Атанас Мангъров: Ако не се действа правилно, ще умрат повече хора

Атанас Мангъров

© Георги Кожухаров

Атанас МангъровАко не се действа правилно, ще умрат повече хора, отколкото ако се действа правилно - така началникът на клиниката по детски болести в Инфекциозната болница в София и член на медицинския съвет за борба с коронавируса Атанас Мангъров отговори задочно на отправените му от премиера Бойко Борисов обвинения в края на миналата седмица.


Тогава в гневно изявление пред медиите Борисов призова Мангъров, който опонира на строгата изолация, да излезе и да поеме отговорността за хората, които ще умрат при разхлабване на мерките. Инфекционистът защитава тезата, че трябва да бъдат ограничавани единствено болните и уязвимите групи, за да може обществото да натрупа общ имунитет, прекарвайки COVID-19. Ден след репликата на премиера шефът на медицинския съвет Коста Костов изненадващо обяви, че звеното се разпуска, защото е изпълнило основната си задача - да напише удобен практичен наръчните за лечение на вируса за лекарите. Днес Мангъров потвърди, че съветът, който беше създаден по инициатива именно на премиера като "мозъчен тръст", вече е със статут на неформална организация, но членовете му продължават да поддържат връзка помежду си и при нужда могат да дават съвети.

Не съм враг на държавата, не искам хора да умират, искам да кажа какво според науката трябва да се направи, за да умират по-малко


Доц. Атанас Мангъров,

Шеф на детското отделение в Инфекциозната болница в София


"Не съм се чувал с премиера, не съм влизал в директен спор с него. В устата ми се слагат думи, които не съм казалq и се опитват да ме вкарат в спор с хора, с които не искам да се карам", каза днес в интервю за Би Ти Ви Атанас Мангъров. На искането на Бойко Борисов да поеме отговорност за хората, които ще умрат при облекчаване на ограничителните мерки, той отговори с въпрос: "А кой поема отговорност за онази група от хора, която всеки януари умира от грип?", и повтори позицията си, че ситуацията с коронавируса не се различава драстично от предишните грипни епидемии от 2008 и 2015 г. и не очаква "нищо катастрофално".


Според Мангъров при сегашните мерки на властта заразените ще се разболеят и ще заразят останалите около тях, но в малки общности. Когато обаче страната се отвори и припламне искра, всичко ще започне отначало и тогава най-застрашени ще са хората, които по принцип са застрашени - възрастните хора, каза той и подчерта, че според науката при епидемия се затварят рисковите групи, а "затварянето на цялото общество е новост".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK