От началото на извънредното положение над 61 хил. са безработните, 10 хил. са започнали работа

От началото на извънредното положение над 61 хил. са безработните, 10 хил. са започнали работа

© Правителствена информационна пресслужбаОт началото на извънредното положение до днес 61 644 души са подали заявления като търсещи работа. Това са безработни, освободени от работа в България, завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи.Това обяви на брифинг министърът на труда и социалната политика Деница сачева на брифинг в Министерския съвет.


От тях 32 341 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица. 9830 са си намерили работа от началото на извънредното положение до момента. "В този момент само за последните 20 работни дни колегите в бюрата по труда са обработили над 103 хил. различни заявления, в това число и хора, които би трябвало да се разписват заради изтичащи срокове за различни обезщетения", обясни Сачева. Тя подчерта, че всички срокове (за вече регистрирани безработни, тези, които имат право на различни социални помощи, тези, които имат изтичащи срокове с ТЕЛК) действат автоматично и се удължават автоматично до края на извънредното положение. Не е нужно хората да ходят в службите, те не губят своите възнаграждения.


Сачева обяви и че служителите в Бюрата по труда (около 3 хил. души) са много натоварени, защото им се налага да обслужват средно по около 4 хил. души на ден. "Говорихме с Младен Маринов (министърът на вътрешните работи - бел. ред.) във всички областни градове ще бъдат изпратени служители на полицията, за да помогнат за реда в опашките", каза Сачева. Открити са и допълнителни офиси, за да могат да се обслужват бързо хората.
Всички документи могат да бъдат подавани електронно и по пощата. Нужен е електронен подпис, но в момента той може да се извади бързо и безплатно, напомни Сачева. Всички заявления могат да бъдат свалени от сайта на Агенцията по заетостта, напомни министърът на труда. Под 3% е общият брой на хората, използващи електронните услуги в системата на труда и социалната политика.


Към момента 15 404 са отпуснатите обезщетения от НОИ. Средният размер на обезщетенията е около 650 лв.


Работниците, които са в неплатен отпуск поради свиване на дейността не техните предприятия, биха могли да работят на втори трудов договор и да бъдат наемани от други работодатели.


В момента най-много се намира работа в секторите онлайн доставки, хранителни вериги, доставки, социални дейности, охрана и рециклиране на отпадъци, информира още Сачева.


Започна раздаване на храна


По отношение на социалните помощи вече е започнало раздаването на храни. Над 1500 тона пакети с храна ще достигнат до близо 41 хил. души в цялата страна. Раздаването е в ход в Добрич, Варна и Стара Загора, от днес започва и в София, обяви Сачева.


Програмата "Топъл обяд" ще продължи. Заявления се приемат до 21 април, предвидени са над 5 млн. лева и би трябвало 23 хил. души в цялата страна да получат "топъл обяд". Това са предимно възрастни и самотно живеещи хора. Към днешна дата 23 общини са подали заявления за финансиране. Има подадени и 39 нови искания на общини за наемане по програмата за патронажна грижа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK