С три минимални заплати ще бъде ли спасен независимият сектор в културата

Боил Банов

© Велко Ангелов

Боил БановСвободните артисти ще получават три месеца минималната работна заплата (610 лева), ако са имали под 1000 лева месечен доход през 2019 г. Това е помощта, която обяви днес на брифинг министърът на културата Боил Банов.


Той успя да убеди правителството тази мярка да стане факт, след като в последната седмица проведе няколко онлайн срещи с представители на независимия сектор, който е най-ощетен в сферата на културата от забраните на извънредното положение.


Свободни артисти одобряват мярката като първа крачка
"Това наистина е позитивна новина! Това е първа крачка, защото в началото на преговорите ни казваха "Гледайте си работата - има мярка 60:40, има и безлихвен кредит от 1500 лева", коментира за "Дневник" Асен Асенов от независимия културен сектор, директор на фондация "Едно за култура и изкуства". Той е участник в преговорите с работната група на в Министерството на културата. Те бяха следени от Брюксел чрез представител на програмата "Творческа Европа", който изготви доклад за мерките, които се обсъждат на тези преговори за подпомагане на свободните артисти у нас.


Вчера Банов участва в конферентна онлайн връзка с всички свои колеги от страните от Европейския съюз. На нея той представи мерките, които днес огласи.


Мярката ще започне да действа още в края на април


Още на следващото заседание на Министерския съвет процедурата ще бъде регламентирана, като средствата ще се отпуснат от държавния бюджет. Очаква се мярката да започне да действа още в края на месец април, казаха за "Дневник" от Министерството на културата. Кандидатстването за нея ще стане по ясни и прости критерии пред фонд "Култура", който е към министерството. Всеки свободно практикуващ артист, който отговаря на изискването за доход под 1000 лева, ще може да подаде заявление онлайн или по пощата.


Общо 2200 са свободно практикуващите артисти у нас, като 1200 от тях ще могат да се възползват от мярката за три минимални заплати плюс изплатени осигуровки от държавата. Според Деница Сачева, министър на труда и социаланта политика, за това ще са необходими 2.7 милиона лева. Тези данни са изготвени на база годишни данъчни декларации, подадени в данъчните служби за миналата година.


"Много държа хората, които ще се възползват от тази мярка, да имат самочувствие и спокойно да се заявят. Това не е социална помощ, а мярка, за да могат те спокойно да работят за връщането на нашия дух и позитивна нагласа към живота след кризата", обяви Банов.


Колко са независимите артисти у нас е загадка


"Независими артисти" са тези хора, които поддържат театрални, балетни и танцови школи, артистите в частните театри, арт организациите и галериите, техническите лица в целия частен сектор в културата и изкуствата, които подпомагат държавния сектор, разясни певицата Люси Дяковска на брифинга на министър Банов.


Обявеният общ брой на свободно практикуващите артисти - 2200 души, не е ясно как е определен. Според Асенов само в София независимите музиканти са над 2000. Тази неяснота произтича от липсата на регистър на артистите у нас.


"България е единствената страна в Европейския съюз, която няма такъв регистър. В Сърбия имат от 1950 г., в Литва, където сега се прилагат същите мерки към свободните артисти, всичко става много бързо и лесно. Има регистрационен режим и всеки артист трябва да докаже с портфолио - биография, образование, активности. През няколко години там си длъжен да правиш това, за да имаш специалния статут на артист", обясни Асенов.


Втората мярка - безлихвен кредит до 1500 лева - за кого е?


Свободните артисти, които са имали доход над 1000 лева месечно през миналата година, ще могат да теглят всеки месец безлихвен заем до 1500 лева с период на връщане от 10 години, обяви Министерството на културата. Тази мярка важи и за тези, които са по-ниския доход, но тогава няма да имат право да кандидатстват за трите минимални заплати.


"Този безлихвен кредит дали ще е достъпен за хората на граждански договор, а на такъв работят над 80% от свободни артисти", пита се Асенов. Министрите Банов и Сачева не са могли да изяснят този въпрос по време на преговорите с независимия сектор и са обещали да изяснят това.


Как ще се подпомагат организациите в независимия сектор


Независимият културен сектор в онлайн преговорите с Банов договори освен социална програма и структурна - за подпомагане на бедстващите организации, които създават културния продукт.


"Договорихме с министър Банов да се създаде структурен фонд, който да подпомогне организациите, за да започнат да продуцират културни продукти и да вземат на работа творците, които сега са без работа. Те трябва да подготвят културната програма за след края на кризата, а за това се изискват няколко месеца подготовка. Затова е важно тези независими организации да заработят възможно най-бързо", очерта ситуацията Гергана Димитрова, театрален режисьор на свободна практика от сдружение за изкуство и култура "36 маймуни".


Става въпрос за поемане от държавата на наема на офис, на една или две заплати и осигуровки за заетите в тази дейност мениджъри, които организират "производството" на бъдещата продукция, посочи тя.


"Преговорите с министър Банов за подпомагането на организациите от независимия сектор още не са завършили. Те са много важни, защото именно тези организации създават културния продукт", добави Асенов. "Във всички европейски страни вече действа структурен фонд за подкрепа на тези организации, които създават културния продукт - постановки, концерти, фестивали, изложби и т.н.", каза той.


Банов: Разработват се и мерки за след края на кризата


Вече се разработват механизми за след извънредното положение", отбеляза министър Банов. Сред тях са възможностите за финансиране на проекти по програмите на Националния фонд "Култура", сесиите на специализираните дирекции на министерството, насочени към свободния сектор.


"Ще бъде удължен не само размерът на тези проекти, но и сроковете за изпълнението им във времето, за да има стабилност на екипите, които участват в тях. В правилата им допълнително ще бъде заложено включване на допустими разходи до 25% или до 30% на разходи за персонал и административни разходи", уточни министър Банов.


Тези организации от независимия сектор имат право да кандидатстват и по програмата 60:40 за запазване на работните места, отбеляза социалният министър Сачева. От подадените 1553 заявления по таи програма в МТСП има и организации от областта на културата и изкуствата.


Програма "Мелпомена" ще продължи, обеща министър Сачева


Ще продължи дейността по програмата "Мелпомена", която е за 2 милиона лева и осигурява 230 работни места в държавните и общинските театри, както и в музикалните и продуцентските къщи, посочи социалният министър Сачева.


"Работните места могат и да са повече (от 230), защото ние подкрепяме една работна заплата, но гъвкавото работно време може да даде възможност на повече хора да се възползват от нея", обясни тя.


Програмата "Мелпомена" се изпълнява съвместно от двете министерства - на културата и социалното. В нея участва и съюзът на артистите и тя ще действа през цялата 2020 г., увери Сачева.


За държавния сектор са осигурени заплати за шест месеца


Министерският съвет вече обяви със свое решение от 8 април, че се осигурява субсидия за държавните и общински културни институти в областта на сценичните изкуства за изплащане на пълното трудово възнаграждения и начисляване на дължимите осигуровки за шест месеца от началото на извънредното положение.


"Не би трябвало в бъдеще да се разграничават държавният от частния сектор в областта на културата", отбеляза Люси Дяковска, тъй като двата сектора взаимно се допълват и помагат. Тя призова общините също да разработят свои мерки за подпомагане на свободния сектор в сферата на културата.


Проект "Солидарност в културата" разработва Столичната община


Проект за програма "Солидарност в културата" предложиха председателят на комисията по култура на общинския съвет Малина Едрева от ГЕРБ, Калоян Паргов от БСП и Карлос Контрера от "Патриоти за София". Идеята е да се формира бюджет от 150 000 лева, с който да се подпомагат проекти на артисти на свободна практика.


Програмата ще дава възможност на независими творци да реализират и представят онлайн
проекти през месеците май и юни, за което ще получат финансиране в размер на 1000 лв.


Новият проект планира да бъдат подпомагани и екипите на частни културни формации от София като открити сцени, галерии, школи по изкуствата и др с 10 000 лева. Предстои проектът да бъде внесен за обсъждане в Столичния общински съвет и след гласуване той да започне да действа, обясниха от общината за "Дневник".

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Готино. Когато си правят пачка си е само за тях. Когато видят зора, ... данъкоплатеца да даде. уаааууу.

 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  няма се плашите Баце сега ще развърже кесията :D:D:D:D


  "
  Премиерът: Форсираме влизането ни в Еврозоната, имам голяма критика към себе си, че се огънах
  Ще се опитаме да се закачим за големия паричен поток за страните от Еврозоната, каза Борисов"

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тук идеята не е за спасение. Всеки министър се опитва изкопчи нещичко от ББ и после да подскача като японско петле пред публиката с "велики кризисни решения". Такива подаяния на парче не помагат на никой и само дразнят.

 4. 4 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 468 Весело

  Еми малко са три минимални заплати. Яко бяха дванадесет, тогава по-сериозно щяхме да се замислим за развитието на културата. Сега е една такава подигравка, разбираш ли =)

  Иначе има един много актуален въпрос за такива заглавия:
  "Ами хич?"

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 5. 5 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Толкова е данъци е произвел бизнеса ни, толкова може да дада държавта. Всякакви деца на ДС и БКП активисти си мислят ча като откраднат предприятието то само ще работи. Е, сега се вижда колко струва бизнеса ни.....държавата няма пари.

 6. 6 Профил на Vesko Stoev
  Vesko Stoev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Свободните артисти", които са на граждански договор да получават мин. заплата, а за самоосигуряващите се, които внасят минимум осигуровки 190лв нищо. Отделно родителите, които си гледат децата без доходи - нито дума за тях!

 7. 7 Профил на Vesko Stoev
  Vesko Stoev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Свободните артисти", които са на граждански договор да получават мин. заплата, а за самоосигуряващите се, които внасят минимум осигуровки 190лв нищо. Отделно родителите, които си гледат децата без доходи - нито дума за тях!

 8. 8 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1625 Любопитно

  Иска ми се да знам актуалната дефиниция на "артист" и на "култура", защото подозирам, че на опашката ще се наредят певАчки и стриптизьорки предимно...

 9. 9 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vesko Stoev":

  "свободните артисти", които са на "граждански договор", хич не са свободни, ако питаш мен. Ама да не дълбая много, освен ако не приемем, че безработните са "свободни артисти"
  То и "фрийлансърите" на "граждански договор" са на документи безработни, ама :)))

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 10. 10 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 459 Любопитно

  Готино. Когато си правят пачка си е само за тях. Когато видят зора, ... данъкоплатеца да даде. уаааууу.
  —цитат от коментар 1 на 442


  ъ? пачка? вие познавате ли свободен артист? всичките работят и втора работа

 11. 11 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Че те тези, които поддържат частни школи, да не би да го правят про боно? Таксите, в общия случай, никак не са ниски. Настина не разбирам защо ще им дават пари, а Асен Асенов да каже колко финансиране е получил от държавата, в лицето на МК, Община София, Община Пловдив, Америка за България, Норвежката програма и т.н., и т.н.
  Да не говорим за спонсорствата, и там има доооооста интересни истории.
  Само един пример - 250 000 лв. от Америка за България за една календарна година.
  Покрай избиарнето на Пловдив за културна столица какво папане падна, няма да ви казвам, там бая народ облажи, а дали са внесли в хазната нещо, мх, не зная, но вродения ми скептицизъм ми нашепва „не“.
  То е ясно, че не всички независими артисти са като Асен Асенов, но кой го избра да ги представлява и да преговаря от тяхно име?!

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 12. 12 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 364 Неутрално

  https://us4bg.org/bg/our-projects/?project_id=152&project_year=2016&project_area=all
  Ето ви го и линка. На който му е интересно, да се порови и да види колко независи проекти, артисти и организации цоцат за понякога откровено некачествени „продукти“, както е модерно да ги наричаме.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 13. 13 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До вчера, докато брулеха кинти бяха независими, сега защо искат да се поставят в зависимост?
  Аз наричам това естествен подбор, щото еб@си независимия и еб@си твореца си, ако не можеш месец-два да изкараш по инерция...

 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Сводни артисти не е зле казано.

  А те дават ли си сметка колко хора ще измрат от глад в Бангладеш и пр. само защото хората купуват по-малко дрехи?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 265 Неутрално

  'бем ти и държавата щом тоя цървул е министър..

 16. 16 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Просто им подаряват по три заплати? Защото си поискали.

  С какво тези самодейци са по-ценни от майките, които трябва да гледат децата си, поради затворените детски градини, без заплати или болнични?

  "Мога ли да получа болничен лист, за да гледам 3-годишното си дете, тъй като детските градини са затворени със заповед на здравния министър?
  Не, не можете да получите болничен лист."
  https://coronavirus.bg/bg/vaprosi-otgovori/zdravni

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Любопитно

  Че какви са тея "велики артисти" дето нямат задеюени едни 1000 лева настрана???

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Не, няма. Както няма да бъда спасен и аз с 0 /нула/ МРЗ!

 19. 19 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Културтрегерите са много, а културата ни ниска.

 20. 20 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Това са пари за оцеляване. Всички сега сме отрязани семейни бюджети Ще устискат няколко месеца. Всички правим жертви в този труден момент.
  Ще дойдат и по- добри времена.
  Похвално, че държавата помисли за всички групи и прослойки.
  Все пак не бива да се прекалява с раздаването на нашите пари
  Сега е важно да оцелеем,.

 21. 21 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 631 Неутрално

  ъ? пачка? вие познавате ли свободен артист? всичките работят и втора работа
  —цитат от коментар 10 на limbize

  Ако имат втора работа защо са им помощи?
  Ако и от там са ги съкратили, би трябвало да са били на договор и да получат социални помощи.
  Сега като гледам бонуса ще го получат точно тези, които не са декларирали доходи, а ако са работили втора работа е било без без договор.

 22. 22 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 647 Неутрално

  "Колко са независимите артисти у нас е загадка"

  ... обаче ще им дадат по 610 лв.???

  Хвала!

  Изобщо някаква отчетност и накакъв контрол в тази държава на нещо има ли?

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Най добре би било да им възложат някаква работа на стойност тези три заплати. Хем те няма да се чувстват като просяци, хем някой може да има полза.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#23] от "DDR":

  Те не искат да работят. Вече беше предложена работа по селското стопанство, но те отказаха.

 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#24] от "ivant88":

  Не е необходимо да е в селското. Има много ”артистични” неща, които биха моглинда свършат. Например да изрисуват някоя стена в общината с весели картинки.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 26. 26 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Най добре би било да им възложат някаква работа на стойност тези три заплати. Хем те няма да се чувстват като просяци, хем някой може да има полза.
  —цитат от коментар 23 на DDR


  Въпросът е в това, че повечето от тези така наречени "независими" артисти са просто едни самовлюбени, арогантни и мързеливи некадърници неспособни на целенасочен и смислен труд. Особено в областта на културата където трудът трябва да е съпроводен и с талант.
  Дори и 24 заплати да им бяха дали, сигурно пак щеше да има крясъци колко недооценени са и как без тях културата загива.

 27. 27 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 274 Неутрално  До коментар [#24] от "ivant88":Не е необходимо да е в селското. Има много ”артистични” неща, които биха моглинда свършат. Например да изрисуват някоя стена в общината с весели картинки.
  —цитат от коментар 25 на DDR


  При невъзможност да се прибере реколтата едни хора да рисуват стенички... А и това как ще ни помогне? Нарисуваните стенички нито ще ни нахранят, нито ще ни излекуват, нито ще ни транспортират стоките...

 28. 28 Профил на qpt29581869
  qpt29581869
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ах, недей, този нежен младеж Асен Асенов да хвали Ало, Банов съм ... има хиляди свободни артисти, как изброихте само 1200? И хрантутникът на всички власти Асен Асенов - пръв глашатай на великите мерки. Кой го избра да представлява културния секто.
  Ах този застаряващ нежен младеж Асенчо, ах !

 29. 29 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На мен пък ми стана тъжно за Банов, че няма да може да си плати глобата, защото сега бил останал без заплата...

  Marinov
 30. 30 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Какво общо има българската култура с това Иван Петров дали ще е закачен някъде на заплата!?

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  "ако са имали под 1000 лева месечен доход през 2019 г."
  Смях. Кой е този свободен артист, който изкарва и живее с под 1000 лева доход на месец, освен ако не получават суми на ръка, без да плащат данъци.

 32. 32 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  3 минимални заплати са 150 шишета водка - Банов харесва това!

 33. 33 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Като чуя култура, се хващам за „кобура“. Хиляди лентяи сега искат да се хранят от мен и пенсията на родителите ми. iсиктир, бульо Пено. Не сме НРБ с министър Л. Живкова.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Весело

  Ех как не съм се сетил да се пиша някъде "независим артист"! Не че съм им опрял до парите от бюджета, ама все нещо можем да вземем с тях. И забележете - тия дето са регистрирали ПОД някакъв доход, не НАД. Това трябва да е някакъв принос в теорията на Банов, глобения за пушене. Демек някой като Азис (знам сега как ще реагира умнокрасавитетът, но не ми пука - говорим за пари, нещо от което не разбират), или актьор участвал в много продукции, декларирали и платили данъци и осигуровки на една торба пари за 2019 - те право на помощ нямат. Виж Киро Металиста от Овча Купел 2, дето е пял на концерт на някой кандидат за районен кмет миналата година и е нямало как да не декларира 500 лева хонорар - той ще получи помощ. Гениално просто. А дали гледаме тез хубавци дали нямат и други доходи? Примерно да дава под наем три магазина реституирани от баба му? Или да има и друга работа. Въпроси, въпроси...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK