Фандъкова: Ще възстановим Княжевския лифт със или без собственика му

Началната станция на кабинковия лифт над Княжево

© Юлия Лазарова

Началната станция на кабинковия лифт над КняжевоЩе има ли отново Княжевски лифт ще реши Административният съд - София, където се води дело, заведено от собственика му "Витоша ски" АД. Жалбата е срещу заповед на кмета Йорданка Фандъкова, с която се иска да се възстановят началната станция на лифта в Княжево и горната - в местността Копитото на Витоша. Това стана ясно от отговор на Фандъкова по повод питане на общинския съветник Иван Мечков от БСП на 12 март.


Задължение на кмета на общината е, когато обектът не се поддържа в добро състояние, да издаде заповед за възстановяването му. Това изисква член 195, алинея 4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ).


"Витоша ски" АД обжалва този административен акт и така заповедта все още не е влязла в сила. След предстоящото решение на Софийския административен съд делото предстои да отиде за разглеждане и във Върховния административен съд.
В предизборната си програма за новия кметски мандат Фандъкова обаче твърдо заявява, че Княжевския лифт ще бъде възстановен до 2021 г. "Със или без съдействието на собственика", твърди тя в писмената си програма.


Кой и как купи Княжевския лифт


Първият кабинков лифт у нас - Княжевският, е пуснат в експлоатация през 1962 г. и е спрян през 1994 г. заради аварии и липса на средства за отстраняването им. През 2007 г. Столичната община провежда процедура за приватизацията му заедно с другите въжени линии на Витоша - Симеоновския, Драгалевския, ски влековете на "Алеко", на "Конярника". Началната цена е 8.2 милиона лева и търгът е спечелен от "Витоша ски" ЕАД, което е собственост на офшорна фирма от Вирджинските острови. Тя предлага цена 8.3 милиона лева.


Другият участник в търга е "Юлен" АД, също собственост на офшорна фирма, но от Кипър. В ръководството и на двата участника в търга присъства юристът Петър Петров. Така той се явява едновременно и победител, и губещ в процедурата.


"Предпочетохме "Витоша ски", защото даде гаранции, че ще запази дейността на общинската "Въжени линии" за 25 години", обясни тогава Иван Димитров, директор на Столичната общинска агенция по приватизация (СОАП).


Общината да изкупи обратно лифтовете, предложи "Демократична България"


На 3 февруари общинските съветници от "Демократична България" внесоха в Столичния общински съвет пакет от мерки за улесняване на достъпа на софиянци до Витоша. Една от тях е кметът Фандъкова да предприеме действия, за да осигури възстановяването на Княжевския кабинков лифт и на седалковия Драгалевски лифт.


Един от стълбовете, които държат въжетата на лифта до Копитото

© Юлия Лазарова

Един от стълбовете, които държат въжетата на лифта до Копитото


Фандъкова може да изиска от собственика на двата лифта - "Витоша ски", да ги поправи, каквото право й дава ЗУТ. Ако "Витоша ски" откаже, кметът може да включи двата лифта в Програмата на Столичната община за придобиване на общинска собственост.


Тази възможност - общината да изкупи обратно на лифтовете, вероятно активира собственика им и той няколко дни по-късно през февруари обяви, че иска да го възстанови. Фирмата "Витоша ски" внесе искане в общинското направление "Архитектура и градоустройство" за изготвяне на специализиран устройствен план с тази цел.


Години наред "Витоша ски" отказваше това с мотива, че Планът за управление на парк "Витоша" пречи, тъй като задължава новите стълбове да се изградят само на мястото на старите. Този довод има логика, доколкото проектът на собственика от 2016 г. включваше Княжевският лифт да се продължи от Копитото към "Златните мостове" и пистите Ветровала, Конярника и Офелиите.


"Витоша ски": Продължаване на лифта до "Златните мостове" не се обсъжда сега.


"Дневник" запита управителя на "Витоша ски" АД инж. Костадин Костадинов дали сега идеята е същата - да се продължи лифта от "Копитото" до "Златните мостове".


"Този въпрос сега не се обсъжда. Имаме друга визия за там. По този въпрос засега нищо не е уточнено", отговори лаконично той.


Фандъкова е резервирана към проявеното желание от собственика


"Ако трябва да кажа откровено, нямам цялото доверие, че собственикът иска да го възстанови. Смятам, че на база това внесено искане (за специализиран устройствен план) и на възможностите, които ние идентифицираме, можем да се справим", обеща тя. В същото време не се ангажира със срок кога най-сетне ще заработи този лифт.


Общината вече е извършила свое проучване на трасето до "Копитото"


Столичната община вече е извършила геодезическо заснемане на четирите носещи стълба по трасето от Княжево до Копитото с оглед възстановяване на съоръжението и така демонстрира решимост да действа.


"В момента се изготвя правен анализ, на чиято база предстои да дам предложения пред Столичния общински съвет за повторното изграждане на кабинковия лифт до Копитото", ангажира се Фандъкова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Политиците си отиват, обещанията остават.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Любопитно

  "През 2007 г. Столичната община провежда процедура за приватизацията му заедно с другите въжени линии на Витоша - Симеоновския, Драгалевския, ски влековете на "Алеко", на "Конярника" Началната цена е 8.2 милиона лева и търгът е спечелен от "Витоша ски" ЕАД, което собственост на офшорна фирма от Вирджинските острови. Тя предлага цена 8.3 милиона лева.


  Другият участник в търга е "Юлен" АД, също собственост на офшорна фирма, но от Кипър. В ръководството и на двата участника в търга присъства юристът Петър Петров. Така той се явява едновременно и победител и губещ в процедурата."

  Някой може ли да ме осветли каква е разликата между двамата участника в търга, освен че едната офщорка е в Кипър, а другата - на Вирджинските острови ?

 3. 3 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 329 Неутрално

  А кой ще ремонтира ремонта?

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 4. 4 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 524 Неутрално

  от всички лифтове на витоша този е единственият безсмислен, който и да се оправи ще вози предимно въздух... на копитото е мизерия, няма какво да се прави там, далеч е от популярните места в планината.

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Царе сте на обещанията, Фъндъчке!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 6. 6 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  от всички лифтове на витоша този е единственият безсмислен, който и да се оправи ще вози предимно въздух... на копитото е мизерия, няма какво да се прави там, далеч е от популярните места в планината.
  —цитат от коментар 4 на Батков-вън


  Въздух друг път, на такива опашки сме чакали, за да се качим навремето.
  А на Копитото има какво да се прави - да се наслаждаваш на планина и чист въздух.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Началната цена е 8.2 милиона лева и търгът е спечелен от "Витоша ски" ЕАД, което е собственост на офшорна фирма от Вирджинските острови. Тя предлага цена 8.3 милиона лева"
  Стига с тези Вирджински и Кайманови острови, кажете кой български дебил е купил лифтовете на безценица и не спазва договора да ги възстанови . Казват, че е Цеко Минев, но мисирките не смеят да си отворят устите.Който не спазва приватизационните договори, да му се отнеме сосбтвеността, тя и без това не е негова, защото парите са му дадени с прословутите куфари

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#6] от "The Shadow":

  Не виждаш ли, че е трол на цеко? Чакали сме с часове и то зимно време.
  Тоя вероятно не е роден в София и няма никаква реална представа за лифта.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#4] от "Батков-вън":

  Ще се забрани достъпа до планината на частни автомобили , и човек ще може да се разхожда или да кара колело по пътя , без да се притеснява че някой джигит с БМВ ще го отнесе !

 10. 10 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Гневно

  Цеко се подиграва публично и на общината и на хората.. А Фандъкова си търси да обещае нещо популярно и да симулира борба за него..

 11. 11 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 586 Неутрално

  ИванМечков ген.о.р.,да не би да не може да се качва пеша? Казвам това защото не вярвам да е "безплатен" въпроса му,а и тойе такъв наплашен заек че... Всъщност лифтовете на Витоша са на ЦекоМинев. И това че вече няколко години клати столичани,а не получава наказание говори колко близо е до властта. И почти всички сме виждали приватизационни договори и си има точки за нарушававане на договора.И следприватизационен контрол не може да събори сделката-вервайте ми.А ЦекоМинев да види какво се случи с Черепа.

 12. 12 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  "През 2007 г. Столичната община провежда процедура за приватизацията му заедно с другите въжени линии на Витоша - Симеоновския, Драгалевския, ски влековете на "Алеко", на "Конярника" Началната цена е 8.2 милиона лева и търгът е спечелен от "Витоша ски" ЕАД, което собственост на офшорна фирма от Вирджинските острови. Тя предлага цена 8.3 милиона лева.Другият участник в търга е "Юлен" АД, също собственост на офшорна фирма, но от Кипър. В ръководството и на двата участника в търга присъства юристът Петър Петров. Така той се явява едновременно и победител и губещ в процедурата." Някой може ли да ме осветли каква е разликата между двамата участника в търга, освен че едната офщорка е в Кипър, а другата - на Вирджинските острови ?
  —цитат от коментар 2 на samoedin


  Докато не се забранят да участват в обществени поръчки фирми, чиито са собственост на офшорки няма да имаме решение на проблема.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 13. 13 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 567 Неутрално

  от всички лифтове на витоша този е единственият безсмислен, който и да се оправи ще вози предимно въздух... на копитото е мизерия, няма какво да се прави там, далеч е от популярните места в планината.
  —цитат от коментар 4 на Батков-вън


  От Копитото до Момина скала, после хижа Средец, после към хижа Камен дел.....и т.н..
  Маршрутът е приятен в горещите летни дни, а през зимата е приказка!
  Има и други възможности-към Боянския водопад, или след хижа Средец към Хижа Тинтява и Камен дел...
  Качи се, разходи се, хубаво е 🌼🍀🌲

 14. 14 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 567 Гневно

  Фандъкова да престане да пакости на града!
  Като се разкара, тогава да го пуснат, за да няма ремонт на ремонта!

 15. 15 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Дали е офшорка или не - разликата е минимална. Ще стане като с плажовете. Ако знаеш, че е на Цеко, какво - ще го напляскаш по дупето ли?

 16. 16 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 930 Неутрално

  "Началната цена е 8.2 милиона лева и търгът е спечелен от "Витоша ски" ЕАД, което е собственост на офшорна фирма от Вирджинските острови. Тя предлага цена 8.3 милиона лева"Стига с тези Вирджински и Кайманови острови, кажете кой български дебил е купил лифтовете на безценица и не спазва договора да ги възстанови . Казват, че е Цеко Минев, но мисирките не смеят да си отворят устите.Който не спазва приватизационните договори, да му се отнеме сосбтвеността, тя и без това не е негова, защото парите са му дадени с прословутите куфари
  —цитат от коментар 7 на proza

  Мисля, че не е Цеко, а чичковците които се крият зад офшорките. Цеко и той ми иде на бушон, ама по-главен и още не е горял. Иначе, за това кой стои зад всичките безобразия може да си направиш изводите от това кой стои зад другите ски зони, кой им налива пари във федерацията, кой управлява в София и повече от десет года си прави оглушки за престъпната концесия, кой покровитекства престъпленията и обсебването в Банско, кой би могъл да продължи да работи и след карантината от 13-ти март и т.н.

 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  "Всъщност лифтовете на Витоша са на ЦекоМинев." Ядец. На прасенцата от фермата са.

 18. 18 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1047 Весело

  хубавото на княжевския лифт е, че е туристически, а не скиорски... няма достъп с кола, няма гигантски паркинги с нагляри и пушеци долу и иска известно усилие да стигнеш до него...
  с петицата до княжево и после нагоре си е едно добро упражнение... и наистина едно време опашката понякога стигаше чак до бор-шишарка... любимото ми беше, баща ми като я види толкоз дълга да каже, бе къде ще чакаме толкоз дълго, я дай направо да сядаме на кебапчетата... оттогаз съм научен, видя ли кръчма да не я пропускам...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 19. 19 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#4] от "Батков-вън":

  Ти така си мислиш! Представи си, някои хора ходят на Витоша за туризъм и почивка, а не само за да карат ски, да се напият или да заровят нещо.
  От лифта има чудесен полегат маршрут към Зл.Мостове и поляните зад тях. Отива се и до най-популярните туристически хижи. За по-запалените планинари има преход Копитото-Камендел-Алеко и с другия лифт надолу. За съжаление, при вятър кабинките почваха много да се клатят и имаше няколко инцидента, заради които лифтът беше спиран няколко пъти през годините. Когато работеше обаче, имаше голям интерес към него.

 20. 20 Профил на ee3Si
  ee3Si
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#6] от "The Shadow":Не виждаш ли, че е трол на цеко? Чакали сме с часове и то зимно време.Тоя вероятно не е роден в София и няма никаква реална представа за лифта.
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  В последните години преди да го спрат вървеше празен - няколко пъти се качвах с него (извън зимния сезон), все в съботни и неделни дни и бяхме сами с жената (тогава гадже). Като бях малък с баща ми сме се качвали, тогава верно имаше опашки, ама бяха други времена (70-сетте години). То по това време на 66 не можеше да се качиш - имаше 2 автобуса на час и 500-600 човека на спирката в битка за качване, на автогарата на Овча купел беше същото за Зл.Мостове, а Симеоновски лифт нямаше.
  В момента ако не се направи продължение до Ветровала (или Конярника/Кумата/Боерица ), както и голям паркинг при начална станция ще излезе на загуба още преди да е паднала на земята отрязаната лента за пускането му. Ама ако е да се отчита дейност от Фандъкова и герб може и да закопаят едни милиони там под телевизионната кула. Ентусиастите които обикалят по хижите цитирани по горе са много малко, повечето хора ще искат да ги стовари близо до поляна за пикник, кръчма или писта и след първоначалната еуфория ще има пълен срив. Пък и за голяма част от младите и ентусиастите е по добре ако лифта ходи по нагоре - ще могат реално да се правят излети до Черни връх и обратно (в момента с кола до Кумата, пеш до върха и обратно) или към Алеко и с връщане през Симеоново или Драгалевци. Сега тези маршрути почти не се ходят, от копитото са много дълги и трудни за нетрениран човек а тренираните хич не им пука ама пък са малко...

 21. 21 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Тоя лифт е любим на столичани, не толкова младите го помнят с носталгия, а младите изобщо не го помнят, но са чували за него. Дано бъде възстановен, ще е добра новина за всички. Но би било добре като го възстановяват, да имат предвид, че е нужно и да бъде модернизиран, а не да е 1 към 1 с това, което е бил. Щото все пак сме 2020 г., комунизмът си отиде преди 30 години, твърдим, че и преходът също. Така че нека бъдем в крак с времето, в което живеем.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Това е най важното! Когато има истинска опозиция, започва размърдването:
  На 3 февруари общинските съветници от "Демократична България" внесоха в Столичния общински съвет пакет от мерки за улесняване на достъпа на софиянци до Витоша. Една от тях е кметът Фандъкова да предприеме действия, за да осигури възстановяването на Княжевския кабинков лифт и на седалковия Драгалевски лифт.
  Фандъкова може да изиска от собственика на двата лифта - "Витоша ски", да ги поправи, каквото право й дава ЗУТ. Ако "Витоша ски" откаже, кметът може да включи двата лифта в Програмата на Столичната община за придобиване на общинска собственост.
  Тази възможност - общината да изкупи обратно на лифтовете, вероятно активира собственика им и той няколко дни по-късно през февруари обяви, че иска да го възстанови. Фирмата "Витоша ски" внесе искане в общинското направление "Архитектура и градоустройство" за изготвяне на специализиран устройствен план с тази цел.

 24. 24 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 468 Неутрално

  да заработи до ветровала ще е добре, също пускане на романския, драгалевския, а цеко вън

 25. 25 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#23] от "vasill":

  Абсурдно е да се приписват каквито и да е заслуги на "Демократична България", те не са никаква опозиция, а просто разказвачи на празни приказки....

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Дали е офшорка или не - разликата е минимална. Ще стане като с плажовете. Ако знаеш, че е на Цеко, какво - ще го напляскаш по дупето ли?
  —цитат от коментар 15 на Грую


  Да!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#23] от "vasill":Абсурдно е да се приписват каквито и да е заслуги на "Демократична България", те не са никаква опозиция, а просто разказвачи на празни приказки....
  —цитат от коментар 25 на carebean


  До сега празни обещания се чуват само от герберите, които щом са на власт би трябвало двеста пъти да са възстановили тези лифтове.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  При законен собственик общината ще влага средства - пълна щуротия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 29. 29 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 978 Неутрално
  [quote#12:"Darcas"][/quote]

  Е де'юре не могат да ги забраянят ,но могат да ги пренебрегват при избора.
  Но дали пък искат??

 30. 30 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Този лифт е машина за пари, както и хотела горе Копитото, и само наследнци на бившите комунисти могат да го оставят в това състояние, след като са го купили с неизработени пари!

 31. 31 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#20] от "ee3Si":

  Не случайно има знаци забранено качването с коли събота и неделя. Но кой ти ги спазва. Ако няма полицаи, никой не ги зачита.

 32. 32 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Абе гниди, ревете си. Хората си разделиха каквото трябвало.

 33. 33 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ако от ГЕРБ ми даваха по 5 лева за всяка новина за обновяване на лифтовете на Витоша, сега можеше да даря десетки левове на болниците. Но нито ще даря, нито лифтовете ги има...

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Затуй важные совецкие памятники.

  Княжески... на собственик жив... или паднал в борбата.
  СССР бореше монархическите останки.
  А сега (сбъркани секрекметарки) реставрират.

  Явна закана за пробив в отбраната на извънредно положение
  против любители на Витоша!
  Ако заканата за пробив в отбраната...
  хиляди пълнолетни граждани, гражданки и подрастващи гражданчанета ще се юрнат да ползват Княжевски лифт.
  Възрастни, млади, с деца... по 4 или 6... в кабинка.

  Това ли е целта??

  До коментар [#1] от "Роси":

  Политиците си отиват, обещанията остават.

  "Фандъкова: Ще възстановим Княжевския лифт
  със или без собственика му"

 35. 35 Профил на Minch
  Minch
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#6] от "The Shadow":

  човекът има предвид, че няма нито мол, нито някъв друг битак горе.

 36. 36 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  ами а дано. оспехи занапреде .

 37. 37 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "The Shadow":

  Чакали сте 70те години. То тогава и на опашки за хляб сте чакали :) Като не са имали коли хората е имало опашки за евтиния лифт. Сега с лична кола всеки може да отиде навсякъде в планината и хората го правят - защо ще се качат на този лифт, който няма да ги качи до любимите им места в планината? Хората обичат алеко-черни връх, златни мостове, дендрариум. С колите отиват директно там, малцина ще изберат да платят за лифт до копитото и да ходят после дълго време пеша. За разлиа от повечето коментиращи аз не съм бил за последно горе преди 20 години и виждам къде са потоците.

  Още повече че нов лифт ще е поне 10-15 млн лв и няма билетчето да левче после, нали се сещаш. Мин 15 за да не е на загуба.

  Ако се удължи до златните и ветровала вече ще е друго.

 38. 38 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  "Витоша ски": Фактически собственик – Цеко Минев.
  "Юлен": Формален собственик – някакъв социално слаб грък, фактически собственик – пак Цеко Минев.

 39. 39 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Аре ходи пеша бе ! ТВ Кулата и летящата чиния . ГаДост

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 40. 40 Профил на donizavar rex
  donizavar rex
  Рейтинг: 10 Разстроено

  Копитото добре. а другите кога. на АЛЕКО е абсолютна разсипия....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK