Съдебният съвет: Одитът на системата за случайно разпределение на дела засега е тайна

При разпределяне на всяко дело остава следа в системата кой и как го е направил, а за разпределението се издава и протокол.

© Георги Кожухаров

При разпределяне на всяко дело остава следа в системата кой и как го е направил, а за разпределението се издава и протокол.Ще бъде ли публикуван одитният доклад на системата за случайно разпределение на делата? От Висшия съдебен съвет (ВСС) обясниха пред "Дневник", че той е конфиденциален и това може да стане само след обсъждане и решение на пленума на ВСС, а председателят на Върховния касационен съд и председателстващ съдийската колегия на ВСС Лозан Панов заяви в понеделник (6 април), че не е получавал доклада. Малко по-късно с ново съобщение той уточни, че вече разполага със заключенията от одита, и призова той да бъде публикуван, за да се спрат интерпретациите по темата.


За доклада се говори от няколко дни, след като в петък говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че е започнало досъдебно производство и има съмнения за опити за пробив в системата. В същия ден главният прокурор Иван Гешев сравни ситуацията с "коронавирус в съдебната система", тъй като според одитния доклад били констатирани "множество уязвимости с високо ниво на риск за сигурността на системата, голяма част от които може да доведат до пряка неоторизирана манипулация на данни" при разпределението на съдебни дела. Главният прокурор даде серия от интервюта по темата с акцент, че за системата са отговорни неговите критици бившият правосъден министър Христо Иванов, бившият член на ВСС Калин Калпакчиев, както и Лозан Панов и "две три присъдружни негови дами".


Министърът на правосъдието Данаил Кирилов свика извънредно заседание на пленума на ВСС в четвъртък (9 април), за да бъде обсъдена темата. Междувременно членове на ВСС отказват да коментират публично темата, ако докладът действително е конфиденциален и е предназначен за пленума, а не за широката общественост, макар че за него се говори от края на миналата седмица.


Не е ясно кой е виждал одита
Председателят на ВКС Лозан Панов публикува съобщение в понеделник на сайта на съда и в него се посочва: "Oт Bиcшия cъдeбeн cъвeт дo мoмeнтa нe e изпpaтeн нa пpeдceдaтeля нa Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд oбcъждaният пyбличнo oт глaвния пpoĸypop, миниcтъpa нa пpaвocъдиeтo и члeнoвe нa BCC oдитeн дoĸлaд зa cиcтeмaтa зa cлyчaйнo paзпpeдeлeниe нa дeлaтa в cъдилищaтa в Рeпyблиĸa Бългapия."


Около час и половина по-късно след реакция на медиите бе публикувано ново съобщение, с което се потвърждава, че одитът е бил изпратен в 13:45 ч. до членовете на ВСС.


"Поради множеството публични интерпретации относно съдържанието и заключенията в одита, направени през последните дни от главния прокурор, министъра на правосъдието и членове на ВСС", председателят на Върховния касационен съд призовава в страницата на Висшия съдебен съвет в интернет да бъде публикуван документът, за да могат българските граждани сами да се запознаят с неговото оригинално съдържание.


"Докладът е конфиденциален и все още не е разгледан от пленума на ВСС", обясниха от пресцентъра на институцията за "Дневник". Едва след като пленумът обсъди одита и ако вземе решение, текстът може да бъде разпространен публично.


Одитният доклад е изготвен от външна фирма за киберсигурност "Amatas" ЕАД. Справка в сайта на ВСС показва, че през април 2019 г. пленумът на ВСС е взел решение да се направи техническа експертиза на системата.


Договорът е с предмет "Одит на информационната сигурност на Централизираната система за случайно разпределение на делата" и е сключен на 13 януари. Целта е да бъдат анализирани и ограничени вътрешните и външните уязвимости на системата, а срокът за изготвяне на доклада е бил 45 дни. На 27 февруари ВСС е дал отсрочка от 10 дни за изпълнението на договора, тъй като фирмата е поискала допълнително време за заключенията.


От ВСС не отговориха и на въпросите на "Дневник" за това кои са членовете на съвета, сезирали прокуратурата с информацията от доклада. От там не пожелаха да дадат информация и за експертите, които отговарят за сигурността на системата, както и дали е вярно твърдението на главния прокурор, че IT експертите не са съдействали на одиторите и са отказали достъп до сървъра.


Какво пише в доклада


Докладът посочва общо десет уязвимости на системата за случайно разпределение на дела, пише в подробен анализ "Капитал". Според доклада, с който изданието разполага, основната констатирана слабост е при автентикацията в системата.


Освен пропуски при влизането в системата проблем би могло да има, когато при ръчно въвеждане на конкретен адрес в браузъра може да се стигне до функционалности, които би трябвало да са в правомощия само на оторизирани потребители (например с администраторски права). На практика всеки, получил достъп до системата, може да добавя нов съд, да преименува вече съществуващ, да редактира имена, ЕГН и дела, които конкретен съдия разглежда, да изтрива отсъствия и дежурства на съдии и други.


Според "Капитал" в доклада си експертите отбелязват, че системата позволява да се използват слаби и предвидими данни за достъп - парола и потребителско име, а уеб сървърът също има слабости, но не толкова критични. Какво още пише в заключението на експертите - четете в "Капитал".


Одитът започна, след като Кирилов каза, че ще прати "бял хакер" на Панов


Сегашната система за случайно разпределение на делата е от мандата на предходния състав на ВСС. Тя бе въведена през 2015 г. след скандала с разпределението на дела с висок материален интерес в СГС и компрометирането на предишната система Law Choice. Сегашната система за разпределение на делата е изработена от "Смарт системс 2010".


В началото на юли 2019 г. Данаил Кирилов присъства за първи път на публично разпределение на дела във Върховния касационен съд, при който бе използвана системата за случайно разпределение, а след това поиска одит.

© Юлия Лазарова

В началото на юли 2019 г. Данаил Кирилов присъства за първи път на публично разпределение на дела във Върховния касационен съд, при който бе използвана системата за случайно разпределение, а след това поиска одит.


Миналата година правосъдният министър Данаил Кирилов повдигна въпроса за случайното разпределение на делата. По покана на Лозан Панов за министъра бе организирана публична демонстрация, след която той обяви, че е видял нередности, и се закани да изпрати "бял хакер" на ВКС.


Боян Новански, който е член на ВСС, коментира пред "Нова телевизия", че в доклада на фирмата, която е извършила одита на системата, няма данни за влизания в нея от екзотични места и в нощните часове.


Новански смята, че тя трябва да се спре и да се премине на ръчно разпределение на делата с оглед на заключението на IT специалистите, че не е надеждна. Ръчното разпределяне на делата според него ще бъде по-ефективно от гледна точна на личната отговорност на всеки, който е ангажиран с този процес. Освен това една от препоръките в доклада по думите на Новански била системата да се смени спешно с нова.


Повечето членове на ВСС, с които "Дневник" разговаря в понеделник, не желаят да коментират одитния доклад преди обсъждането му в съвета в четвъртък, още повече че току-що са го получили. Те смятат, че не е трябвало да се правят публични коментари от длъжностни лица, преди да са се запознали с документа всички кадровици и да са го обсъдили.


Някои членове на ВСС вместо коментар припомниха, че са публични протоколите от заседанията на ВСС от 18 април и 29 юли 2019 г., на които е обсъждан въпросът за одит на системата, и там се вижда кой какво е предлагал и как е гласувал. И че фактите от протоколите не съответстват на публичните твърдения на отговорните лица през последните дни.


От протоколите се вижда, че тези, за които главният прокурор твърди, че "се хвърляли като Матросов на амбразурата" срещу одита, всъщност са предлагали точката да бъде отложена, за да се консултира с IT специалистите, да се обсъди и цената, а не да не се одитира системата, както твърди в интервюто Гешев.


Друг факт е и че още през 2014 г. е приел Пътна карта за изпълнение на Стратегия за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие в сектор "Правосъдие" 2014 - 2020. В нея има специална мярка за изграждане на Единна информационна система на съдилищата и обучение на магистрати и служители как да боравят с нея. Срокът за изпълнението й отдавна изтече - през 2017 г., но тя все още не е работеща, а системата за случайно разпределение е временно решение, чиято сигурност не е проверявана през последните 5 години.


Във вторник Съюзът на съдиите в България разпространи материал, в който показва цялата фактология около системата - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  С подобни действия се издават лъжците.
  Щом е тайна значи е лоша работата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Но Гешев вече посочи виновниците за дефектите в нея.

  Най-виновен, разбира се, бил Христо Иванов.

  Като костовист, аз се чувствам пренебрегнат и обиден: как може Костов да не е споменат?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Весело

  ГешеФФтурата си има "Агенция как'Сийка"

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  какво излиза, Панов предлага доклада да бъде публикуван, а Кирилов и Гешев, чрез подкрепата на лобито във ВСС се чуди как да не го публикува.
  Все едно, "кауза пердута" е подобна позиция - надявам се като 'юристи да разбират какво значи този израз:).

 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  Само се струхувам да не изплува отново сянката на Красьо Черното и неговия заместник ДП (10)...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2726 Весело

  "за да се спрат интерпретациите по темата." - к`во стана с инфото от САЩ за сиротния съдия, баш шпион? ДК да не МУ са пратили някакъв червен хакер? Тези хора, май са в принудителна пауза, се чудят как да се цакат, но така и не избират вярното тесте карти. От белязани, от КОЙ ли не, е чудно как още ги държат. Картите де.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  “Панов предлага доклада да бъде публикуван, а Кирилов и Гешев, чрез подкрепата на лобито във ВСС се чуди как да не го публикува.”

  Панов е съмнителен, да се удари немедленно (цитирам участника WWW).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Nikolay Tsvetkov
  Nikolay Tsvetkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Конфиденциално, секретно, тайно....
  Все едно става дума за шпионска дейност от времето на Студената война.

  Това от което имаме нужда е прозрачност и отчетност.
  Само тогава ще можем да знаем какво се случва и да държим тези, които са поели юздите на държавния апарат под контрол. Като постоянно се отчитат, а ние ги държим изкъсо.

  А за да стане това, трябват избори и да се гласува за партия която да си постави рези неща за цел.

  У нас обаче хората си избират и преизбират едни и същи политици от доста време насам. Промяна едва ли ще има скоро.

 9. 9 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  С подобни действия се издават лъжците. Щом е тайна значи е лоша работата.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Внимавай какви ги пишеш. Щото и спътниковите снЕмки от американски спътници на трагедията с МН-17 са тайна. Че е лоша работата, е ясно за човек с необременена психика. А простичкият въпрос "Кой има интерес" сочи и поръчителя. Та така със "случайното" избиране на този или онзи.

 10. 10 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  боклук до боклука.
  вече всеки коментар ще казваа,
  че ако някой се чувстя=ва от герб
  да се примир, че ще бъде псуван и обиждан
  за 75 милиона са пеески от мавродиев.
  и за това че с тяхното гласуване станах ятаци на мафиоти.
  точка.
  ятаци на боклуци мафиоти.
  и гешев и той боклук.

 11. 11 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 587 Неутрално

  бре колко правиписни грешки съм направил.
  но идеята е ясна де.
  изчезвайте мафиоти боклуци.
  герб мафиоти и боклуци са техните ятаци(гласували за тях)

 12. 12 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Този одит и "доктората" на тиквата, се оказват най-голямата тайна в България.
  ПАЛЯЧОВЦИ!

 13. 13 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 299 Неутрално

  взимам си пуканки, отварям бира и съм готов за калните борби под тази статия

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#10] от "mihail_p":

  “...за 75 милиона са пеески от мавродиев.”

  Четох за тия 75 милиона и паднах. Фирмата, която ги е получила, имала две хиляди лева приходи и нула печалба за 2018 г. За миналата още не е подала финансов отчет.

  Както писах преди време, в тази криза малко на брой хора ще натрупат големи пари, а много на брой хора ще останат без гащите на задника си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Ммм, не разбрах! Значи най- големият проблем е, че хора с достъп до системата и с електронен подпис може да манипулират данни...т.е. те ще да са тотално изперкали и ще го направят подписвайки се...

 16. 15 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Точно тва чакаха дегенератите в съдебната система.. да има едно затъмнение, за да вземат едно пари и да свършат едни работи..

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Любопитно

  Като е толкова таен този доклад , защо Гешеф , го преразказва и си прави съчинение по картинка ?

 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#17] от "hodounski":

  Като е толкова таен този доклад , защо Гешеф , го преразказва и си прави съчинение по картинка ?
  —цитат от коментар 17 на hodounski


  Защото стана вече традиция единственото вярно нещо в изказванията на Гешев да бъде неговата снимка. Както жителите на Диканите според известния анекдот не могат да заспят ако през деня не са откраднали нещо, пък било то и собствения им каскет, който хвърлят в двора на съседа така и Гешев, когато няма кого другиго започва да лъже самия себе си.

 19. 19 Профил на Madlena Georgieva
  Madlena Georgieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Който не е попадал в т. нар. Съдебна система вероятно не знае, че има само една бутафория и нищо друго. Не само тази част от тази бутафория има нужда от одит. Всички, които са там и се правят, че раздават правосъдие имат остра нужда от пречистване. В БГ Съдебна система НЯМА. Има жестоко корумпирана система пълна с некомпетентни човечета.
  Но, Разбира се това е добре дошло за господата отгоре.

 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1700 Любопитно
 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Любопитно

  Дойде момента на истината и очакваните жалки клинчове на ДП и компания отново започнаха да тровят публичния ефир ! Що така, нали нещо щяхте да уличавате Лозан Панов в намеса в системата за случайно разпределение на делата ? Или тя се оказа създадена за точно обратното ?

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  " “...за 75 милиона са пеески от мавродиев.”

  Четох за тия 75 милиона и паднах. Фирмата, която ги е получила, имала две хиляди лева приходи и нула печалба за 2018 г. За миналата още не е подала финансов отчет.

  Както писах преди време, в тази криза малко на брой хора ще натрупат големи пари, а много на брой хора ще останат без гащите на задника си."

  Гарант по този кредит е фирма с един милион активи ! И отрицателен финансов резултат за миналата година :

  Съдлъжникът "ВИП колекшън" също не допринася съществено - активите са малко над 1 млн. лв., но приходите са 8 хил. лв. и е отчетена загуба 3 хил. лв. Справка в Имотния регистър показва, че и двете дружества не притежават недвижими имоти.


  Средствата са свързани с варненските престъпни кръгове, вероятно ТИМ, съдейки по размера на набраните дотук капитали:


  С този нов кредит от ББР поетите от фирмите около варненската колекторска група задължения само за три месеца надхвърлят 350 млн. лв. През декември 2019 г. "С. Г. груп" сключва облигационен заем за 236 млн. лв. - грандиозна сума за българския колекторски пазар. За сравнение - за 2018 г. активите на лидера на пазара "Агенция за събиране на вземания" са 118.3 млн. лв., а сумарно топ 3 са с 243 млн. лв. (тук влиза и "С. Г. груп" заедно с няколко свързани дружества за общо 28.7 млн. лв.).


  Голяма част от средствата са свързани с ПИБ, която прави с чужда пита помен, т.е, търси да се освободи от лошите си кредити и капиталовата си пробойна, идентифицирана от ЕЦБ :


  Не е ясно кои са облигационерите на компанията, но косвени индикации сочат, че средствата идват от Първа инвестиционна банка. Паралелно с този заем "С. Г. груп" придобива и пакет с 538 млн. лв. номинал лоши кредити от банката - част от програмата й за капитализиране, след идентифицираната от ЕЦБ 263 млн. евро капиталова дупка. Възможно е сегашният кредит от ББР да е частично рефинансиране на тази емисия - "Свети Георги груп" да купи част от облигациите.  Корупция с мащабите на милиарди ! Естествено , ББ и компания нищо не знаят за това ! Между другото, Норман, що не се обадиш на Донèв по телефона и да го информираш за какво става въпрос, è той, завалията, стои неинформиран и откъде да знае за тия работи, дето ги бистрим тука ?

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Имат какво да крият мошениците, затова е тайна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK