Социалното министерство чака указания как да се прилага схемата 60/40

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика

© Велко Ангелов

Деница Сачева, министър на труда и социалната политикаДен след като депутатите одобриха промяната в начина на компенсации за работодателите по схемата 60/40, все още не е известно каква част от осигуровките ще поеме държавата. Това се разбра от думите на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева на уебинар за мерките на правителството към фирмите, организиран от "Капитал".


Приетият окончателно вчера параграф от преходните разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение гласи: "По време на действието на този закон, но за срок не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и дължимите осигурителни вноски за сметка на осигурителя за лица, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване от осигурители, отговарящи на критерии, определени с акт на Министерския съвет." Текстът повдигна въпроси дали държавата ще поеме 100% от осигуровките за сметка на работодателя, или само за поетата от нея част от заплатата, т.е. 60%.


"Текстът, който е приет вчера, е твърде общ и затова сме поискали конкретно тълкуване. Начинът, по който ние го разбираме, е да се покрият 60% от осигурителния доход и 60% от осигуровките, които са за сметка на работодателя, но чакаме да получим отговор", каза Деница Сачева и добави, че се надява разясненията да са факт до ден-два.
Социалното министерство още няма и разчети за колко работници би стигнала помощта. По мярката за запазване на работните места са предвидени 1 млрд. лв. При изчисленията по старите условия тази сума се очакваше да е достатъчна за около 300 хил. души, но сега предвид предстоящото покриване и на осигуровките ще се правят нови разчети. Засега интересът към мярката е относително слаб, доколкото по нея са подадени под 650 заявления за около 7200 работници.


Трудното предстои


От схемата 60/40 могат да се възползват работодатели, прекратили изцяло или частично дейност по нареждане на държавен орган, както и такива, които заради извънредното положение са спрели работа или са въвели непълен работен ден. Условие е фирмите да не съкращават персонал.


"Смисълът на тази мярка е запазване на заетостта. За всички, които смятат да правят основни преустройства на своята дейност, да търсят нови реализации и т.н., има други мерки", каза Деница Сачева. Тя посочи Фонда за гарантиране на вземанията, мерките, свързани с осигуряване на ликвидност, и схемите за безлихвени банкови кредити до 100 хил. лева. Когато се кандидатства за определени условия, тези условия не трябва да бъдат променяни - нито по отношение на възнаграждение, нито по отношение на работно време, поясни още министърът и посочи, че след периода на компенсацията може да предоговаря заплатата на даден служител, но не и по времето, по което тече схемата 60/40.


"Тази мярка е спешна мярка. Трудното предстои в месеците след юни", предупреди социалният министър.


Компенсации при вече намалено работно време


Ако работодателят вече е въвел намалено работно време, например половин работен ден, държавата компенсира неотработените 4 часа, а работодателят "доплаща до пълното работно време", обясни Сачева.


"Смисълът на тази мярка е нещата в една компания да останат такива, каквито са в рамките на тези три месеца", каза министърът и добави, че върху схемата 60/40 са били фокусирани много големи очаквания, включително нереалистични.


За самонаетите - безлихвени кредити


Собствениците на малки фирми, които се осигуряват като техни управители, няма да могат да се възползват от схемата 60/40, се разбра от думите на социалния министър. "Те са по-скоро в групата на самонаетите лица, за които ще се прилагат други мерки, които се разработват в момента по линия на Министерството на икономиката", каза министърът. Добави, че самонаетите ще могат да се възползват и от безлихвени кредити до 1500 лева месечно, които ще са с 5 години гратисен период и срок на изплащане от 10 години. Възможност са и планираните безлихвени заеми до 100 хил. лв. за юридически лица.


Кога ще започне изплащането


Деница Сачева заяви, че най-късно от следващата седмица ще започне изплащането на помощта по схемата 60/40. Добави, че има регламентирани срокове - заявленията се разглеждат в срок до 7 работни дни, след одобрение се изпращат в Националния осигурителен институт, след което в максимален срок от 5 работни дни започва да се изплащат сумите.


От въвеждането на мярката в първоначалния ѝ вид досега по нея са подадени 643 заявления за подпомагане на близо 7200 души. Интересът е от по-скоро от малки компании, които са в най-пряко засегнатите от кризата сектори - ресторантьорство, търговия на дребно и др. Социалният министър обясни, че подадените преди промяната на мярката заявления ще бъдат служебно коригирани. Предстои и промяна на сроковете по нея с удължаването на извънредното положение. Сега заложените срокове за кандидатстване за май са до 21 април, а Сачева обясни, че работодателите могат да кандидатстват както общо за целия период на подпомагане (13 март - 13 юни), така и месец за месец.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK