Кирилов няма съмнения, че системата за разпределение на дела е била манипулирана

Вчера на заседание на ВСС, свикано по искане на министър Кирилов, бе решено да се прекрати договорът с фирмата, която е изработила, внедрила и поддържа системата за случайно разпределение на делата

© Юлия Лазарова

Вчера на заседание на ВСС, свикано по искане на министър Кирилов, бе решено да се прекрати договорът с фирмата, която е изработила, внедрила и поддържа системата за случайно разпределение на делатаМинистърът на правосъдието Данаил Кирилов няма съмнения, че системата за случайно разпределение на делата е била манипулирана и в нея е имало неправомерна намеса. Доказателства за това все още няма, но той е убеден, че едно разследване би могло да установи дали, кога и как е имало подобни пробиви в системата.


Така на практика министър Кирилов възприе тезата на главния прокурор Иван Гешев, че системата за случайно разпределение на делата е "пробита", макар че за това все още не са известни никакви конкретни данни и доказателства.


"При толкова много рискове аз нямам съмнения, че тази пробита система е била достъпвана неправомерно и е била манипулирана. Много са възможностите, хипотезите за това кой би могъл да се е възползвал от тези слабости. Това би следвало да се установи от разследването", каза министър Кирилов в ефира на БНТ.
Коментарът му идва ден след като пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) заседава над 9 часа и реши да прекрати договора с фирмата изпълнител и да обяви нова обществена поръчка за поддръжката на системата.


Решението бе взето след продължило над 4 часа изслушване на тъмно и при изгасени монитори на двама експерти по киберсигурност, които са изготвили одитен доклад за сигурността на системата за случайно разпределение на делата. Този доклад е държавна тайна и е изготвен при клауза за конфиденциалност, заради което ВСС реши, че ще публикува само резюме от него, но не е ясно кога.


По думите на министър Кирилов в края на доклада имало данни за опит за намеса в системата чрез SQL инжекция, но този опит се смята за неуспешен. "С този метод - SQL инжекция, е атакувана и базата данни на Националната агенция за приходите, само че там атаката е била успешна", каза министърът.


Той припомни, че е образувано досъдебно производство, а по време на дебата е било обсъждано и какви действия би могъл да предприеме наблюдаващият прокурор. Според Кирилов в рамките на едно разследване е възможно да се установи дали е имало пробиви.


"Целта на доклада не е да доказва исторически назад манипулации, а да тества системата спрямо рискове и предизвикателства, свързани със сигурността. Изпълнителят е избран чрез обществена поръчка на ВСС и докладът показва висока уязвимост на системата от външни влияния", каза Кирилов.


Той обясни и че изводите от одита са били обсъждани в детайли и припомни, че са изслушани експертите на дружеството изпълнител. Министърът каза, че членовете на ВСС вече имат задълбочена информация, и изрази надежда, че общественият интерес не е бил засегнат, макар че съществената част от обсъждането бе проведена при изключени монитори по време на онлайн заседанието.


Кирилов допълни, че експертите са уверили, че от страна на разработчика не са открили данни за злоупотреба, но по думите му тази система е внедрявана почти на коляно, много пъти си е сменяла концепцията за формата и за нейното интегриране с другите информационни продукти в съдебната система.


"Този разработчик ("Smart systems" - бел. ред.) е получил възможност да приложи въпросния продукт, като от всички доклади и протоколи по-скоро създава усещането, че се е действало на парче", каза още правосъдният министър. По думите му експертите са уверили, че от страна на разработчика не са установени данни за злоупотреби или да са оставени умишлено "вратички", през които да може да се влезе в системата.


"Има съпротива и интереси тази система да не бъде поставена под съмнение и анализ, да не бъде и одитирана. Изненадах се, че в случаите, в които ВСС е правил проверки, не е възлагал проверки за съответствие на логовите файлове със записите и протоколите", каза Кирилов, но не обясни откъде идва тази съпротива.


"Оказва се, че тази електронна система е "митично електронна". Тя е някакъв продукт, чиито крайна цел е да създаде един лист хартия и не е ясно с колко опита, колко лица, с колко верни списъци със съдии, които са участвали в подбора. Не е случайно. Въпросът кой го е позволил е много сложен. Не очаквайте от мен да персонифицирам и да обвинявам конкретни лица. Очевидно е, че и тогавашния ВСС, тогавашната изпълнителна власт имат в една или друга степен отношение за действието на тази система", коментира Кирилов.


Според него обаче дори и да е имало намеса в системата за случайно разпределение, това не води автоматично до опорочаване на съдебните дела и това не може да бъде самостоятелно правно основание да се твърди, че някое от делата е опорочено. Трябва се докаже по съответния ред, че разпределението е манипулирано и това е довело до последици.


"Изобличаването накърнява престижа, но е по-добре да знаем истината, отколкото да не знаем основни неща за системата. Истината рано или късно винаги излиза наяве", смята Кирилов.


Защо и как пленумът на ВСС реши да изслуша експерти по киберсигурност на тъмно - четете тук
ВСС реши да прекрати договора с фирмата изпълнител и да търси нова за поддръжка - тук
Какво пише в одитния доклад - четете в "Капитал".
Пълната хронология на събитията за системата за случайно разпределение на делата - четете тук
За досъдебното производство, образувано в прокуратурата - четете тук
Защо главният прокурор Иван Гешев определи казуса като "коронавирус в съдебната система" - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK