Борис Бонев е отстранен от важен орган на общинския съвет

Борис Бонев

© Цветелина Белутова

Борис БоневСлед решение на политическите партии независимият общински съветник Борис Бонев беше отстранен от председателския съвет на Столичния общинския съвет (СОС), съобщиха от "Спаси София" днес в социалната мрежа. В този съвет участват председателите на всички политически групи, както и зам.-председателите на СОС, като в него се определя дневният ред на предстоящите сесии и приоритетите на СОС.


"Спаси София" приема този акт "като ясен знак, че партиите на властта имат желание да диктуват дневния ред зад гърба на обществото", се казва в становището на гражданската организация.


Как е бил отстранен Бонев от съвета
На извънредно заседание на председателския съвет, проведено онлайн на 2 април, се е обсъждало провеждането на сесия на СОС на 16 април, на която да се приемат спешните мерки за икономиката на общината по време на извънредното положение. Борис Бонев е присъствал, както и на предишни заседания, но като независим общински съветник той няма политическа група.


По тази причина според действащия правилник за организацията и дейността на СОС той не може да участва в този съвет. В новия правилник, който предстои да се приеме, независими съветници ще имат право да се кандидатират за зам.-председател и ако бъдат одобрени от мнозинството, да заемат поста и да участват в този съвет.


В позицията на "Спаси София" се посочва, че "за нас бе неприятна изненада поведението на партиите от "Демократична България", които настояваха Борис Бонев да не бъде част от председателския съвет, с което управляващите охотно се съгласиха".


Методи Лалов, председател на групата на "Демократична България" в СОС и член на председателския съвет, обясни за "Дневник":


"На заседанието на 2 април, което беше онлайн, аз се включих с минута-две закъснение, защото имах проблем с връзката. Включвайки се, чувам как Герджиков казва на Бонев, че няма да участва в тази среща, защото има правилник и той вече е решен да го спазва. Тогава Бонев напусна онлайн разговора. В това време аз само слушам. Беше поставен въпросът откъде той е получил линк за участие в заседанието. Оказа се, че администрацията на Герджиков не му е пратила, а Борислав Иванов от "Атака" (зам.-председател на СОС от "Патриоти за София"). Никога не съм поставял изрично искане Бонев да не участва нито на този, нито на друг председателски съвет."


Елен Герджиков: Отстраних Бонев, защото спазвам правилника


Елен Герджиков от ГЕРБ и председател на СОС обясни случая по следния начин: "Твърдението на Борис Бонев, че е отстранен от председателския съвет на СОС, е неуместно, защото не можеш да си отстранен от нещо, в което по правилник не присъстваш. В сега действащите текстове членове на този съвет са само председателите на политическите групи и заместник-председателите на СОС.


Твърдението, че след като Борис Бонев не присъства на председателски съвет, всички останали политически субекти се наговарят зад гърба на обществото, е несериозно. Освен ако г-н Бонев не смята, че той е единствен представител на обществото в СОС. До момента той е присъствал по моя инициатива и покана. Неведнъж обаче е повдиган въпросът, преди всичко от "Демократична България", защо нарушавам правилата.


Позовавайки се на този прецедент, на няколко пъти на председателски съвет идваше почти половината група на "Демократична България". Ето защо реших да се върна към спазването на буквата на закона", обясни Герджиков.


Обсъждаха се постове за 4000 лева месечна заплата, казва Лалов


Методи Лалов поканил колеги от групата, когато в предишни заседания, когато започнало обсъждане за участието на общински съветници през новия мандат в бордовете Столичния общински приватизационен фонд за малки и средни предприятия, на Столичната общинска агенция по приватизация и иновации и в Общинския гаранционен фонд. Там според него месечното възнаграждение било 4000 лева за няколко часа работа на месец.


"Предложиха вместо 31 съветници от всички партии в СОС да участват в тези бордове те да се увеличат на 33. Целта беше да се вкара в един от бордовете и Борис Бонев, но никоя политическа група не си даваше бройката и затова се предложи тя да се увеличи. Квотите са според представителството на всяка група в СОС - най-много са от ГЕРБ, после БСП, ние и накрая "Патриоти за София", обясни Лалов.


"Демократична България" възрази не само заради бройката, а защото 31 човека по 4000 лева месечно са над 1.4 милиона лева на година, а се иска увеличаване с още двама души. Нямаше смислен аргумент защо се иска това. Тогава ние дискутирахме това в "Демократична България" и решихме да предложим заплатите да са 600 лева в тези бордове", подчерта той.


Присъствието на други съветници на тези заседания не е било желателно


Двама съветници от "Демократична България", Грети Стефанова и Симеон Ставрев, поискали да присъстват на следващото обсъждане на темата в председателския съвет. В началото му Елен Герджиков попитал защо са дошли, обяснили му, че обсъжданата тема е деликатна, и той поставил на гласуване участието на двамата съветници.


"Никой не се възпротиви и те останаха. На другото заседание пак дойдоха двама наши съветници и Герджиков обяви, че от следващия път ще се спазва правилникът и на председателския съвет ще идват само тези, които имат това право. Този следващ път беше на 2 април, когато е отстранен Бонев." Това е обяснението на Методи Лалов.


Борис Бонев потвърди, че като завъшил икономика в Сорбоната може компетентно да контролира дейността на общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия като член на надзорния му съвет. "Не зная колко е заплатата! И пет лева да е, аз съм готов да върша тази работа и бих подкрепил предложението на "демократична България" за намаляване на възнаграждението", заяви той.


"Спаси София": Ние не се занимаваме с котерийни интереси


От "Спаси София" обявиха в днешното си послание, че те са открита и толерантна организация, която не се занимава с котерийни интереси и ще се съсредоточи върху това, което винаги е можела най-добре. "Ще продължим да защитаваме интересите на града и софиянци, да предлагаме решения и проекти за неговото развитие, така както го правим от 10 години. Защото за нас София не е стълба за политическа кариера, а кауза в сърцата ни."


БСП няма против Бонев да участва в този съвет


Милка Христова от БСП и зам.-председател на СОС също е участвала в онлайн заседанието на 2 април. "Нямам нищо против участието на Борис Бонев в председателския съвет, но наистина чисто правно не е уреден статутът на независим общински съветник. Просто досега не е имало случай като него. На добра воля решихме, за да се отчете представителността на неговата фигура, и той беше включен в председателството. На онлайн заседанието на 2 април аз се включих по-късно, когато той вече беше отстранен", заяви тя.


Предстои приемането на новия правилник за организацията и дейността на СОС, в който е включен текст, разрешаващ независими общински съветници да се кандидатират за зам.-председатели на СОС. Това вероятно ще стане след отмяната на извънредното положение.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK