Гешев предложи замразяване на заплатите в съдебната система заради коронавируса

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл предложението като допълнителна точка в дневния ред за днешното заседание на прокурорската колегия.

© Велко Ангелов

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл предложението като допълнителна точка в дневния ред за днешното заседание на прокурорската колегия."Дневник" следи в реално време развитието на ситуацията с разпространението на коронавируса в България - тук.


За по-значимите събития от света днес, свързани с пандемията - четете тук.


Главният прокурор на Иван Гешев поиска замразяване на заплатите на всички съдии, прокурори и следователи, на съдебните служители в прокуратурата.
Той е внесъл като допълнителна точка в дневния ред за днешното заседание на прокурорската колегия предложението до пленума на Висшия съдебен съвет да се приеме решение, с което да се наложи мораториум до края на 2020 г. върху актуализирането на основните месечни работни заплати на работещите в съдебната система.


Освен това главният прокурор предлага да се дадат препоръки на административните ръководители на органите на съдебната власт за ползването от магистрати и служители на платения годишен отпуск по време на извънредното положение.


"Разрастващата се пандемия от COVID-19 изисква вземането на всички необходими мерки както за опазване живота и здравето на хората, така и за запазване на икономическата стабилност и качеството на живот в страната. Настоящата безпрецедентна ситуация изисква борба с всички налични ресурси за ограничаване разпространението на заразата, водеща неизбежно до негативни икономически последици", посочва в писмо до Висшия съдебен съвет Иван Гешев.


Той отбелязва, че икономическите последици и тяхната значимост в страната вече е наложила актуализация на държавния бюджет, а в същото време изпълнението на мерките по време на извънредното положение ще продължи да влияе отрицателно върху изпълнението на бюджета. Освен това според Гешев последицата ще е финансова нестабилност във всички сектори, включително и след овладяване на заплахата от пандемията.


"Тези обстоятелства изискват от нас финансова дисциплина, съобразяване с възникналите затруднения в бюджетната сфера и солидарност с българските граждани в условията на извънредното положение", аргументира предложенията си Гешев.


Той е отправил предложение до прокурорската колегия като допълнителна точка от дневния ред. По-късно днес идеята ще бъде обсъдена на редовното заседание на колегията в онлайн формат.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK