Социалното министерство чака указания как да се прилага схемата 60/40

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика

© Велко Ангелов

Деница Сачева, министър на труда и социалната политикаДен след като депутатите одобриха промяната в начина на компенсации за работодателите по схемата 60/40, все още не е известно каква част от осигуровките ще поеме държавата. Това се разбра от думите на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева на уебинар за мерките на правителството към фирмите, организиран от "Капитал".


Приетият окончателно вчера параграф от преходните разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение гласи: "По време на действието на този закон, но за срок не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и дължимите осигурителни вноски за сметка на осигурителя за лица, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване от осигурители, отговарящи на критерии, определени с акт на Министерския съвет." Текстът повдигна въпроси дали държавата ще поеме 100% от осигуровките за сметка на работодателя, или само за поетата от нея част от заплатата, т.е. 60%.


"Текстът, който е приет вчера, е твърде общ и затова сме поискали конкретно тълкуване. Начинът, по който ние го разбираме, е да се покрият 60% от осигурителния доход и 60% от осигуровките, които са за сметка на работодателя, но чакаме да получим отговор", каза Деница Сачева и добави, че се надява разясненията да са факт до ден-два.
Социалното министерство още няма и разчети за колко работници би стигнала помощта. По мярката за запазване на работните места са предвидени 1 млрд. лв. При изчисленията по старите условия тази сума се очакваше да е достатъчна за около 300 хил. души, но сега предвид предстоящото покриване и на осигуровките ще се правят нови разчети. Засега интересът към мярката е относително слаб, доколкото по нея са подадени под 650 заявления за около 7200 работници.


Трудното предстои


От схемата 60/40 могат да се възползват работодатели, прекратили изцяло или частично дейност по нареждане на държавен орган, както и такива, които заради извънредното положение са спрели работа или са въвели непълен работен ден. Условие е фирмите да не съкращават персонал.


"Смисълът на тази мярка е запазване на заетостта. За всички, които смятат да правят основни преустройства на своята дейност, да търсят нови реализации и т.н., има други мерки", каза Деница Сачева. Тя посочи Фонда за гарантиране на вземанията, мерките, свързани с осигуряване на ликвидност, и схемите за безлихвени банкови кредити до 100 хил. лева. Когато се кандидатства за определени условия, тези условия не трябва да бъдат променяни - нито по отношение на възнаграждение, нито по отношение на работно време, поясни още министърът и посочи, че след периода на компенсацията може да предоговаря заплатата на даден служител, но не и по времето, по което тече схемата 60/40.


"Тази мярка е спешна мярка. Трудното предстои в месеците след юни", предупреди социалният министър.


Компенсации при вече намалено работно време


Ако работодателят вече е въвел намалено работно време, например половин работен ден, държавата компенсира неотработените 4 часа, а работодателят "доплаща до пълното работно време", обясни Сачева.


"Смисълът на тази мярка е нещата в една компания да останат такива, каквито са в рамките на тези три месеца", каза министърът и добави, че върху схемата 60/40 са били фокусирани много големи очаквания, включително нереалистични.


За самонаетите - безлихвени кредити


Собствениците на малки фирми, които се осигуряват като техни управители, няма да могат да се възползват от схемата 60/40, се разбра от думите на социалния министър. "Те са по-скоро в групата на самонаетите лица, за които ще се прилагат други мерки, които се разработват в момента по линия на Министерството на икономиката", каза министърът. Добави, че самонаетите ще могат да се възползват и от безлихвени кредити до 1500 лева месечно, които ще са с 5 години гратисен период и срок на изплащане от 10 години. Възможност са и планираните безлихвени заеми до 100 хил. лв. за юридически лица.


Кога ще започне изплащането


Деница Сачева заяви, че най-късно от следващата седмица ще започне изплащането на помощта по схемата 60/40. Добави, че има регламентирани срокове - заявленията се разглеждат в срок до 7 работни дни, след одобрение се изпращат в Националния осигурителен институт, след което в максимален срок от 5 работни дни започва да се изплащат сумите.


От въвеждането на мярката в първоначалния ѝ вид досега по нея са подадени 643 заявления за подпомагане на близо 7200 души. Интересът е от по-скоро от малки компании, които са в най-пряко засегнатите от кризата сектори - ресторантьорство, търговия на дребно и др. Социалният министър обясни, че подадените преди промяната на мярката заявления ще бъдат служебно коригирани. Предстои и промяна на сроковете по нея с удължаването на извънредното положение. Сега заложените срокове за кандидатстване за май са до 21 април, а Сачева обясни, че работодателите могат да кандидатстват както общо за целия период на подпомагане (13 март - 13 юни), така и месец за месец.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 385 Неутрално

  СЗО е започнала да дава инструкции за курсове за адаптация на населението към съществуване посредством фотосинтеза.
  Курсовете са във връзка с идващата безработица, която ЗСО и правителствата на подконтролните държави ще предизвика, и вече предизвиква с помоща на сезонния пролетен грип (великопелепно изпълнение от медиите !).

  Ще бъдат облагадетелствани тези които живеят в къщи, или имат балкок с южно изложение. Така лицата с таквиа условия ще може да се акумулира повече слънчèва енергия.
  За съжаление тези които няма да се адаптират успешно към фотосинтезата, а и нямат спестени средства за няколко месеца, ще се наложи малко да поумратмалко :(
  Но това няма да е фатално за популацията, пак ще има останал материал.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  Казват, че ползвали опита на Германия. Оказа се, че в Германия съвсем не се прави така.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Любопитно

  Ако някой неработещ все още се води на работа, е на половин щат от минималната заплата - грубо 330 лева , да си ги смятат ...!

  [email protected]
 4. 4 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Няма да е пресилено да се каже, че цирка с короната ще има и поюитивен еффект.

  По отслабените индивиди,и които не могат да се приспособят към промените, ще дадат фира.
  Така ще се създаде по здрава и жизнена популция на територията.

  Дарвин, един вид

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Любопитно

  грубо 330 лева, 33 лева плосък данък, 20 лева здравна, 100 лева НОИ ?

  [email protected]
 6. 6 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1777 Гневно

  Ако г-жа министърката очаква указания как да и работи министерството, да си подаде оставката!

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Лъжат !!! нищо общо няма.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Лукашенко ви е майстора на вас с карантините.

 9. 9 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Ако г-жа министърката очаква указания как да и работи министерството, да си подаде оставката!
  —цитат от коментар 6 на plamen_b


  Борисов ходи пред няколко месеца до САЩ, и се видя с Тръмп и някои други отговорни фактори там.

  Бе му дадена заповед за назначение на Деница Сачева като социален минитър.
  Веднага като се върна уволни стария, и сложи Деница Сачева.

  Деница Сачева е стар кадър на НПО актива, и има за задача да работи по стратегията за детето, Истамбулската и други адженди на световното задкулисие.
  Тя не е българка на практика

 10. 10 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Деница Сачева е стар кадър на НПО актива, и има за задача да работи по стратегията за детето, Истамбулската и други адженди на световното задкулисие.
  —цитат от коментар 9 на WWW


  Спокойно, Тръмп мрази НПО-тата и (както и Вие) разпространява конспиративни теории за "световното задкулисие".

 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Мисля, че законът е ясен. Пише дължимите от работодателя вноски, а не 60% от тях. Какво не разбира министърката?

 12. 12 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Ако работник е на намалено раб.време и излезе в платен годишен отпуск той как се заплаща ? Пропорционално или ? Благодаря

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  Е, как ще ги разпределяте. 60 % за вожда, останалите 40 % са за племето. Евентуално.

 14. 14 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  За наши хора 60, за чужди хора - 40. Ясно и просто.

 15. 15 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  За наши хора 60, за чужди хора - 40. Ясно и просто.
  —цитат от коментар 14 на everlast666


  А за Данъкоплатеца (минус) -100.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси": На фирма до 5 работника се дават безвъзмездно по 3 хил.€ на човек!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 21. 21 Профил на music___Joker
  music___Joker
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Те докато се организират да ги раздават то до тогава тези които искат да я ползват тази помощ ще са закрили бизнес и все!

 22. 22 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Много хора ще се окажат неприлично богати след тази криза, след тези 10млрд и след следващите 10млрд.

 23. 23 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Много хора ще се окажат неприлично богати след тази криза, след тези 10млрд и след следващите 10млрд.

 24. 24 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 694 Неутрално


  Чак Деница Сачева се обърка какво да мисли за дебитокредитирането на Менда Стоянова

  Бог да благослови Америка за България!
 25. 25 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Дайте на мавродиев парите, той знае как и на кого да ги даде. Еманация на герберското разбойничество са действията на правителството и калпавите закони , приети от парламента. Герб затрива България.

 26. 26 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  [quote#9:"WWW"][/quote]

  А норвежки негър виждал ли си., че и те са ви от репертоара.

 27. 27 Профил на Маргарет
  Маргарет
  Рейтинг: 8 Неутрално
 28. 28 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До тук само обидни или безсмислени коментари под статията.
  Понякога, като нямате какво да кажете е наистина по-добре да не казвате нищо.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK