Съдийската колегия позволи образуването на всякакви дела и обявяването на решения

Съдийската колегия на ВСС заседава онлайн

© Дневник

Съдийската колегия на ВСС заседава онлайнСъдилищата в страната вече могат да образуват всякакви дела (не само спешни и неотложни, както бе досега), както и да ги администрират, но при задължително съобразяване на кадровия и техническия ресурс в конкретния съд. Освен това ще започне обявяването на решения на съдилищата, подписаните актове ще се вписват в деловодната система и ще се публикуват на интернет страницата, но няма да се изпраща съобщение до страните, за да не текат срокове за уведомяване.


Това решение прие днес съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) след продължително обсъждане и дебати какво точно да бъде позволено, без да се застрашават животът и здравето на служителите и в същото време да не се блокира съдебната система с недовършени дела. С днешните решения на практика частично се възобновява работата на съдилищата, но с по-бавни темпове и съобразени със ситуацията и възможностите.


Предложението за промяна бе направено от Боряна Димитрова още в 9:30 ч. сутринта в началото на заседанието, но заради спорове и дебати обсъждането бе отложено за следобед. Гласуването бе направено около 14 ч. и след много предложения за различни варианти.
"Имаме различни по големина съдилища, начинът на работа и организацията са различни. В момента има съдилища, които още през първата седмица на извънредното положение си свършиха работата от домовете си и сега няма какво да правят, тъй като нова не се разпределя", обясни Димитрова. По думите й други съдилища продължават да работят, но с по-бавни темпове и с по-малко служители, тъй като все пак се спазва забраната да няма струпване на много хора на едно място.


Спор предизвика обсъждането на въпроса дали да се изчака обнародването на последния вариант на промените в закона за извънредното положение, който бе гласуван късно в понеделник, или да се вземат нови решения от съдийската колегия още днес. Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и представляващият ВСС Боян Магдалинчев предложиха отлагане на обсъждането, докато все пак законът бъде обнародван, но мнозинството отхвърли идеята.


Друга причината за разногласие бе, че, от една страна, ВСС трябва да действа оперативно и не може да губи толкова време, а от друга - че може да се наложи решенията на колегията да се преправят отново. "Колеги, излагаме се", коментира Димитрова и призова за оперативност, а Атанаска Дишева от своя страна обясни, че решенията на колегията се променят многократно, а това затруднява разбирането им.


Продължително обсъждане предизвика и въпросът дали да се образуват нови дела. Въпреки споровете мнозинството застъпи тезата, че делата все пак трябва да се образуват и веднага след това да се спрат, но поне тази част от работата може да бъде свършена. Освен това съдиите ще имат възможност да четата дела и да са готови да се произнесат по движението им.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  А съдебни заседания защо няма да има ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1555 Любопитно

  Преди пика на епидемията....странно и подходящо за правораздаване време изглежда да е....публиката е в очакване със сигурност вероятно !

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Ето за какво ни трябва дълго извънредно положение. Пълно беззаконие.

 4. 4 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK