Бутафорно ли е пресъздаването на Двойната къща? Проектантът уверява, че не е

Тези две бетонни отливки би трябвало да са в стил сецесион.

© Юлия Лазарова

Тези две бетонни отливки би трябвало да са в стил сецесион.Известният архитектурен паметник на културата Двойната къща, която беше съборена през 2017 г., вече се пресъздава в съвременен вариант. Сегашният й собственик Кирил Кирилов, известен като Киро Японеца, чрез своята фирма "Бул Рент-София" АД възложи изготвянето на проекти на две съседни сгради на бул. "Васил Левски" 17 и 19. Те са одобрени през 2013 г. и първата, в която са бизнес офиси, вече е обитаема.


За втората 8-етажна сграда, която също ще има офиси, но и хотелска част, трябваше да се разчисти теренът, на който беше Двойната къща, строена през 1907 г. от архитект Георги Тодоров в стил сецесион. От 1976 г. тя е призната за паметник на културата. Поради това Законът за културното наследство я брани от посегателства и събаряне.


Двойната къща години наред беше оставена на разрухата на времето.

© Юлия Лазарова

Двойната къща години наред беше оставена на разрухата на времето.
Двойната къща успя да преживее два палежа и не падна. Единственият сигурен и законен начин да бъде преодоляна остана премахването на статута й на недвижима ценност.


Вежди Рашидов отменя статута, защото се доверил на експертите


През ноември 2016 г. министърът на културата Вежди Рашидов подписва отмяната на този статут на Двойната къща. Следващата пролет, април 2017 г., точно 110 години след съграждането й тя изчезна под багерите.


29 април 2017 г. Багери разрушават 110-годишнатa Двойна къща на бул. "Васил Левски" 19

© Юлия Лазарова

29 април 2017 г. Багери разрушават 110-годишнатa Двойна къща на бул. "Васил Левски" 19


Вежди Рашидов тогава се оправда пред БНТ, че не е взел еднолично решението, а се е доверил на експертите, изготвили предложението за отмяна на статута. Те са от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), който е поделение на министерството.


Разразилият се скандал в обществото заради загубата на поредния паметник от архитектурното наследство на стара София предизвика кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков да поискат от Министерството на културата връщането на статута на недвижима ценност на съборената вече къща.


Възстановяват статута на вече погубената Двойна къща


На 18 юни 2018 г. министърът на културата Боил Банов и НИНКН го възстановят, макар и с най-ниската степен "за сведение". Този акт има за цел да задължи инвеститорът да пресъздаде фасадата на погубената Двойна къща. Проектантът трябва да намери начин да я включи в новото 8-етажно тяло на бъдещата сграда. Поставено е изискване да се "преизградят по автентични данни и снимки" две от фасадите.


В новата ще се "имплементира" фасадата на старата, обещава Банов


Собственикът на сградата ще изпълни стар проект на сграда (от 2013 г.), твърди тогава Банов пред "Дарик радио", в която ще бъде "имплементирана (присадена) старата фасада и други части от Двойната къща".


Архитектурният проект, изготвен през 2013 г., е преработен през 2018 г. от проектанта арх. Ивайло Славчев и в него са включени всички предписания на Министерството на културата.


8 април. Строежът на мястото на Двойната къща. съседната сграда вляво също е обственост на Киро Японеца.

© Юлия Лазарова

8 април. Строежът на мястото на Двойната къща. съседната сграда вляво също е обственост на Киро Японеца.


Сега на новия строеж вече се виждат поставените конструктивни елементи, които трябва да пресъздават старата фасада в стил сецесион. В социалните мрежи се надигна негодувание срещу изпълнението, тъй като строящата се нова сграда ще придобие статут на недвижима ценност на база пресъздадената фасада на съборената.


Този бетонен елемент ще пресъздава старата фасада на Двойната къща.

© Юлия Лазарова

Този бетонен елемент ще пресъздава старата фасада на Двойната къща.


"Как да направите така, че новопостроената Ви сграда да получи статут на архитектурен паметник още преди да е получила Акт 16? Много просто: включвате във формообразуването тези няколко малки и причудливи, но астрално заредени и изпълнени с могъща енергия форми! Действа безотказно: по-добро е дори от изписване на псаломи или вграждане на министерска сянка", пише в свой пост арх. Стефан Стоянов.


"Дневник" потърси проектантът на новата сграда арх. Ивайло Славчев за разяснение дали с тези детайли ще се пресъздаде Двойната къща.


Проектантът: Ще бъде абсолютно същата, както е била


"Тези конструкции са си от архитектурата на къщата и тя се възстановява, но още не може да се придобие представа, за това, което ще бъде. Ще бъде абсолютно същата, както е била - с двете входни врати, с прозорците, ще се пресъздадат две от фасадите - източната и тази към улицата. Абсолютно всичко, както е поискано в протокола на Министерството на културата, така ще бъде направено. Няма да има никакви отклонения", заяви арх. Славчев.


Министър Банов има право да не приеме обекта


Когато строителството приключи, сградата ще бъде огледана от приемо-предавателна комисия, назначена от Министерството на културата. В нея ще участват експерти от НИНКН и от Главния инспекторат на министерството.


"Комисията ще провери дали са изпълнени предписанията, които са по Закона за културното наследство и по Закона за устройство на територията", заявиха от Министерството на културата за "Дневник". Според член 83а от ЗКН тази комисия трябва да докладва на министъра на културата дали всичко е спазено и той ще прецени дали да откаже или да разреши приемането на новата сграда. Ако бъде приета, тя ще се ползва със статута на единична архитектурна недвижима ценност, макар да е току-що построена, защото пресъздава Двойната къща...


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK