С три минимални заплати ще бъде ли спасен независимият сектор в културата

Боил Банов

© Велко Ангелов

Боил БановСвободните артисти ще получават три месеца минималната работна заплата (610 лева), ако са имали под 1000 лева месечен доход през 2019 г. Това е помощта, която обяви днес на брифинг министърът на културата Боил Банов.


Той успя да убеди правителството тази мярка да стане факт, след като в последната седмица проведе няколко онлайн срещи с представители на независимия сектор, който е най-ощетен в сферата на културата от забраните на извънредното положение.


Свободни артисти одобряват мярката като първа крачка
"Това наистина е позитивна новина! Това е първа крачка, защото в началото на преговорите ни казваха "Гледайте си работата - има мярка 60:40, има и безлихвен кредит от 1500 лева", коментира за "Дневник" Асен Асенов от независимия културен сектор, директор на фондация "Едно за култура и изкуства". Той е участник в преговорите с работната група на в Министерството на културата. Те бяха следени от Брюксел чрез представител на програмата "Творческа Европа", който изготви доклад за мерките, които се обсъждат на тези преговори за подпомагане на свободните артисти у нас.


Вчера Банов участва в конферентна онлайн връзка с всички свои колеги от страните от Европейския съюз. На нея той представи мерките, които днес огласи.


Мярката ще започне да действа още в края на април


Още на следващото заседание на Министерския съвет процедурата ще бъде регламентирана, като средствата ще се отпуснат от държавния бюджет. Очаква се мярката да започне да действа още в края на месец април, казаха за "Дневник" от Министерството на културата. Кандидатстването за нея ще стане по ясни и прости критерии пред фонд "Култура", който е към министерството. Всеки свободно практикуващ артист, който отговаря на изискването за доход под 1000 лева, ще може да подаде заявление онлайн или по пощата.


Общо 2200 са свободно практикуващите артисти у нас, като 1200 от тях ще могат да се възползват от мярката за три минимални заплати плюс изплатени осигуровки от държавата. Според Деница Сачева, министър на труда и социаланта политика, за това ще са необходими 2.7 милиона лева. Тези данни са изготвени на база годишни данъчни декларации, подадени в данъчните служби за миналата година.


"Много държа хората, които ще се възползват от тази мярка, да имат самочувствие и спокойно да се заявят. Това не е социална помощ, а мярка, за да могат те спокойно да работят за връщането на нашия дух и позитивна нагласа към живота след кризата", обяви Банов.


Колко са независимите артисти у нас е загадка


"Независими артисти" са тези хора, които поддържат театрални, балетни и танцови школи, артистите в частните театри, арт организациите и галериите, техническите лица в целия частен сектор в културата и изкуствата, които подпомагат държавния сектор, разясни певицата Люси Дяковска на брифинга на министър Банов.


Обявеният общ брой на свободно практикуващите артисти - 2200 души, не е ясно как е определен. Според Асенов само в София независимите музиканти са над 2000. Тази неяснота произтича от липсата на регистър на артистите у нас.


"България е единствената страна в Европейския съюз, която няма такъв регистър. В Сърбия имат от 1950 г., в Литва, където сега се прилагат същите мерки към свободните артисти, всичко става много бързо и лесно. Има регистрационен режим и всеки артист трябва да докаже с портфолио - биография, образование, активности. През няколко години там си длъжен да правиш това, за да имаш специалния статут на артист", обясни Асенов.


Втората мярка - безлихвен кредит до 1500 лева - за кого е?


Свободните артисти, които са имали доход над 1000 лева месечно през миналата година, ще могат да теглят всеки месец безлихвен заем до 1500 лева с период на връщане от 10 години, обяви Министерството на културата. Тази мярка важи и за тези, които са по-ниския доход, но тогава няма да имат право да кандидатстват за трите минимални заплати.


"Този безлихвен кредит дали ще е достъпен за хората на граждански договор, а на такъв работят над 80% от свободни артисти", пита се Асенов. Министрите Банов и Сачева не са могли да изяснят този въпрос по време на преговорите с независимия сектор и са обещали да изяснят това.


Как ще се подпомагат организациите в независимия сектор


Независимият културен сектор в онлайн преговорите с Банов договори освен социална програма и структурна - за подпомагане на бедстващите организации, които създават културния продукт.


"Договорихме с министър Банов да се създаде структурен фонд, който да подпомогне организациите, за да започнат да продуцират културни продукти и да вземат на работа творците, които сега са без работа. Те трябва да подготвят културната програма за след края на кризата, а за това се изискват няколко месеца подготовка. Затова е важно тези независими организации да заработят възможно най-бързо", очерта ситуацията Гергана Димитрова, театрален режисьор на свободна практика от сдружение за изкуство и култура "36 маймуни".


Става въпрос за поемане от държавата на наема на офис, на една или две заплати и осигуровки за заетите в тази дейност мениджъри, които организират "производството" на бъдещата продукция, посочи тя.


"Преговорите с министър Банов за подпомагането на организациите от независимия сектор още не са завършили. Те са много важни, защото именно тези организации създават културния продукт", добави Асенов. "Във всички европейски страни вече действа структурен фонд за подкрепа на тези организации, които създават културния продукт - постановки, концерти, фестивали, изложби и т.н.", каза той.


Банов: Разработват се и мерки за след края на кризата


Вече се разработват механизми за след извънредното положение", отбеляза министър Банов. Сред тях са възможностите за финансиране на проекти по програмите на Националния фонд "Култура", сесиите на специализираните дирекции на министерството, насочени към свободния сектор.


"Ще бъде удължен не само размерът на тези проекти, но и сроковете за изпълнението им във времето, за да има стабилност на екипите, които участват в тях. В правилата им допълнително ще бъде заложено включване на допустими разходи до 25% или до 30% на разходи за персонал и административни разходи", уточни министър Банов.


Тези организации от независимия сектор имат право да кандидатстват и по програмата 60:40 за запазване на работните места, отбеляза социалният министър Сачева. От подадените 1553 заявления по таи програма в МТСП има и организации от областта на културата и изкуствата.


Програма "Мелпомена" ще продължи, обеща министър Сачева


Ще продължи дейността по програмата "Мелпомена", която е за 2 милиона лева и осигурява 230 работни места в държавните и общинските театри, както и в музикалните и продуцентските къщи, посочи социалният министър Сачева.


"Работните места могат и да са повече (от 230), защото ние подкрепяме една работна заплата, но гъвкавото работно време може да даде възможност на повече хора да се възползват от нея", обясни тя.


Програмата "Мелпомена" се изпълнява съвместно от двете министерства - на културата и социалното. В нея участва и съюзът на артистите и тя ще действа през цялата 2020 г., увери Сачева.


За държавния сектор са осигурени заплати за шест месеца


Министерският съвет вече обяви със свое решение от 8 април, че се осигурява субсидия за държавните и общински културни институти в областта на сценичните изкуства за изплащане на пълното трудово възнаграждения и начисляване на дължимите осигуровки за шест месеца от началото на извънредното положение.


"Не би трябвало в бъдеще да се разграничават държавният от частния сектор в областта на културата", отбеляза Люси Дяковска, тъй като двата сектора взаимно се допълват и помагат. Тя призова общините също да разработят свои мерки за подпомагане на свободния сектор в сферата на културата.


Проект "Солидарност в културата" разработва Столичната община


Проект за програма "Солидарност в културата" предложиха председателят на комисията по култура на общинския съвет Малина Едрева от ГЕРБ, Калоян Паргов от БСП и Карлос Контрера от "Патриоти за София". Идеята е да се формира бюджет от 150 000 лева, с който да се подпомагат проекти на артисти на свободна практика.


Програмата ще дава възможност на независими творци да реализират и представят онлайн
проекти през месеците май и юни, за което ще получат финансиране в размер на 1000 лв.


Новият проект планира да бъдат подпомагани и екипите на частни културни формации от София като открити сцени, галерии, школи по изкуствата и др с 10 000 лева. Предстои проектът да бъде внесен за обсъждане в Столичния общински съвет и след гласуване той да започне да действа, обясниха от общината за "Дневник".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK