Как ви засягат промените в закона за извънредното положение

Как ви засягат промените в закона за извънредното положение

© Георги КожухаровНамаляване на санкции за неспазване на противоепидемичните мерки, поемане на част от осигуровките от страна на държавата по т.нар. схема за подпомага на бизнеса 60/40, дистанционни заседания на държавни и местни органи и съдилищата - това са част от промените в закона за извънредното положение, които бяха обнародвани в Държавен вестник в четвъртък (9 април). По решение на Народното събрание то ще продължи до 13 май. (Повече четете тук и тук.)


Промените, които касаят всички, са намалените глоби за неспазване на мерките, въведени със заповед на здравния министър, актовете на който вече подлежат на предварително изпълнение. Единствено санкцията за неспазване на карантината остава 5000 лв. Глобата за нарушаване на останалите ограничения, в т.ч. и за разходка в парка, става от 300 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. - при повторно. Имуществената санкция от 15 хил. лв. за неспазване на мерките от страна на едноличен търговец или юридическо лице се редуцира до размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 2000 до 5000 лв.


Друга важна промяна е уточняване на случаите, в които не се прилагат последици при забава на плащания между частноправните субекти. За да се предотврати спиране на плащания между фирмите, текстът бе прецизиран и вече не се прилагат негативните последици от забава само на плащания по договори за кредит и лизинг.
По мярката за подпомагане на засегнатите бизнеси 60/40 държавата вече няма да поема само 60 на сто от заплатите, но и същият процент от осигуровките. Останалата част е за сметка на работодателите. (Още от министъра на социалната политика за прилагане на схемата - тук.)


С промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс несеквестируемият трудов доход бе увеличен от 250 лв. на 610 лв.


Съдебната ваканция през т.г. е отменена, а вече има изключения за дела, сроковете по които текат и по време на извънредното положение. Става въпрос за 21 вида наказателни, 7 вида граждански и търговски и 16 вида административни дела (вижте списък в приложението на закона). Иначе остава общото правило, че до края на извънредното положение спират да текат процесуалните срокове по съдебните, арбитражните и изпълнителните производства. Отпадна правилото, че в този период не текат сроковете за изпълнение на указания, дадени от административен орган на страни или участници в производства. Сроковете по обществени поръчки също вече ще текат.


Съдилищата, както и държавни и местни органи, различни комитети, фондове и комисии ще могат да провеждат заседания от разстояние по време на извънредното положение. Заемащите висши държавни постове получават месец отсрочка, за да подадат имуществени декларации. Партиите няма да получават субсидии по време на извънредното положение. Държавните и местните органи могат да освободят наемателите на техни обекти от плащането на вноски до края на извънредното положение, ако то налага преустановяването на дейност.


Законът дава две опции за обезщетение при провалени заради коронавируса пътувания - туроператорите ще могат да дадат ваучер за ново пътуване в срок до 24 месеца или да възстановят средствата до един месец.


Още за схемата 60/40 - тук.
Ако сте загубили работата си - какво да правите - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4404 Неутрално

  Днес фуражката от ВМА обяви, че са имали информация за задаващата се епидемия още на 28 януари. Кое тогава ги накара да блокират страната изненадващо петък, 13 март вечерта? В целия свят ограничителните мерки бяха въведени постепенно, така че бизнесът да се подготви доколкото е възможно, и да се намалят щетите. У нас всичко се случи внезапно, и пътуванията на хиляди бяха забранени, а авансовите плащания на агенциите пропилени.

 2. 2 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1243 Неутрално
 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3537 Неутрално

  "Глобата за нарушаване на останалите ограничения, в т.ч. и за разходка в парка, става от 300 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. - при повторно."

  Е това ако не е лудост аз не знам какво друго може да бъде......

  Brevity is the soul of wit
 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4404 Неутрално

  "....част от промените в закона за извънредното положение, които бяха обнародвани в Държавен вестник в четвъртък (9 април)..."

  09.04.2020г.

  И кой изпрати милиционерите още на 20 март да пишат актове по 5000 лв в парковете и градинките? Бойко Методиев Борисов пак ли не знаеше?

 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4404 Неутрално

  ....Е това ако не е лудост аз не знам какво друго може да бъде......
  —цитат от коментар 3 на padrino


  Не е лудост.
  Извратеност е. На червената милиционерщина.

 6. 6 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 910 Гневно

  Този закон е глуповат и ненужен.
  Не ме засяга, само пак ме е срам заради недоразуменията, които ни управляват!

 7. 7 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 472 Весело

  Никак.

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 8. 8 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  "....част от промените в закона за извънредното положение, които бяха обнародвани в Държавен вестник в четвъртък (9 април)..."09.04.2020г.И кой изпрати милиционерите още на 20 март да пишат актове по 5000 лв в парковете и градинките? Бойко Методиев Борисов пак ли не знаеше?
  —цитат от коментар 4 на historama


  Наистина ли задаваш този тъп въпрос или идеята е само да напсуваш Бокаса?Внимавай сега,на 13 3 беше приет закон за ИП и по него полицайте глобяваха с 5000 лв.Днес се прие ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ на този закон и вече глобата е от 300 до 1000.Мисля,че така обяснено дори и ти ще го разбереш.

 9. 9 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Този закон е глуповат и ненужен.Не ме засяга, само пак ме е срам заради недоразуменията, които ни управляват!
  —цитат от коментар 6 на antikvarno


  И мене ме е срам,че благодарение на този закон и недоразуменията, които ни управляват,броят на заболелите и починалите е една от най ниските в Европа.

 10. 10 Профил на Viper_c
  Viper_c
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Ултравиолетовият, кажи ни нещо и за БЦЖ-то!
  Ако не се сещаш на първо четене, погледни си в "документацията".

  Комунист и на некролог да го видиш - пак му удари шамар!
 11. 11 Профил на qzu02646656
  qzu02646656
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#5] от "historama":

  Тука форумците ни убеждаваХА че било от загриженост за здравето ни.

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7526 Неутрално

  Държавата едва ли ще успее да събере сумите по наложените глоби

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5402 Неутрално

  Единствено ограничаване на движението до някъде

 14. 14 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2214 Разстроено

  Промените в закона затвърдиха мнението ми за капацитета на управляващите

 15. 15 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 24 Неутрално

  [quote#9:"uvtest"][/quote]

  Хаха ей трол малоумен,

  Ние не знаем дори приблизително колко са болните, ако се съди по хоспитализациите са в пъти над официалната бройка, не знаем колко теста се правят - ТОВА Е ДЪРЖАВНА ТАЙНА, не знаем, колко хора ей така си заминават, без да се тествани даже -

  ИЗ Лъжите на Щаба:

  В деня на здравния работник, Мутафчийски не се поколеба да оправдае с БРУТАЛНА ЛЪЖА, факта, че не се тестват медици, дори на първа линия в България:

  Мутафчийски 7.04.20 : "на други места, в Италия, трябва да припаднеш на работното си място, за да те тестват"

  Демек ни се внушава, че сме по-добре ДАЖЕ от Италия, с 40 000 теста на ден. За да бъдем поне като Италия ни трябват 4 хил. теста на ден при 10 пъти по-малко население. В България дори 400 теста на ден са непостижим мираж.

  В Италия отдавна тестват НЕ САМО медици на първа линия, от поне 2 седмици, целия персонал в болниците, лични лекари, педиатри и т.н. от Ломбардия до Сицилия:

  https://www.playhitmusic.it/2020/03/coronavirus-gallera-tamponi-anche-a-medici-base-e-personale-ospedali/

  https://www.siracusaoggi.it/coronavirus-in-sicilia-tamponi-per-i-medici-nuove-regole-per-la-quarantena/

  Световната здравна организация от седмици призовава, че трябва да се правят ПОВЕЧЕ тестове на медицински персонал на първа линия и че много държави не го правят и изостават от пандемията.

  Майната и на СЗО, ние си имаме Щаба, Тиквата, които НИКОГА, ама НИКОГА не ЛЪЖАТ!

 16. 16 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Така може да си стоим до зимата в извънредни мерки. А защо не и завинаги?
  Кога ще отворят кавенетата с външни маси?
  Крайно време е, милиционери!

 17. 17 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#4] от "historama":

  правиш ли разлика между обстоятелството, че на 09.04.2020 са обнародвани ПРОМЕНИ в закона, който иначе влезе в сила от 13.03 - т.е към 20.03 милиционерите са имали основание да пишат въпросните актове.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 18. 18 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Не знам как ме засяга, но фатмака-изстребител ще ни довърши физически!

  agent
 19. 19 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Много ми е интересно как всеки мрънка, но не прави сметка как сме най-бедната и корумпирана държава в ЕС, която прилага прилични (донякъде, всички знаем как е тук) мерки на фона на всички останали. Не сме Германия, не Франция. Ние сме държава където до оня ден хора на високи позиции си подаряваха апартаменти и същите те си преразпределят бюджет и то държавен и активно лобират за себе си и близките си.

  Същевременно по време на пандемия взимат сравнително адекватни мерки. Да идеята е всеки да си стои в тях. За 30 мин пазар 80% от хората без маски а от тези които са с маски или им стърчат носовете навън или под брадичката, или както викаше баба "кел файда". А седянките от разни пишлемета няма да коментирам изобщо. Това всичко по лични наблюдения днес в София за по-малко 30 мин и км2 обходен. Айде цъкайте минуси. Щото правилата не са важни. Да типично по български (и не само) някой ще гледа да врътне далавера, някой все ще гледа да изпапа. Ами къде спите 30+ години г-да. Защо като сте недоволни всички няма натиск като 2013та ?!?!?!!?!! Айде цъкнете ми минусче ако се припознавате мрънкачите. Аман !

  This is the place where puddings die.
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  Едни засяга повече , други по-малко. Най-ощетени са работещите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK