ВСС слуша на тъмно експертите, изготвили одит за системата за разпределение на дела

Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува онлайн след като министърът на правосъдието свика днес извънредно заседание заради доклада.

© Дневник

Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува онлайн след като министърът на правосъдието свика днес извънредно заседание заради доклада.Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслушва на тъмно с изключени монитори двама експерти, които са работили по одитния доклад на системата за случайно разпределение на делата. Докладът е изготвен от фирмата за киберсигурност Amatas ЕАД. Решението това изслушване да не бъде публично бе взето със 17 гласа "за" и 3 "против" след продължил няколко часа дебат, въпроси и лични нападки.


По време на заседанието стана известно, че в договора за изготвяне на доклада, подписан от представляващия ВСС Боян Магдалинчев, има клауза той да е конфиденциален и съдържанието му да не бъде достъпно за други лица извън ВСС. Боряна Димитрова обясни и че одитът представлява държавна тайна, тъй като засяга информационната сигурност на система на държавен орган. Преди дни "Дневник" също поиска достъп до доклада, но такъв бе отказан с обяснението, че засега е тайна.


Още в петък миналата седмица говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че е започнало досъдебно производство, а докладът е бил приложен към разследването. За одита говори и главният прокурор Иван Гешев, както и Боян Новански, който даде няколко интервюта за различни медии в последните дни.
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов настоя докладът да бъде публикуван, за да не бъде манипулирано общественото мнение с коментари и извадки от него, а тезата му бе подкрепена от Олга Керелска и Атанаска Дишева. Те настояха за прозрачност и публичност, като подчертаха, че голяма част от изнесените твърдения за това, че системата е "пробита", изобщо не съответстват с изводите от одита.


Самият главен прокурор Иван Гешев обясни, че изненадващо дори за него самия е съгласен с Панов, Дишева и Керелска, че този доклад трябва да бъде публикуван. Причината е високият обществен интерес. От друга страна обаче, той смята, че преди това трябва да се иска съгласие от наблюдаващия прокурор по случая, както и да се отстранят всички уязвимости, за които се твърди в доклада.

Според главния прокурор ВСС ще стане за смях, ако този одит бъде публикуван и всеки седмокласник с общи познания по информационни технологии започне да се упражнява, като разпределя дела. Магдалинчев смята, че настояването докладът да се публикува е евтин популизъм.

Той повтори няколко пъти и че изработването на системата струвало 12 000 лв., а през последните 5 години не е бил правен нито един одит. Освен това през последната година е бил поддържан на добра воля и безплатно от фирмата Smart systems 2011, която е изработила софтуера.


Атанаска Дишева репликира, като подчерта, че в одита не е отчетен нито един успешен опит за външен пробив в системата,, което противоречи на твърдението, че сигурността е "пробита". Тя отново настоя за публикуване на целия доклад, тъй като неговата конфиденциалност очевидно вече е компрометирана.

Лозан Панов попита, след като докладът е държавна тайна, дали главният прокурор ще се самосезира за това, че е изнесъл публично части от него, но отговор не получи.

По време на дебата бяха зададени и много въпроси, сред които бе поставен и този как е била избрана фирмата,ь изпълнител на одита. Олга Керелска посочи, че изработването на софтуера е струвало 12 000 лв. без ДДС и 14 000 лв. с ДДС, а за одита са платени 20 000 лв. на фирма Amatas ЕАД. Спор имаше и по въпроса дали да бъдат изслушани IT експерти от ВСС, които поддържат сървъра и за които се твърдеше, че не са допуснали одиторите и не са съдействали за изготвянето на доклада. Мнозинството от 14 души бе "против" това те да бъдат изслушвани, а само 8 от членовете гласуваха "за".


Гешев обяви, че те щели да защитят работата си и нямало смисъл от това, а преди гласуването Атанаска Дишева прочете част от доклада, в който одиторите заявяват, че им е бил позволен достъп, предоставени са им пароли и им е оказано съдействие. По време на дебата бяха зададени и въпроси - защо все още не е започнала работата на Единната информационна система, част от която е и системата за случайно разпределение на делата.


Бе повдигнат и въпросът защо някои от членовете на съдебния съвет са се запознали с резултатите по-рано от други и кой е сезирал прокуратурата. От заседанието стана ясно, че докладът е входиран в деловодната система още на 12 март и е бил достъпен за всички, според Магдалинчев.


Боян Новански хвърли светлина: "Всеки, който е поискал, е можело да го изиска. На 13-и се обадих на фирмата и помолих да дойдат да обяснят какво пише в доклада. На 13-и бяхме 7-8 души в сградата на ВСС, включително и IT специалисти от ВСС. Kойто беше в сградата, го извиках да го обсъдим, а после сигнализирахме до прокуратурата. Това не е конспирация, а отговорност".


Министърът на правосъдието Данаил Кирилов пък обяви, че е бил засегнат, защото го наричали "белия хакер", както и от поведението на Лозан Панов през лятото на миналата година, когато министърът присъства на публично разпределение на дело във ВКС. Какво се случи тогава - четете подробно тук.


Гешев отново заяви, че системата за случайно разпределение била избрана под натиск от бившия министър на правосъдието Христо Иванов, а преди това била предложена от бившия министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и зададе въпроса защо това е станало, след като се твърди, че съдебната власт била независима. Преди дни Иванов подчерта, че не е лобирал за избор на фирма - четете обяснението му тук.


Заради множеството въпроси и изострения тон по време на дебата Данаил Кирилов стигна дотам, че предупреди Атанаска Дишева, че не била в столичния общински съвет и не можело да взема думата след всяко изказване. Той обяви и че по този начин работел и бившия вече съдия Методи Лалов, който сега е част от общинския съвет.


В крайна сметка след всички спорове бе решено първо да се изслушат експертите, изготвили одита, а едва след това да се решава дали ще бъде публикувано резюме от него, части от целия доклад или той ще бъде оповестен публично след разрешение на наблюдаващия прокурор.


Какво пише в одитния доклад - четете в "Капитал".
Пълната хронология на събитията за системата за случайно разпределение на делата - четете тук
За досъдебното производство, образувано в прокуратурата - четете тук
Защо главният прокурор Иван Гешев определи казуса като "коронавирус в съдебната система" - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Калинките-мижитурки се крият следвайки милиционера с каскет.
  Жалка работа.
  Материала, материала.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Къде по-добре за тях е да ни разкажат, това, което им е изгодно, отколкото да го покажат целия.

 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Опита за ПР акция на лавровия каскет изглежда е не успешен.На мен ми е интересно защо не си направи ПР със случая Мавродиев.Защо се потопи такъв човек жаден за слава.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 15 Неутрално

  ГешеФ, ГешеФ, да ти пикаем в селския миционерски каскет. Мавродиев кога ще го разследваш? Стига се прави на шериф из селата, да разследваш кой открадна кокошката на баба Пенка.

 5. 5 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Може да се направи връзка, че когато "хакнат" случайното разпределение на делата и съдиите се включат пръскачките за да сигнализират, че страховитата операция тип Джеймс Бонд е успешна.
  Милиционера с каскет да разследва маркучите на пръскачките кой ги е поставил и къде са кранчетата.
  Материала, материала.

 6. 6 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 277 Неутрално

  вятър и мъгла. важното е, че 75 млн минаха при когото трябва. каскета си изпълни задачата

 7. 7 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#4] от "bacillus ":

  Чакай сега е зает. Той отиде в с. Трилистник във връзка с разкрит грабеж на възрастен мъж.https://www.youtube.com/watch?v=LoMFSgXf-i4

 8. 8 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Весело

  За инфо ........ изпълнителен директор на тая фирма одиторска е Атанас Симеонов ... собственик на VIP Security ......

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  На тъмно, я! Иначе ще им светнат насраните гащи! И на каскета също!

 10. 10 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Гешев е назначен не от вас искащите да разследва тоя и оня , а е назначен от Падишаха на ДПС и лявата му ръка Лоеното Дебилче ! Сега плачете , че било на тъмно обсъждането , но когато протестирахме срещу спускането от "горе" на Грешев/съгрешил с КТБ и Иванчева/ - КЪДЕ БЯХТЕ ?!!! МАТЕРИАЛА - МАТЕРИАЛА !!!

 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1607 Любопитно

  За тази независима власт е както и при другите.....тъмното е за тях светло , светлото е тъмно !

 12. 12 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Весело

  Ако одита на Amatas ЕАД е бил на стойност 20000 лв на система, изградена за 12000 лв.......голям одит ши да е бил...страшна работа...хахаха..... Особено, ако повярваме на Гешев, че не трябва да се публикува, щото някой седмокласник може да разпредели дело........ Смях Гешев....смях!!!... Ами то, ако е така що ги дадохте тея 20000 лв на Симеонов ... от VIP Security.......

 13. 13 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  ,,Гешев отново заяви, че системата за случайно разпределение била избрана под натиск от бившия министър на правосъдието Христо Иванов, а преди това била предложена от бившия министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и зададе въпроса защо това е станало, след като се твърди, че съдебната власт била независима. “


  Толкова е независима щото вече нищо не зависи от нея...!

 14. 14 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Любопитно

  Да бе верно... Гешев защо не разследва Навродиев за тези МНОГО МИЛИОНИ а се е захванал със ,,случайното “ разптеделение на делата?
  Със ,,случайното разпределение на парите” няма ли да се заеме най-накрая?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK