Томислав Дончев чака пълна информация за отпуснат от банката за развитие заем

Томислав Дончев чака пълна информация за отпуснат от банката за развитие заем

© Велко АнгеловНе знам как е, колко е законно, колко е морално, но не звучи добре. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира информацията, че на 26 март Българската банка за развитие (ББР) е отпуснала над 75 млн. лв. на дружество с 2000 лв. приходи и нулева печалба за 2018 г.


По време на брифинг в Министерския съвет Дончев добави, че не знае коя е фирмата, на която е отпуснат кредитът. Знаел само името ѝ, но не и с какво се занимава. Коя е фирмата и с какво се занимава четете тук.


"Това не звучи добре. Банката за развитие дължи пълна информация за отпускането на кредита, но това няма нищо общо с мерките на правителството за подпомагане", каза вицепремиерът в отговор на журналистически въпрос.
По-рано през деня от "Демократична България" поискаха оставката на ръководството на ББР и на отговорни министри заради отпуснатия кредит.


В края на миналия месец премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще мобилизира ресурс от 4.5 млрд. лева за справяне с коронавируса. С част от парите трябва да се подпомогне бизнесът и останалите без работа или излезли в принудителен неплатен отпуск работници. За целта капиталът на ББР беше увеличен с 500 млн. лева, с които да се гарантират кредити за бизнеса.


Други 200 млн. лв., които са предвидени за гаранции за безлихвени заеми до 1500 лв. за хора, пуснати в неплатен отпуск от фирмите си, също ще се ползват за гаранции от банката за развитие.


Изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев уточни след това, че пари ще се дават само на фирми с изрядна кредитна история.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK