Фандъкова вече иска актуализация на бюджета, но кой я подкрепя

Фандъкова вече иска актуализация на бюджета, но кой я подкрепя


Подготвя се актуализация на бюджета, обяви преди два дни кметът на София Йорданка Фандъкова. Склонни ли са обаче политическите сили в Столичния общински съвет да подкрепят това искане още през първото полугодие?


Аргументите на кмета са ясни - само през март са събрани 19 млн. лв. по-малко местни данъци и такси като най-сериозно е намалението при такса смет - 14 млн. лв. и 7.5 млн. лв. по-малко от данъка върху недвижимите имоти спрямо март миналата година. Загубите в транспорта за март са 6 млн. лв. по-малко приходи, основно от свитата продажба на билети и карти и от затворените "синя" и "зелена" зона за паркиране.


Още 6.5 млн. лв. са загубите за трите общински транспортни дружества - "Метрополитен", "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт". Изготвя се и справка за загубите в общинските болници и ДКЦ-та.
Кметът покани водещи икономисти за спешна помощ


Вече е готов първият пакет от мерки на Столичната община, с които да бъде подпомогнат малкият и средният бизнес в столицата. Докладът с конкретните предложения е разработен от икономистите Красен Станчев, Лъчезар Богданов и Петър Ганев от Института за пазарна икономика, Георги Ангелов от "Отворено общество", Иван Нейков, Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и Надя Шабани от Центъра за нестопанско право. Те сформираха икономически съвет към кмета на София.


"Заедно с икономистите изготвяме прогноза за размера на приходите, които можем да очакваме в следващите месеци, както и на допълнителните разходи, които ще направим. Въз основа на тези данни ще предложа актуализация на бюджета на София за 2020 г.", обяви на 5 април Фандъкова.


Готови ли са партиите за актуализация толкова рано


"Дневник" потърси каква е нагласата в различните политически групи в Столичния общински съвет (СОС) за актуализация на бюджета за 2020 г.


Георги Георгиев от ГЕРБ, председател на комисията по бюджет и финанси на СОС: Рано е за актуализацията на бюджета. На сесията на съвета на 16 април ще се разгледат спешните мерки, а за актуализацията трябва първо да се направи оценка на разходите и приходите. Трябва да се види как се изпълняват те, тъй като се очаква, че загуби ще се трупат и занапред.


Владислав Панев, "Демократична България": Няма как да минем без актуализация, защото ситуацията е много по различна в сравнение отпреди два месеца, когато се приемаше бюджет 2020. Сегашната няма да бъде и последната промяна, защото това е, което става в динамични времена. Никой не знае какво ще е положението след месец, камо ли в края на 2020. Съветът ми към администрацията е да подготвят няколко варианта, включително и най-лошия, за да сме сигурни, че общинските финанси ще издържат.


Ясно е, че трябва да се съкратят ненужни и неспешни разходи като покупката на нови коли, някои ремонти и други. В същото време общината не е фирма и не може просто да затвори, а трябва да играе и антициклично. Да продължи проекти, които са важни като метрото, както и които ангажират работна ръка. Както и всячески да стимулира икономическата активност.


Сред нашите добри предложения са ресторантите да готвят топла храна за самотни възрастни и рискови хора, "Топлофикация - София" и транспортните дружества да бъдат активни на газовата и енергийната борса, за да постигнат по-добри цени. Данъкът върху отдаването на апартаменти под наем да бъде свален на минималния по закон.


Убеден съм, че можем да намерим баланс между здравната и икономическата криза. Сега ситуацията изисква мъжество, а не пиар изявления от сутрин до вечер.


Групата на БСП подготвя пакет от конкретни предложения за актуализация на бюджета на общината, които в близките дни ще представи на вниманието на СОС и на гражданите. Целта е да се редуцират или отменят разходи, свързани с дейности, които не са от особена важност, както и от инвестиционната програма да отпаднат обекти, които не са започнати или не са пряко свързани с най-важните дейности на общината.


Освободените средства от разходи да се насочат към приоритетни функции като общинското здравеопазване, транспорта и почистване и дезинфекциране на града, разширяване на дейността на социалния патронаж и услуги, насочени към социално слаби и нуждаещи се от специални грижи столичани, кризисните центрове, центрове за подкрепа, деца в нужда и риск и др.


Мерките на Борис Бонев: да се пести от "козметични" ремонти в центъра


Първо зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов трябва да каже, какво се случва с бюджета за първото тримесечие на 2020 г. - кое как спада и чак тогава ще може да се говори с конкретика, заяви Борис Бонев пред "Дневник". Основното е да се търсят начини да се намали удара от по-ниската събираемост на местните данъци и такси.


"За мен някои планирани "козметични ремонти" могат да се спрат", убеден е той. И изрежда: Да спре финансирането на ремонта на площад "Св. Александър Невски" и на Борисовата градина на обща стойност над 40 милиона лева, както и на още проекти. Усилията и парите трябва да се насочат само към важни инфраструктурни обекти като доизграждането на бул. "Тодор Каблешков", пробива на бул. "Копенхаген", ремонта на булевардите "Сливница", "Цар Борис Трети" и "Рожен". Те са необходими за мобилността и свързаността в града.


Поне се възприе да не се садят цветя за 1.5 млн. лв.


В обобщения списък от мерки, изготвен от работната група (назначена от Фандъкова), немалко са мои предложения, подчерта Бонев. Проблемът е, че основните, които изредих, не бяха възприети. Поне се съгласиха да се прекрати засаждането на стотици хиляди краткотрайни сезонни цветя, с което ще се спестят 1.5 млн. лв., признава той.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Z Z
  Z Z
  Рейтинг: 18 Весело

  Няма ядове. Пак ще вдигнат местните данъци и всичко ще е точно.

 2. 2 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Бабето остави цигарите??

 3. 3 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Гешев, вържи корумпирания болшевишки компир!

 4. 4 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Е как кой? Спаси Фандъкова е първи. Следват Контрерас, Сидеров и колкото още трябва ще продължат да поддържат безсмислените харчове и заниманията с глупости.

 5. 5 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Е как кой? Спаси Фандъкова е първи. Следват Контрерас, Сидеров и колкото още трябва ще продължат да поддържат безсмислените харчове и заниманията с глупости.
  —цитат от коментар 4 на Ще върнем България в Европа


  Владислав Панев, "Демократична България": Няма как да минем без актуализация, защото ситуацията е много по различна в сравнение отпреди два месеца, когато се приемаше бюджет 2020.

 6. 6 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Опитвам се да направя равносметка. ГТ е с толкова разредено разписание, че не е истина ( повечето ползватели са с предплатени карти), доколкото мернах в съседна статия, скоро ще бъде намален вечер до 22:00 и ще се закрият линии. Ремонти не се правят никъде в момента. А данък недв. имот и такса битови отпадъци така или иначе са с опция разсрочено плащане на 2 и съответно 4 вноски. Синя/зелена зона се е нагушила от годишните абонаменти, за да може хората да се чудят къде да паркират. Тротоарното право или както там се нарича не е "отменено".
  Демек разходите са намалени до минимум, но горката община се чуди как да открадне още. Пир по време на чума. А, и да не забравят да ни кажат, че работят хоум офис и ще си вземат тройни бонуси за великден.

 7. 7 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 783 Неутрално

  ТРЯБВА ДЕ СЕ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ТЪРТЕИ ЗА ДА СИ СЕДЯТ В КЪЩИ И ДА ЛАПКАТ

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  Мярка 1: замразяване на всички ремонти на тротоари до края на мандата

  мотивите на вносителите: нещо, което не ремонтирано 60 години, може да изтрае и 64

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 9. 9 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  А да започне да реже разходи не ѝ ли хрумва на другарката Фандъкова ?!?

  Като раздаде преди месец половин Милиард за поръчки за събиране на боклука на Киро Гела, Вълка и още 1-2 бизнесмена не рева.

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3735 Весело

  Горката бедна София. И Фандъкова. Не можаха да се разберат кой колко ще открадне ли, та имат проблеми с бюджета? Ми, да си намалят процентите тогава. Криза е все пак.

 11. 11 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Фандъкова бе много ларж с винетките, сега и тя за актуализация се готви. Демек голямото разграбване!

 12. 12 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1965 Любопитно

  До коментар [#9] от "everlast666":

  Събирането на боклука, не е важен и нужен за момента разход?

 13. 13 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Да беше поне измила улиците - да ѝ поверваме за извънредните разходи.
  Щото училищата и детските градини пестят парно, ток и храна.
  Социалният патронаж щеше да увеличи броя от клети 3 хиляди ползватели, ма пък не се похвалила, че е станало. Транспорта е разреден, шофьорите са в отпуск...
  С какво се толку охарчи Юрданка?

 14. 14 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Нагла и некадърна - гарантирано от гроп....

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  До коментар [#14] от "pinoccio":

  А кой я избра, не сте ли вие, та сега и се гневите.

 16. 16 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 795 Неутрално

  То па един избор имаше - тая или маяма нолова...

 17. 17 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Тия данъци нали са разсрочени? В крайна сметка ще бъдат платени. Като за начало и без това общината най-вероятно е пълна с безполезни калинки, може всички да ги пуснат неплатен и да им предложат оня кредит по 1500 лева. Общинските съветници, кмета и малките кметчета пък ако си дарят заплатите и ето, че няма да има нужда от актуализация

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4770 Неутрално

  Общината намали разходите си и следва да НАМАЛИ бюджета !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Събирането на боклука, не е важен и нужен за момента разход?
  —цитат от коментар 12 на nema_labavo


  Важен разход е, но ако по време на излишъци става за 1/2 милиарда лева, по време на криза може да се извършва и за 300-400 милиона!

  Ако не ще Гела да намамлява цената, да вземе 150 милиона от почистване на Разград, няма София да издържа скъпите му хобита Лудогорец и Нова телевизия, я.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK