работата на кооперативните и фермерски пазари. С нея общините са задължени да създадат условия за работата на пазарите. Като възможни мерки са посочени разширяване площта на фермерските пазари, монтиране на заграждения, за да няма струпване на хора и определяне на задължително еднопосочно движение в рамките на пазара.
На пазарите трябва да има минимум 2 м дистанция между продавачите и клиентите.


Какви са мерките за фермерските пазари, четете тук.

Потвърдените случаи са 549, а жертвите - 22

Общо 549 са потвърдените случаи на COVID-19 в страната към 17 ч. днес по данни на Националния оперативен щаб. Починалите вече са 22-ма, след като в "Пирогов" е починала 90-годишна жена. Пациентката е страдала от диабет, сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест и други придружаващи заболявания.


През деня са доказани още 8 нови случаи, като всички те са от София. В сравнение с неделя по същото време, броят на заразените се е увеличил с 18.


201 са пациентите, настанени в болници, 26 от които са в интензивни отделения и клиники. Заразените с коронавирус медици са общо 30. От всички заболели към момента 313 са мъже и 236. Средната възраст на хората с доказана коронавирусна инфекция е 47.7 години.

Нов случай на заразен на гара Илиянци

Служител на гара Илиянци е дал положителна проба за коронавирус при тестването на 25 души от персонала на 2 април, съобщиха от Регионалната здравна инспекция-София за "Дневник". На същата гара работи синът на първите две жертви на епидемията у нас, както починала на 28 март жена.


Подробности - тук

Родителите, които не са в състояние да работят от разстояние, за периода на извънредното положение да получават обезщетение като при болничен, предлагат от "Демократична България". Те настояват в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване да се предвиди, че те ще вземат 80% от заплатата си, като той е изцяло за сметка на държавата. От обединението настояват също родители, които са в състояние да работят отдалечено и имат връчена заповед от работодателя за работа от разстояние на непълен работен ден, да имат право на обезщетение в размер на разликата между брутното трудово възнаграждение и получаваното поради работата на непълен работен ден възнаграждение.

На всички лечебни заведения, независимо дали става дума за първична или специализирана дейност, лаборатории или болници, ще бъдат изплатени 85% от очакваните в неепидемична обстановка средномесечни постъпления, независимо от отчетената дейност за периода. Това е договорил Български лекарски съюз по време на преговорите със здравната каса. Постигнатото гарантира осигуряването на заплатите на всички медицински специалисти, независимо от ограничена дейност заради кризата с Covid-19", заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, цитиран от пресцентъра на организацията.

С над 50% по-малко пътници на летище "София" през март

Броят на преминалите пътници през летище София през март е намалял с почти 53% до 269 419, в сравнение със същия период на миналата година, а полетите са с 31 на сто по-малко (3389), съобщиха от аеропорта. Причината е разпространението на коронавируса по света и отменените полети на голяма част от авиокомпаниите. При обработените товари спадът е малко над 7% и те са 1920 тона.


Още по темата - тук

Акт от 5000 лв. за графити при извънредно положение

Вандалският надпис.

© Столичен инспекторат

Вандалският надпис.


Акт за установяване на административно нарушение е съставен на 19-годишен, който в неделя писал със спрей цинизми по една от страничните фасади на НДК, съобщиха от Столичния инспекторат. Младежът е заловен от служители на Общинска полиция, а актът е съставен от служители на инспектората. Предвидените глоби за нерегламентирано драскане и рисуване са от 100 до 5000 лв.


"С оглед циничния характер на деянието в условията на ситуация на въведено извънредно положение, ограничаващо безцелното движение на граждани на територията на СО, в случая Столичен инспекторат ще наложи максимално предвидената санкция от 5000 лв", се казва в съобщението. Тя няма да бъде намалена, въпреки че извършителят написал на акта: "Извинявам се за делата си".

Авторът на графита се е извинил писмено.

© Столичен инспекторат

Авторът на графита се е извинил писмено.

При приключването на дебатите в пленарна зала по второто четене на актуализацията на бюджета финансовият министър Владислав Горанов посочи, че останал приятно изненадан през всичките седмици на дебат, че в главата на българина вече не е сравнение с държави от чергата на България, а с такива като САЩ, Германия и Швейцария. Той има предвид даваните примери за по-големи помощи, които тези държави осигуряват на гражданите и бизнеса, изпаднали в затруднение заради ограничителните мерки. Това говори добре за конвергенцията в духа на българина, посочи той.


Не знам дали като работоспособност или добавена стойност сме ги достигнали, но духовно очевидно сме дотам конвергирали, че вече да се сравняваме с водещите икономики в света


Владислав Горанов,

министър на финансите


Допълни, че за съжаление финансовите реалности не са точно такива. Повече четете тук.

Препоръка от МОН: Частните градини да не искат такси

Министерството на образованието и Комисията за защита на потребителите излязоха с препоръка към частните ясли и детски градини да не събират такси за времето на извънредното положение, през което децата не ги посещават. Държавата препоръчва на директорите им да възстановяват сумите или да ги използват за бъдещи периоди, както и предлага да си прихванат част от сумите, необходими за присъщите разходи - охрана, наем, ток. В случая министерството не може да задължи частните градини да не изискват такси, доколкото това е въпрос на договорни отношения с родителите, чиито деца ги посещават.

Общините предупредиха за тежки проблеми в малките болници

В общинските болници в цялата страна са осигурени 2908 легла за заразени с коронавирус от общо 7 400, съобщи Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Обособените легла за интензивно лечение, т.е. за тежките случаи, са общо 233 в 79 общински лечебни заведения.


"Сред най-често срещаните проблеми, за които алармират местните власти, е липсата на достатъчно обучени медицински специалисти, тъй като и в момента общинските болници работят с минимума от необходимия им персонал, голяма част от който попада в рисковата група – пенсионери", предупреждават от НСОРБ. Посочват и че не навсякъде има достатъчно апаратура и изискванията заради коронавируса не могат да бъдат покрити в пълна степен.

Всички от "Спешна помощ" в София ще минат бързи тестове, 7 са болни

Общо хиляда бързи теста за коронавирус е поръчал директорът "Спешна помощ"-София Георги Гелев, след като тази сутрин се разбра, че седмина медици от спешния център са с коронавирус. За други четирима медици се чакат резултати. "Вече съм поръчал хиляда бързи теста, които ще дойдат утре и всички ще се изследваме. Всички, които дадат положителен резултат на бързия тест, веднага тръгват за една от двете болници (за писиар тест - бел.ред.)", каза Гелев на брифинг и уточни, че бързите тестове са купени от бюджета на центъра за спешна помощ.


България забрани влизането на граждани от някои страни от ЕС (хронология)

© Велко Ангелов


От медиците с коронавирус всички са с леки оплаквания. Към момента не е известно откъде са се заразили, но в петък се е разбрало, че техен колега, завърнал се от чужбина, е с положителна проба. Последвали тестове на цялата смяна - общо 101 души, и в събота се оказало, че още шестима души са заразени.


На въпрос имат ли спешните медици достатъчно предпазни облекла, Гелев каза, че има 1200 еднократни гащеризони, още около 200 за многократна употреба, като са поръчани общо 1 000. По думите му за следващите 3-4 дена това е достатъчно, но в дългосрочен план не е. Повече по темата - тук.
.

Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска от институциите да извършат проверка на болницата в Гоце Делчев заради публикации в медиите, петиции и изказвания в социалните мрежи, че лечебното заведение може да спре дейността си. Според съобщенията 14 лекари от МБАЛ "Иван Скендеров" са подали заявления за напускане, а впоследствие те са изразили желание да останат на работа в условията на извънредно положение, но по това не е взето отношение.


ВАП се е самосезирала и е разпоредила на Окръжна прокуратура-Благоевград да разпореди на съответните структури на районната здравна каса, медицинския одит, Инспекцията по труда, финансовата инспекция и др. да извършат проверка. Ще бъдат изискани и становище и действия от страна на Общинския съвет и кмета на Гоце Делчев, както и от лекари и ръководство на болницата.

Щеше ми се да остана в полето на здравия разум, но уви нямам такъв шанс.


Йордан Цонев,

ДПС


С тези думи депутатът от ДПС остро критикува колегите си от БСП заради дадените от тях примери за мерките, които взимат правителствата в други държави като Румъния, Северна Македония, Гърция. Той посочи, че Румъния има възможност да девалвира валутата си, а освен това, ако поиска заем, може изобщо да не го получи или ще е при много високи лихви. Северна Македония пък още не била въвела правилно пазарната икономика. "Много неща искам да кажа, но няма да ме разберете", заключи той.

Вечерният час в Старозагорска област, който бе въведен като мярка срещу разпространението на коронавируса, ще бъде отменен за Великден, съобщи областният управител Гергана Микова. Мярката беше наложена миналата седмица, като до момента не са установени сериозни нарушения. Вечерният час, който е от 21 ч. до 5 ч., е отменен само за Великден, който тази година се пада на 19 април.


Миналата седмица след среща с Националния оперативен щаб Светият Синод реши богослуженията за Великден да бъдат изнесени извън храмовете, които ще останат отворени за миряните.

Предвижда се безлихвените заеми до 1500 лв. за пуснати в неплатен отпуск служители да са с 5 г. гратисен период и 10 г. за изплащане. Това обяви от парламентарната трибуна председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова по време на дебатите за актуализацията на бюджета. Нейното гласуване се очаква по-късно днес.


Отделно се готви и програма със сходни параметри в помощ на дейността на малките и средните предприятия - да взимат безлихвени заеми с гратисен период и изплащане в рамките на 3 или 5 г.


Повече по темата - тук.

Столичната община публикува информация за кварталите, в които тече дезинфекция на улици и булеварди като мярка срещу разпространението на коронавируса. Днес се извършва миене с препарати в пети микрорайон на "Люлин", в "Овча купел", район "Илинден" и "Триадица".


От общината уверяват, че всеки ден се извършва дезинфекция на спирките на градския транспорт и на самите превозни средства, както и на контейнерите за битови отпадъци.


България забрани влизането на граждани от някои страни от ЕС (хронология)

© Столична община

Българският премиер Бойко Борисов пожела бързо оздравяване на британския му колега Борис Джонсън. "Пожелавам на моя приятел Борис Джонсън бързо възстановяване от COVID-19", написа в микроблог мрежата "Туитър" Борисов. Той изразява увереност, че британският премиер ще пребори вируса и казва, че "можеш да разчиташ на пълната ми подкрепа".По-рано днес се разбра, че Джонсън, който на 27 март съобщи, че е заразен с коронавирус, е настанен в болница.


"Дневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света на живо. Четете всичко важно по темата тук.

През март общо 1 075 души са се регистрирали като безработни след заетост в чужбина, съобщи БНР като се позова на данни от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Ведомството не отчита бум на завърнали се в страната безработни, като посочва, че регистрираните в бюрата по труда този март са по-малко, отколкото през същия месец на 2019 г. Тогава регистрация са направили 1133 души.


Социалното министерство отчитат, че в момента завърнали се от чужбина подлежат на домашна карантина и вероятно част от тях ще се регистрират на по-късен етап. Заради извънредното положение са удължени сроковете за регистрация в бюрата по труда.

Няколко часа депутатите спориха по въпроса на какво ниво да бъдат замразени заплатите им. Очаква се да бъде прието предложението на ГЕРБ те да останат 3747 лв. Дебатите протекоха с изтъквания коя парламентарна група кога е поискала замразяването на възнагражденията и кой колко е дарил за справяне с коронавируса. БСП предложи заплатите да бъдат замразени на ниво от предишния парламент, т.е. 2976 лв., "Воля" - да взимат минимална заплата, а НФСБ стигна и по-далеч - без възнаграждения до края на извънредното положение. Гласуванията ще са, когато минат дебатите по всички точки от дневния ред. Вече започна обсъждането на актуализацията на държавния бюджет, което предвижда възможност за поемане на дълг до 10 млрд. лв.


Случващото се в пленарната зала следете на живо тук.


Междувременно депутати демонстрират модния си усет и при носенето на предпазни маски и ръкавици. На снимката: Нона Йотова, "БСП за България".


България забрани влизането на граждани от някои страни от ЕС (хронология)

© Георги Кожухаров

Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска от Агенция "Митници" информация за съхраняваните количества спирт в данъчните складове и състоянието на производствените мощности. Повод е информация на сайта на агенцията, че производителите на етилов алкохол в страната държат на съхранение над 4 млн. литра етилов алкохол в данъчни складове. Прокуратурата иска да знае дали наистина се съхранява такова количество и дали е създадена организация за мониторинг на цените, на които се предлага спиртът заради тенденцията за тяхното покачване.

Конфедерацията на труда "Подкрепа" предлага заради извънредното положение да се въведе допълнителен платен годишен отпуск от 30 дни за определени групи работещи - например майки с деца до 12-годишна възраст или хора с увреждания. Целта е тези хора да не бъдат принудени заради ограниченията да излязат в неплатен отпуск, което би застрашило оцеляването им, коментира пред БНР икономическият експерт на синдиката Ваня Григорова.

Пострадалите болници ще получат 85% от очакваните приходи

Заработката на лечебните заведения и денталните клиники ще е значително по-малка от обичайната заради ограниченията от кризата с коронавируса. Затова тя няма да бъде отчетена при финансирането в този период от здравната каса. Това обяви при гледането на второ четене в пленарна зала на актуализацията на бюджета финансовият министър Владислав Горанов.


Той посочи, че предстои да се приеме механизъм, който вече е съгласуван с Българския лекарски съюз. Според него лечебните заведения ще получат 85% от средномесечната си заработка при нормални периоди. Направена е преценка, че лимитирането на дейността, би трябвало да доведе и до елемент на спестяване от клиничните пътеки, защото не е извършвана медицинска дейност, обясни Горанов.

Нов икономически план, който да бъде представен от нов финансов министър, поиска от премиера Бойко Борисов евродепутът от ЕНП и "Демократична България" Радан Кънев. В обръщение до министър-председателя, публикувано във "Фейсбук" той иска още България да започне да прилага спасителните икономически мерки, които прилага цяла Европа.


Повече - тук.

Изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов заяви пред "Нова телевизия", че е доволен от решението на правителството да прецизира схемата 60/40 за подпомагане на малкия и среден бизнес. Вчера на второ четене в парламентарната правна комисия се реши държавата да поеме и осигуровките върху тези 60% от заплатата, които ще изплаща по мярката. Според Иванов с промените по схемата мярката ще стане работеща и много повече фирми ще се възползват от нея.


Той посочи и още една важна промяна, която ще помогне на бизнеса. "Това е отпушването на строителния сектор. До момента оборотът беше спрян, което означава, че строителите не могат да работят. Тази мярка също беше приета", уточни Иванов.

3 хиляди дневно без работа заради извънредното положение

Около 3 хиляди души на ден остават без работа заради извънредното положение. Над 7 178 регистрирания има в Бюрата по труда само за последния работен ден на миналата седмица, а немалка малка част от тях - 5075, споменават, че пряко или косвено това се дължи на кризата с коронавируса. Това заяви пред БНТ директорът на Главна дирекция "Услуги по заетостта" Кремена Калчева.


По последни данни безработните в страната са 236 142 души. Над 45 хиляди души са се регистрирали като безработни от обявяването на извънредното положение на 13 март. Има градове с по-голям ръст на регистрациите като безработни, например Варна, но също и други областни градове.

Производители на разсад предупредиха, че са изправени пред фалит заради мерките срещу коронавируса. Пазарите са затворени, те не могат да продадат продукцията си и има реален риск работниците в оранжериите да останат без работа, разказаха производители пред Би Ти Ви.


"Молим правителството да ни разреши да продадем продукцията си. Това е нещо живо и не можем да го изхвърлим", каза Пламен Петров, собственик на оранжерия. Семейството му посочи, че производителите от цялата страна са в това положение и изтъкна, че не искат пари от държавата, а само разрешение да продадат продукцията, за която имат стотици обаждания на ден.


По-късно днес премиерът Борисов се е обадил на производителите и казал, че могат да продават на пазара, но при строг контрол, предаде Би Ти Ви.

Мъж от Пловдив се оплака, че е глобен с 5 хил. лв., след като излязъл пред блока си на брега на река Марица, за да изпуши една цигара. Любомир Яньов разказа пред "Нова телевизия", че излязъл да пуши, защото няма балкон, но видял пред блока медицински лица и се дръпнал настрана, за да спази дистанция. Така се озовал до парапета на реката, а след по-малко от минута дошли полицаи и му съставили акт за 5 хил. лв. заради забраната за посещения на паркове и градинки. Яньов ще обжалва глобата.

БЧК и Община Пловдив откриват нов безплатен телефон с две линии за консултации за коронавируса. На 0800 180 54 психолози ще отговарят на въпроси, свързани с COVID-19 и освен това хората ще могат да подават сигнали за възрастни самотно живеещи хора, които са в крайна нужда.


През миналата седмица благодарение на доброволчески мобилни екипи общо 55 пловдивчани са получили топъл обяд и помощ за купуване на храна и лекарства. "Сред посетените бяха не само възрастни самотни хора, но и бедстващи семейства, както и хора под карантина", съобщи директорът на Областния съвет на Българския червен кръст в Пловдив Таня Георгиева.

Срив при полетите от и до България

Самолетните полети от и до България са намалели със 70-75% от началото на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков пред Би Ти Ви.


Продадените карти за БДЖ пък са 4 пъти по-малко. Той уточни, че с наличния състав БДЖ ще осигури възможността да се пътува по Великден, като се спазва физическата дистанция.


Повече четете тук.

Страната очаква още 70 хиляди тестове за коронавируса, отделно от 600-те хиляди писиар тестове, които ще дойдат от поръчката на Европейския съюз. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски на брифинга на щаба тази сутрин. По думите му текат преговори на междуправителствено ниво. "Вече частни доставчици много трудно се снабдяват с тестове и намесата на правителството е решаваща", каза той.


От днес започва да работи лабораторията в Плевен, след като вчера там са направени тестове на апаратурата. "Разкриването на лаборатории не е достатъчно за увеличаване на тестваните. Все пак трябва да имаме достатъчно тестове. Те не са някаква друга категория, което ей така се намира много лесно", каза Мутафчийски. В София в момента има 11 400 теста - във ВМА и в Националната референтна лаборатория.


На върпос за броя тествани за коронавирус хора, председателят на щаба каза, че са достигнати стойности около 2 200 души на милион население. До миналата седмица нивото е било около 1200 души на 1 млн. население. "Спрямо останалите държавни се намираме в средата", каза още той.

Днес Асоциацията на търговските банки в България ще предложи на БНБ механизъм за облекчаване на плащанията по кредити и лизинг заради настъпилата криза от разпространението на коронавируса. Това съобщи председателят на асоциацията Петър Андронов пред "Нова телевизия". Той уточни, че централната банка може да одобри веднага предложенията, може и да направи предписание какви други действия да се предприемат.


По думите му "още тази седмица ще имаме един или друг вариант, който ще влезе в действие". Андронов каза още, че мярката за облекчаване на плащанията по кредити, която трябва да бъде гласувана днес в парламента, се отнася само за банковите институции и техните дъщерни фирми, но не и за отделни фирми за бързи кредити.

Заразените вече са 541, починалите - 21

Общо 541 са заразените с коронавирус в страната, съобщиха от Националния оперативен щаб. Най-младият заразен е дете на 1 година, а най-възрастният - на 86 г. От 19 нови случая за последното денонощие, 15 са в София. Тази сутрин е починал мъж с коронавирус в Пещера и общо в страната смъртните случаи стават 21. Средната възраст на починалите е 65 години.


От заразените 210 души са в болници, 22-ма са в интензивни отделения. Общо 30 медицински работници са заразени с коронавирус, или 5.5% от всички. Седем медици от "Спешна помощ" са с установен коронавирус.


На въпрос за данните за заразените българи в чужбина Мутафчийски уточни, че единствената информация в щаба е от българските посланици и то най-вече в "горещите точки". Знае се за починал българин в Лондон. В Северна Италия по последна информация има 10-ина заразени българи.

Депутатите се събират днес, за да гласуват окончателно актуализация на държавния бюджет и още мерки, свързани с извънредното положение заради коронавируса. С промяната в бюджета се предвижда възможност правителството да емитира външен дълг до 10 млрд. лв. Ще бъде гласувана и промяна в мярката "60/40" за подкрепа на бизнеса, така че държавата да поема и осигуровките на работниците в пострадалите от кризата фирми.


Очаква се депутатите да намалят и глобата за разходки в паркове и събирания по площадки от сегашните 5 хил. лв. на 300 лева за първо нарушение и 1000 за следващо. Народните представители ще гласуват и замразяване на заплатите си и спиране на партийните субсидии за времето на изолация.


"Дневник" следи на живо дебатите и гласуването в пленарната зала. Всичко по темата - тук.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (162)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Първо, да подчертая - спазвам всички мерки за социална изолаця. Но не смятам, че отлагането на епидемията (доколкото я има) във времето ще спаси човешки живот. Дано бъркам...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Инатът за мерките в защита на децата ще им изиграе много лоша шега.
  Утре да не ми реват за прошка !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  До коментар [#1] от "eju47647781":

  ето как ще го направят ! Ама друг път.
  https://afera.bg/гледай-бойко-щото-такъв-не-ни-трябваш/

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  Първо. Броят на тестовете се фиксира на 240 на ден.
  Второ. Всеки депутат се тества всеки ден
  Трето пожелаваме на електората весели Великденски празници, курбан байрями или квото там празнуват.

 6. 6 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 305 Разстроено

  Коронавирусът съм се отказал да го коментирал, но имитацията на политика-не!
  Все повече лъсва голия за*ник на българските политици и факта, че няма държава в нормалния смисъл на понятието! Нуждата от предефиниране на това, какво е държава вече е крещяща!

  O sancta simplicita!
 7. 7 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Така сме я изгладили тази крива че ще откараме до другата година.

 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  България плътно следва италианският модел. А той е много полицейщина и пълна липса на медицина. Затова и епидемията при нас ще е жестока и безмилостна. Като италианската, а не примерно като немската.

  Чакайте допълнителен анализ на смъртността при нас, излизам да пазарувам в разрешените ми 2 часа.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 123 Неутрално

  4%, ко викахте за БЦЖ?

  Пазете се и стойте в къщи.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fred":

  Не говори глупости, какъв италиански модел, какви пет лева.
  А това е може би единственият случай, в който поне аз съм готов да се примиря с полицейщината, а такава има навсякъде в изобилие.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  Всички държави залагат на изолация . Къде изчезнаха сарс, ебола ... Както каза Борисов "като в американски филм"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4307 Неутрално

  Добро начало на седмицата, дано така да продължи.
  Хубав ден и се пазете!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 13. 13 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Ако може някой от мозъците да обясни защо бяха поставени тези ленти на входовете на парковете и защо глобявате хората, които разхождат кучето си, пък били те и минали зад въпросната лента? Да разбирам, че вече не може да минаваш през парка и за работа например, или магазина, и трябва да заобикаляш тези секретни зони?

 14. 14 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Не всички. Има поне една която не го прави - Швеция. Ще видим дали изолацията е била ефективна след края на епидемията. Старците се брят напролет...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 15. 15 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":Не всички. Има поне една която не го прави - Швеция. Ще видим дали изолацията е била ефективна след края на епидемията. Старците се брят напролет...
  —цитат от коментар 14 на Nil satis nisi optimum


  В Швеция определено не се тества както наоколо. Може да се види по смъртните им случаи и оздравелите.
  Наистина пилците ще ги броим на есен, но имам близки приятели там, жената работи като учителка в предучилищен клас. Даже й забраняват да носи маска, за да не плаши децата.
  Твърди, че не е чувала наоколо да се тестват хора.

 16. 16 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Уникални тъпанари! Просто нямам друг коментар!

 17. 17 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 613 Гневно

  Ако може някой от мозъците да обясни защо бяха поставени тези ленти на входовете на парковете и защо глобявате хората, които разхождат кучето си, пък били те и минали зад въпросната лента? Да разбирам, че вече не може да минаваш през парка и за работа например, или магазина, и трябва да заобикаляш тези секретни зони?
  —цитат от коментар 13 на truly


  Аз пък да попитам защо само тия с кучета примерно следва да имат приоритет и да могат да си се разхождат навсякъде, а тези без да не могат?! Или важат правилата за всички или за никой, тва е, равни сме, с кучета, без кучета. Иначе съм напълно съгласен с твоя въпрос!

 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Инатът за мерките в защита на децата ще им изиграе много лоша шега.Утре да не ми реват за прошка !!!
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Кой си ти, Бай Тотьо, че некой от теб да иска прошка???

 19. 19 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":Не всички. Има поне една която не го прави - Швеция. Ще видим дали изолацията е била ефективна след края на епидемията. Старците се брят напролет...
  —цитат от коментар 14 на Nil satis nisi optimum


  Също Беларус и Туркменистан. Добре е, че ще може да се направи съпоставка след месец-два-три как се е развила болестта при тях и при съседите им, но мисля, че за сега е по-добре да играем на сигурно, пък ако времето покаже, че там са прави да сменим политиката.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 20. 20 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Хипотези: 1. изкарали сме го вече; 2. закачили сме по-малко опасен щам; 3. българинът си е темерут, всеки си живее в балонче и не си менкаме вируси в цялото общество; 4. ако не бяха завърналите се отвън, щеше да има още по-малко случаи; 5. лекарите успяват да овладеят нещата, преди да се стигне до болница, но не се говори много за това. Българинът си прави най-българското нещо - като понастине, си самоизписва антибиотик; 6. на запад ги държат на парацетамолче, докато станат много зле и после в болниците ги довършват; 7. нямаме старчески домове, където да пламнат нещата.

  Та така, тия модели с експоненциалния растеж не работят винаги, имат спънки. Тук явно има достатъчно спънки.

  Но все пак е дебилно да има градски транспорт,а парковете да са затворени.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Не съм съгласен с мерките, такива каквито са, но ги спазвам и не мога да се съря точно за тях на правителството, както има много други неща за които да ги упрекваме, по простата причина, че света е на тази вълна и с изключение на Швеция почти навсякъде действат по подобен начин.
  Не съм вярвал, че ще дойде време да съм съгкасен с Андрей Райчев, но с вчерашното му участие и изказване по БНТ съм съгласен. За да не съм голословен, сравнете резултатите на Дания и Швеция, като отчетете, че разликата в населението е 2 пъти.
  Лошото е, че дори да се опита в социално-икономически план нещо да промени правителството, няма как това да даде резултат, предвид че нашата икономика е отворена и ние няма къде да пласираме това, което бихме произвели..
  Така че, ще си минем по общия ред, ами дано все пак края да настъпи по-скоро, според мен има някаква надежа в това отношение.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  До коментар [#18] от "4ort":

  Този, който не ти дава покой на теб и те побърква ведно с другите милиционери и корумпета !!!
  Сега вдена ли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Коронавирусът съм се отказал да го коментирал, но имитацията на политика-не! Все повече лъсва голия за*ник на българските политици и факта, че няма държава в нормалния смисъл на понятието! Нуждата от предефиниране на това, какво е държава вече е крещяща!
  —цитат от коментар 6 на тракиец


  Дефинирай от случващото се в САЩ, Франция, Италия, Белгия, Австрия, Швейцария ....!

 25. 25 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#15] от "Николай Георгиев":

  7 хиляди заразени и 500 умрели в Швеция.
  Население 10 милиона...

 26. 26 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#19] от "gripen":

  Да подчертая, в пост #2 започнах с: "Първо, да подчертая - спазвам всички мерки за социална изолаця." И ще ги спазвам докато обществото го изисква... И други закони не ги одобрявам, но ги спазвм.
  Дано изолацията е за добро. Изкрено са надявам, ча да!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 27. 27 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#25] от "Big_Villager":

  Да, ама не се удвояват всеки ден, нали? И при тях нещата стигнаха плато горе-долу. По модела с удвояването вече трябваше да са до 30 хил. заразени и да пламнат наистина експоненциално.

  Локална култура, лайфстайл, генетика, лична хигиена и обноски - не е като да е маловажно.

 28. 28 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#27] от "lil_alex":
  Отлично се справят виждам ...

 29. 29 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 709 Любопитно

  До коментар [#14] от "Nil satis nisi optimum":

  Нека гледаме Англия.

  Даже може и друга теза да защитите.
  Докато Борката две седмици повтаряше , че Англия няма да налага никакви мерки и да блокира държавата си , починалите дневно там бяха около стотина дневно.
  От както въведаха мерките и в Англия за последните 5 дни средно починалите от вируса са се увеличили 6 Пъти, до средно над 600 на ДЕН.

  Сега остава умните и красивите да направят заключение, че без мерки нещата са 6 пъти по-добре и починалите са 6 пъти по-малко дневно

 30. 30 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2790 Весело

  На графиката, която самият "Дневник" любезно ни представя, довчерашните потвърдени случаи са 531. Днешните, според същия "Дневник", са 541. Корифеите на най-най-медията в България вадят калемите и след два часа потене и четири трудоемки изчисления хвърлят бомбата, че отново потвърдените случаи са 19.
  С което дават заявка да броят бюлетините на изборите...

 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  35->24->19...... Боцко...утре ако са 18 УЙде извънредното положение

 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дон Кихот":

  Графиката е шашава. Вчера сутринта бяха 522. После по някое време през деня станаха 531

 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  Това е въпросът за 1000000$. Лошото е, че когато става дума за човешки животи, не е добре да се работи със смятам и не смятам

 34. 34 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#17] от "T.M.":

  Съгласен съм. Глупаво да може за куче, а хората да не могат. Но след като е разрешено разхождането на животни, защо глобяват? Да забраняват за всички и да се знае. Но сега някакви ченгета, дали им малко повече власт, се изживяват като богове.

 35. 35 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fred":

  Когато последното ти изречение е пълна и очевадна лъжа, някак всички почваме да си мислим, че всичко което пишеш е такова

 36. 36 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#25] от "Big_Villager":Да, ама не се удвояват всеки ден, нали? И при тях нещата стигнаха плато горе-долу. По модела с удвояването вече трябваше да са до 30 хил. заразени и да пламнат наистина експоненциално. Локална култура, лайфстайл, генетика, лична хигиена и обноски - не е като да е маловажно.
  —цитат от коментар 27 на lil_alex


  Реално не знаем дали се удвояват или не. Както писах по-горе, моите приятели твърдят, се тества както при нас - ако покажеш симптоми и ако отидеш на място.
  Така че да се говори за плато е още рано - за цяла Европа.

 37. 37 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#33] от "uq":

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":Това е въпросът за 1000000$. Лошото е, че когато става дума за човешки животи, не е добре да се работи със смятам и не смятам
  —цитат от коментар 33 на uq


  И за това се радвам, че решенията не ги взимам аз. Но имам право да имам мнение по въпроса. И да го изрзявам...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 38. 38 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#13] от "truly":

  Не Ви ли заболяха ръцете да пишете едно и също?
  Да обясня защо посещението в парковете създава риск:

  Българина по навик плюе и храчи (не само в преносния смисъл). Та всички тези паркинари, планинари, баирбудали и други, като плъзнат по паркове, планини и баири и като наплюят и нахрачат всичко наоколо, и след това като минат от там неолибералните кучета без каишки, като прокопиевото, и след това като се обършат, отъркат и оцелуват със зоомилосърдните си стопани и любители, такава зараза ще настане, че Великденски епидемии ще изглеждат като малки семейно събирания.

  Айде неко слагането на минуси под този коментар да започне сега...

 39. 39 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "gripen":

  прозореца за "общ имунитет" вече се затвори.
  Край. Заложихме на изолация и срив в икономиката. Ако там са прави - ше им оцелеят бизнесите и структурите, ше дръпнат напред.
  беше или-или. И както винаги, заложихме ва губещия кон.

 40. 40 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#19] от "gripen":

  В Беларус заразените и умрелите ще са колко каже Лукашенко. Останалите ще са умрели от "извънболнична пневмония". В Рассия е така.

 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fred":Не говори глупости, какъв италиански модел, какви пет лева.А това е може би единственият случай, в който поне аз съм готов да се примиря с полицейщината, а такава има навсякъде в изобилие.
  —цитат от коментар 10 на boevbisser


  Ще го видиш след малко какъв е италианският модел и разликите с другите страни. Накратко, италианският модел залага ЕДИНСТВЕНО на бруталната изолация и напълно е изоставил медицината. В нормалните държави имат карантините но дават ПРЕДИМСТВО на медицината.

  РАЗУМНИТЕ мерки не са полицейщина, хората ги спазват и не протестират: дистанция 2м, спиране масовите мероприятия и т.н.

  Тъпа Полицейщина е да ти демонтират пейките в парка защото са "заразни" но да стоят по спирките, ако си разхождаш кучето парка да е безопасен но ако си правиш сам разходката да е опасен, да нареждаш задължителното носене на маски без да има такива в продажба и т.н..

  А върхът на полицейщината е да снабдиш полицията с маски и тестове и да оставиш без тях медиците. Включително тези от Бърза помощ и личните лекари които имат директен контакт с заразените. За нещастните продавачки край които минават хиляди на ден да не говоря, за тях никой не се сеща.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Много ми е интересно как от НОЩ определят, че пика ще е около Великден?
  За последните 17 дни ново заразените са средно по 25 човека на ден, със няколко максимума (35,36,38,40) и няколко минимума (13,14,15,17):
  https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Bulgaria #3_April

  Като безчувствен инженер, на мен графиката на ново заразените ми изглежда на плато.
  А ако говорим като процент, то ново заразените намаляват чувствително - преди 17 дни увеличението беше около 12% на ден, сега е средно 5% на ден , с тенденция да намалява.

 43. 43 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#14] от "Nil satis nisi optimum":Нека гледаме Англия.Даже може и друга теза да защитите.Докато Борката две седмици повтаряше , че Англия няма да налага никакви мерки и да блокира държавата си , починалите дневно там бяха около стотина дневно.От както въведаха мерките и в Англия за последните 5 дни средно починалите от вируса са се увеличили 6 Пъти, до средно над 600 на ДЕН.Сега остава умните и красивите да направят заключение, че без мерки нещата са 6 пъти по-добре и починалите са 6 пъти по-малко дневно
  —цитат от коментар 29 на 001


  Прав си! И в Бг е така. Без карантина у нас заразени 0. С карантина - 541.
  КАРАНТИНАТА Е ВИНОВНА!

 44. 44 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2790 Весело

  До коментар [#6] от "тракиец":

  "Все повече лъсва голия за*ник на българските политици и факта, че няма държава в нормалния смисъл на понятието! Нуждата от предефиниране на това, какво е държава вече е крещяща!"

  Ти да не си от учредителите на чалгаджи-партията "Няма такава държава", която след това стана "Няма такава партия"?
  Нещичко бях чувал, но не знаех, че при нужда крещите...Изглежда, това ви отличава от умнокресливите, които крещят и без нужда...На тях им е достатъчно само да прочетат някъде "Винету" или да чуят за него.

 45. 45 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  До коментар [#41] от "Fred":

  За полицейщината си прав, само изпускаш факта, който всички знаем - българите не са дисциплинирани. Пусни ги на разходки по двама в парка - ще се препълни...
  А за Италия - те действително наложиха полицейски мерки, след като поне месец се правеха, че нищо се не случва, и в резултат понесоха повече жертви. Засега ние не правим тази грешка, поне не в този мащаб, да се надяваме, че ще се разминем по-леко.

 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дон Кихот":

  Нещата са прости: спазвайки рецептата "Жаба са вари на бавен огън" Главният Лъжец г-л Мутафчиъски ни сервира броят заразени на 3 порции:
  1. Сутринта ни дава данните за вчерашният ден. Правеки уточнението, че част от тях още се обработват.
  2. В 17:00 ч ни дава данните за деня. Правейки уточнението, че още доста от тях не са обработени. Наивниците обаче бурно се радват, гледайки че все пак по-малко от вчерашното нарастване. Без да се замислят, че пълните данни ще ги имат чак сутринта.
  3. На следващият ден новата порция и бавничко завъртане вентила на горелката,жабата вече е свикнала с толкова заразени и умрели. .

  Колко далеч са тези данни от истината не коментирам. Известна представа можете да придобиете от теста на депутатите: 3 заразени на 240 депутата, т.е. 1.25%. Или от теста на полицаите, там нещо шикалкавят, частични данни ала бала но се изпуснаха да кажат 3 заразени за 1060 теста. Т.е. минимум 0.28% вероятно доста повече. Приемаме средно 0.75% значи в момента заразени в България са 56,250 души. Сравнявайте с тези 522 които ни сервира Генерал ЛЪЖА.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#38] от "buggie":

  Може би трябва да монтираме нови табелки "не храчи". Или да се глобява за храчене и полицията да не се свени да спира и прибира отрепки и маргинали (не от фриленсърския вид). Има доста хора, които не храчат в парка.

  Семейството ми спазва лична изолация, но НЕ се чувствам по-защитена от мерките и именно затова смятам, че личното пазене е най-важно.

 48. 48 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#37] от "Nil satis nisi optimum":

  По никакъв начин не оспорвам правото ти на мнение и да го изразяваш, просто казвам, че наистина това е важният въпрос и той няма категоричен отговор поради което повечето държави са предприели в една или друга степен консервативния подход.

 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Да разбирам, че вече не може да минаваш през парка и за работа например, или магазина, и трябва да заобикаляш тези секретни зони?
  —цитат от коментар 13 на truly


  Да, в парка вече може да се разхождат само полицаите. Полезно е за здравето, не случайно при тях има само 3 заразени полицаи а при медиците са цели 30. Освен това така те ще могат да си допълнят месечният бюджет, предлагайки глобите за разходка с голям дискаунт.

  За всичко е помислено, вие просто си стойте спокойно в тенджерата. Властта взема всички мерки огънят да нараства бавно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  До коментар [#46] от "Fred":

  Той сам каза, че вероятно ловят 2 на 11, по неговите думи директно можем да сметнем, че поне 3 000 заразени има. И като сложим и това, че могат да правят и повече тестове - може би още толкова. Чак пък 50 000....
  Ако станат 50 хил., направо да ходим да си пишем завещанието.

 51. 51 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3094 Любопитно

  Нe издържaмe ли 2000 души в нaциoнaлния cтaтиcтичecки инcтитут? Зaщo e нeoбхoдимo шeфът нa нaй-гoлямaтa бoлницa дa брoи кoлкo души умирaт нa дeн oт рaзлични зaбoлявaния???

 52. 52 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#38] от "buggie":

  Някой май прави изводи за българите на база собственото си поведение. Аз не съм видял някой да плюе и да храчи в парка, явно не съм те срещал там

 53. 53 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Ако погледнем най пострадалите страни в ЕС.
  Това са Испания и Италия.
  Там закъсняха с мерките и въпреки , че въведоха много по-строги мерки от България им трябваше около 20 дни за да стигнат платото и още десетина дни за да започне видимо да спада броя на починали и новозаразени.
  Тоест ако се водим от това, че при нас мерките не са толкова строги и всеки може да ходи из града. Даже работят и много други които не са аптеки и хранителни.
  Всички магазини които не са в молове , реално никой не им е забранил да работят, даже и фризьорските салони.

  С тези мерки които бяха много навремени , аз смятам, че България няма да достигне до повече от 50 заразени дневно и повече от 5 починали дневно.
  Тоест при нас нещата дори ще затихват и към края на този месец, придвиждам да не сме стигнали и 100 починали и 1500 официално потвърдени заразени, които се равняват на около 5 хиляди, защото беше казано, че ние откриваме около 2 случая, на 11 реални.

 54. 54 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#51] от "SS":

  Кой е шефът на най-голямата болница и какво брои?
  Един плешив генерал излиза всеки ден В УНИФОРМА да съобщава едни числа, ако него имаш предвид, то отговорът е прост - излиза за да се пъчи в униформа по телевизията, всички да го видят колко е страшен умен и важен и за да нагнетява напрежение, страх и паника в населението. Така работи пропагандната и репресивната машина на всяка власт

 55. 55 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Пак ще припомня, че по сегашната ситуация друга голяма простотия е "стойте у дома, докато усетите задух". Не знам защо се разпространява митът, че за вирусна пневмония нищо не може да направиш отрано, трябва да чакаш да видиш как се развива. А то може, и колкото по-отрано, толкова по-добре. Да седиш у дома с дни на парацетамолче е ужас, да не кажа некомпетентно лечение.

 56. 56 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#50] от "boevbisser":

  И що? Очевидно тия 50 000 го карат и изкарват без симптоми. Ако е така, даже е добре значи стадния имунитет семслучва

 57. 57 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1158 Весело

  До коментар [#48] от "uq":

  Пак стигнахме там, откъдето започнахме. Спазвам мерките и ще ги спазвам, докато обществото ги изисква. Но ще си запазя правото са смятам, че има и друг начин. Не решавам аз и се подчинявам на решенията, защото обикновено нещо по средата е по-лошо от двете крайни решения...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 58. 58 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#57] от "Nil satis nisi optimum":

  Ма нищо не съм започвал бе човек :) не споря с теб изобщо :)

 59. 59 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#58] от "uq":

  Моля за извинение...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 60. 60 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  Отлагането няма да спаси човешки живот. Разковничето е да се пресече заразата.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#25] от "Big_Villager":

  Ако в България имаше пропорционално толкова заразени и починали, то тука всичките, които критикуват правителството за мерките, щяха да рИвЪт, че нищо не се прави и се провежда геноцид срещу българите.

 63. 63 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Всеки ден у нас умират поради различни причини, примерно като старост, боледуване, злополуки около 300 човека. В момента достъпа на населението до лекарски услуги за лечение на други болести е силно ограничен. Интересно колко ли са починалите поради тази причина? Не знам кое е по- правилно да се употребява "вече" или "само" 21.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 64. 64 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#55] от "lil_alex":

  Абсолютно вярно.

  "Наричат ги корона таксита: медици, облечени в защитно облекло, обикалят по празните улици на Хайделберг, Германия, за да проверяват пациенти, които са у дома и от 5-6 дни са болни от коронавирус. Те правят кръвни тестове, търсейки признаци, че пациентът ще започне рязко да се влошава. Може да предложат хоспитализация дори на пациент, който има само леки симптоми; шансовете за оцеляване от такова влошаване са много по-големи, когато пациентът е в болница, когато то започне...

  ... Причината, поради която в Германия имаме толкова малко смъртни случаи в момента в сравнение с броя на заразените, може да се обясни до голяма степен с факта, че поставяме изключително голям брой лабораторни диагнози", заяви д-р Кристиан Дростен, главен вирусолог в Charité, чийто екип разработи първия тест."

  Немско изключение? Защо смъртността от коронавирус в страната е ниска?
  https://economictimes.indiatimes.com/news/international/world-news/a-german-exception-why-the-countrys-coronavirus-death-rate-is-low/articleshow/74989886.cms

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 65. 65 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Паркове и градинки трябва да бъдат отворени. Затварянето им е огромна глупост. Необходимостта от движение и свеж въздух е безусловна!
  Съвсем друг е въпроса за дистанция и избягване на струпване от повече от 2-3 души, което е безспорно правилно и належащо.

 66. 66 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Все повече места показват очевидно измиране освен официалните данни. Еквадор, Хондурас, Индонезия, Филипините и други. Просто няма никакво значение от коментари като виждаш труповете.

 67. 67 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#16] от "rincewind":

  Хем тъпанари, хем хитри! При 21 починали за три седмици, те ще държат извънредното положение още 40 дни и ще си разиграват коня, както на тях им е удобно. Четвъти ден броят на заболелите е около 20 + - човека, обаче фуражката ни обяснява, че сме далеч от платото и драмата тепърва предстои.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 68. 68 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 728 Весело

  До коментар [#63] от "ь":

  А, а сакън, за времето на епидемията, са починали 21 човека само, и то всичките само и единствено от вируса! Баце е говорил с началника, и оня му е казал, че ще ни пощади, ако извънредното положение продължи до 2021!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Martin Dimitrov
  Martin Dimitrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  идва втора вълна балъции

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  До коментар [#20] от "lil_alex":

  Защо си изпуснал най-елементарната хипотеза, ЛЪЖАТ НИ?

  Или си млад и не си чувал за Чернобил? Как бодро марширувахме пред мавзолея и рупахме щастливи радиоактивните марули. Тогава за правоимащите имаше чисти храни от чужбина, сега пак за тях има тестове и маски, за нас няма... доста общи неща виждам.

  Да го гледат филмчето Главният Лъжец Мутафчийски и Боко Тиквата, явно не са взели поуки. Разликата е само, че сега няма да се чакат цели 15 години.

  https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/posledstvijata-ot-chernobil-teparva-predstojat.html

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2749 Неутрално

  Със и без извънредно положение икономиката отива на кино.

  Бил Гейтс в едно интервю по темата преди седмица каза нещо от сорта на "Не може да кажеш на хората да продължават живота си по стария начин и да игнорират планината от трупове в ъгъла".

  Представете си със или без извънредно положение дали щеше да има някакъв бизнес сега в Испания или Франция. Или па в Ню Йорк.

  Имам познати в Ню Йорк които преди са си поръчвали храна, щото ги било страх да излизат. Сега вече не работят тези дето доставят - страх ги е да не се заразят.

 76. 76 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#60] от "Voiko":

  Не може да се пресече с карантина, това мнение все повече надделява

 77. 77 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2749 Неутрално

  До коментар [#60] от "Voiko":Не може да се пресече с карантина, това мнение все повече надделява
  —цитат от коментар 76 на uq


  А без карантина хем умират хора, хем икономиката отива на кино.

  В момента в цяла Западна Европа имаш сериозни мерки. В Южна Европа са по-стриктни и от нашите. Само че тези мерки са въведени след дъжд качулка. И икономиката работи ли им?

 78. 78 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Икономическото отражение на епидемията е много силно, при това повсеместно. Години ще са необходими за излизане от кризата и то при положение, че до 2-3 месеца пандемията бъде ликвидирана.

 79. 79 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#78] от "Voiko":

  Какво е "излизане от кризата"?

 80. 80 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#77] от "realguru":

  Не ти схванах тезата ама карай

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Максимилиан Живков Богомилов
  Максимилиан Живков Богомилов
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Въпреки простотията във властта, България се справя добре, ЗАЩОТО при нас както се вижда на графиката заболелите нарастват в аритметична прогресия, а целта на взетите мерки е да не се стигне до геометрична прогресия. Искам да кажа че в противен случай болните щяха да се умножават с всеки ден, а сега просто се увеличават с еднакво количество. Хубавото на това е чр здравната система не се претоварва и наистина болните хора все още могат да се възползват от калпавата ни система на здравеопазване.

 83. 83 Профил на Максимилиан Живков Богомилов
  Максимилиан Живков Богомилов
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Въпреки простотията във властта, България се справя добре, ЗАЩОТО при нас както се вижда на графиката заболелите нарастват в аритметична прогресия, а целта на взетите мерки е да не се стигне до геометрична прогресия. Искам да кажа че в противен случай болните щяха да се умножават с всеки ден, а сега просто се увеличават с еднакво количество. Хубавото на това е чр здравната система не се претоварва и наистина болните хора все още могат да се възползват от калпавата ни система на здравеопазване.

 84. 84 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2749 Неутрално

  До коментар [#77] от "realguru":Не ти схванах тезата ама карай
  —цитат от коментар 80 на uq


  Като гледаш как покрай теб умират хора, как има полеви болници както има в Ню Йорк сега - според теб ще се чувстваш ли сигурен да ходиш на работа, да ходиш по барове и да си живееш живота както преди?

  Или ще гледаш да оцелееш физически преди това.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#74] от "Fred":
  Бях малка, но имам реален спомен от Чернобил. Още от ранна възраст научих разликата между официалния наратив и това, което знаят знаещите. Имах медицински лица в семейството и не сме рупали марули.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Е, да де, ама не е е ,,заради извънредното положение", а е заради вирусът, които вършее на планетарно ниво.
  С отмяната на извънредното положение, не може да се отмени вирусът, уви! Нито у нас, нито в Италия, нито в Испания, нито във Франция, нито в САЩ...

 89. 89 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Защо никой не задава въпроса защо се тества толкова малко? Ние сме на последните места, по 81 теста на милион човека?! Или викате - не се тестваме, да не се хващаме?

 90. 90 Профил на almladenov
  almladenov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Паркове и градинки да са достъпни за движение, но само за движение, без право на сядане. Махнете пейките, лафките и капанчетата. А забраната да се ходи нс витоша е най- голямата глупост. Много лесно се спазва дистанция в планината. Защо има забрана? Защото някой щял да седне да пие бира на Витоша? Защо не забраните градския транспорт?

 91. 91 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 71 Неутрално

  Защо никой не задава въпроса защо се тества толкова малко? Ние сме на последните места, по 81 теста на милион човека?! Или викате - не се тестваме, да не се хващаме?
  —цитат от коментар 89 на Ksharp


  Защото не са закупили тестове, а вече е късно и невъзможно да се купят нови.

 92. 92 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3853 Неутрално

  Толкова е тягостно да виждаш стотици безработни пред бюрото по труда на опашката от сутринта, та чак до вчерта ! Подаване на молбите за регистрация може да става и по пощата, само да припомня !

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#90] от "almladenov":

  Каква е връзката с градския транспорт и неудържимия порив да се качиш на Витоша?! Ами, да се спрят автобусите и да се затворят магазините, по-добре ли ще е или пак ще си недоволен?!?

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1831 Весело

  До коментар [#17] от "T.M.":

  Вземи си едно плюшено куче и си го разхождай. В закона не пише какво трябва да е кучето...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99 Профил на mmv46588562
  mmv46588562
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Voiko, големият въпрос е дали вирусна епидемия може да бъде пресечена? Вирусолозите считат, че не може. Крайните й последици, като брой заразени, могат само да бъдат отложени във връмето. Вирусните епидемии са форсмажор, те не зависят от нашата воля, а просто се случват. В случая единствено забавяме процеса на разпространение, но последиците рано или късно настъпват. Това поставя въпроса до кога ще издържим в този режим и дали ограниченията, наложени ни сега, няма да предизвикат пикова вълна след отпадането им.
  А що се отнася до разходките, считам, че да забраниш на хората да са на слънце и въздух, е крайно малоумна противовирусна мярка. Струпванията е по-лесно да бъдат контролирани в парка, отколкото по домовете, където нещата са оставени на нашата собстена съвест.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK