На живо

Коронавирусът в България: Установените заразени вече са 618, църквите няма да затварят (хронология)

Коронавирусът в България: Установените заразени вече са 618, църквите няма да затварят (хронология)

© Юлия Лазарова618 са потвърдените случаи на COVID-19 по данни на Националния оперативен щаб от 17 часа. Няма нови починали пациенти и те остават 24. След среща на патриарха и премиера Бойко Борисов беше съобщено за промени в някои ритуали, но до затваряне църквите по Цветница и Великден няма да има. В телевизионно интервю президентът Румен Радев обяви, че в споровете с премиера границата не е мината, но всяка власт се нуждае от коректив. Държавният глава поиска от щаба вариант за контролирано посещение на паркове и планини.
На ключови места в Русе са поставени мобилни мивки с дезинфектант за ръце, съобщи местната администрация. Десетте мивки са разположени на Централния кооперативен пазар, както и на пазарите "Чародейка" и "Олимпия", на площадите "Свобода", "Батенберг" и "Хан Кубрат", пред Градските хали и в района на спирките на обществения транспорт "Оборище", "Пантеон" и "Медицински център-запад". Общината ще следи да бъдат постоянно пълни с предпазни препарати.

Много е важно харченето на допълнителните средства, които ще се вземат като заем, след актуализацията на бюджета, да става със силен обществен контрол, каза президентът Румен Радев в интервю за Би Ти Ви. Той обясни, че не е наложил вето на новия дълг и промените в Закона за извънредното положение, защото има нужда от неотложни икономически мерки. Президентът призова да се преразгледат инвестиционни проекти и държавата да се откаже от част от тях, за да се намали размерът на заема под одобрените 10 млрд лева.


Подробности тук.

Хората трябва да бъдат пуснати да излизат от домовете си управляемо при ясни правила, каза днес президентът Румен Радев пред Би Ти Ви. "Пуснете "Витоша", нима на "Витоша" вирусите са повече от един автобус, магазин или метро", допълни той.


По думите му трябва да има помощи за най-бедните заради кризата с коронавируса. "Икономическите мерки трябва да са навременни, достъпни и безвъзмездни, а в момента нямаме нито една безвъзмездна мярка", допълни той. Като варианти за помощ за най-бедните той предложи ваучери за храна.


По повод мярката 60/40 Радев каза, че е рано да се каже дали работи, преди да се види как ще се приеме от бизнеса.


Най-лошият сценарий е България да се забави със своето възстановяване след икономическата криза, заради коронавируса, други европейски и не само европейски държави дръпнат силно напред и към тях започне масова емиграция на българи, каза още Радев. "Ако другите държави излязат от кризата преди нас и станат по-силни, ние ще губим конкурентоспособност", допълни той.


Още от разговора с президента можете да прочетете тук.

Радев не казвал да падат ограниченията

Президентът Румен Радев отрече да има проблем с премиера Бойко Борисов. "Когато армията от безработни се множи всеки ден, е неуместно да занимаваме нацията с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт.


Народът не е публика, от която да се очакват аплодисменти


Румен Радев,

президент


С Борисов не сме минали границата, всяка власт се нуждае от коректив. Всяка власт се нуждае от някакъв коректив, особено когато тя е взела решение и то самостоятелно да въведе извънредно положение посред нощ, когато имаме на практика блокиран парламент и съдебна власт, когато нямаме реален парламентарен контрол и когато критичността на масовото съзнание е намалена от масовия страх. Вярвате ли, че тази криза трябва да се управлява сред паника, сред страх, сред трупове", заяви Радев в интервю за Би Ти Ви.


"След изявлението ми премиерът говори за спор, който е в неговата глава, него го няма. Той каза: "Вие какво искате? Радев, който казва веднага да паднат ограниченията и да уморим народа или аз, който казвам ще държа ограниченията, за да ви спася?" Няма такъв спор. Никога не съм казвал да падат ограниченията. Казах много ясно, че е време да мислим за ясна национална цел, как по-бързо управляемо и безопасно ние да започнем поетапно да излизаме от това състояние", добави президентът.


Той заяви, че иска парламентът да бъде на висотата на своите правомощия, "той трябва да контролира изпълнителната власт, а не да изпълнява волята на изпълнителната власт и премиера". Като последен пример за намеса от Борисов той посочи решението за даряване на заплатите на депутатите на Министерството на здравеопазването до края на извънредното положение.


Радев декларира, че се чувства обединител на нацията и би подал ръка на Борисов, стига да му я поиска.


Повече от интервюто с президента - тук.

618 са потвърдените случаи на COVID-19

618 са потвърдените случаи на COVID-19 по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 7 нови случая, като 6 са в София и 1 в Панагюрище, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването. Лабораториите продължават да работят.


230 са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 32 са в интензивни отделения и клиники.


Общата картина към 9 април: 347 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 271 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48 години.


Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са както следва: Благоевград – 18; Бургас – 25; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 10; Кюстендил – 11; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 13; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 33; Русе – 3; Силистра – 2; Сливен – 11; Смолян – 16; София – 368; Стара Загора – 15; Хасково – 6; Шумен – 4.


Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 33 души. Няма съобщени нови случаи на починали пациенти.

Общо 200 души от софийския "Социален патронаж" ще бъдат тествани за коронавирус, съобщиха от Столичната община. В момента работещите в общинското предприятие доставят всекидневно храна до домовете на 1 500 души. Тестването ще започне от четвъртък, а след това предстои и вземането на проби на 110 служители на Общинска полиция.


Общо 449 души - медици и общински служители, които работят директно с граждани са тествани за коронавирус. От тях с PCR тестове са изследвани 365 медици от общинските Четвърта градска и Пета градска болници. Предстои тестване и на работещите в Първа градска и Втора градска болници. От общината не съобщават дали от изследваните нейни служители има такива с положителни проби.

Ръководствата на общинските пазари в София трябва да въведат контролиран достъп с цел да не се допуска присъствието на голям брои хора, както и да организират задължително еднопосочно движение - отделен вход и изход на пазара, за да не се смесват потоците от хора, това следва от заповед на кмета Йорданка Фандъкова. Задължително е спазването на дистанция от 2 метра между търговци и клиентите, както и използването на лични предпазни средства. Пазарите трябва да се почистват и дезинфектират регулярно. Служители на Столичната РЗИ и МВР ще следят за спазването на мерките.


По-рано днес премиерът Бойко Борисов предупреди, че пазарите, които не изпълняват определените мерки срещу коронавируса, ще бъдат затваряни.

ВСС не решава за принудителни отпуски

Висшият съдебен съвет (ВСС) частично отказа да обсъжда днес идеите на главния прокурор Иван Гешев за замразяване на заплатите на магистрати, прокурори и служители на съдебната система и за възможността административните ръководители да ги пускат и без тяхно желание в платен годишен отпуск. Мярката важи и за служителите, на които предстои пенсиониране до края на 2020 г.


Коронавирусът в България: Установените заразени вече са 618, църквите няма да затварят (хронология)

© Юлия Лазарова

Мнозинството прецени, че пленумът е компетентен само да обсъди мораториума върху трудовите възнаграждения, но няма компетентност да решава за отпуските. Този въпрос е в компетентността на отделните колегии - съдийската и прокурорската, а не на пленума.


Подробности вижте тук.

Правителството обмисля възможността за възстановяване на дейността на закрит през 2001 г. институт за производство на тестове, така че в България да започне производство на тестове за коронавируса. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов на брифинг след среща със Светия синод за организацията на богослуженията по Великден.


"Ще опитаме, както имаме най-добрата ваксина срещу туберкулоза, в следващите месеци да възстановим дейността и съм убеден, че имаме потенциал да го направим", заяви Борисов и уточни, че утре ще обсъди въпроса с ръководителя на института. "Днес съм възложим на нашата индустрия да се опитаме да произведем четчиците", каза Борисов и посочи, че в световен мащаб има недостиг на PCR тестове. Утре Министерският съвет се събира извънредно, за да вземе решение за заплащане на 1 млн. тестове, които ще бъдат внесени от Южна Корея.

На интернет страницата на Агенция "Пътна инфраструктура" - www.api.bg, е публикувана интерактивна карта на маршрутите на "зелените коридори" за доставка на стоки, по които транзитният трафик преминава през територията на България. Тя съдържа и полезна информация за зоните за отдих по "зелените трасета". Картата е в бутон "Зелени коридори" на www.api.bg и на сайта www.bgtoll.bg - бутон "Зелени коридори за преминаване през републиканската пътна мрежа". Преминаването през граничните пунктове, част от "зелените коридори" не бива да надвишава 15 минути по вътрешните сухопътни граници.

Не съм подведен за уволнението на Мавродиев

Премиерът Бойко Борисов категорично отрече твърдението на отстранения от него шеф на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев, че е бил подведен за решението си.


За уволнението Борисов съобщи лично вчера сутринта в телевизионен ефир, след като стана известно, че банката, но която правителството спешно наля пари, за да помага на малкия и средния бизнес в условията на криза, е дала 75 млн. лв. кредит на колекторска фирма. По-късно през деня в телевизионно интервю Мавродиев се опита да обясни случилото се с това, че министър-председателят е подведен и се надява да има възможност да му обясни позитивите от сделката.


Повече от изказването му - тук.


Коментара на премиера дали икономическият министър също трябва да понесе отговорност - тук.


А ето как карикатуристи Христо Комарницки коментира случилото се вчера:


Обсъждат се три варианта за официалното отбелязване на Гергьовден в зависимост от това каква е ситуацията около коронавируса, съобщи премиерът и уточни, че решението ще зависи от това дали заразата е овладяна, дали върви под контрол, или е "изпусната".


По думите му решението за това дали и под каква форма ще се състои традиционният военен парад в столицата ще бъде взето на 30 април заедно с военния министър Красимир Каракачанов.


Утре ще бъдат обявени мерките за подкрепа на свободните артисти, съобщи още Борисов.

На Цветница няма да се раздава върба

Въпреки очакванията за въвеждане на по-сериозни ограничения по време на Великденските празници заради очаквания пик на заразени с коронавирус, православните храмове ще останат отворени.


Макар вчера премиерът да обяви, че го е страх събирането на хората по празниците да не увеличи рязко заразилите се, днес сте разбра, че властите са отстъпили на настояването на Светия Синод богослуженията да продължат с участието на миряни за разлика от други църкви в Европа, които служат при закрити врата.


Коронавирусът в България: Установените заразени вече са 618, църквите няма да затварят (хронология)

© Анелия Николова


Богослуженията ще бъдат изцяло навън и ще се следи за спазване на дистанция между миряните. На Цветница свещениците няма да раздават и върба и цветя, за да се избегне струпване на хора. На Разпети петък Плащаницата ще бъде държана от свещенослужители, за да не се минава под масата. Това са част от мерките, уточнени днес на среща между Светия Синод и премиера Бойко Борисов и оповестени от Ловчанския митрополит Гавриил.

Църквите ще светят, в тях ще се извършват литургиите, камбаните ще бият, защото те са ни спасили от робството


Бойко Борисов,

министър-председател


Моля ви, само най-нуждаещите се


"Поисках от владиците да има повече ограничения, но те ми казаха, че има хора, за които да ги спреш да отидат в църквата е по-страшно от епидемията. Затова разчитам, че те ще следят и ще внимават, а ние ще помагаме за създаването на организация", каза Борисов. Той многократно помоли "само най-нуждаещите се" да отидат на църква. Митрополит Гавриил пък отхвърли всички въпроси дали запазването на този по-либерален режим няма да създаде опасност, с аргумента, че вярата ще помогне за спиране на епидемията.


Подробности за мерките вижте тук.


Видео от брифинга на премиера митрополит Гавриил и министрите на здравеопазването и вътрешните работи:


Малко над половината българи - 55%, смятат заплахата от коронавируса за преувеличена в по-голяма или по-малка степен, показват данните от нов експресен сондаж на "Галъп Интернешънъл", проведен сред 901 пълнолетни граждани в периода 6-7 април.Страхуват ли се, че ще заразят четете тук.

Мъж е осъден за нарушаване на карантината

С осъдителна присъда "пробация" приключи дело за нарушаване на карантина в страната. То се води в Районния съд в Благоевград срещу 19-годишен студент, завърнал се от Великобритания и излязъл на разходка с баща си по време на 14-дневната домашна карантина. Младият мъж е осъден на "пробация" за срок от шест месеца и десет дни. При определянето на наказанието съдът е взел предвид, че студентът е пълен отличник, млад е и има чисто съдебно минало, посочват от прокуратурата.


Коронавирусът в България: Установените заразени вече са 618, църквите няма да затварят (хронология)

© Асен Тонев

"В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 хил. души, като прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите, ангажирани в тях. Дори след края на извънредното положение, тези, които оцелеят, ще могат да работят с половината си капацитет", се казва в позиция на Българската асоциация на заведенията. От там очакват последиците от кризата да бъдат овладяни най-рано след година. Изтъкват, че сега предложените от правителството мерки са или неприложими за ресторантите, или все още с неизяснени условия. Подробности - тук.


Актьорите от театър "Българска армия" публикуваха призив към почитателите си да останат вкъщи.

Светият Синод се е събрал на извънредно заседание, на което трябва да бъде взето решение дали храмовете ще бъдат затворени за посещение по време на предстоящите празници Цветница и Великден и богослуженията ще бъдат предавани онлайн, съобщава вестник "Сега".


Срещата на митрополитите с премиера Бойко Борисов се очаква да започне в 12.30ч. и след нея да бъдат обявени допълнителни ограничителни мерки за посещенията в църквите. Досега министър-председателят отказваше затваряне на храмове с аргумента, че това е "Божия работа", в която не може да се меси, но вчера даде да се разбере, че е на път да промени рязко позицията си заради очакването тъкмо по празниците заразата да достигне пика си в България.

Само 10% в туризма остават на работа

Според анкета сред туристическите организации от началото на извънредното положение насам половината от работодателите в туризма са пуснали служителите си в неплатен или платен отпуск. Другите казват, че ако кризата продължи по-дълго, ще освобождават служители. Едва около 10% са запазили голяма част от работещите, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за "Нова телевизия", като направи уговорката, че данните са неофициални.


Колко българи са планирали пътувания в чужбина, осуетени от епидемията от коронавирус четете тук.

Българският дарителски форум, Фондация "Америка за България", посолството на САЩ в България и Американската търговска камара създадоха фонд "Обединени срещу COVID-19" за подкрепа на местни общности в България, пострадали от кризата с коронавируса.


В него са събрани 815 хил. лв., с които ще бъдат финансирани проекти за подкрепа на засегнати от кризата уязвими групи хора - медицински персонал, хора с увреждания, възрастни, деца и младежи, малцинства, бездомни, безработни, самотни родители и др. Могат да кандидатстват лечебни заведения, граждански организации, читалища и социални предприятия от цялата страна. Крайният срок за подаване на документи е 16 април. Повече информация - тук.


Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева отчете, че вчера (8 април) за пръв път от дни е имало спад в броя на регистрираните безработни заради извънредното положение. Общият им брой за сряда е 5 776, като от тях 4 412 са заявили като причина коронавируса, каза Сачева пред БНТ. В предходните дни средно по около 5 хил. души са се регистрирали в бюрата по труда, посочвайки като причина коронавируса.


По мярката 60/40 за подкрепа на бизнеса за запазване на работните места са подадени 1 223 заявления за общо 16 629 души. Сачева очаква да се увеличават заявленията, тъй като на работодателите им трябва време за подготвяне на документите. Първите плащания по мярката 60/40 се очакват на 16 април.


Какво може да направи човек, ако загуби работата си заради извънредното положение четете тук.

Коронавирусът в България: Установените заразени вече са 618, църквите няма да затварят (хронология)

© Юлия Лазарова

Забраната за посещение на паркове създава обективни предпоставки за значително и трайно увреждане на здравето на граждани, чрез понижаване на техния имунитет. Това твърди Вергил Стойнов, който е поискал от Върховния административен съд (ВАС) да отмени зaпoвeдтa нa здpaвния миниcтъp Кирил Ананиев, c ĸoятo беше забранено нa гpaждaнитe дa влизaт в пapĸoвe, гpaдcĸи гpaдини, cпopтни и дeтcĸи плoщaдĸи и cъopъжeния нa oтĸpити oбщecтвeни мecтa.


Подробности - тук .

Бързите тестове на полицаи и военни са отрицателни

От щаба обявиха резултати от направените в началото на седмицата бързи тестове на полицаи в София.


Взети са проби на 1016 души, като от тях 99% са с отрицателен резултат, уточни главният здравен инспектор Ангел Кунчев.


Ето обявените от него резултати:

- 1007 души са с отрицателен резултат


- 2-ма имат положителни резултати за IgM-антитела, показващи прясна инфекция (те се появяват на седмия до деветия ден от заболяване или среща с вируса)


- 7 с положителни проби за IgG-антитела, които показват, че хората са имали среща с вируса, вероятно без или с лека клиника, и вече имат антитела


- няма нито един положителен тест за двата вида антитела едновременно


- един има симптоми, които наподобяват заболяването, но резултатът от теста е отрицателен


На полицая със симптоми, както и на двамата му колеги с положителни резултати за IgM-антитела, ще се направи второ изследване, за да се установи има ли заболяване, каза Кунчев. Той подчерта, че в момента има и други вируси, които дават подобна картина, но не са COVID-19.

При военните са изследвани над 1100 души - заминаващи за мисии и поделения, в които има заразени. Положителните проби са под 1 %, съобщи Мутафчийски.


"Засега се потвърждава тезата, че подобно масово тестване ще е скъпо и без да даде необходимите данни. След месец ще бъде повторено и в полицията, и при военните и тогава ще може да се направят по-важни изводи", коментира Ангел Кунчев.


По думите му резултатите досега показват, че епидемията е под контрол, но не може да се разчита на масов имунитет който да пази обществото: "За това е рано, както рано за разхлабване на мерките", коментира Кунчев.

Потвърдените заразени са вече 611


Коронавирусът в България: Установените заразени вече са 618, църквите няма да затварят (хронология)

© Правителствена пресслужба

Нови 30 потвърдени заболели от коронавирус има за изминалото денонощие, съобщи шефът на националния щаб за борба със заразата Венцислав Мутафчийски, като уточни, че са взети 495 проби. Така броят на потвърдените заразени достигна 611.


Общо 233 души са в болница, 27 - в интензивно отделение. За последните 24 часа в болница са постъпили 13 души. Има един нов случай на заразен медик - става дума за лекар-интернист, който не е имал досег с болестта и вероятно причината за зараза е външна. Излекуваните вече са 48 - с 6 повече от вчера.От щаба отхвърлиха възможността за момента да се мисли са отслабване на ограничителните мерки въпреки вчерашния анонс, че ще се търси вариант за допускане на хора до парковете и планините при определен ред.

Няма никаква медицинска логика между липсата на имунитет на обществото и разхлабване на мерките.


Ген. Венцислав Мутафчийски,

Началник на щаба за борба с коронавируса


Обсъжда се след Великден постепенно да се върви към възстановяване на женските и детски консултации, тъй като карантината продължава дълго и досега направените изключения са недостатъчни, каза Венцислав Мутафчийски. Подробности - тук.

Започват тестовете на жители на Банско

Започват тестовете на жители на Банско. Градчето беше под карантина в продължение на две седмици във втората половина на март. Сега хиляда души - полицаите, спешните медици, учители от града и др., ще бъдат тествани с бързите тестове за антитела. Целта е да се установи колко хора вече са преболедували.


Тестовете все още не са пристигнали в града. Взимането на проби ще започне най-рано по обяд, съобщиха от местната здравна инспекция пред Би Ти Ви. Местни жители обаче настояват за повече тестове, така че да бъде проверена поне една трета от 9-хилядното население на Банско и да има ясна картина за случващото се. Те поискаха и мерки за ограничаване на посетителите в града за предстоящите празници.

Днес се очаква и пореден рунд от ожесточилите се в последните две седмици словесни сблъсъци между президента Румен Радев, премиера Борисов и представители на изпълнителната власт.


Два дни след размяната реплики с цитати на немския писател и философ Йохан Волфганг фон Гьоте, държавният глава ще говори в ефира на частната телевизия Би Ти Ви, а в едночасовото интервю неминуемо ще стане въпрос отново за отношенията му с управляващите и оценките му за мерките срещу коронавируса. Снощи президентът издаде указ за обнародване на актуализацията на държавния бюджет и промените в закона за извънредните мерки.

Обсъждат се по-сериозни ограничения в църквите по Великден

Коронавирусът в България: Установените заразени вече са 618, църквите няма да затварят (хронология)

© Георги Кожухаров


Очаква се на среща днес премиерът Бойко Борисов и патриарх Неофит да обсъдят ограничителните мерки за посещения в храмовете за предстоящите празници Цветница и Великден, когато по традиция в църквите се стичат най-много хора. Според прогнозите на националния щаб за борба със заразата по това време се очаква и пикът на заразени с коронавирус.


Въпреки наложените забрани за събиране на хора на закрито заради епидемията от COVID-19 властите отказват да затворят църквите, както това направиха други европейски държави. Министър-председателят неколкократно заяви, че "църквата е Божа работа", в която той не може да се меси и че няма да разпореди затваряне дори ако това му бъде предложено от щаба. След среща на представители на властта със Светия Синод беше решено единствено службите за двата празника да бъдат изнесени на изцяло открито, като се спазва дистанция между посетителите, а вътре да има редовна дезинфекция и да се носят предпазни маски.


Вчера обаче Борисов промени позицията и даде да се разбере, че е готов за по-сериозни рестрикции: "Страх ме е на Цветница и Великден да не ни вкарат в този пик, защото пълзим бавно нагоре, но нагоре, не сме на платото, не сме слезли, за да мислим за разпускане на мерките".

До вчера потвърдените случаи на коронавирус по данни на Националния оперативен щаб бяха 593. В болница са настанени 233 като 27 са в интензивни отделения и клиники. Жертвите на заразата до момента са 24 след, а оздравелите - 42.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (210)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на enz54649623
  enz54649623
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Борисов промени позицията и даде да се разбере"

  Господи, така ли се казва на циничните лъжи на патологичния лъжец Борисов вече? Между другото, каво стана с лъжата за уволнението на Мавродиев?

 2. 2 Профил на enz54649623
  enz54649623
  Рейтинг: 8 Неутрално

  62 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1458
  02:45, 09 апр 20
  Неутрално

  И що са тръшкате, бе, момчета? За някакви пикливи 75 млна? ...когато преди 2 седмици Бенебето изкупи лошите чуждестранни инвестиции на други едни банки за 7,500 млн? ... с което направи секи обитател на територията , включая бебетата, инвеститор с по 1,000 лева / калпак... това нали по book value... Ако погледнем грубо, дотука са Ва издухали с по около 500 лева секи един (разликата между book and market values, предполагам) Па вие са жалвате за по 10 лева загуба на човек?! бълха Ва ухапала

 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Той пък българинът като е напълнил църквите...
  Само на Великден се пълнят църквите...
  Надявам се сега българите да проявят разбиране и отговорност и възпитание, и дисциплина и да си останат вкъщи.
  Макар че в София последните дни е лудница, даже вече има задръствания по определени пътища. Все едно не сме в карантина и извънредно положение. Полицията нещо я е страх да се намесва, защото явно хората са полудели от многото седене вкъщи.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Любопитно

  Интересно, Гърция си затвори църквите и там никой нищо не казва, даже началниците на нашите попове и тез затвориха църквите в Русия за Великден... Само нашите се правят на интересни...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Хората в цял свят си седят вкъщи само тук българинът издържа две седмици и е навън. в София е така.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 7. 7 Профил на Георги Иванов
  Георги Иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "mitko11":

  Не казва щото не четеш гръцки медии...

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  "Борисов промени позицията и даде да се разбере"Господи, така ли се казва на циничните лъжи на патологичния лъжец Борисов вече? Между другото, каво стана с лъжата за уволнението на Мавродиев?
  —цитат от коментар 1 на enz54649623  До коментар [#1] от "enz54649623":

  Че комуниста Борисов е патологичен лъжец,(като всеки комунист),е вярно,но не е вярно че той си променя мнението. Напротив,всичко при него е премислено да най-малката подробност. Не забравяйте,че той е изтръшляк на КГБ. Там са го учили как да прави хората на маймуни като уж си променя мнението през час-два.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Макар че в София последните дни е лудница, даже вече има задръствания по определени пътища.
  —цитат от коментар 3 на anonim440


  И то през деня. Трафик трябва да има само сутрин и вечер, за работа. През деня не трябва да има никакви коли по улиците.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Любопитно

  "....Гръцката църква прикани вярващите да се молят у дома и увери, че "ще излъчи Светата литургия със средствата на новите технологии".

  В църквите ще се допускат само неколцина свещеници, но никакви хора от широката общественост...."

  И това е още от 13 март.

  ПРИ НАС КОГА?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":

  Поредната глупост е да спрат градският транспорт след 22.00 ч. Все едно няма хора, които отиват или се връщат от работа.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "....Гръцката църква прикани вярващите да се молят у дома и увери, че "ще излъчи Светата литургия със средствата на новите технологии".В църквите ще се допускат само неколцина свещеници, но никакви хора от широката общественост...."И това е още от 13 март. ПРИ НАС КОГА?
  —цитат от коментар 10 на mitko11


  Виртуални свещи могат да се продават и по ипей и пейпал. Но къде ти от нашите милиционери в расо такова мислене. На службите ходят много възрастни хора, а точно те са най-уязвимите. В неделя е Цветница и съм сигурен че църквите ще са пълни.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#6] от "anonim440":

  Разбираемо е донякъде. Попринцип карантина не може да трае вечно... 2 седмици до месец, добре, ама после?

 14. 14 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Какво стана с тестовете на полицайте. Пак четът данните както дявола чете евангилието. Този щаб трябва дабъде съден за подвеждаща информация. Истината няма как да бъде скрита , манипулацията ще лъсне като на Боко голия задник, но ще бъде твърде късно за икономиката ни.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трудното тепърва предстои .

 20. 20 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Весело

  И правителство и щаб са за оставки.
  Пропусна се ценно време да се угажда на егото на един пожарникар и на един хирург, а професионалистие бяха натикани в ъгъла.
  Сега чак се сетиха да прилагат мерките, които те предложиха, и французите вече говорят за "стаден имунитет" защото ваксина до 18 месеца няма да има.
  А думата на финансисти и икономисти изобщо не беше дадена.
  Защо си унищожихме икономиките?
  Безработните ще бъдат над 250 000, ще видим тогава как ще издържат социалните системи.
  Ако погледнете картата на заразата ще видите, че тя като лакмус проява райните където здравето на хората е унищожено от чудовищното замърсяване на въздуха.
  Също така се допуснаха и фатални грешки от властите в Италия, за да се достигне до такива нива на смъртност, което паникьоса хората.
  В Германия има 28 000 реанимационни легла и там се справят, докато вИталия са 3 200 легла при горе-долу равно население.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Има една много хубава поговорка - власите на края на Дунава се давят. За съжаление е много вярна.

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "pitanka_3":

  И не само.
  За умишлено насаждане на паника в население с цел по-лесно манипулиране и управление.
  Просто милиционерите си знаят да управляват саме чрез страх.

 26. 26 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "EU defender":

  Отидете на църква на 01.01 в 8:30 и тогава вижте колко са вярващите.
  На тази дата се чества св. Василий Велики и Обрезание господне, голям християнски празник.
  На Великден ходят на църква повече циркаджии а не вярващи.

 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#12] от "EU defender":Отидете на църква на 01.01 в 8:30 и тогава вижте колко са вярващите.На тази дата се чества св. Василий Велики и Обрезание господне, голям християнски празник.На Великден ходят на църква повече циркаджии а не вярващи.
  —цитат от коментар 26 на The Rock


  Вирусът не дели на вярващи/невярващи. Той е просто РНК.

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "EU defender":

  Друго исках да ви подскажа, но явно не сте разбрал.
  Съжалявам.

 29. 29 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Днес от НОЩ са отличници, никой от заразените не е загинал в кадастрова на междуградско.

 30. 30 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#18] от "Nick":Бивш комунист, бивш милиционер, бивша курва и бивш негър - няма!
  —цитат от коментар 23 на The Rock


  Още 2 минуса е ще имаме по един представител на всяка група!

 31. 31 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Весело

  До коментар [#23] от "The Rock":

  Бивш негър - Майкъл Джексън.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 32. 32 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Весело

  Да не дава Господ да избухне война!
  Аз не виждам кой ще иде на фронта.
  А там смъртността е по-голяма от смъртността предизвикана от корона-вируса.

 33. 33 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#31] от "mitko11":

  Прав сте!
  Размяхте ме!

 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Любопитно

  До коментар [#26] от "The Rock":

  А защо треябва да има посредник между човек и Бог в лицето на църквата и свещениците?
  "Вдигни камъка и ще ме намериш, разтвори тревата и ще ме откриеш, погледни небето и ще ме видиш, аз съм навсякъде..."

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 35. 35 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Трябва да се тества не само Банско с бързите тестове. Цяла България трябва да се тества.
  А не да се успокояваме, че сме добре, а всъщност да не се правят достатъчно тестове.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 36. 36 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Важно е колко са починалите спрямо излекуваните!
  Това е...

 37. 37 Профил на elizabetharper
  elizabetharper
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Годжи и властта така и не разбраха, че освен държавни служители има и много други трудовоправни отношения и работещи. Мисирка го пита ма безработна жена кой ще й плати изследването за вирус, той отговаря- да се била осигурявала като всички . Абе фатмак, жената получава помощи за безработица, защото се е осигурявала, но това не значи, че бюрото по труда ще й плати изследванията! Затова пита кой?кой? Ще й плати 200 лева за изследвания, на които я праща личния й лекар!

 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#28] от "The Rock":

  Няма нужда да ходя на църква. Аз съм хаджия, свят човек съм. Не са ми необходими милиционери в расо като посредници между мен и Бог.

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#34] от "mitko11":

  Вие защо ходите на лекар? Лекувайте се сам.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "EU defender":

  Извинявам се, но не сте вярващ.
  Това че сте ходили на екскурзия до Божи Гроб не ви прави "хаджия".
  Вие сте екскурзиант.
  Съжалявам.
  Ще се моля за душата ви.

 42. 42 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 746 Неутрално

  И кво сега - с китайските тестове няма заразени. Аланкоолу, тези тестове така са и направени - да не хващат вируса, за да се заразят повече хора от противника, затуй европейците ги върнаха щото се усетиха че това е една голяма диверсия.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Любопитно

  До коментар [#35] от "anonim440":

  Бързите тестове са за след като преболедуваш. При метода за откриване, който използват, има т.нар. "диагностичен прозорец". Той е от първите 2 до 14 дни, средно около 5 дни. В тоя период си болен и зараяваш всички наоколо, но не са се образували достатъчно антитела, за да бъдат открити с бърз тест.
  Затова точността на бързите тестове при отдавна заразен човек е 97 %. Но същия бърз тест открива само 30% новозаразени.
  Затова се използват бавните PSR тестове /полимеразна верижна реакция/ за прецизна първоначална диагностика.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  "Въпреки наложените забрани за събиране на хора на закрито заради епидемията от COVID-19 властите отказват да затворят църквите, както това направиха други европейски държави. Министър-председателят неколкократно заяви, че "църквата е Божа работа", в която той не може да се меси и че няма да разпореди затваряне дори ако това му бъде предложено от щаба."

  Ето, че религиозната свобода (и независимост на църквите) в България е по-голяма от тази в повечето държави членки на ЕС. Но интересно ми е как седи този казус в САЩ? Там църквите отворени ли са за миряни или не? Някой от форумните американци има ли информация по въпросът?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Хората в цял свят си седят вкъщи само тук българинът издържа две седмици и е навън. в София е така.
  —цитат от коментар 6 на anonim440


  В България можеше да има само 2 седмици карантина.
  Не беше нужно да има повече от 2 седмици ама нали идеята е друга.

 47. 47 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "EU defender":

  И когато хората питат, защо да ходя на св. Литургия? – отговорът е, защото тези молитви засягат всички нас, тези, които присъстваме и участваме в това божествено присъствие и литургия. Затова човек не може да живее духовен живот, ако не ходи на Литургия. Далеч от нея човек не може да живее духовно. Дори да не може се причасти в този ден, нека ходи, защото тези молитви и благодат покрива всички, които присъстват.
  Така се случва и с човека. Искаш да напреднеш духовно? Трябва да се храниш духовно. Коя е духовната храна? – молитвата, духовното четене, св. Тайнства на Църквата, общуването с нашите братя, слушайки духовни слова, общувайки със свети и добродетелни хора, четейки житията и творбите на светци и най-вече причастяването със св. Тайни.

  дай им всякога с благоговение и любов да Ти служат безукорно и неосъдно да се причастят с Твоите свети тайни и да се удостоят с Твоето небесно царство.

  Сега свещеникът се моли за всички нас, за народа. В св. Литургия служим на живия Бог, нашия Баща, служим на нашия Господ Иисус Христос и искаме да участваме в св. Тяло и Кръв, но безукорно и неосъдно. Казахме, че така приема св. Тайни този, който пристъпва с покаяние, със съкрушение на сърцето и смирение. Свещеникът се моли да се удостоим с небесното царство на Бога, което не е царство, което ще срещнем след нашата смърт. То е небесно, защото идва от небето, от Бога; не е небесно, защото е на небето, а защото идва от небето и го живеем още от този живот. Св. Литургия е вкусване и предвкусване на царството Божие.

  Та всякога закриляни от Твоята сила да въздаваме слава на Тебе, Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков.
  https://dveri.bg/component/com_content/Itemid ,51/catid,63/id,21186/view,article/

 48. 48 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "Nick":

  Моля ви, не го осъждайте.
  Простете му.

 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Весело

  До коментар [#28] от "The Rock":Няма нужда да ходя на църква. Аз съм хаджия, свят човек съм. Не са ми необходими милиционери в расо като посредници между мен и Бог.
  —цитат от коментар 38 на EU defender


  Направо си светеца Дифендър! Първия светец атеист в света! :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  Поне да спре тая глупава мода - "аз съм го изкарал вече на крак и имам имунитет".

 51. 51 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "mitko11":

  Църквата не е "посредник".
  Но така войнстващите атеисти представят нещата и има заблудени хора, които им вярват.
  Но трябва много четене и много размисъл, за да стигне човек до Истината.

 52. 52 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3268 Весело

  "Аз съм хаджия, свят човек съм"
  ===========
  Ходенето до Йерусалим е туризъм като всички останали.

  Еретик
 53. 53 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Любопитно

  До коментар [#39] от "anonim440":

  Че какво общо имат лекарите със свещениците? Или църквите с болниците? Искате да кажете, че който не ходи на църква, не трябва да влиза в болница? Или който не ходи при свещеник, не трябва да ходи при лекар?
  От 1924 г. България е секуларна държава - църквите са отделени от светската държава. Да не говорим, че християнството не е единствената религия, още повече ортодоксалното православно християнство...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 54. 54 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Ако някой успее да обясни как никой в европа не успя да хване вируса с китайските тестове, а ние ще сме единствените които ще успеят - евала. Не случайно са толкова много заразените. Ако смятате че в китай са ползвали тези тестове които се внасят в европа си е за ваша и най вече за наша сметка. те европа и америка са идиоти и нищо не разбират от медицина че не могат да се справят. Само Германия, но тя тества с бавните тестове но в огромно количество

 55. 55 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Съвсем на детска градина го обърнахте с коментарите. Как ще е християнин пък този дето обижда другият човек и обижда и жена му тук в коментарите?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 56. 56 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Весело

  Бай мутаф казА мръсна дума! Имунитет! Досега не я беше казвал :) Те тоя имунитет нема да се развие, като се седи дОма, разправят некои зловредници. Ама все ше дойде. И май ше съвпадне с прогонването на банкянското чудовище и разбойниците. Харизмата вече не била ефективна, Алена така казА :)

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 57. 57 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#54] от "rexdog2004":

  Прочети коментар 44.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 58. 58 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#41] от "The Rock":

  Няма значение какъв съм. Аз съм свят човек, преминал съм през всички стъпки на хаджилъка.
  Ти не си.

  The best way to predict the future is to invent it.
 59. 59 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "mitko11":

  Много общо има, защото забравяте историята.
  Първите институции, които организират някаква грижа за болните са били църквите.
  Сестрите се наричат "милосърдни сестри" защото първите такива са били монахините от най-различни ордени, а ние ги направихме "специалисти по здравни грижи".
  И на всичкото отгоре нагло искаме да има милосърдие.

 60. 60 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "EU defender":

  1Не съдете, за да не бъдете съдени. 2Защото, с какъвто съд съдите, с такъв ще ви съдят; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се мери. 3И защо гледаш съчицата в окото на брат си, а не усещаш гредата в своето око? 4Или как ще кажеш на брат си: Остави ме да извадя съчицата от окото ти; а ето гредата в твоето око? 5Лицемерецо, първо извади гредата от своето око и тогава ще видиш ясно, за да извадиш съчицата от окото на брат си. 6Не давайте свято нещо на кучетата, нито хвърляйте бисерите си пред свинете, да не би да ги стъпчат с краката си и да се обърнат да ви разкъсат. 7Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори; 8защото всеки, който иска, получава; който търси, намира; и на този, който хлопа, ще се отвори. 9Има ли между вас човек, който, ако му поиска син му хляб, ще му даде камък, 10или ако поиска риба, ще му даде змия? 11И така, ако вие, които сте зли, знаете да давате блага на децата си, колко повече вашият Отец, който е на небесата, ще даде добро на тези, които искат от Него! 12И така, всяко нещо, което желаете да правят хората на вас, това и вие правете на тях; защото това е, на което учат законът и пророците. 13Влезте през тясната порта, защото широка е портата и пространен е пътят, който води към погибел, и мнозина са онези, които минават през тях. 14Понеже тясна е портата и тесен е пътят, който води към живот, и малцина са онези, които ги намират. 15Пазете се от лъжливите пророци, които идват при вас в овчи дрехи, а отвътре са вълци грабители. 16По плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни или смокини – от репеи? 17Също така, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове. 18Не може добро дърво да дава лоши плодове или лошо дърво да дава добри плодове. 19Всяко дърво, което не дава добър плод, се отсича и се хвърля в огън. 20И така, по плодовете им ще ги познаете. 21Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! – ще влезе в небесното царство, а който върши волята на Моя Отец, който е на небесата. 22В онзи ден мнозина ще Ми кажат: Господи! Господи! Не в Твоето ли Име пророкувахме, не в Твоето ли Име демони изгонвахме, и не в Твоето ли Име направихме много чудеса? – 23но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал, махнете се от Мен вие, които вършите беззаконие!
  Евангелие от Матей

 61. 61 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#53] от "mitko11":

  Ами помислете какво искам да кажа.
  А ако не ви се мисли, какво да направим?
  Вие сте достатъчно умен за да можете сам да си прочетете един православен катехизис като "Нашата вяра" например (автор арх. Серафим (Алексиев)) и да не задавате глупави въпроси. Ако искате да ви преразкажа накратко целият православен катехизис, няма да мога. Прекалено дълъг е. А и вие ако имате наистина интерес сам ще се интересувате и ще четете. Има си книги там си пише всичко.
  Специално православна литература има толкова много, че ако ще цял живот да четете няма да може да я изчетете. Най-много книги има на руски и на гръцки. В рутракера например са качени толкова много книги на тема "Православие", че е много сериозно усилие да се свалят всички. На български също има много книги.
  Ако това не влиза във вашите интереси и вие не желаете да се катехизирате, то тогава защо е всичко това (тези ваши коментари)?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Хубаво е, че направиха тези извадкови изследвания за да мирясат най-сетне привържениците на стадния имунитет като Мангъров.

  Само дето Мангъра свикна да е по масмедиите, а и разбра, че мисирките кълват на всичко та надали ще се скрие скоро.

 64. 64 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2163 Весело

  Коронавируса по последни проучвания из форумите , показва познат симптом на затъпяване , но спазвайки ограниченията , има изглед последните да паднат по-рано , без това изобщо да се отрази на качеството на управлението.....

 65. 65 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "EU defender":

  Силен демон ви владее.
  Силен.
  Дано Господ се смили над душата ви.
  Аз лично ще се моля за вас.
  Дано ви се простят греховете.

 66. 66 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "anonim440":

  Моля ви, не хвърляйте бисерите си пред свинете!

 67. 67 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Любопитно

  До коментар [#59] от "The Rock":

  Нищо подобно. Църквата винаги се е борила срещу научното лечение на хората. Да давам ли примери? Колко лекари са били осъдени през Средновековието за изучаване на трупове?
  А случайно да сте чували за Разес, Авицена, Абулкасис?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 68. 68 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "тестовете на полицаи и военни са отрицателни"

  Вирус вирус не мори.

 69. 69 Профил на msk990
  msk990
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Добре, ако бързите тестове по определение дават 10-15% фалшиво положителен резултат, не би ли трябвало поне 100 полицая да дадат положителна проба, независимо дали са заразени или не?

 70. 70 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "mitko11":

  Моля ви да прекратим темата.
  Не е тук мястото на този спор.
  Благодаря.

 71. 71 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 26 Неутрално

  най-страшната новина от днес е, че имаме един починал на 72г с придружаващо тежко заболяване - напреднал карцином на белия дроб!

 72. 72 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1086 Весело

  "По думите му резултатите досега показват, че епидемията е под контрол, но не може да се разчита на масов имунитет който да пази обществото: "За това е рано, както рано за разхлабване на мерките", коментира Кунчев."
  ------------------------------------------------
  Масов имунитет? Тоя шегува ли се? Или просто не може да смята?
  Ето, ще му помогна:
  - За последните 10 дни има горе-долу 250 новооткрити;
  - От НОЩ твърдят, че тестват всички със сериозни симптоми. От СЗО твърдят, че сериозни симптоми проявяват 20%. Тоест, за 10 дни би трябвало да имаме 2500 новозаразени.
  - За групов имунитет трябва да преболедуват 80% от населението. Тоест, простата сметка показва, че групов имунитет ще придобием след някакви си 60 години...

 73. 73 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  .....Лекарите..... Как да е..... Но психиатрите !!! са най виновни за Корвид 19....... Не си хоспитализират пациентите и ги пуснаха да обикалят от телевизия в телевизия.....

 74. 74 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Най-после някаква смислена мярка с тестовете. Чакаме и картината в Банско. Около 0.9% са заразени и генералният щаб набързо заключи, че е прав, а тестовете са скъпо начинание. Което е просто учудващо, защото мерките предложени от Щабът ще създадат проблеми за десетки милиарди лева. Само да напомня, че тия 0,9% са над 10000 човека за град като София, а не 350. Редно е Щабът да си коригира "модела" 2 от 11.

 75. 75 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#67] от "mitko11":

  Да сте чували за св. Иоан Дамаскин? Да сте чели "Точно изложение на Православната Вяра"?
  Католиците според православието не са Църква. Така че няма за какво православен да се оправдава за неща вършени от католици.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 76. 76 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Любопитно

  С други думи, ако епидемията процедира по-постепенно и все по-голям брой хора биват изложени на неизбежния вирус в относително малки количества, без драстични покачвания на броя едновременно болни, това би означавало

  придобиване за няколко месеца на колективен имунитет и прекратяване на епидемията

  Благодарното свойство на човешката памет да забравя е изтрило от колективния спомен това, че например в една полуръкопашна битка с прилагане на иприт и артилерия през Първата световна война, по думите на един френски генерал Поанкаре с прозвище “Войната”, ако в един ден са загинали само 40 000 напълно здрави млади мъже, това е “един добър ден” за командването. Нито че, ако за около две години -1918-1919 г, са загинали от испанската инфлуенца поне 50 милиона предимно млади хора, (освен убитите в самата война), това означава, поне 80 000 европейци всекидневно загиващи от ужасяваща мълниеносна пневмония. Няма дори нужда да се споменава за ужасите на Втората Световна война, които макар и също вече почти забравени, са още по-ужасяващи и апокалиптични. Както се казва, дори само да си припомним за убийствата и екзекуциите на комунизма и нацизма на невинни и то не в битка и не на война, а извършени от палачите в тила в лагери и душегубки, сравнено с жертвите на Ковид 19 епидемията, днешните беди на човечеството бледнеят при сравнение. Дори само един единствен сталински палач, Блохин, собственоръчно е убивал с изстрел в тила в Катинската гора, а и не само там, по 300 души дневно с изстрел в тила, общо през целия си живот 20 хиляди невинни жертви. Бил награден с орден Герой на СССР и Червено Знаме за дейността си...

  Но битките утихват, тревата расте над гробовете на загиналите и животът продължава. Така ще бъде и сега. Много скоро тази битка с вируса ще приключи, икономиката, макар и тежко пострадала, ще се възстанови, скръбта по починалите полека-лека ще бъде преодоляна, защото няма как иначе, смъртта е неизбежна и е винаги преждевременна, дори ако е в късните години на всеки от нас. Аз лично препоръчвам умерен стоицизъм в трудни времена като днешните и устойчив оптимизъм, че всичко това ще отмине, защото е неизбежно отново да има радост, смях, слънце, вино с приятели.
  Както казва Английската Кралица, “Отново ще бъдем заедно” по думите на една стара песен от Втората Световна Война.

  Обратното на един просветлен оптимизъм е пребиваването в условията на перманентна и ненужна Паническа Атака. Самият Живот отхвърля такава позиция, защото неговото основното послание е Надеждата и отхвърлянето на страха. Особено в дните преди Великден, водещи към светлите празници на Възкресението.
  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-bitkite-utihvat-trevata-raste-nad-grobovete-na-zaginalite-i-zhivotat-prodalzhava

 77. 77 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Най-после някаква смислена мярка с тестовете. Чакаме и картината в Банско. Около 0.9% са заразени и генералният щаб набързо заключи, че е прав, а тестовете са скъпо начинание. Което е просто учудващо, защото мерките предложени от Щабът ще създадат проблеми за десетки милиарди лева. Само да напомня, че тия 0,9% са над 10000 човека за град като София, а не 350.
  —цитат от коментар 74 на Индиана


  Тези извадки не са представителни - при полицаи и военни се очаква да има повече заразени.

  Имайте предвид, че полицаите имат контакт с най-различни хора и там е трудно да се спазва социална дистанция. А и самите те работят в групи - когато са в патрулката или джипа е трудно да се спазва дистанция спраямо колеги. Та там е нормално да има повече заразени. За военните се отнася същото - те също работят на групи - заедно са на учения, заедно се хранят, заедно пътуват в транспортни средства. Освен това много от тях са на мисии и учения в чужбина. Т.е. при тях заразите сущо са по-вероятни.

  На кратко - тези 0.9% при военни и полицаи съотестват на много по-нисък процент всред населението като цяло.

  Едно национално тестване би струвало над 150 милиона лева. Да се дават сега толкова пари за да търсим група дето е под 1% е глупаво.

  След няколко месеца този процент ще е по-висок и тогава вече би било по-смислено.

 78. 78 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "The Rock":

  Щом има човешки същества отхвърлящи Благовестието, за каква милост изобщо молите!?
  И има ли Кой да ви чуе!?

 79. 79 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#75] от "anonim440":

  Трудно е!

 80. 80 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#75] от "anonim440":

  Смятате, че католиците не са църква, протестанти и лутериани и те, предполагам. За мюсюлманите пък да не говорим.
  Не ми се смята какъв процент от вярващите според Вас са от правата вяра, но в световен мащаб процентът ще да е твърде нисък.
  Останалите са или еретици или неверници.

 81. 81 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иво":

  Предстои среща между Бойко Борисов и Светия синод по повод великденските празници. Смятам, че Светия синод ще се съобрази с епидемиологичната обстановка и мерките, които правителството взема за борба с епидемията.

 82. 82 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  "Няма никаква медицинска логика между липсата на имунитет на обществото и разхлабване на мерките."
  И тогава какво правим? Да не би да се окаже, че много добро не е на добро. Дано да не сме в тази хипотеза. Разбира се, чакаме ваксина и лекарства с ниски нива на заболеваемост, но даже и да излезе скоро ваксина, ще можем ли да се ваксинираме при циркулиращ вирус? Ваксината против грип я слагаме два месеца преди той да се появи.

 83. 83 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#77] от "Николов":

  Не става дума да се тестват всички, което няма никакъв смисъл по чисто статистически причини, а определи групи. Щабът доскоро не искаше да тества никого с подобен тест, които дава картина за преболедувалите. И аз напълно ги разбирам. След като си предложил мерки, които ще нанесат щети за за 10ки милиарди, рискът да се окаже голяма група IgG положителна надделява над всяко разумно решение. Затова и генералът с такава охота и задоволство съобщи колко е "прав", което не е много вярно, понеже имаш 0.9% заразени. Аз обаче се надявам се да се тестват подобни групи от 1000 човека и на други места, колкото имаме възможност, за да получим някаква картина на състоянието в момента. И това ще стане, понеже в тоя щаб има и епидемиолози.

 84. 84 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#77] от "Николов":

  Да ви кажа хич не им вярвам на китайските тестове: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-01/faulty-virus-tests-cloud-china-s-european-outreach-over-covid-19
  Щом дори китайското правителство наложи забрана за износ, представете си за какво става дума. И донякъде съм съгласен с вас че докато не излязат немски и/или други надеждни тестове няма особен смисъл да ги купуваме.

 85. 85 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#81] от "Voiko":

  Разбира се че ще се съобрази, в типичния си стил Борисов ги вари на бавен огън. Хвърял по някое дърво в огъня и чака да види кога ще им уврат главите. И ако се окаже че са чугунени и не увират, министъра ще им прасне една забрана и ще пусне инспекторите с кочан фишове по 300лв.. Ама цялото представление ще е изпълнено с драма и съспенс, ще има извънредни брифинги по нощите, мисирките ще правят директни включвания и с трептящ глас ще ни предадат какво е решил ЩАБА.

 86. 86 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#83] от "Индиана":

  Има го и проблемът за който пише м17: много от тези тестове за антитела се оказаха дефектни. ЮК бракува 17.5 милиона теста от няколко производителя (не само китайски). Испания направи същото.

  В момента да се дават милиони левове за тестване с непроверени тестове е глупаво. Това е в допълнение към все още липсващия стаден имунитет.

 87. 87 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#78] от "The Rock":

  Кого трябва да молим за милост? Вируса ли? Предполагам, че няма да ни чуе.

 88. 88 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  До коментар [#81] от "Voiko":

  Възможно е Войко. Днес предстои да видим това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 89. 89 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 855 Любопитно

  Медицинските заключения на 'щаба' са меко казано странни? Скрининга на тези хора даде някаква картина 'къде сме' в момента? И ако за тях това е 'безполезно', наистина е притеснително!
  Финансовите им заключения пък направо са втрещяващи! ЕФтино било цяла държава да блокират, но им били скъпи хиляда теста?!

 90. 90 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3656 Разстроено

  До коментар [#53] от "mitko11":

  От 1924 г. България е секуларна държава - църквите са отделени от светската държава.
  ========
  Уви .....така е ....
  И това е повсеместно. ..в голяма част от света. ....
  Шейтана (Антихриста, или Дявола) .....е вече в парламентите на по голямата част на планетата. ....
  Започва ерата на псевдо управлението. ....чийто пик е събарянето на берлинската стена. От там нататък ....и падението и......
  А иронията, че един малък вирус .....проправя път, света да отрезвее .....е най шокиращата развръзка. ...

  Bukalemun
 91. 91 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Щабът се готви да годинясва. С тези 600 болни и с 15-20 нови за ден сме далече от епидемия. Докога ще я чакаме.
  И откога 1000 млади и здрави униформени мъже са представителна извадка за българското общество. Ако 1000 интервюирани са достатъчни на социолозите да нагодят искания резултат, за епидемологично изследване са необходими десетки хиляди теста. Които, впрочем, изобщо не са скъпи. Дори жалката българска икономика създава всеки ден по 400 000 000 лв. БВП, ако работи, или не създава, ако сме си по къщите и се любуваме на палячото с лампазите, чакайки да дойде ада.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 92. 92 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2014 Любопитно

  Извинявайте но католическия великден е на 12,04
  да не се окаже с.другата седмица бум на заболяванията в Плевенско и Пловдивско

 93. 93 Профил на Григор Бърдарски
  Григор Бърдарски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво разбрахме днес:
  1. Разбрахме, че тая гадинка дето уж била "силно заразна" и върлува от поне от месец успяла да засегне само 0.7% от полицайте, най-рисковата група. Щаба интерпретира това като признак за добрата им работа, защото наистина си вярват че ловят бацилите във въздуха. Ние им казваме, че се занимават с безсмислена дейност, типично за всички униформени в мирно време.
  2. Разбрахме също, че човек с рак на белия дроб е починал в Шумен и имал в пробата от гадинката. Съболезнования на близките.

  Ако все пак обществото, или по-разумната му част държи тоя цирк да свърши колкото се може по-скоро трябва да намери начин да зададе въпроси на Щаба и получи отговори.
  1. Колко съмртни случаи от пневмония имаме в България за периода от 2015та до 2020та вкл. в месеците от 1 Октомври до 30 Април? Разбити по дати, моля.
  2. Колко издадени болничини имат в същия период по години и месеци? Да ползват данните на НОИ. Могат са помолят не Витанов от БАН, а ученик от СМГ от 10клас нагоре да им подреди данните в табличка на Ексел и направи картинките с графики.
  Ако обществото успее да получи отговори на горните прости въпросчета чрез медиите си (посредниците, де) означава че има надежда и е зряло.
  Ако не - значи си заслужава да стои затворено в кошарата, докато му дойдат други мисли в главата. Дотогава ще го стрижат, доят и насипват ярма редовно в яслите.

 94. 94 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Първите институции, които организират някаква грижа за болните са били църквите.Сестрите се наричат "милосърдни сестри" защото първите такива са били монахините от най-различни ордени, а ние ги направихме "специалисти по здравни грижи".И на всичкото отгоре нагло искаме да има милосърдие.
  —цитат от коментар 59 на The Rock


  От църквите тръгва знака "Червен Кръст", следва го червеният полумесец, но червената петолъчка няма нищо общо с милосърдието, а по-скоро е екзекуционен взвод.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 95. 95 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#84] от "m17":

  А с купените кво правим- че се наблъскаха с тях яастните болници и лаборатории. Пред очите ми са - за какво твестватв - ами да си избием малко парите. Интересно кога успяха да ги купят

 96. 96 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#90] от "eti mehter":

  В българските Империи мой човек включително Османската винаги Царят, Султанът и прочие е и върховен духовник.
  Или както се казваше във фалшивият соц филм Хан Аспарух "Със Тангра ще говоря само аз". Нищо, че дамиятъ Аспарух е бил християнин, а основното българско население зороастрийци. Ана да речем Тангра обобщава бог.

 97. 97 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  Щабът се готви да годинясва. С тези 600 болни и с 15-20 нови за ден сме далече от епидемия. Докога ще я чакаме. И откога 1000 млади и здрави униформени мъже са представителна извадка за българското общество. Ако 1000 интервюирани са достатъчни на социолозите да нагодят искания резултат, за епидемологично изследване са необходими десетки хиляди теста. Които, впрочем, изобщо не са скъпи. Дори жалката българска икономика създава всеки ден по 400 000 000 лв. БВП, ако работи, или не създава, ако сме си по къщите и се любуваме на палячото с лампазите, чакайки да дойде ада.
  —цитат от коментар 91 на bgkurshum


  —-

  Този бвп не се създава само с работа, а с консумиране на блага.
  Как ще накараш хората да излязат от вкъщи и да харчат? Няма как! Нито на екскурзия, нито на море ще отидат.

  Любовта ще спаси света!!!
 98. 98 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Финансовите им заключения пък направо са втрещяващи! ЕФтино било цяла държава да блокират, но им били скъпи хиляда теста?!
  —цитат от коментар 89 на ali_ibn_isa


  Организираш щедро целево дарение и правиш масов тест. Жалко че резултатите ще бъдат актуални само 5 дни, а грешката ще бъде 60%.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 99. 99 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  Снощи от 21ч. по канал 1 имаше филм за карантината в Ухан.
  Докато го гледах си мислех, че българинът упорито иска да си направи собствени грешки, не иска да се поучи от чуждите.
  Сега разбрах, че всички хора са били за месец под карантина, никой не е ходил на работа, освен лекари, полицаи, пожарникари и социални кухни.

  Любовта ще спаси света!!!
 100. 100 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Най много заболели хващат американците, някой знае ли с какви тестове работят

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK