Кой, кога и как може да се тества за коронавирус

Кой, кога и как може да се тества за коронавирус

© Axel Schmidt, ReutersЗаради разпространението на коронавируса в България, въведеното извънредно положение, ограничаването на свободното движение, прогнозирания пик на брой заразени около великденските празници, статистиката, че 80% от заразените "изкарват" вируса без или с много леки симптоми и на фона на споровете между щаб и медицински експерти за масово тестване и как то би било възможно все повече хора се чудят как да проверят дали са (били) болни. "Дневник" обобщава отговорите на основните въпроси:


Как се тества за коронавирус?


За коронавирус се тества с PCR метод (полимеразна верижна реакция), като за целта се взема проба от нос, гърло или храчка. Според експертите неговите резултати са най-надеждни. Този вид тестове са препоръчани и от Световната здравна организация (СЗО). Резултатите от тях излизат до 48 часа след като е взета пробата. Според доц. Атанас Мангъров, който е инфекционист, ако пробата не е взета правилно, например ако не е от достатъчно дълбоко в гърлото, "PCR-ът няма да открие нищо".


За коронавирус се изследва и с имунофлуоресцентен тест за антиген, който също доказва съществуването на коронавируса в проба от гърлото. "Това е също бърз тест, който става за 10-15 минути и се използва основно за скрининг. Подобно на РСR тестовете с него се доказва, че болният отделя вируса и е заразен. Тези тестове у нас почти не се използват, защото няма необходим допълнителен уред", обяснява доц. Мангъров.
За коронавирус се изследва и с тест за антитела - за този вид тест се взема кръвна проба. Това изследване стана популярно като "бърз тест", защото резултатите излизат от няколко минути до няколко часа. Едните антитела, които се изследват, са имуноглобулин M (IgM) - ако ги има, означава, че инфекцията е от скоро. Другите антитела, които се изследват, са имуноглобулин G (IgG) - ако ги има, означава, че инфекцията е прекарана и човекът е оздравял. Ако има и двете (IgM и IgG), означава, че инфекцията е с давност 10 - 25 дни.


Трябва ли да имам симптоми, за да се тествам?


Теоретично всеки човек може да се изследва за коронавирус. Не всеки, който е заразен, проявява симптоми. Но макар и да няма симптоми, заразеният човек може да отделя вируса и да зарази други хора.


От Института за инфекциозни заболявания "Роберт Кох" в Германия (там институтът е източник на официална информация за коронавируса) в секцията "Често задавани въпроси" пишат, че лабораторна диагностика трябва да се прави само в случаи на признаци на заболяване. Ако човек е здрав, но все още се намира в инкубационния период (който може да продължи до 14 дни), това е периодът от заразяването до проявата на първите клинични симптоми, отрицателен резултат за коронавирус не е показателен - той не предвижда дали човек ще се разболее или не. Не на последно място, тестването на хора без симптоми натоварва излишно капацитета на лабораториите.


Най-грубо обяснено, има три етапа при коронавируса: заразяване (моментът на заразяване най-често е неизвестен), отделяне на вируса (тоест човек може да зарази и други и това става най-малко 4-5 дни след като самият той се е заразил) и (ако ги има) клинични симптоми.


Най-честите симптоми за коронавирус са температура, кашлица и задух. Сред по-редките са диария и болки в мускулите.


От щаба за коронавируса препоръчват настоятелно, че хората, които се съмняват, че са заразени с COVID-19, трябва да се обадят (не да отидат директно в кабинета) на личния си лекар, който евентуално да ги насочи към Спешна помощ. Въпроси по телефона могат да се задават и на министерството на здравеопазването.


Да изчакам ли пика на заразата в България, за да се тествам?


Известна е препоръката да се изследват хора със симптоми и това не зависи от етапа на развитието на пандемията в страната. Хора без симптоми може да са носители на коронавирус и да заразяват други, затова в България и света са предприети мерки за дистанция и социална изолация.


Отрицателен тест по PCR метода може да означава, че вирусът не съществува в организма, но това не е гаранция, че човек няма да се разболее в бъдеще.


Първоначални проучвания показват, че пациенти, които са изкарали инфекцията SARS-CoV-2 (която причинява заболяването COVID-19), развиват специфични антитела, обобщават от Института за инфекциозни заболявания "Роберт Кох" в Германия. Заради изследвания върху макак резус (вид маймуни) и предишен опит с коронавируси експерти смятат, че при излекувани от болестта рискът от повторна инфекция е много малък. В същото време е неясно колко устойчив и продължителен е този имунитет, но опитът с коронавирусните инфекции (SARS и MERS) показват, че може да издържи до три години.


Къде се правят тестове за коронавирус?


В (частни) болници и частни лаборатории. Резултатите от изследвани проби, които всяка сутрин представя оперативният щаб за коронавируса, са от пет лаборатории: във Военномедицинска академия (ВМА), Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, в "Света Марина" - Варна, в УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" - Стара Загора и в лаборатория към Медицинския университет в Плевен.


Но това не означава, че всеки може да отиде до някое от тези места и да поиска да бъде изследван. Пробите до четирите лаборатории достигат, ако отговаряте на комбинация от обстоятелства: ако сте се върнали от рискова държава и/или сте били контактни (и посочени като контактни на Регионалната здравна инспекция) с доказано заразен с COVID-19 човек и/или имате симптоми на коронавирус.


Ако не отговаряте на критериите на "официалния път" за безплатно изследване, може да се тествате за собствена сметка в някоя от частните болници и лаборатории. Съмнителните резултати се изпращат в Националната референтна лаборатория.


"Софиямед" и "Токуда" вече обявиха, че предлагат тестове с PCR метода, като и двете болници посочват, че е препоръчително пациентите да имат симптоми. "Важно е да се знае, че изследването на безсимптомни пациенти е вероятно да даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, защото в началото на заболяването броят на вирусните частици може да е недостатъчен", пишат от "Токуда". От "Софиямед" твърдят, че резултатите им излизат до 36 часа след вземането на пробата в зависимост от натоварването на лабораторията, като цената на изследването е 130 лв.


В "Токуда" правят и от т.нар. бързи тестове за откриване на антитела, като посочват, че за тях трябва да са минали 2-3 седмици от заболяването, защото иначе тестът може да е фалшиво отрицателен. В "Токуда" тестване по PCR метода струва 130 лв., а кръвният тест струва 30 лв. "Желателно е тестваните пациенти да носят лични предпазни средства", съветват от "Токуда".


Частната лаборатория "Цибалаб" също предлага изследване по PCR метода, като уточняват, че за този тест материали се вземат само в една от манипулационните им. Цената е 120 лв. Проба за кръвен тест може да се взема на повече места, като резултатът излиза до края на деня. Цената е 26 лв.


Частната лаборатория "Рамус" също прави тестове за коронавирус в 14 града в страната. Тя предлагат пакет за изследване на коронавирус чрез PCR метода с включено тестване за грип А и Б. Цената е 120 лв. Тестът само чрез PCR метода е 100 лв.


Лаборатория "Лина" правят тестове за коронавирус в Бургас по PCR метода (120 лв.), а с "бързите тестове" на антитела изследвания се правят и във Варна и в Ямбол (28 лв.).


Тъй като в България има около 400 лаборатории (числото каза проф. Тодор Кантарджиев, който е директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по време на брифинг на оперативния щаб), вариант е всеки да провери дали да избраната от него/нея лаборатория прави тестове за коронавирус и да се информира за условията.


В последните дни предложения за тестване за коронавирус се появиха и в платформите, които предлагат продукти и услуги с отстъпка.


Кой може да се съмнява за коронавирус - четете тук.
Обобщение за опитите за намиране на лек за коронавируса - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4572 Неутрално

  Добра статия! Браво Златина!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  А талончето за отстъпка къде е? И Как не са се сетили още да правят тест от продукт (или както там се казва сополът) изпратен по пощата? Ниски технологични познания ли? Или достатъчно кандидати да ходят до лаб-Ът за да им бръкнат в носа и вземат 120 левчета?

 3. 3 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Не е препоръчително хората сами да си правят тестове, кой както и какъвто му дойде...
  Убеден съм, че и повечето не са разбрали основни неща, които трябва да се знаят, макар и посочени в статията.
  Това трябва да бъде процес, координиран и воден от държавата.
  В статията не е описано също, че отидеш ли да се тестваш, подписваш декларация, че ако бързият тест е положителен, си ДЛЪЖЕН да напаравиш и ПЦР-тест и всичките положителни резултати отиват "където трябва", т.е., ставаш официална част от контингента - това не е игра...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 4. 4 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Защо се обявяват резултатите само от 4 лаборатории? Останалите 396 не са нелегални и също касаят здравето на българи. Да не би резултатите от тестовете в тях да не пасват много на версията на щаба?

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 5. 5 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#4] от "bgkurshum":

  Положителнити резултати от останалите лаборатолии подлежат на проверка в референтните и ако се потвърдят там се обявяват. В коментарът точно преди Вашия е написано, че тестваните попълват декларация, че ще бъдат тествани повторно в официалната лаборатория и съответно щепвлязат в официалната статистика. Така погледнато не личи да се крие броят на позитивните резултати.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 6. 6 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  120 лв... и това на фона на раздадените няколкостотин милиона от ББР на наши, читави хора. Гнусни ГЕРБ

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3552 Любопитно

  "В "Токуда" правят и от т.нар. бързи тестове за откриване на антитела, като посочват, че за тях трябва да са минали 2-3 седмици от заболяването, защото иначе тестът може да е фалшиво отрицателен. "

  Т. е ако си на 10 ден от развитието на вируса в теб, няма как да бъдеш засеèн с налиìето на вирус в организма си, а в същото време ще разпространяваш заразата свободно ? Бързите тестове са доста измамливо нещо, след като напълно подвеждат и теб, и останалите !

 8. 8 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Благодаря, много информативна статия. Никъде досега, на едно място не срещнах подобно обобщение за възможното тестване. С пари, или без, ако човек се притеснява- ето, имало възможности...

 9. 9 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 692 Неутрално

  КОЕ? 120 ЛЕВА?
  АБЕ ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ?
  Я си следвайте политиката нема човек - нема проблем, приземяване,приземяване, приземяване, снишаване да миве бурята и к.н.
  Се пак, не е хубаво да се разваля офицялвата статистика със 500 заразени и 2-3 починали.
  0 теста, 0 заразени. Толкова епросто.
  ДА ВИ КАЖЕМ: миналия месец слушах брифинг на шотландското правителство. Та, тез убавци казаха, че ако имате мефду 3 и 25 починали от короната имане 15.20 ХИЛАДИ заразени.
  Ние както винаги сме с най-големите ръжи и най-тъпите юзъри.
  МУТРОЛАНДИЯ.

 10. 10 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Да добавя че и тестове за антитела могат да се използва за диагностика на коронавируса, но с два последователни теста с промеждутък от мин 14 дни. Първи тест ако даде плюс и втори след 14 дни. Ако итой е плюс се приема за меродавно с пср тест. Проблема е че вече са минали 25-30 дни от заразата и не може да се установи кои са заразени от този болен.

 11. 11 Профил на ivan92
  ivan92
  Рейтинг: 343 Неутрално

  С колко теста разполагаме? Уж държавата отделя много пари за тестовете, а ПСР и бързи тестове в много лаборатории ние си ги плащаме.

 12. 12 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Често, когато се говори за т.н. бързи кръвни тестове, а и за другите тестове, се използва изразът "фалшиво-отрицетелен резултат". Това не е особено коректен израз, защото резултатите не са фалшино отрацателни. Когато кръвния тест не покаже наличие на IgM и IgG, а пациентът се окаже болен при тест с PCR тест, това не означава, че кръвният тест е неточен. Това означава, че неправилно е интерпретиран резултатът от него, като отрицателен за вируса, а всъщност той е отрицателен за споменатите имуноглобулини, но не доказва, че изследватото лице не е заразено. Изобщо, не съществува тест, който да доказва, че лицето не е заразено, включително и PCR теста (взет твърде рано той също би бил отрицателен, въпреки че лицето е заразено). Тестовете са за откриване на заразени, а не за откриване на незаразени. В конкретния случай с кръвните тестове, те са за откриване на антитела, и няма данни да са неточни в това си качество или да дават фалшиви резултати. Те не са за потвърждаване на диагноза, а още по малко са за отхвърляне на диагноза. Смисълът от тяхното използване, освен да ни покаже, дали конкретно лице вече е преболедувало и има изграден имунитет, би могъл да бъде да открие заподозрени за заразени, които нямат симптоми, примерно, и съответно не отговапят на критериите за тестване от държавата с "по-точните" PCR тестове. Откриванено на подобни вирусоносители е много ценно в началния етап на разпространение на заразата, защото позволява да бъдат изолирани хора, които иначе биха продължавали да разнасят заразата. Освен това, позволява да бъдат проследени и карантинирани и техните контакти, като по този начин се предотврати разпространението на заразата и от тях.

  От бързите тестове на полицаите има двама души, за които на базата на откритите имуноглобулини М, може да се направи извод, че в момента са носители на вируса, но те нямат симптоми и не биха били открити иначе, поне до момента, в който не проявят симптоми, ако изобщо проявят (желая им безсимптомно бързо оздравяване). Едва след развитие на симптоми, те ще отговарят на критериите за държавно тестване с PCR. От щаба коментираха, че резултатите от бързите тестове на полицаите доказвали, че е рано за масов скрининг. Няма как да се направи такъв извод или поне той би бил също толкова валиден, колкото и изводът, че дори работата ти да е на КПП и да имаш контакт с много хора ежедневно, щом си на открито шансът да се заразиш е много малък (#отворетепарковете). На всички ни е ясно, че направените кръвни тестове не доказват, че полицаите, дали отрицателен резултат и за двата имуноглобулина не са заразени (на тях също желая крепко здраве). Това обаче не отменя ползата от откриването и ранното карантиниране на колкото се може повече вирусоносители и техните контактни лица. Разбира се, че тестването на групи според професията или според предполагаемия риск от излагане на заразата не е добра идея, защото резултатите стават статистически неизползваеми (извадката не е случайна), но пък откриването на нови вирусоносители е доказателство за изючителните ползи, които може да даде РАННОТО масово тестване дори с "неточните" бързи тестове.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 13. 13 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#12] от "russian78":

  СЗО казва - тест с антитела да, но с два през 14 дни.

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Аз продължавам да не разбирам каква е ползата да се тестват здрави хора. Отиваш, тестваш се и теста е отрицателен. И КВООО?
  Утре може да се заразиш. Изобщо както и да го мисля, нещата накрая ще станат кой умре, умре, просто се разтакава и се усвояват едни пари

 15. 15 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":

  Всеки тест си има съответното приложение. Положителният резултат от бързия тест е подходящ да установиш на какъв етап от заболяването си, докато PCR тест ще каже дали си заразен с много голяма точност. Бързият тест е отрицателен поне до 8-9 ти ден от заразяването, докато PCR e положителен през това време. След като си преболедувал, PCR е отрицателен, но бързият тест открива IgG антитела. По този начин може да се установи кой е преболедувал. И двата теста имат смисъл.

 16. 16 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#5] от "russian78":

  Резултатите са реални , тестваш в лаборатория ,ако си положителен и в референтна и те регистрират от РЗИ и изолират 28 дни в карантина , който пожелае може да си ги направи ,аз си направих антитела ,отрицателни и си работя спокойно .

 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4911 Неутрално

  Едно нещо да ми се обясни моля, за един приятел питам.....
  Първо: Значи нямаме достатъчно тестове, но ако си платиш 120 лв ама имаме разбира се.
  Второ: това по пощата как точно ще работи съобразено със "строгите" мерки за изолация които всеки ден сменяте?
  Трето: как ще се гарантира, че пробите всъщност ще стигат до лабораториите? То като знам как работи пощата в Бг ми е интересно какви гаранции се поемат от Държавата.
  Четвърто: Ако приемем че трета точка работи.....има ли вече сигурни пощенски пликове с които да се изпращат пробите ?
  Пето:....абе аз да взема да се спра с въпросите, че само горното ще го мислите поне 3 седмици......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#16] от "edin drugii":

  Може да не си правиш пср, а след 20 дни втори и резултатите се приемат за аналогични с пср. Проблема е че освен за теб няма практически резултат за борбата на здравната система с вируса. Ако сега направим 7 млн теста, и още седмица след две седмици ще хванем болните сега, но не и новозаразените през тази период а те ще са многократно повече от хванатите с двата теста

 19. 19 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  След като Мутафчийски и Кантарджиев казаха, мисля няколко пъти, че частните лаборатории работят добре и спазват изискванията за ПСР тестове, защо не изикат информацията на тестваните хора и да я добавят в официалната статистика?

  Да не се окаже, че са тествани още поен толкова хора там?

 20. 20 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 41 Любопитно

  Преценете сами какъв живот водите и какво се случва със здравето ви:
  Crunching the Numbers on Mortality
  https://www.visualcapitalist.com/crunching-the-numbers-on-mortality/

 21. 21 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#19] от "taratanki":

  Може да е така, но положителните ги повтарят в референтните за да могат да се задействат две процедури. Първата да се ограничат гражданските права на доказано заразените и контактните с тях и втората да се отдели ресурс от държавата в издирването, карантиниране то и контрол. Затова СЗО определя ссмо пср тестове като доказателство за зараза и основание за принудителна карантина и наказание за нарушение. Тестове за антитела се ползват за карантиниране само ако са два през минимум 14 дни. Ако е само един за контрол на антитела в населението след края епидемията

 22. 22 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 601 Весело

  До коментар [#14] от "uq":

  Ти може и да не разбираш, но Радев настоява за масови тестове. Нищо, че дори и в Германия не ги прилагат. Сигурно се смята за по-компетентен от учените от института "Роберт Кох".

 23. 23 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#19] от "taratanki":

  По закон частната лаборатория е задължена да уведоми РЗИ за положителна проба. Няма не искам, няма не мога.

  Прочети коментарите по-горе. Изкараш ли позитивна проба вече минаваш на отчет. Ако пробата се потвърди ставаш част от контингента с всички произтичащи последствия. Няма не искам, няма не мога.

  Тъй, че не бери грижа - ако си позитивен ще те потърсят.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#22] от "ckn29372393":

  Масовите тестове в Корея ги приложиха но не са тествали здрави хора, а хора със симптоми и контактите им, с цел навременно откриване и изолация. Могат да се тестват и някои рискови групи редовно като медиците, но така да застанеш на мегдана и да тестваш наред...

 25. 25 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Аз продължавам да не разбирам каква е ползата да се тестват здрави хора. Отиваш, тестваш се и теста е отрицателен. И КВООО?У
  —цитат от коментар 14 на uq


  Това е мислене от гледна точка на индивида, който разсъждава него директно какво го касае. От гледна точка на общността ситуацията изглежда по-друг начин - правят се 10'000 теста и със сигурност и 10'000 няма да са отрицателни, както примерно стана в парламента. Ще излезе например, че 10 вече са го карали, а други 20 в момента са вирусоносители и трябва да се (само-)изолират.

 26. 26 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#12] от "russian78":

  +++++++++
  Това щях да пиша и аз.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Добра статия! Браво Златина!
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  И от мен. Стегнато и информативно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4920 Неутрално

  Правилно , всеки , който иска да може !

 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Това трябва да бъде процес, координиран и воден от държавата.
  —цитат от коментар 3 на pariah

  А ако държавата не си мърда пръста и СЪЗНАТЕЛНО ограничава броят на тестваните?

  Тогава влиза в действие принципът "Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се". И началника на Бърза помощ закупува със средства на организацията 1000 теста защото за държавата по-важното е да тества 1000 полицаи отколкото 1000 медици които ни спасяват животът.

  И кметът на едно малко градче също се вдига да си предпази хората защото прекрасно знае, че за държавата той е деветата дупка на кавала. Особено когато не наближават избори.

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2020/04/07/4051310_malkata_obshtina_koiato_poe_testvaneto_na_covid-19_v/
  Малката община, която пое тестването на COVID-19 в свои ръце

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  В статията не е описано също, че отидеш ли да се тестваш, подписваш декларация, че ако бързият тест е положителен, си ДЛЪЖЕН да напаравиш и ПЦР-тест и всичките положителни резултати отиват "където трябва", т.е., ставаш официална част от контингента - това не е игра...
  —цитат от коментар 3 на pariah

  И какво лошо има в това?

  Първо, получаваш увереност че резултатите са надеждни. Второ, всеки човек с малко съзнание в главата трябва да се чувства длъжен да предпази останалите, а това е карантина и другите мерки. Впрочем това е едната от причините г.л. Муфтачийски толкова да мрази бързите тестове, развалят му нагласената статистика.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#25] от "Густав":
  Глупости драги. Тия 10000 теста няма да ги направиш за час. Ако днес тестваш 2000 и пуснеш здравите, няма никаква гаранция че утре част от тях няма да се заразят от тези, които пък ще тестваш утре така че пак нищо не правиш. Все едно биеш скорци с топ.

 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#12] от "russian78":СЗО казва - тест с антитела да, но с два през 14 дни.
  —цитат от коментар 13 на rexdog2004


  СЗО е казвала много неща от които след това се е отказвала или се е оказвало, че не са били правилни. И коронавирус епидемията е добър пример за това, СЗО има голяма вина че не би камбаната навреме.

  Специално за бързите тестове животът сам ще наложи правилното решение. И както гледам хората предпочитат някакво макар и несъвършено оръжие пред безпомощното чакане.

  Отделно, че все пак те са още в началото, а знаем с какви огромни темпове се развиват науката и технологиите. Особено при такъв огромен пазар и най-важното, заложени здравето и човешки живот.

  Така че Щабът просто няма да може да ги спре каквито и ще напъни да прави и пропаганда да ръси. Иначе ББ ще трябва да отговаря на неприятни въпроси от вида на "Защо при тях 120,000 теста а при нас само 8,000?". А все пак идва и ден за избори.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Не разбрах, резултат от PCR тест в частна лаборатория част от статистиката ли е или не е?

 34. 34 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Истината е, че при нас се правят малко тестове. Това би трябвало да е държавна политика. Но няма пари, няма и тестове. Засега се компенсира с медийни изяви, които писват и някакви ограничителни мерки, които в случая само те помагат. Дори една Русия към 3 април е направила 640 000 теста. В момента правят около 65 000. Не знам с какво качество, но като количество е добре, защото имат собствени тестове.
  Ние няма откъде да се снабдим с много тестове, а и нямаме пари. Масовото тестиране е единствен начин да има по-ясна картина за ситуацията и за вземане на правилно управленско решение за отслабване на мерките.

  Миша
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Аз продължавам да не разбирам каква е ползата да се тестват здрави хора. Отиваш, тестваш се и теста е отрицателен. И КВООО?Утре може да се заразиш.
  —цитат от коментар 14 на uq


  Ползата е ако си имал контакт с заразен да се вземат навреме мерки. Първо, да открит дали има други заразени около него и съответно поставят пред карантина да не сеят заразата. Второ, за самият тебе да не чакаш последният момент когато вече е късно а навреме в болницата.

  Не както при нас го приемат чак когато почне да бере душа, припада на прага на болницата или направо умира още с влизането.

  Затова и ние имаме толкова ниско съотношение оздравели/загинали в сравнение с други държави. Защото според методиката ни чакат здраво да се разболеят /прословутите "симптоми"/ и чак тогава ги допускат до тест. Причината я казах, статистиката.

  Ето ефекта от масовото прилагане на тестове. Две сходни по население държави, Австрия и България.
  - Тестове: В Австрия досега общо 126,287 дневно по 5-6000. В България досега 18,502 теста дневно 400-500.
  - Заразени: В Австрия 13,337 в България 624. А ако правехме толкова тестове колкото в Австрия дали нашите заразени нямаше да са 5-6,000? Дори и повече, като се има предвид якото надуване на тестовете. Няма как за 30 дни да постигнеш средно 600 теста на ден при положение, че си започвал със 100 и накрая правиш по 500.

  - Съотношение оздравели/починали, показва ефективността на здравната система. Ако болните се приемат чак в крайният стадии оздравелите са малко. Австрия: 5240/295=17.76 оздравели за един загинал, за България: 54/24=2.25.

  Това е резултатът от съзнателното криене на болните и приемането им чак когато вече не може да се крие: 8/ОСЕМ!/ пъти по-голяма смъртност! И да ви прави впечатление, че и тестването ни е 8 пъти по-малко? Интересно съвпадение.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fred":

  Изпуснах линковете откъдето съм взел данните.

  https://corona.help/country/austria
  https://corona.help/country/bulgaria

  Обърнете внимание на графиките за Active Cases, т..е болните в момента. Австрия мина пика на 3 април и върви надолу, намаление с 16% за 7 дни. За същият период България планомерно си пълзи нагоре увеличение с 61% спрямо 3 април.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#15] от "Индиана":

  Бързите тестове са полезни дори след оздравяването, за откриване на огнище на заразата. Ако някой е преболедувал макар и леко без симптоми с голяма вероятност в контактите му има и други заразени. И тогава вече може да се пусне сред тях "тежката PCR артилерия", тя е твърде скъпа и бавна за да се тества с нея наред.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#33] от "VeLikoV":

  E.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 39. 39 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#36] от "Fred":

  Може би защото просто епидемията в Австрия е започнала по-рано?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 40. 40 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1520 Любопитно

  Тоест, първите два теста дават ооложителен резултат, ако си развил болестта, но не и ако си вече излекуван, или още си в инкубационния период. А бързия тест явно реагира на ВСЯКАКВА инфекция, включително и на прекаран грип, примерно?

 41. 41 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Това с тестовете е прекалено крехко. Някой в началото на положението предложи създаване на "доказано здрави клъстъри". Квартал по квартал - ако е намерен случай, 5 дни строго наблюдение (всички по къщите), доготава 99.7% показват симптоми. Ако няма такива - още седмица само в квартала. Ако трябва, затваряне блок по блок.

  Иначе това, че има неоткрити случаи, а няма трупове по улиците, е много обнадеждаващо. За какво са тестове, след като дори с много заразени нещата не са чак такъв ужас и всъщност може и да се справим, все едно е нормална болест, не супер-ужас.

 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fred":

  Защо сравнението трябва да бъде с държави като Австрия и Германия, а не с Гърция, например?
  https://corona.help/compare/logarithmic/bulgaria/greece/

  Между другото, австрийците се забавиха с мерките след като заразата тръгна от зимните им курорти.

 43. 43 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1520 Любопитно

  До коментар [#14] от "uq":

  Идеята е, че се хващат болни хора без симптоми, за да бъдат поставени под карантина. Това ограничава разпространението. Тук щабът се оправдава с всякакви теории, но истината е, че не разполагаме с тестове и не можем да ги произведем сами.

 44. 44 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1205 Любопитно

  До коментар [#12] от "russian78":

  "Тестовете са за откриване на заразени, а не за откриване на незаразени."

  Много благодаря за пространното и, общо взето, кратко обяснение.
  Имам един въпрос, ако позволите.
  По повод фалшивите отрицателни резултати за наличие на имуноглобулини казвате, че те могат да ги "пропуснат", тоест да не отчетат наличието им, въпреки, че лицето е заразено. После казвате, че тестовете са за откриване на заразени. Ако приемем, че бързият тест е отрицателен, защото не е отчел наличието на имуноглобулини, но лицето все пак е заразено, което пък автоматически ще го спаси от задължителния PCR тест, това не доказва ли истината в твърдението, че бързите тестове дават "фалшиво-отрицателни" тестове.
  Не е ли крайната цел на занятието с тестовете да се установи наличието на заразени хора, при това с най-малко средства за лабораторни консумативи, предпазни облекла и човешки ресурс - лекари, лаборанти, включително полиция, санитари, шофьори на линейки и т.н.? И ако положителният резултат от бърз тест непременно изисква потвърждаване с още един бърз и един PCR, то къде ще излезе сметката, ако антителата са критерий за наличие на друг, а не на ковид-19?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 45. 45 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Поправка "тестове" да се чете "резултати".

  До коментар [#12] от "russian78":"Ако приемем, че бързият тест е отрицателен, защото не е отчел наличието на имуноглобулини, но лицето все пак е заразено, което пък автоматически ще го спаси от задължителния PCR тест, това не доказва ли истината в твърдението, че бързите тестове дават "фалшиво-отрицателни" тестове.
  —цитат от коментар 44 на Дилема


  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 46. 46 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fred":

  Уф не знам защо ли обяснявам. И КВО като го приемат в по-рснна фаза? Какво мислиш че му правят в болницата? Дават му хлорин да направи примерно емболия? Те не могат да го лекуват този вирус, само помагат човека да остане жив докато сам не го пребори. Или си мислиш, че Борката Джонсън нарочно го оставиха вкъщи докато не почна да бере душа?
  Забелязвам че масово тук списващите ако трябва да проследят някаква логика на повече от 1 ниво им е трудно към невъзможно

 47. 47 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1205 Весело

  До коментар [#14] от "uq":Идеята е, че се хващат болни хора без симптоми, за да бъдат поставени под карантина. Това ограничава разпространението. Тук щабът се оправдава с всякакви теории, но истината е, че не разполагаме с тестове и не можем да ги произведем сами.
  —цитат от коментар 43 на Yotce


  Идеята е добра, но за неспециалисти, хаха... Горе ти казват, че безсимптомните заразени може да дадат фалшиво-отрицателни резултати на бързите тестове, докато през това време един такъв човек може да зарази хиляди в геометрична прогресия... само докато говори, пее, крещи или пипа...

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 48. 48 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#41] от "lil_alex":

  Влече си ви ботуша да ви гази по главите и това е. Видяхте три чифта генералски ботуши и се чудите под кои да си заврете главата

 49. 49 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#48] от "uq":

  Е то сега все едно не ни гази, само че наедро. Нормално е да почнеш да локализираш и разделяш, а и ще се видят някои картинки интересни от географското разпределение. Иначе с това "всички в кюпа" аз като майка с деца съм също толкова подозрителна, колкото върнал се наскоро гастарбайтер, а реално рискът ни е тотално различен.

 50. 50 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1205 Весело

  И за да влезем в кожата на правителството, да се запитаме ли също при това положение на нещата с ковид-19 у нас, при наличието на дефицит и/или увеличаване на цената на тест-китовете по света, при това население и при светкавичното разпространение на вируса, чрез задържането му по повърхности и в аерозоли от часове до дни, КОЛКО теста и какви трябва да се закупят, за да се тестват хората на първа линия, включително изброените в предходния ми постинг? Колко пъти и в каква периодичност трябва да се правят бързи тестове, за да сме сигурни, че някой, който е минал даже през PCR, не се е заразил от някого през 48-те часа, докато е чакал резултата?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 51. 51 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1205 Любопитно

  Във ВБ нямат тестове, довериха се на естествения подбор - разболяват се и мрат с хиляди. В САЩ имат тестове, но пак са ограничени, тестват по 100 000 души на ден, произвеждат машини за бързи кръвни тестове, но пак се заразяват и мрат по 1000 души на ден в някои градове и в някои щати.
  При нас няма достатъчно тестове, консумативи, предпазни облекла, дезинфектанти, има ограничителни мерки, наложени апропо и от горните държави, И резултатът е налице - малко заразени, малко починали.
  От какво са недоволни привържениците на Мангъровите "постулати" за свободно движение и масово тестване?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#14] от "uq":Ти може и да не разбираш, но Радев настоява за масови тестове. Нищо, че дори и в Германия не ги прилагат.
  —цитат от коментар 22 на ckn29372393


  Сериозно? Точно Германия с общо 1,317,887 (5 април) теста, по 15,850 теста на милион не тества масово?

  Сравни го с нашите данни за същата дата: 15,899 тествани т.е. 2,288 на милион. Доста надути впрочем, няма как да имаш средно по 480 тествани на ден след като си почнал със 100, дълго държал на 200-300 и чак последната седмица преди 5 април 300-400. За вчера например 494.

  А същевременно Германия вече прави по 100,000! теста ДНЕВНО! Ако го сметнем към населението все едно ние да правим по 8500 теста дневно вместо мижавите 500. И започват масово тестване за антитела по кръвните проби за да контролират овладяването на епидемията. Които според Муфтачийски имат 70% грешки.

  https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_testing
  COVID-19 testing

  https://www.spectator.co.uk/article/how-germany-has-managed-to-perform-so-many-covid-19-tests
  How Germany has managed to perform so many Covid-19 tests

  https://www.ft.com/content/fe211ec7-0ed4-4d36-9d83-14b639efb3ad
  Germany to run Europe’s first large-scale antibody test programme

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Горе ти казват, че безсимптомните заразени може да дадат фалшиво-отрицателни резултати на бързите тестове, докато през това време един такъв човек може да зарази хиляди в геометрична прогресия... само докато говори, пее, крещи или пипа...
  —цитат от коментар 47 на Дилема

  ВСИЧКИТЕ ли резултати са фалшиво-отрицателни?

  Има си изследвания и те казват, точност 85-90%. Не е ли по-добре от 1000 заразени да хванем 850 и изпуснем 150, отколкото да изпуснем ВСИЧКИТЕ 1000 защото въобще не сме им направили тестовете? Понеже държавата ОТКАЗВА да тества хората които са "втора линия", т.е. колеги на заразения или имали такъв пациент. Отказва дори на ЛЕКАРИ!

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  [quote#53:"Fred"][/quote]

  Виж кво, ти не си добре напоследък и с теб сериозен разговор не може да се води - нито за тестовете, нито за политиката на правителството, най-малко за т.н. "Истанбулска конвенция".
  Направи си пенсионерската сметка, ако получаваш пенсия да речем 400 лв. и тези пари ги приемаме за личен бюджет, който ти определяш за какво да се похарчи. Жена ти и синът ти са лекар и санитар, примерно... тоест те са на първа линия и се прибират всяка вечер при теб - незаразения. Ако ти си ходил по градинките и вятърът ти е донесъл аерозол с вируса, защото аз съм държала речи преди малко там, кой ще ти е виновен, че си се заразил и кой трябва да ти плати тестовете? Нарочно изключвам членовете на семейството ти, защото на тях държавата им поема разноските. Ти имаш САМО 400 лв. месечно и можеш да си позволиш четири бързи, два PCR теста и да ти останат 40 лв. за 10 маски. Всеки ден ли ще се тестваш? Всеки ден ли ще сменяш по 10 маски, щото ограниченията на правителството не ти харесват? Ами я си представи, че твоите 400 лв. са 400 млрд. от нечия държавна хазна и умножи броя на хората за които трябва тя да се грижи с няколко милиона, а после и по 100 дни. Колко пари ще й трябват на тази държава не само да тества, а и да лекува, да налага спазването на мерките и т.н.? А, колко! Нали си инженер, смятай, вместо да плюеш и мрънкаш!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 55. 55 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#25] от "Густав":Глупости драги. Тия 10000 теста няма да ги направиш за час. Ако днес тестваш 2000 и пуснеш здравите, няма никаква гаранция че утре част от тях няма да се заразят от тези, които пък ще тестваш утре така че пак нищо не правиш. Все едно биеш скорци с топ.
  —цитат от коментар 31 на uq


  Не разбираш нещо елементарно въпреки че ти го обясниха. Не се тестват всички наред и непрекъснато и теста не дава гаранция срещу бъдеща зараза. Ако ще и да е PCR. Не му е това целта.

  Причините са две: Първо, когато отиде в болницата някой със симптоми веднага тестват тези около него. При нас задължително само семейството, но в други страни и "втората линия", колегите.

  Вероятността да открият огнище на заразата е доста голяма. Защото този със симптомите ги е получил чак на 10-14 ден, а дотогава е заразявал. По твоята логика трябва да чакаме и останалите да легнат като него. Само че дотогава те също ще са заразявали и експонентата хуква нагоре. Затова идеята е заразеният да бъде открит колкото се може по-рано чрез тестване в рисковите зони. Не наред, а тези с повишеният риск, огнището на заразата или опасните професии.

  Втората причина, от медицинска гледна точка но и за самият теб е по-добре да се открие болестта по-рано и навремевземат мерки. Не да се чака добре да се разболее когато вече е много по-трудно, а доста често безнадеждно.

  Затова при всички страни широко прилагащи тестовете се наблюдават два ефекта:
  1. По-лесно и по-бързо овладяват епидемията.
  2. С по-малко щети.
  Елементарно е, пожар се гади още при първите пламъци, не да се чака добре да се разгори.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Не разбрах, резултат от PCR тест в частна лаборатория част от статистиката ли е или не е?
  —цитат от коментар 33 на VeLikoV


  Според тази публикация ги отчитат. Все пак намерилите заразен са длъжни да съобщят за него на щаба така че е ясен механизмът. Дали действа добре е неизвестно.

  https://czpz.org/society/prophylaxis/12454-2020-04-05-11-11-07

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#54] от "Дилема":

  За ПАРИТЕ става въпрос, че много били? Любимото мрънкане на Боко Тиквата и Генерал Лъжлю. Ами да смятаме, аз съм инженер и много обичам да смятам.

  За пример две държави с добро тестване които вече са минали пика. Данните в линковете, там са и графиката как са минали пика, също КРАЙНО интересната статистика на съотношението оздравели към умрели:

  Австрия: население 8.859 млн; 134,743 теста; 15,135 на милион.
  Германия: население 83.02 млн; 1,317,887 теста; 15,850 на милион.
  България: население 7 млн; 15,899 теста; 2,288 на милион.

  Излиза, че за да сме на нивото на Австрия и Германия на нас ще са ни достатъчни едни 100,000 теста. Дори със скъпите PCR тестове изследването с които е 100-120 лв /виж статията/ това са 10-12 милиона. Леле колко страшно, отиде стадиона на Локото, за него Боко беше отделил точно 12 млн лева.

  Да вървим нататък по разходите, издръжката. За база пак Австрия, до момента имат 13,431 заразени /не са се сетили горките да ги крият като нас/.

  Нека до краят на епидемията при нас да станат 25,000. От тях едно 20,000 в домашни условия или лека карантина примерно в спортна зала. За храна на месец по моите наблюдения стигат 300лв без да се къса от залъка. Значи за леките общо 6 млн. Леле, отидоха седалките на стадиона на Ботев!

  За останалите общо 5000 тежки случаи не знам колко струва 1 ден болнични. Тук има лекари, да кажат. Но ако разделя тези 10 милиарда които планират да окрадат значи на тежко болен се падат по 2 милиона на човек. Все ми се струва, че значително по-евтино ще бъде тези хора просто да бъдат излекувани вместо да превръщаме цялата страна в концлагер.

  И накрая за цената която плащаме за грешната /според мен умишлено/ стратегия за отказ от тестване и лекуване само на тежките случаи:
  Германия - 20.1 оздравели на един починал
  Австрия - 19 оздравели на един починал
  България - 2.25 оздравели на един починал

  https://corona.help/country/germany
  https://corona.help/country/austria
  https://corona.help/country/bulgaria

  А че с мен трудно се спори съм съгласен. Защото аз за всяко нещо вадя ФАКТИ, които разпиляват глупавите Опорни Точки и примитивни лъжи. Независимо дали се касае за епидемията, Стамбулският ферман или какво и ще да е. Свикнете с мисълта, че все пак има едно 20% които не са идиоти.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#54] от "Дилема":За ПАРИТЕ става въпрос, че много били? Любимото мрънкане на Боко Тиквата и Генерал Лъжлю. Ами да смятаме, аз съм инженер и много обичам да смятам.За пример две държави с добро тестване които вече са минали пика. Данните в линковете, там са и графиката как са минали пика, също КРАЙНО интересната статистика на съотношението оздравели към умрели:Австрия: население 8.859 млн; 134,743 теста; 15,135 на милион.Германия: население 83.02 млн; 1,317,887 теста; 15,850 на милион.България: население 7 млн; 15,899 теста; 2,288 на милион.Излиза, че за да сме на нивото на Австрия и Германия на нас ще са ни достатъчни едни 100,000 теста. Дори със скъпите PCR тестове изследването с които е 100-120 лв /виж статията/ това са 10-12 милиона. Леле колко страшно, отиде стадиона на Локото, за него Боко беше отделил точно 12 млн лева. Да вървим нататък по разходите, издръжката. За база пак Австрия, до момента имат 13,431 заразени /не са се сетили горките да ги крият като нас/. Нека до краят на епидемията при нас да станат 25,000. От тях едно 20,000 в домашни условия или лека карантина примерно в спортна зала. За храна на месец по моите наблюдения стигат 300лв без да се къса от залъка. Значи за леките общо 6 млн. Леле, отидоха седалките на стадиона на Ботев! За останалите общо 5000 тежки случаи не знам колко струва 1 ден болнични. Тук има лекари, да кажат. Но ако разделя тези 10 милиарда които планират да окрадат значи на тежко болен се падат по 2 милиона на човек. Все ми се струва, че значително по-евтино ще бъде тези хора просто да бъдат излекувани вместо да превръщаме цялата страна в концлагер. И накрая за цената която плащаме за грешната /според мен умишлено/ стратегия за отказ от тестване и лекуване само на тежките случаи: Германия - 20.1 оздравели на един починалАвстрия - 19 оздравели на един починалБългария - 2.25 оздравели на един починалhttps://corona.help/country/germany https://corona.help/country/austria https://corona.help/country/bulgaria А че с мен трудно се спори съм съгласен. Защото аз за всяко нещо вадя ФАКТИ, които разпиляват глупавите Опорни Точки и примитивни лъжи. Независимо дали се касае за епидемията, Стамбулският ферман или какво и ще да е. Свикнете с мисълта, че все пак има едно 20% които не са идиоти.
  —цитат от коментар 57 на Fred


  Ти си от тези 80 на сто, не лъжи. Не плачи на чужд гроб, защото и да разбираш от математика и статистика, нищо не разбираш от медицина, епидемиология и каквото се сетиш от науките за държавата и правото. Кой си ти, че да казваш какво трябва да прави правителството? Ти ли се извъди най-умният, най-компетентният по всичко? А, ти ли? Хайде не на мене тия! Истеричните ти ревове и плювни, които напомнят на нечии комуняшки "професорски" изказвания не са доказателство, че всички останали сме тъпаци и идиоти. Обратното е вярно и с него почнах в началото.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 59. 59 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 710 Разстроено

  До коментар [#54] от "Дилема":
  Съгласен съм с думите ти. Никакъв смисъл няма обаче да си тровиш нервите с надеждата да помогнеш на някого, да разбере нещо, което самият той яростно омаловажава и отрича. Така се справя със ситуацията. Това не е въпрос на здрав разум, а на паника породена от животозастрашаваща житейска ситуация. Вече мина доста време и всеки, който искаше да разбере наистина - разбра. Всеки, който се интересуваше наистина какво и защо се случва - имаше време и възможности да се ориентира. Това се вижда лесно и по коментарите, които са изненадващи за някои, традиционно крайни и негативно настроени, но в последствие сами анализирали и променили личната си позиция. Колкото до въпросният колега, си права също. За съжаление от известно време сякаш някой му е хакнал профила и пише вместо него. Сякаш не е същият човек, който познаваме от години. Може нещо да му се е случило неприятно и да го е променило, да е бил засегнат прекалено дълбоко, прекалено лично. Аз така или иначе вече се дистанцирах, а го следвам от години... Случва се.
  Подобно на Илиян Василев. При него настъпиха тежки лични драми и от тогава той осезателно се промени тотално. Напоследък дори най-лоялните му привърженици, му пишат, че е минал всякакви граници и разочарова... Човешки психики. Сложна работа.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#54] от "Дилема":

  За маските и пенсионерите? Моля, да смятаме. 2 милиона пенсионери, излизане веднъж дневно с еднократна маска /тя трае 2 часа/ значи 60 милиона маски на месец. При цени на едро в Алибаба са по 5 цента, значи $3 млн.

  Сега какво загубихме, козирката на стадиона на Левски? Правя ги тези аналогии защото точно седмица преди епидемията Боко смяташе това за най-важната грижа на държавата, 2 стадиона за 37 млн лева и една козирка за стадиона на закъсал отбор. Не примерно маските за хората които хвърли с голи ръце срещу епидемията.

  Трудно ми е да уважавам такива хора. Особено пък след като непрекъснато и толкова глупаво се опитват да ме лъжат и манипулират. Обидно ми е да ме смятат за толкова глупав.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#59] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Аз давам ЧИСЛА и места където да се проверят. Опровергайте ме.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1205 Весело

  До коментар [#57] от "Fred":

  Гешев репи да яде пред теб, хахах... Нареди ги всичките като лъжци, манипулатори и крадци на милиарди, които ти "щедро" раздели за тежко болните, без да говорим за периода, разходи за заплати и помощи на безработни, малък и среден бизнес, социално-подпомагане, транспорт, пенсии и т.н. за останалите към 7 милиона здрави, включително и ти. Душичка! От "онези" 20 на сто бил, но вече си прави сметките без кръчмаря и гледа в чуждата чинийка, докато живее в "концлагер". Ти си по-зле и от комунягите, да ти кажа. Те така лъжат и смятат, смятат, за да лъжат и да не казват каква им е целта. Твоята вече я разбрахме - да лъжеш, за да накараш някого да спори с теб... Щото с теб трудно се спори, хахаха.... Бих казала, че е излишно. Пиши си, смятай си, обвинявай - всеки може да ти скрои шапката. Аз отдавна съм го направила и нямаше нужда да ми отговаряш.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 63. 63 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#61] от "Fred":
  Невъзможно е да бъдеш опроверган, защото ти не искаш да разбереш какво и защо става, а да докажеш колко тъпи са Борисов и проф. Мутафчийски.
  За числа става дума във всички случаи. Информацията е общодостъпна и всеки може да си я прочете.
  Даваш за пример Германия и Австрия, което практически е едно и също. Германия.
  Поинтересувай се защо само те имат толкова ниска смъртностт на милион. Че даже поемат безнадеждни случаи от Франция и Италия.
  Защо някой трябва да крие болните??? А къде крие труповете? Как да тества, като НЯМА тестове? От къде да ги купят тези 100 хиляди? Пусни на щаба координатите на фирмата производител, ако може да не е в Китай и ще направиш едно добро.
  Знаеш ли колко тестове са направени до момента в България все пак, като си такъв числител?
  Изборът да си тровиш животът и душата с подобни неща, да вярваш, че всички са маскари си е лично твой.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 64. 64 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 710 Любопитно

  До коментар [#60] от "Fred":
  Искам да си купя 100 маски днес по пет цента от, който и да е Баба - купи ми ги, ще ти ги платя по 10 цента. Искам ги доставени в Понеделник - днес е петък.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 65. 65 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#58] от "Дилема":

  И все пак имаш ли някакви ФАКТИ с които да опровергаеш даденото от мен? ВИЕ ако сте партийни фанатици аз не съм и си държа очите широко отворени. Всяко мнение което изразявам съм си изработил именно от факти, не от нечии приказки.

  Хайде по този повод едно стихотворение от минали времена. Защото виждам ясни аналогии:

  Христо Радевски
  Към Партията
  ...
  Води ме, Партийо, води ме,
  под свойте бойки знамена!
  Свети с червеното си име
  чрез хилядите имена!
  ...
  Мен хулите не ме смущават,
  врагът с които те покри —
  аз знам, аз вярвам, че си права,
  когато съгрешиш дори!

  Ах, как горещите ти рани
  дълбоко, остро ме болят —
  кога нападаш и се браниш,
  кога се луташ в своя път.

  А цвета на знамето няма значение, това си е психология, душевна готовност да се откажеш да мислиш и замениш Разума с Вяра.

  Интересно е като психологичен портрет, заслужава си да се прочете цялото.
  https://chitanka.info/text/12604-kym-partijata

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 66. 66 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 710 Любопитно

  До коментар [#60] от "Fred":
  Аз лично, както ти казах няколко пъти и сега го правя за последен път от чисто уважение и заради доброто старо време - не те имах нито за глупав, нито някога съм искал с нещо да те обидя, а сме били и друг път на различни позиции.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 67. 67 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1205 Весело

  До коментар [#60] от "Fred":Искам да си купя 100 маски днес по пет цента от, който и да е Баба - купи ми ги, ще ти ги платя по 10 цента. Искам ги доставени в Понеделник - днес е петък.
  —цитат от коментар 64 на Чичи (Ice Man's fan)


  Голям си егоист, начи! Само ти искаш да искаш от тези, в които е и хлябът, и ножът, нали? И после ще ми продадеш маските по 2 лева, нали? Спекулант мръсен!
  Аз пък искам тук да кацнат извънземни с неограничено количество лекарства и ваксини, които ще си ги туря в мазето, докато Фреди не направи изчисленията как лъжците и крадците не са ни уморили без защита, след като са изхарчили парите за... колко е 7 млн. по 30 лв. по 365 дни... те толкова бързи теста!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 68. 68 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#65] от "Fred":

  Привиждат ти се аналогиите или... спомените ти изплуват твърде ясни? Фактите ги оставям на теб, ти си по-добър манипулатор от мен. Аз поне знам, че 2 и 2 не винаги прави 4, обаче няма как да те надвия в спора - това логика, това искреност и нежелание за манипулация на теб са ти непознати понятия. Само пламъкът в очите ти е същият. Като едно време. Като на Радевски, хахах.... Гешев, Смилов и Дайнов в едно!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Докато съм на вълната от онова време се сетих за знаменитото "Другарю Живков, никой не може да ми забрани да ви обичам!". Огромен подмазвач.

  И докато търсех линк да го цитирам коректно на какво попадам? Направен почетен гражданин на София! И то тъкмо от ГЕРБ.

  https://aig-humanus.blogspot.com/2015/08/blog-post_45.html

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1205 Весело

  До коментар [#69] от "Fred":

  Дойдохме си на думата. Тук си да бориш ГЕРБ, мръсниците, крадците и лъжците. Разбрах! Отличен 6, седни си!
  След Дайнов в горното обръщение към теб добавям Маяма, заради противното излъчване и извратеното мислене, която, както се вижда, е от твоята страна на барикадата, видно и от последните избори. "Никога повече ГЕРБ на власт", хахахах...

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 71. 71 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 115 Неутрално

  Кой, кога и как може да се тества за коронавирус

  Отговарям на заглавието:
  Никой, никога или само срещу пари.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 72. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Голям си егоист, начи! Само ти искаш да искаш от тези, в които е и хлябът, и ножът, нали? И после ще ми продадеш маските по 2 лева, нали? Спекулант мръсен!
  —цитат от коментар 67 на Дилема


  Естествено се майтапиш? Просто давам примери колко ще струва на държавата това за което толкова се тръшка Боко Тиквата и подмазвачески повтаря след него Генерал Лъжлю.

  Понеже мнозина им вярват сляпо, явно не подозират че може толкова нагло да се лъже. И не си правят труда да проверят, аз пък не им вярвам, проверявам и редовно ги хващам в лъжи. Затова Чичи съм променен, не обичам лъжците, към такива съм безмилостен.

  Нали ми даваше разбивка колко ще обеднее горкият пенсионер, ето ти пример че със съвсем скромни суми държавата ще му помогне. И е редно да го направи за всички, 40-50 млн лева са капка в морето за нея. Готови да дадат 10 милиарда ама за 40 милиона проблем?

  Иначе аз себе си съм взел мерки. Малко закъснях с тези маски защото никога досега не съм слагал, пазя се с други начини. Но понеже явно все пак е по-опасно и понеже със сигурност ще има още вълни си поръчах от Алиекспрес: маска за многократно ползване KN95 $4.97, 10бр. сменяеми филтри с активен въглен PM2.5 $3.85, 200бр еднократни ръкавици /да има :)/ $1.90 и 20бр. латексови ръкавици $2.83.

  И ето че се обзаведох за $13-14 без да я чакам да се натутка държавата, поносима сума дори за пенсионер. Цени на дребно и то с транспорт по пощата. Ако държавате се беше задействала с цени на едро такъв комплект щеше да и струва не повече от $2-3. Толкова ли не може да намери $15 млн за ВСИЧКИ.

  Толкова огромни пари ли са $15млн както подсмърча и ни лъже Боко? Това всичко трябваше да го има на склад още когато се появи първият заразен в Европа, не да стоят и чакат със свалени гащи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#69] от "Fred":Дойдохме си на думата. Тук си да бориш ГЕРБ, мръсниците, крадците и лъжците.
  —цитат от коментар 70 на Дилема

  Не е специално за ГЕРБ а всичките по списъка който изреди, независимо от партии и т.н. И то когато ги хвана да лъжат и манипулират.

  Защото те си мислят, че могат като Гьобелс... ами в епохата на Интернет няма да им се получи. Не им се получи при социализма когато намирахме начин да чуем и другото мнение през воят на заглушителите та сега ли.

  Набийте си го това в главите и разберете, че с глупавата партийна пропаганда и лъжи постигате точно обратният ефект.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  ...към теб добавям Маяма, заради противното излъчване и извратеното мислене, която, както се вижда, е от твоята страна на барикадата
  —цитат от коментар 70 на Дилема

  Не позна, Маяма я гонихме по софийските улици 2013г. А вие от ГЕРБ я направихте омбудсман, така си изгради биография и за малко да ви катурне в София. Което щеше да е пореден пример за вашата некадърност и глупост.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#66] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Eто какви са били цените и състоянието на нещата с тестването към 19 и 26 март в Съединените щати. Иначе вчера чух от техния щаб да казват, че тестват по 100 хиляди души на ден и са направили милион и кусур тестове досега, но за 360 млн. души няма да смогнат. Общо взето тестването на по-голям или по-малък брой от хората извън първия кръг няма никакво, ама никакво значение, особено при покачване на синусоидата. Бързите тестове ще имат смисъл при затихване на епидемията, за да се направи статистика колко хора са го преболедували и колко време се запазват антителата в организма.
  https://www.nytimes.com/2020/03/19/health/coronavirus-tests-bills.html
  https://www.bustle.com/p/how-much-does-a-coronavirus-test-cost-here-are-the-facts-22593413

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 76. 76 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1205 Весело

  [quote#74:"Fred"][/quote]

  Стига! Писна ми да ти чета брътвежите. Глупав ли си, некадърен ли си, уплашен, сенилен или дебилен, НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАШ!
  Нищо не си разбрал от това, което сме ти казали.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 77. 77 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#60] от "Fred":Искам да си купя 100 маски днес по пет цента от, който и да е Баба - купи ми ги, ще ти ги платя по 10 цента. Искам ги доставени в Понеделник - днес е петък.
  —цитат от коментар 64 на Чичи (Ice Man's fan)


  Не съм търговец въпреки мерака на Дилема да ме изкара такъв. По тази цена само на едро, над 100,000 бройки. Алибаба е само за търговия на едро. Видях я преди около месец когато нашите нагло пуснаха по магазините същият модел маски за по 2-4лв, исках да проверя колко слагат отгоре.

  За търговия на дребно е Алиекспрес, редовно си купувам от там разни дреболии, главно чаркове електроника, вече над 200 поръчки. Излиза ми 2-3 пъти по-евтино отколкото в магазина.

  Какво съм си поръчал аз и на какви цени виж по-горе. Влизаш в Алиекспрес и си поръчваш, плащане с виртуалната карта, става за минути. След 20-30 дена пристига в пощата. Ще поизчакам лудницата с вируса и някъде средата на лятото пак ще ги наобиколя за да се подготвя за есента, засега имам всичко което ми трябва.

  https://www.aliexpress.com/

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Защо някой трябва да крие болните??? А къде крие труповете?
  —цитат от коментар 63 на Чичи (Ice Man's fan)


  Много просто, за да оправдае това, че Тиквата вместо да се подготви за епидемията която чука на вратата главната му грижа седмица преди епидемията беше два стадиона за 37 милиона лева. Едни цигани излязоха по-умни от вас и ви казаха, че искат не стадиони а болници.

  https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Ciganin-ot-Stolipinovo-kum-premiera-Shefe-da-te-pitam-samo-edna-rabota-940487

  С болните и труповете е елементарно, няма тестове, няма проблем, отиват към обикновените заболели.

  Починал от коронавирус няма, умират от стандартните инфаркт, инсулт, пневмония и т.н. усложнени от вируса. Нещо повече, сега дори да оздравеят последствията ще ги получат и следващият грип може да ги отнесе.

  И без теста лекарят няма право да постави друга диагноза. Да не искаш да ни кажеш, че Австрия с нейните 319 диагностицирани като починали след усложнения коронавирус има 15 пъти по-лошо здравеопазване от нашето с 24 починали?

  Нямало тестове и останалото. Няма СЕГА, когато пламна целият свят. Като няма как така поръчват 1 милион теста в Южна Корея? Боко да си пусне контактите, Германия правят по 100,000 теста ДНЕВНО, това са 3 милиона за месеца. Все ще отделят 20-30,000, нали е приятел с Меркел?

  Къде бяха да ги поръчат навреме? Как може един Домусчиев да намери и дари 5000 теста а държавата с цялата и мощ и контакти да не може да намери? Как частните лаборатории намират тестове а държавата не може?

  Не повтаряйте лъжите на един некадърен политик който се чуди как да си спаси кожата. Защото заедно с него се излагате и вие.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1520 Весело

  Идеята е добра, но за неспециалисти, хаха... Горе ти казват, че безсимптомните заразени може да дадат фалшиво-отрицателни резултати на бързите тестове, докато през това време един такъв човек може да зарази хиляди в геометрична прогресия... само докато говори, пее, крещи или пипа...
  —цитат от коментар 47 на Дилема

  Ти по какво си специалист, явно не по анализ на написан текст?

 80. 80 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#78] от "Fred":
  Тестове има у нас достатъчно.
  Трупове слава Богу няма.
  Заразени с Ковид и починали, но с епикризи на други болести? Това ли е спасителната опорка? Няма човек с двойна ила каквато и да е пневмония нетестван у нас.
  Въпросът е същият - къде са тези трупове? къде са опечалените и необслужените им в болници, а в последствие починали близки? Сигурно има няколко случая - това е цяла държава, не е едно малко градче. Но такива има със стотици и във Франция и Германия, да не говорим в Италия и Испания.
  Нямаш солидна почва. Гадаеш и проповядваш. Анархистите ти пишат плюсове и това ти дава мотивация да продължаваш.
  Остани си със здраве, с много здраве.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 81. 81 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#78] от "Fred":
  За потокола - ако Германия продължи да се тества със същите темпове, ще ѝ отнеме 3/три години, за да покрие цялото си население.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 82. 82 Профил на LifeGiving
  LifeGiving
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Токуда, от опит - мошеници и обирджии! Мога да дам примери, но за тези не си заслужава да пиша толкова.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":

  Хвърлянето на боб по-добри резултати ли дава от бързия тест.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK