На живо

12 нови случая, една жертва, цитати от Гьоте и такса "коронавирус" (хронология)

Избрано от редактора
12 нови случая, една жертва, цитати от Гьоте и такса "коронавирус" (хронология)

© Юлия ЛазароваПо официални данни от днес - 7 април, потвърдените случаи на COVID-19 в страната са 577, а починалите носители на вируса са общо 23. Днес в болница "Св. Анна" почина 36-годишен мъж с положителна проба, който е имал и друго белодробно страдание.


"Дневник" следи в реално време развитието на ситуацията с коронавируса в България. За ситуацията по света четете тук.
Българският ветеринарен съюз е изключително притеснен от множеството сигнали за масово търсене на ивермектин по клиники и складове за ветеринаромедицински продукти, съобщи БНТ. Засиленият интерес към това лекарство е породен от предположение на националния консултант по инвазивна кардиология проф, д-р Иво Петров в интервю за БНТ, че този препарат, който се използва за краста, дава надежди за лечение на COVID-19. Ивермектинът е силно токсичен препарат и много лесно може да се предозира. Неправилната масова употреба на ивермектин може да доведе до по-страшни последици за хората, дори смърт, предупреждават ветеринарите.


Още по темата, четете тук:

Новите случаи днес са 12, един човек е починал

577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб към 17 ч. Сутринта те бяха 565.


През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора, 1 в Пловдив и 1 в Кърджали.


Починалите лица са общо 23. Днес в УМБАЛ "Света Анна", София, е починал 36-годишен мъж с положителна проба за COVID-19. Пациентът е хоспитализиран на 30 март в инфекциозно отделение заради белодробно страдание. Заради влошаване на състоянието е преместен в реанимация, където впоследствие е поставен на апаратна вентилация. Мъжът е бил с фиброза на белия дроб и трахеостома, получена в резултат на пътно-транспортно произшествие преди години.


В болница са настанени 213 пациента. 21 са настанени в интензивни отделения и клиники.


От хората с доказана коронавирусна инфекция 325 са мъже, а 252 - жени. Средната им възраст е 48 години.


Според справката на регистрираните случаи по градове случаите в Благоевград са 18; Бургас – 25; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 10; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 11; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 32; Русе – 3; Силистра – 2; Сливен – 9; Смолян – 14; София – 340; Стара Загора – 14; Хасково – 6; Шумен – 4.


Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 31 души.

Градският транспорт в София ще спира да се движи в 22 ч.

От 8 април 2020 г. градският транспорт в София ще се движи с намалено работно време и последните курсове ще приключват около 22 ч. вместо около 23.30 ч., съобщи Центърът за градска мобилност. Интервалите за движение на най-натоварените линии не се променят.


Временно се закриват автобусните линии 58, 306 и 294. Причината, че имат малко пътници, а по маршрутите има дублиращи линии, обяснява Центърът за градска мобилност.

Още не е ясно какво плаща държавата при 60/40

Ден след като депутатите одобриха промяната в начина на компенсации за работодателите по схемата 60/40, все още не е известно каква част от осигуровките ще поеме държавата. Това се разбра от думите на социалния министър Деница Сачева на уебинар за мерките на правителството към фирмите, организиран от "Капитал"


"Текстът, който е приет вчера е твърде общ и затова сме поискали конкретно тълкуване. Начинът, по който ние го разбираме, е да се покрият 60% от осигурителния доход и 60% от осигуровките, които са за сметка на работодателя. Но чакаме да получим отговор", каза Сачева.


От въвеждането на мярката в първоначалния ѝ вид досега по нея са подадени 643 заявления за подпомагане на близо 7200 души. Интересът е от по-скоро от малки компании, които са в най-пряко засегнатите от кризата сектори - ресторантьорство, търговия и др. Социалният министър посочи, че подадените преди промяната на мярката заявления ще бъдат служебно коригирани.


Подробностите четете тук.

Съдилищата в страната вече могат да образуват всякакви дела, а не само спешни и неотложни, както беше от началото на извънредното положение до момента . Те могат и да ги администрират, но при задължително съобразяване на кадровия и технически ресурс в конкретния съд.


Това решение прие днес съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) след продължително обсъждане и дебати какво точно да бъде позволено, без да се застрашава живота и здравето на служителите и в същото време да не се блокира съдебната система с недовършени дела.


Освен това ще започне обявяването на решения на съдилищата, подписаните актове ще се вписват в деловодната система и ще се публикуват на интернет страницата, но няма да се изпраща съобщение до страните, за да не текат срокове за уведомяване. Подробности тук.

Външният министър Екатерина Захариева прекрати правомощията на българския консул в Нидерландия Свилен Илиев и срещу него ще започне дисциплинарно производство. Причината е, че Илиев, като завеждащ консулската служба в българското посолство в Хага, е събирал незаконно "такса" коронавирус от посетителите, съобщи Министерството на външните работи (МВнР). Исканата сума е била по пет евро за български граждани и по десет евро за други граждани.


"Това поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и не може да бъде толерирано по никакъв начин", заяви Екатерина Захариева. По случая са поискани и обяснения от българския посланик в Кралство Нидерландия Румен Александров. Сигнали за корупция може да бъдат изпращани към Инспектората на МВнР на телефон 359 800 16 070, на мейл [email protected] , както и чрез сайта на министерството.

12 нови случая, една жертва, цитати от Гьоте и такса "коронавирус" (хронология)

© Дневник


Улиците на София днес са значително по-оживени, отколкото бяха в предните дни. Кадърът е от ул. "Граф Игнатиев" в ранния следобед.

Малките болници се оплакаха, че остават без пари

Ако малките общински болници получат 85% от очакваните средни постъпления, средствата няма да им стигнат дори за заплати, предупреди председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев пред БНР. Вчера Българският лекарски съюз и здравната каса се договориха болниците, лекарските кабинети и лабораториите да получат 85% от очакваните в неепидемична обстановка средномесечни постъпления, за да се намалят негативните последици от извънредното положение, в което са спрени планови операции и определени прегледи.


"Имаме апарати, имаме легла, но липсва персонал", изтъкна Тотев. Той предлага само част от общинските болници да бъдат определени за лекуващи пациенти с коронавирус и към тях да се насочи приоритетно финансиране. Повече по темата - тук

Три часа след изявлението на президента Румен Радев за ролята на държавата в осигуряването на нужните средства и оборудва за борба с коронавируса изпълнителната власт свика извънредна пресконференция, за да му отговори. Като "разменна монета" в спора през деня бяха използвани цитати на германския писател и философ Йохан Волфганг фон Гьоте.


В началото поканените да говорят пред медиите началници на националния оперативен щаб и на логистичния щаб - ген. Венцислав Мутафчийски и ген. Никола Николов, изнесоха статистика за разпределените предпазни средства и оборудването на болниците в страната от началото на епидемията от коронавируса.


След тях вицепремиерът Томислав Дончев, макар да откри пресконференцията с изричното обяснение, че повод за него не е изказването на държавния глава, нападна директно Радев. За целта използва няколко цитата от Гьоте - препратка към президента, който сутринта коментира нападките на премиера Бойко Борисов към себе си с думите "Гьоте го е казал по-добре: "Няма нищо по-страшно от активната глупост".


След като декларира, че е направено всичко възможно болниците и медицинските екипи да са снабдени с необходимите апаратура и защитни облекла, видимо ядосан Дончев посъветва публично държавния глава да следва собствената си препоръка - всички да се смирят и да си вършат работата. И се позова на свой ред на мисли на Гьоте с три цитата:

"Колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали"


"Когато двама се карат, виновен е по-умният"


"Разделяй и владей" е мъдро правило, но "Обединявай и направлявай" е по-добро".


Какво още казаха управляващите за президента - тук.


12 нови случая, една жертва, цитати от Гьоте и такса "коронавирус" (хронология)

© Дневник

В Министерския съвет започна брифинг на вицепремиера Томислав Дончев, шефа на националния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски и ръководителя на логистичния център Никола Николов.


Видео на живо:

Българският еврокомисар Мария Габриел с поздрав към храбрите лекари, които се борят коронавируса.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще дари заплатата си на столичната Спешна помощ, където са установени осем случая на заразени с коронавирус служители, съобщи администрацията на държавния глава. В съобщението Йотова е цитирана да казва, че е редно за медиците, които откликват на всяко обаждане за помощ, да има осигурени качествени маски, предпазни облекла и тестове.

В обръщение по повод професионалния им празник здравният министър Кирил Ананиев благодари на медиците в България за работата им по време на изпитанието COVID-19. "Трудът, който полагате, е основание отношението на не малка част от обществото към Вас да бъде преосмислено. Днес Вие пишете едни от най-тежките, но и най-поучителните страници в историята на българското здравеопазване", посочва той.

Таксиметрови шофьори излязоха на протест

Таксиметрови шофьори излязоха на протест и окупираха пространството около храм-паметник "Александър Невски" в столичния център, съобщи Би Ти Ви.


Шофьорите се опасяват, че заради въведеното извънредно положение и резкия спад на клиенти, ще последват масови фалити. По данни на браншовата организация на таксиметровите компании, в София от 6000 таксита работят 2000, но и за тях няма достатъчно работа.

Всички около 5 хиляди автоинструктори и служители на автошколите са в неплатен отпуск или са съкратени, след като със заповед на "Автомобилна администрация" както курсовете, така и изпитите са спрени, съобщи Би Ти Ви.


Собствениците на фирмите не могат да се възползват от предложението на правителството за поемане на част от заплатите, защото нямат средства да осигурят своята част от възнаграждението. Според председателя на Асоциацията на автошколите в България Красимир Георгиев държавата в момента унищожава бранша.

Главната инспекция по труда напомни на работодателите, чийто бизнес изисква по-големи екипи, че могат лесно да назначат на втори трудов договор хора, които са в неплатен отпуск при първия си работодател. За целта не е нужно разрешение от първия работодател. Няма ограничения и за продължителността на работа на втори договор, а единственото изискване е да се гарантира спазването на междудневните и седмичните почивки.


Безработни и социално слаби хора могат да получават допълнителен доход, като работят в селското стопанство на трудов договор за краткосрочна сезонна селскостопанска работа, напомня още инспекцията. Наетите на т.нар. еднодневни трудови договори не губят право на социални помощи и обезщетения.

Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) поиска по Закона за достъп до обществена информация детайли за вноса на предпазни маски от Китай - за вида, количеството и цените, както и за сроковете на доставки. Решението за поръчка на маски от Китай бе взето от правителството в края на март в опит да се намали недостига на предпазни средства срещу коронавируса. Подробности - тук.

По станциите на софийското метро вече звучат предупреждения към пътниците да стоят на разстояние от поне два метра и да носят лични предпазни средства. За целта се използва видеонаблюдението и озвучителната уредба, чрез които в обичайно време дежурен напомня да не се стъпва по края на перона. Още за режима на работа на метрото четете тук.

Президентът тепърва ще решава за промените в бюджета и извънредните мерки

Президентът Румен Радев и шефът на болница "Пирогов" Стоян Балтов

© Дневник

Президентът Румен Радев и шефът на болница "Пирогов" Стоян Балтов


Президентът Румен Радев отказа да коментира дали възнамерява да наложи вето на текстове от приетите вчера промени в законите за държавния бюджет и за мерките по време на извънредното положение. Той уточни, че очаква днес да получи гласуваните разпоредби и ще вземе решение.


След посещение в болницата за спешно лечение "Пирогов", за да поздрави екипа за професионалния празник на медиците, Радев повтори, че наложените от властите ограничителни мерки трябва да се спазват, но в същото време е наложително да се мисли стратегия как след 13 май, когато изтича срокът на извънредното положение, държавата ще излезе от създалите се икономически трудности. Той подчерта, че държавата има отговорност за осигуряването на нужните средства и оборудва за борба с коронавируса


Държавният глава заяви, че за разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, той преди половин месец е дарил цялата си заплата за възрастни хора от Видин.

Уважаеми депутати, ако държите да се равнявате по президента, кръгом и бегом обратно към месец март - съберете и мартенските заплати. 


Румен Радев,

президент


Как президентът отговори на нападките на премиера Борисов, че се държал като злобна свекърва, четете тук

Въведеният заради разпространението на коронавируса вечерен час в Стара Загора издържа по-малко от седмица.


На 31 март областният управител Гергана Минкова забрани излизането от домовете между 21 ч. и 5 ч. Вчера обаче тя е отменила заповедта си без да посочва мотиви за решението си. Преди това Минкова обяви, че за Великден няма да има вечерен час в града, но няколко часа по-късно изцяло отмени мярката.

Карикатуристът Христо Комарницки с реакция на дългия пленарен ден в Народното събрание вчера, по време на който по инициатива на управляващите беше актуализиран държавният бюджет и на правителството беше разрешено да вземе до 10 млрд.лв. държавен дълг заради затрудненията, които икономиката на страната изпитва от коронавирусната епидемия.


Борисов: Отказвам да решавам кой да диша и кой не

Премиерът Бойко Борисов честити празника на всички лекари, медицински сестри, санитари, фармацевти и лаборанти, като им благодари за човечността, силата и огромната отговорност да се грижат за другите.


В публикация в профила си във "Фейсбук" Борисов за пореден път повтаря тезата си, че в момента на епидемия най-важното нещо е здравето на всеки човек и той няма намерение да отстъпва от предприетите строги мерки, защото последиците ще са страшни и непредвидими, а след това ще работи за възстановяване на икономиката.


"Днес се прекланям с чувство на гордост пред всеки един български гражданин. Към всеки един от Вас. Защото всеки е герой. Ще продължа да се боря за здравето Ви преди всичко. И категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга. Отказвам да бъда този, който да решава кой да диша и кой не. Предпочитам да изтърпя всички критики заради ограничителните мерки", пише в поста си Борисов.


Очаква се днес президентът Румен Радев да обяви дали ще издаде укази за обнародване в Държавен вестник на актуализирания бюджет и на приетите вчера промени в закона за мерките по време на извънредното положение.


Той ще бъде на посещение в болница "Пирогов", за да поздрави екипа за Световния ден на здравето, а след това е анонсиран брифинг за медиите. В края на миналата седмица държавният глава и премиерът влязоха в пореден словесен сблъсък, след като Румен Радев критикува идеите на правителството за удължаване на извънредното положение, икономическите мерки за подпомагане на бизнеса и високите глоби за неспазване на ограниченията. В много остър отговор Бойко Борисов го призова да наложи вето и да поеме отговорността за хората, които ще починат заради вируса. Въпреки реакцията обаче част от предлаганите от управляващите мерки бяха смекчени.

Столичната Александровска болница получи като дарение нови 6 респиратора. Те вече са монтирани в реанимацията и ще се използват от заразени с коронавирус, които са с дихателна недостатъчност, съобщи за Би Ти Ви началникът на клиниката по анестезиология и интензивно лечение в болничното заведение Атанас Темелков.


По същото време от болницата съобщиха, че от днес там започва работа лаборатория, която ще прави смятаните за единствено сигурни PCR-тестове. Дневно там ще бъдат обработвани около 250 проби. От лечебното заведение уточняват, че лабораторията ще обслужва само техни пациенти или хора, насочени от други лечебни заведения по медицински показания. Платени изследвания по желание, без да са необходими или назначени от лекар, няма да се извършват.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова обяви пред "Нова телевизия", че на 31 март бюджетът е на излишък от 1.2 млрд. лв. Тя обаче уточни, че тепърва се очаква дефицит заради ситуацията с коронавируса и извънредното положение. По думите ѝ спадът на приходите, както и разходите по овладяване на епидемията ще доведат до евентуален дефицит от 3.5 млрд. лв. Повече по темата - тук

Не съм враг на държавата, не искам хора да умират, искам да кажа какво според науката трябва да се направи, за да умират по-малко


Доц. Атанас Мангъров,

Шеф на детското отделение в Инфекциозната болница в София


Началникът на клиниката по детски болести в Инфекциозната болница в София и член на медицинския съвет за борба с коронавируса Атанас Мангъров отговори задочно на отправените му от премиера Бойко Борисов обвинения в края на миналата седмица. Тогава в гневно изявление пред медиите Борисов призова Мангъров, който опонира на строгата изолация, да излезе и да поеме отговорността за хората, които ще умрат при разхлабване на мерките. Какво каза Мангъров в интервю за Би Ти Ви - тук

Банов: обмисля се държавата да плаща на независимите творци

Минимални заплати и осигуровки ще плаща държавата на творците на свободна практика - това се разбра от отговор на министъра на културата Боил Банов, който за пореден път каза, че обмислят мерки за независимите артисти, и помолен за уточнение, посочи този вариант.


В интервю за сутрешния блок на БНТ той обясни, че са започнали да събират списъци, за да идентифицират и кои са тези творци. Досега Банов казваше, че те могат да се възползват от безлихвените кредити от 1500 лева, които държавата одобри като кризисна мярка.

В понеделник в интервю за Би Ти Ви министърът заяви, че ще гарантират заплатите на творците в държавния сектор. (Повече - тук)

"Бъдете здрави! Бъдете силни и сърцати! Бъдете винаги навреме и на място!" - с тези думи се е обърнал към екипа на Военномедицинската академия шефът й - ген. Венцислав Мутафчийски, за празника на здравните работници.


Главният здравен инспектор остана без заплата

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев остана без заплата, ще дарим от нашите, за да бъде възнаграден за неимоверните си усилия - това обяви днес шефът на националния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.


Той не уточни причината, но вероятно става дума за гласуваното снощи от Народното събрание решение министър-председателят, депутатите, министрите и членовете на политическите им кабинети да не получават заплати за времето на извънредното положение, което засега е до 13 май, а парите ще бъдат превеждани на здравното министерство за борба с коронавируса. Предложението беше на ГЕРБ и беше прието в рамките на промените в закона за извънредното положение. Главният здравен инспектор е член на кабинета на здравния министър.

Нови 24 случая, болните вече са 565


Нови 24 случаи на заразени с коронавирус има в България за изминалото денонощие, съобщи шефът на националния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, като уточни, че са тествани 299 души. В болници са постъпили 16 души.


Медиците с положителни проби в страната вече са 31, след като по-рано днес беше потвърден за осми случай в Спешната помощ в столицата. Продължава тестването на целия център.


Няма открита зараза в нови области. В болници в страната има общо 201 души, като 26 са в интензивните отделения. От вчера до днес има трима нови излекувани - двама мъже и една жена, лекувани във Военномедицинската академия.


Общият брой на заразените вече е 565 - мъжете са 320, жените - 245. Починалите остават 22, като те представляват 3.9% от заразените, а средната им възраст е 66.5 г., уточни Мутафчийски.


Празник в условия на коронавирус

В разгара на извънредното положение заради коронавируса лекарите отбелязват професионалния си празник - Световния ден на здравето и Деня на здравния работник. Празнуват всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевти и всички здравни работници. 7 април е избран за Ден на здравето през 1948 г., когато е основана Световната здравна организация.


Тази година Световният ден на здравето е под мотото "Остани вкъщи! Спаси живот".

Осма положителна проба има в екипа на Спешна помощ в София, съобщи тази сутрин говорителят на звеното Катя Сунгарска. Става дума за медицинска сестра. Днес се очакват пробите на още двама лекари и двама шофьори. Вчера от Спешна помощ обявиха, че след тестовете са доказани седем положителни проби.

12 нови случая, една жертва, цитати от Гьоте и такса "коронавирус" (хронология)

© Юлия Лазарова


До вчера в България по официални данни имаше 549 потвърдени заболели от коронавирус. Жертвите на заразата са 22. Заболелите медици са 30 - 17 лекари, 8 медицински сестри и петима души от медицинския персонал.


Час и половина преди полунощ вчера Народното събрание прие предложената от правителството актуализация на бюджета заради кризата с коронавируса и очакваните последствия от това върху икономиката на страната. Заложен беше дефицит от 3.5 млрд. лв., а таванът на държавния дълг беше вдигнат от 2.2 млрд. лв. на 10 млрд. лв. Как минаха дебатите при второто четене в пленарната залата - тук.


Дали това ще е единствената актуализация на бюджета за годината в момента не може да се каже, но в телевизионно интервю Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в Народното събрание, обяви, че очаква да има и следваща.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK