Полицаи на входа на квартала: сигурност или дискриминация по време на пандемия

Снимката е архивна от квартал "Факултета" в София

© Георги Кожухаров

Снимката е архивна от квартал "Факултета" в СофияДва контролно-пропускателни пункта се появиха на входовете на квартал "Луковица" в Пещера в неделя (5 април). По заповед на кмета на града Йордан Младенов от 07:30 ч. до 19:30 ч. жителите на квартала могат да излизат, за да отидат на работа, да пазаруват, купуват лекарства, плащат сметки или по здравословни причини. Извън тези часове няма полицейски патрул, който да следи за влизането и излизането от квартала. Причината за тази мярка (контрол на достъпа, а не блокада) според заповедта на кмета и след решение на общинския щаб е "усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19".


Колко усложнена е епидемичната обстановка в кв. "Луковица"


Магдалена Станева, която е директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пазарджик, обобщи за "Дневник", че от квартала има общо трима души, които са с коронавирус. Двама от тях са настанени в болници - в Пещера и в Пазарджик. Третият е починал в неделя вечер, като за това съобщи в понеделник председателят на щаба за коронавируса ген.-май. проф. Венцислав Мутафчийски.


По думите на Магдалена Станева в РЗИ - Пазарджик, няма информация за потвърдени случаи на коронавирус от квартал "Луковица" в Пещера, които не са в болница. "Имаше писмо, в което се казваше, че само от хора с оплаквания да се взимат проби. Така че здрави хора, може и да са контактни, не се изследват. Ако са контактни, са под карантина за 14 дни", обясни Станева.
Извън този квартал, в град Пещера има други шест души с доказан COVID-19 (към 6 април). Част от тях са в болница, други са под домашна карантина. По данни на РЗИ - Пазарджик, общо 30 души в Пещера трябва задължително да се изолират, защото са контактни на доказаните случаи на коронавирус, като от здравната инспекция не правят разделение колко от тях са подали адрес от квартал "Луковица" и колко от тях извън него.


Защо контролират движението на хората от този квартал? Кметът Йордан Младенов каза пред "Дневник", че е въвел пропускателни пунктове в квартал "Луковица", защото там не се спазвали мерките на здравното министерство и националния щаб да не се излиза без причина, както и забраната да не се събират повече от двама души на едно място. "В момента няма и работа. Те излизат, бъркат в кошовете, идват по центъра, младежи се събират и се разхождат вечерно време из града. Идеята е да се спрат тези, които безразборно излизат, не сме затворили целия квартал", твърди кметът.


Проверки и доверие на КПП-тата


"Луковица" е известен като ромския квартал в Пещера.


Рамадан Абазов, който живее там, е здравен медиатор. Това означава, че е посредник между институциите и хората от ромската общност. През последните седмици той напр. обяснява както означават думи като "коронавирус" и "карантина", както и защо всички трябва да спазват социална дистанция. Абазов приема контролно-пропускателните пунктове в квартала, като казва, че "така е по-добре, отколкото после да има по-големи проблеми".


По думите му, който от квартала има неотложна работа, излиза без проблем. "Не се изискват подписи или печати от работодател или от магазин. На доверие сме засега, поне докато нещата не са се усложнили повече", разказва здравният медиатор.


Кметът на Пещера Йордан Младенов твърди, че "самите те трябва да разберат и да се постреснат малко, че трябва да имат по-голяма отговорност към себе си и към другите хора от града".


По думите на кмета на КПП-тата от МВР не изискват специални документи, но може на връщане да проверят хората от квартала за напр. касови бележки от магазина. Младенов се надява, че хората в квартал "Луковица" няма да лъжат. "Нямаме засега някакви мерки срещу това, но най-вероятно следващият път няма да бъдат пуснати да излязат. Те там се познават все пак", смята кметът.


От понеделник полицаите мерят и температурата на излизащи от квартала. По думите на Йордан Младенов, ако някой има повишена температура, "редът е да го върнат обратно вкъщи и да се търси личният лекар. А ако няма такъв, трябва общината да уведоми РЗИ".


Пещера не е изолиран случай


Заповедта на кмета на Пещера се основава на закона за местното самоуправление и местната администрация. Според текст от него кметът "отговаря за опазването на обществения ред, като за осигуряването му издава писмени заповеди, задължителни за началниците на съответните структури на Министерството на вътрешните работи".


Освен в Пещера и в София МВР демонстрираха контрол в квартал "Факултета", който е известен като ромски квартал. Столичната община пък показа там дрон, който се използва за даване на инструкции на жителите на квартала и за следене на спазването на наложените изисквания за социална изолация.


За момента публично е известно, че по-строги мерки в квартали с преобладаващо ромско население има и в Казанлък, Нова Загора, Сливен и Ямбол, като в Сливен и Ямбол пропускателният режим и засиленото полицейско присъствие се основават на "множество сигнали".


Дискриминация ли са засилените мерки в някои квартали


Според Красимир Кънев, който е председател на правозащитната организация "Български хелзинкски комитет", по-засилените мерки в някои квартали са дискриминиращи, защото са на етническа основа. "Мерките могат да бъдат спазвани в някои части на България, отколкото в други, по най-различни причини", казва Красимир Кънев като дава пример за сравнение между село, където живеят предимно възрастни хора, които рядко излизат от къщите си и голям град с млади хора, които имат желание да излизат навън и да се събират.


"Тези ограничения са приложени на колективна основа, не на индивидуална. В "български" квартал тези мерки ще бъдат наложени и проследени на индивидуална основа. Слага ли някой КПП-та за недисциплинираните млади хора в София?! Така изглежда, че местните органи не се интересуват хората в някои квартали какво правят помежду си - един може да зарази друг. Щом е сложено КПП на входа на квартала, гледаме да не ни заразят нас, останалата част от населението", казва Красимир Кънев. Според него комисията за защита от дискриминация отдавна е трябвало да се е сезирала.


Още за карантината и наказанията четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK