Великденските празници: без раздаване на върба и минаване под масата

Ловчанският митрополит Гавриил и премиерът Бойко Борисов.

© Правителствена информационна пресслужба

Ловчанският митрополит Гавриил и премиерът Бойко Борисов.За Възкресение Христово тази година няма да се пренася благодатен огън от Ерусалим, а ще се използва останал от миналата година. На Цветница няма да се раздава върба, за да няма струпвания на хора, а на Разпети петък няма да се минава под масата, а под плащеница, държана високо от четирима души.


Това са мерките срещу разпространението на коронавируса, за които се разбраха премиерът Бойко Борисов и Светия синод след среща, посветена на организацията на службите в църквите. На срещата представителите на Светия синод са предложили средствата, които биха били похарчени за полета до Израел, с който се пренася благодатният огън, да бъдат насочени за борба с коронавируса.


Още миналата седмица бе решено, че на Великден църквите ще останат отворени, но богослуженията ще бъдат изнесени пред храмовете, а МВР ще следи да няма струпвания на хора. Сега премиерът Бойко Борисов и Ловчанският митрополит Гавриил казаха на брифинг, че богомолците трябва да са с маски или шалове, да спазват необходимата дистанция, а в храмовете да има дезинфектанти.
"Няма Великден, на който да не съм ходил досега, каза премиерът Борисов и посочи, че посещава манастирите около Банкя, а не катедралата "Св. Александър Невски", защото това не е време за показност. "Този път няма да отида, не че по-малко вярвам, а за да дам и аз личен пример", каза Борисов. Той призова миряните да не ходят в храмовете, освен ако не им е крайно необходимо, от "животоспасяваща нужда".


И догодина ще има Великден, сега - само крайно нуждаещите се.


Бойко Боривов,

министър-председател


"Не могат отчетата да кажат "не идвайте", защото това означава да си хвърлят расото", заяви премиерът и посочи, че управляващите могат да призоват до храмовете да отидат само тези, за които нуждата им да са в църквата е по-голяма от страха от коронавируса, "за да не убием духа на тези хора".


"Църквите ще светят, в тях ще се извършват литургиите, камбаните ще бият, защото те са ни спасили от робството, упованието е много важно", каза още Борисов. Той обаче посочи, че правителството, Светият синод и народът трябва да са много дисциплинирани, "хем да можем да си почетем вярата, хем да търсим упование в Господ" и същевременно да се спазят мерките.


Ловчанският митрополит Гавриил мотивира настояването на синода църквите да останат отворени за миряни.


За вярващите би било най-страшната епидемия, ако не ги пуснем вътре на Великден.


Гавриил,

митрополит Ловчански


Владиката изтъкна, че има силно вярващи хора, има отчаяни и обезверени миряни, които се нуждаят от църквата, и на тях не може да бъде отказан достъп. "Нашата отговорност е огромна. Ние сме отговорни и правим всичко възможно Господ да прекрати тази пандемия... Светата литургия не става някъде на поляната. Всеки човек се моли у дома или където и да е, но най-важното е Светата литургия. Тя става в божия храм", заяви митрополит Гавриил и посъветва журналист да не говори за неща, които не разбира, след въпрос защо службите да не са при закрити врата, както ще бъде например в Гърция и в Сърбия. Той отново изтъкна тезата си, че чрез причестяване с обща лъжичка или чаша не може да се разпространи зараза, а от храмовете не може да тръгнат болести. "Където е божията благодат, там изгарят всички микроби", смята той.


Намеси се и премиерът Борисов, който увери, че е създадена организация, за да се спазват противоепидемичните мерки.


Не мога да издам такава заповед с милиция и палки и бой да изгонят хората от църквите


Бойко Борисов,

министър-председател


"Божието наказание със сигурност ще дойде към всеки, който не е вярващ. Ние сме създали цялата организация с всички мерки и няма да има по-голямо струпване от това, което е на улицата в София. Но сме си оставили светлинката да свети и камбаната да бие, да ни даде кураж", каза премиерът.


На въпрос как ще се отбелязва следващият голям празник - Гергьовден, Борисов каза, че се обсъждат три варианта, а решението ще се вземе според ситуацията с разпространението на коронавируса. На 30 април ще е известно дали и под каква форма ще се проведе традиционният военен парад в София.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK