Президентът обвини депутатите в популизъм, а премиера - в непознаване на конституцията

С маска и защитни очила президентът Румен Радев, придружен от директора на "Пирогов" разговаря с част от екипа, който дезинфекцира болницата.

© Прессекретариат на Държавния глава

С маска и защитни очила президентът Румен Радев, придружен от директора на "Пирогов" разговаря с част от екипа, който дезинфекцира болницата.Решението на депутатите и министрите да даряват заплатите си до края на извънредното положение е суета и популизъм, а премиерът не познава конституцията, това обяви днес президентът Румен Радев, след като посети института за спешна медицинска помощ "Пирогов". Повод за забележката му към Бойко Борисов беше изказване на министър-председателя от петък, в което му предложи да наложи вето на решението на парламента за удължаване на извънредното положение и да обрече на смърт хиляди българи.


"Премиерът да се запознае със законите и конституцията. Президентът може да налага вето на закони, но не и на решения на Народното събрание", каза Радев. По повод позицията на Борисов, че държавният глава се държал като злобна свекърва, президентът отвърна с цитат от Гьоте: "Няма нищо по-страшно от активната глупост."


От началото на кризата премиер и президент бяха само веднъж на едно мнение по повод мерките на държавата. След среща на 15 март Бойко Борисов обяви, че двамата оставят противоречията си назад. На 22 март обаче Румен Радев наложи вето на текстове от закона за извънредното положение, което беше уважено от парламента. Действията на президента бяха определени от Борисов като удар в гърба.
На 3 април, след като кабинетът предложи удължаване на извънредното положение с още месец до 13 май, последва обръщение на президента, в което той отново критикува действията на правителството. Последва и реакцията на премиера, предизвикала днешния коментар от Румен Радев.


Да не чакат гладът да победи страха


Президентът отказа да коментира актуализацията на бюджета и промените в икономическите мерки, които правителството предлага, преди да се запознае с тях. Радев отбеляза, че още преди няколко седмици е обявил, че наред със здравните са нужни и убедителни, навременни и солидни мерки срещу икономическата криза. "За нея ако няма адекватна реакция, тя ще прерасне в социално-икономическа катастрофа. Има прохождане, но е далеч от желаното", обобщи президентът.


Президентът обвини депутатите в популизъм, а премиера - в непознаване на конституцията

© Прессекретариат на Държавния глава


Румен Радев изрази мнение, че ограничителните мерки трябва да се спазват, но вече трябва да се мисли и за стратегия за адекватно, безопасно и бързо излизане от сегашното състояние и възстановяване на икономиката. В отговор на въпрос той каза, че има своите идеи, като дори властите вървели по стъпките, които той е предложил в тази насока.


Радев подчерта, че в настоящата ситуация трябва да се мисли не само за физическото, но и за психическото здраве на нацията. "Тези, които вземат решенията са сити, но има гладуващи. Нека не чакат момента, когато гладът ще победи страха, тогава последиците ще се непредвидими", уточни държавният глава.


След визитата си в "Пирогов" Радев благодари на лекарите и ръководството на болницата за добрата работа и организация за лечение на болни от коронавирус. Той отбеляза, че до момента от дарители са дошли над 3.5 млн. лева, с които е купено специализирано оборудване. По този повод президентът отбеляза, че крайно време и държавата да се намеси с финансова помощ за болниците, като стане, преди да свърши пандемията.


За даренията и популизма


По повод вчерашното решение на депутатите до края на извънредното положение да даряват заплатите си на Министерството на здравеопазването президентът подчерта, че дарението е ценно тогава, когато е направено навреме и е далеч от камерите. "Другото е суета и популизъм", отбеляза Радев. Държавният глава обяви, че още през март е дал цялата си заплата за възрастните хора във Видинско. Той обаче така и не отговори на въпроса дали ще продължи да не взима заплата.


"Уважаеми народни представители, дарението за мен е личен акт, но ако много държите да се равнявате по президента, както разбрах по вашите изказвания, има лесни решения. Кръгом и бегом обратно към месец март. Сега си дарете и мартенските заплати, както го направих аз", заяви Румен Радев по адрес на депутатите, които вчера го призоваха и той да дарява заплатата си.


Президентът допълни, че въпросът не е само "да изръсиш пари", но и да влезеш в къщите на хората, на които ще помагаш, и да поговориш с тях. Радев уточни, че по Коледа и 1 март съпругата му е правила точно това в Трънско, като и дарила 10 хил. лева, но действията й не били отразени от медиите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK