На живо

12 нови случая, една жертва, цитати от Гьоте и такса "коронавирус" (хронология)

Избрано от редактора
12 нови случая, една жертва, цитати от Гьоте и такса "коронавирус" (хронология)

© Юлия ЛазароваПо официални данни от днес - 7 април, потвърдените случаи на COVID-19 в страната са 577, а починалите носители на вируса са общо 23. Днес в болница "Св. Анна" почина 36-годишен мъж с положителна проба, който е имал и друго белодробно страдание.


"Дневник" следи в реално време развитието на ситуацията с коронавируса в България. За ситуацията по света четете тук.
Българският ветеринарен съюз е изключително притеснен от множеството сигнали за масово търсене на ивермектин по клиники и складове за ветеринаромедицински продукти, съобщи БНТ. Засиленият интерес към това лекарство е породен от предположение на националния консултант по инвазивна кардиология проф, д-р Иво Петров в интервю за БНТ, че този препарат, който се използва за краста, дава надежди за лечение на COVID-19. Ивермектинът е силно токсичен препарат и много лесно може да се предозира. Неправилната масова употреба на ивермектин може да доведе до по-страшни последици за хората, дори смърт, предупреждават ветеринарите.


Още по темата, четете тук:

Новите случаи днес са 12, един човек е починал

577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб към 17 ч. Сутринта те бяха 565.


През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора, 1 в Пловдив и 1 в Кърджали.


Починалите лица са общо 23. Днес в УМБАЛ "Света Анна", София, е починал 36-годишен мъж с положителна проба за COVID-19. Пациентът е хоспитализиран на 30 март в инфекциозно отделение заради белодробно страдание. Заради влошаване на състоянието е преместен в реанимация, където впоследствие е поставен на апаратна вентилация. Мъжът е бил с фиброза на белия дроб и трахеостома, получена в резултат на пътно-транспортно произшествие преди години.


В болница са настанени 213 пациента. 21 са настанени в интензивни отделения и клиники.


От хората с доказана коронавирусна инфекция 325 са мъже, а 252 - жени. Средната им възраст е 48 години.


Според справката на регистрираните случаи по градове случаите в Благоевград са 18; Бургас – 25; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 10; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 11; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 32; Русе – 3; Силистра – 2; Сливен – 9; Смолян – 14; София – 340; Стара Загора – 14; Хасково – 6; Шумен – 4.


Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 31 души.

Градският транспорт в София ще спира да се движи в 22 ч.

От 8 април 2020 г. градският транспорт в София ще се движи с намалено работно време и последните курсове ще приключват около 22 ч. вместо около 23.30 ч., съобщи Центърът за градска мобилност. Интервалите за движение на най-натоварените линии не се променят.


Временно се закриват автобусните линии 58, 306 и 294. Причината, че имат малко пътници, а по маршрутите има дублиращи линии, обяснява Центърът за градска мобилност.

Още не е ясно какво плаща държавата при 60/40

Ден след като депутатите одобриха промяната в начина на компенсации за работодателите по схемата 60/40, все още не е известно каква част от осигуровките ще поеме държавата. Това се разбра от думите на социалния министър Деница Сачева на уебинар за мерките на правителството към фирмите, организиран от "Капитал"


"Текстът, който е приет вчера е твърде общ и затова сме поискали конкретно тълкуване. Начинът, по който ние го разбираме, е да се покрият 60% от осигурителния доход и 60% от осигуровките, които са за сметка на работодателя. Но чакаме да получим отговор", каза Сачева.


От въвеждането на мярката в първоначалния ѝ вид досега по нея са подадени 643 заявления за подпомагане на близо 7200 души. Интересът е от по-скоро от малки компании, които са в най-пряко засегнатите от кризата сектори - ресторантьорство, търговия и др. Социалният министър посочи, че подадените преди промяната на мярката заявления ще бъдат служебно коригирани.


Подробностите четете тук.

Съдилищата в страната вече могат да образуват всякакви дела, а не само спешни и неотложни, както беше от началото на извънредното положение до момента . Те могат и да ги администрират, но при задължително съобразяване на кадровия и технически ресурс в конкретния съд.


Това решение прие днес съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) след продължително обсъждане и дебати какво точно да бъде позволено, без да се застрашава живота и здравето на служителите и в същото време да не се блокира съдебната система с недовършени дела.


Освен това ще започне обявяването на решения на съдилищата, подписаните актове ще се вписват в деловодната система и ще се публикуват на интернет страницата, но няма да се изпраща съобщение до страните, за да не текат срокове за уведомяване. Подробности тук.

Външният министър Екатерина Захариева прекрати правомощията на българския консул в Нидерландия Свилен Илиев и срещу него ще започне дисциплинарно производство. Причината е, че Илиев, като завеждащ консулската служба в българското посолство в Хага, е събирал незаконно "такса" коронавирус от посетителите, съобщи Министерството на външните работи (МВнР). Исканата сума е била по пет евро за български граждани и по десет евро за други граждани.


"Това поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и не може да бъде толерирано по никакъв начин", заяви Екатерина Захариева. По случая са поискани и обяснения от българския посланик в Кралство Нидерландия Румен Александров. Сигнали за корупция може да бъдат изпращани към Инспектората на МВнР на телефон 359 800 16 070, на мейл inspectorat@mfa.bg , както и чрез сайта на министерството.

12 нови случая, една жертва, цитати от Гьоте и такса "коронавирус" (хронология)

© Дневник


Улиците на София днес са значително по-оживени, отколкото бяха в предните дни. Кадърът е от ул. "Граф Игнатиев" в ранния следобед.

Малките болници се оплакаха, че остават без пари

Ако малките общински болници получат 85% от очакваните средни постъпления, средствата няма да им стигнат дори за заплати, предупреди председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев пред БНР. Вчера Българският лекарски съюз и здравната каса се договориха болниците, лекарските кабинети и лабораториите да получат 85% от очакваните в неепидемична обстановка средномесечни постъпления, за да се намалят негативните последици от извънредното положение, в което са спрени планови операции и определени прегледи.


"Имаме апарати, имаме легла, но липсва персонал", изтъкна Тотев. Той предлага само част от общинските болници да бъдат определени за лекуващи пациенти с коронавирус и към тях да се насочи приоритетно финансиране. Повече по темата - тук

Три часа след изявлението на президента Румен Радев за ролята на държавата в осигуряването на нужните средства и оборудва за борба с коронавируса изпълнителната власт свика извънредна пресконференция, за да му отговори. Като "разменна монета" в спора през деня бяха използвани цитати на германския писател и философ Йохан Волфганг фон Гьоте.


В началото поканените да говорят пред медиите началници на националния оперативен щаб и на логистичния щаб - ген. Венцислав Мутафчийски и ген. Никола Николов, изнесоха статистика за разпределените предпазни средства и оборудването на болниците в страната от началото на епидемията от коронавируса.


След тях вицепремиерът Томислав Дончев, макар да откри пресконференцията с изричното обяснение, че повод за него не е изказването на държавния глава, нападна директно Радев. За целта използва няколко цитата от Гьоте - препратка към президента, който сутринта коментира нападките на премиера Бойко Борисов към себе си с думите "Гьоте го е казал по-добре: "Няма нищо по-страшно от активната глупост".


След като декларира, че е направено всичко възможно болниците и медицинските екипи да са снабдени с необходимите апаратура и защитни облекла, видимо ядосан Дончев посъветва публично държавния глава да следва собствената си препоръка - всички да се смирят и да си вършат работата. И се позова на свой ред на мисли на Гьоте с три цитата:

"Колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали"


"Когато двама се карат, виновен е по-умният"


"Разделяй и владей" е мъдро правило, но "Обединявай и направлявай" е по-добро".


Какво още казаха управляващите за президента - тук.


12 нови случая, една жертва, цитати от Гьоте и такса "коронавирус" (хронология)

© Дневник

В Министерския съвет започна брифинг на вицепремиера Томислав Дончев, шефа на националния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски и ръководителя на логистичния център Никола Николов.


Видео на живо:

Българският еврокомисар Мария Габриел с поздрав към храбрите лекари, които се борят коронавируса.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще дари заплатата си на столичната Спешна помощ, където са установени осем случая на заразени с коронавирус служители, съобщи администрацията на държавния глава. В съобщението Йотова е цитирана да казва, че е редно за медиците, които откликват на всяко обаждане за помощ, да има осигурени качествени маски, предпазни облекла и тестове.

В обръщение по повод професионалния им празник здравният министър Кирил Ананиев благодари на медиците в България за работата им по време на изпитанието COVID-19. "Трудът, който полагате, е основание отношението на не малка част от обществото към Вас да бъде преосмислено. Днес Вие пишете едни от най-тежките, но и най-поучителните страници в историята на българското здравеопазване", посочва той.

Таксиметрови шофьори излязоха на протест

Таксиметрови шофьори излязоха на протест и окупираха пространството около храм-паметник "Александър Невски" в столичния център, съобщи Би Ти Ви.


Шофьорите се опасяват, че заради въведеното извънредно положение и резкия спад на клиенти, ще последват масови фалити. По данни на браншовата организация на таксиметровите компании, в София от 6000 таксита работят 2000, но и за тях няма достатъчно работа.

Всички около 5 хиляди автоинструктори и служители на автошколите са в неплатен отпуск или са съкратени, след като със заповед на "Автомобилна администрация" както курсовете, така и изпитите са спрени, съобщи Би Ти Ви.


Собствениците на фирмите не могат да се възползват от предложението на правителството за поемане на част от заплатите, защото нямат средства да осигурят своята част от възнаграждението. Според председателя на Асоциацията на автошколите в България Красимир Георгиев държавата в момента унищожава бранша.

Главната инспекция по труда напомни на работодателите, чийто бизнес изисква по-големи екипи, че могат лесно да назначат на втори трудов договор хора, които са в неплатен отпуск при първия си работодател. За целта не е нужно разрешение от първия работодател. Няма ограничения и за продължителността на работа на втори договор, а единственото изискване е да се гарантира спазването на междудневните и седмичните почивки.


Безработни и социално слаби хора могат да получават допълнителен доход, като работят в селското стопанство на трудов договор за краткосрочна сезонна селскостопанска работа, напомня още инспекцията. Наетите на т.нар. еднодневни трудови договори не губят право на социални помощи и обезщетения.

Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) поиска по Закона за достъп до обществена информация детайли за вноса на предпазни маски от Китай - за вида, количеството и цените, както и за сроковете на доставки. Решението за поръчка на маски от Китай бе взето от правителството в края на март в опит да се намали недостига на предпазни средства срещу коронавируса. Подробности - тук.

По станциите на софийското метро вече звучат предупреждения към пътниците да стоят на разстояние от поне два метра и да носят лични предпазни средства. За целта се използва видеонаблюдението и озвучителната уредба, чрез които в обичайно време дежурен напомня да не се стъпва по края на перона. Още за режима на работа на метрото четете тук.

Президентът тепърва ще решава за промените в бюджета и извънредните мерки

Президентът Румен Радев и шефът на болница "Пирогов" Стоян Балтов

© Дневник

Президентът Румен Радев и шефът на болница "Пирогов" Стоян Балтов


Президентът Румен Радев отказа да коментира дали възнамерява да наложи вето на текстове от приетите вчера промени в законите за държавния бюджет и за мерките по време на извънредното положение. Той уточни, че очаква днес да получи гласуваните разпоредби и ще вземе решение.


След посещение в болницата за спешно лечение "Пирогов", за да поздрави екипа за професионалния празник на медиците, Радев повтори, че наложените от властите ограничителни мерки трябва да се спазват, но в същото време е наложително да се мисли стратегия как след 13 май, когато изтича срокът на извънредното положение, държавата ще излезе от създалите се икономически трудности. Той подчерта, че държавата има отговорност за осигуряването на нужните средства и оборудва за борба с коронавируса


Държавният глава заяви, че за разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, той преди половин месец е дарил цялата си заплата за възрастни хора от Видин.

Уважаеми депутати, ако държите да се равнявате по президента, кръгом и бегом обратно към месец март - съберете и мартенските заплати. 


Румен Радев,

президент


Как президентът отговори на нападките на премиера Борисов, че се държал като злобна свекърва, четете тук

Въведеният заради разпространението на коронавируса вечерен час в Стара Загора издържа по-малко от седмица.


На 31 март областният управител Гергана Минкова забрани излизането от домовете между 21 ч. и 5 ч. Вчера обаче тя е отменила заповедта си без да посочва мотиви за решението си. Преди това Минкова обяви, че за Великден няма да има вечерен час в града, но няколко часа по-късно изцяло отмени мярката.

Карикатуристът Христо Комарницки с реакция на дългия пленарен ден в Народното събрание вчера, по време на който по инициатива на управляващите беше актуализиран държавният бюджет и на правителството беше разрешено да вземе до 10 млрд.лв. държавен дълг заради затрудненията, които икономиката на страната изпитва от коронавирусната епидемия.


Борисов: Отказвам да решавам кой да диша и кой не

Премиерът Бойко Борисов честити празника на всички лекари, медицински сестри, санитари, фармацевти и лаборанти, като им благодари за човечността, силата и огромната отговорност да се грижат за другите.


В публикация в профила си във "Фейсбук" Борисов за пореден път повтаря тезата си, че в момента на епидемия най-важното нещо е здравето на всеки човек и той няма намерение да отстъпва от предприетите строги мерки, защото последиците ще са страшни и непредвидими, а след това ще работи за възстановяване на икономиката.


"Днес се прекланям с чувство на гордост пред всеки един български гражданин. Към всеки един от Вас. Защото всеки е герой. Ще продължа да се боря за здравето Ви преди всичко. И категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга. Отказвам да бъда този, който да решава кой да диша и кой не. Предпочитам да изтърпя всички критики заради ограничителните мерки", пише в поста си Борисов.


Очаква се днес президентът Румен Радев да обяви дали ще издаде укази за обнародване в Държавен вестник на актуализирания бюджет и на приетите вчера промени в закона за мерките по време на извънредното положение.


Той ще бъде на посещение в болница "Пирогов", за да поздрави екипа за Световния ден на здравето, а след това е анонсиран брифинг за медиите. В края на миналата седмица държавният глава и премиерът влязоха в пореден словесен сблъсък, след като Румен Радев критикува идеите на правителството за удължаване на извънредното положение, икономическите мерки за подпомагане на бизнеса и високите глоби за неспазване на ограниченията. В много остър отговор Бойко Борисов го призова да наложи вето и да поеме отговорността за хората, които ще починат заради вируса. Въпреки реакцията обаче част от предлаганите от управляващите мерки бяха смекчени.

Столичната Александровска болница получи като дарение нови 6 респиратора. Те вече са монтирани в реанимацията и ще се използват от заразени с коронавирус, които са с дихателна недостатъчност, съобщи за Би Ти Ви началникът на клиниката по анестезиология и интензивно лечение в болничното заведение Атанас Темелков.


По същото време от болницата съобщиха, че от днес там започва работа лаборатория, която ще прави смятаните за единствено сигурни PCR-тестове. Дневно там ще бъдат обработвани около 250 проби. От лечебното заведение уточняват, че лабораторията ще обслужва само техни пациенти или хора, насочени от други лечебни заведения по медицински показания. Платени изследвания по желание, без да са необходими или назначени от лекар, няма да се извършват.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова обяви пред "Нова телевизия", че на 31 март бюджетът е на излишък от 1.2 млрд. лв. Тя обаче уточни, че тепърва се очаква дефицит заради ситуацията с коронавируса и извънредното положение. По думите ѝ спадът на приходите, както и разходите по овладяване на епидемията ще доведат до евентуален дефицит от 3.5 млрд. лв. Повече по темата - тук

Не съм враг на държавата, не искам хора да умират, искам да кажа какво според науката трябва да се направи, за да умират по-малко


Доц. Атанас Мангъров,

Шеф на детското отделение в Инфекциозната болница в София


Началникът на клиниката по детски болести в Инфекциозната болница в София и член на медицинския съвет за борба с коронавируса Атанас Мангъров отговори задочно на отправените му от премиера Бойко Борисов обвинения в края на миналата седмица. Тогава в гневно изявление пред медиите Борисов призова Мангъров, който опонира на строгата изолация, да излезе и да поеме отговорността за хората, които ще умрат при разхлабване на мерките. Какво каза Мангъров в интервю за Би Ти Ви - тук

Банов: обмисля се държавата да плаща на независимите творци

Минимални заплати и осигуровки ще плаща държавата на творците на свободна практика - това се разбра от отговор на министъра на културата Боил Банов, който за пореден път каза, че обмислят мерки за независимите артисти, и помолен за уточнение, посочи този вариант.


В интервю за сутрешния блок на БНТ той обясни, че са започнали да събират списъци, за да идентифицират и кои са тези творци. Досега Банов казваше, че те могат да се възползват от безлихвените кредити от 1500 лева, които държавата одобри като кризисна мярка.

В понеделник в интервю за Би Ти Ви министърът заяви, че ще гарантират заплатите на творците в държавния сектор. (Повече - тук)

"Бъдете здрави! Бъдете силни и сърцати! Бъдете винаги навреме и на място!" - с тези думи се е обърнал към екипа на Военномедицинската академия шефът й - ген. Венцислав Мутафчийски, за празника на здравните работници.


Главният здравен инспектор остана без заплата

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев остана без заплата, ще дарим от нашите, за да бъде възнаграден за неимоверните си усилия - това обяви днес шефът на националния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.


Той не уточни причината, но вероятно става дума за гласуваното снощи от Народното събрание решение министър-председателят, депутатите, министрите и членовете на политическите им кабинети да не получават заплати за времето на извънредното положение, което засега е до 13 май, а парите ще бъдат превеждани на здравното министерство за борба с коронавируса. Предложението беше на ГЕРБ и беше прието в рамките на промените в закона за извънредното положение. Главният здравен инспектор е член на кабинета на здравния министър.

Нови 24 случая, болните вече са 565


Нови 24 случаи на заразени с коронавирус има в България за изминалото денонощие, съобщи шефът на националния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, като уточни, че са тествани 299 души. В болници са постъпили 16 души.


Медиците с положителни проби в страната вече са 31, след като по-рано днес беше потвърден за осми случай в Спешната помощ в столицата. Продължава тестването на целия център.


Няма открита зараза в нови области. В болници в страната има общо 201 души, като 26 са в интензивните отделения. От вчера до днес има трима нови излекувани - двама мъже и една жена, лекувани във Военномедицинската академия.


Общият брой на заразените вече е 565 - мъжете са 320, жените - 245. Починалите остават 22, като те представляват 3.9% от заразените, а средната им възраст е 66.5 г., уточни Мутафчийски.


Празник в условия на коронавирус

В разгара на извънредното положение заради коронавируса лекарите отбелязват професионалния си празник - Световния ден на здравето и Деня на здравния работник. Празнуват всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевти и всички здравни работници. 7 април е избран за Ден на здравето през 1948 г., когато е основана Световната здравна организация.


Тази година Световният ден на здравето е под мотото "Остани вкъщи! Спаси живот".

Осма положителна проба има в екипа на Спешна помощ в София, съобщи тази сутрин говорителят на звеното Катя Сунгарска. Става дума за медицинска сестра. Днес се очакват пробите на още двама лекари и двама шофьори. Вчера от Спешна помощ обявиха, че след тестовете са доказани седем положителни проби.

12 нови случая, една жертва, цитати от Гьоте и такса "коронавирус" (хронология)

© Юлия Лазарова


До вчера в България по официални данни имаше 549 потвърдени заболели от коронавирус. Жертвите на заразата са 22. Заболелите медици са 30 - 17 лекари, 8 медицински сестри и петима души от медицинския персонал.


Час и половина преди полунощ вчера Народното събрание прие предложената от правителството актуализация на бюджета заради кризата с коронавируса и очакваните последствия от това върху икономиката на страната. Заложен беше дефицит от 3.5 млрд. лв., а таванът на държавния дълг беше вдигнат от 2.2 млрд. лв. на 10 млрд. лв. Как минаха дебатите при второто четене в пленарната залата - тук.


Дали това ще е единствената актуализация на бюджета за годината в момента не може да се каже, но в телевизионно интервю Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в Народното събрание, обяви, че очаква да има и следваща.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (267)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2282 Любопитно

  Понеже се появиха доста конспиратори, които говорят за Китайски биологични оръжия и тайни лаборатории, защо пък да не опитаме да развием противоположната теория. :)

  През Октомври 2019 Института Джон Хопкинс в САЩ прави симулация на пандемия, така наречения EVENT 201. Някои хора спекулират, че това значи че САЩ са знаели за заболяването още преди да се случат събитията в Китай от Декември и Януари, което е малко пресилено. Сами по себе си подобни симулации не са необичайни. В крайна сметка това е част от работата на подобни организации.

  Интересни обаче са случаите с рязкото увеличаване на броя "вейпинг" заболявания в САЩ през Септември 2019. От няколко години в САЩ се наблюдават случаи на белодробни проблеми и дори летален изход след "вейпинг", но Септември 2019 има наистина огромен пик. Месец преди това, през Август има инцидент във военна биологична лаборатория за изследване на животински антигени в САЩ в град Форт Детрик. Лабораторията е набързо затворена след като СиДиСи (Агенцията по Контрл на Заразните Заболявания в САЩ) прави проверка и установява липсата на елементарни мерки за сигурност. Има и регистрирано увеличение на респираторни заболявания в района. В последствие, през Октомври 2019, в Ухан в Китай се състоят международни военни игри, на които участват и Американски военни.

  Това са два линка към статии за инцидента в лабораторията във Форт Детрик.

  https://www.nytimes.com/2019/08/05/health/germs-fort-detrick-biohazard.html

  "The statement said the Centers for Disease Control and Prevention decided to issue a “cease and desist order” last month to halt the research at Fort Detrick because the center did not have “sufficient systems in place to decontaminate wastewater” from its highest-security labs."

  "The institute is a biodefense center that studies germs and toxins that could be used to threaten the military or public health, and also investigates disease outbreaks. It carries out research projects for government agencies, universities and drug companies, which pay for the work. It has about 900 employees."

  https://wjla.com/news/local/cdc-shut-down-army-germ-lab-health-concerns

  "The CDC reported that the lab did not ensure that employee training was properly verified when it came to toxins and select agents.

  “These failures were recognized through video review of laboratorians’ working in BSL3 and ABSL3 labs,” their report said. “[These] indicate the [lab]’s means used to verify personnel understood the training had not been effective, leading to increased risk of occupational exposures.”

  The CDC went on to specify that a laboratorian who was not wearing appropriate respiratory protection was seen multiple times “partially entering” a room where non-human primates that were infected with [redacted] were “housed in open caging.” They also observed a laboratorian disposing of waste in a biohazardous waste bin without gloves on."

  Тоест, имало е животни заразени с различни патогени, но служители са се разхождали свободно в опасни зони без никакво предпазно оборудване. Също така отпадните води не са филтрирани.

  Има конспиративна теория, че в САЩ на високо ниво военните са знаели за сегашното заболяване, но са го скрили от обществото и с престъпното съдействие на СиДиСи, преди началото на грипния сезон, са регистрирали случаите като "вейпинг", после с настъпването на грипния сезон почват да ги регистрират като грип, за да замажат положението. Междувременно заболяването се пренася в много по-гъсто населения Китай през Октомври 2019 по време на военните игри в Ухан, където броят на случаите нараства бързо. С увеличаването на броя на трансфери от човек на човек, рязко се увеличава и заразната способност на вируса, защото с всяко преминаване към нов гостоприемник вирусът се изменя и става по-потентен. През Декември е имало суперспредър на пазара в Ухан (това е ясно със сигурност), но вече се доказа, че има случаи на заболели доста преди това и пазарът в Ухан вече не се счита за генезисната локация на заболяването, а в същото време първият заболял не може да бъде намерен все още.

  Това може да обясни и някак си преднамерено бавната реакция на САЩ с тестването. През Януари и Февруари не правиха нищо, а в началото на Март имаха само около 1000 теста направени. СиДиСи, след като получава критики, в началото на Март просто спира да репортва броя направени тестове без да даде обяснения защо.

  Може би тази учудващо флегматична реакция на СиДиСи е точно защото са знаели, че ако почнат да тестват в САЩ масово още Януари, ще открият доста повече случаи от Китай, което ще постави под въпрос това къде изначално е стартирало заболяването.

  Това е линк към статия за нарастването на броя на "вейпинг" заболяванията през Септември. Симптомите се припокриват с тези на Ковид-19. Интересно е, че така и не се разбира каква е причината.

  https://www.cnbc.com/2019/09/25/tenth-patient-dies-from-vaping-related-illness.html

  "Doctors have identified a common set of symptoms that worsen over time, including coughing, shortness of breath, fatigue, chest pains, nausea, vomiting and diarrhea. They’re advising anyone who has a history of vaping and has trouble breathing or experiences any of the other symptoms to seek medical care."

  https://www.nytimes.com/2019/09/19/health/vaping-cdc.html

  "The number of vaping-related lung illnesses has risen to 530 probable cases, according to an update on Thursday by the Centers for Disease Control and Prevention, and a Missouri man became the eighth to die from the mysterious ailments.

  During a news briefing, Dr. Anne Schuchat, principal deputy director of the C.D.C., said officials expect more deaths because some people are suffering from severe lung illnesses.

  But the nation’s public health officials said they still were unable to pinpoint the cause, or causes, of the sicknesses that have resulted in hundreds of hospitalizations, with many in intensive care units.

  Dr. Schuchat said some patients are on ventilators and therefore are unable to tell investigators what substances they vaped."

  Мистериозно заболяване, със симптоми учудващо сходни с тези на Ковид-19, с неизвестен първопричинител разпространяващо се в САЩ още Август и Септември 2019.

 2. 2 Профил на noj28648196
  noj28648196
  Рейтинг: Неутрално

  Да дадем шанс на Борисов да управлява тази криза

 3. 3 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Тезата на китайците е, че не Китай били виновни. И затова всякакви там конспирации да излизат е нормално. Че иначе трябва съд за комунистически Китай.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3537 Неутрално

  "Вчера от Спешна помощ обявиха, че след тестовете са доказани седем положителни проби."

  Това е може би най-лошото, след като хората които трябва да се грижат за всички останали стават жертва на този вирус.

  Brevity is the soul of wit
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на TankGirl
  TankGirl
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Това е може би най-лошото, след като хората които трябва да се грижат за всички останали стават жертва на този вирус.
  —цитат от коментар 5 на padrino


  Няма страшно, депутатите и мнозина подозирани във връзки с мафията са тествани многократно. Държавна тайна е по колко пъти дневно се тества Борисов, но се знае, че е поне всекидневно.

  TankGirl
 8. 8 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Господ да ги пази всички лекари и сестри, които се грижат за болни и поемат първата вълна.

  Според мен всички спортисти и шоумени до един трябва да се откажат от приходите си за една година и да ги дарят за предпазни средства и условия за лекуване на тези хора.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonim440":

  Ами, всъщност доста повече са конспиративните теории за Китайски лаборатории, биологични оръжия и тям подобни измишльотини.

 11. 11 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Не виждам защо да се притеснява матряла .За него до преди месец лекарите бяха печелбари,кожодери и некадърници.Не съм чул за заразени врачки ,баячки и ясновидки
  така ,че споко има кой да обгрижва матряла.Лошото е за тези 10-15% българи които разчитат на лекари ,мед сестри ,лаборанти и др мед персонал.

 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Понеже се появиха доста конспиратори, които говорят за Китайски биологични оръжия и тайни лаборатории, защо пък да не опитаме да развием противоположната теория. :)През Октомври 2019 Института Джон Хопкинс в САЩ прави симулация на пандемия, така наречения EVENT 201. Някои хора спекулират, че това значи че САЩ са знаели за заболяването още преди да се случат събитията в Китай от Декември и Януари, което е малко пресилено. Сами по себе си подобни симулации не са необичайни. В крайна сметка това е част от работата на подобни организации.Интересни обаче са случаите с рязкото увеличаване на броя "вейпинг" заболявания в САЩ през Септември 2019. От няколко години в САЩ се наблюдават случаи на белодробни проблеми и дори летален изход след "вейпинг", но Септември 2019 има наистина огромен пик. Месец преди това, през Август има инцидент във военна биологична лаборатория за изследване на животински антигени в САЩ в град Форт Детрик. Лабораторията е набързо затворена след като СиДиСи (Агенцията по Контрл на Заразните Заболявания в САЩ) прави проверка и установява липсата на елементарни мерки за сигурност. Има и регистрирано увеличение на респираторни заболявания в района. В последствие, през Октомври 2019, в Ухан в Китай се състоят международни военни игри, на които участват и Американски военни.Това са два линка към статии за инцидента в лабораторията във Форт Детрик.https://www.nytimes.com/2019/08/05/health/germs-fort-detrick-biohazard.html "The statement said the Centers for Disease Control and Prevention decided to issue a “cease and desist order” last month to halt the research at Fort Detrick because the center did not have “sufficient systems in place to decontaminate wastewater” from its highest-security labs.""The institute is a biodefense center that studies germs and toxins that could be used to threaten the military or public health, and also investigates disease outbreaks. It carries out research projects for government agencies, universities and drug companies, which pay for the work. It has about 900 employees."https://wjla.com/news/local/cdc-shut-down-army-germ-lab-health-concerns "The CDC reported that the lab did not ensure that employee training was properly verified when it came to toxins and select agents.“These failures were recognized through video review of laboratorians’ working in BSL3 and ABSL3 labs,” their report said. “[These] indicate the [lab]’s means used to verify personnel understood the training had not been effective, leading to increased risk of occupational exposures.”The CDC went on to specify that a laboratorian who was not wearing appropriate respiratory protection was seen multiple times “partially entering” a room where non-human primates that were infected with [redacted] were “housed in open caging.” They also observed a laboratorian disposing of waste in a biohazardous waste bin without gloves on."Тоест, имало е животни заразени с различни патогени, но служители са се разхождали свободно в опасни зони без никакво предпазно оборудване. Също така отпадните води не са филтрирани.Има конспиративна теория, че в САЩ на високо ниво военните са знаели за сегашното заболяване, но са го скрили от обществото и с престъпното съдействие на СиДиСи, преди началото на грипния сезон, са регистрирали случаите като "вейпинг", после с настъпването на грипния сезон почват да ги регистрират като грип, за да замажат положението. Междувременно заболяването се пренася в много по-гъсто населения Китай през Октомври 2019 по време на военните игри в Ухан, където броят на случаите нараства бързо. С увеличаването на броя на трансфери от човек на човек, рязко се увеличава и заразната способност на вируса, защото с всяко преминаване към нов гостоприемник вирусът се изменя и става по-потентен. През Декември е имало суперспредър на пазара в Ухан (това е ясно със сигурност), но вече се доказа, че има случаи на заболели доста преди това и пазарът в Ухан вече не се счита за генезисната локация на заболяването, а в същото време първият заболял не може да бъде намерен все още.Това може да обясни и някак си преднамерено бавната реакция на САЩ с тестването. През Януари и Февруари не правиха нищо, а в началото на Март имаха само около 1000 теста направени. СиДиСи, след като получава критики, в началото на Март просто спира да репортва броя направени тестове без да даде обяснения защо.Може би тази учудващо флегматична реакция на СиДиСи е точно защото са знаели, че ако почнат да тестват в САЩ масово още Януари, ще открият доста повече случаи от Китай, което ще постави под въпрос това къде изначално е стартирало заболяването.Това е линк към статия за нарастването на броя на "вейпинг" заболяванията през Септември. Симптомите се припокриват с тези на Ковид-19. Интересно е, че така и не се разбира каква е причината.https://www.cnbc.com/2019/09/25/tenth-patient-dies-from-vaping-related-illness.html "Doctors have identified a common set of symptoms that worsen over time, including coughing, shortness of breath, fatigue, chest pains, nausea, vomiting and diarrhea. They’re advising anyone who has a history of vaping and has trouble breathing or experiences any of the other symptoms to seek medical care."https://www.nytimes.com/2019/09/19/health/vaping-cdc.html "The number of vaping-related lung illnesses has risen to 530 probable cases, according to an update on Thursday by the Centers for Disease Control and Prevention, and a Missouri man became the eighth to die from the mysterious ailments.During a news briefing, Dr. Anne Schuchat, principal deputy director of the C.D.C., said officials expect more deaths because some people are suffering from severe lung illnesses.But the nation’s public health officials said they still were unable to pinpoint the cause, or causes, of the sicknesses that have resulted in hundreds of hospitalizations, with many in intensive care units.Dr. Schuchat said some patients are on ventilators and therefore are unable to tell investigators what substances they vaped."Мистериозно заболяване, със симптоми учудващо сходни с тези на Ковид-19, с неизвестен първопричинител разпространяващо се в САЩ още Август и Септември 2019.
  —цитат от коментар 1 на dpnps


  Не е нужно човек да погледне по-далече от статистиката за Италия и Ню Йорк за да види, че няма начин да става дума за един и съши причинител.

  Ако това беше стартирало в Америка в средата на 2019 досега всички щяхме вече да сме го изкарали, а мъртвите шяха да са милиони.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Генералчето вече може да си ходи. В скоро време и царското генералче също.
  Само с плашене не става. Трябва и акъл....

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Респект за медиците ни ,които въпреки помията изливана върху тях последните 15-20г,и въпреки това ,че получаваха унизителни доходи не абдикираха пред пандемията.
  Честно да си кажа ако бях на тяхно място и с години търпял гаврите не съм сигурен ,че нямаше да се оттегля от първата линия.
  РЕСПЕКТ!

 16. 16 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2132 Гневно

  Защо екипите на Бърза помощ нямат индивидуални предпазни средства? Това не би струвало много (сравнено с милионите отпускани на фирми с минимална дейност), а би опазило здравето и живота не само на медиците, но и техните пациенти!

 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  От 106 проби в Бърза помощ заразени са 8, т.е. 7.55%. При 1000 тествани полицаи са открили 9 заразени, т.е. 0.9%, 8 ПЪТИ по-малко..

  Въпреки това за тази държава приоритет са полицаите, за тях маските и тестването, а Бърза помощ са оставени сами да търсят и плащат тестовете. Вече го написахме защо, полицията пази властта а лекарите нас.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#1] от "dpnps":
  Опитайте се да развиете каквото ви душа иска, лаборатории, зли сили и т.н. обаче сериозната наука е ясна по темата - вирусът няма изкуствен произход:

  https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9?fbclid=IwAR22zR2Y1cnUtbxKeHbWiutGiycYEizsdvQ5wAxUL_Wtqe3HmoPt1EEh_1g

 19. 19 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Ilian Vassilev
  12 hrs ·
  Уупс, стана ли вече ясно, защото са престъпници тези, които бяха против масовите тестове, дори и на медицински лица. Ето ви схема с 2000 контактни души, да не говорим колегите им от Спешна помощ, семействата им.
  И поне седем души по малко и за без това с умален състав Бърза помощ. А това са животи, които могат и да не бъдат спасени.
  И как хората ще посрещат лекарите от Спешна, след като прочетат тази новина?
  Чуваме ли се, Борисов, Мутафчийски, Кантарджиев, Ананиев? Преди собствените си постове, трябваше да спасите медиците. За вас има тестове и то по няколко пъти, за Бърза помощ няма.
  Нали разбирате какво следва?
  Кой ще поеме отговорността по веригата за това че 33 дни не направихте нищо за масовото тестуване?
  За това написах статията днес, защото докато ви убеждават, че ви пазят, са пуснали заразата на самотек и точно този пик, заради който наложихте тоталната карантина, няма гаранция че няма да се случи. Във всеки следващ миг.
  Нито пазим медиците, нито пациентите, нито семействата им.
  Пазим само властта. С помощта на медиите, които обслужват.
  Оставките тепърва ще валят.

 20. 20 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4158 Разстроено

  Уж нови лаборатории, уж повече оборудване, а отново само 300 теста на ден.
  Като се вземе предвид, че се тестват активно полицаи и медици, колко остават за населението - 20 до 30 или що.
  Ами не е достатъчно, все повече не вярвам колко са истински заразените.

 21. 21 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2132 Разстроено

  Тествани 299 души за едно денонощие - крайно недостатъчно! Естествено, няма как да се отчетат много заразени... Това са основно тежко болни - от 24 човека с положителни проби, 16 са влезли в болницата!

 22. 22 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Уж нови лаборатории, уж повече оборудване, а отново само 300 теста на ден.Като се вземе предвид, че се тестват активно полицаи и медици, колко остават за населението - 20 до 30 или що.Ами не е достатъчно, все повече не вярвам колко са истински заразените.
  —цитат от коментар 20 на boevbisser


  Ти кво очакваш:) Първо ДА:) Най-важните винаги са били! Хрантутници и безхаберници!
  Сега чакам Мангъра! Скършиха му хатъра:) Има и рима!

 23. 23 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#16] от "plamen_b":

  Не е толкова въпроса до пари.Проблема по-скоро опира до компетентност,и качество на кодрите на управляващата вече 10г шайка.Пълно безхаберие и потресаваща некомпетентност съчетани с огромен мерак за келепир.Добре ,че поне провидяха какво става по света та навреме въведоха карантината и ограничиха контактите.
  във всички други мерки са пълен провал особено в икономическите.

 24. 24 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#14] от "TankGirl":
  нема се плашите, ше читем молитви

  Може и на вас да ви четат, един Господ знае. :(

 25. 25 Профил на TankGirl
  TankGirl
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ilian Vassilev12 hrs

  ...защото докато ви убеждават, че ви пазят, са пуснали заразата на самотек...
  —цитат от коментар 19 на SaveBG


  няма тест, няма човек, няма проблем

  Важното е какво гърми по КошлукАга ТВ, ДомусАга ТВ, 24часа, пик...

  TankGirl
 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  До коментар [#20] от "boevbisser":

  Ако направиме паралел с Чехия —> сходна територия, сходни мерки и относително (с резерва) сходно на брой население. Към днешна дата — над 85 000 теста, над 4800 заразени, 121 оздравели и 78 починали. Ако екстраполираш, може да се получи някаква картина и за Бг.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 27. 27 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  По 20-30 на ден... ще мине време, докато докараме пик.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  До коментар [#19] от "SaveBG":

  Какви ти оставки, директно ще има присъди и раирани пижами! Дори за досега стореното са готови, какво остава като виждаме какво се готви и какво се задава.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#18] от "voodoo_child":

  Коментарът беше като противовес на всички глупости, които се изписаха и изговориха по темата включително и в ефира на Български медии. И понеже в повечето случаи на Китай се приписва зла умисъл или небрежност, реших да представя нещата и под друг ъгъл.

  Знам, че вече има доказателства за естествения произход на вируса. Но ако трябва да ви отговоря в конспиративен дух: Това че вирусът е с естествен произход не означава, че не е преминал от животно към човек в някоя Американска военна лаборатория със съмнителна хигиена.

 31. 31 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Дневник, махнете го тоя глупав часовник, отброяващ секунди. Наистина ли си милсите че го няблюдаваме с трепет, чакайки как пандемията ще спре, когато секундите се изборят?

 32. 32 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#1] от "dpnps": Поинтересувайте се кои течности за вайпинг причиниха тези доста смъртни случай между младежта! Няма да ви давам жокер,има я информацията .

 33. 33 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  До коментар [#26] от "DDR":

  Не можем да се мерим с Чехия, но ми омръзна - дарения, ПР кампании, нови лаборатории, нови мерки и не знам какво, и отново само 300 теста. А в болниците, слава богу, има места, но отново се приемат само супер критичните при наличен по-голям капацитет.
  Започвам да си мисля, че сериозна част от задачата на щаба е да не проверява и съответно да не казва истината, ние знаем че е по-лошо положението, но точно колко изглежда никой не знае.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на so
  so
  Рейтинг: 523 Неутрално

  За кво трябва да се тества, вместо да насочим повече ресурси към отвинтване на пейките в парковете, затваряне на градинките и още други милиционерски "мерки". Да, и тестване на депутати всеки ден. Може и мляскане на икони и причастия по Великден, чувам, че не били заразни...

 36. 36 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#29] от "Fred":

  Абе така БИ трябвало да е .Притеснявам се само ,че на матряла пак ше се подшушне от повечето медии кой е истинският виновник/естествено Костов/.

 37. 37 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  До коментар [#33] от "boevbisser":

  Те и в Чехия приемат само супер критичните. Останалите на домашно лечение. Отделно тестовете са без пари, само ако те изпраща лекар или имаш сериозни признаци. Ако си мислиш, че може би си заразен —плащаш си го (върти ми се сума между 100 и 300 лв). Пуснах данните за да се види, че на база екстраполация, може би и в Бг заразените са вече няколко хиляди, но поради малкият брой тестове официално са по малко.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 38. 38 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Този човек, доцент Мангъров, ми става любимец!
  Невроятен е. А ББ с неговото изказване се прояви като пълен селяндур!

 39. 39 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2282 Весело

  До коментар [#12] от "Боби Колев":

  "Ако това беше стартирало в Америка в средата на 2019 досега всички щяхме вече да сме го изкарали, а мъртвите шяха да са милиони."

  Разбира се така щеше да стане, но вие пропускате факта, че Хубей, Ню Йорк и Ломбардия са много гъсто населени райони, докато въпросната лаборатория се намира в средата на нищото, а най-близкото селище е с население около 60,000 души.

 40. 40 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#38] от "rincewind":

  И то е ясно що е само доцент, а не професор и генерал

 41. 41 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#27] от "truly":

  Пикът ще удари и без това, само че след това ще почне едно мрънкане, оправдание. Да не дава Господ.

 42. 42 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#34] от "TankGirl":

  Дааа ,сигурно лекарите трябваше да организират доставката на достатъчно тестове
  и да ги платят разбирасе лично от огромните си заплати.То и лекарите в Италия са виновни дето трябва да избират на кого да сложат апарат и кой да умре а не политиците им със закъснелите мерки!

 43. 43 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#30] от "dpnps":

  Така де, каква ще да е ако не американска лабораторията? Поантата си е поанта.

 44. 44 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 972 Весело

  Според мен всички спортисти и шоумени до един трябва да се откажат от приходите си за една година и да ги дарят за предпазни средства и условия за лекуване на тези хора.
  —цитат от коментар 8 на Боби Колев


  Според мен всички, освен мен, трябва да се откажете от приходите си.

  Айде стига с това даряване, всички даряваме всеки месец - 20% е данъкът върху потреблението, 10% - върху доходите, над 30% е социалният данък, срамежливо наричан осигуровки. Държавата разполага с 50 милиарди на година. Не ми казвайте че няма пари за предпазни средства за лекарите или за обдишващи апарати и тестове. Възможно е да е логистичен проблем, възможно е да е липса на управленски умения, но със сигурност не и липса на пари.

 45. 45 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  До коментар [#37] от "DDR":

  Аз отдавна заразените си ги екстраполирам на база казаното от проф. Мутафчийски - хващаме 2 от 11, т.е. в момента клонят към 3000.
  Но с толкова малко тестове може да са близки и до тези в Чехия, както казваш.
  Знам ли вече.
  Абе, с две думи, пазете се, със сигурност щъкат едни заразени хора, които не знаят.

 46. 46 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#32] от "angeles":

  Теорията не отрича съществуването на респираторни увреждания дължащи се на "вейпинг", а по-скоро спекулира, че част от случаите на новото заболяване през Август и Септември 2019 са били умишлено регистрирани като "вейпинг" за да се прикрие инцидента. В последствие с началото на грипния сезон са почнали да ги регистрират като грипни усложниения.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2282 Весело

  До коментар [#43] от "voodoo_child":

  Е, може и да е Руска.

 49. 49 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#26] от "DDR":

  как да екстраполирам умрелите? Те са си толкова, колкото са.

 50. 50 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Тествани 299 души за едно денонощие - крайно недостатъчно! Естествено, няма как да се отчетат много заразени... Това са основно тежко болни - от 24 човека с положителни проби, 16 са влезли в болницата!
  —цитат от коментар 21 на plamen_b


  Няма тестове. Мутафчийски си го каза тази сутрин.
  Лабораторията в Бургас има само 100 теста.
  Кого да тестват по-напред?

 51. 51 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4685 Неутрално

  Голямо недоразумение, главния здравен инспектор, да остане без заплата до края на извънредното положение?! И сега Мутафчийски и другите от Щаба ще му даряват част от заплатите си!?
  А иначе, 75 млн. от държавната банка за развитие отлетяха в посока две дружества за събиране на кредити!?

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 52. 52 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#21] от "plamen_b":

  На глава от населението - около 2-3000 теста на 1млн население са средните за Иаточна Европа. Унгария, Гърция, Турция, Словакия, Полша, Румъния са точно толкова.
  Във Франция, Нидерланидия, Белгия не повече.

 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Уж нови лаборатории, уж повече оборудване, а отново само 300 теста на ден.
  —цитат от коментар 20 на boevbisser

  Аз на тези вече не им вярвам за НИЩО. Преди около седмица отчитаха общо 7-9000 проби, по около 1200 на милион. И внезапно общият брой проби на 5 април скочиха на 15,899 или 2,288 на милион. Това няма как да стане с тези 3 проби на ден който ни отчитат. Но много добре се обяснява ако в отговор на настойчивите питания за малкият брой тествани си поставиш за цел да се покажеш на средно европейско ниво.

  И никой не се сети да събере ежедневно обявяваните брой проби и да види дали се получават тези 16,000 проби. Също да запита колко са ТЕСТВАНИТЕ не пробите. Защото за един тестван отива повече от една проба, често се налага повтарянето им.

  Отделно, че в акъла на мисирките така и не им просветна да попитат генерала защо като се хвали с капацитет 3000 проби тества само по 300? И дали ако бяха 3000 нямаше да се окаже, че заразените дневно не са 20 а са 200, и щяхме да имаме досега общо 6000 заразени а не 565. Със съответното увеличение и на починалите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на TankGirl
  TankGirl
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Аз отдавна заразените си ги екстраполирам на база казаното от проф. Мутафчийски - хващаме 2 от 11, т.е. в момента клонят към 3000.
  —цитат от коментар 45 на boevbisser


  ХА-ХА-ХА-ХА

  TankGirl
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 502 Неутрално

  [quote#55:"TankGirl"][/quote]

  Борисов каза, че има поръчка за тестове, доколкото разрах е част от обща поръчка на ЕС, но кога реално ще се реализира, кой да ти каже ...

 57. 57 Профил на ХонГилДон
  ХонГилДон
  Рейтинг: 58 Неутрално

  За 500 болни и 20 починали от коронавирус затворихте цялата държава?! Имате ли идея колко други болни и починали от други болести има през последния месец?!
  Хора, мислете с главите си, постановката на кукления театър е със сценарий, който издиша...

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#53] от "Fred":

  Ако нямаш симптоми, защо трябва да се тестваш?

 60. 60 Профил на TankGirl
  TankGirl
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#59] от "nema_labavo":

  Отдавна изяснихме, че кавото и да е тестване е напълно ненужно.

  TankGirl
 61. 61 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  За 24 дена затворена държава - 22 починали от корона-вирус при 110 000 статистическа годишна смъртност, 301 човека дневно. Под 1/1000 принос на епидемията в общата смъртност. Пика, който чакате за "след 3 седмии" трябваше да е ей сега. Няма да го има и след още 3 седмици. Но не пречи да пробваме този път с 12 седмици и да слеем карантината с летните отпуски.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 62. 62 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#27] от "truly":Пикът ще удари и без това, само че след това ще почне едно мрънкане, оправдание. Да не дава Господ.
  —цитат от коментар 41 на Gustav Mahlerov Vienski


  Какъв пик?
  От 17 дена ново-заразените са все около 25 човека на ден (с максимум 40 и минимум 13) и сме на платото.
  ББ го е страх да разхлаби карантината преди Великден. Обаче в Германия ще започнат намаление на ограниченията от 19-20 Април (предполагаемо), тоест и ББ ще започне с поетапното премахване на карантината от 27 Април (щото нали, да мине седмица от Великден). Дотогава по 25 на ден заразени, а може да почне и снижение.

 63. 63 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#20] от "boevbisser":

  Добре де, кажете колко искате да бъдат проверявани дневно. 100000,200000, 1000000.
  Стига с тези ощи овинения като партийни секретари

 64. 64 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Ако разгледате как се тества в другите страни, ше установите, че е същото. Тестват се близки до вече заразените. Просто тук са малко и затова се тества толкова. Откриваш 30 на ден - колко повече ще откриеш на другия?

  изключение правят страни като Германия, Исландия, и накои други, където тестват по-широко.

  За статистика става само Германия поради големия брой тествани.
  Тествани над милион,
  10 000 заразени,
  1800 умрели, 5000 критични.
  80млн население.

  Това вече е представителна извадка - упражнение за любителите статистици...


 65. 65 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Пунта мара премиера, доктор хонорис мутра Борисов е доказан патологичен лъжец и национален предател. Няма тестове, няма предпазни облекла, няма масов скрийнинг, но за сметка на това има нищоговорене, димки и лъжи и каране от екрана. Няма мерки за икономическата катастрофа, към която ни е засилил, но за сметка на това има захранване на едни мутри(колекторски фирми - Свети Георги Груп) от други мутри(шопаря Пеевски и ПИБ Георгиус) с пари предвидени за спасяване на живота и продоволствието на хората във време на пандемия. Става дума за едни 75 000 000 милиона лева от едни 700 000 000 лева, които бяха изсипани в ръцете на Мавродиев и ББР.
  Обграден от мисирки, службогонци и лакеи, Борисов е в апогея на селяндурщината и егоцентризма си. Неговата шайка от мародери и престъпници е наточила ножовете да реже до кокал, докато населението и гръбнакът на икономиката(малък и среден бизнес) са хванати в мъртвата хватка на извънредното положение. На тези социопати и морални инвалиди не им пука за вас. Пандемията ще вземе своето и ще отмимине, но след Борисов и неговата шайка от България ще е останало пустиня...
  Въпросът тук е къде сме ние. Къде е българският народ и до кога смята да търпи в робската си летаргия геноцида и гаврите, на които е подложен???

 66. 66 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#56] от "iradev":Тоест Борисов съвсем съзнателно лъже и извършва поредното си престъпление срещу българския народ?
  —цитат от коментар 58 на TankGirl


  Едно си баба знае, едно си баба бае ...

 67. 67 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  И така, некои другари питат защо в България се правят по около 300 теста дневно наместо по 200000 както е в Германия например. Ма язе да питам теа дрогаре знаят ли колко граждански летища има в Германия и колко в България. Язе например знам, че за сега само едно гражданско летище, Софийското рабоди, та тези дрогаре да си напраят сметка например колко народ влиза в Германия през тези 30 аерогари всяка с капацитет от 15000000

 68. 68 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 831 Неутрално

  поправка за Германия - 100 000 заразени

 69. 69 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  За 500 болни и 20 починали от коронавирус затворихте цялата държава?! Имате ли идея колко други болни и починали от други болести има през последния месец?!Хора, мислете с главите си, постановката на кукления театър е със сценарий, който издиша...
  —цитат от коментар 57 на ХонГилДон


  Добре де,не ни мъчи,кажи какъв е този сценарий.

 70. 70 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 975 Неутрално

  По конспиративните теории от всякакъв мащаб и умилението към Братски Китай можете да познаете тъгата и мъката по Бай Тошо ви време и на светлия социализъм 😁!

  agent
 71. 71 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Мангъров продължава да плещи глупости по телевизиите вместо да облече един защитен костюм и да отиде да се бие на първа линия.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 72. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Ето как НЕ ТЕСТВАТ медиците. Казахме защо, за властта те не са толкова важни колкото копоите които ги пазят. И защото Генерал ЛЪЖА трябва да отчита нисък рой заразени за да не се усети жабата как я варят на бавен огън.

  https://czpz.org/treatment/hospitals/12446-covid-20
  Държавата отказа да изследва медици от първа линия, контактни с болен с COVID-19

  Така наречената „Национална референтна лаборатория” е отказала да изследва лекари и медицински сестри от областната болница във Видин, които са били в контакт с болен с COVID-19пациент.
  ...
  Каква е историята. На 31 март пациент на 67 години от село Дреновец, Видинско е приет в областната болница за лечение с пневмония. Взета му е проба за изследване на коронавирус. Резултатът пристига на 1-ви април и е положителен.
  На 2-ри април РЗИ Видин издирва всички контактни на болния общо 24 души и ги поставя под карантина. На всички е взета проба за лабораторно изследване за коронавирус.
  Областният управител предоставя служебния си автомобил, а от МВР осигуряват патрулна кола, за да може пробите да пристигнат по най-бързия начин в „Националната референтна лаборатория”. В лабораторията за изследване са взети обаче само 3 от всичките 24 проби на контактните лица – на съпругата на болния, на още един пациент от отделението и на трето лице. Една от тези три проби също е положителна.
  Пробите на нито един от медиците от Видинската болница, които са били в контакт с болния, СА ВЪРНАТИ, без обяснения. Така, нито един от медиците от спешна помощ и от отделението по белодробни болести, които са били в контакт не е направено изследване. Лекарите и сестрите не знаят дали са болни или не. Разпоредена им е карантина, която ако нарушат ще бъдат глобени 5000 лева.
  Проверката ни установи, че това не е изолиран случай. Така наречената „Националната референтна лаборатория” редовно връща проби на контактни лица. Към някои РЗИ са дадени устни разпореждания да не изпращат повече от 1-2 проби, защото така или иначе ще ги върнат.
  —цитат от коментар 0 на Генерал ЛЪЖА


  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 73. 73 Профил на Ivayla_Margich
  Ivayla_Margich
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "dpnps":

  ++++++++++++++ Съгласна съм напълно. Няма по подла и алчна нация от щатите. Който в какво иска да вярва и приказва, но никой не може да ме убеди, че този ворус се появи от природата.
  Търговската война с Китай, обвиненията към всяка държава, кооято се стреми към независима политика от тази на щатите, санкциите и всички други долни инструменти използвани за сабтаж.
  Щатите са най заинтересовани от тази криза. Имат дългове, които не могат да върнат. Математически може да се докаже това. Пускането на този виус трябваше да съсипе иконмиката на Китай като ги прати пак на оризовите полета. Воят за 5G мрежите не е слушаен. Щатите държат 90% от интернет комуникациите в Света. Който държи 5G комуникациите означава, че прави масовото им подслушване на 100% неограничено. А за първи път това няма да им е в ръцете.
  На един въпро не мога да си отговоря за сега. Дали очакваха този вирус да им се върне като бумеранг или и той е планиран.

 74. 74 Профил на Ivayla_Margich
  Ivayla_Margich
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По конспиративните теории от всякакъв мащаб и умилението към Братски Китай можете да познаете тъгата и мъката по Бай Тошо ви време и на светлия социализъм 😁!
  —цитат от коментар 70 на Ronald Reagan


  Наивността ви в западните ценности пък ви е пословична. Щатите не се интересуват от вас и от мен. За тях е важно да имат ресурси за без пари - най добре се чувставт с чужди такива. За последните 30 години, всички войни и кризи са предизивкани единсвено от тях. Кога ще разберете, че след разпада на СССР, новата империя назлото е САЩ!

 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  До коментар [#74] от "Ivayla_Margich":

  СССР се разпадна, но остана Русия. И тя не се спира пред нищо, за да изглежда велика и непобедима.

 76. 76 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Трябва тези тестове да се продават по аптеките и всеки да си ги купи с негови пари,и да се тества поне веднъж седмично.

 77. 77 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#40] от "rincewind": Няма да се изненадам, ако скоро стане обикновен доктор без работа

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 78. 78 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Оказа се, че "Спешна помощ" разнася вируса из страната. Това означава, че защитните средства, които използват са неефективни, по всяка вероятност крайно недостатъчни. При всички пациенти медиците трябва да отиват екипирани все едно, че отиват при болен от коронавирус, защото това явно не се прави и се увеличава броя на заразените медици.

 79. 79 Профил на Ksharp
  Ksharp
  Рейтинг: 2338 Гневно

  Ilian Vassilev12 hrs · Уупс, стана ли вече ясно, защото са престъпници тези, които бяха против масовите тестове, дори и на медицински лица. Ето ви схема с 2000 контактни души, да не говорим колегите им от Спешна помощ, семействата им.И поне седем души по малко и за без това с умален състав Бърза помощ. А това са животи, които могат и да не бъдат спасени.И как хората ще посрещат лекарите от Спешна, след като прочетат тази новина?Чуваме ли се, Борисов, Мутафчийски, Кантарджиев, Ананиев? Преди собствените си постове, трябваше да спасите медиците. За вас има тестове и то по няколко пъти, за Бърза помощ няма.Нали разбирате какво следва?Кой ще поеме отговорността по веригата за това че 33 дни не направихте нищо за масовото тестуване?За това написах статията днес, защото докато ви убеждават, че ви пазят, са пуснали заразата на самотек и точно този пик, заради който наложихте тоталната карантина, няма гаранция че няма да се случи. Във всеки следващ миг.Нито пазим медиците, нито пациентите, нито семействата им.Пазим само властта. С помощта на медиите, които обслужват.Оставките тепърва ще валят.
  —цитат от коментар 19 на SaveBG


  Коренът на проблема: ГЕРБ, ГЕРБ и пак ГЕРБ. Гнус ме е от тях, лъжци, предатели и крадци.
  НЕ мога да разбера защо хората гласуват за това зло. ГЕРБ убиват.

 80. 80 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1997 Неутрално

  "Вчера от Спешна помощ обявиха, че след тестовете са доказани седем положителни проби."Това е може би най-лошото, след като хората които трябва да се грижат за всички останали стават жертва на този вирус.
  —цитат от коментар 5 на padrino

  Това не е просто лошо, това е престъпна небрежност, проявена от малоумният щаб.
  В цял свят се заразяват медици, но единствено в България броят им е толкова сериозен процент от общия брой заразени.

 81. 81 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  а онея мизерници в Стара Загора освен вечерния час са орязали и градските автобуси и са блокирали хората по сателитните села без достъп до аптека, банка, нормален магазин и т.н... Кунчев или някой там, кога ще се сети какво е това на практика?

 82. 82 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  До коментар [#20] от "boevbisser":Добре де, кажете колко искате да бъдат проверявани дневно. 100000,200000, 1000000.Стига с тези ощи овинения като партийни секретари
  —цитат от коментар 63 на сидер


  1000 теста дневно ще е напълно постижимо при капацитет 3000, картината ще е много по-реалистична.

 83. 83 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#29] от "Fred":Абе така БИ трябвало да е .Притеснявам се само ,че на матряла пак ше се подшушне от повечето медии кой е истинският виновник/естествено Костов/.
  —цитат от коментар 36 на стефан иванов


  КоВид
  КОстов -ВИДенов

 84. 84 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4158 Весело

  До коментар [#67] от "сидер":

  числата и въобще статистическите данни не са твоята стихия, не пиши глупости.
  германия при 91 000 заразени е направила 910 000 теста за около месец, да кажем 30 000 теста средно на ден.
  и какво общо имат летищата...

 85. 85 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Както е тръгнало накрая ще останат здрави само депутатите. Пълна анархия цари.

 86. 86 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Добре се държим засега. Напук на Мънггърката, шофьора на самолет, Курнела и знайни и незнайни " доброжелатели или най- обикновени идиоти, които мило и драго дават да се пробие карантината
  Стискайте, малко остана, ще измислят лечение лекарите, има надежда. Важно е да сме в периферията, а не в окото на бурята.
  Дръжте се. Иска се смелост да се страхуваш. Бъдете смели, не се срамувайте да се страхувате, в границите на разумното разбира се
  Народът го е казал- Страх лозе пази.

 87. 87 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Ако разгледате как се тества в другите страни, ше установите, че е същото. Тестват се близки до вече заразените. Просто тук са малко и затова се тества толкова. Откриваш 30 на ден - колко повече ще откриеш на другия?изключение правят страни като Германия, Исландия, и накои други, където тестват по-широко.За статистика става само Германия поради големия брой тествани.Тествани над милион, 10 000 заразени, 1800 умрели, 5000 критични.80млн население.Това вече е представителна извадка - упражнение за любителите статистици...
  —цитат от коментар 64 на taratanki


  Германия бързо увеличи капацитета си за изследвания от 11-12 хиляди проби на ден до над 50 хиляди. Обаче... Германия произвежда реактивите, които се използват за тези тестове и рязко ускори производството. Германия произвежда и апаратура с която се правят тестове. И рязко ускори производството. Ние, уви, не произвеждаме нито едното, нито другото - а такова производство, дори само на реактиви, няма как да се усвои и стане масово за месец. Тоест разчитаме на внос. Това е причината, поради която при капацитет от над 3000 проби дневно (от днес, отначало бяха към 400-500), се правят едва триста. Пестят наличните, докато не дойдат поръчаните 70 хиляди само от ВМА, плюс неизвестно още колко от други болници и 600 хиляди по линия на общата поръчка на ЕС. Дали постъпват правилно - кой знае. Факт е, че се презастраховат - ако внезапно нейде избухне голям пик да имат достатъчно реактиви за тестване на хиляди и хиляди хора. Въобще не е проблемът в парите. 200 хиляди теста по 100 лева (завишавам нарочно цената и включвам не само цената на реактивите, но и труда и пр.) са някакви си 20 милиона. В дефицитът на тестове е причината.

  Това са фактите. Другото са дрън-дрън-дрън общи приказки.
  Впрочем Мангъров е прав - ще му дойде времето на неговата методика. Която не е негова, а и от оперативния щаб отдавна го съобщиха - ще има масово тестване, но поради ред обстоятелства е по-правилно да се направи тогава, когато данните показват, че сме вече "на платото". Тогава данните от такива масови изследвания ще помогнат да се реши как и кога да се отхлабват мерките.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 88. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 90 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  "мисли стратегия как след 13 май, когато изтича срокът на извънредното положение"

  Е, как, отваряме кръчмите, дискотеките и моловете, които са затворени в момента и икономиката ще тръгне.

  Опс, ами заводите ? Е, тях никой не ги е спирал, те спряха поради спирането на запад.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 90. 91 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Да дадем шанс на Борисов да управлява тази криза
  —цитат от коментар 2 на noj28648196


  Кризисният щаб управлява,Борисов не пречи,а съдейства!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 91. 92 Профил на o s
  o s
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Този загуби всякаква стойност на Човек, за позицията, която заема да не говорим....
  Отвращава ме....

 92. 93 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2141 Любопитно

  а всъщност, селските тикви оставиха главния санитар Кунчев без заплатка точно заради ветото, което дедко Боце обяви още оня ден, нали така?

 93. 94 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Кризисният щаб управлява,Борисов не пречи,а съдейства!
  —цитат от коментар 91 на АмброзСП


  Малка поправка.
  Кризисният щаб предлага, правителството управлява. Няма как иначе.

 94. 95 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 769 Неутрално

  а всъщност, селските тикви оставиха главния санитар Кунчев без заплатка точно заради ветото, което дедко Боце обяви още оня ден, нали така?
  —цитат от коментар 93 на extraCACA


  да

 95. 96 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Ще чака инструкции от Москва!

 96. 97 Профил на o s
  o s
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Оказа се, че "Спешна помощ" разнася вируса из страната. Това означава, че защитните средства, които използват са неефективни, по всяка вероятност крайно недостатъчни. При всички пациенти медиците трябва да отиват екипирани все едно, че отиват при болен от коронавирус, защото това явно не се прави и се увеличава броя на заразените медици.
  —цитат от коментар 78 на Voiko


  Не, не означава, че не са ефективни. По цяла свят най-уязвими са лекарите, медиците, които са на първа линия - никъде няма 100% гаранция, когато при теб идват всички заразени. Има само намаляване на риска.

 97. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 99 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 544 Весело

  Радев пак потвърждава че си прави някакви самоволни тъпотии, депутатите ще дарят заплатите във връзка с коронавируса, а Радев си дарявал ей така заплатата. Е то и парите от Москва му стигат, колко беше, едно 200к на месец му плащат.

 99. 100 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Този загуби всякаква стойност на Човек, за позицията, която заема да не говорим....Отвращава ме....
  —цитат от коментар 92 на o s


  Той отвращава всички ни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK