Дървета във Варна отново са "обезглавени", въпреки че това ги унищожава

Според специалисти в поддръжката на дървета в градовете свалянето на короните ги убива, но те умират бавно

© Виктор Борисов

Според специалисти в поддръжката на дървета в градовете свалянето на короните ги убива, но те умират бавноВъпреки многократните предупреждения на специалисти по отглеждането и поддръжката на дървета в градска среда, че премахването на короните им ги убива, във Варна тази практика продължава и през тази година. За това сигнализират граждани, които изпратиха до "Дневник" снимки на поредната серия "обезглавени" дървета.


"Безобразието се извършва от години и вече порази цялата централна част на Варна , превръщайки я в


място, залесено колкото площад "Тянанмън",
е написал в мейл до редакцията Виктор Борисов. Снимките, които той е изпратил, са от улица "Пирин", по която короните на дърветата са били изрязани в началото на месеца.


"Тя няма да се съвземе и след 10 години, пише още Борисов. Не се намериха достатъчно влиятелни гласове, които да стреснат общинската администрация и районните кметства -


поръчители на тази поголовна сеч.


Къде са изучавали чиновниците, натоварените с тази градоустройствена дейност, такива методи за поддръжка на дървесния фонд?".


Точно преди година по същия повод - "обезглавяването" на дървета по няколко централни улици в София и Варна, "Дневник" цитира експерта по поддръжка на дървета в градска среда Димитър Захариев. Според него отрязването на короните е пагубно за растенията и ги убива. Понякога това става по-бавно, в рамките на десетина години, твърди Захариев, който има европейски сертификати по арборизъм (наука за дърветата в градска среда).


"Няма видове, които да понасят подобно рязане, казва той. При цялостно премахване на короната


иглолистните дървета директно загиват.


Дървета във Варна отново са "обезглавени", въпреки че това ги унищожава

© Виктор Борисов


При другите видове, ако дървото е силно и здраво, реагира на тежката интервенция малко по-добре, но това не значи, че не му вреди. По тази причина в Съединените щати и много европейски страни прилагането на тази практика е наказуемо. Подобно отношение към дърветата може да се сравни с


обезглавяване на пиле, което продължава да тича


пет минути, след като вече е обезглавено, казва още Димитър Захариев. По тази причина дървото може да живее още 10 години, но на практика през цялото това време то умира".


Проверка на "Дневник" установи, че единствената цел на подобно методично унищожаване на дърветата е


получаване на по-висока печалба


от страна на дружествата, натоварени с тази дейност от общинските администрации.


За специалист по поддръжката на дървета в градска среда оформянето на короната на младо дърво по щадящ метод отнема 2 до 3 часа. В същото време отрязването на цялата корона става за не повече от 30 мин. Така свалянето на короните на дърветата по улична отсечка с дължина около 200 м отнемат по-малко от един работен ден при по-ниски разходи, но при


далеч по-висока финансова изгода.


По данни на общинската администрация във Варна, предоставени на "Дневник", договорът за рязане на короните на дървета в града е бил сключен с едноличното дружество "Ландшафт". Справка в Търговския регистър показва, че то е собственост на Веско Бисеров, който има участие - еднолично или в съдружие, в 13 дружества и участва в управлението на 15. Те имат възможно най-широкия предмет на дейност - от вътрешна и външна търговия, през комисионни сделки до консултантски услуги", но нито едно не е специализирана в поддръжката на зелени системи в градска среда.


Дървета във Варна отново са "обезглавени", въпреки че това ги унищожава

© Виктор Борисов


На снимките, изпратени до "Дневник" в началото на тази седмица, се вижда, че в т.нар. "кастрене" участват и брандирани специализирани автомобили на компанията "Полийорд". Според дейностите, описани в документите по регистрацията й, тя би трябвало да се занимава с ново строителство и реконструкции на жилищни и нежилищни сгради.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK