Антикорупционният фонд поиска договорите за внос на предпазни маски от Китай

Антикорупционният фонд поиска договорите за внос на предпазни маски от Китай

© ReutersИзбори 2022

Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) е поискала по Закона за достъп до обществена информация детайли за вноса на предпазни маски от Китай - за вида, количеството и цените, както и за сроковете на доставки. Решението за поръчката от Китай бе взето от правителството в края на март в опит да се намали недостигът на предпазни средства срещу коронавируса. Сега фондацията е поискала от Министерството на здравеопазването да предостави копия от сключените договори с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, както и договорите с българските производители на лични предпазни средства.


От АКФ са прибегнали до стъпката, след като преди седмица са изпратили запитване до министерството, но то все още е без отговор.


В края на март се разбра, че правителството ще сключи с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия договори за доставка на предпазни средства и медицинска апаратура. На 27 март правителството упълномощи Министерството на здравеопазването да закупи със средства по оперативната програма "Региони в растеж" 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро. На 30 март Министерският съвет обяви втора поръчка към Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за закупуване на 1 млн. медицински маски на цена 1 670 000 евро.
Миналата седмица, след като отмени заповедта си за задължително носене на маски, здравният министър Кирил Ананиев каза пред журналисти, че от Китай са поръчани и обикновени маски, и такива с повишена защита - от типа FFP2/FFP3, а очакванията са до седмица-две те да са налични.


Сега от АКФ изтъкват, че не са известни детайли, а поръчката от Китай се прави след дни на заявки от страна на управляващите, че българската индустрия има капацитета да осигури предпазни облекла и маски, и то на по-ниски цени от вносните. Посочват и че до момента липсва информация за договорните отношения между държавата и четирите български фирми - производителите на защитно облекло "Интендантско обслужване" и "Мак" в Габрово, "Аполо" във Враца, и на предпазни очила и шлемове - "Арексим" в Смолян. Не е известно както какви държавни поръчки са им възложени, така и какви са параметрите на изпълнение и на какви цени.


"Липсата на достатъчно информация в тези конкретни случаи на внос и вътрешно производство на предпазни средства, както и евентуалното противоречие на решението за внос на маски с по-ранни позиции на правителството за вътрешното им производство подкопават доверието на обществеността в ефективността и законосъобразността на действията на институциите. Смятаме, че общественият интерес изисква гражданите да разполагат с максимално детайлна информация по случая, а изразходването на публични средства за справяне с безпрецедентната ситуация, създадена от разпространението на COVID-19, да става при пълна прозрачност", се казва в позиция на АКФ. От фондацията уточняват и изпратените до здравното министерство въпроси по Закона за достъп до обществена информация:


Какъв тип маски са поръчани на Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия - за еднократна, многократна употреба, с филтър или без филтър? От какъв материал са изработени поръчаните маски?


В какъв срок се очаква да бъдат доставени медицинските изделия, предмет на договора с Китайската национална фармацевтична корпорация?


Какво е количеството маски и каква е крайната цена, която е договорена? На какво се дължи разликата в цените на двете цитирани поръчки, договорени с Китайската национална фармацевтична корпорация? Водени ли са преговори за договаряне на по-ниска сума и как се е стигнало до посочването на тази конкретна цена?


Водени ли са разговори за изработка и доставка на медицинските маски, предмет на посочения договор, с български производители? Ако да, каква цени и условия са предложили българските производители за 1 брой маска, какъв е бил нейният вид, материалът за изработка, както и срокът за изпълнение на евентуалната поръчка?


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK