На следващата сесия на общинския съвет в София ще се гласува онлайн

На следващата сесия на общинския съвет в София ще се гласува онлайн

© Юлия ЛазароваСесиите на Столичния общински съвет да могат да се провеждат дистанционно, а не в зала, предложи днес доклад, внесен от общински съветници от ГЕРБ. Той бе приет в комисията по местно самоуправление, която заседава в сградата на ул."Московска" 33.


Трябва да се удостовери самоличността на гласуващия онлайн


Изискването за дистанционното провеждане е общинските съветници да имат едновременна телефонна конферентна връзка. Тя трябва да гарантира самоличността на съветника, който ще получи право да участва в обсъжданията и във вземането на решения.
За предложения и становища на граждани и журналисти по дискутираните теми ще се обявява имейл адрес на страницата на СОС, е записано в доклада. С него се внасят изменения в действащия Правилник за организацията и дейността на СОС.


Имаше вариант сесията да се проведе в зала 3 на НДК


Правото на дистанционни сесии ще трябва да бъде гласувано на следващата сесия на съвета, която е насрочена за 16 април. Самата тя не е ясно обаче как ще се проведе - нагласата в общината е тя да бъде дистанционно, което е безопасно за всички. Новите поправки в правилника за дейността на СОС обаче трябва вече да са приети, а те само са минали през комисията по местно самоуправление.


Заради този детайл в общинския съвет беше обсъждан вариант сесията на 16 април да се проведе с физическо присъствие на съветниците в зала 3 на НДК. Там всеки от 61-членния съвет можеше да се разположи на безопасно разстояние от колегите си. В пленарната зала на Столичната община няма такава възможност.


Увереност, че общинарите имат право на дистанционна сесия дава Законът за извънредното положение. Член 6а позволява местните органи на самоуправление да провеждат заседания от разстояние, като се осигурява пряко и виртуално участие при спазване на изискванията за кворум и лично гласуване.


Комисията за местно самоуправление днес прие и доклада на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов, с който се предлага срокът за плащане на местни такси да се удължи от 30 април на 30 юни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK