Борисов уволни Мавродиев и борда на Банката за развитие след скандален кредит

Стоян Мавродиев

© Георги Кожухаров

Стоян МавродиевИзбори 2022

Изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев ще бъде освободен от поста си. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерския съвет. Заедно с него работата си ще загубят и членовете на борда на банката.


Повод за решението на Борисов е публикация в седмичника "Капитал" за заем от 75 млн. лв., предоставен от държавната банка на дружество, свързано с една от най-големите колекторски компании в България.


Информацията предизвика скандал, защото отпуснатият кредит противоречи на изискванията за икономически мерки, обсъждани от управляващите, на европейските препоръки за действията на банките в кризата и е необичайна практика за финансиране през банки.
"Възмутен съм какво направи Българската банка за развитие. Финансовият министър ми каза, че никой не се е консултирал с него. Разпоредил съм на икономическия министър, който е принципал на банката, незабавно да освободи изпълнителните директори и борда", обяви Борисов.


В управителния съвет на банката са Румен Митров и Николай Димитров, а в надзорния - Лъчезар Борисов, Велина Бурска и Митко Симеонов. Все още няма официална информация дали и двата органа ще бъдат освободени.


Лъчезар Борисов е зам.министър на икономиката и според "Капитал" поне той би трябвало да е знаел за този кредит, защото всеки заем за над 5% от капитала минава и през одобрение на надзорния съвет (той се назначава от министъра на икономиката).


Скандалът с кредита


Значителната сума е отпусната на дружество в момент, в който държавата увеличава капитала на банката със 700 млн. лв., за да подпомогне малкия и средния бизнес и останалите без работа граждани в период на икономическа криза заради разпространението на коронавируса. Фирмата "Свети Георги груп" е с 2000 лв. приходи и нулева печалба за 2018 г. и е свързана с дружеството за изкупуване на вземания "С. Г. груп" (Повече за фирмата и как е успява да получи подобен заем четете тук.)


След като се разбра за отпуснатия заем, вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на журналистически въпрос каза, че новината за кредита "не звучи добре" и банката дължи пълна информация. Лидерът на БСП Корнелия Нинова използва повода, за да се обърна към българските граждани с предупреждението, че "управляващите ще продължават да крадат вашите пари", маскирани като антикризисни мерки.


От своя страна "Демократична България" поиска оставката на ръководството на банката, защото "с парите на данъкоплатците се финансира колекторска компания в момент, в който милиони българи задлъжняват, бюджетът финансира съмнителни групировки, които да изкупят дълговете на гражданите, да упражняват тормоз".


И скандално обяснение


Самият Стоян Мавродиев се опита да тушира скандала, като го обяви за "фалшив" и "политически" и че пречи на работата на правителството като даде специален брифинг.


Обясненията му за причините за заема към фирма, която купува лоши кредити от две банки, обаче противоречи не само на задачата на банката за кризисните мерки, заради коронавируса, но е необичайна и за пазара на дългове в нормална ситуация.


Вторичният пазар на дългове обикновено не е финансиран от търговските банки именно защото е рисков и защото портфейлите с лоши кредити са нещо, от което искат да се отърват, а не в което искат да инвестират, припомни "Капитал."


В последните дни Мавродиев даде и няколко интервюта, за да обясни, че по заемите - които ще отпуска заради кризата - банката ще е гарант само на фирми с изрядна кредитна история. Програмата на ББР за тази подкрепа тепърва ще започне. Отпуснатият 75 милионен кредит е, за да финансира покупка от колекторска фирма на лоши кредити, т.е. помощта не е пряка. Освен това целта на насърчителните банки в кризата е да подпомагат добрите длъжници, а не просрочените заеми. Това беше подчертано и от финансовия министър Владислав Горанов, че кризата няма да е повод за ликвидиране на проблеми започнали преди нея. Подобен коментар направи и председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов, че подкрепата ще бъде за засегнати от кризата, а не епидемията да се ползва като параван.


Шефът на ББР обаче опита да оправдае кредита с кризата, заради вируса, което не е вярно - тъй като пакетите лоши кредити са търгувани преди началото на извънредното положение. Във вторник Мавродиев заяви, че "сделката е насочена към дружество на "С. Г. Груп", което да купува лоши портфейли на две банки, затрудняващи работата им. Тези банки имат проблем със 7500 кредитополучатели и сега те получават възможности за отсрочване на кредитите си, както и да предоговорят условията по тях".


Освен това В момента според експерти банките нямат нужда от ликвидност. А причината "в последните години да разчистват лошите кредити и да ги продават срещу нива дори под 5% от номинала е по-скоро оптимизиране на капитала, отколкото набавяне на ликвидни средства", пише "Капитал".


Заеми за избрани


Кредитът за "Свети Георги груп" не е необичаен за държавната банка. По този модел бяха отпуснати 150 млн. лв. на свързаната с Румен Гайтански-Вълка "Роудуей кънстракшън". Също толкова достигна и експозицията към контролираната от депутата Делян Пеевски "Техномаркет България", след като ББР първо даде пари тя формално да бъде извадена от "Булгартабак" (също огромен длъжник на банката) , а после и да погаси заемите си към други банки (включително ПИБ). Освен това държавната банка осигури с допълнителни заеми и прехвърлянето на контрола над курорта "Слънчев ден" от политика от БСП Георги Гергов към Ангел Палийски.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK